quiz 28. januar 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 16 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Biff) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.2 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Jonny Bodas vita hanskar) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.5 poeng.

RUNDE 1

1 Stavanger har nå blitt Norges største sauekommune, så da passer det å spørre om hvilken sauerase som er den mest utbredte i verden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på sirkus.
2 hvilket norsk fylke kommer nå sist i alfabetet?
3 hvilket ord på A brukes ofte om sisteetappen på en stafett?
4 hvilken farge har Historie-kategorien i Trivial Pursuit?
5 hvem var president i USA da landet arrangerte vm i fotball for herrer?
6 hvilken kroppsdel heter lingua på latin?
7 hvem spiller rollen som julenisse i spillefilmene om Snekker Andersen og Julenissen?
8 hva heter de to medlemmene i pop-duoen Karpe? Fornavn holder.
9 Hva heter hovedstaden i den dominikanske republikk?
10 på dagens dato i 1896 ble Walter Peckham den første i verden til å bli bøtelagt for å ha gjort hvilken straffbar handling?
11 under hvilket navn er tegneseriefiguren Michael Donovan kjent, dette er også navnet på tegneserien?
12 hva heter løypa hvor det berømte Hahnenkammrennet i Kitzbühel foregår? Svaret er et tysk ord/begrep
13 hvilket år: Gardermoen blir hovedflyplass, norske småbarnsforeldre kan få kontantstøtte for første gang og hotel cæsar har premiere på tv2. Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i det året man skal fram til. (spill ”nobody’s wife”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 over til en norsk oppfinnelse fra 1959: Hva står H-en for i H-vinduet?
15 Han var sønn av Pipin den yngre, har blitt kalt for “Europas far”, var konge av frankerne fra 768, konge av langobardene fra 774, tysk-romersk keiser fra 800, og døde på dagens dato i 814, hvem er det snakk om?
16 hva slags levende skapning er en karett? 
A) edderkopp B) flaggermus C) hund D) skilpadde
17 over til den fiktive verden, nevn navnet på en av de to ungene til Padme Amidala?
18 i dag fyller Nick Carter 40 år. Selv om han har gitt ut flere soloplater, huskes han nok fortsatt best for innsatsen i hvilket boyband?
19 i hvilket land ligger øya Salsette, som med sine 15 millioner innbyggere fordelt på 600 km2 er en av verdens tettest befolkede øyer?
20 Fra hvilket språk har vi fått ordet tsunami?
21 hva het den nederlandske kunstgruppen som ble dannet av Theo van Doesburg i 1917? Dette var også navnet på den andre plata til White Stripes
22 verdens lengste ishockeykamp varte i 8 timer og 32 minutter (inkludert pauser), og ble ikke avgjort før i 11. periode. Hvilke to norske lag spilte denne kampen i mars 2017? 1 poeng per korrekt lag.
23 hvilket opprinnelig italiensk klesmerke, som nå holder til i USA, har tatt navnet sitt fra det finske ordet for polarsirkel og er kjent for å pryde klærne sine med norske flagg?
24 hvilket rike ble styrt fra Topkapipalasset fra 1465 til 1853? I dag er palasset et museum hvor man bl.a oppbevarer flere relikvier som skal ha tilhørt profeten Muhammed.
25 lytteprøve: dere får høre en innspilling fra 1996. det er en coverversjon av en forhåpentligvis kjent 50 år gammel sang. To måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hvem hadde originalen? (spill ”iron man”)

RUNDE 2

1 “sjelden fugl i sandnes” stod det på framsida av Aftenbladet for et par uker siden. Hvilken vakker fugl har funnet seg til rette i Sandvedparken? På engelsk deler forresten fuglen navn med et indisk ølmerke.
2 oscar-nominasjonene ble nylig offentliggjort, og det norske håpet er i klassen beste originalsang hvor artisten Aurora synger på en av de nominerte sangene. Hva heter den sangen, eller hvilken film er den hentet fra?
3 hva er navnet man har gitt det nye skumle viruset som man antar stammer fra den kinesiske byen Wuhan? Navnet man sikkert få noen til å tenke på jordbær.
4 I dag fyller Hamad bin Isa Al Khalifa 70 år. I hvilket land har han sittet på tronen siden 1999? Først som emir, men siden 2002 som landets første konge.
5 hva står A-en for i forkortelsen ADHD? Svaret er et engelsk ord
6 hvilken sang spilles på slutten av de to første “die hard”-filmene?
7 betyr musikkuttrykket allegro hurtig eller sakte?
14 hva het hunden som for drøye 60 år siden ble det første pattedyret som gikk i bane rundt jorda?
15 hvilken mer enn 1000 år gammel kinesisk oppfinnelse består av trekull, salpeter og svovel?
16 i hvilken barnetv-serie fra 80-tallet fikk Gobo ofte postkort fra onkel Reisende Mac?
17 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “pinne for landet”?
18 hva heter stredet som deler Istanbul i en europeisk og en asiatisk del?
19 hvilket fabeldyr blir som regel framstilt som en oppreist blanding av slange, drage og hane med krone, et drepende blikk og etsende pust?
20 hva het den siste boka Ari Behn ga ut?
21 hva er den nye arbeidsplassen til Erling Braut Haaland, eller med andre ord: hva heter hjemmebanen til Borussia Dortmund?
22 hva er capellini, pappardelle og rigatoni eksempler på?
23 hvilket av disse årstallene levde Snorre Sturlason? A) 1200 B) 1300 C) 1400
24 det fins tre grader av tussmørke. Det ene er alminnelig tussmørke som inntreffer når sola står mindre enn 6 grader under horisonten, nevn en av de andre typene av tussmørke!
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker fra Rollong Stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”, hvem hører vi her (spill “Lola”)?

RUNDE 1 m/svar

1 Stavanger har nå blitt Norges største sauekommune, så da passer det å spørre om hvilken sauerase som er den mest utbredte i verden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på sirkus. Merino
2 hvilket norsk fylke kommer nå sist i alfabetet? Viken
3 hvilket ord på A brukes ofte om sisteetappen på en stafett? ankeretappen
4 hvilken farge har Historie-kategorien i Trivial Pursuit? gul
5 hvem var president i USA da landet arrangerte vm i fotball for herrer? bill clinton
6 hvilken kroppsdel heter lingua på latin? tunga
7 hvem spiller rollen som julenisse i spillefilmene om Snekker Andersen og Julenissen? anders baasmo christiansen
8 hva heter de to medlemmene i pop-duoen Karpe? Fornavn holder. Chirag og Magdi
9 Hva heter hovedstaden i den dominikanske republikk? santo domingo
10 på dagens dato i 1896 ble Walter Peckham den første i verden til å bli bøtelagt for å ha gjort hvilken straffbar handling? kjøre for fort (hadde over 4 ganger lovlig hastighet da han ble målt til avsindige 13 km/t i en 3 km/t sone 🙂  )
11 under hvilket navn er tegneseriefiguren Michael Donovan kjent, dette er også navnet på tegneserien? blueberry
12 hva heter løypa hvor det berømte Hahnenkammrennet i Kitzbühel foregår? Svaret er et tysk ord/begrep die streif
13 hvilket år: Gardermoen blir hovedflyplass, norske småbarnsforeldre kan få kontantstøtte for første gang og hotel cæsar har premiere på tv2. Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i det året man skal fram til. (spill ”nobody’s wife”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 1998
14 over til en norsk oppfinnelse fra 1959: Hva står H-en for i H-vinduet? husmor
15 Han var sønn av Pipin den yngre, har blitt kalt for “Europas far”, var konge av frankerne fra 768, konge av langobardene fra 774, tysk-romersk keiser fra 800, og døde på dagens dato i 814, hvem er det snakk om? Karl den store, godtar Karl den 1, og også Charlemagne
16 hva slags levende skapning er en karett? 
A) edderkopp B) flaggermus C) hund D) skilpadde
D) skilpadde
17 over til den fiktive verden, nevn navnet på en av de to ungene til Padme Amidala? Luke Skywalker eller Prinsesse Leia / Leia Organa
18 i dag fyller Nick Carter 40 år. Selv om han har gitt ut flere soloplater, huskes han nok fortsatt best for innsatsen i hvilket boyband? backstreet boys
19 i hvilket land ligger øya Salsette, som med sine 15 millioner innbyggere fordelt på 600 km2 er en av verdens tettest befolkede øyer? india (Mumbay ligger på denne øya)
20 Fra hvilket språk har vi fått ordet tsunami? japansk
21 hva het den nederlandske kunstgruppen som ble dannet av Theo van Doesburg i 1917? Dette var også navnet på den andre plata til White Stripes de stijl
22 verdens lengste ishockeykamp varte i 8 timer og 32 minutter (inkludert pauser), og ble ikke avgjort før i 11. periode. Hvilke to norske lag spilte denne kampen i mars 2017? 1 poeng per korrekt lag. storhamar og sparta
23 hvilket opprinnelig italiensk klesmerke, som nå holder til i USA, har tatt navnet sitt fra det finske ordet for polarsirkel og er kjent for å pryde klærne sine med norske flagg? napapijri
24 hvilket rike ble styrt fra Topkapipalasset fra 1465 til 1853? I dag er palasset et museum hvor man bl.a oppbevarer flere relikvier som skal ha tilhørt profeten Muhammed. det osmanske / ottomanske riket (godtar Tyrkia)
25 lytteprøve: dere får høre en innspilling fra 1996. det er en coverversjon av en forhåpentligvis kjent 50 år gammel sang. To måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hvem hadde originalen? (spill ”iron man”) A) cardigans B) black sabbath

RUNDE 2 m/svar

1 “sjelden fugl i sandnes” stod det på framsida av Aftenbladet for et par uker siden. Hvilken vakker fugl har funnet seg til rette i Sandvedparken? På engelsk deler forresten fuglen navn med et indisk ølmerke. isfugl (kingfisher)
2 oscar-nominasjonene ble nylig offentliggjort, og det norske håpet er i klassen beste originalsang hvor artisten Aurora synger på en av de nominerte sangene. Hva heter den sangen, eller hvilken film er den hentet fra? into the unknown , frost 2
3 hva er navnet man har gitt det nye skumle viruset som man antar stammer fra den kinesiske byen Wuhan? Navnet man sikkert få noen til å tenke på jordbær. corona
4 I dag fyller Hamad bin Isa Al Khalifa 70 år. I hvilket land har han sittet på tronen siden 1999? Først som emir, men siden 2002 som landets første konge. Bahrain
5 hva står A-en for i forkortelsen ADHD? Svaret er et engelsk ord attention
6 hvilken sang spilles på slutten av de to første “die hard”-filmene? let it snow, let it snow, let it snow
7 betyr musikkuttrykket allegro hurtig eller sakte? hurtig

svar: 8. Niger 9. Frankrike 10. Mark Rothko 11. Hurtigløp på skøyter 
12. Physalis / Ananaskirsebær 13. A clockwork orange (den mekaniske appelsin)

14 hva het hunden som for drøye 60 år siden ble det første pattedyret som gikk i bane rundt jorda? Laika
15 hvilken mer enn 1000 år gammel kinesisk oppfinnelse består av trekull, salpeter og svovel? krutt
16 i hvilken barnetv-serie fra 80-tallet fikk Gobo ofte postkort fra onkel Reisende Mac? fragglene
17 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “pinne for landet”? freddy kalas
18 hva heter stredet som deler Istanbul i en europeisk og en asiatisk del? bosporos
19 hvilket fabeldyr blir som regel framstilt som en oppreist blanding av slange, drage og hane med krone, et drepende blikk og etsende pust? basilisk
20 hva het den siste boka Ari Behn ga ut? inferno
21 hva er den nye arbeidsplassen til Erling Braut Haaland, eller med andre ord: hva heter hjemmebanen til Borussia Dortmund? signal iduna park / westfalen stadion
22 hva er capellini, pappardelle og rigatoni eksempler på? pastatyper
23 hvilket av disse årstallene levde Snorre Sturlason? A) 1200 B) 1300 C) 1400 A) 1200 (1179 – 1241)
24 det fins tre grader av tussmørke. Det ene er alminnelig tussmørke som inntreffer når sola står mindre enn 6 grader under horisonten, nevn en av de andre typene av tussmørke! nautisk , astronomisk
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker fra Rollong Stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”, hvem hører vi her (spill “Lola”)? kinks

quiz 21. januar 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Brage. 15 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Subrosa, De skarpeste knivene i skuffen, Johnny Bodas vita hanskar og Pennyklubben) 19 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16 poeng.

RUNDE 1

1 Hvorfor er dagens dato en offisiell flaggdag?
2 Prins Harry og Meghan er/var hertug og hertuginne av hvilket tradisjonelt grevskap, sør i England?
3 I hvilket europeisk land gikk statsminister Joseph Muscat nylig av, som følge av den politiske krisen etter drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia?
4 Hva er kubikkroten av 24389?
5 Hvilket lag kvalifiserte seg på søndag til sin første Super Bowl på 50 år, etter å ha slått Tennesee Titans? Nordmannen Jan Stenerud spilte for laget forrige gang de spilte finalen. Det rekker med byen de kommer fra
6 Med navn etter en skog i Uganda, der det i 1947 for første gang ble isolert, hva kalles viruset som i løpet av de siste ti årene ble spredt til Amerika, noe som i 2015 førte til en epidemi som fikk mye oppmerksomhet i forkant av Sommer-OL i Rio de Janeiro?
7 Innen hvilken idrett er Daniil Medvedev og Dominic Thiem hhv. rangert som nr. 4 og nr 5 i verden?
8 Hvilket latinsk ord, som betyr skyld, brukes i norsk rett om uaktsomhet, særlig innen erstatningrett?
9 Hvilken bokstav brukes om den neste Tesla-modellen, som er en SUV versjon lignende Modell 3? Produksjon begynner kanskje i år.
16 Hvilken italiensk regissør, som ville blitt 100 år i går, regisserte filmer som La Dolce Vita og 8 1/2?
17 I hvilken storby ligger verdens fjerde største børs, som fortkortes SSE?
18 Hvilken svenske mottok først på 1960-tallet Oscar for beste fremmedspråklige film to år på rad, for filmene Jomfrukilden og Som i et speil?
19 I hvilket fylke ligger nye Heim kommune, som er en sammenslåing av Hemne, Halsa og deler av Snillfjord kommune?
20 Mikhail Misjustin ble nylig utnevnt til hvilken stilling i hvilket land?
21 Hvilken av de fire himmelretningene inngår i et alternativt navn på Klagemuren i Jerusalem?
22 Hva heter den tyrkisk-kurdiske aktivisten som grunnla den militante kurdiske organisasjonen PKK, og deretter styrte organisasjonen inntil han ble arrestert i 1999?
23 Hva heter mannen som ble sendt verden rundt av Ricky Gervais og Stephen Merchant i TV-programmet “An Idiot Abroad”? Han har senere vært med i dokumentarserien The Moaning of Life
24 Hvilken proff norsk golfspiller deler etternavn med en amerikansk eksguvernør og skuespiller, som spilte i bl.a. filmene Predator og The Running Man?
25 Henry Hermansen ble den første norgesmesteren innen hvilken idrett i 1959? Han tok senere en 10. plass i OL i Squaw Valley i 1960.

 

RUNDE 2

1 Hvilken fotballspiller, som er sønn av en tidligere norsk landslagsspiss, skårte tre mål i en kamp på søndag?
2 Hvem er Norges nåværende justisminister? (Inntil videre da..)
3 Hvilket grunnstoff er nå forbudt i skismøring i FIS-konkurranser, etter mye debatt om de helse- og miljøskadelige effektene?
4 Rederiet Smyril Line kommer fra hvilken øygruppe? Ferjer fra dette rederiet knytter øygruppa til fastlandet.
5 Norges Havfrueforbund, som eksisterte fra tidlige sekstitall og frem til 2015 var en interesseorganisasjon for hvem
6 Hvor mange forskjellige trekk kan hvit velge mellom når han skal gjennomføre sitt første trekk i et sjakkparti?
7 Hva er den norske betegnelsen på den anatomiske strukturen som på latin kalles diafragma?
8 Hva er det franske brennevinet Pastis hovedsakelig smaksatt med?
9 Hvilken by har gitt navn til konvensjonen som omhandler beskyttelse av sivile i krigstid, som ble vedtatt i 1949?
16 Hvilken forfatter, som skal ha solgt mer enn 250 millioner bøker på verdensbasis, skrev manus til både James Bond-filmen You Only Live Twice (1967) og Chitty Chitty Bang Bang (1968), men har nok blitt mest kjent på grunn av sine egne barnebøker?
17 Hvilken kanadisk artist, som egentlig heter Abel Makkonen Tesfaye, ligger nå på toppen av VG-lista med sangen The Blinding Lights?
18 De tidligere nevnte Super Bowl-kampene benevnes med romertall, hvilket nummer i rekken er årets kamp, som spilles 3. Februar? Tallet kan gi assosiasjoner til en oscarnominert norsk skuespiller.
19 Målt til nærmeste hundre, hvor stor er konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren, målt i antall ppm? (parts per million)
20 Hvilken rumensk bilprodusent med modeller som Logan, Sandero og Dokker, har siden 1999 vært eid av Renault? Produsenten er Romanias største selskap og sto i 2018 for 8 % av landets totale eksport.
21 Hvilken kommune med veldig kort navn eksisterte kun fra 2002 til sammenslåingen med Tønsberg i 2020?
22 Hvilke to sammenvokste byer er de eneste i førnevnte Sussex som har et lag som spiller i Premier League?
23 Hvilken senere konge av Norge ble født på denne dag for 191 år siden?
24 I dag er vi på skillet mellom hvilke to stjernetegn?
25 Hvilket rovdyr, som man finner i norsk fauna, kalles LOS på Dansk?

 

RUNDE 1 m/svar

1 Hvorfor er dagens dato en offisiell flaggdag? Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag.
2 Prins Harry og Meghan er/var hertug og hertuginne av hvilket tradisjonelt grevskap, sør i England? Sussex
3 I hvilket europeisk land gikk statsminister Joseph Muscat nylig av, som følge av den politiske krisen etter drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia? Malta
4 Hva er kubikkroten av 24389? 29
5 Hvilket lag kvalifiserte seg på søndag til sin første Super Bowl på 50 år, etter å ha slått Tennesee Titans? Nordmannen Jan Stenerud spilte for laget forrige gang de spilte finalen. Det rekker med byen de kommer fra Kansas
6 Med navn etter en skog i Uganda, der det i 1947 for første gang ble isolert, hva kalles viruset som i løpet av de siste ti årene ble spredt til Amerika, noe som i 2015 førte til en epidemi som fikk mye oppmerksomhet i forkant av Sommer-OL i Rio de Janeiro? Zika
7 Innen hvilken idrett er Daniil Medvedev og Dominic Thiem hhv. rangert som nr. 4 og nr 5 i verden? Tennis
8 Hvilket latinsk ord, som betyr skyld, brukes i norsk rett om uaktsomhet, særlig innen erstatningrett? Culpa
9 Hvilken bokstav brukes om den neste Tesla-modellen, som er en SUV versjon lignende Modell 3? Produksjon begynner kanskje i år. Y

Svar: 10. Endomondo, 11. Fox News, 12. Jack Nicklaus 
13. Data-Harry 14. Jeffree Star 15. Huggert

16 Hvilken italiensk regissør, som ville blitt 100 år i går, regisserte filmer som La Dolce Vita og 8 1/2? Federico Fellini
17 I hvilken storby ligger verdens fjerde største børs, som fortkortes SSE? Shanghai
18 Hvilken svenske mottok først på 1960-tallet Oscar for beste fremmedspråklige film to år på rad, for filmene Jomfrukilden og Som i et speil? Ingmar Bergman
19 I hvilket fylke ligger nye Heim kommune, som er en sammenslåing av Hemne, Halsa og deler av Snillfjord kommune? Trøndelag
20 Mikhail Misjustin ble nylig utnevnt til hvilken stilling i hvilket land? Statsminister i Russland
21 Hvilken av de fire himmelretningene inngår i et alternativt navn på Klagemuren i Jerusalem? vest
22 Hva heter den tyrkisk-kurdiske aktivisten som grunnla den militante kurdiske organisasjonen PKK, og deretter styrte organisasjonen inntil han ble arrestert i 1999? Abdullah Öcalan
23 Hva heter mannen som ble sendt verden rundt av Ricky Gervais og Stephen Merchant i TV-programmet “An Idiot Abroad”? Han har senere vært med i dokumentarserien The Moaning of Life Karl PILKINGTON
24 Hvilken proff norsk golfspiller deler etternavn med en amerikansk eksguvernør og skuespiller, som spilte i bl.a. filmene Predator og The Running Man? Kristoffer Ventura
25 Henry Hermansen ble den første norgesmesteren innen hvilken idrett i 1959? Han tok senere en 10. plass i OL i Squaw Valley i 1960. Skiskyting

 

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilken fotballspiller, som er sønn av en tidligere norsk landslagsspiss, skårte tre mål i en kamp på søndag? Alexander Sørloth
2 Hvem er Norges nåværende justisminister? (Inntil videre da..) Jøran Kallmyr
3 Hvilket grunnstoff er nå forbudt i skismøring i FIS-konkurranser, etter mye debatt om de helse- og miljøskadelige effektene? Fluor
4 Rederiet Smyril Line kommer fra hvilken øygruppe? Ferjer fra dette rederiet knytter øygruppa til fastlandet. Færøyene
5 Norges Havfrueforbund, som eksisterte fra tidlige sekstitall og frem til 2015 var en interesseorganisasjon for hvem Ektefeller/partnere til sjømenn
6 Hvor mange forskjellige trekk kan hvit velge mellom når han skal gjennomføre sitt første trekk i et sjakkparti? 20 stk
7 Hva er den norske betegnelsen på den anatomiske strukturen som på latin kalles diafragma? Mellomgulvet
8 Hva er det franske brennevinet Pastis hovedsakelig smaksatt med? Anis
9 Hvilken by har gitt navn til konvensjonen som omhandler beskyttelse av sivile i krigstid, som ble vedtatt i 1949? Geneve

Svar: 10. Fjord 11. Mitch McConnell 12. Anemometer 13. Ola Halvorsen 14. Camp Kulinaris 15. Burberry

16 Hvilken forfatter, som skal ha solgt mer enn 250 millioner bøker på verdensbasis, skrev manus til både James Bond-filmen You Only Live Twice (1967) og Chitty Chitty Bang Bang (1968), men har nok blitt mest kjent på grunn av sine egne barnebøker? Roald Dahl
17 Hvilken kanadisk artist, som egentlig heter Abel Makkonen Tesfaye, ligger nå på toppen av VG-lista med sangen The Blinding Lights? The Weeknd
18 De tidligere nevnte Super Bowl-kampene benevnes med romertall, hvilket nummer i rekken er årets kamp, som spilles 3. Februar? Tallet kan gi assosiasjoner til en oscarnominert norsk skuespiller. LIV (54)
19 Målt til nærmeste hundre, hvor stor er konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren, målt i antall ppm? (parts per million) 400 ppm
20 Hvilken rumensk bilprodusent med modeller som Logan, Sandero og Dokker, har siden 1999 vært eid av Renault? Produsenten er Romanias største selskap og sto i 2018 for 8 % av landets totale eksport. Dacia
21 Hvilken kommune med veldig kort navn eksisterte kun fra 2002 til sammenslåingen med Tønsberg i 2020? Re
22 Hvilke to sammenvokste byer er de eneste i førnevnte Sussex som har et lag som spiller i Premier League? Brighton og Hove
23 Hvilken senere konge av Norge ble født på denne dag for 191 år siden? Oscar II
24 I dag er vi på skillet mellom hvilke to stjernetegn? Steinbukken / Vannmannen
25 Hvilket rovdyr, som man finner i norsk fauna, kalles LOS på Dansk? Gaupe

quiz 7. januar 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 19 lag deltok i runde 1, 17 i runde 2.
I en vrien runde 1 hadde vinnerlaget (Flamenco Dancers of Death) 18 poeng av 25 mulige. Snittscoren var 10.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.7 poeng.

RUNDE 1

1. Hva er det nye navnet på Sørlandsbanen? 
2 Hvem vant årets nyttårshopprenn?  
3 Hva kaller danskene en dusj? 
4 I hvilke tre land skal EM i håndball for menn arrangeres fra og med denne helga? 
5 Hva heter bloggen som Asbjørn Sandøy skriver, som var en av de mest besøkte i fjor? 
6 Hva heter finnen som kom på andreplass i sammendraget i Formel 1 forrige sesong? 
7.  Hvor mange selvstendige land har sjøgrense mot Middelhavet? Vi tar ikke med Gibraltar eller Gaza. Ta ikke med Storbritannia. 
14 Vi har hatt 7 konger i Norge ved navn Magnus. Flere av disse har hatt kallenavn. Plasser disse kongene i rett rekkefølge (fra først til sist): Magnus Berrføtt, Magnus den blinde, Magnus den gode og Magnus Lagabøte. 
15 Hva slags type produkter er firmaene Stanwell, Sarinelli og Mesna produsenter av? 
16 Hva kalles foto og videotjenesten som eies av Yahoo? 
17 Norsk fotball: Hvilket lag trener Kjetil Knutsen, som ble årets trener i Eliteserien i fjor? 
18 Til hvilken dyregruppe tilhører skrukketroll og marflo? 
19 Under hvilket departement ligger Stortinget? 
20 Hvor er de norske kronregaliene utstilt? 
21 Hvilke tre grunnstoff består rent sukker av? 
22 I USA, og en del andre land, kan presidenten skrive ut såkalte presidentordrer. Det er ordre som offentlige og føderale etater er forpliktet til å følge. Hvor lenge varer en slik presidentordre? 
23 I hvilken gjennombruddsbok er hovedpersonen oppkalt etter en ukjent soldats navneskilt? Boka som er filmatisert inneholder også et kvinnehjem for «kvinner som har blitt skadd av forbindelser med menn og «EllenJamesianerne» som kutter av seg tunga i sympati med et voldtekstsoffer. 
24 Hva er tv-formatet 16:9 kalt med et annet kjent navn? 
25 Mark Hollis døde 25 februar i fjor 64 år gammel. Hvilket band var det Hollis var frontfigur i? Bandet startet som et popband, men utviklet seg raskt til å bli et eksperimentelt band innen genrer som jazz, moderne klassisk musikk, avantgarde osv. 

RUNDE 2

1 Hva slags oppvarming av hus ble forbudt 1/1 -20? 
2 Israeleren Simon Leviev sitter nå fengslet. Hvilket tilnavn har hatt blitt kjent under i norsk presse? 
3 I hvilken idrett spilles turneringene Scandinavian Masters og Scandinavian TPC?
4 Sigrun Vågeng er enn så lenge sjef for hvilken organisasjon? 
5 Hvor mange kommuner er det fra 1/1 i Norge? +/- 10 kommuner. 
6 Hvor mange statsministre har Arbeiderpartiet hatt, inkludert den første i 1928? 
7 Ranger disse seilskipene etter normal størrelse (fra minst til størst): Bark, Brigg, Galeas, skonnert. 
14 Over til fotballens verden: Hva var det Espen Eskås fikk æren av å gjøre i fjor høst? 
15 Hvilket gameshow foregikk på Fortet Bayard i Biscayabukta mellom 1993-2011? 
16 Hva kaller vi med et fremmedord, det å sette seg inn i og forstå andre menneskers følelsesliv? 
17 Hva heter Kaffe Latte tilsatt sjokoladesaus? 
18 Hva var det tidligere navnet på Avinor? 
19 I Norge er det tre slangearter: Buorm, Hoggorm og? Hva heter den tredje slangearten som finnes langs kysten fra svenskegrensa til Boknafjorden? 
20 Hvor mange spillere er det på hvert lag i vannpolo? 
21 Hva kalles en tørr vind som vanligvis kommer ned fra et fjell eller en fjellkjede? Vanlig på Vestlandet. 
22 Det amerikanske firmaet 3M er særlig kjent for et produkt, hvilket? 
23 Hvilket band sine to siste album har titlene «Songs of innocence» og «Songs of experience» som kom i 2014 og 2017?
24 Hvilket land fikk betegnelsen «Juvelen i kronen» på 1800-tallet? 
25 Malcolm John Rebennack døde 6/6-19 77 år gammel. Under hvilket artistnavn var han kjent? 

RUNDE 1 m/svar

1. Hva er det nye navnet på Sørlandsbanen?  Sørtoget
2 Hvem vant årets nyttårshopprenn?   Marius Lindvik
3 Hva kaller danskene en dusj?  Brusebad
4 I hvilke tre land skal EM i håndball for menn arrangeres fra og med denne helga?  Norge, Sverige og Østerrike
5 Hva heter bloggen som Asbjørn Sandøy skriver, som var en av de mest besøkte i fjor?  Kokkejævel
6 Hva heter finnen som kom på andreplass i sammendraget i Formel 1 forrige sesong?  Valtteri Bottas
7.  Hvor mange selvstendige land har sjøgrense mot Middelhavet? Vi tar ikke med Gibraltar eller Gaza. Ta ikke med Storbritannia.  21 land

Svar: 8. Bear Grylls 9. Gråsonen 10. Sesam 11. Polestar 
12. Sandnes Rådhus 13. Å bite i det sure eplet 

14 Vi har hatt 7 konger i Norge ved navn Magnus. Flere av disse har hatt kallenavn. Plasser disse kongene i rett rekkefølge (fra først til sist): Magnus Berrføtt, Magnus den blinde, Magnus den gode og Magnus Lagabøte.  Magnus 1 den gode – Magnus 3 Berrføtt – Magnus 4 den blinde – Magnus 6 Lagabøte
15 Hva slags type produkter er firmaene Stanwell, Sarinelli og Mesna produsenter av?  Piper
16 Hva kalles foto og videotjenesten som eies av Yahoo?  Flickr
17 Norsk fotball: Hvilket lag trener Kjetil Knutsen, som ble årets trener i Eliteserien i fjor?  Bodø/ Glimt
18 Til hvilken dyregruppe tilhører skrukketroll og marflo?  Krepsdyr
19 Under hvilket departement ligger Stortinget?  Kommunal- og moderniserings-departementet
20 Hvor er de norske kronregaliene utstilt?  I Nidarosdomen
21 Hvilke tre grunnstoff består rent sukker av?  Hydrogen, oksygen og karbon
22 I USA, og en del andre land, kan presidenten skrive ut såkalte presidentordrer. Det er ordre som offentlige og føderale etater er forpliktet til å følge. Hvor lenge varer en slik presidentordre?  Så lenge presidenten er i embetet
23 I hvilken gjennombruddsbok er hovedpersonen oppkalt etter en ukjent soldats navneskilt? Boka som er filmatisert inneholder også et kvinnehjem for «kvinner som har blitt skadd av forbindelser med menn og «EllenJamesianerne» som kutter av seg tunga i sympati med et voldtekstsoffer.  Garps Bok/ The world according to Garp
24 Hva er tv-formatet 16:9 kalt med et annet kjent navn?  Widescreen
25 Mark Hollis døde 25 februar i fjor 64 år gammel. Hvilket band var det Hollis var frontfigur i? Bandet startet som et popband, men utviklet seg raskt til å bli et eksperimentelt band innen genrer som jazz, moderne klassisk musikk, avantgarde osv.  Talk Talk

RUNDE 2 m/svar

1 Hva slags oppvarming av hus ble forbudt 1/1 -20?  Oljefyring.
2 Israeleren Simon Leviev sitter nå fengslet. Hvilket tilnavn har hatt blitt kjent under i norsk presse?  Tindersvindleren. 
3 I hvilken idrett spilles turneringene Scandinavian Masters og Scandinavian TPC? Golf
4 Sigrun Vågeng er enn så lenge sjef for hvilken organisasjon?  NAV
5 Hvor mange kommuner er det fra 1/1 i Norge? +/- 10 kommuner.  356 kommuner. 
6 Hvor mange statsministre har Arbeiderpartiet hatt, inkludert den første i 1928?  9
7 Ranger disse seilskipene etter normal størrelse (fra minst til størst): Bark, Brigg, Galeas, skonnert.  Galeas, Skonnert, Brigg, Bark.

Svar: 8. Statsakten (på Akershus) 9. Escape room 10. Torstein Bae 11. Marcel Duchamps 12. Ellipsemaskin / Cross trainer 13. Flyvende Jacob

14 Over til fotballens verden: Hva var det Espen Eskås fikk æren av å gjøre i fjor høst?  Han var cupfinaledommer. 
15 Hvilket gameshow foregikk på Fortet Bayard i Biscayabukta mellom 1993-2011?  Fangene på fortet. 
16 Hva kaller vi med et fremmedord, det å sette seg inn i og forstå andre menneskers følelsesliv?  Empati. 
17 Hva heter Kaffe Latte tilsatt sjokoladesaus?  Caffe Mocca
18 Hva var det tidligere navnet på Avinor?  Luftfartsverket
19 I Norge er det tre slangearter: Buorm, Hoggorm og? Hva heter den tredje slangearten som finnes langs kysten fra svenskegrensa til Boknafjorden?  Slettsnok. 
20 Hvor mange spillere er det på hvert lag i vannpolo?  7
21 Hva kalles en tørr vind som vanligvis kommer ned fra et fjell eller en fjellkjede? Vanlig på Vestlandet.  Fønvind. 
22 Det amerikanske firmaet 3M er særlig kjent for et produkt, hvilket?  Post-it lapper. 
23 Hvilket band sine to siste album har titlene «Songs of innocence» og «Songs of experience» som kom i 2014 og 2017? U2
24 Hvilket land fikk betegnelsen «Juvelen i kronen» på 1800-tallet?  India
25 Malcolm John Rebennack døde 6/6-19 77 år gammel. Under hvilket artistnavn var han kjent?  Dr. John

quiz 14. januar 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 20 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 14.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.1 poeng.

RUNDE 1

1 I hvilken måned startet skogbrannene som ennå pågår i det sørøstlige Australia?
2 Hvor mange biler kjørte gjennom Ryfast første uka? Avrundet til nærmeste hele 10 000
3 I hvilken by spilles ‘’Allsang på grensen’’ inn?
4 Hvem var den første til å vinne 2 Nobelpriser?
5 Hva het debutalbumet til Gabrielle fra 2011, som inkluderte mega-hiten “Ring meg”?
6 Hva er lengst av en nautisk mil og en engelsk mile?
7 Hva er en kasjett?
8 Hvilken tysk landslagsspiller i fotball hadde kallenavnet Keiseren?
9 I hvilket land foregår mesteparten av verdens koboltutvinning og -produksjon?
10 I hvilket år (± 1 år) trådte Romtraktaten i kraft? Denne avtalen regulerer staters rettigheter og forpliktelser i rommet og på andre himmellegemer
11 Hvilket år? Den første videoen blir lastet opp på Youtube, Angela Merkel blir kansler i Tyskland, rettssaken mot Saddam Hussein begynner, Hunter S. Thompson, George Best og Pave Johannes Paul II dør.
12 Hvilket dyr er avbildet på Gjende-kjeksen?
13 Lytteprøve: 50 år tilbake i tid, til 1970, som også sangen heter. Hvem er dette? Enten hvem som synger eller hva heter bandet.
14 Hva heter kjæresten til Supermann?
15 Hva het gruppen som sto bak klassikeren “Rock around the clock” i 1954?
16 Hva heter den årlige spanske cupen i fotball?
17 Hva er en karuss?
18 Hvilket grunnstoff har kjemisk symbol Ti? Dette navnet er samme navnet som Saturns største måne.
19 Hvilke 9 land har i dag atomvåpen (offisielt og de man er sikre på at har)? Da ser vi bort fra de landene der USA har utplassert atomvåpen. 7 for 1 poeng og alle 9 for 2 poeng.
20 Hvilken av disse musikalene er IKKE skrevet av Andrew Lloyd Webber – Jesus Christ Superstar, Chess og Phantom of the Opera?
21 Hva er den sørligste byen som har arrangert OL?
22 Når ble ordningen med utjevningsmandater og sperregrense innført ved Stortingsvalgene i Norge?
23 I hvilket land ble komponisten og pianisten Frederic Chopin født?
24 Hvor er de Langerhanske øyer?
25 Lytteprøve : Denne er også fra 1970. Hva heter bandet eller hvem covret den i 1986? (spill ‘’venus’’)

RUNDE 2

1 Hva heter dataverktøyet som Statens veivesen har fått pålegg om å slutte å bruke på grunn av feil?
2 Hvorfor har tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn vært i søkelyset nå i det siste?
3 Hvilket land – som ble oppløst i 1993, oppsto i 1918 da det rev seg løs fra Østerrike-Ungarn?
4 Hvordan skriver man 500 med romertall?
5 Hvilke 5 hovedsteder begynner på bokstaven W? Vi ser bort fra noen små øystater i Karibien og det indiske hav. Poeng for 4 av de 5.
6 Hva het sjøen der Jesus stilnet stormen?
7 Hvilket år? USA annonserer at de skal sende 3500 soldater til Vietnam, Brasil bytter hovedstad til Brasilia, John F. Kennedy vinner presidentvalget og en folketelling i Norge forteller at det er 3 590 000 innbyggere.
8 Hvilken type skipstrafikk utgjør mer enn halvparten av den såkalte verdenstonnasjen? Hangarskip, tankskip eller konteinerskip?
9 Nevn et år Johann Sebastian Bach levde.
10 Hva på kroppen kalles Pectoralis Major på latin?
11 Hvilken tegneserie står Rene Goscinny og Albert Uderzo bak?
12 Med et ord på M, hva er et annet ord for Formiddagsforestilling?
18 Hva var den store nyheten i Danmark på dagens dato i 1972?
19 En apertiff er en alkoholholdig drikk man drikker før et måltid, hva kalles en alkoholholdig drikk man drikker etter måltidet?
20 Ranger disse Pink Floyd albumene etter når de ble gitt ut – Animals, Dark side of the moon og The Wall.
21 I hvilken idrett kalles lagkapteinen “skip”?
22 Hvilken kjøttstykke har fått navnet etter det franske ordet for ribbein?
23 På hvilken øy ligger verdens største nasjonalpark?
24 Hva heter eldre- og folkehelseministeren?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? 40 år tilbake i tid. Kom i 1980 (spill ‘’call me’’)

RUNDE 1 m/svar

1 I hvilken måned startet skogbrannene som ennå pågår i det sørøstlige Australia? September 2019 (Juli og August ble også godkjent)
2 Hvor mange biler kjørte gjennom Ryfast første uka? Avrundet til nærmeste hele 10 000 60000 (56000)
3 I hvilken by spilles ‘’Allsang på grensen’’ inn? Halden
4 Hvem var den første til å vinne 2 Nobelpriser? Marie Curie
5 Hva het debutalbumet til Gabrielle fra 2011, som inkluderte mega-hiten “Ring meg”? Mildt sagt
6 Hva er lengst av en nautisk mil og en engelsk mile? Nautisk mil er 1852m, mens en Engelsk mile bare er 1609m
7 Hva er en kasjett? Lue (hodeplagg godkjent)
8 Hvilken tysk landslagsspiller i fotball hadde kallenavnet Keiseren? Franz Beckenbauer
9 I hvilket land foregår mesteparten av verdens koboltutvinning og -produksjon? DR Kongo
10 I hvilket år (± 1 år) trådte Romtraktaten i kraft? Denne avtalen regulerer staters rettigheter og forpliktelser i rommet og på andre himmellegemer 1967 (1966 og 1968 også godkjent)
11 Hvilket år? Den første videoen blir lastet opp på Youtube, Angela Merkel blir kansler i Tyskland, rettssaken mot Saddam Hussein begynner, Hunter S. Thompson, George Best og Pave Johannes Paul II dør. 2005
12 Hvilket dyr er avbildet på Gjende-kjeksen? Reinsdyr
13 Lytteprøve: 50 år tilbake i tid, til 1970, som også sangen heter. Hvem er dette? Enten hvem som synger eller hva heter bandet. Stooges eller Iggy Pop
14 Hva heter kjæresten til Supermann? Lois Lane
15 Hva het gruppen som sto bak klassikeren “Rock around the clock” i 1954? Bill Haley & the Comets
16 Hva heter den årlige spanske cupen i fotball? Copa del Rey
17 Hva er en karuss? Fisk (karpe)
18 Hvilket grunnstoff har kjemisk symbol Ti? Dette navnet er samme navnet som Saturns største måne. Titan
19 Hvilke 9 land har i dag atomvåpen (offisielt og de man er sikre på at har)? Da ser vi bort fra de landene der USA har utplassert atomvåpen. 7 for 1 poeng og alle 9 for 2 poeng. USA. Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel
20 Hvilken av disse musikalene er IKKE skrevet av Andrew Lloyd Webber – Jesus Christ Superstar, Chess og Phantom of the Opera? Chess (skrevet av Tim Rice)
21 Hva er den sørligste byen som har arrangert OL? Melbourne
22 Når ble ordningen med utjevningsmandater og sperregrense innført ved Stortingsvalgene i Norge? 1989
23 I hvilket land ble komponisten og pianisten Frederic Chopin født? Polen
24 Hvor er de Langerhanske øyer? I bukspyttkjertelen
25 Lytteprøve : Denne er også fra 1970. Hva heter bandet eller hvem covret den i 1986? (spill ‘’venus’’) Shocking Blue, Covret av Bananarama i 1986

RUNDE 2 m/svar

1 Hva heter dataverktøyet som Statens veivesen har fått pålegg om å slutte å bruke på grunn av feil? CrashCube
2 Hvorfor har tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn vært i søkelyset nå i det siste? Han gjennomførte en spektakulær flukt fra Japan
3 Hvilket land – som ble oppløst i 1993, oppsto i 1918 da det rev seg løs fra Østerrike-Ungarn? Tsjekkoslovakia
4 Hvordan skriver man 500 med romertall? D
5 Hvilke 5 hovedsteder begynner på bokstaven W? Vi ser bort fra noen små øystater i Karibien og det indiske hav. Poeng for 4 av de 5. 4 av disse 5: Washington DC, Wellington, Warszawa, Windhoek, Wien
6 Hva het sjøen der Jesus stilnet stormen? Genesaretsjøen
7 Hvilket år? USA annonserer at de skal sende 3500 soldater til Vietnam, Brasil bytter hovedstad til Brasilia, John F. Kennedy vinner presidentvalget og en folketelling i Norge forteller at det er 3 590 000 innbyggere. 1960
8 Hvilken type skipstrafikk utgjør mer enn halvparten av den såkalte verdenstonnasjen? Hangarskip, tankskip eller konteinerskip? Tankskip
9 Nevn et år Johann Sebastian Bach levde. 1685-1750
10 Hva på kroppen kalles Pectoralis Major på latin? Store brystmuskelen
11 Hvilken tegneserie står Rene Goscinny og Albert Uderzo bak? Asterix
12 Med et ord på M, hva er et annet ord for Formiddagsforestilling? Matine

Svar: 13. Naturfredet område 14.Tunisia 15. Antall våpen per innbygger 
16. The Police 17. Erling Braut Haaland

18 Hva var den store nyheten i Danmark på dagens dato i 1972? Dronning Margaret II overtar tronen
19 En apertiff er en alkoholholdig drikk man drikker før et måltid, hva kalles en alkoholholdig drikk man drikker etter måltidet? Digestiff
20 Ranger disse Pink Floyd albumene etter når de ble gitt ut – Animals, Dark side of the moon og The Wall. Dark side of the moon (1973), Animals (1977) og The Wall (1979)
21 I hvilken idrett kalles lagkapteinen “skip”? Curling
22 Hvilken kjøttstykke har fått navnet etter det franske ordet for ribbein? Kotelett
23 På hvilken øy ligger verdens største nasjonalpark? Grønland (parken dekker hele nordøstlige Grønland)
24 Hva heter eldre- og folkehelseministeren? Terje Søviknes
25 Lytteprøve: Hvem er dette? 40 år tilbake i tid. Kom i 1980 (spill ‘’call me’’) Blondie