quiz 27. juli 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 10 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 19.9 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og Vestre Bergeland Boldclub) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.0 poeng

RUNDE 1

1 i hvilket fylke ligger Repparfjorden, hvor aksjonister lenket seg fast til anleggsmaskiner i forrige uke?
2 hvilket lag vant årets sluttspill i NBA? Dette var lagets første triumf på 50 år.
3 hvilken stavangerfødt artist, som bodde i Sverige store deler av sitt voksne liv, fikk en stor hit på slutten av 60-tallet med ”tio tusen røda rosor”? Han ble tildelt Siddisprisen i 1977.
4 i hvilket land ligger Cádiz, som ble grunnlagt av fønikerne for ca 3000 år siden og muligens er vest-europas eldste by?
5 hva er det greske ordet for tallet 1000? Ordet brukes også i norsk dagligtale.
6 hvilken rumensk turner ble historisk i 1976 da hun ble den første til å oppnå toppscoren 10 i en olympisk konkurranse?
7 hvilken kunstner, som først ble berømt etter sin død, skjøt seg selv på dagens dato i 1890 og døde 2 dager etter? Det fins et museum tilegnet ham i Amsterdam.
8 hva er Ryde, Tier og Voi eksempler på?
9 hvem var landbruksminister i Norge da det var eggemangel før påska i 2004, og sa at problemet hadde vært løst hvis hver mann hadde sin egen høne? Et par år tidligere beriket han det norske språket med begrepet ”harryhandel”.
10 hva kalles en sammensmeltning av to lette atomkjerner til en tyngre? Begrepet brukes også i næringslivet.
11 hvilket musikkorientert konkurranseprogram på TV2 har hentet navnet sitt fra en norsk popklassiker fra 80-tallet, og har Silya Nymoen og Jacob Schøyen Andersen som faste deltakere?
12 hva er Skottlands nasjonalinstrument? Instrumentet er ikke så veldig ofte å høre i dagens populærmusikk, men det fins unntak, som f.eks AC/DC-klassikeren ”it’s a long way to the top if you wanna rock n roll”.
13 på fredag i forrige uke var det nøyaktig ti år siden Amy Winehouse døde, bare 27 år gammel. Hva het hennes andre og klart mest kjente plate? Albumet kom ut for 15 år siden, og det har blitt solgt i over 16 millioner eksemplar på verdensbasis (spill ”rehab”)
14 hva er det største landet som i sin helhet ligger sør for ekvator?
15 hvilken superhelt er også kjent under navnet Clark Kent?
16 hvilken amerikansk forfatter, som fikk nobelprisen i litteratur i 1993, skrev bl.a ”sangen om Salomon”, ”elskede” og ”jazz”? Hun døde i 2019, 88 år gammel.
17 Over til friidrett: Fra hvilket land kommer Letesenbet Gidey, som i løpet av det siste året har satt ny verdensrekord på både 5000 og 10000 meter for kvinner?
18 hva er baidu, yandex og duckduckgo eksempler på? De er alle blant de ti mest brukte på verdensbasis.
19 hvilken norsk konge falt i slaget ved Svolder?
20 for ti år siden markerte det norske patentstyret at de var 100 år, bl.a ved å la nitimens lyttere kåre norges viktigste oppfinnelse. Oppfinnelsen som vant, med klar margin, ble gjort i 1903, og dannet bl.a grunnlaget for en stor norsk bedrift. Hvilken oppfinnelse er det snakk om?
21 hva het filmserien fra 60- og 70-tallet med Peter Sellers i hovedrollen som den håpløse inspektør Clouseau?
22 i forbindelse med at det i høst skal gis ut en hyllestplate for Knutsen og Ludvigsen, passer det fint å spørre om hva Knutsen og Ludvigsen egentlig het? Det holder med etternavn, og hvis det hjelper var fornavnene Øystein og Gustav.
23 I hvilket land heter hovedstaden Juba? Landet kan markere et selvstendighetsjubileum nå i juli.
24 hvilke fisker, i nålefiskfamilien, svømmer oppreist og heter hippocampus på latin? De finnes ikke i norske farvann.
25 lytteprøve: denne sangen har ligget høyt på vg-lista helt siden mars i år, hvem hører vi? 1 poeng per korrekt artist/band (spill ”den fineste chevy’n”)

RUNDE 2

1 Tananger-jenta Anne Vilde Tuxen var en av de to norske flaggbærerne under åpningsseremonien i årets OL, i hvilken idrett skal hun delta?
2 flere rikinger har brukt noen av pengene sine på turer til verdensrommet i det siste, bl.a Richard Branson og Jeff Bezos. Hvilken skuespiller hadde kjøpt seg billett til Richard Bransons romfergetur, men ble nektet av kona å reise?
3 hvilken fjord krysser man dersom man tar ferge fra Flakk til Rørvik?
4 Denne personen het egentlig Erik Welsz, ble født i Budapest i 1874 og døde i Detroit for 95 år siden. Han er sannsynligvis tidenes mest kjente såkalte utbryterartist. Kunsternavnet hans hadde like initialer, hva var etternavnet i kunstnernavnet hans?
5 hvilken irsk dikter, forfatter og dramatiker skrev romanen “Bildet av Dorian Gray”, som kom ut for 130 år siden?
6 De tre store innen herretennis det siste drøye tiåret er utvilsomt Djokovic, Federer og Nadal, som nå har vunnet hele 20 grand slam turneringer hver. Av de siste 40 grand slam turneringene som har vært arrangert har de vunnet hele 32. 2 andre spillere har klart å vinne 3 hver av de resterende 8, hva heter de? Hvis det hjelper kommer begge fra land som begynner på S, og de er fortsatt aktive. 1 poeng per korrekt svar
7 hvilken frukt heter citrus sinensis på latin?
14 hva heter den italienske hetvinen man etter tradisjonen skal bruke når man lager desserten zabaglione? Den har navn etter en by som ligger helt vest på Sicilia.
15 hvilket italiensk ord brukes om teksten til en opera?
16 forrige uke fylte fotballhelten Erik ”Myggen” Mykland 50 år. Hvilken klubb spilte han klart flest kamper for (som seniorspiller så klart)?
17 da han var på sitt mest populære hadde Myggen til og med sin egen iskrem, nevn en av smakene den hadde!
18 på dagens dato for 100 år siden fant forskere ved Universitetet i Toronto ut hvilket hormon som regulerer blodsukkernivået, noe som har berget livet til veldig mange med sukkersyke etterpå. Hvilket hormon er det snakk om?
19 I hvilken netflix-serie, som hadde premiere i 2017, møter man ekteparet Wendy og Martin Byrde som driver pengevasking for et narkotika-kartell? Jason Bateman spiller en av hovedrollene og står også for regien.
20 ved hvilken by nordøst i Frankrike døde ca 300000 tyske og franske soldater i et slag som varte nesten hele 1916?
21 1. august er det 40 år siden MTV viste sin aller første video, hvilken var det?
22 Se vekk i fra Svalbard: hva er den største øya i Norge uten noen av bokstavene Ø, Y eller A i navnet? Øya har 22000 innbyggere og vil på en vanlig liste over største øyer i Norge ligge på 17. plass.
23 hvilken nobelprisvinner i litteratur skrev teaterstykket ”en lang dags ferd mot natt” for 80 år siden?
24 den kjente marius-genseren er oppkalt etter Marius Eriksen, i hvilken idrett representerte han Norge i OL i 1948?
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i hele 16 uker på rad for 40 år siden, og ble den store hiten fra artistens debutalbum. Hva heter artisten, og hva het debutalbumet? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”svake mennesker”)

RUNDE 1 m/svar

1 i hvilket fylke ligger Repparfjorden, hvor aksjonister lenket seg fast til anleggsmaskiner i forrige uke? Troms og Finnmark (godtar Finnmark)
2 hvilket lag vant årets sluttspill i NBA? Dette var lagets første triumf på 50 år. Milwaukee Bucks
3 hvilken stavangerfødt artist, som bodde i Sverige store deler av sitt voksne liv, fikk en stor hit på slutten av 60-tallet med ”tio tusen røda rosor”? Han ble tildelt Siddisprisen i 1977. Jan Høiland
4 i hvilket land ligger Cádiz, som ble grunnlagt av fønikerne for ca 3000 år siden og muligens er vest-europas eldste by? spania
5 hva er det greske ordet for tallet 1000? Ordet brukes også i norsk dagligtale. Kilo
6 hvilken rumensk turner ble historisk i 1976 da hun ble den første til å oppnå toppscoren 10 i en olympisk konkurranse? nadia comanechi
7 hvilken kunstner, som først ble berømt etter sin død, skjøt seg selv på dagens dato i 1890 og døde 2 dager etter? Det fins et museum tilegnet ham i Amsterdam. vincent van gogh
8 hva er Ryde, Tier og Voi eksempler på? firmaer som driver med utleie av el.sparkesykler
9 hvem var landbruksminister i Norge da det var eggemangel før påska i 2004, og sa at problemet hadde vært løst hvis hver mann hadde sin egen høne? Et par år tidligere beriket han det norske språket med begrepet ”harryhandel”. lars sponheim
10 hva kalles en sammensmeltning av to lette atomkjerner til en tyngre? Begrepet brukes også i næringslivet. fusjon
11 hvilket musikkorientert konkurranseprogram på TV2 har hentet navnet sitt fra en norsk popklassiker fra 80-tallet, og har Silya Nymoen og Jacob Schøyen Andersen som faste deltakere? den du veit
12 hva er Skottlands nasjonalinstrument? Instrumentet er ikke så veldig ofte å høre i dagens populærmusikk, men det fins unntak, som f.eks AC/DC-klassikeren ”it’s a long way to the top if you wanna rock n roll”. sekkepipe
13 på fredag i forrige uke var det nøyaktig ti år siden Amy Winehouse døde, bare 27 år gammel. Hva het hennes andre og klart mest kjente plate? Albumet kom ut for 15 år siden, og det har blitt solgt i over 16 millioner eksemplar på verdensbasis (spill ”rehab”) Back to black
14 hva er det største landet som i sin helhet ligger sør for ekvator? australia
15 hvilken superhelt er også kjent under navnet Clark Kent? supermann
16 hvilken amerikansk forfatter, som fikk nobelprisen i litteratur i 1993, skrev bl.a ”sangen om Salomon”, ”elskede” og ”jazz”? Hun døde i 2019, 88 år gammel. Toni Morrison
17 Over til friidrett: Fra hvilket land kommer Letesenbet Gidey, som i løpet av det siste året har satt ny verdensrekord på både 5000 og 10000 meter for kvinner? Etiopia
18 hva er baidu, yandex og duckduckgo eksempler på? De er alle blant de ti mest brukte på verdensbasis. søkemotorer (på internett)
19 hvilken norsk konge falt i slaget ved Svolder? olav tryggvason (olav I)
20 for ti år siden markerte det norske patentstyret at de var 100 år, bl.a ved å la nitimens lyttere kåre norges viktigste oppfinnelse. Oppfinnelsen som vant, med klar margin, ble gjort i 1903, og dannet bl.a grunnlaget for en stor norsk bedrift. Hvilken oppfinnelse er det snakk om? kunstgjødsel
21 hva het filmserien fra 60- og 70-tallet med Peter Sellers i hovedrollen som den håpløse inspektør Clouseau? posa panter / pink panther
22 i forbindelse med at det i høst skal gis ut en hyllestplate for Knutsen og Ludvigsen, passer det fint å spørre om hva Knutsen og Ludvigsen egentlig het? Det holder med etternavn, og hvis det hjelper var fornavnene Øystein og Gustav. Dolmen, Lorentzen
23 I hvilket land heter hovedstaden Juba? Landet kan markere et selvstendighetsjubileum nå i juli. Sør sudan (som nå er 10 år)
24 hvilke fisker, i nålefiskfamilien, svømmer oppreist og heter hippocampus på latin? De finnes ikke i norske farvann. sjøhester
25 lytteprøve: denne sangen har ligget høyt på vg-lista helt siden mars i år, hvem hører vi? 1 poeng per korrekt artist/band (spill ”den fineste chevy’n”) maria mena og halva priset (godtar katastrofe istf halva priset)

RUNDE 2 m/svar

1 Tananger-jenta Anne Vilde Tuxen var en av de to norske flaggbærerne under åpningsseremonien i årets OL, i hvilken idrett skal hun delta? stuping
2 flere rikinger har brukt noen av pengene sine på turer til verdensrommet i det siste, bl.a Richard Branson og Jeff Bezos. Hvilken skuespiller hadde kjøpt seg billett til Richard Bransons romfergetur, men ble nektet av kona å reise? Ashton Kutcher
3 hvilken fjord krysser man dersom man tar ferge fra Flakk til Rørvik? trondheimsfjorden
4 Denne personen het egentlig Erik Welsz, ble født i Budapest i 1874 og døde i Detroit for 95 år siden. Han er sannsynligvis tidenes mest kjente såkalte utbryterartist. Kunsternavnet hans hadde like initialer, hva var etternavnet i kunstnernavnet hans? (Harry) Houdini (senest i 2019 var det en tryllekunstner i India som druknet da han skulle gjenskape et såkalt Houdini-triks)
5 hvilken irsk dikter, forfatter og dramatiker skrev romanen “Bildet av Dorian Gray”, som kom ut for 130 år siden? Oscar Wilde (dette var faktisk den eneste romanen han skrev)
6 De tre store innen herretennis det siste drøye tiåret er utvilsomt Djokovic, Federer og Nadal, som nå har vunnet hele 20 grand slam turneringer hver. Av de siste 40 grand slam turneringene som har vært arrangert har de vunnet hele 32. 2 andre spillere har klart å vinne 3 hver av de resterende 8, hva heter de? Hvis det hjelper kommer begge fra land som begynner på S, og de er fortsatt aktive. 1 poeng per korrekt svar Andy Murray, Stan Wawrinka
7 hvilken frukt heter citrus sinensis på latin? appelsin

svar: 8. Finland 9. Elefantfot 10. Prometheus 11. Taylor Swift 
12. Madagaskar 13. Osama Bin Laden

14 hva heter den italienske hetvinen man etter tradisjonen skal bruke når man lager desserten zabaglione? Den har navn etter en by som ligger helt vest på Sicilia. marsala
15 hvilket italiensk ord brukes om teksten til en opera? libretto
16 forrige uke fylte fotballhelten Erik ”Myggen” Mykland 50 år. Hvilken klubb spilte han klart flest kamper for (som seniorspiller så klart)? IK Start
17 da han var på sitt mest populære hadde Myggen til og med sin egen iskrem, nevn en av smakene den hadde! jordbær, vanilje (og lakris-trekk)
18 på dagens dato for 100 år siden fant forskere ved Universitetet i Toronto ut hvilket hormon som regulerer blodsukkernivået, noe som har berget livet til veldig mange med sukkersyke etterpå. Hvilket hormon er det snakk om? insulin
19 I hvilken netflix-serie, som hadde premiere i 2017, møter man ekteparet Wendy og Martin Byrde som driver pengevasking for et narkotika-kartell? Jason Bateman spiller en av hovedrollene og står også for regien. Ozark
20 ved hvilken by nordøst i Frankrike døde ca 300000 tyske og franske soldater i et slag som varte nesten hele 1916? Verdun
21 1. august er det 40 år siden MTV viste sin aller første video, hvilken var det? video killed the radio star
22 Se vekk i fra Svalbard: hva er den største øya i Norge uten noen av bokstavene Ø, Y eller A i navnet? Øya har 22000 innbyggere og vil på en vanlig liste over største øyer i Norge ligge på 17. plass. stord
23 hvilken nobelprisvinner i litteratur skrev teaterstykket ”en lang dags ferd mot natt” for 80 år siden? eugene o’neill (stykket ble faktisk ikke fremført før etter hans død)
24 den kjente marius-genseren er oppkalt etter Marius Eriksen, i hvilken idrett representerte han Norge i OL i 1948? alpint (var regjerende norgesmester i slalåm)
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i hele 16 uker på rad for 40 år siden, og ble den store hiten fra artistens debutalbum. Hva heter artisten, og hva het debutalbumet? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”svake mennesker”) Jannicke (Gry Jannicke Jarlum), Min stil

quiz 13. juli 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 13 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.8 poeng

RUNDE 1

1 I hvilket land ble president Jovenel Moise skutt og drept i forrige uke?
2 Hvilken forening som har vært litt omtalt i det siste, og som enkelte har meldt seg ut av, blir ledet av Heidi Marie Kriznik?
3 Fotball: Tre land scoret kun 1 mål i EM 2020 turneringen. Nevn 1 av disse for poeng.
4 Hvilken populær TV-serie karakter ble spilt av Inger Nilsson? Serien ble startet opp i 1969
5 Hvilket ord på K, som har vært mye i bruk i det siste, kommer fra latin og betyr omtrent “40 dager”?
6 En del kultur eller musikkskribenter har gjerne sagt at hippietiden og ‘’peace and love’’ motkulturen var slutt 6. des 1969. Hvilken hendelse fant sted denne dagen som kan underbygge den påstanden? 
7  Hvilken stor hendelse skjedde i bl.a London på dagens dato i 1985?
8 På hvilken Middelhavsøy er Heraklion den største byen?
9 Hvilken norsk artist ga ut albumet “Fortress round my heart” i 2008? Artisten fikk Spellemannprisen for denne plata
10 Hvilket spørreprogram på NRK har blitt ledet av både Knut Borge og Trond Viggo Torgersen?
11 Hva het de to maleriene som ble stjålet på Munch-museet sommeren 2004?
12 Hvilket land har nasjonaldag i morgen, 14. juli?
13 Lytteprøve: Hvem er dette, eller hvem har originalen? (spill ‘’just like heaven)
14 Hvilke to land grenser Costa Rica til?
15 Hvilket dyr som er vanlig i norsk natur heter Sciurus Vulgaris på latin?
16 Hvilken ministerpost har Hadia Tajik hatt?
17 Hva er en tårnseiler?
18 For hvilken butikkjede er TV-reklamen som har gått en stund nå der man snakker om kjøpeflamme?
19 Hvem ga ut bøkene ‘’O jul med din vrede’’ og ‘’Verdikollisjonen’’

20 Hvilket år? Irland som det første land i verden forbyr røyking på arbeidsplasser, barer og

restauranter, Google annonserer Gmail, Abu Ghraib skandalen blir gjort kjent og Hellas

vinner fotball-EM

21 Hvilket ord kan stå foran ord som annonse, linse og mikrofon og bak ord som stikk, nær og full?
22 Alfa, beta og gamma er de tre første bokstavene i det greske alfabetet, hva er den fjerde?
23 I hvilken amerikansk delstat heter hovedstaden Frankfort?
24 Hva heter den bløte osten som er laget av mozzarella og fløte?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Lå høyt på Billboardlista denne datoen i 1971 (spill ‘’won’t get fooled again’’)

RUNDE 2

1 I hvilket karibisk land har det de siste dagene vært store protester mot dårlig styring av landet?
2 Når på døgnet skal det bli forbudt i leie sparkesykkel i Oslo?
3 Hva heter kafeen i Friends TV-serien?
4 Hvilken bok er den lengste i Bibelen?
5 I hvilken spansk provins ligger Benidorm?
6 Hva er den engelske tittelen på George Orwell sin roman som på norsk fikk tittelen “Kamerat Napoleon”?
7 Hvor var kjerringa med staven?
8 Hvilket merke var suppeboksene Andy Warhol malte flere bilder av?
9 Vi må tilbake til stortingsperioden 2001-5 for å finne et annet parti enn de 9 som er representert i dag. Hvilket parti var det?
10 Hvem var med i popduoen M2M? Må ha begge navn for poeng.
11 Hva er felles for filmene Ni liv, Veiviseren, Søndagsengler, Elling og Kon-Tiki?
12 Hvilke 10 FN-land slutter på -land? 1 poeng for 8 og 2 poeng for alle 10.
13 Lytteprøve: Hvem er dette eller hvem har originalen? Fra 2003. (spill ‘’black diamond’’)
19 Hvem vant Tippeligaen i 2007, 44 år etter at de sist vant serien?
20 I hvilken TV-serie med 5 sesonger, som ble vist fra 2005 til 2017 heter hovedkarakteren Lincoln Burrows, Michael Scofield og Veronica Donovan?
21 Med et ord som starter på E, hva heter det når en ting er oppkalt etter en person?
22 Hva heter makkeren til Linda Eide i TV-programmet Eides Språksjov?
23 Hva på kroppen blir undersøkt av de som kan det med et koloskop?
24 Hvilket år? Iran-Irak krigen starter, Hewlett Packard lanserer sin første PC, pizza Grandiosa blir lansert, Liverpool blir engelsk seriemester og Start blir seriemester i fotball for menn.
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Billboard lista nr 2 denne datoen i 1991 (spill ‘’unbelievable’’)

RUNDE 1 m/svar

1 I hvilket land ble president Jovenel Moise skutt og drept i forrige uke? Haiti
2 Hvilken forening som har vært litt omtalt i det siste, og som enkelte har meldt seg ut av, blir ledet av Heidi Marie Kriznik? Forfatterforeningen
3 Fotball: Tre land scoret kun 1 mål i EM 2020 turneringen. Nevn 1 av disse for poeng. Finland, Skottland, Tyrkia
4 Hvilken populær TV-serie karakter ble spilt av Inger Nilsson? Serien ble startet opp i 1969 Pippi Langstrømpe
5 Hvilket ord på K, som har vært mye i bruk i det siste, kommer fra latin og betyr omtrent “40 dager”? Karantene
6 En del kultur eller musikkskribenter har gjerne sagt at hippietiden og ‘’peace and love’’ motkulturen var slutt 6. des 1969. Hvilken hendelse fant sted denne dagen som kan underbygge den påstanden?  Altamont konserten utenfor San Fransisco (som endte med flere dødsfall, deriblant en svart mann som ble drept av Hells Angels som var innleid som en del av vaktholdet)
7  Hvilken stor hendelse skjedde i bl.a London på dagens dato i 1985? Live Aid
8 På hvilken Middelhavsøy er Heraklion den største byen? Kreta
9 Hvilken norsk artist ga ut albumet “Fortress round my heart” i 2008? Artisten fikk Spellemannprisen for denne plata Ida Maria
10 Hvilket spørreprogram på NRK har blitt ledet av både Knut Borge og Trond Viggo Torgersen? 20 spørsmål
11 Hva het de to maleriene som ble stjålet på Munch-museet sommeren 2004? Skrik og Madonna
12 Hvilket land har nasjonaldag i morgen, 14. juli? Frankrike
13 Lytteprøve: Hvem er dette, eller hvem har originalen? (spill ‘’just like heaven) Dinosaur Jr, The Cure
14 Hvilke to land grenser Costa Rica til? Panama og Nicaragua
15 Hvilket dyr som er vanlig i norsk natur heter Sciurus Vulgaris på latin? Ekorn
16 Hvilken ministerpost har Hadia Tajik hatt? Kulturminister
17 Hva er en tårnseiler? Fugl
18 For hvilken butikkjede er TV-reklamen som har gått en stund nå der man snakker om kjøpeflamme? (Coop) Extra
19 Hvem ga ut bøkene ‘’O jul med din vrede’’ og ‘’Verdikollisjonen’’ Per Inge Torkelsen

20 Hvilket år? Irland som det første land i verden forbyr røyking på arbeidsplasser, barer og

restauranter, Google annonserer Gmail, Abu Ghraib skandalen blir gjort kjent og Hellas

vinner fotball-EM

2004
21 Hvilket ord kan stå foran ord som annonse, linse og mikrofon og bak ord som stikk, nær og full? Kontakt
22 Alfa, beta og gamma er de tre første bokstavene i det greske alfabetet, hva er den fjerde? Delta
23 I hvilken amerikansk delstat heter hovedstaden Frankfort? Kentucky
24 Hva heter den bløte osten som er laget av mozzarella og fløte? Burrata
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Lå høyt på Billboardlista denne datoen i 1971 (spill ‘’won’t get fooled again’’) The Who

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilket karibisk land har det de siste dagene vært store protester mot dårlig styring av landet? Cuba
2 Når på døgnet skal det bli forbudt i leie sparkesykkel i Oslo? Mellom 23:00 og 05:00
3 Hva heter kafeen i Friends TV-serien? Central Perk
4 Hvilken bok er den lengste i Bibelen? Salmenes Bok
5 I hvilken spansk provins ligger Benidorm? Alicante
6 Hva er den engelske tittelen på George Orwell sin roman som på norsk fikk tittelen“Kamerat Napoleon”? Animal Farm
7 Hvor var kjerringa med staven? I Hakadal
8 Hvilket merke var suppeboksene Andy Warhol malte flere bilder av? Campbell
9 Vi må tilbake til stortingsperioden 2001-5 for å finne et annet parti enn de 9 som er representert i dag. Hvilket parti var det? Kystpartiet
10 Hvem var med i popduoen M2M? Må ha begge navn for poeng. Marit Larsen, Marion Ravn
11 Hva er felles for filmene Ni liv, Veiviseren, Søndagsengler, Elling og Kon-Tiki? De har vært Oscarnominert
12 Hvilke 10 FN-land slutter på -land? 1 poeng for 8 og 2 poeng for alle 10. Island, Irland, Nederland, Estland, Finland, Russland, Hvite-Russland, Tyskland, Thailand, New Zealand (Swaziland har skiftet navn til eSwatini)
13 Lytteprøve: Hvem er dette eller hvem har originalen? Fra 2003. (spill ‘’black diamond’’) Black Diamond Brigade, Kiss

SVAR 14 Tipsing 15 Sør-Sudan 16 Lou Reed 17 Clueless 18 Karanteneregler

19 Hvem vant Tippeligaen i 2007, 44 år etter at de sist vant serien? Brann
20 I hvilken TV-serie med 5 sesonger, som ble vist fra 2005 til 2017 heter hovedkarakteren Lincoln Burrows, Michael Scofield og Veronica Donovan? Prison Break
21 Med et ord som starter på E, hva heter det når en ting er oppkalt etter en person? Eponym
22 Hva heter makkeren til Linda Eide i TV-programmet Eides Språksjov? Gunnstein Akselberg
23 Hva på kroppen blir undersøkt av de som kan det med et koloskop? Tykktarmen, tarmen ble godkjent
24 Hvilket år? Iran-Irak krigen starter, Hewlett Packard lanserer sin første PC, pizza Grandiosa blir lansert, Liverpool blir engelsk seriemester og Start blir seriemester i fotball for menn. 1980
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Billboard lista nr 2 denne datoen i 1991 (spill ‘’unbelievable’’) EMF

quiz 29. juni 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 12 lag deltok i runde 1, 13 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 21 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 14.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 20 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 13.8 poeng

RUNDE 1

1 Hva er navnet på den nye Covid 19-varianten som nå brer noe om seg i Norge, og mer aktivt i Europa. Den ble kalt for India-varianten, men det ble bestemt at nye varianter ikke skulle ha landsnavn, så da heter den noen annet. 
2 Ryan Crouser satte ny verdensrekord i hvilken friidrettsøvelse natt til lørdag 18/6? Rekorden han slo var fra 1990.
3 Ungarn er i skuddet, særlig etter UEFA-fadesen med å forby regnbuemarkeringen i München, som et svar på Ungarns nye homofobe lov. Hva heter statsministeren i Ungarn som har sittet siden 2010? 
4 Hva er en Sunseeker 35 Portofino?
5 Hva het superkontinentet som bestod av alle de nåværende kontinentene i perioden fra 300-200 millioner år siden? 
6 Med et ord på R: Hva heter det når en kortspiller ikke får udelt en kortfarge i kortspill? Det er brukt i flere spill, men navnet er særlig kjent i Bridge. 
7 Lytteprøve: Hvilket Stavangerband hører vi her? Bandet ble dannet i 1994 og skal fremdeles være delvis aktivt. Medlemmene er/ var svært aktive i mange Rogalandsband (spill ‘’me and Jenny’’)
14 Hvem skrev den første Norgeshistorien som kom ut i 1711? Personen var fra Island, men flyttet etter hvert til Rogaland og har gater i flere byer oppkalt etter seg. Etternavn holder.
15 Hvilket år ble Instagram lansert?
16 Hvilke 5 øvelser/idretter inngår i OL-øvelsen moderne femkamp? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for 4 eller 3
17 Hvilken av Anne-Cath. Vestlys figurer er utelatt i boktitlene «X på farten», «X får skjorte» og «X og bestemor til værs»?
18 Hvor ofte arrangeres en biennale?
19 Hvilket ord på S brukes om et vannfall der vannet i en elv renner hurtigere over en lengre strekning?
20 Hva er det som kjennetegner en paternosterheis? Vi skal fram til det som er noe skummelt og som har gitt heisen sitt navn. 
21 Hvilket land i Europa er det største i areal med fargen gul i flagget?
22 Hvilken legendarisk vokalist var vokalist i bandet «Big Brother and the Holding Company»? Vokalisten døde altfor ung… 
23 Hva het kvinnen (990 -1067) som ifølge myten skal ha ridd naken gjennom Coventry i protest mot sin manns høye skatter av lokalbefolkningen? Hun er også nevnt i en kjent sang av Freddie Mercury. 
24 Hvilket bilmerke har produsert bilmodellene ix35 og ix55?
25 Lytteprøve: Hvem synger denne norske 80-tallsklassikeren? For et ekstra poeng: Hva kalte duoen sin musikkstil? Det hadde elementer av noe «Rogalandsk» over seg. (spill ‘’Ruby, don’t take your love to town’’)

RUNDE 2

1 Hva het App-gründeren som døde på St.Hansaften? Han har selv gitt navn til sitt mest kjente produkt, et antivirusprogram. Etternavn holder
2 I hvilken by var det en større eksplosjon i et gjenvinningsanlegg på torsdag i forrige uke? 
3 Hvilken meget kjent nordmann skal nå bidra aktivt til sin egen biografi som skal komme ut i 2023? 
4 Hvilket band, som stort sett bare er kjent for sommerhits har sammen med artisten Morgan Sulele, laget en ny låt i samme sjanger? Låten heter «Sørenga» 
5 Hvilken blomst er Rogalands fylkesblomst? Den er beskrevet slik: Dette er en liten dvergbusk med rosa oppblåste blomster. De er populære honningblomster, sammen med en del slektninger og birøktere setter gjerne bikuber i nærheten. 
6 Da tidligere Vikingkeeper Amund Wichne ble født 12 mai 1997, var det en sensasjon. Hvorfor? 
7 De tradisjonelle norske folkedansene er f.eks Springar, Gangar, ringdans osv. Gammaldans er betegnelsen på danser som mye senere kom til Norge fra utlandet. Tradisjonelt er det fem gammeldanser. De startet på bokstavene H – M – P – P – R. Hva heter de? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for 3 og 4. 
14 Hva står L’en for i forkortelsen «laser»?
15 Når en engelskmann sier «speak of the devil», hvilket norsk uttrykk tilsvarer samme mening?
16 Hva slags alkoholholdig drikke er bryggeriene Ulvik og Hardanger særlig kjent for å produsere?
17 Norske Tanja Frieden har to statsborgerskap. Når hun vant gull i snowboardcross under OL i 2006 deltok hun for hvilket land? 
18 Hva slags rett er fattoush? Den er en rett som er vanlig spist i Midt-Østen.
19 Hva heter det når en bowler får ned åtte kjegler, men mangler to kjegler bakerst på hver side av banen?
20 Hvilket kosmetikkfirma/ kosmetikkmerke har maskaramerket Snapscara?
21 Hva er det offisielle navnet på 100 liter? Det er særlig brukt innen fiske.
22 Hva het myntenheten i det gamle Hellas, som etter en lignelse i Bibelen har fått en betydning som beskriver en positiv egenskap hos mennesker.
23 Under hvilket tilnavn er Tale Maria Krohn Engvik bedre kjent?
24 Hvilket ord betyr «Tillatelse fra offentlige myndigheter til å drive økonomisk virksomhet med bevilling»?
25 Lytteprøve: Hva heter dette bandet? Bandet startet opp i 1979 i Minneapolis og en skulle tro at de kunne norsk, men det noe spesielle navnet stammer fra et dansk brettspill. De ga ut albumet «Zen Arcade» i 1984, som sies å ha påvirket flere andre band til å grunnlegge Emo-stilen. (spill ‘’don’t want to know if you are lonely’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hva er navnet på den nye Covid 19-varianten som nå brer noe om seg i Norge, og mer aktivt i Europa. Den ble kalt for India-varianten, men det ble bestemt at nye varianter ikke skulle ha landsnavn, så da heter den noen annet.  Delta
2 Ryan Crouser satte ny verdensrekord i hvilken friidrettsøvelse natt til lørdag 18/6? Rekorden han slo var fra 1990. Kulestøt
3 Ungarn er i skuddet, særlig etter UEFA-fadesen med å forby regnbuemarkeringen i München, som et svar på Ungarns nye homofobe lov. Hva heter statsministeren i Ungarn som har sittet siden 2010?  Victor Orban
4 Hva er en Sunseeker 35 Portofino? En (fritids)båt
5 Hva het superkontinentet som bestod av alle de nåværende kontinentene i perioden fra 300-200 millioner år siden?  Pangea
6 Med et ord på R: Hva heter det når en kortspiller ikke får udelt en kortfarge i kortspill? Det er brukt i flere spill, men navnet er særlig kjent i Bridge.  Renons
7 Lytteprøve: Hvilket Stavangerband hører vi her? Bandet ble dannet i 1994 og skal fremdeles være delvis aktivt. Medlemmene er/ var svært aktive i mange Rogalandsband (spill ‘’me and Jenny’’) The Tramps

8. Pink Velvet (Red Velvet ble godtatt) 9. Alexander Fleming 
10. Jernanger 11. Reykjavik 12. Mungo Jerry 13. Norgesferie

14 Hvem skrev den første Norgeshistorien som kom ut i 1711? Personen var fra Island, men flyttet etter hvert til Rogaland og har gater i flere byer oppkalt etter seg. Etternavn holder. Tormod Torfæus
15 Hvilket år ble Instagram lansert? 2010
16 Hvilke 5 øvelser/idretter inngår i OL-øvelsen moderne femkamp? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for 4 eller 3 Pistolskyting, Sprangriding, Terrengløp, Svømming og Fekting
17 Hvilken av Anne-Cath. Vestlys figurer er utelatt i boktitlene «X på farten», «X får skjorte» og «X og bestemor til værs»? Ole Aleksander fillibom-bom-bom 
18 Hvor ofte arrangeres en biennale? Hvert annet år.
19 Hvilket ord på S brukes om et vannfall der vannet i en elv renner hurtigere over en lengre strekning? Stryk
20 Hva er det som kjennetegner en paternosterheis? Vi skal fram til det som er noe skummelt og som har gitt heisen sitt navn.  Det vi skal fram til er at heisen stopper ikke, men en må gå av i fart. 
21 Hvilket land i Europa er det største i areal med fargen gul i flagget? Ukraina
22 Hvilken legendarisk vokalist var vokalist i bandet «Big Brother and the Holding Company»? Vokalisten døde altfor ung…  Janis Joplin
23 Hva het kvinnen (990 -1067) som ifølge myten skal ha ridd naken gjennom Coventry i protest mot sin manns høye skatter av lokalbefolkningen? Hun er også nevnt i en kjent sang av Freddie Mercury.  Lady Godiva
24 Hvilket bilmerke har produsert bilmodellene ix35 og ix55? Hyundai
25 Lytteprøve: Hvem synger denne norske 80-tallsklassikeren? For et ekstra poeng: Hva kalte duoen sin musikkstil? Det hadde elementer av noe «Rogalandsk» over seg. (spill ‘’Ruby, don’t take your love to town’’) Gary Holton & Casino Steel/ Riggrock. 

RUNDE 2 m/svar

1 Hva het App-gründeren som døde på St.Hansaften? Han har selv gitt navn til sitt mest kjente produkt, et antivirusprogram. Etternavn holder. John McAfee
2 I hvilken by var det en større eksplosjon i et gjenvinningsanlegg på torsdag i forrige uke?  Kristiansand
3 Hvilken meget kjent nordmann skal nå bidra aktivt til sin egen biografi som skal komme ut i 2023?  Kronprins Haakon Magnus
4 Hvilket band, som stort sett bare er kjent for sommerhits har sammen med artisten Morgan Sulele, laget en ny låt i samme sjanger? Låten heter «Sørenga»  Postgirobygget
5 Hvilken blomst er Rogalands fylkesblomst? Den er beskrevet slik: Dette er en liten dvergbusk med rosa oppblåste blomster. De er populære honningblomster, sammen med en del slektninger og birøktere setter gjerne bikuber i nærheten.  Klokkelyng
6 Da tidligere Vikingkeeper Amund Wichne ble født 12 mai 1997, var det en sensasjon. Hvorfor?  Han var en firling.(Eirik, Torje og Idar er de andre) 
7 De tradisjonelle norske folkedansene er f.eks Springar, Gangar, ringdans osv. Gammaldans er betegnelsen på danser som mye senere kom til Norge fra utlandet. Tradisjonelt er det fem gammeldanser. De startet på bokstavene H – M – P – P – R. Hva heter de? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for 3 og 4.  Hambo, Masurka, Polka, Pols og Reinlender

8. Killing Eve 9. Trådtreder 10. Bisamrotte 11. Ivan Storm Juliussen 
12. Leon Goretzka 13. PasientSky

14 Hva står L’en for i forkortelsen «laser»? Light
15 Når en engelskmann sier «speak of the devil», hvilket norsk uttrykk tilsvarer samme mening? Når en snakker om sola
16 Hva slags alkoholholdig drikke er bryggeriene Ulvik og Hardanger særlig kjent for å produsere? Sider
17 Norske Tanja Frieden har to statsborgerskap. Når hun vant gull i snowboardcross under OL i 2006 deltok hun for hvilket land?  Sveits
18 Hva slags rett er fattoush? Den er en rett som er vanlig spist i Midt-Østen. Salat
19 Hva heter det når en bowler får ned åtte kjegler, men mangler to kjegler bakerst på hver side av banen? Split
20 Hvilket kosmetikkfirma/ kosmetikkmerke har maskaramerket Snapscara? Maybellene
21 Hva er det offisielle navnet på 100 liter? Det er særlig brukt innen fiske. Hektoliter
22 Hva het myntenheten i det gamle Hellas, som etter en lignelse i Bibelen har fått en betydning som beskriver en positiv egenskap hos mennesker. Talent
23 Under hvilket tilnavn er Tale Maria Krohn Engvik bedre kjent? Helsesista
24 Hvilket ord betyr «Tillatelse fra offentlige myndigheter til å drive økonomisk virksomhet med bevilling»? Konsesjon
25 Lytteprøve: Hva heter dette bandet? Bandet startet opp i 1979 i Minneapolis og en skulle tro at de kunne norsk, men det noe spesielle navnet stammer fra et dansk brettspill. De ga ut albumet «Zen Arcade» i 1984, som sies å ha påvirket flere andre band til å grunnlegge Emo-stilen. (spill ‘’don’t want to know if you are lonely’’) Hüsker Dü 

quiz 6. juli 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 7 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 24 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 19.3 poeng

RUNDE 1

1 På torsdag i forrige uke satte Karsten Warholm ny verdensrekord på 400 m hekk under Bislett Games, hva lyder den nye rekorden på?
2 Hvilket parti representerte Per Inge Torkelsen i Stavanger bystyre?
3 I hvilket fylke ligger Vinnufossen, som med en total fallhøyde på 860 meter er Europas høyeste foss? Hvis det hjelper så munner elva Vinnu ut i elva Driva.
4 hvem slo i gjennom som skuespiller i rollen som Benjamin Braddock i ”Manndomsprøven”/”The graduate” fra 1967? Senere har han bl.a spilt i Midnight Cowboy, Tootsie, Hook og Finding Neverland, og da har jeg ikke nevnt de to filmene han har fått Oscar for.
5 Hvilket black metal band fikk hedersprisen under årets Spellemannpris-utdeling, og skal senere i år innlemmes i Rockheim Hall of Fame? Deres mest kjente plate er nok ”de mysteriis dom Sathanas”.
6 Hvilke 10 av FN sine medlemsland har navn på 4 bokstaver? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for 8 eller 9 rette. OBS: Norsk skrivemåte og Eire er ikke et av landene.
7 hvilken sørlandsby kalles gjerne ”den hvite by ved Skagerak” og er kjent for sin trebåtfestival?
8 Hvilken norsk forfatter fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2010 for boka ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”? Hun har senere hatt suksess med bl.a ”alle vil hjem, ingen vil tilbake” og ”en moderne familie”.
9 hva er den største høyden som det stupes fra i olympiske konkurranser?
10 hvor mange euro får du hvis du går i banken og sørger for å få 1 seddel av hver valør?
11 hvilken dato i juli er Olsok?
12 hva er det raskeste pattedyret vi har i Norge? Se vekk i fra dyrehager og slikt.
13 Hvilket årstall? Den første bitcoinen blir utviklet. Joshua French og Tjostolv Moland blir to ganger dømt til døden i Kongo. Karl Ove Knausgård gir ut den første boka i bokserien Min Kamp. Filmen Max Manus vinner sju Amandapriser. Finnfast åpner og Michael Jackson dør. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 Hva het reality-serien som gikk i 3 sesonger på NRK fra 2015 til 2017, sesongene ble spilt inn i hhv Bergen, Fredrikstad og Trondheim, og Selda Ekiz var programleder? Første sesong ble for øvrig vunnet av nåværende stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl
15 hvilket band, med en planet i navnet, består bl.a av brødrene Jared og Shannon Leto?
16 karlsvogna er en del av hvilket stjernebilde?
17 over til UNESCOs verdensarvliste: I hvilken europeisk hovedstad er Karlsbroen en stor turistattraksjon?
18 Et av verdens mest besøkte museer heter Tate Modern, i hvilken by ligger det?
19 Over til svensk fotball: hva står K-en for i IFK Göteborg? Kan opplyse om at svaret ikke er så enkelt som klubb
20 hvilken krydderurt brukes vanligvis i fiskesausen Sandefjordsmør?
21 Hvem ble kronet som konge av England på dagens dato i 1483? Han ble drept i slaget ved Bosworth i 1485 og er dermed den siste engelske kongen som har falt i strid. Et stykke av Shakespeare er oppkalt etter ham, hvor han tillegges replikken ”en hest, en hest, mitt kongerike for en hest”.
22 hvilken av barnesykdommene skyldes Rubella-viruset? Pga MMR-vaksinen er det nesten ingen norske barn som får denne sykdommen i dag.
23 hva het filmen fra 2010 med Christian Bale og Mark Wahlberg i hovedrollene som boksebrødrene Dicky og Micky? Filmen er basert på en sann historie, og Christian Bale fikk Oscar for sin innsats.
24 hva het musikkfestivalen som ble arrangert på Lassabanen i årene 2010 til 2012, og hadde artister som 50 Cent, Robyn og Ozzy Osbourne som trekkplaster?
25 lytteprøve: hvilken one hit wonder artist er dette? Toppet vg-lista 11 uker på rad i 2011. (spill ”what are words”)

RUNDE 2

1 hva heter det nye norske flyselskapet som hadde sine første flygninger i forrige uke?
2 Kenneth Kaunda døde nylig, 97 år gammel. I hvilket afrikansk land var han president helt fra landet ble selvstendig i 1964 og fram til han tapte valget i 1991? Hvis det hjelper er landets største flyplass oppkalt etter ham.
3 Sylvester Stallone fyller 75 år i dag. For hvilken rollefigur har han vært oscarnominert 2 ganger med hele 40 års mellomrom? Det står en bronsestatue av denne filmfiguren i Philadelphia.
4 hvem fikk en hit for 25 år siden med det som for mange har blitt den ultimate EM-sangen, ”three lions (football’s coming home)”?
5 hvilket land ble verdens største land uten kystlinje for 30 år siden?
6 hvilken øygruppe i Stillehavet? Dette var en amerikansk koloni fra 1947 til landet ble selvstendig for 35 år siden. Bikini-atollen tilhører dette landet, som er oppkalt etter en britisk sjøkaptein som levde fra 1748 til 1819 og utforsket Stillehavet sammen med Thomas Gilbert.
7 teaterstykket ”Våken drøm”, som har gått på Rogaland Teater i år, er basert på sanger av hvilket band?
14 hvem var vokalist og frontfigur i rockegruppa The Doors? Forrige uke var det 50 år siden han døde.
15 hva heter byen ved Volga med ca 600000 innbyggere hvor Vladimir Lenin ble født? Fram til 1924 het den Simbirsk, men da fikk den nytt navn til ære for Lenin som nettopp hadde gått bort. Her vil det nok lønne seg å vite Lenins egentlige etternavn siden man da bare kan legge til sk og få navnet på byen.
16 hva finner man info om på nettstedet varsom.no?
17 hvem har bl.a skrevet bøkene Skryskraperengler, Skyskrapersommer og Nede i Himmelen basert på sin egen oppvekst på Bøler i Oslo?
18 hva er fornavnene til de to Hazard-brødrene som var med i Belgias tropp i årets fotball-EM? 1 poeng per korrekt svar
19 hva er Start, Kaptein, Marie og Pepita eksempler på?
20 hvilket av disse årstallene var Jeanne d’Arc i live? 
A) 1320 B) 1420 C) 1520 D) 1620
21 hvilken plantefamilie hører bringebær og jordbær til?
22 Holsfjorden, som er drikkevannskilde for Asker og Bærum, og som har vært litt omtalt i det siste fordi den skal bli ny reservevannforsyningskilde for Oslo, er en del av norges 5. største innsjø, hva heter den?
23 hvilket band fra Los Angeles fikk kjempesuksess for 30 år siden med plata ”blood sugar sex magik”, og hitsingler som ”give it away” og ”under the bridge”?
24 hva heter hunden til Tjorven i Vi på Saltkråkan? For 1 bonuspoeng: hva heter Tjorven egentlig til fornavn?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele sommeren for 20 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”angel”)

RUNDE 1 m/svar

1 På torsdag i forrige uke satte Karsten Warholm ny verdensrekord på 400 m hekk under Bislett Games, hva lyder den nye rekorden på? 46.70 sekund (± 0.05 sekund)
2 Hvilket parti representerte Per Inge Torkelsen i Stavanger bystyre? Venstre
3 I hvilket fylke ligger Vinnufossen, som med en total fallhøyde på 860 meter er Europas høyeste foss? Hvis det hjelper så munner elva Vinnu ut i elva Driva. Møre og Romsdal (ved Sunndalsøra)
4 hvem slo i gjennom som skuespiller i rollen som Benjamin Braddock i ”Manndomsprøven”/”The graduate” fra 1967? Senere har han bl.a spilt i Midnight Cowboy, Tootsie, Hook og Finding Neverland, og da har jeg ikke nevnt de to filmene han har fått Oscar for. Dustin Hoffman
5 Hvilket black metal band fikk hedersprisen under årets Spellemannpris-utdeling, og skal senere i år innlemmes i Rockheim Hall of Fame? Deres mest kjente plate er nok ”de mysteriis dom Sathanas”. Mayhem
6 Hvilke 10 av FN sine medlemsland har navn på 4 bokstaver? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for 8 eller 9 rette. OBS: Norsk skrivemåte og Eire er ikke et av landene. kina, iran, irak, peru, mali, togo, oman, cuba, fiji, laos
7 hvilken sørlandsby kalles gjerne ”den hvite by ved Skagerak” og er kjent for sin trebåtfestival? risør
8 Hvilken norsk forfatter fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2010 for boka ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”? Hun har senere hatt suksess med bl.a ”alle vil hjem, ingen vil tilbake” og ”en moderne familie”. Helga Flatland
9 hva er den største høyden som det stupes fra i olympiske konkurranser? 10 m
10 hvor mange euro får du hvis du går i banken og sørger for å få 1 seddel av hver valør? 385 euro (godtok også 885 euro siden man før i tiden hadde en €500 seddel)
11 hvilken dato i juli er Olsok? 29.jul
12 hva er det raskeste pattedyret vi har i Norge? Se vekk i fra dyrehager og slikt. hare (kan springe så raskt som 70 km/t)
13 Hvilket årstall? Den første bitcoinen blir utviklet. Joshua French og Tjostolv Moland blir to ganger dømt til døden i Kongo. Karl Ove Knausgård gir ut den første boka i bokserien Min Kamp. Filmen Max Manus vinner sju Amandapriser. Finnfast åpner og Michael Jackson dør. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 2009
14 Hva het reality-serien som gikk i 3 sesonger på NRK fra 2015 til 2017, sesongene ble spilt inn i hhv Bergen, Fredrikstad og Trondheim, og Selda Ekiz var programleder? Første sesong ble for øvrig vunnet av nåværende stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl Anno
15 hvilket band, med en planet i navnet, består bl.a av brødrene Jared og Shannon Leto? 30 seconds to Mars
16 karlsvogna er en del av hvilket stjernebilde? store bjørn
17 over til UNESCOs verdensarvliste: I hvilken europeisk hovedstad er Karlsbroen en stor turistattraksjon? Praha
18 Et av verdens mest besøkte museer heter Tate Modern, i hvilken by ligger det? London
19 Over til svensk fotball: hva står K-en for i IFK Göteborg? Kan opplyse om at svaret ikke er så enkelt som klubb kamratarna (det fins hele 168 IFK-foreninger rundt om i Sverige).
20 hvilken krydderurt brukes vanligvis i fiskesausen Sandefjordsmør? persille
21 Hvem ble kronet som konge av England på dagens dato i 1483? Han ble drept i slaget ved Bosworth i 1485 og er dermed den siste engelske kongen som har falt i strid. Et stykke av Shakespeare er oppkalt etter ham, hvor han tillegges replikken ”en hest, en hest, mitt kongerike for en hest”. Richard 3.
22 hvilken av barnesykdommene skyldes Rubella-viruset? Pga MMR-vaksinen er det nesten ingen norske barn som får denne sykdommen i dag. røde hunder
23 hva het filmen fra 2010 med Christian Bale og Mark Wahlberg i hovedrollene som boksebrødrene Dicky og Micky? Filmen er basert på en sann historie, og Christian Bale fikk Oscar for sin innsats. the fighter
24 hva het musikkfestivalen som ble arrangert på Lassabanen i årene 2010 til 2012, og hadde artister som 50 Cent, Robyn og Ozzy Osbourne som trekkplaster? Rått og råde
25 lytteprøve: hvilken one hit wonder artist er dette? Toppet vg-lista 11 uker på rad i 2011. (spill ”what are words”) chris medina

RUNDE 2 m/svar

1 hva heter det nye norske flyselskapet som hadde sine første flygninger i forrige uke? Flyr
2 Kenneth Kaunda døde nylig, 97 år gammel. I hvilket afrikansk land var han president helt fra landet ble selvstendig i 1964 og fram til han tapte valget i 1991? Hvis det hjelper er landets største flyplass oppkalt etter ham. Zambia
3 Sylvester Stallone fyller 75 år i dag. For hvilken rollefigur har han vært oscarnominert 2 ganger med hele 40 års mellomrom? Det står en bronsestatue av denne filmfiguren i Philadelphia. Rocky Balboa
4 hvem fikk en hit for 25 år siden med det som for mange har blitt den ultimate EM-sangen, ”three lions (football’s coming home)”? Lightning Seeds (pluss komikerne Baddiel og Skinner)
5 hvilket land ble verdens største land uten kystlinje for 30 år siden? Kazakhstan
6 hvilken øygruppe i Stillehavet? Dette var en amerikansk koloni fra 1947 til landet ble selvstendig for 35 år siden. Bikini-atollen tilhører dette landet, som er oppkalt etter en britisk sjøkaptein som levde fra 1748 til 1819 og utforsket Stillehavet sammen med Thomas Gilbert. Marshalløyene
7 teaterstykket ”Våken drøm”, som har gått på Rogaland Teater i år, er basert på sanger av hvilket band? vamp

svar: 8. Yndigt, Bøge, Frejas 9. Båtis 10. Hugo Chavez 
11. Mandrill 12. Pacific Blue 13. Summertime

14 hvem var vokalist og frontfigur i rockegruppa The Doors? Forrige uke var det 50 år siden han døde. Jim Morrison
15 hva heter byen ved Volga med ca 600000 innbyggere hvor Vladimir Lenin ble født? Fram til 1924 het den Simbirsk, men da fikk den nytt navn til ære for Lenin som nettopp hadde gått bort. Her vil det nok lønne seg å vite Lenins egentlige etternavn siden man da bare kan legge til sk og få navnet på byen. Uljanovsk
16 hva finner man info om på nettstedet varsom.no? ras- og skredfare
17 hvem har bl.a skrevet bøkene Skryskraperengler, Skyskrapersommer og Nede i Himmelen basert på sin egen oppvekst på Bøler i Oslo? Tove Nilsen
18 hva er fornavnene til de to Hazard-brødrene som var med i Belgias tropp i årets fotball-EM? 1 poeng per korrekt svar Eden og Thorgan
19 hva er Start, Kaptein, Marie og Pepita eksempler på? kjeks
20 hvilket av disse årstallene var Jeanne d’Arc i live? 
A) 1320 B) 1420 C) 1520 D) 1620
B) 1420 (1412 til 1431)
21 hvilken plantefamilie hører bringebær og jordbær til? rosefamilien
22 Holsfjorden, som er drikkevannskilde for Asker og Bærum, og som har vært litt omtalt i det siste fordi den skal bli ny reservevannforsyningskilde for Oslo, er en del av norges 5. største innsjø, hva heter den? tyrifjorden
23 hvilket band fra Los Angeles fikk kjempesuksess for 30 år siden med plata ”blood sugar sex magik”, og hitsingler som ”give it away” og ”under the bridge”? red hot chili peppers
24 hva heter hunden til Tjorven i Vi på Saltkråkan? For 1 bonuspoeng: hva heter Tjorven egentlig til fornavn? båtsmann: maria
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele sommeren for 20 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”angel”) shaggy, ravyon