quiz 27. juni 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 11 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Biff og Apropos propellfly) 21 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Biff og Rundt bålet) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var hele 20.3 poeng.

RUNDE 1

1 hva er det nye navnet til Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels? Dette er det engelske navnet på det som visstnok var det første Petter Stordalen solgte i sitt liv.
2 hvilken idrett driver Sofus Heggemsnes med? Han ble nylig den første nordmann noensinne til å vinne en verdenscupkonkurranse i denne idretten.
3 hvilken dyrefamilie hører lemen til?
4 nå for tiden er Selda Ekiz mest kjent som programleder for ”alle mot 1”. For ti år siden fikk hun gullruten som beste kvinnelige programleder for innsatsen i et populærvitenskapelig program. Programmet gikk på NRK fjernsyn fra 1995 og helt til 2019, og Selda var programleder fra 2011 til 2013, hva het programmet?
5 hvilken DJ samarbeidet med Kelly Rowland fra Destiny’s Child på storhiten ”when love takes over” fra 2009?
6 Hva heter Afrikas 4. lengste elv? Den er 2600 km lang, trolig mest kjent for Victoriafallene og den er den lengste elva i Afrika som renner ut i Det indiske hav.
7 hva er det neste ordet i rekken når de tre første ordene er Kilo, Mega, og Giga?
8 hvem skrev om Synnøve Solbakken, ofte regnet som forfatterens debutfortelling?
9 over til friidrett: på hvilke to mesterskapsdistanser har kenyanske Faith Kipyegon satt ny verdensrekord nå i juni? Hun er også regjerende olympisk mester og verdensmester på den ene distansen. 1 poeng per korrekt distanse.
10 I hvilket land ligger den vesle byen Edam, som Edamerost har fått navnet sitt fra?
11 nevn et årstall da hundreårskrigen pågikk!
12 hva kalles syren hvor molekylene består av ett hydrogenatom, ett nitrogenatom og tre oksygenatomer, slik at den kjemiske formelen er HNO3?
13 hvilket år: Albert Einstein og James Dean dør, Eddie van Halen og Angus Young blir født, Warszawapakten blir dannet, Winston Churchill går av som statsminister i Storbritannia, Elvis Presley opptrer på TV i USA for første gang, og Johnny Cash gir ut ”Folsom Prison Blues”. (2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år)
14 hvem spiller hovedrollen som Rue Everett i HBO-serien ”Euphoria”, en rolle hun har fått to Emmy-priser for? Hun hadde også hovedrollen som K.C. Cooper i Disney-serien ”K.C. Undercover”.
15 Litt klassisk tegneserie og film: hvilken superhelt jobber til daglig som journalist i avisa ”the daily planet”?
16 hva heter hovedstaden i Nepal?
17 hva kaller vi i norge det som i Sverige vanligvis heter Norrmalmstorg, i Tyskland Schloss Alle, i Spania Paseo del Prado, i England Mayfair og i USA Boardwalk?
18 Olve Eikemo, som i musikksammenheng bruker navnet Abbath, fyller 50 år i dag. Hvilket black metal band fra Bergen ble dannet av Abbath og Demonaz i 1991? Abbath startet et nytt band i 2015, men Demonaz holder fortsatt liv i bandet, som gav ut sitt tiende album, ”War against all”, i forrige måned. Tidligere albumtitler inkluderer ”Battles in the north” og ”Sons of northern darkness”.
19 på hvilken distanse ble Knut Holmann verdensmester 4 ganger og olympisk mester 2 ganger? Hvis det hjelper så er dette den lengste distansen man padler i OL.
20 hvilket selskap kaller seg Norges ledende innen renholds- og hygieneprodukter med merkevarer som Jif, Omo, Lano, Zalo, Lypsyl og Kløver Vaseline? Selskapet har navnet sitt fra en tidligere gård øst for Akerselva i Oslo, og er i dag en del av Orkla-konsernet.
21 Med en delstat i navnet, hva heter gata i Washington DC hvor Det Hvite Hus ligger?
22 2 deler av kroppen kan bli rammet av difteri hvis man ikke har blitt vaksinert, nevn en av dem!
23 Plata ”Getz/Gilberto” av Stan Getz og Joao Gilberto kom ut i 1964 og er et av tidenes mest solgte jazzalbum. Albumet ble også det internasjonale gjennombruddet for hvilken musikksjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet?
24 over til filmens verden: fra hvilken såkalt romantisk komedie kommer replikken  ”I’ll have what she’s having”?
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her, de spilte i Oslo Spektrum i forrige uke? Låta ble en hit i 2006 (spill ”not ready to make nice”)

 

RUNDE 2

1 Viggo Venn er en norsk klovn som nylig vant hvilket tv-show, noe han sammenlignet med at Skeid skulle vinne Champions League i fotball?
2 hva het vitenskap- og filosofi festivalen som ble arrangert i Stavanger for første gang tidlig i denne måneden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på Louis Armstrong.
3 når vi først er inne på filosofi: hvilken komigruppe stod bak filmen ”meningen med livet” / ”meaning of life” fra 1983?
4 hva heter den danske nasjonalsangen?
5 hva heter hovedstaden på Grønland?
6 hva het den greske sagnfiguren som fløy for nær sola og deretter styrtet i døden?
7 hvilken kjent filosof ble dømt til døden for å ha påvirket ungdommen på en negativ måte?

14 Hvilken norsk humanitær organisasjon, stiftet i 1947, har en ungdomsorganisasjon som heter Changemaker som ble grunnlagt i 1992?
15 I hvilket land ligger Moseldalen, kjent for sin vinproduksjon?
16  norrøn mytologi: hun var dødsrikets herskerinne, og søster til Fenrisulven og Midgardsormen, hva var navnet?
17 Den canadiske forfatteren William Gibson skrev en roman i 1984, hvor begrep som ”the matrix” og ”cyberspace” ble popularisert. Boka er den eneste som har vunnet alle de 3 mest prestisjetunge prisene innen science fiction litteratur, hva heter den?
18 hva  heter de tre grenene, eller våpentypene om man vil, innenfor idretten fekting?
19 hva slags vitamin er det mest av i jordbær?
20 hvilken foss ble lagt i rør på begynnelsen av forrige århundre og dannet med det grunnlaget for Norsk Hydros første salpeterproduksjon?
21 hvilken del av kroppen heter labium superius oris på latin? Presist svar kreves
22 hva slags dyr er Diego og Shira i Istid-filmene?
23 hvilken norsk DJ- og produsentduo består av Mikkel Christiansen og Simen Auke, og har hatt store hits som ”Afterski” og ”Vannski”?
24 i hvilket europeisk land er Gardasjøen den største innsjøen?
25 lytteprøve: hvilken norsk trio fikk en hit for 20 år siden med denne sangen? (spill ”girls keep secrets in the strangest ways”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hva er det nye navnet til Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels? Dette er det engelske navnet på det som visstnok var det første Petter Stordalen solgte i sitt liv. Strawberry
2 hvilken idrett driver Sofus Heggemsnes med? Han ble nylig den første nordmann noensinne til å vinne en verdenscupkonkurranse i denne idretten. turn
3 hvilken dyrefamilie hører lemen til? hamsterfamilien
4 nå for tiden er Selda Ekiz mest kjent som programleder for ”alle mot 1”. For ti år siden fikk hun gullruten som beste kvinnelige programleder for innsatsen i et populærvitenskapelig program. Programmet gikk på NRK fjernsyn fra 1995 og helt til 2019, og Selda var programleder fra 2011 til 2013, hva het programmet? Newton
5 hvilken DJ samarbeidet med Kelly Rowland fra Destiny’s Child på storhiten ”when love takes over” fra 2009? David Guetta
6 Hva heter Afrikas 4. lengste elv? Den er 2600 km lang, trolig mest kjent for Victoriafallene og den er den lengste elva i Afrika som renner ut i Det indiske hav. zambesi
7 hva er det neste ordet i rekken når de tre første ordene er Kilo, Mega, og Giga? Tera
8 hvem skrev om Synnøve Solbakken, ofte regnet som forfatterens debutfortelling? bjørnstjerne bjørnson
9 over til friidrett: på hvilke to mesterskapsdistanser har kenyanske Faith Kipyegon satt ny verdensrekord nå i juni? Hun er også regjerende olympisk mester og verdensmester på den ene distansen. 1 poeng per korrekt distanse. 1500 meter og 5000 meter
10 I hvilket land ligger den vesle byen Edam, som Edamerost har fått navnet sitt fra? Nederland
11 nevn et årstall da hundreårskrigen pågikk! alt fra 1337 til 1453 godtas
12 hva kalles syren hvor molekylene består av ett hydrogenatom, ett nitrogenatom og tre oksygenatomer, slik at den kjemiske formelen er HNO3? salpetersyre
13 hvilket år: Albert Einstein og James Dean dør, Eddie van Halen og Angus Young blir født, Warszawapakten blir dannet, Winston Churchill går av som statsminister i Storbritannia, Elvis Presley opptrer på TV i USA for første gang, og Johnny Cash gir ut ”Folsom Prison Blues”. (2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år) 1955
14 hvem spiller hovedrollen som Rue Everett i HBO-serien ”Euphoria”, en rolle hun har fått to Emmy-priser for? Hun hadde også hovedrollen som K.C. Cooper i Disney-serien ”K.C. Undercover”. zendaya (coleman)
15 Litt klassisk tegneserie og film: hvilken superhelt jobber til daglig som journalist i avisa ”the daily planet”? Supermann
16 hva heter hovedstaden i Nepal? katmandu
17 hva kaller vi i norge det som i Sverige vanligvis heter Norrmalmstorg, i Tyskland Schloss Alle, i Spania Paseo del Prado, i England Mayfair og i USA Boardwalk? rådhusplassen (dyreste gate i monopol)
18 Olve Eikemo, som i musikksammenheng bruker navnet Abbath, fyller 50 år i dag. Hvilket black metal band fra Bergen ble dannet av Abbath og Demonaz i 1991? Abbath startet et nytt band i 2015, men Demonaz holder fortsatt liv i bandet, som gav ut sitt tiende album, ”War against all”, i forrige måned. Tidligere albumtitler inkluderer ”Battles in the north” og ”Sons of northern darkness”. Immortal
19 på hvilken distanse ble Knut Holmann verdensmester 4 ganger og olympisk mester 2 ganger? Hvis det hjelper så er dette den lengste distansen man padler i OL. 1000 m
20 hvilket selskap kaller seg Norges ledende innen renholds- og hygieneprodukter med merkevarer som Jif, Omo, Lano, Zalo, Lypsyl og Kløver Vaseline? Selskapet har navnet sitt fra en tidligere gård øst for Akerselva i Oslo, og er i dag en del av Orkla-konsernet. Lilleborg
21 Med en delstat i navnet, hva heter gata i Washington DC hvor Det Hvite Hus ligger? Pennsylvania Avenue
22 2 deler av kroppen kan bli rammet av difteri hvis man ikke har blitt vaksinert, nevn en av dem! nese / hals
23 Plata ”Getz/Gilberto” av Stan Getz og Joao Gilberto kom ut i 1964 og er et av tidenes mest solgte jazzalbum. Albumet ble også det internasjonale gjennombruddet for hvilken musikksjanger som oppsto i Brasil på 1950-tallet? bossanova
24 over til filmens verden: fra hvilken såkalt romantisk komedie kommer replikken  ”I’ll have what she’s having”? da han møtte henne / when Harry met Sally
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her, de spilte i Oslo Spektrum i forrige uke? Låta ble en hit i 2006 (spill ”not ready to make nice”) the chicks (godtar dixie chicks)

 

RUNDE 2 m/svar

1 Viggo Venn er en norsk klovn som nylig vant hvilket tv-show, noe han sammenlignet med at Skeid skulle vinne Champions League i fotball? Britain’s got talent
2 hva het vitenskap- og filosofi festivalen som ble arrangert i Stavanger for første gang tidlig i denne måneden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på Louis Armstrong. wonderful world
3 når vi først er inne på filosofi: hvilken komigruppe stod bak filmen ”meningen med livet” / ”meaning of life” fra 1983? monty python
4 hva heter den danske nasjonalsangen? der er et yndigt land
5 hva heter hovedstaden på Grønland? Nuuk (godtar Godthåb)
6 hva het den greske sagnfiguren som fløy for nær sola og deretter styrtet i døden? ikaros
7 hvilken kjent filosof ble dømt til døden for å ha påvirket ungdommen på en negativ måte? sokrates

svar: 8. Clas Ohlson 9. Tina Turner, Mick Jagger, Madonna, Bob Dylan
10. Emil Meek 11. Möbius-bånd (eller -ring) 12. Gruffalo 13. 126 ((9+5) x 9 = 126)

14 Hvilken norsk humanitær organisasjon, stiftet i 1947, har en ungdomsorganisasjon som heter Changemaker som ble grunnlagt i 1992? Kirkens Nødhjelp
15 I hvilket land ligger Moseldalen, kjent for sin vinproduksjon? Tyskland
16  norrøn mytologi: hun var dødsrikets herskerinne, og søster til Fenrisulven og Midgardsormen, hva var navnet? Hel
17 Den canadiske forfatteren William Gibson skrev en roman i 1984, hvor begrep som ”the matrix” og ”cyberspace” ble popularisert. Boka er den eneste som har vunnet alle de 3 mest prestisjetunge prisene innen science fiction litteratur, hva heter den? Neuromancer
18 hva  heter de tre grenene, eller våpentypene om man vil, innenfor idretten fekting? florett, kårde og sabel
19 hva slags vitamin er det mest av i jordbær? vitamin C (mer enn appelsiner!)
20 hvilken foss ble lagt i rør på begynnelsen av forrige århundre og dannet med det grunnlaget for Norsk Hydros første salpeterproduksjon? Rjukanfossen
21 hvilken del av kroppen heter labium superius oris på latin? Presist svar kreves overleppa
22 hva slags dyr er Diego og Shira i Istid-filmene? sabeltanntiger
23 hvilken norsk DJ- og produsentduo består av Mikkel Christiansen og Simen Auke, og har hatt store hits som ”Afterski” og ”Vannski”? broiler
24 i hvilket europeisk land er Gardasjøen den største innsjøen? italia
25 lytteprøve: hvilken norsk trio fikk en hit for 20 år siden med denne sangen? (spill ”girls keep secrets in the strangest ways”) ephemera

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg