quiz 26. november 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 15 lag deltok i runde 1, 14 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 21 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.4 poeng.

RUNDE 1

1 med en farge i navnet, hva heter museet i Dresden som natt til i går ble frastjålet kunst til en anslått verdi av 10 milliarder kroner? Godtar norsk og tysk svar.
2 hvilket land inngikk for et par uker siden en avtale med Russland om utveksling av fengslede agenter, slik at Frode Berg etterhvert har fått returnere til Norge?
3 Kiss skal ut på det som visstnok skal bli deres aller, aller siste avskjedsturne, og kommer til Sandnes og Østerhus Arena til sommeren. Hvem har vært rytmegitarist og vokalist i bandet siden starten i 1973?
4 hvilken øygruppe i Atlanterhavet, med en viss grad av indre selvstyre, har en sau i riksvåpenet sitt og en hovedstad som heter Stanley?
5 i hvilket spill, som deler navn med en restaurant i Stavanger, skal man plukke opp en og en pinne uten at de andre pinnene rører på seg?
6 hvilket fiktivt sted finner du i følge en Disney-film fra 1953 ved å ta “andre stjerne til høyre og så rett fram til daggry”? Stedet ble funnet opp av J.M. Barrie i 1904, og det er hit Metallica skal reise i klassikeren “Enter Sandman”. En berømt artist som døde for ti år siden kalte huset sitt opp etter dette fiktive stedet.
7 hva heter treneren til Molde Fotballklubb, som har ført laget til seriegull i sin første hele sesong som trener for et lag på øverste nivå?
8 Den er landets eldste i sitt slag, men hva heter den 120 år gamle spesialforretningen innen tobakk og røykeartikler som holder til på Domkirkeplassen? Til hjelp for dem som ikke røyker kan det nevnes at den har en hovedstad i navnet.
9 hvilken internasjonal organisasjon ble grunnlagt av Eglantyne Jebb i London for 100 år siden? Den norske avdelingen ble startet opp i 1946, og er en av 30 på verdensbasis. Organisasjonen har prosjekter i over 120 land og blir i dag ledet av Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt.
10 hva slags skapning er en frostmåler?
11 hva heter de to søstrene i Frost-filmen fra 2013? De heter det samme på norsk som på engelsk.
12 hvilket band har bl.a gitt ut platene “eliksir”, ”hardt regn” og ”horisonten brenner”?
13 hvilket årstall: et voldsomt jordskjelv rammer den japanske byen Kobe i januar, det er storflom på østlandet i mai-juni, i november blir Israels statsminister Yitshak Rabin myrdet, og hele november og desember topper Coolio listene med “Gangsta’s Paradise”? 
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 hva slags skapning var Fåvne, som ifølge norrøn mytologi ble drept av Sigurd Fåvnesbane?
15 hvilket land i karibien, som ble selvstendig i 1983 og hvor hovedstaden har et franskklingende navn på B selv om det offisielle språket er engelsk, er det minste landet på den vestlige halvkule?
16 i disse juleheftetider; hva heter tegneseriefiguren nr 91 Stomperud til fornavn? Han deler navn med en kjent svensk forfatter som levde fra 1849 til 1912.
17 hvor langt kjører man vanligvis i et dragrace-løp?
18 hvilket ord på R brukes om materialet som kommer fra regnskogpalmer og som er mye brukt til å lage hagemøbler?
19 forrige uke ble de nye læreplanene for den norske skolen lagt fram av vår kunnskaps- og integreringsminister, hva heter han?
20 hvilket ord, som kommer fra et gammelt gresk ord for livmor, er egentlig et eldre medisinsk begrep som ble brukt for å beskrive dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser?
21 hvilken tv-og filmserie hentet 80-tallsbandet T’Pau navnet sitt fra?
22 hun heter egentlig Anne Mae Bullock og ble født i Nutbush i Tennessee på dagens dato for 80 år siden. Hun har blitt kalt “the queen of rock n roll” og har solgt mer enn 200 millioner plater. Hva kaller hun seg som artist?
23 hvilket lands flagg kan beskrives som et grønt pentagram på rød bakgrunn?
24 hvis word er blå og powerpoint er oransje, hvilken farge er da excel?
25 lytteprøve: dere får høre en melodi som ble komponert på slutten av 1950-tallet og det er 2 måter å få poeng på: a) hvilket kjent orkester hører vi her framføre sin egen melodi, eller b) hvilket norsk radioprogram, som har holdt det gående siden 1963, bruker denne som kjenningsmelodi? (spill “the kid from red bank”)

RUNDE 2

1 for hvilket landslag i skiskyting skal ekteparet Daria Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen være trenere fram mot neste vinter-OL?
2 i hvilket land har kristen-konservative Jeanine Anez nylig utropt seg selv til president, og gitt politiet fullmakt til å skyte på urfolk og andre protestanter for å skape ro i landet?
3 mot hvilket land har Gambia grense?
4 hvilket land inngår i navnet på en sag som bare sager når du drar den mot deg?
5 hvem skrev fortellingen om Robinson Crusoe, første gang utgitt for 300 år siden?
6 til sommeren er det igjen klart for EM i fotball for herrer, og det norske landslaget har fortsatt et håp om å bli med, men hvilket land er regjerende europamestre?
7 ølmerket Tiger kommer opprinnelig fra hvilket lite og veldig tett befolket land?
14 hva het frontfiguren i gruppene Jane´s Addiction og Porno for Pyros?
15 i hvilken berømt roman fra 1886 blir Sir Danwers Carew drept?
16 basketballstjerna Dwayne Wade la opp tidligere i år, 37 år gammel. Hvilken NBA-klubb spilte han for det aller meste av karrieren? Han scoret mer enn 20000 poeng for klubben, og har også de fleste andre klubbrekordene man kan komme på.
17 hva er en Husquarna 135 Mark II? Svaret er et ord på åtte bokstaver,  og er også navnet på en sang av Ingenting fra 1994.
18 Harald V er som navnet tilsier den femte norske kongen med navnet Harald. Hva var tilnavnene til de 4 foregående? 2 poeng for alle 4, 1 poeng for 3.
19 for 5 år siden ble “ice bucket challenge” et kjent begrep på internett. Hvilken sykdom var det denne utfordringen skulle skape oppmerksomhet rundt? På dagens dato for 1 år siden døde Stephen Hillenburg, skaperen av SvampeBob, av denne sykdommen.
20 hvem spilte rollen som Joan Jett i filmen om The Runaways fra 2010? Hun er muligens enda mer kjent for rollen som Bella Swan i Twilight-filmene, en rolle som gjorde henne til verdens best betalte skuespillerske i 2010 og 2012.
21 hvilken betegnelse ble brukt om bispedømme i Norge fram til 1919? Ordet brukes også om noe man finner på en platespiller.
22 på hvilken øy i middelhavet er 2000 m høye Olympos det høyeste fjellet?
23 hva slags kjøtt skal brukes i en tradisjonell wienerschnitzel, som forresten er Østerrikes nasjonalrett?
24 hvilken forfatter fra Etne, som levde fra 1936 til 1993, gav i 1989 ut diktsamlinga “berre litt, altså”,  hvor man bl.a finner diktet “perspektiv” der alle versene avsluttes med de flotte ordene “me ska leva så kort, og vara daue så skrekkjele lengje” ? det holder med etternavn.
25 lytteprøve: fra Rolling Stone Magazines liste “500 greatest songs of all time”, 50 år gammel popklassiker, hvem hører vi her? (spill “suspicious minds”)

RUNDE 1 m/svar

1 med en farge i navnet, hva heter museet i Dresden som natt til i går ble frastjålet kunst til en anslått verdi av 10 milliarder kroner? Godtar norsk og tysk svar. det grønne hvelvet / grünes gewölbe
2 hvilket land inngikk for et par uker siden en avtale med Russland om utveksling av fengslede agenter, slik at Frode Berg etterhvert har fått returnere til Norge? Litauen
3 Kiss skal ut på det som visstnok skal bli deres aller, aller siste avskjedsturne, og kommer til Sandnes og Østerhus Arena til sommeren. Hvem har vært rytmegitarist og vokalist i bandet siden starten i 1973? Paul Stanley (eg. Stanley Eisen)
4 hvilken øygruppe i Atlanterhavet, med en viss grad av indre selvstyre, har en sau i riksvåpenet sitt og en hovedstad som heter Stanley? Falklandsøyene
5 i hvilket spill, som deler navn med en restaurant i Stavanger, skal man plukke opp en og en pinne uten at de andre pinnene rører på seg? Mikado
6 hvilket fiktivt sted finner du i følge en Disney-film fra 1953 ved å ta “andre stjerne til høyre og så rett fram til daggry”? Stedet ble funnet opp av J.M. Barrie i 1904, og det er hit Metallica skal reise i klassikeren “Enter Sandman”. En berømt artist som døde for ti år siden kalte huset sitt opp etter dette fiktive stedet. neverland
7 hva heter treneren til Molde Fotballklubb, som har ført laget til seriegull i sin første hele sesong som trener for et lag på øverste nivå? Erling Moe
8 Den er landets eldste i sitt slag, men hva heter den 120 år gamle spesialforretningen innen tobakk og røykeartikler som holder til på Domkirkeplassen? Til hjelp for dem som ikke røyker kan det nevnes at den har en hovedstad i navnet. Havana-magasinet
9 hvilken internasjonal organisasjon ble grunnlagt av Eglantyne Jebb i London for 100 år siden? Den norske avdelingen ble startet opp i 1946, og er en av 30 på verdensbasis. Organisasjonen har prosjekter i over 120 land og blir i dag ledet av Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt. redd barna (save the children)
10 hva slags skapning er en frostmåler? en sommerfugl
11 hva heter de to søstrene i Frost-filmen fra 2013? De heter det samme på norsk som på engelsk. Elsa og Anna
12 hvilket band har bl.a gitt ut platene “eliksir”, ”hardt regn” og ”horisonten brenner”? skambankt
13 hvilket årstall: et voldsomt jordskjelv rammer den japanske byen Kobe i januar, det er storflom på østlandet i mai-juni, i november blir Israels statsminister Yitshak Rabin myrdet, og hele november og desember topper Coolio listene med “Gangsta’s Paradise”? 
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
1995
14 hva slags skapning var Fåvne, som ifølge norrøn mytologi ble drept av Sigurd Fåvnesbane? drage (som våket over en stor skatt inne i en hule)
15 hvilket land i karibien, som ble selvstendig i 1983 og hvor hovedstaden har et franskklingende navn på B selv om det offisielle språket er engelsk, er det minste landet på den vestlige halvkule? saint kitts and nevis
16 i disse juleheftetider; hva heter tegneseriefiguren nr 91 Stomperud til fornavn? Han deler navn med en kjent svensk forfatter som levde fra 1849 til 1912. august
17 hvor langt kjører man vanligvis i et dragrace-løp? en kvart engelsk mil (1320 ft, 402 m), godtar 400 m
18 hvilket ord på R brukes om materialet som kommer fra regnskogpalmer og som er mye brukt til å lage hagemøbler? rotting
19 forrige uke ble de nye læreplanene for den norske skolen lagt fram av vår kunnskaps- og integreringsminister, hva heter han? jan tore sanner
20 hvilket ord, som kommer fra et gammelt gresk ord for livmor, er egentlig et eldre medisinsk begrep som ble brukt for å beskrive dramatiske atferdsmessige reaksjoner eller kroppsplager, ofte forbundet med sterke, synlige og tilsynelatende ukontrollerbare følelser? hysteri
21 hvilken tv-og filmserie hentet 80-tallsbandet T’Pau navnet sitt fra? star trek
22 hun heter egentlig Anne Mae Bullock og ble født i Nutbush i Tennessee på dagens dato for 80 år siden. Hun har blitt kalt “the queen of rock n roll” og har solgt mer enn 200 millioner plater. Hva kaller hun seg som artist? tina turner
23 hvilket lands flagg kan beskrives som et grønt pentagram på rød bakgrunn? marokko
24 hvis word er blå og powerpoint er oransje, hvilken farge er da excel? grønn
25 lytteprøve: dere får høre en melodi som ble komponert på slutten av 1950-tallet og det er 2 måter å få poeng på: a) hvilket kjent orkester hører vi her framføre sin egen melodi, eller b) hvilket norsk radioprogram, som har holdt det gående siden 1963, bruker denne som kjenningsmelodi? (spill “the kid from red bank”) a) count basie orchestra b) reiseradioen

RUNDE 2 m/svar

1 for hvilket landslag i skiskyting skal ekteparet Daria Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen være trenere fram mot neste vinter-OL? Kina
2 i hvilket land har kristen-konservative Jeanine Anez nylig utropt seg selv til president, og gitt politiet fullmakt til å skyte på urfolk og andre protestanter for å skape ro i landet? Bolivia
3 mot hvilket land har Gambia grense? senegal
4 hvilket land inngår i navnet på en sag som bare sager når du drar den mot deg? japan (japansag)
5 hvem skrev fortellingen om Robinson Crusoe, første gang utgitt for 300 år siden? daniel defoe
6 til sommeren er det igjen klart for EM i fotball for herrer, og det norske landslaget har fortsatt et håp om å bli med, men hvilket land er regjerende europamestre? Portugal
7 ølmerket Tiger kommer opprinnelig fra hvilket lite og veldig tett befolket land? Singapore

svar: 8. New Zealand 9. Lange 10. Sauen Shaun 11. Billie Eilish 
12. Irland (giant’s causeway) 13. Ingvild Flugstad Østberg

14 hva het frontfiguren i gruppene Jane´s Addiction og Porno for Pyros? perry farrell
15 i hvilken berømt roman fra 1886 blir Sir Danwers Carew drept? dr jekyll og mr hyde
16 basketballstjerna Dwayne Wade la opp tidligere i år, 37 år gammel. Hvilken NBA-klubb spilte han for det aller meste av karrieren? Han scoret mer enn 20000 poeng for klubben, og har også de fleste andre klubbrekordene man kan komme på. Miami Heat
17 hva er en Husquarna 135 Mark II? Svaret er et ord på åtte bokstaver,  og er også navnet på en sang av Ingenting fra 1994. motorsag
18 Harald V er som navnet tilsier den femte norske kongen med navnet Harald. Hva var tilnavnene til de 4 foregående? 2 poeng for alle 4, 1 poeng for 3. I: Hårfagre, II: Gråfell, III: Hardråde, IV: Gille
19 for 5 år siden ble “ice bucket challenge” et kjent begrep på internett. Hvilken sykdom var det denne utfordringen skulle skape oppmerksomhet rundt? På dagens dato for 1 år siden døde Stephen Hillenburg, skaperen av SvampeBob, av denne sykdommen. ALS (Amyotrofisk lateralsklerose), godtar andre navn som Lou Gehrigs sykdom og motornevronsykdom
20 hvem spilte rollen som Joan Jett i filmen om The Runaways fra 2010? Hun er muligens enda mer kjent for rollen som Bella Swan i Twilight-filmene, en rolle som gjorde henne til verdens best betalte skuespillerske i 2010 og 2012. Kristen Stewart
21 hvilken betegnelse ble brukt om bispedømme i Norge fram til 1919? Ordet brukes også om noe man finner på en platespiller. Stift
22 på hvilken øy i middelhavet er 2000 m høye Olympos det høyeste fjellet? Kypros
23 hva slags kjøtt skal brukes i en tradisjonell wienerschnitzel, som forresten er Østerrikes nasjonalrett? kalvekjøtt
24 hvilken forfatter fra Etne, som levde fra 1936 til 1993, gav i 1989 ut diktsamlinga “berre litt, altså”,  hvor man bl.a finner diktet “perspektiv” der alle versene avsluttes med de flotte ordene “me ska leva så kort, og vara daue så skrekkjele lengje” ? det holder med etternavn. ingvar moe
25 lytteprøve: fra Rolling Stone Magazines liste “500 greatest songs of all time”, 50 år gammel popklassiker, hvem hører vi her? (spill “suspicious minds”) elvis presley

quiz 5. november 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 20 lag deltok i runde 1, 19 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.1 poeng.

RUNDE 1

1 hvilken rund sum passerte verdien av oljefondet i slutten av oktober (mens kåkånomics pågikk)?
2 hvilket land vant årets vm i rugby?
3 hva slags organismer er egentlig en symbiose av alger og sopp?
4 hvilken tv-serie, som har gått på nrk siden 2013, foregår i det fiktive nabolaget Granli?
5 i dag er det 60-årsdagen til artisten som for rundt 30 år siden hadde kjempesuksess med plater som “cuts like a knife”, “reckless”, “waking up the neighbours” og som til sammen har solgt over 100 millioner plater. Hvem er det snakk om?
6 hvor mange mil er jordas omkrets ved Ekvator, sånn ca? 
A) 4000 B) 5000 C) 6000 D) 7000
7 hvor mange stjerner er det i Orions belte?
8 når vi først er inne på stjerner; hvilken norsk forfatter fra 1800-tallet skrev “klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv”?
9 over til idrettsstjerner: i hviken idrett tok kinesiske Wu Minxia gull i 4 sommer-OL på rad? På grunn av skadeproblemene som ga henne kallenavnet “den skjøre jenta” bestemte hun seg for å legge opp etter OL i Rio i 2016.
10 i hvilken liten norsk by har Norsk Rakfiskfestival blitt arrangert første helga i november hvert år siden 1990?
11 nå for tiden er hun vel mest kjent som forfatter, men hvilken ministerpost hadde Anne Holt i Torbjørn Jaglands regjering?
12 hvilken plantefamilie omfatter over 20000 arter, bl.a tusenfryd, løvetann, tistel, malurt og estragon?
13 ranger de skandinaviske tronarvingene Frederik, Haakon og Victoria etter alder, fra eldst til yngst.
14 klassisk film: hvilken skuespillerske, som Suzanne Vega har skrevet en sang om, spilte rollen som sangerinnen Lola-Lola i filmen “Den blå engel” fra 1930?
15 fra klassisk film til klassisk popmusikk: hva het backingbandet til Buddy Holly? 
Dette var visstnok til inspirasjon da John Lennon og Paul McCartney valgte bandnavn.
16 Hva heter havområdet som er omgitt av Karelen i vest, Kolahalvøya i nord og Kaninhalvøya i nordøst?
17 Siddharta Gautama, som levde for ganske lenge siden, er mer kjent under hvilken ærestittel?
18 i hvilken roman av Yann Martel, som senere har blitt filmatisert, befinner en 16 år gammel gutt seg i en livbåt på Stillehavet sammen med en tiger, en sebra, en hyene og en sjimpanse?
19 som midtbanespiller scora han hele 211 mål på 648 kamper for Chelsea, og han har for tiden fin flyt som manager for klubben, hvem er det snakk om?
20 hva slags type produkt er Zendium og Sensodyne?
21 på dagens dato i 1757 stod slaget ved Rossbach mellom Preussen og Østerrike-Frankrike. Hvilken konge, som hadde et flott tilnavn, ledet den preussiske hæren i dette slaget, noe som ble sett på som et strategisk mesterverk siden man, på tross av at fienden hadde et stort tallmessig overtak, kun mistet 700 mann, mens fienden mistet ca 10000 i løpet av de to timene slaget varte? Navn og nummer, eller navn og tilnavn.
22 hvis man ser vekk fra grunnstoffene med navn som slutter på -um, så fins det 1 grunnstoff på bokstaven V, hva heter det? Grunnstoffet bør være godt kjent for folk som skyter med hagle.
23 i hvilken skrekkfilmserie handlet det som regel om den psykotiske morderen Michael Myers?
24 hvilket italiensk musikkuttrykk på S brukes om å spille på fiolin, og andre strykeinstrumenter, med løsrevet eller ”springende bue” dvs at buen ser ut til å hoppe på strengene?
25 lytteprøve: dere får høre en forhåpentligvis kjent melodi og det er to måter å få poenget på: Enten: hva heter denne melodien?, eller; hvilken film fra 1978 forbindes melodien med? (spill “cavatina”)

RUNDE 2

1 i hvilken familie, som igjen er kinoaktuell, møter vi bl.a Gomez, Morticia, Wednesday og Pugsley?
2 hvilken diktator ble nylig gravd opp og flyttet fra stedet hvor han hadde ligget siden midten av 1970-tallet? Bonuspoeng: hva heter monumentet/gravlunden som han ble flyttet fra?
3 filmfiguren Forrest Gump uttalte at han hadde kjøpt “some stocks in a new fruit company”. Hvilket selskap var det snakk om?
4 i hvilket band, som har hatt hits som “Saturday night”, “trash” og “beautiful ones”, er Brett Anderson frontfigur?
5 hvilket sted i Oppland med 7000 innbyggere har i år vedtatt at det er en by og er dermed norges ferskeste sådanne? Stedet ligger langs Gjøvikbanen, det er kjent for ammonisjonsproduksjon, og gitarhelten Ronni Le Tekrø og keeperhelten Bente Nordby kommer herfra.
6 hvilken sjøgrønn edelsten har naturlig nok et navn som betyr “havvann”?
7 renessansen var en viktig periode i kunst og arkitektur. Ordet kommer fra fransk, men hva betyr det?
14 hvem lå høyt på vg-lista, og toppet billboard 8 uker på rad, høsten for 5 år siden med sin første single, som het “all about that bass”?
15 hvilke 6 land grenser Libya til? Til hjelp kan det nevnes at første bokstav i nabolandenes navn danner ordet STATEN.
16 hvilket ord på F brukes om uthalingstaktikk for å hindre at et vedtak blir gjort? Begrepet forbindes kanskje først og fremst med amerikansk politikk
17 hvilken kjent litterær figur sier “på ridetøyet skal storfolk kjennes”?
18 siden 2004 har det hvert år blitt arrangert formel 1 løp i Kina. Ved hvilken storby foregår dette?
19 fra racerbiler til lastebiler og busser: fra hvilket land kommer storbilprodusenten IVECO (Industrial Vehicle Corporation)?
20 på dagens dato i 1962 døde 21 mennesker i gruven Esther 1 på Svalbard, noe som etterhvert fikk store politiske konsekvenser. Hva blir som regel denne ulykken kalt eller omtalt som? I 2017 spilte Kari Bremnes hovedrollen i en konspirasjonsfilm om hendelsen.
21 hvor i kroppen dannes røde og hvite blodlegemer?
22 hva er både navnet på hovedfienden i den første Justice League of America filmen, som kom i 2017, og et rockeband med tyskklingende navn som hadde stor suksess på slutten av 60-tallet med sanger som ”magic carpet ride” og “rock me” (og da har jeg ikke nevnt deres suverent mest kjente sang)?
23 i hvilken by er det mest sannsynlig at man får høre noen synge en Barcarole?
24 2 poengsspørsmål: for 60 år siden var Aralsjøen verdens fjerde største innsjø, men nå er det dessverre fint lite igjen. Det meste har i stedet blitt til en ørken, hva heter den? Ørkenen, og det som er igjen av innsjøen, er delt mellom 2 land, nevn 1 av dem!
25 lytteprøve: Dere får høre en sang, og det er to måter å få poenget på. Enten: hvem hører vi her, eller; hvilken bilprodusent bruker denne sangen i tv-reklamene sine for tiden? (spill “running with the wolves”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken rund sum passerte verdien av oljefondet i slutten av oktober (mens kåkånomics pågikk)? 10000 milliarder kroner (10 billioner)
2 hvilket land vant årets vm i rugby? sør-afrika
3 hva slags organismer er egentlig en symbiose av alger og sopp? lav
4 hvilken tv-serie, som har gått på nrk siden 2013, foregår i det fiktive nabolaget Granli? side om side
5 i dag er det 60-årsdagen til artisten som for rundt 30 år siden hadde kjempesuksess med plater som “cuts like a knife”, “reckless”, “waking up the neighbours” og som til sammen har solgt over 100 millioner plater. Hvem er det snakk om? bryan adams
6 hvor mange mil er jordas omkrets ved Ekvator, sånn ca? 
A) 4000 B) 5000 C) 6000 D) 7000
A ) 4000
7 hvor mange stjerner er det i Orions belte? 3 stk
8 når vi først er inne på stjerner; hvilken norsk forfatter fra 1800-tallet skrev “klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv”? henrik wergeland (i diktet “mig selv”)
9 over til idrettsstjerner: i hviken idrett tok kinesiske Wu Minxia gull i 4 sommer-OL på rad? På grunn av skadeproblemene som ga henne kallenavnet “den skjøre jenta” bestemte hun seg for å legge opp etter OL i Rio i 2016. stuping (synkronstup)
10 i hvilken liten norsk by har Norsk Rakfiskfestival blitt arrangert første helga i november hvert år siden 1990? fagernes
11 nå for tiden er hun vel mest kjent som forfatter, men hvilken ministerpost hadde Anne Holt i Torbjørn Jaglands regjering? justisminister (hun er utdannet jurist og har jobbet som politi)
12 hvilken plantefamilie omfatter over 20000 arter, bl.a tusenfryd, løvetann, tistel, malurt og estragon? korgplantefamilien
13 ranger de skandinaviske tronarvingene Frederik, Haakon og Victoria etter alder, fra eldst til yngst. Frederik (1968), Haakon (1973), Victoria (1977)
14 klassisk film: hvilken skuespillerske, som Suzanne Vega har skrevet en sang om, spilte rollen som sangerinnen Lola-Lola i filmen “Den blå engel” fra 1930? Marlene Dietrich
15 fra klassisk film til klassisk popmusikk: hva het backingbandet til Buddy Holly? 
Dette var visstnok til inspirasjon da John Lennon og Paul McCartney valgte bandnavn.
The Crickets
16 Hva heter havområdet som er omgitt av Karelen i vest, Kolahalvøya i nord og Kaninhalvøya i nordøst? kvitsjøen
17 Siddharta Gautama, som levde for ganske lenge siden, er mer kjent under hvilken ærestittel? Buddha
18 i hvilken roman av Yann Martel, som senere har blitt filmatisert, befinner en 16 år gammel gutt seg i en livbåt på Stillehavet sammen med en tiger, en sebra, en hyene og en sjimpanse? historien om Pi
19 som midtbanespiller scora han hele 211 mål på 648 kamper for Chelsea, og han har for tiden fin flyt som manager for klubben, hvem er det snakk om? Frank Lampard
20 hva slags type produkt er Zendium og Sensodyne? tannkrem
21 på dagens dato i 1757 stod slaget ved Rossbach mellom Preussen og Østerrike-Frankrike. Hvilken konge, som hadde et flott tilnavn, ledet den preussiske hæren i dette slaget, noe som ble sett på som et strategisk mesterverk siden man, på tross av at fienden hadde et stort tallmessig overtak, kun mistet 700 mann, mens fienden mistet ca 10000 i løpet av de to timene slaget varte? Navn og nummer, eller navn og tilnavn. Fredrik II, Fredrik den store
22 hvis man ser vekk fra grunnstoffene med navn som slutter på -um, så fins det 1 grunnstoff på bokstaven V, hva heter det? Grunnstoffet bør være godt kjent for folk som skyter med hagle. vismut
23 i hvilken skrekkfilmserie handlet det som regel om den psykotiske morderen Michael Myers? halloween
24 hvilket italiensk musikkuttrykk på S brukes om å spille på fiolin, og andre strykeinstrumenter, med løsrevet eller ”springende bue” dvs at buen ser ut til å hoppe på strengene? spiccato (godtar også saltando)
25 lytteprøve: dere får høre en forhåpentligvis kjent melodi og det er to måter å få poenget på: Enten: hva heter denne melodien?, eller; hvilken film fra 1978 forbindes melodien med? (spill “cavatina”) cavatina , fra hjortejegeren

RUNDE 2 m/svar

1 i hvilken familie, som igjen er kinoaktuell, møter vi bl.a Gomez, Morticia, Wednesday og Pugsley? addams family
2 hvilken diktator ble nylig gravd opp og flyttet fra stedet hvor han hadde ligget siden midten av 1970-tallet? Bonuspoeng: hva heter monumentet/gravlunden som han ble flyttet fra? francisco franco , de falnes dal (valle de los Caidos)
3 filmfiguren Forrest Gump uttalte at han hadde kjøpt “some stocks in a new fruit company”. Hvilket selskap var det snakk om? apple
4 i hvilket band, som har hatt hits som “Saturday night”, “trash” og “beautiful ones”, er Brett Anderson frontfigur? Suede
5 hvilket sted i Oppland med 7000 innbyggere har i år vedtatt at det er en by og er dermed norges ferskeste sådanne? Stedet ligger langs Gjøvikbanen, det er kjent for ammonisjonsproduksjon, og gitarhelten Ronni Le Tekrø og keeperhelten Bente Nordby kommer herfra. Raufoss
6 hvilken sjøgrønn edelsten har naturlig nok et navn som betyr “havvann”? akvamarin
7 renessansen var en viktig periode i kunst og arkitektur. Ordet kommer fra fransk, men hva betyr det? gjenfødelse

svar: 8. Kamil Stoch 9. Super Mario (godtar alle svar med Mario) 10. Trygve Bratteli 11. Basenji 12. Paramount 13. Recep Erdogan

14 hvem lå høyt på vg-lista, og toppet billboard 8 uker på rad, høsten for 5 år siden med sin første single, som het “all about that bass”? meghan trainor
15 hvilke 6 land grenser Libya til? Til hjelp kan det nevnes at første bokstav i nabolandenes navn danner ordet STATEN. sudan, tsjad, algerie, tunisia, egypt, niger
16 hvilket ord på F brukes om uthalingstaktikk for å hindre at et vedtak blir gjort? Begrepet forbindes kanskje først og fremst med amerikansk politikk filibuster
17 hvilken kjent litterær figur sier “på ridetøyet skal storfolk kjennes”? peer gynt (idet han kommer ridende på en gris)
18 siden 2004 har det hvert år blitt arrangert formel 1 løp i Kina. Ved hvilken storby foregår dette? shanghai (i forstaden Jiading som har 1,5 mill innb))
19 fra racerbiler til lastebiler og busser: fra hvilket land kommer storbilprodusenten IVECO (Industrial Vehicle Corporation)? Italia (hovedkontor i Torino)
20 på dagens dato i 1962 døde 21 mennesker i gruven Esther 1 på Svalbard, noe som etterhvert fikk store politiske konsekvenser. Hva blir som regel denne ulykken kalt eller omtalt som? I 2017 spilte Kari Bremnes hovedrollen i en konspirasjonsfilm om hendelsen. Kings Bay-ulykken
21 hvor i kroppen dannes røde og hvite blodlegemer? i beinmargen
22 hva er både navnet på hovedfienden i den første Justice League of America filmen, som kom i 2017, og et rockeband med tyskklingende navn som hadde stor suksess på slutten av 60-tallet med sanger som ”magic carpet ride” og “rock me” (og da har jeg ikke nevnt deres suverent mest kjente sang)? steppenwolf
23 i hvilken by er det mest sannsynlig at man får høre noen synge en Barcarole? i Venezia (det er sangen en gondolier synger)
24 2 poengsspørsmål: for 60 år siden var Aralsjøen verdens fjerde største innsjø, men nå er det dessverre fint lite igjen. Det meste har i stedet blitt til en ørken, hva heter den? Ørkenen, og det som er igjen av innsjøen, er delt mellom 2 land, nevn 1 av dem! Ørkenen heter Aralkum, og er delt mellom Kasakhstan og Usbekistan
25 lytteprøve: Dere får høre en sang, og det er to måter å få poenget på. Enten: hvem hører vi her, eller; hvilken bilprodusent bruker denne sangen i tv-reklamene sine for tiden? (spill “running with the wolves”) aurora , renault (zoe)

 

quiz 29. oktober 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. 15 lag deltok i runde 1, 17 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 21 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.9 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos Propellfly og Subrosa) 19 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.3 poeng.

RUNDE 1

1. Hvilken Viking-spiller tangerte Svein Kvias klubbrekord med 551 kamper nå på søndag mot Kristiansund?
2. Hvilket land i Sør-Amerika har vært preget av store protester pga økte Metro-priser? 19 mennesker er drept og landet har innført unntakstilstand
3. I hvilken idrett tok Simone Biles fra USA nylig sitt 25 VM gull? Hun er 22 år gammel
4. Hvilket EU land er det eneste som har landgrense til det afrikanske kontinentet?
5. Hvilken krimforfatter står bak bøkene om politietterforskereren Adam Dalgliesh? Etternavn holder
6. Botulinumtoksin, som f.eks. blir brukt i Botox, er verdens giftigste stoff. Teoretisk sett – Hvor mange kg skal til for å drepe hele verdens befolkning?
7. Sir Richard Attenbourgh er navnet på det nye britiske forskningsskip for polare områder. Hva skulle skipet egentlig ha blitt kalt, hvis internettavstemningen hadde blitt avgjørende? En autonom ubåt ombord ble hetende dette istedet
8. Sanit Kitts and Nevis, Saint Lucia og Saint Vincent og Grenadinene er de tre landene i verden som har Sant i navnet. Ranger etter befolkning fra minst til størst?
9. Hva er man hvis man er snål, på svensk?
16. Nobelprisen i kjemi gikk til Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham, John B. Goodenough. Goodenough er 97 år gammel og den eldste mottakeren gjennom tidene. Hva var det de fikk prisen for?
17. Hvem kjent skuespiller spiller Judy Garland i den nye biografiske filmen som har premiære på fredag?
18. Dagens dato ble kalt «den svarte torsdagen» under børskrakket i USA, sammenbruddet på Wall Street. Hvilket år var dette?
19. Norske kvinner innenfor en gitt aldersgrupper får automatisk tilbud om mammografi. Hva er det eldste man kan være for å få dette tilbudet? +- 1 år
20. Hvilken lokal forfatter har skrevet tre bøker om Ingrid Winter og hennes lett kaotiske liv? Bøkene har akkurat kommet ut på Koreansk
21. Hvilken produsent av klær og sportsutstyr, er det som har desidert størts i sin kategori på Instagram med over 94 milioner følgere?
22. Hva het Blackadders litt enfoldige tjener? Han hadde stadig « a cunning plan»?
23.Hvilket tiår seilte sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika.[Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA[.
24. På hvilket lag spiller Kasper Schmeikel i Premier Leauge?
25. Hvem hører vi her? Hun har vært nominert til Billboard og Grammy awards, fremførste «Carry Me» sammen med Kygo under avslutningen av de olympiske leker i Rio. Musikken hennes er brukt i TV serien Girls. Hun har gitt ut albumene Nervous systems, Inner Monolouge 1 og 2. Låten vi hører lå 21 uker på VG lista i 2017 (spill “issues”)

RUNDE 2

1. 24 oktober 1969 ble det funnet olje på den norske kontinentalsokkelen. Hvilket stort oljefelt ble funnet den datoen?
2. Britisk politikk – Hvilken stilling innehar John Berkow? Han har hatt denne stillingen siden juni 2009 og fratrer nå på torsdag. Han er den 157. personen til å inneha denne stillingen
3. Hvilke to MLB lag møtes i World Series som pågår nå?
4. Hvilken kjent norsk forfatter har skrevet Mr Woolf utgitt i høst? En hyllest til alle almeinnelige fedre
5. Hvilken tidligere norsk partileder er leder av norske WWF? World Wildelife Foundation
6. Hva heter det nye Apple OSX operativsystemet (lansert 07.oktober)?
7. Hvem skal spille Catwoman mot Robert Pattisons Batman? Hun har spilt i X-men og i TV serien little big lies. Hun er datter av berømte foreldre
8. De tre landene som på norsk har sør i navnet er Sør Afrika , Sør-Korea og Sør-Sudan. Ranger etter størrelse, minst til størst
9. Hvilket århundre ble universitetet i Bolognia opprettet? Universitet blir regnet som europas eldste
16. Hva heter japans statsminister? Etternavn holder
17. På dagens dato i 1787 hadde operaen Don Giovanni urpremiere. Hvem komponerte denne operaen?
18. Hvilket år? Manuela Ramin-Osmundsen går av som barne og likestillingsminister, Norge annerkjenner Kosovo som selvstendig stat, Vladimir Putin blir valgt til statsminister i Russland, Det er presidentvalg i USA og Mamma Mia filmen har premiære
19. I hvilket land heter nr 2 i tronfølgen Prinsesse Estelle?
20. Hvilken norsk blogger, influenser og nåværende skal vi danse deltaker, har fått sin egen tv-serie på TV2? Både navn som blogger og egennavn godkjennes
21. I hvilket Shakespeare skuespill er Lago antagonisten og erkeskurk og Desdemona blir drept av sin sjalu ektefelle?
22. Hvilken amerikansk professor i teoretisk fysikk og var kjent for å spille bongotrommer? Han levde 1918-1988 og fikk nobelprisen i fysikk i 1965 for sitt grunnleggende arbeid i kvanteelektrodynamikk. Han er inspirasjonen for at Sheldon Cooper spiller bongotrommer i The big bang theory
23.Hva er man redd for hvis man lider av Samhainophobia? En fobi det bør være høysesong for nå.
24. Hvilken meget berømt mann døde ironisk nok på Halloween 1926 i USA. Han døde av komplikasjoner av en sprukket blindtarm. Men det er mye mystikk rundt hans dødsfall. Hvem var dette?
25.Hvilken gruppe hører vi her? Låt fra 1977, men denne versjonen er fra 1984 (spill “psycho killer”)

RUNDE 1 m/svar

1. Hvilken Viking-spiller tangerte Svein Kvias klubbrekord med 551 kamper nå på søndag mot Kristiansund? André Danielsen
2. Hvilket land i Sør-Amerika har vært preget av store protester pga økte Metro-priser? 19 mennesker er drept og landet har innført unntakstilstand Chile
3. I hvilken idrett tok Simone Biles fra USA nylig sitt 25 VM gull? Hun er 22 år gammel Turn
4. Hvilket EU land er det eneste som har landgrense til det afrikanske kontinentet? Spania (to enklaver i Marokko)
5. Hvilken krimforfatter står bak bøkene om politietterforskereren Adam Dalgliesh? Etternavn holder P.D James
6. Botulinumtoksin, som f.eks. blir brukt i Botox, er verdens giftigste stoff. Teoretisk sett – Hvor mange kg skal til for å drepe hele verdens befolkning? 2 kg
7. Sir Richard Attenbourgh er navnet på det nye britiske forskningsskip for polare områder. Hva skulle skipet egentlig ha blitt kalt, hvis internettavstemningen hadde blitt avgjørende? En autonom ubåt ombord ble hetende dette istedet Boaty McBoatface
8. Sanit Kitts and Nevis, Saint Lucia og Saint Vincent og Grenadinene er de tre landene i verden som har Sant i navnet. Ranger etter befolkning fra minst til størst? Saint Kitts and Nevis 52,922, St Vincent og Grenadinene 110.589, Saint Lucia 182.790
9. Hva er man hvis man er snål, på svensk? Gjerrig. Grådig og smålig godkjennes også

svar: 10. Pangolin (skjelldyr) 11. Team Bachstad 12. Albuquerque 
13. Google Home 14. Multippel Sklerose 15. Anniken Hauglie

16. Nobelprisen i kjemi gikk til Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham, John B. Goodenough. Goodenough er 97 år gammel og den eldste mottakeren gjennom tidene. Hva var det de fikk prisen for? Oppladbare Lithiumbatteri
17. Hvem kjent skuespiller spiller Judy Garland i den nye biografiske filmen som har premiære på fredag? Renee Zellweiger
18. Dagens dato ble kalt «den svarte torsdagen» under børskrakket i USA, sammenbruddet på Wall Street. Hvilket år var dette? 1929
19. Norske kvinner innenfor en gitt aldersgrupper får automatisk tilbud om mammografi. Hva er det eldste man kan være for å få dette tilbudet? +- 1 år 69 år
20. Hvilken lokal forfatter har skrevet tre bøker om Ingrid Winter og hennes lett kaotiske liv? Bøkene har akkurat kommet ut på Koreansk Janne Stigen Drangsholt
21. Hvilken produsent av klær og sportsutstyr, er det som har desidert størts i sin kategori på Instagram med over 94 milioner følgere? Nike
22. Hva het Blackadders litt enfoldige tjener? Han hadde stadig « a cunning plan»? Baldrick
23.Hvilket tiår seilte sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika.[Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA[. 1820-tallet (1825)
24. På hvilket lag spiller Kasper Schmeikel i Premier Leauge? Leicester City
25. Hvem hører vi her? Hun har vært nominert til Billboard og Grammy awards, fremførste «Carry Me» sammen med Kygo under avslutningen av de olympiske leker i Rio. Musikken hennes er brukt i TV serien Girls. Hun har gitt ut albumene Nervous systems, Inner Monolouge 1 og 2. Låten vi hører lå 21 uker på VG lista i 2017 (spill “issues”) Julie Michaels

 

 

RUNDE 2 m/svar

1. 24 oktober 1969 ble det funnet olje på den norske kontinentalsokkelen. Hvilket stort oljefelt ble funnet den datoen? Ekofisk
2. Britisk politikk – Hvilken stilling innehar John Berkow? Han har hatt denne stillingen siden juni 2009 og fratrer nå på torsdag. Han er den 157. personen til å inneha denne stillingen Speaker of the house – underhuset
3. Hvilke to MLB lag møtes i World Series som pågår nå? Washington Nationals og Houston Astros
4. Hvilken kjent norsk forfatter har skrevet Mr Woolf utgitt i høst? En hyllest til alle almeinnelige fedre Jan Kjærstad
5. Hvilken tidligere norsk partileder er leder av norske WWF? World Wildelife Foundation Bård Vegar Solhjell
6. Hva heter det nye Apple OSX operativsystemet (lansert 07.oktober)? Catilina
7. Hvem skal spille Catwoman mot Robert Pattisons Batman? Hun har spilt i X-men og i TV serien little big lies. Hun er datter av berømte foreldre Zoe Krawitz
8. De tre landene som på norsk har sør i navnet er Sør Afrika , Sør-Korea og Sør-Sudan. Ranger etter størrelse, minst til størst Sør-Korea 97.230 km2 Sør-Sudan 610.952 km2 Sør-Afrika 1.213.090 km2
9. Hvilket århundre ble universitetet i Bolognia opprettet? Universitet blir regnet som europas eldste 1088, Det 11. århundre eller 1000 tallet

10. Louis Theroux 11. Hortensia 12. Anna Wintour, redaktør i Vogue  
13. Wulf & Morgentaler , Wumo 14. Kåss Furuseth 15. Rwanda

16. Hva heter japans statsminister? Etternavn holder Shinz? Abe
17. På dagens dato i 1787 hadde operaen Don Giovanni urpremiere. Hvem komponerte denne operaen? Wolfgang Amadeuz Mozart
18. Hvilket år? Manuela Ramin-Osmundsen går av som barne og likestillingsminister, Norge annerkjenner Kosovo som selvstendig stat, Vladimir Putin blir valgt til statsminister i Russland, Det er presidentvalg i USA og Mamma Mia filmen har premiære 2008
19. I hvilket land heter nr 2 i tronfølgen Prinsesse Estelle? Sverige (Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary av Sverige, datter av kronprinsesse Victoria. Hertuginne av østergøtland)
20. Hvilken norsk blogger, influenser og nåværende skal vi danse deltaker, har fått sin egen tv-serie på TV2? Både navn som blogger og egennavn godkjennes Funkygine, Jørgine Massa Vasstrand
21. I hvilket Shakespeare skuespill er Lago antagonisten og erkeskurk og Desdemona blir drept av sin sjalu ektefelle? Othello
22. Hvilken amerikansk professor i teoretisk fysikk og var kjent for å spille bongotrommer? Han levde 1918-1988 og fikk nobelprisen i fysikk i 1965 for sitt grunnleggende arbeid i kvanteelektrodynamikk. Han er inspirasjonen for at Sheldon Cooper spiller bongotrommer i The big bang theory Richard Feynman
23.Hva er man redd for hvis man lider av Samhainophobia? En fobi det bør være høysesong for nå. Redd for Halloween
24. Hvilken meget berømt mann døde ironisk nok på Halloween 1926 i USA. Han døde av komplikasjoner av en sprukket blindtarm. Men det er mye mystikk rundt hans dødsfall. Hvem var dette? Harry Houdini
25.Hvilken gruppe hører vi her? Låt fra 1977, men denne versjonen er fra 1984 (spill “psycho killer”) Talking Heads