quiz 27. juni 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 11 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Biff og Apropos propellfly) 21 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Biff og Rundt bålet) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var hele 20.3 poeng.

RUNDE 1

1 hva er det nye navnet til Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels? Dette er det engelske navnet på det som visstnok var det første Petter Stordalen solgte i sitt liv.
2 hvilken idrett driver Sofus Heggemsnes med? Han ble nylig den første nordmann noensinne til å vinne en verdenscupkonkurranse i denne idretten.
3 hvilken dyrefamilie hører lemen til?
4 nå for tiden er Selda Ekiz mest kjent som programleder for ”alle mot 1”. For ti år siden fikk hun gullruten som beste kvinnelige programleder for innsatsen i et populærvitenskapelig program. Programmet gikk på NRK fjernsyn fra 1995 og helt til 2019, og Selda var programleder fra 2011 til 2013, hva het programmet?
5 hvilken DJ samarbeidet med Kelly Rowland fra Destiny’s Child på storhiten ”when love takes over” fra 2009?
6 Hva heter Afrikas 4. lengste elv? Den er 2600 km lang, trolig mest kjent for Victoriafallene og den er den lengste elva i Afrika som renner ut i Det indiske hav.
7 hva er det neste ordet i rekken når de tre første ordene er Kilo, Mega, og Giga?
8 hvem skrev om Synnøve Solbakken, ofte regnet som forfatterens debutfortelling?
9 over til friidrett: på hvilke to mesterskapsdistanser har kenyanske Faith Kipyegon satt ny verdensrekord nå i juni? Hun er også regjerende olympisk mester og verdensmester på den ene distansen. 1 poeng per korrekt distanse.
10 I hvilket land ligger den vesle byen Edam, som Edamerost har fått navnet sitt fra?
11 nevn et årstall da hundreårskrigen pågikk!
12 hva kalles syren hvor molekylene består av ett hydrogenatom, ett nitrogenatom og tre oksygenatomer, slik at den kjemiske formelen er HNO3?
13 hvilket år: Albert Einstein og James Dean dør, Eddie van Halen og Angus Young blir født, Warszawapakten blir dannet, Winston Churchill går av som statsminister i Storbritannia, Elvis Presley opptrer på TV i USA for første gang, og Johnny Cash gir ut ”Folsom Prison Blues”. (2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år)
14 hvem spiller hovedrollen som Rue Everett i HBO-serien ”Euphoria”, en rolle hun har fått to Emmy-priser for? Hun hadde også hovedrollen som K.C. Cooper i Disney-serien ”K.C. Undercover”.
15 Litt klassisk tegneserie og film: hvilken superhelt jobber til daglig som journalist i avisa ”the daily planet”?
16 hva heter hovedstaden i Nepal?
17 hva kaller vi i norge det som i Sverige vanligvis heter Norrmalmstorg, i Tyskland Schloss Alle, i Spania Paseo del Prado, i England Mayfair og i USA Boardwalk?
18 Olve Eikemo, som i musikksammenheng bruker navnet Abbath, fyller 50 år i dag. Hvilket black metal band fra Bergen ble dannet av Abbath og Demonaz i 1991? Abbath startet et nytt band i 2015, men Demonaz holder fortsatt liv i bandet, som gav ut sitt tiende album, ”War against all”, i forrige måned. Tidligere albumtitler inkluderer ”Battles in the north” og ”Sons of northern darkness”.
19 på hvilken distanse ble Knut Holmann verdensmester 4 ganger og olympisk mester 2 ganger? Hvis det hjelper så er dette den lengste distansen man padler i OL.
20 hvilket selskap kaller seg Norges ledende innen renholds- og hygieneprodukter med merkevarer som Jif, Omo, Lano, Zalo, Lypsyl og Kløver Vaseline? Selskapet har navnet sitt fra en tidligere gård øst for Akerselva i Oslo, og er i dag en del av Orkla-konsernet.
21 Med en delstat i navnet, hva heter gata i Washington DC hvor Det Hvite Hus ligger?
22 2 deler av kroppen kan bli rammet av difteri hvis man ikke har blitt vaksinert, nevn en av dem!
23 Plata ”Getz/Gilberto” av Stan Getz og Joao Gilberto kom ut i 1964 og er et av tidenes mest solgte jazzalbum. Albumet ble også det internasjonale gjennombruddet for hvilken musikksjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet?
24 over til filmens verden: fra hvilken såkalt romantisk komedie kommer replikken  ”I’ll have what she’s having”?
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her, de spilte i Oslo Spektrum i forrige uke? Låta ble en hit i 2006 (spill ”not ready to make nice”)

 

RUNDE 2

1 Viggo Venn er en norsk klovn som nylig vant hvilket tv-show, noe han sammenlignet med at Skeid skulle vinne Champions League i fotball?
2 hva het vitenskap- og filosofi festivalen som ble arrangert i Stavanger for første gang tidlig i denne måneden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på Louis Armstrong.
3 når vi først er inne på filosofi: hvilken komigruppe stod bak filmen ”meningen med livet” / ”meaning of life” fra 1983?
4 hva heter den danske nasjonalsangen?
5 hva heter hovedstaden på Grønland?
6 hva het den greske sagnfiguren som fløy for nær sola og deretter styrtet i døden?
7 hvilken kjent filosof ble dømt til døden for å ha påvirket ungdommen på en negativ måte?

14 Hvilken norsk humanitær organisasjon, stiftet i 1947, har en ungdomsorganisasjon som heter Changemaker som ble grunnlagt i 1992?
15 I hvilket land ligger Moseldalen, kjent for sin vinproduksjon?
16  norrøn mytologi: hun var dødsrikets herskerinne, og søster til Fenrisulven og Midgardsormen, hva var navnet?
17 Den canadiske forfatteren William Gibson skrev en roman i 1984, hvor begrep som ”the matrix” og ”cyberspace” ble popularisert. Boka er den eneste som har vunnet alle de 3 mest prestisjetunge prisene innen science fiction litteratur, hva heter den?
18 hva  heter de tre grenene, eller våpentypene om man vil, innenfor idretten fekting?
19 hva slags vitamin er det mest av i jordbær?
20 hvilken foss ble lagt i rør på begynnelsen av forrige århundre og dannet med det grunnlaget for Norsk Hydros første salpeterproduksjon?
21 hvilken del av kroppen heter labium superius oris på latin? Presist svar kreves
22 hva slags dyr er Diego og Shira i Istid-filmene?
23 hvilken norsk DJ- og produsentduo består av Mikkel Christiansen og Simen Auke, og har hatt store hits som ”Afterski” og ”Vannski”?
24 i hvilket europeisk land er Gardasjøen den største innsjøen?
25 lytteprøve: hvilken norsk trio fikk en hit for 20 år siden med denne sangen? (spill ”girls keep secrets in the strangest ways”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hva er det nye navnet til Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels? Dette er det engelske navnet på det som visstnok var det første Petter Stordalen solgte i sitt liv. Strawberry
2 hvilken idrett driver Sofus Heggemsnes med? Han ble nylig den første nordmann noensinne til å vinne en verdenscupkonkurranse i denne idretten. turn
3 hvilken dyrefamilie hører lemen til? hamsterfamilien
4 nå for tiden er Selda Ekiz mest kjent som programleder for ”alle mot 1”. For ti år siden fikk hun gullruten som beste kvinnelige programleder for innsatsen i et populærvitenskapelig program. Programmet gikk på NRK fjernsyn fra 1995 og helt til 2019, og Selda var programleder fra 2011 til 2013, hva het programmet? Newton
5 hvilken DJ samarbeidet med Kelly Rowland fra Destiny’s Child på storhiten ”when love takes over” fra 2009? David Guetta
6 Hva heter Afrikas 4. lengste elv? Den er 2600 km lang, trolig mest kjent for Victoriafallene og den er den lengste elva i Afrika som renner ut i Det indiske hav. zambesi
7 hva er det neste ordet i rekken når de tre første ordene er Kilo, Mega, og Giga? Tera
8 hvem skrev om Synnøve Solbakken, ofte regnet som forfatterens debutfortelling? bjørnstjerne bjørnson
9 over til friidrett: på hvilke to mesterskapsdistanser har kenyanske Faith Kipyegon satt ny verdensrekord nå i juni? Hun er også regjerende olympisk mester og verdensmester på den ene distansen. 1 poeng per korrekt distanse. 1500 meter og 5000 meter
10 I hvilket land ligger den vesle byen Edam, som Edamerost har fått navnet sitt fra? Nederland
11 nevn et årstall da hundreårskrigen pågikk! alt fra 1337 til 1453 godtas
12 hva kalles syren hvor molekylene består av ett hydrogenatom, ett nitrogenatom og tre oksygenatomer, slik at den kjemiske formelen er HNO3? salpetersyre
13 hvilket år: Albert Einstein og James Dean dør, Eddie van Halen og Angus Young blir født, Warszawapakten blir dannet, Winston Churchill går av som statsminister i Storbritannia, Elvis Presley opptrer på TV i USA for første gang, og Johnny Cash gir ut ”Folsom Prison Blues”. (2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år) 1955
14 hvem spiller hovedrollen som Rue Everett i HBO-serien ”Euphoria”, en rolle hun har fått to Emmy-priser for? Hun hadde også hovedrollen som K.C. Cooper i Disney-serien ”K.C. Undercover”. zendaya (coleman)
15 Litt klassisk tegneserie og film: hvilken superhelt jobber til daglig som journalist i avisa ”the daily planet”? Supermann
16 hva heter hovedstaden i Nepal? katmandu
17 hva kaller vi i norge det som i Sverige vanligvis heter Norrmalmstorg, i Tyskland Schloss Alle, i Spania Paseo del Prado, i England Mayfair og i USA Boardwalk? rådhusplassen (dyreste gate i monopol)
18 Olve Eikemo, som i musikksammenheng bruker navnet Abbath, fyller 50 år i dag. Hvilket black metal band fra Bergen ble dannet av Abbath og Demonaz i 1991? Abbath startet et nytt band i 2015, men Demonaz holder fortsatt liv i bandet, som gav ut sitt tiende album, ”War against all”, i forrige måned. Tidligere albumtitler inkluderer ”Battles in the north” og ”Sons of northern darkness”. Immortal
19 på hvilken distanse ble Knut Holmann verdensmester 4 ganger og olympisk mester 2 ganger? Hvis det hjelper så er dette den lengste distansen man padler i OL. 1000 m
20 hvilket selskap kaller seg Norges ledende innen renholds- og hygieneprodukter med merkevarer som Jif, Omo, Lano, Zalo, Lypsyl og Kløver Vaseline? Selskapet har navnet sitt fra en tidligere gård øst for Akerselva i Oslo, og er i dag en del av Orkla-konsernet. Lilleborg
21 Med en delstat i navnet, hva heter gata i Washington DC hvor Det Hvite Hus ligger? Pennsylvania Avenue
22 2 deler av kroppen kan bli rammet av difteri hvis man ikke har blitt vaksinert, nevn en av dem! nese / hals
23 Plata ”Getz/Gilberto” av Stan Getz og Joao Gilberto kom ut i 1964 og er et av tidenes mest solgte jazzalbum. Albumet ble også det internasjonale gjennombruddet for hvilken musikksjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet? bossanova
24 over til filmens verden: fra hvilken såkalt romantisk komedie kommer replikken  ”I’ll have what she’s having”? da han møtte henne / when Harry met Sally
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her, de spilte i Oslo Spektrum i forrige uke? Låta ble en hit i 2006 (spill ”not ready to make nice”) the chicks (godtar dixie chicks)

 

RUNDE 2 m/svar

1 Viggo Venn er en norsk klovn som nylig vant hvilket tv-show, noe han sammenlignet med at Skeid skulle vinne Champions League i fotball? Britain’s got talent
2 hva het vitenskap- og filosofi festivalen som ble arrangert i Stavanger for første gang tidlig i denne måneden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på Louis Armstrong. wonderful world
3 når vi først er inne på filosofi: hvilken komigruppe stod bak filmen ”meningen med livet” / ”meaning of life” fra 1983? monty python
4 hva heter den danske nasjonalsangen? der er et yndigt land
5 hva heter hovedstaden på Grønland? Nuuk (godtar Godthåb)
6 hva het den greske sagnfiguren som fløy for nær sola og deretter styrtet i døden? ikaros
7 hvilken kjent filosof ble dømt til døden for å ha påvirket ungdommen på en negativ måte? sokrates

svar: 8. Clas Ohlson 9. Tina Turner, Mick Jagger, Madonna, Bob Dylan
10. Emil Meek 11. Möbius-bånd (eller -ring) 12. Gruffalo 13. 126 ((9+5) x 9 = 126)

14 Hvilken norsk humanitær organisasjon, stiftet i 1947, har en ungdomsorganisasjon som heter Changemaker som ble grunnlagt i 1992? Kirkens Nødhjelp
15 I hvilket land ligger Moseldalen, kjent for sin vinproduksjon? Tyskland
16  norrøn mytologi: hun var dødsrikets herskerinne, og søster til Fenrisulven og Midgardsormen, hva var navnet? Hel
17 Den canadiske forfatteren William Gibson skrev en roman i 1984, hvor begrep som ”the matrix” og ”cyberspace” ble popularisert. Boka er den eneste som har vunnet alle de 3 mest prestisjetunge prisene innen science fiction litteratur, hva heter den? Neuromancer
18 hva  heter de tre grenene, eller våpentypene om man vil, innenfor idretten fekting? florett, kårde og sabel
19 hva slags vitamin er det mest av i jordbær? vitamin C (mer enn appelsiner!)
20 hvilken foss ble lagt i rør på begynnelsen av forrige århundre og dannet med det grunnlaget for Norsk Hydros første salpeterproduksjon? Rjukanfossen
21 hvilken del av kroppen heter labium superius oris på latin? Presist svar kreves overleppa
22 hva slags dyr er Diego og Shira i Istid-filmene? sabeltanntiger
23 hvilken norsk DJ- og produsentduo består av Mikkel Christiansen og Simen Auke, og har hatt store hits som ”Afterski” og ”Vannski”? broiler
24 i hvilket europeisk land er Gardasjøen den største innsjøen? italia
25 lytteprøve: hvilken norsk trio fikk en hit for 20 år siden med denne sangen? (spill ”girls keep secrets in the strangest ways”) ephemera

quiz 20. juni 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 13 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen, Johnny Bodas vita hanskar og Raude bilar er raskare enn kvite) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 25 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 19.0 poeng.

 

RUNDE 1

1 Hvilken Stavangerrestaurant fikk i sist uke en Michelinstjerne (av de som ikke hadde det fra før)?
2 Hvem er Høyres ordførerkandidat i Stavanger til høsten?
3 Hvilket grunnstoff er det mest av i universet?
4 Hvor har du vondt hvis du har tonsillitt?
5 Hva heter filmfestivalen som arrangeres hvert år i Grimstad?
6 Hva heter den øst-Somaliske regionen som erklærte seg selvstendig i 1991 og som langt på vei fungerer som en egen stat?
7 Hvor mange stater i USA grenser til Canada?
8 Hvem var den første kvinnen som fikk Nobelprisen i litteratur i 1909?
9 Hvilket grunnstoff har det laveste kokepunktet?
10 Hvilken kanadisk 17-åring slo i gjennom med låten “Complicated” i 2002?
11 Hvilket ord på S brukes om å laste, transportere og fortolle gods for andre regning?
12 Hvilken sjokolade het tidligere Big cat?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1981. Nådde til 16. plass på UK Charts (spill “The voice”)
14 Hvilket ord kan stå foran ord som kollisjon og reaksjon og bak ord som matvare og møbel?
15 Hva heter Europas lengste trekkhundløp?
16 I hvilken by har Parkenfestivalen blitt arrangert årlig siden 2006?
17 I hvilken sport slo nylig Denver Nuggets Miami Heat i finalen?
18 Hvilke planter studerer en bryolog?
19 Hvor er Belmopan hovedstad?
20 Hva slags skole er West Point som ligger i delstaten New York?
21 Hvilken film hadde premiere på dagens dato i 1975 i USA? Filmen spilte inn veldig mye penger, og startet trenden med ‘’summer blockbusters’’.
22 Hvilket ord på R brukes om en fabrikk som produserer tau?
23 Nevn alle verdens hovedsteder på D. 1 poeng for 6 og 7 og 2 poeng for 8 og 9.
24 Hva heter gassen med den kjemiske formelen O3? Gassen finnes i lave konsentrasjon i hele atmosfæren og i høye konsentrasjoner i stratosfæren
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 1989 i Skandinavia. Varet par uker på UK top 100 (spill ‘’sleeping my day away’’).

 

RUNDE 2

1 Hva heter det nye norske laget som skal delta i Tour de France?
2 Hvem har blitt ny “halehelt” på et Norwegianfly?
3 Hva het flyselskapet som ble etablert august 2020 og gikk konkurs i februar 2023?
4 I hvilken sang av Coolio fra 1995 finner vi tekstlinjen “As I walk through the valley of the shadow of death”?
5 Hva heter selskapet som står bak bl.a .Ahlgrens bilar, Center og Lakerol?
6 Hva er målene på en Europall? Lengden er 1,5 x bredden
7 Hva het bandet som Bjørn Afzelius, Mikael Wiehe og Peter Clemmedson startet i Malmø i 1970?
8 Hvilken komiker står bak karakteren Edel Hammersmark Gjervan?
9 Hvilke 5 land er Himalaya i? 1 poeng for 4 og 2 poeng for alle 5
10 Hva heter den såkalte Twin Peaks prequel filmen som kom i 1992?
11 Hva er høyeste tillatte fartsgrense i Norge?
12 Hva heter bokstaven E i det greske alfabetet?
13 Lytteprøve: Hvilken kjent sang har blitt “beskyldt” for å være litt vel lik denne? Denne sangen er fra 1983 mens sangen vi spør om er fra 1985 og var en stor hit over hele verden og spilles mye ennå. Vi skal høre Snowy White med “Bird of Paradise” fra 1983.

19 Hvilket år? Pave Frans ble valgt til ny pave, Kroatia ble EUs 28. medlemsland, Findus måtte innrømme det var hestekjøtt i en del frossematretter, og det var 200 år siden både Søren Kierkegaard, Richard Wagner og Ivar Aasen ble født
20 Nevn et år Jane Austen levde.
21 Hva er Bargkass, Morbier og Reblochon eksempler på?
22 Ranger byene fra nord til sør – Tirana, Skopje, Sofia, Napoli
23 Hva er hovedingrediensen i hummus?
24 Hvilken fotballklubb het Newton Heath da den ble startet i 1878?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Norsk band, denne sangen er fra 2003. (spill ‘’the ghost of our love’’)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilken Stavangerrestaurant fikk i sist uke en Michelinstjerne (av de som ikke hadde det fra før)? K2
2 Hvem er Høyres ordførerkandidat i Stavanger til høsten? Sissel Knudsen Hegdahl
3 Hvilket grunnstoff er det mest av i universet? Hydrogen
4 Hvor har du vondt hvis du har tonsillitt? Såre mandler / vond hals
5 Hva heter filmfestivalen som arrangeres hvert år i Grimstad? Kortfilmfestivalen
6 Hva heter den øst-Somaliske regionen som erklærte seg selvstendig i 1991 og som langt på vei fungerer som en egen stat? Somaliland
7 Hvor mange stater i USA grenser til Canada? 13
8 Hvem var den første kvinnen som fikk Nobelprisen i litteratur i 1909? Selma Lagerløf
9 Hvilket grunnstoff har det laveste kokepunktet? Helium
10 Hvilken kanadisk 17-åring slo i gjennom med låten “Complicated” i 2002? Avril Lavigne
11 Hvilket ord på S brukes om å laste, transportere og fortolle gods for andre regning? Spedisjon
12 Hvilken sjokolade het tidligere Big cat? Lion
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1981. Nådde til 16. plass på UK Charts (spill “The voice”) Ultravox
14 Hvilket ord kan stå foran ord som kollisjon og reaksjon og bak ord som matvare og møbel? Kjede
15 Hva heter Europas lengste trekkhundløp? Finnmarksløpet
16 I hvilken by har Parkenfestivalen blitt arrangert årlig siden 2006? Bodø
17 I hvilken sport slo nylig Denver Nuggets Miami Heat i finalen? Basketball (NBA)
18 Hvilke planter studerer en bryolog? Mose
19 Hvor er Belmopan hovedstad? Belize
20 Hva slags skole er West Point som ligger i delstaten New York? Militærakademi
21 Hvilken film hadde premiere på dagens dato i 1975 i USA? Filmen spilte inn veldig mye penger, og startet trenden med ‘’summer blockbusters’’. Jaws / Haisommer
22 Hvilket ord på R brukes om en fabrikk som produserer tau? Reperbane
23 Nevn alle verdens hovedsteder på D. 1 poeng for 6 og 7 og 2 poeng for 8 og 9. Dusjanbe, Djibouti. Dublin, Damaskus, Dakar, Dhaka, Dili, Dodoma, Doha
24 Hva heter gassen med den kjemiske formelen O3? Gassen finnes i lave konsentrasjon i hele atmosfæren og i høye konsentrasjoner i stratosfæren Ozon
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 1989 i Skandinavia. Varet par uker på UK top 100 (spill ‘’sleeping my day away’’). Disneyland after dark (D.A.D)

 

RUNDE 2 m/svar

1 Hva heter det nye norske laget som skal delta i Tour de France? Team Uno-X
2 Hvem har blitt ny “halehelt” på et Norwegianfly? Kim Friele
3 Hva het flyselskapet som ble etablert august 2020 og gikk konkurs i februar 2023? Flyr
4 I hvilken sang av Coolio fra 1995 finner vi tekstlinjen “As I walk through the valley of the shadow of death”? Gangsta’s paradise
5 Hva heter selskapet som står bak bl.a .Ahlgrens bilar, Center og Lakerol? Cloetta
6 Hva er målene på en Europall? Lengden er 1,5 x bredden 80 cm x 120 cm
7 Hva het bandet som Bjørn Afzelius, Mikael Wiehe og Peter Clemmedson startet i Malmø i 1970? Hoola Bandoola Band
8 Hvilken komiker står bak karakteren Edel Hammersmark Gjervan? Henriette Steenstrup
9 Hvilke 5 land er Himalaya i? 1 poeng for 4 og 2 poeng for alle 5 Kina, Nepal, Bhutan, India, Pakistan
10 Hva heter den såkalte Twin Peaks prequel filmen som kom i 1992? Fire walk with me
11 Hva er høyeste tillatte fartsgrense i Norge? 110 km/t
12 Hva heter bokstaven E i det greske alfabetet? Epsilon
13 Lytteprøve: Hvilken kjent sang har blitt “beskyldt” for å være litt vel lik denne? Denne sangen er fra 1983 mens sangen vi spør om er fra 1985 og var en stor hit over hele verden og spilles mye ennå. Vi skal høre Snowy White med “Bird of Paradise” fra 1983. ‘’brothers in arms’’ av Dire Straits

SVAR 14 Seoul 15 San Marino 16 Sjokoladepizza 17 Red Hot Chili Peppers 18 Silvio Berlusconi

19 Hvilket år? Pave Frans ble valgt til ny pave, Kroatia ble EUs 28. medlemsland, Findus måtte innrømme det var hestekjøtt i en del frossematretter, og det var 200 år siden både Søren Kierkegaard, Richard Wagner og Ivar Aasen ble født 2013
20 Nevn et år Jane Austen levde. 1775-1817
21 Hva er Bargkass, Morbier og Reblochon eksempler på? (franske) oster
22 Ranger byene fra nord til sør – Tirana, Skopje, Sofia, Napoli Sofia, Skopje, Tirana, Napoli
23 Hva er hovedingrediensen i hummus? Kikerter
24 Hvilken fotballklubb het Newton Heath da den ble startet i 1878? Manchester United
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Norsk band, denne sangen er fra 2003. (spill ‘’the ghost of our love’’) Ricochets

quiz 2. mai 2023 – endelig på bloggen

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 14 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Johnny Bodes Vita Hanskar) 23 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.1 poeng.

RUNDE 1

1 Hvem vant årets ‘’kompani Lauritzen’’?
2 Hvem ble valgt til ny nestleder i Fremskrittspartiet i helgen?
3 Hvem ble ny verdensmester i sjakk på søndag, etter Magnus Carlsen?
4 Hvilken by er den sørligste millionbyen på det afrikanske kontinentet?
5 Hva heter det når lønnsveksten er høyere enn prisveksten? Noe som kanskje skjer med mange i år?
6 Hva var Isak Saba den første same til å bli i 1906?
7 Lytteprøve: Hva heter dette Bergensbaserte bandet med folk fra Rogaland som spiller sin egen genre Gothcountry? Jaran Hereid og Bjørn Ognøy er to av medlemmene. (spill ‘’could this be Hell’’)

14 Hva er navnet på den menneskeskapte hungersnøden i Ukraina 1932-1933?
15 Hvilke to vanlige bær er sammen med sukker ingredienser i dronningsyltetøy?
16 Hva spesielt, men kjent gjør du hvis du lider av somnambulisme?
17 Hvilket kulturinspirert tulleutrykk brukes humoristisk om rengjøringspersonale?
18 I hvilket berømt byggverk finnes døra Traiter’s Port?
19 Hva slags dyr er siderullere? De er de raskeste i sin dyrefamilie.
20 I hvilket nå nedlagt land var Edvard Benes (1935-1938 og 1945-1948) og Klement Gottwald (1948-1953) to av presidentene?
21 Hvor går du hvis du skal foreta en miksjon?
22 Hvilket fotballstadion i England tar flest tilskuere?
23 Hva har filmene «Hodet over vannet», «Insomnia» og «Kraftidioten» oppnådd, noe som er sjeldent med norsk film?
24 Skulptøren Louise Bourgeios er kjent for noen spesielle skulpturer som forestiller hvilket dyr? Den største er nå i Dronningparken ved slottet.
25 Lytteprøve: Vi hører her Nick Cave, men ikke med sitt faste band The Bad Seeds. Hva heter hans andre band som har gitt ut to plater og er noe mer melodiøse enn de med The bad Seeds. (spill ‘’get it on’’)

 

RUNDE 2

1 Camilla Stoltenberg slutter som direktør i folkehelseinstituttet. I hvilket statlig forskningsinstitutt skal hun nå lede? Det har et stort kontor like ved Universitetet i Stavanger
2 Hva heter det nye oljefeltet som åpnet i siste uke? Det ligger i Norskehavet og skal driftes av Neptune Energy.
3 Hvem forbedret sin norske rekord i lengde nylig. Rekorden er nå på 8.12 meter.
4 Hva heter reformen som ble lansert i 2009 av regjeringen Stoltenberg og hadde disse slagordene «Rett behandling – på rett sted til rett tid» og «Fra sykehus til sykehjem»?
5 Hva slags våpen er et pilum? Dette var en del av standardutrustningen til romerske legionærer.
6 Hva oppbevares i et kolumbarium?
7 Lytteprøve: Hva heter denne artisten og bandlederen (1911-1965) som var den første som brukte alle mulige slags lydeffekter i musikken? Vi hører Wilhelm Tell Ouverturen.

14 I hvilken aktivitet blir uttrykk som fokkeskjøter, genakker og Norseman- lås gjerne brukt?
15 Hva heter TV-serien som nå sendes på NRK, som handler om hotellvertinnen Bella Ainsworth i Italia under Mussolini?
16 Hva ble det slutt på i skolene i Norge i 1973? Quizmaster opplevde dette i 1.klasse.
17 Hva heter drinken som består av solbærlikøren Crème de Cassis og den tørre hvitvinen Aligotè?
18 Hva heter den greske/norske legen som lanserte sitt eget brød?
19 Hva var navnet på gutter fra ca 8 år som skulle gå i lære hos riddere? De var kjent for en egen frisyre som Beatles gjorde enormt populær på tidlig 60-tall.
20 Fleip eller fakta: Skottlands nasjonaldyr er en drage.
21 Hva heter broren til Super-Mario?
22 Hvilken matematisk figur heter cone på engelsk?
23 Hvilken nederlandsk fotballspiller (1969 -) som har flere engelske ligamesterskap, gikk under navnet «The Non-flying Dutchman» fordi han har ekstrem flyskrekk?
24 Et av Norges verdensarvsteder er Circumferensen. Dette verdensarvobjektet er en fraktrute som endte i hvilken småby, som kanskje er Norges mest særegne.
25 2 poeng: Vi skal høre den første låten som lå alle sine åtte uker på førsteplass på Norsktoppen og et klassisk lieder. Hvem synger på den første og hva heter komponisten på den andre? Sangen fra 1974 er ellers omtalt som «historiens» mest åpenbare plagiat. Komponisten av liederet er tatt med i senere opptegnelser. (spill ‘’den stille gaten’’ og ‘’die Forelle’’)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Hvem vant årets ‘’kompani Lauritzen’’? Grunde Myhrer
2 Hvem ble valgt til ny nestleder i Fremskrittspartiet i helgen? Hans Andreas Limi
3 Hvem ble ny verdensmester i sjakk på søndag, etter Magnus Carlsen? Ding Liren
4 Hvilken by er den sørligste millionbyen på det afrikanske kontinentet? Cape Town
5 Hva heter det når lønnsveksten er høyere enn prisveksten? Noe som kanskje skjer med mange i år? Reallønnsvekst
6 Hva var Isak Saba den første same til å bli i 1906? Den første same som ble valgt inn på Stortinget.
7 Lytteprøve: Hva heter dette Bergensbaserte bandet med folk fra Rogaland som spiller sin egen genre Gothcountry? Jaran Hereid og Bjørn Ognøy er to av medlemmene. (spill ‘’could this be Hell’’) Yuma Sun

Svar: 8. Postscript 9. Tåsenplogen 10. Kappa 11. Turkish delight 12. Vange 13. Stankelbein

14 Hva er navnet på den menneskeskapte hungersnøden i Ukraina 1932-1933? Holodomor
15 Hvilke to vanlige bær er sammen med sukker ingredienser i dronningsyltetøy? Blåbær og bringebær
16 Hva spesielt, men kjent gjør du hvis du lider av somnambulisme? Går i søvne
17 Hvilket kulturinspirert tulleutrykk brukes humoristisk om rengjøringspersonale? Bøttebaletten
18 I hvilket berømt byggverk finnes døra Traiter’s Port? Tower of London
19 Hva slags dyr er siderullere? De er de raskeste i sin dyrefamilie. Slanger
20 I hvilket nå nedlagt land var Edvard Benes (1935-1938 og 1945-1948) og Klement Gottwald (1948-1953) to av presidentene? Tsjekkoslovakia
21 Hvor går du hvis du skal foreta en miksjon? På toalettet
22 Hvilket fotballstadion i England tar flest tilskuere? Wembley
23 Hva har filmene «Hodet over vannet», «Insomnia» og «Kraftidioten» oppnådd, noe som er sjeldent med norsk film? De har fått en remake i Hollywood
24 Skulptøren Louise Bourgeios er kjent for noen spesielle skulpturer som forestiller hvilket dyr? Den største er nå i Dronningparken ved slottet. Edderkopper
25 Lytteprøve: Vi hører her Nick Cave, men ikke med sitt faste band The Bad Seeds. Hva heter hans andre band som har gitt ut to plater og er noe mer melodiøse enn de med The bad Seeds. (spill ‘’get it on’’) Grinderman

 

RUNDE 2 m/svar

1 Camilla Stoltenberg slutter som direktør i folkehelseinstituttet. I hvilket statlig forskningsinstitutt skal hun nå lede? Det har et stort kontor like ved Universitetet i Stavanger NORCE (Norwegian Research Centre)
2 Hva heter det nye oljefeltet som åpnet i siste uke? Det ligger i Norskehavet og skal driftes av Neptune Energy. Fenjafeltet
3 Hvem forbedret sin norske rekord i lengde nylig. Rekorden er nå på 8.12 meter. Ingar (Bratseth) Kiplesund
4 Hva heter reformen som ble lansert i 2009 av regjeringen Stoltenberg og hadde disse slagordene «Rett behandling – på rett sted til rett tid» og «Fra sykehus til sykehjem»? Samhandlingsreformen
5 Hva slags våpen er et pilum? Dette var en del av standardutrustningen til romerske legionærer. Et spyd
6 Hva oppbevares i et kolumbarium? Urner etter begravelsen
7 Lytteprøve: Hva heter denne artisten og bandlederen (1911-1965) som var den første som brukte alle mulige slags lydeffekter i musikken? Vi hører Wilhelm Tell Ouverturen. Spike Jones

Svar: 8. Mortadella 9. Osiris 10. Marita Koch 11. Balayage 12. Kaptein Miki 13. Skurv

14 I hvilken aktivitet blir uttrykk som fokkeskjøter, genakker og Norseman- lås gjerne brukt? Seiling
15 Hva heter TV-serien som nå sendes på NRK, som handler om hotellvertinnen Bella Ainsworth i Italia under Mussolini? Hotel Portofino
16 Hva ble det slutt på i skolene i Norge i 1973? Quizmaster opplevde dette i 1.klasse. Lørdagsskole
17 Hva heter drinken som består av solbærlikøren Crème de Cassis og den tørre hvitvinen Aligotè? Kir
18 Hva heter den greske/norske legen som lanserte sitt eget brød? Fedon Lindberg
19 Hva var navnet på gutter fra ca 8 år som skulle gå i lære hos riddere? De var kjent for en egen frisyre som Beatles gjorde enormt populær på tidlig 60-tall. Pasje
20 Fleip eller fakta: Skottlands nasjonaldyr er en drage. Fleip, det er en enhjørning
21 Hva heter broren til Super-Mario? Luigi
22 Hvilken matematisk figur heter cone på engelsk? Kjegle
23 Hvilken nederlandsk fotballspiller (1969 -) som har flere engelske ligamesterskap, gikk under navnet «The Non-flying Dutchman» fordi han har ekstrem flyskrekk? Dennis Bergkamp
24 Et av Norges verdensarvsteder er Circumferensen. Dette verdensarvobjektet er en fraktrute som endte i hvilken småby, som kanskje er Norges mest særegne. Røros
25 2 poeng: Vi skal høre den første låten som lå alle sine åtte uker på førsteplass på Norsktoppen og et klassisk lieder. Hvem synger på den første og hva heter komponisten på den andre? Sangen fra 1974 er ellers omtalt som «historiens» mest åpenbare plagiat. Komponisten av liederet er tatt med i senere opptegnelser. (spill ‘’den stille gaten’’ og ‘’die Forelle’’) Inger Lise Rypdal/ Franz Schubert.

quiz 6. juni 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 21 lag deltok i runde 1, 20 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Noldus og Raude bilar er raskare enn kvite) 19 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 13.2 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.4 poeng.

RUNDE 1

1 Hva heter havvindprosjektet Equinor skrinla for et par uker siden pga at det ikke hadde mulighet til å bli lønnsomt?
2 Mot hva er medisinene Mysimba, Saxenda og Wegovy? Det de er imot er noe som opptil ¼ av befolkningen har problemer med.
3 Hvem mottok Egebergs ærespris på lørdag? Det var første gang siden 2020 at den ble delt ut.
4 Hvilken Europeisk hovedstad ligger ved elven Aare?
5 Fra hvilket land kommer Preem-bensinstasjonene?
6 Hva forbindes med stedene Sjøhaug, Isefjær og Skovly?
7 Lytteprøve: Hvilken Rogalandsartist hører vi her? Hun var for noen år siden en gjenganger i kjendispressen (spill ‘’som om me hørte samen’’)

14 Hvis du kaster tre mynter samtidig: Hvor mange ulike utfall kan da få? Vi skiller ikke på myntene her, siden de er like.
15 Hvilken norsk skifabrikk står bak billigskimerket Skilom?
16 Hvilken idrett forbinder man med Tsukahara-hopp?
17 Hva heter butikkjeden som har spesialisert seg på å selge varer som nærmer seg utløpsdato, og overskuddsmateriell av utgåtte varer?
18 Hvilken norsk forfatter skrev diktet «Mig selv» i 1841?
19 Hva heter Ole, Dole og Doffen på dansk?
20 Hvis vinen har påtrykt ordet trocken på etiketten, hva er den da?
21 Hvilken amerikansk president tok avgjørelsen om å slippe atombombene over Hiroshima og Nagasaki?
22 Hva kalles planter som lagrer vann i forstørrede blader, stengel og røtter?
23 Hvilket selskap har nettleseren Chrome?
24 Hva heter Norges eneste lettleste nyhetsavis?
25 Lytteprøve: Hvilket amerikansk band/ duo hører vi her? De hadde stor suksess i perioden 1987-1991. (spill ‘’just around the corner’’)

 

RUNDE 2

1 Hvilket afrikansk land har innført verdens strengeste lov mot homofili? Loven er bibelsk begrunnet, og det skal i «ekstreme tilfeller» kunne gis dødsstraff.
2 Hvilken kjent NRK-profil døde lørdag 81 år gammel? Han var kjent for samarbeid med Harald Heide Steen jr og Bjørn Sand, da sistnevnte var figuren «Stutum».
3 Hva heter den nye idrettspresidenten som ble valgt på Idrettstinget på lørdag?
4 Hvilket engelsk ord på tre bokstaver skal stå foran hundenavnet på disse rasene? Det betyr at de er den aller minste utgaven av disse rasene. ___ -puddel, ___-  pomerian, Russian ____ -terrier, ___ Fox terrier.
5 I Romatraktaten fra 1958, som EU er bygd på, er begrepet «fire friheter» sentralt. Det skal være fri flyt av personer, tjenester, varer og en fjerde ting. Hva da?
6 Hva heter nettsida som alle verdens dyr, planter og sopp er er registrert i. De aller fleste har fått sin status vurdert etter hvor truede/ sjeldne de er.
7 Lytteprøve: Fra hvilken TV-serie er dette kjenningen? TV-serien er basert på en meget kjent og anerkjent tegneserie. Tegneserien er verdens suverent dyreste når det gjelder salg av originaltegninger. Flere er solgt for flere titalls millioner på auksjoner.

14 Hvilket år skal vi fram til? Den aller første Apple Macintosh computer blir lagt ut for salg, det første prøverørsbarnet i Norge blir født, Bhopal-katastrofen dreper over 7000. Marion Ravn og Katy Perry blir født, Trygve Bratteli og Count Basie dør.
15 Hva heter den siste filmen Steven Spielberg har hatt premiere på, som er en slags selvbiografi og en ung gutt i en dysfunksjonell familie?
16 Hva het vitenskapsmannen (1571-1630) som formulerte tre lover for planetenes bevegelser?
17 I hvilken hovedstad står skyskraperen «Elefantbygningen»?
18 Hva heter fenomenet i dialekter der en har lagt inn en i etter en annen vokal, slik på trøndsk «Hainnhoind i bainn»?
19 Hva heter grunne bukter som er avstengte fra havet geologisk? De ligger ved langgrunne kyster eller i elvedeltaer.
20 Hva heter hornet som ligner basunen trompet?
21 Hvilke to programledere og komikere startet TV-produksjonsselskapet Funkenhauser?
22 Fra hvilken øy kommer tennisspilleren Raphael Nadal?
23 Hva står forkortelsen VVS for?
24 Hva heter en lett og gjennomsiktig morgenkjole? Ordet betyr på fransk ufullstendig påkledning.
25 Lytteprøve: Hvilket band synger her? De hadde medlemmer som kalte seg Attila, Junghans og Beritz og hadde spesialisert seg på å oversette kjente norske sanger til tysk. Deres andre plate het «Norwegische Superknüller». (spill ‘’hier wird es leben, Rai Rai’’)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Hva heter havvindprosjektet Equinor skrinla for et par uker siden pga at det ikke hadde mulighet til å bli lønnsomt? Trollvind
2 Mot hva er medisinene Mysimba, Saxenda og Wegovy? Det de er imot er noe som opptil ¼ av befolkningen har problemer med. Slankemedisiner/ Vektreduserende medisiner
3 Hvem mottok Egebergs ærespris på lørdag? Det var første gang siden 2020 at den ble delt ut. Ragne Wiklund
4 Hvilken Europeisk hovedstad ligger ved elven Aare? Bern
5 Fra hvilket land kommer Preem-bensinstasjonene? Sverige
6 Hva forbindes med stedene Sjøhaug, Isefjær og Skovly? Naturistsentre/ naturistleire
7 Lytteprøve: Hvilken Rogalandsartist hører vi her? Hun var for noen år siden en gjenganger i kjendispressen (spill ‘’som om me hørte samen’’) Hanne Sørvåg

Svar: 8. Hippocampus 9. Tito og Baltazar 10. Gunnstein Akselberg 11. Yoke 12. Atomium 13. Narve Gilje Nordås

14 Hvis du kaster tre mynter samtidig: Hvor mange ulike utfall kan da få? Vi skiller ikke på myntene her, siden de er like. 4 ulike – kkk, kkm, kmm, mmm.
15 Hvilken norsk skifabrikk står bak billigskimerket Skilom? Madshus
16 Hvilken idrett forbinder man med Tsukahara-hopp? Turn
17 Hva heter butikkjeden som har spesialisert seg på å selge varer som nærmer seg utløpsdato, og overskuddsmateriell av utgåtte varer? Holdbart
18 Hvilken norsk forfatter skrev diktet «Mig selv» i 1841? Henrik Wergeland
19 Hva heter Ole, Dole og Doffen på dansk? Rip, Rap og Rup
20 Hvis vinen har påtrykt ordet trocken på etiketten, hva er den da? tørr
21 Hvilken amerikansk president tok avgjørelsen om å slippe atombombene over Hiroshima og Nagasaki? Harry S. Truman
22 Hva kalles planter som lagrer vann i forstørrede blader, stengel og røtter? Sukkulenter
23 Hvilket selskap har nettleseren Chrome? Google
24 Hva heter Norges eneste lettleste nyhetsavis? Klar tale
25 Lytteprøve: Hvilket amerikansk band/ duo hører vi her? De hadde stor suksess i perioden 1987-1991. (spill ‘’just around the corner’’) Cock Robin

 

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilket afrikansk land har innført verdens strengeste lov mot homofili? Loven er bibelsk begrunnet, og det skal i «ekstreme tilfeller» kunne gis dødsstraff. Uganda
2 Hvilken kjent NRK-profil døde lørdag 81 år gammel? Han var kjent for samarbeid med Harald Heide Steen jr og Bjørn Sand, da sistnevnte var figuren «Stutum». Totto Osvold
3 Hva heter den nye idrettspresidenten som ble valgt på Idrettstinget på lørdag? Zaineb Al-Samarai
4 Hvilket engelsk ord på tre bokstaver skal stå foran hundenavnet på disse rasene? Det betyr at de er den aller minste utgaven av disse rasene. ___ -puddel, ___-  pomerian, Russian ____ -terrier, ___ Fox terrier. Toy
5 I Romatraktaten fra 1958, som EU er bygd på, er begrepet «fire friheter» sentralt. Det skal være fri flyt av personer, tjenester, varer og en fjerde ting. Hva da? Kapital
6 Hva heter nettsida som alle verdens dyr, planter og sopp er er registrert i. De aller fleste har fått sin status vurdert etter hvor truede/ sjeldne de er. Rødlista/ Red list
7 Lytteprøve: Fra hvilken TV-serie er dette kjenningen? TV-serien er basert på en meget kjent og anerkjent tegneserie. Tegneserien er verdens suverent dyreste når det gjelder salg av originaltegninger. Flere er solgt for flere titalls millioner på auksjoner. Tintin

Svar: 8. Smørbukk 9. Kong Haakon 7. 10. Hvit dame  11. Finn Øglænd 12. Det er et ‘’spøkelsesbilde’’ 13. Somalia

14 Hvilket år skal vi fram til? Den aller første Apple Macintosh computer blir lagt ut for salg, det første prøverørsbarnet i Norge blir født, Bhopal-katastrofen dreper over 7000. Marion Ravn og Katy Perry blir født, Trygve Bratteli og Count Basie dør. 1984
15 Hva heter den siste filmen Steven Spielberg har hatt premiere på, som er en slags selvbiografi og en ung gutt i en dysfunksjonell familie? The Fabelmans
16 Hva het vitenskapsmannen (1571-1630) som formulerte tre lover for planetenes bevegelser? Johannes Kepler
17 I hvilken hovedstad står skyskraperen «Elefantbygningen»? Bangkok
18 Hva heter fenomenet i dialekter der en har lagt inn en i etter en annen vokal, slik på trøndsk «Hainnhoind i bainn»? Palatalisering
19 Hva heter grunne bukter som er avstengte fra havet geologisk? De ligger ved langgrunne kyster eller i elvedeltaer. Lagune
20 Hva heter hornet som ligner basunen trompet? Kornett
21 Hvilke to programledere og komikere startet TV-produksjonsselskapet Funkenhauser? Bård Tufte Johansen og Harald Eia
22 Fra hvilken øy kommer tennisspilleren Raphael Nadal? Mallorca
23 Hva står forkortelsen VVS for? Varme, ventilasjon og sanitærteknikk
24 Hva heter en lett og gjennomsiktig morgenkjole? Ordet betyr på fransk ufullstendig påkledning. Neglisje
25 Lytteprøve: Hvilket band synger her? De hadde medlemmer som kalte seg Attila, Junghans og Beritz og hadde spesialisert seg på å oversette kjente norske sanger til tysk. Deres andre plate het «Norwegische Superknüller». (spill ‘’hier wird es leben, Rai Rai’’) DDR

quiz 30. mai 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 25 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 20.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og Raude bilar er raskare enn kvite) 26 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 22.2 poeng.

 

RUNDE 1

1. Hvilken amerikansk president er hangarskipet som gjestet Oslo sist uke oppkalt etter?
2. Hvilken mye omtalt jobb fikk Isalill Kolpus nylig? Hun begynner til høsten
3. Engelsk fotball: Hvilken klubb rykker opp til Premier League etter en dramatisk kvalifiseringskamp? Det er første gang klubben er på øverste nivå på 31 år.
4. Hvilken liturgisk farge har pinsen?
5. Hvem har skrevet Brageprisvinneren fra 2019 «Fullspredning». Forfatteren kom i 2022 ut med «Vi er ikke her for å ha det morsomt»
6. Hva er det man har problemer med hvis man har afasi?
7. Hvilke 5 land er faste medlemmer av FN´s sikkerhetsråd?.Et poeng for tre riktige og to poeng for alle fem.
8. Glenn Miller, Buddy Holly og Otis Redding  døde alle unge på toppen av sin musikk-karriere. På hvilken måte døde de?
9. D.D: I går var det årsdagen for åpningen av Sola flyplass. Det var norges første sivile flyplass og den andre flyplassen i Europa med fast dekke. Hvilket ti-år åpnet flyplassen?

 

16. I hvilket land var det FARC geriljaen holdt til?
17. Hvem er det som har overtalt tittelen som Duke of Edinburgh etter prins Phillips død?
18. Hva slags konsekvenser får det ved stortingsvalget når et parti havner under den såkalte sperregrensen, altså en oppslutning på under 4% på landsbasis?

19.Ranger fra nord til syd disse byene i Storbritania:

Leeds, Manchester og Newcastle?

20. I hvilken krig ble slaget ved Verdun i Frankrike utkjempet? Rundt 730.000 soldater falt i dette slaget
21.  Hvor mange gangbein har en skorpion? Ikke medregnet kløene foran som egentlig er omdannede munndeler

22. I hvilket Nord-Europeisk land feires første mars som Øldagen. Grunnen til feiringen er at det ble lovlig å selge øl igjen i 1989, etter at det hadde vært

forbudt i 74 år.

23.  I hvilket by skal det arrangeres sommer-OL i 2024?
24. Hva heter den vingekledde lille gull-ballen som man jakter på i sporten Rumpeldunk i Harry Potter?
25.Musikk: Hvem hører vi her? Britisk artist. Hit fra 2009 som lå 21 uker på VG lista. (spill ‘’fuck you’’)

 

RUNDE 2

1.  Hvilket storlag var det norges ishockeylandslag for herrer slo uventet i årets VM?
2. Hvilket fag var det elevene skulle opp i, da det ble store tekniske problemer i forrige uke?
3. Innen hvilken sport har tidligere statsminister i Pakistan Imran Kahn vært toppidrettsutøver?
4. I hvilken James Bond film sang Tina Turner tittellåten?

5. Lesserwisser ble ett av nyordene i Sverige i 2022. Hva er definisjonen på Lesserwisser?

a)   En som anser segselv å vite mye om noe, men lar være å si det

b)  En som forklarer seg veldig omstendelig om noe han vet alt om

c) En som forklarer noe han vet lite om, til noen som har mye mer kunnskap.

6. Hvilke fire amerikanske delstater deler grense med Mexico? Et poeng for tre og to poeng for alle fire
7. Live Aid, We are the World, Do they know its x- mas og sist men ikke minst All of us – Stavanger for Africa.
Hvilket land samlet man inn penger til, et land som var rammet av en stor sultkatastrofe?

8. Hvor mange NOUer (Norges offentlige utredninger)  har blitt ferdigstilt hittil i år? den siste «Gjennomføring av direktivet om

bærekraftsrapportering» ble levert 22. mai.

a)10 b)15 c)20

9. Hvilket år: Hewlett-Packard presenterer sin første PC, Vigdis Finnboadottir vinner presidentvalget på Island, Iran-Irak krigen starter, Pizza Grandiose blir

lanser, Samid Ædnan representerer Norge iEurovision og  det er sommer OL i Moskva ?

 

16. Hvilket selskap sto bak kampanjen #huninvisterer?

17. Hva heter den danske u-båtbyggeren og dømte drapsmannen, som i 2020 klarte å rømme et par

hundre meter fra fengselet og ble fanget i en busk ?

18. Hvilket rovdyr heter Lodjur på svensk?
19. Fra hvilket land kommer Tinder-svindleren, Simon Leviev?
20. Med et ord fra gresk, hva kalles to vokaler som uttales etter hverandre i samme stavelse? Ei, au og øy er eksempler
21.Hva heter skuespilleren fra Stavanger som har en rolle i den siste sesongen av Successon? Hun har bl.a. hatt roller i Thelma, Bølgen og Beiforegners
22. Hvilket er det eneste storhertugdømme i verden? Landet ligger i Europa
23. Hvilken av de greske øyene er den største?
24. Hvilket selskap kom først av You Tube og Instagram?
25. Musikk: Coverlåt – fra 2020. Original fra 1981. Hvem hører vi her- norsk trio og hvem sang låten originalt? Et poeng pr. riktig svar (spill ‘’aldri i livet’’)

 

RUNDE 1 m/svar

 

1. Hvilken amerikansk president er hangarskipet

som gjestet Oslo sist uke oppkalt etter?

Gerald S. Ford

2. Hvilken mye omtalt jobb fikk Isalill Kolpus nylig?

Hun begynner til høsten

Hun er nytt panel medlem i nytt på nytt gjengen.

Hun overtar etter Pernille Sørensen.

3. Engelsk fotball: Hvilken klubb rykker opp til Premier

Leauge etter en dramatisk kvalifiseringskamp? Det

er første gang klubben er på øverste nivå på 31 år.

Luton Town
4. Hvilken liturgisk farge har pinsen? Rød – blodets, åndens og ildens farge

5. Hvem har skrevet Brageprisvinneren fra 2019 «Full

spredninig». Forfatteren kom i 2022 ut med «Vi er

ikke her for å ha det morsomt»

Nina Lykke
6. Hva er det man har problemer med hvis man har afasi?

Å bruke språk -svikt i evnen til å brukeog forstå

ord.

7. Hvilke 5 land er faste medlemmer av FN´s

sikkerhetsråd?.Et poeng for tre riktige og to poeng

for alle fem.

USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike

8. Glenn Miller, Buddy Holly og Otis Redding  døde

alle unge på toppen av sin musikk-karriere. På

hvilken måte døde de?

Flykrasj

9. D.D: I går var det årsdagen for åpningen av Sola

flyplass. Det var norges første sivile flyplass og den

andre flyplassen i Europa med fast dekke. Hvilket ti-

år åpnet flyplassen

1937 – 1930-tallet

 

Svar: 10. Revebjelle 11. Krøyer 12. Margot Robbie, Ryan Gosling 13. The Weeknd 14. Anonymous 15. Pep Guardiola

16. I hvilket land var det FARC geriljaen holdt til? Colombia

17. Hvem er det som har overtalt tittelen som Duke

of Edinburgh etter prins Phillips død?

Prince Edward

18. Hva slags konsekvenser får det ved

stortingsvalget når et parti havner under den såkalte

sperregrensen, altså under en oppslutning på 4% på landsbasis?

Partiet får ikke utjevningsmandater

19.Ranger fra nord til syd disse byene i Storbritania:

Leeds, Manchester og Newcastle?

Newcastle , Leeds og Manchester

20. I hvilken krig ble slaget ved Verdun i Frankrike

utkjempet? Rundt 730.000 soldater falt i dette slaget

Første verdenskrig

21.  Hvor mange gangbein har en skorpion? Ikke

medregnet kløene foran som egentlig er

omdannede munndeler

8

22. I hvilket Nord-Europeisk land feires første mars

som Øldagen. Grunnen til feiringen er at det ble

lovlig å selge øl igjen i 1989, etter at det hadde vært

forbudt i 74 år.

Island
23.  I hvilket by skal det arrangeres sommer-OL i 2024? Paris

24. Hva heter den vingekledde lille gull-ballen som

man jakter på i sporten Rumpeldunk i Harry Potter?

Gullsnoppen, The goden snitch

25.Musikk: Hvem hører vi her? Britisk artist. Hit fra

2009 som lå 21 uker på VG lista. (spill ‘’fuck you’’)

Lilly Allen

 

RUNDE 2 m/svar

 

1.  Hvilket storlag var det norges ishockeylandslag

for herrer slo uventet i årets VM?

Canada

2. Hvilket fag var det elevene skulle opp i, da det

ble store tekniske problemer i forrige uke?

Norsk (hovedmål)
3. Innen hvilken sport har tidligere statsminister i Pakistan Imran Kahn vært toppidrettsutøver? Cricket
4. I hvilken James Bond film, sang Tina Turner tittellåten? Goldeneye

5. Lesserwisser ble ett av nyordene i Sverige i 2022.

Hva er definisjonen på Lesserwisser?

a)   En som anser segselv å vite mye om noe, men

lar være å si det

b)  En som forklarer seg veldig omstendelig om noe

han vet alt om

c) En som forklarer noe han vet lite om, til noen som

har mye mer kunnskap.

c) En som forklarer noe hen vet lite om,                                                            til noen

som har mye mer kunnskap.

6. Hvilke fire amerikanske delstater deler grense

med Mexico? Et poeng for tre og to poeng for alle fire

California, Arizona, New Mexico og Texas

7. Live Aid, We are the World, Do they know its x-

mas og sist men ikke minst All of us – Stavanger for

Africa. Hvilket land samlet man inn penger inn til,

som var rammet av en stor sultkatastrofe?

Etiopia

8. Hvor mange NOUer (Norges offentlige

utredninger)  har blitt ferdigstilt hittil i år? den siste

«Gjennomføring av direktivet om

bærekraftsrapportering» ble levert 22. mai.

a)10 b)15 c)20

b)15

9. Hvilket år: Hewlett-Packard presenterer sin første

PC, Vigdis Finnboadottir vinner presidentvalget på

Island, Iran-Irak krigen starter, Pizza Grandiose blir

lanser, Samid Ædnan representerer Norge i

Eurovision og  det er sommer OL i Moskva og?

1980

 

Svar: 10. Venezuela 11. Ned Flanders 12. Natalie Portman, Kari Nessa Nordtun
13. Meghan Markle 14. Open AI / Chat GPT 15. Siberian Husky (Husky ble godkjent)

16. Hvilket selskap sto bak kampanjen #huninvisterer? DNB

17. Hva heter den danske u-båtbyggeren og dømte

drapsmannen, som i 2020 klarte å rømme et par

hundre meter fra fengselet og ble fanget i en busk ?

Peter Madsen
18. Hvilket rovdyr heter Lodjur på svensk? Gaupe

19. Fra hvilket land kommer Tinder-svindleren,

Simon Leviev?

Israel

20. Med et ord fra gresk, hva kalles to vokaler som

uttales etter hverandre i samme stavelse? Ei, au og

øy er eksempler

Diftong

21.Hva heter skuespilleren fra Stavanger som har

en rolle i den siste sesongen av Successon? Hun har

bl.a. hatt roller i Thelma, Bølgen og Beiforegners

Elli Harboe

22. Hvilket er det eneste storhertugdømme i

verden? Landet ligger i Europa

Luxembourg
23. Hvilken av de greske øyene er den største? Kreta
24. Hvilket selskap kom først av You Tube og Instagram? You Tube

25. Musikk: Coverlåt – fra 2020. Original fra 1981.

Hvem hører vi her- norsk trio og hvem sang låten

originalt? Et poeng pr. riktig svar (spill ‘’aldri i livet’’)

Nr 4

Finn Kalvik