quiz 6. juli 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 7 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 24 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 19.3 poeng

RUNDE 1

1 På torsdag i forrige uke satte Karsten Warholm ny verdensrekord på 400 m hekk under Bislett Games, hva lyder den nye rekorden på?
2 Hvilket parti representerte Per Inge Torkelsen i Stavanger bystyre?
3 I hvilket fylke ligger Vinnufossen, som med en total fallhøyde på 860 meter er Europas høyeste foss? Hvis det hjelper så munner elva Vinnu ut i elva Driva.
4 hvem slo i gjennom som skuespiller i rollen som Benjamin Braddock i ”Manndomsprøven”/”The graduate” fra 1967? Senere har han bl.a spilt i Midnight Cowboy, Tootsie, Hook og Finding Neverland, og da har jeg ikke nevnt de to filmene han har fått Oscar for.
5 Hvilket black metal band fikk hedersprisen under årets Spellemannpris-utdeling, og skal senere i år innlemmes i Rockheim Hall of Fame? Deres mest kjente plate er nok ”de mysteriis dom Sathanas”.
6 Hvilke 10 av FN sine medlemsland har navn på 4 bokstaver? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for 8 eller 9 rette. OBS: Norsk skrivemåte og Eire er ikke et av landene.
7 hvilken sørlandsby kalles gjerne ”den hvite by ved Skagerak” og er kjent for sin trebåtfestival?
8 Hvilken norsk forfatter fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2010 for boka ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”? Hun har senere hatt suksess med bl.a ”alle vil hjem, ingen vil tilbake” og ”en moderne familie”.
9 hva er den største høyden som det stupes fra i olympiske konkurranser?
10 hvor mange euro får du hvis du går i banken og sørger for å få 1 seddel av hver valør?
11 hvilken dato i juli er Olsok?
12 hva er det raskeste pattedyret vi har i Norge? Se vekk i fra dyrehager og slikt.
13 Hvilket årstall? Den første bitcoinen blir utviklet. Joshua French og Tjostolv Moland blir to ganger dømt til døden i Kongo. Karl Ove Knausgård gir ut den første boka i bokserien Min Kamp. Filmen Max Manus vinner sju Amandapriser. Finnfast åpner og Michael Jackson dør. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 Hva het reality-serien som gikk i 3 sesonger på NRK fra 2015 til 2017, sesongene ble spilt inn i hhv Bergen, Fredrikstad og Trondheim, og Selda Ekiz var programleder? Første sesong ble for øvrig vunnet av nåværende stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl
15 hvilket band, med en planet i navnet, består bl.a av brødrene Jared og Shannon Leto?
16 karlsvogna er en del av hvilket stjernebilde?
17 over til UNESCOs verdensarvliste: I hvilken europeisk hovedstad er Karlsbroen en stor turistattraksjon?
18 Et av verdens mest besøkte museer heter Tate Modern, i hvilken by ligger det?
19 Over til svensk fotball: hva står K-en for i IFK Göteborg? Kan opplyse om at svaret ikke er så enkelt som klubb
20 hvilken krydderurt brukes vanligvis i fiskesausen Sandefjordsmør?
21 Hvem ble kronet som konge av England på dagens dato i 1483? Han ble drept i slaget ved Bosworth i 1485 og er dermed den siste engelske kongen som har falt i strid. Et stykke av Shakespeare er oppkalt etter ham, hvor han tillegges replikken ”en hest, en hest, mitt kongerike for en hest”.
22 hvilken av barnesykdommene skyldes Rubella-viruset? Pga MMR-vaksinen er det nesten ingen norske barn som får denne sykdommen i dag.
23 hva het filmen fra 2010 med Christian Bale og Mark Wahlberg i hovedrollene som boksebrødrene Dicky og Micky? Filmen er basert på en sann historie, og Christian Bale fikk Oscar for sin innsats.
24 hva het musikkfestivalen som ble arrangert på Lassabanen i årene 2010 til 2012, og hadde artister som 50 Cent, Robyn og Ozzy Osbourne som trekkplaster?
25 lytteprøve: hvilken one hit wonder artist er dette? Toppet vg-lista 11 uker på rad i 2011. (spill ”what are words”)

RUNDE 2

1 hva heter det nye norske flyselskapet som hadde sine første flygninger i forrige uke?
2 Kenneth Kaunda døde nylig, 97 år gammel. I hvilket afrikansk land var han president helt fra landet ble selvstendig i 1964 og fram til han tapte valget i 1991? Hvis det hjelper er landets største flyplass oppkalt etter ham.
3 Sylvester Stallone fyller 75 år i dag. For hvilken rollefigur har han vært oscarnominert 2 ganger med hele 40 års mellomrom? Det står en bronsestatue av denne filmfiguren i Philadelphia.
4 hvem fikk en hit for 25 år siden med det som for mange har blitt den ultimate EM-sangen, ”three lions (football’s coming home)”?
5 hvilket land ble verdens største land uten kystlinje for 30 år siden?
6 hvilken øygruppe i Stillehavet? Dette var en amerikansk koloni fra 1947 til landet ble selvstendig for 35 år siden. Bikini-atollen tilhører dette landet, som er oppkalt etter en britisk sjøkaptein som levde fra 1748 til 1819 og utforsket Stillehavet sammen med Thomas Gilbert.
7 teaterstykket ”Våken drøm”, som har gått på Rogaland Teater i år, er basert på sanger av hvilket band?
14 hvem var vokalist og frontfigur i rockegruppa The Doors? Forrige uke var det 50 år siden han døde.
15 hva heter byen ved Volga med ca 600000 innbyggere hvor Vladimir Lenin ble født? Fram til 1924 het den Simbirsk, men da fikk den nytt navn til ære for Lenin som nettopp hadde gått bort. Her vil det nok lønne seg å vite Lenins egentlige etternavn siden man da bare kan legge til sk og få navnet på byen.
16 hva finner man info om på nettstedet varsom.no?
17 hvem har bl.a skrevet bøkene Skryskraperengler, Skyskrapersommer og Nede i Himmelen basert på sin egen oppvekst på Bøler i Oslo?
18 hva er fornavnene til de to Hazard-brødrene som var med i Belgias tropp i årets fotball-EM? 1 poeng per korrekt svar
19 hva er Start, Kaptein, Marie og Pepita eksempler på?
20 hvilket av disse årstallene var Jeanne d’Arc i live? 
A) 1320 B) 1420 C) 1520 D) 1620
21 hvilken plantefamilie hører bringebær og jordbær til?
22 Holsfjorden, som er drikkevannskilde for Asker og Bærum, og som har vært litt omtalt i det siste fordi den skal bli ny reservevannforsyningskilde for Oslo, er en del av norges 5. største innsjø, hva heter den?
23 hvilket band fra Los Angeles fikk kjempesuksess for 30 år siden med plata ”blood sugar sex magik”, og hitsingler som ”give it away” og ”under the bridge”?
24 hva heter hunden til Tjorven i Vi på Saltkråkan? For 1 bonuspoeng: hva heter Tjorven egentlig til fornavn?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele sommeren for 20 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”angel”)

RUNDE 1 m/svar

1 På torsdag i forrige uke satte Karsten Warholm ny verdensrekord på 400 m hekk under Bislett Games, hva lyder den nye rekorden på? 46.70 sekund (± 0.05 sekund)
2 Hvilket parti representerte Per Inge Torkelsen i Stavanger bystyre? Venstre
3 I hvilket fylke ligger Vinnufossen, som med en total fallhøyde på 860 meter er Europas høyeste foss? Hvis det hjelper så munner elva Vinnu ut i elva Driva. Møre og Romsdal (ved Sunndalsøra)
4 hvem slo i gjennom som skuespiller i rollen som Benjamin Braddock i ”Manndomsprøven”/”The graduate” fra 1967? Senere har han bl.a spilt i Midnight Cowboy, Tootsie, Hook og Finding Neverland, og da har jeg ikke nevnt de to filmene han har fått Oscar for. Dustin Hoffman
5 Hvilket black metal band fikk hedersprisen under årets Spellemannpris-utdeling, og skal senere i år innlemmes i Rockheim Hall of Fame? Deres mest kjente plate er nok ”de mysteriis dom Sathanas”. Mayhem
6 Hvilke 10 av FN sine medlemsland har navn på 4 bokstaver? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for 8 eller 9 rette. OBS: Norsk skrivemåte og Eire er ikke et av landene. kina, iran, irak, peru, mali, togo, oman, cuba, fiji, laos
7 hvilken sørlandsby kalles gjerne ”den hvite by ved Skagerak” og er kjent for sin trebåtfestival? risør
8 Hvilken norsk forfatter fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2010 for boka ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”? Hun har senere hatt suksess med bl.a ”alle vil hjem, ingen vil tilbake” og ”en moderne familie”. Helga Flatland
9 hva er den største høyden som det stupes fra i olympiske konkurranser? 10 m
10 hvor mange euro får du hvis du går i banken og sørger for å få 1 seddel av hver valør? 385 euro (godtok også 885 euro siden man før i tiden hadde en €500 seddel)
11 hvilken dato i juli er Olsok? 29.jul
12 hva er det raskeste pattedyret vi har i Norge? Se vekk i fra dyrehager og slikt. hare (kan springe så raskt som 70 km/t)
13 Hvilket årstall? Den første bitcoinen blir utviklet. Joshua French og Tjostolv Moland blir to ganger dømt til døden i Kongo. Karl Ove Knausgård gir ut den første boka i bokserien Min Kamp. Filmen Max Manus vinner sju Amandapriser. Finnfast åpner og Michael Jackson dør. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 2009
14 Hva het reality-serien som gikk i 3 sesonger på NRK fra 2015 til 2017, sesongene ble spilt inn i hhv Bergen, Fredrikstad og Trondheim, og Selda Ekiz var programleder? Første sesong ble for øvrig vunnet av nåværende stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl Anno
15 hvilket band, med en planet i navnet, består bl.a av brødrene Jared og Shannon Leto? 30 seconds to Mars
16 karlsvogna er en del av hvilket stjernebilde? store bjørn
17 over til UNESCOs verdensarvliste: I hvilken europeisk hovedstad er Karlsbroen en stor turistattraksjon? Praha
18 Et av verdens mest besøkte museer heter Tate Modern, i hvilken by ligger det? London
19 Over til svensk fotball: hva står K-en for i IFK Göteborg? Kan opplyse om at svaret ikke er så enkelt som klubb kamratarna (det fins hele 168 IFK-foreninger rundt om i Sverige).
20 hvilken krydderurt brukes vanligvis i fiskesausen Sandefjordsmør? persille
21 Hvem ble kronet som konge av England på dagens dato i 1483? Han ble drept i slaget ved Bosworth i 1485 og er dermed den siste engelske kongen som har falt i strid. Et stykke av Shakespeare er oppkalt etter ham, hvor han tillegges replikken ”en hest, en hest, mitt kongerike for en hest”. Richard 3.
22 hvilken av barnesykdommene skyldes Rubella-viruset? Pga MMR-vaksinen er det nesten ingen norske barn som får denne sykdommen i dag. røde hunder
23 hva het filmen fra 2010 med Christian Bale og Mark Wahlberg i hovedrollene som boksebrødrene Dicky og Micky? Filmen er basert på en sann historie, og Christian Bale fikk Oscar for sin innsats. the fighter
24 hva het musikkfestivalen som ble arrangert på Lassabanen i årene 2010 til 2012, og hadde artister som 50 Cent, Robyn og Ozzy Osbourne som trekkplaster? Rått og råde
25 lytteprøve: hvilken one hit wonder artist er dette? Toppet vg-lista 11 uker på rad i 2011. (spill ”what are words”) chris medina

RUNDE 2 m/svar

1 hva heter det nye norske flyselskapet som hadde sine første flygninger i forrige uke? Flyr
2 Kenneth Kaunda døde nylig, 97 år gammel. I hvilket afrikansk land var han president helt fra landet ble selvstendig i 1964 og fram til han tapte valget i 1991? Hvis det hjelper er landets største flyplass oppkalt etter ham. Zambia
3 Sylvester Stallone fyller 75 år i dag. For hvilken rollefigur har han vært oscarnominert 2 ganger med hele 40 års mellomrom? Det står en bronsestatue av denne filmfiguren i Philadelphia. Rocky Balboa
4 hvem fikk en hit for 25 år siden med det som for mange har blitt den ultimate EM-sangen, ”three lions (football’s coming home)”? Lightning Seeds (pluss komikerne Baddiel og Skinner)
5 hvilket land ble verdens største land uten kystlinje for 30 år siden? Kazakhstan
6 hvilken øygruppe i Stillehavet? Dette var en amerikansk koloni fra 1947 til landet ble selvstendig for 35 år siden. Bikini-atollen tilhører dette landet, som er oppkalt etter en britisk sjøkaptein som levde fra 1748 til 1819 og utforsket Stillehavet sammen med Thomas Gilbert. Marshalløyene
7 teaterstykket ”Våken drøm”, som har gått på Rogaland Teater i år, er basert på sanger av hvilket band? vamp

svar: 8. Yndigt, Bøge, Frejas 9. Båtis 10. Hugo Chavez 
11. Mandrill 12. Pacific Blue 13. Summertime

14 hvem var vokalist og frontfigur i rockegruppa The Doors? Forrige uke var det 50 år siden han døde. Jim Morrison
15 hva heter byen ved Volga med ca 600000 innbyggere hvor Vladimir Lenin ble født? Fram til 1924 het den Simbirsk, men da fikk den nytt navn til ære for Lenin som nettopp hadde gått bort. Her vil det nok lønne seg å vite Lenins egentlige etternavn siden man da bare kan legge til sk og få navnet på byen. Uljanovsk
16 hva finner man info om på nettstedet varsom.no? ras- og skredfare
17 hvem har bl.a skrevet bøkene Skryskraperengler, Skyskrapersommer og Nede i Himmelen basert på sin egen oppvekst på Bøler i Oslo? Tove Nilsen
18 hva er fornavnene til de to Hazard-brødrene som var med i Belgias tropp i årets fotball-EM? 1 poeng per korrekt svar Eden og Thorgan
19 hva er Start, Kaptein, Marie og Pepita eksempler på? kjeks
20 hvilket av disse årstallene var Jeanne d’Arc i live? 
A) 1320 B) 1420 C) 1520 D) 1620
B) 1420 (1412 til 1431)
21 hvilken plantefamilie hører bringebær og jordbær til? rosefamilien
22 Holsfjorden, som er drikkevannskilde for Asker og Bærum, og som har vært litt omtalt i det siste fordi den skal bli ny reservevannforsyningskilde for Oslo, er en del av norges 5. største innsjø, hva heter den? tyrifjorden
23 hvilket band fra Los Angeles fikk kjempesuksess for 30 år siden med plata ”blood sugar sex magik”, og hitsingler som ”give it away” og ”under the bridge”? red hot chili peppers
24 hva heter hunden til Tjorven i Vi på Saltkråkan? For 1 bonuspoeng: hva heter Tjorven egentlig til fornavn? båtsmann: maria
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele sommeren for 20 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”angel”) shaggy, ravyon
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg