quiz 26. april 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Subrosa) 23 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 19.2 poeng.

RUNDE 1

1 hva heter den nye dokumentarfilmen om det norske fotball-landslaget på 1990-tallet?
2 hvilken artist, som skal opptre på Mablis-festivalen i år, ble kåret til årets Spellemann på fredag?
3 hvilket land ble invadert av Sovjetunionen sent på høsten i 1956, noe som dannet et slags bakteppe for vannpolokampen som har blitt kalt ”blodbadet i Melbourne”  under OL det samme året? Landet dere skal fram til tok gull i turneringen i 1956 og har også vunnet OL i vannpolo hele 8 andre ganger, senest i 2008.
4 I hvilken sport er 23-åringen Jeanette Hegg Duestad i verdenstoppen?
5 hvilken såkalt app har vært den mest nedlastede i verden i både 2020 og 2021?
6 hvilken fisk regnes som verdens største?
7 i hvilken norsk filmklassiker fra 1957 foregår mye av handlingen på et hotell som heter Hurlumhei?
8 hvilket norsk band ble dannet av Arne Hurlen og solgte over 160000 eksemplar av debutplata Melis i 1996, mye takket være sangene ”sløv uten dop” og ”en solskinnsdag”?
9 i hvilken millionby ligger fjellet, og turistattraksjonen, Sukkertoppen?
10 hvilken diktform er det naturlig å forbinde nylig avdøde Jon Herwig Carlsen med?
11 hvem skrev diktet ”ved Rondane”, også kjent som ”no ser eg atter slike fjell og dalar”, for 160 år siden?
12 hvilken fotballspiller, født i 1976, hadde kallenavnet ”fenomenet” og ble kåret til verdens beste 3 ganger, senest i 2002? Han er en av relativt få som har spilt for både Barcelona og Real Madrid, samt begge Milano-klubbene. Han ble verdensmester 2 ganger, og vant uefa cupen og cupvinnercupen, men aldri champions league.
13 I år er det 70 år siden fjellvettreglene ble lansert. Hvilke to organisasjoner samarbeidet om å lansere brosjyrene ”respekt for fjellet” og ”de 9 fjettvettreglene”? 1 poeng per korrekt svar
14 hvilke 3 farger har stripene på innpakningen til en Kvikk Lunsj?
15 i hvilket land dyrkes det klart mest appelsiner? Ca 30 % av alle appelsinene i verden produseres i dette landet.
16 på dagens dato i 1348 ble Karlsuniversitetet grunnlagt som det første i sentral-europa. Det har eksistert hele tiden siden den gang, har i dag ca 50000 studenter og regnes blant de aller beste i verden. I hvilken hovedstad ligger dette universitetet?
17 hvilket grunnstoff har det kjemiske symbolet K?
18 hvilken nå avdød skuespiller hadde hovedrollen som Professor Philip Brainard i Disney-filmen Flubber fra 1997?
19 hvilket treblåseinstrument har et navn som betyr ”høyt tre” på fransk?
20 hva heter hovedstaden i øystaten Trinidad og Tobago?
21 Reiki betyr universell livsenergi og er en alternativ behandlingsmetode som stammer fra hvilket land?
22 hvilken by i spansk Baskerland ble bombet av tyske fly på dagens dato for 85 år siden, noe som har blitt skildret av Pablo Picasso i et av hans mest berømte malerier?
23 hvilken slovener har vunnet Spania Rundt på sykkel de siste 3 årene? Han er også regjerende olympisk mester på tempo, men har ikke klart å gå helt til topps i TdF ennå.
24 hvem har vært storhertug av Luxembourg siden år 2000?
25 lytteprøve: hvem slo gjennom med denne sangen som kom ut for ganske nøyaktig 5 år siden, og hvilket norsk konsern bruker sangen i en av reklamene sine for tiden? 1 poeng per korrekt svar (spill ”don’t kill my vibe”)

RUNDE 2

1 94000 mennesker var samlet på Wembley i London på lørdag for å se tungvekts-boksekampen mellom Dillian Whyte og hvem?
2 i hvilket ganske lite og ungt land er tidligere Nobels fredsprisvinner Jose Ramos Horta nyvalgt president? Han var også president i landet fra 2007 til 2012. Dette er det eneste landet i Asia som i sin helhet ligger sør for ekvator.
3 siden det nærmer seg 17. mai og bunadssesong: hva heter de to bunadsbutikkene som ligger omtrent ved siden av hverandre i Østervåg?
4 hva het den ”hemmelige” politistyrken i Nazi-Tyskland? Den ble grunnlagt på dagens dato i 1933 av Hermann Göring for å kjempe mot ”alle tendenser som kunne være skadelig for staten”.
5 Alioth, Alkaid, Dubhe, Megrez, Merak, Mizar og Phad omtales som oftest kun med et fellesnavn, eller gruppering om man vil. Hva er det fellesnavnet?
6 hva heter den nye norske tv-serien med Jonis Josef i rollen som Jamal som får seg jobb som forsikringsutreder fordi han har minoritetsbakgrunn?
7 Hellbillies fikk hedersprisen under årets Spellemannutdeling. Hva er etternavnet til brødrene Aslag og Lars Håvard som begge har vært med i bandet siden starten i 1990?
14 hvilken italiensk by forbindes Medici-slekten først og fremst med? Den var muligens den mektigste familien i Europa for rundt 500 år siden.
15 hvilket ord på 8 bokstaver kan du sette bak ordene grønn og hvit og få navnet på to veldig giftige ting som vokser i den norske naturen?
16 i hvilken norsk by har den internasjonale filmfestivalen Kosmorama blitt arrangert hvert år siden 2005? Hvis det hjelper så er det her Kanonprisen deles ut.
17 hvilket tidligere medlem av Niggas With Attitude produserte og ga ut sitt første soloalbum for 30 år siden? Plata, som heter ‘the Chronic”, regnes som en av de viktigste utgivelsene på 90-tallet.
18 hvilke to land, som grenser til hverandre og i dag begynner på samme bokstav, het hhv Nord- og Sør-Rhodesia for 60 år siden?
19 hva kalles det man får når man belegger nysølv, kobber eller messing med ekte sølv?
20 hvem skrev boka ”den gamle mannen og havet”, som kom ut for 70 år siden og som forfatteren fikk Nobelprisen i litteratur for?
21 noe annet som skjedde for 70 år siden er at Erik Håker ble født. I hvilken idrett ble han i 1971 den første nordmannen som vant et verdenscuprenn?
22 hvilket søtt, spiselig produkt, er det naturlig å forbinde den tyske byen Lübeck med?
23 hva heter norges landbruks- og matminister?
24 hva kalles skjørtet til en bunad?
25 lytteprøve: Et skikkelig one hit wonder: hvem lå høyt på vg-lista hele våren for ti år siden med denne sangen? Dette var også en stor hit internasjonalt og toppet listene i hele 31 land, inkludert USA. Artisten har, i følge wikipedia, nesten ikke gitt ut musikk etter dette. (spill ”somebody that I used to know”)

RUNDE 1 m/svar

1 hva heter den nye dokumentarfilmen om det norske fotball-landslaget på 1990-tallet? alt for norge
2 hvilken artist, som skal opptre på Mablis-festivalen i år, ble kåret til årets Spellemann på fredag? girl in red
3 hvilket land ble invadert av Sovjetunionen sent på høsten i 1956, noe som dannet et slags bakteppe for vannpolokampen som har blitt kalt ”blodbadet i Melbourne”  under OL det samme året? Landet dere skal fram til tok gull i turneringen i 1956 og har også vunnet OL i vannpolo hele 8 andre ganger, senest i 2008. ungarn
4 I hvilken sport er 23-åringen Jeanette Hegg Duestad i verdenstoppen? skyting
5 hvilken såkalt app har vært den mest nedlastede i verden i både 2020 og 2021? tiktok
6 hvilken fisk regnes som verdens største? hvalhai
7 i hvilken norsk filmklassiker fra 1957 foregår mye av handlingen på et hotell som heter Hurlumhei? fjols til fjells
8 hvilket norsk band ble dannet av Arne Hurlen og solgte over 160000 eksemplar av debutplata Melis i 1996, mye takket være sangene ”sløv uten dop” og ”en solskinnsdag”? postgirobygget
9 i hvilken millionby ligger fjellet, og turistattraksjonen, Sukkertoppen? rio de janeiro
10 hvilken diktform er det naturlig å forbinde nylig avdøde Jon Herwig Carlsen med? limerick
11 hvem skrev diktet ”ved Rondane”, også kjent som ”no ser eg atter slike fjell og dalar”, for 160 år siden? Aasmund Olavsson Vinje
12 hvilken fotballspiller, født i 1976, hadde kallenavnet ”fenomenet” og ble kåret til verdens beste 3 ganger, senest i 2002? Han er en av relativt få som har spilt for både Barcelona og Real Madrid, samt begge Milano-klubbene. Han ble verdensmester 2 ganger, og vant uefa cupen og cupvinnercupen, men aldri champions league. Ronaldo (Luis Nazario de Lima)
13 I år er det 70 år siden fjellvettreglene ble lansert. Hvilke to organisasjoner samarbeidet om å lansere brosjyrene ”respekt for fjellet” og ”de 9 fjettvettreglene”? 1 poeng per korrekt svar Den Norske Turistforening, Norges Røde Kors
14 hvilke 3 farger har stripene på innpakningen til en Kvikk Lunsj? rød, gul og grønn
15 i hvilket land dyrkes det klart mest appelsiner? Ca 30 % av alle appelsinene i verden produseres i dette landet. Brasil
16 på dagens dato i 1348 ble Karlsuniversitetet grunnlagt som det første i sentral-europa. Det har eksistert hele tiden siden den gang, har i dag ca 50000 studenter og regnes blant de aller beste i verden. I hvilken hovedstad ligger dette universitetet? Praha
17 hvilket grunnstoff har det kjemiske symbolet K? kalium
18 hvilken nå avdød skuespiller hadde hovedrollen som Professor Philip Brainard i Disney-filmen Flubber fra 1997? Robin Williams
19 hvilket treblåseinstrument har et navn som betyr ”høyt tre” på fransk? obo
20 hva heter hovedstaden i øystaten Trinidad og Tobago? port of spain
21 Reiki betyr universell livsenergi og er en alternativ behandlingsmetode som stammer fra hvilket land? japan
22 hvilken by i spansk Baskerland ble bombet av tyske fly på dagens dato for 85 år siden, noe som har blitt skildret av Pablo Picasso i et av hans mest berømte malerier? Guernica
23 hvilken slovener har vunnet Spania Rundt på sykkel de siste 3 årene? Han er også regjerende olympisk mester på tempo, men har ikke klart å gå helt til topps i TdF ennå. Primoz Roglic
24 hvem har vært storhertug av Luxembourg siden år 2000? Henri
25 lytteprøve: hvem slo gjennom med denne sangen som kom ut for ganske nøyaktig 5 år siden, og hvilket norsk konsern bruker sangen i en av reklamene sine for tiden? 1 poeng per korrekt svar (spill ”don’t kill my vibe”) sigrid, DNB

RUNDE 2 m/svar

1 94000 mennesker var samlet på Wembley i London på lørdag for å se tungvekts-boksekampen mellom Dillian Whyte og hvem? Tyson Fury
2 i hvilket ganske lite og ungt land er tidligere Nobels fredsprisvinner Jose Ramos Horta nyvalgt president? Han var også president i landet fra 2007 til 2012. Dette er det eneste landet i Asia som i sin helhet ligger sør for ekvator. Øst-timor
3 siden det nærmer seg 17. mai og bunadssesong: hva heter de to bunadsbutikkene som ligger omtrent ved siden av hverandre i Østervåg? embla og nordaker
4 hva het den ”hemmelige” politistyrken i Nazi-Tyskland? Den ble grunnlagt på dagens dato i 1933 av Hermann Göring for å kjempe mot ”alle tendenser som kunne være skadelig for staten”. Geheime Staatspolizei, Gestapo godtas som svar
5 Alioth, Alkaid, Dubhe, Megrez, Merak, Mizar og Phad omtales som oftest kun med et fellesnavn, eller gruppering om man vil. Hva er det fellesnavnet? (dette er de sju stjernene i) Karlsvogna
6 hva heter den nye norske tv-serien med Jonis Josef i rollen som Jamal som får seg jobb som forsikringsutreder fordi han har minoritetsbakgrunn? kasko
7 Hellbillies fikk hedersprisen under årets Spellemannutdeling. Hva er etternavnet til brødrene Aslag og Lars Håvard som begge har vært med i bandet siden starten i 1990? Haugen

svar: 8. 1. Nantes 2. Nancy 3. Toulouse 4. Lyon 9. Buck 
10. Ekspresjonisme 11. Firefox 12. Judo 13. Hortensia

14 hvilken italiensk by forbindes Medici-slekten først og fremst med? Den var muligens den mektigste familien i Europa for rundt 500 år siden. Firenze
15 hvilket ord på 8 bokstaver kan du sette bak ordene grønn og hvit og få navnet på to veldig giftige ting som vokser i den norske naturen? fluesopp
16 i hvilken norsk by har den internasjonale filmfestivalen Kosmorama blitt arrangert hvert år siden 2005? Hvis det hjelper så er det her Kanonprisen deles ut. trondheim
17 hvilket tidligere medlem av Niggas With Attitude produserte og ga ut sitt første soloalbum for 30 år siden? Plata, som heter ‘the Chronic”, regnes som en av de viktigste utgivelsene på 90-tallet. Dr Dre
18 hvilke to land, som grenser til hverandre og i dag begynner på samme bokstav, het hhv Nord- og Sør-Rhodesia for 60 år siden? zambia og zimbabwe
19 hva kalles det man får når man belegger nysølv, kobber eller messing med ekte sølv? sølvplett
20 hvem skrev boka ”den gamle mannen og havet”, som kom ut for 70 år siden og som forfatteren fikk Nobelprisen i litteratur for? Ernest Hemingway
21 noe annet som skjedde for 70 år siden er at Erik Håker ble født. I hvilken idrett ble han i 1971 den første nordmannen som vant et verdenscuprenn? alpint
22 hvilket søtt, spiselig produkt, er det naturlig å forbinde den tyske byen Lübeck med? marsipan
23 hva heter norges landbruks- og matminister? sandra borch
24 hva kalles skjørtet til en bunad? stakk
25 lytteprøve: Et skikkelig one hit wonder: hvem lå høyt på vg-lista hele våren for ti år siden med denne sangen? Dette var også en stor hit internasjonalt og toppet listene i hele 31 land, inkludert USA. Artisten har, i følge wikipedia, nesten ikke gitt ut musikk etter dette. (spill ”somebody that I used to know”) gotye

Quiz 5. april 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 18 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Team America)  og Lister) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 15.6 poeng.
I runde 2 hadde også vinnerlagene (Apropos propellfly og De skarpeste knivene i skuffen) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.7 poeng.

RUNDE 1

1 18. mars i år ble Canakkalebroen åpnet. Dette er nå verdens lengste hengebro med et spenn på over 2000 meter. Til hvilket land må du reise hvis du vil kjøre over denne broen?
2 21 årige Chloe Kim har nå også blitt en karakter man kan spille i Fortnite. I hvilken idrett har Chloe Kim allerede rukket å ta gull i to OL på rad?
3 hvilket dyr regnes som nasjonalsymbolet til Canada? 
A) Bever B) Elg C) Vaskebjørn
4 hva heter den største avisa som gis ut i Bodø?
5 Ham-Kam er tilbake i øverste divisjon i fotball for første gang siden 2008, hva heter hjemmebanen deres?
6 Når vi først er inne på Hamar: Hva er det høyeste tallet på en Vikinglotto-rekke?
7 Hvis noe er surt har det pH under 7, og hvis det er basisk har det pH over 7. Hva står H-en for i begrepet pH?
8 nå som nordmenn hamstrer jodtabletter i tilfelle atomkrig: hvilken mangelsykdom blir forebygget ved å tilsette jod i vanlig bordsalt?
9 Hva het filmen fra 2017 hvor Bill Skarsgård spilte klovnen Pennywise? Filmen var basert på en bok av Stephen King
10 hvilket ord på L brukes om tilstanden mellom himmel og helvete i den romersk-katolske læren?
11 de to mest folkerike landene som i sin helhet ligger sør for ekvator har nesten identiske innbyggertall, hva heter disse to landene! 
1 poeng per korrekt svar
12 på hvilket engelsk jentebands debutplate, som kom ut for 25 år siden, fant man bl.a hit-singlene ”I know where it’s at”, ”bootie call” og ”never ever”? 
13 hvilket år: forsvarsminister Emilie Enger Mehl og fotballspilleren Paul Pogba blir født, Audrey Hepburn og Frank Zappa dør, EF skifter navn til EU, Silje Vige representerer Norge i Eurovision Song Contest; Vamp gir ut debutplata si, og våren dette året topper sangen dere får høre vg-lista i ukesvis (spill” informer”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 Hva het den amerikanske komponisten og tekstforfatteren som bl.a skapte musikalene ”a funny thing happened on the way to the Forum”, ”a little night music” og ”sweeney todd”? Han døde i november i fjor, 91 år gammel.
15 hvilken sport er omtalt som “the most dangerous 8 seconds in sport”?
16 hvilken farge er det på bokstavene i logoen til Burger King?
17 på dagens dato i 1879 startet det som kalles Salpeterkrigen, eller Stillehavskrigen. Krigen varte i 5 år, nevn et av landene som var involvert!
18 Med et ord på K, hva kalles rå naturgummi som finnes i og utvinnes av lateks fra forskjellige tropiske og subtropiske planter?
19 hva heter krimserien som foregår på den fiktive karibiske øya Saint Marie, som visstnok ligger ca ti mil fra Martinique (øya, ikke puben 🙂 )?
20 hvilken jazzlegende hadde kallenavnet Satchmo?
21 i hvilket land ligger millionbyene Busan, Daegu og Incheon?
22 hva heter hesten til Pippi Langstrømpe (i filmene)?
23 hvilken norsk litteraturpris, som har 30-års jubileum i år, er oppkalt etter den norrøne guden for diktning og skaldekunst?
24 Hva heter sønnen til Michael Schumacher, som denne sesongen kjører formel 1 for laget Haas Ferrari? I sesongens 2. løp vraket han bilen i en hastighet av ca 270 km/t, men kom fra det uten varige mén. (Det gikk jo bra jo, så rart, som Teodor ville sagt)
25 lytteprøve: to måter å få poeng på. A) hvem hører vi? Eller B) hvilken tv-serie, som ble produsert fra 2000 til 2010, hadde dette som kjenningsmelodi? Godtar norsk og engelsk tittel på serie (spill ”boss of me”)

RUNDE 2

1 I hvilken storby i USA skal det neste år arrangeres F1-løp, for første gang siden 1980 tallet?
2 hva heter duoen bestående av Bruno Mars og Anderson. Paak, som gjorde stor suksess under årets Grammyprisutdeling med sangen ”leave the door open”?
3 hvilken norsk forfatter skrev boka ”Sofies verden”, en roman som har solgt over 50 millioner eksemplar på verdensbasis siden utgivelsen for ca 30 år tilbake?
4 hvilket norsk ishockeylag, som i år har 100 års jubileum, flyttet i februar i år inn i Varner Arena?
5 hva heter kakaomerket til Freia som ble lansert for 110 år siden?
6 Hvilket land styrte Algerie fra 1830 til landet ble selvstendig for 60 år siden?
7 hvilket dyr heter badger på engelsk, dachs på tysk og meles meles på latin?
14 Cristina Neagu har blitt kåret til verdens beste håndballspiller hele 4 ganger, senest i 2018. Fra hvilket land kommer hun?
15 hvilket stort kosmetikkselskap ble grunnlagt av Anita Roddick i Brighton i 1976, kjøpt opp av L’Oreal i 2006, og solgt videre til brasilianske Natura i 2017? Selskapet har fokus på menneskerettigheter, miljø og dyrebeskyttelse. Her i Stavanger har de butikk i Østervåg og på Amfi Madla.
16 fra hvilket land kommer han som siden 2017 har vært generalsekretær i FN?
17 hvilken berømt vitenskapsmann, som døde i 2018, handler filmen ”the theory of everything” fra 2014 om?
18 ‘verdens verste menneske” er den 6. norske filmen som har vært nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske/fremmedspråklige film. Hva heter de 5 andre? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for minst 3 rette.
19 Hvilket plateselskap, som opprinnelig holdt til i Detroit, fikk stor betydning for soulmusikken på 60-tallet, med artister som the Supremes, the Temptations og Stevie Wonder?
20 Plovdiv er sannsynligvis den eldste byen i Europa, med bosetning så langt tilbake som i yngre steinalder. I dag er Plovdiv den nest største byen i hvilket land? Hvis det hjelper så ligger byen ved elva Maritsa, den har ca 400000 innbyggere og den var europeisk kulturhovedstad i 2019.
21 Hvilken kjent norsk forfatter har i tillegg til mye annet skrevet barnebokserien om den engstelige hunden Samson og den late, men listige katten Roberto? 
22 hva slags hatt er veldig vanlig blant indianske kvinner i Peru og Bolivia? En av de mest kjente norske filmskikkelsene bruker også en slik hatt. 
23 hvilken idrett ble funnet opp av KFUM-lederen William Morgan i 1895, og gitt navnet mintonette? Året etter fikk den sitt nåværende navn. Idretten kom på OL-programmet for både damer og herrer i 1964, og har vært der siden.
24 KFUM heter YMCA på engelsk, hva står forkortelsen YMCA for?
25 lytteprøve: Allan Clarke fyller 80 år i dag. Hvilket legendarisk pop-band var han med å starte for 60 år siden? Bandet, som hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet holder fortsatt på, selv om Allan Clarke sluttet i år 2000. Dere får høre to av deres største hits fra 60-tallet. (spill ”stay” og ” he ain’t heavy, he’s my brother”)

RUNDE 1 m/svar

1 18. mars i år ble Canakkalebroen åpnet. Dette er nå verdens lengste hengebro med et spenn på over 2000 meter. Til hvilket land må du reise hvis du vil kjøre over denne broen? Tyrkia
2 21 årige Chloe Kim har nå også blitt en karakter man kan spille i Fortnite. I hvilken idrett har Chloe Kim allerede rukket å ta gull i to OL på rad? snowboard (øvelsen er halfpipe)
3 hvilket dyr regnes som nasjonalsymbolet til Canada? 
A) Bever B) Elg C) Vaskebjørn
A) bever
4 hva heter den største avisa som gis ut i Bodø? avisa nordland
5 Ham-Kam er tilbake i øverste divisjon i fotball for første gang siden 2008, hva heter hjemmebanen deres? Briskeby
6 Når vi først er inne på Hamar: Hva er det høyeste tallet på en Vikinglotto-rekke? 48
7 Hvis noe er surt har det pH under 7, og hvis det er basisk har det pH over 7. Hva står H-en for i begrepet pH? hydrogenioner (hydrogen ble godtatt)
8 nå som nordmenn hamstrer jodtabletter i tilfelle atomkrig: hvilken mangelsykdom blir forebygget ved å tilsette jod i vanlig bordsalt? struma
9 Hva het filmen fra 2017 hvor Bill Skarsgård spilte klovnen Pennywise? Filmen var basert på en bok av Stephen King It
10 hvilket ord på L brukes om tilstanden mellom himmel og helvete i den romersk-katolske læren? limbo
11 de to mest folkerike landene som i sin helhet ligger sør for ekvator har nesten identiske innbyggertall, hva heter disse to landene! 
1 poeng per korrekt svar
sør afrika, tanzania
12 på hvilket engelsk jentebands debutplate, som kom ut for 25 år siden, fant man bl.a hit-singlene ”I know where it’s at”, ”bootie call” og ”never ever”?  all saints
13 hvilket år: forsvarsminister Emilie Enger Mehl og fotballspilleren Paul Pogba blir født, Audrey Hepburn og Frank Zappa dør, EF skifter navn til EU, Silje Vige representerer Norge i Eurovision Song Contest; Vamp gir ut debutplata si, og våren dette året topper sangen dere får høre vg-lista i ukesvis (spill” informer”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 1993
14 Hva het den amerikanske komponisten og tekstforfatteren som bl.a skapte musikalene ”a funny thing happened on the way to the Forum”, ”a little night music” og ”sweeney todd”? Han døde i november i fjor, 91 år gammel. Stephen Sondheim
15 hvilken sport er omtalt som “the most dangerous 8 seconds in sport”? okseridning (godtar rodeo)
16 hvilken farge er det på bokstavene i logoen til Burger King? rød
17 på dagens dato i 1879 startet det som kalles Salpeterkrigen, eller Stillehavskrigen. Krigen varte i 5 år, nevn et av landene som var involvert! chile, peru, bolivia
18 Med et ord på K, hva kalles rå naturgummi som finnes i og utvinnes av lateks fra forskjellige tropiske og subtropiske planter? kautsjuk
19 hva heter krimserien som foregår på den fiktive karibiske øya Saint Marie, som visstnok ligger ca ti mil fra Martinique (øya, ikke puben 🙂 )? mord i paradis (death in paradise)
20 hvilken jazzlegende hadde kallenavnet Satchmo? Louis Armstrong
21 i hvilket land ligger millionbyene Busan, Daegu og Incheon? Sør Korea
22 hva heter hesten til Pippi Langstrømpe (i filmene)? Lille gubben
23 hvilken norsk litteraturpris, som har 30-års jubileum i år, er oppkalt etter den norrøne guden for diktning og skaldekunst? brageprisen
24 Hva heter sønnen til Michael Schumacher, som denne sesongen kjører formel 1 for laget Haas Ferrari? I sesongens 2. løp vraket han bilen i en hastighet av ca 270 km/t, men kom fra det uten varige mén. (Det gikk jo bra jo, så rart, som Teodor ville sagt) Mick Schumacher
25 lytteprøve: to måter å få poeng på. A) hvem hører vi? Eller B) hvilken tv-serie, som ble produsert fra 2000 til 2010, hadde dette som kjenningsmelodi? Godtar norsk og engelsk tittel på serie (spill ”boss of me”) A) they might be giants B) malcolm i midten / malcolm in the middle

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilken storby i USA skal det neste år arrangeres F1-løp, for første gang siden 1980 tallet? Las Vegas
2 hva heter duoen bestående av Bruno Mars og Anderson. Paak, som gjorde stor suksess under årets Grammyprisutdeling med sangen ”leave the door open”? silk sonic
3 hvilken norsk forfatter skrev boka ”Sofies verden”, en roman som har solgt over 50 millioner eksemplar på verdensbasis siden utgivelsen for ca 30 år tilbake? jostein gaarder
4 hvilket norsk ishockeylag, som i år har 100 års jubileum, flyttet i februar i år inn i Varner Arena? frisk asker
5 hva heter kakaomerket til Freia som ble lansert for 110 år siden? Regia
6 Hvilket land styrte Algerie fra 1830 til landet ble selvstendig for 60 år siden? frankrike
7 hvilket dyr heter badger på engelsk, dachs på tysk og meles meles på latin? grevling

svar: 8. Jessica Chastain 9. Fagott 10. Venezuela 11. Reddit 12. A) Birkebeinerne B) Knut Bergslien 13. C) parasaurolophus

14 Cristina Neagu har blitt kåret til verdens beste håndballspiller hele 4 ganger, senest i 2018. Fra hvilket land kommer hun? Romania
15 hvilket stort kosmetikkselskap ble grunnlagt av Anita Roddick i Brighton i 1976, kjøpt opp av L’Oreal i 2006, og solgt videre til brasilianske Natura i 2017? Selskapet har fokus på menneskerettigheter, miljø og dyrebeskyttelse. Her i Stavanger har de butikk i Østervåg og på Amfi Madla. the body shop
16 fra hvilket land kommer han som siden 2017 har vært generalsekretær i FN? (Antonio Guterres er fra) Portugal
17 hvilken berømt vitenskapsmann, som døde i 2018, handler filmen ”the theory of everything” fra 2014 om? stephen hawking
18 ‘verdens verste menneske” er den 6. norske filmen som har vært nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske/fremmedspråklige film. Hva heter de 5 andre? 2 poeng for alle 5, 1 poeng for minst 3 rette. ni liv, veiviseren, søndagsengler, elling, kon tiki
19 Hvilket plateselskap, som opprinnelig holdt til i Detroit, fikk stor betydning for soulmusikken på 60-tallet, med artister som the Supremes, the Temptations og Stevie Wonder? Motown Records
20 Plovdiv er sannsynligvis den eldste byen i Europa, med bosetning så langt tilbake som i yngre steinalder. I dag er Plovdiv den nest største byen i hvilket land? Hvis det hjelper så ligger byen ved elva Maritsa, den har ca 400000 innbyggere og den var europeisk kulturhovedstad i 2019. Bulgaria
21 Hvilken kjent norsk forfatter har i tillegg til mye annet skrevet barnebokserien om den engstelige hunden Samson og den late, men listige katten Roberto?  ingvar ambjørnsen
22 hva slags hatt er veldig vanlig blant indianske kvinner i Peru og Bolivia? En av de mest kjente norske filmskikkelsene bruker også en slik hatt.  bowlerhatt
23 hvilken idrett ble funnet opp av KFUM-lederen William Morgan i 1895, og gitt navnet mintonette? Året etter fikk den sitt nåværende navn. Idretten kom på OL-programmet for både damer og herrer i 1964, og har vært der siden. volleyball
24 KFUM heter YMCA på engelsk, hva står forkortelsen YMCA for? young men´s christian association
25 lytteprøve: Allan Clarke fyller 80 år i dag. Hvilket legendarisk pop-band var han med å starte for 60 år siden? Bandet, som hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet holder fortsatt på, selv om Allan Clarke sluttet i år 2000. Dere får høre to av deres største hits fra 60-tallet. (spill ”stay” og ” he ain’t heavy, he’s my brother”) hollies