quiz 29. mars 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Remi. ca 20 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite ft Kannik Allstars ) 26 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var x poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Raude bilar er raskare enn kvite ft Kannik Allstars) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var x poeng.

RUNDE 1

1 Natt til Mandag var det Oscar,  om Reinsve & co fikk ingen Oscars denne gangen, men hun ble ikke slått ned av Will Smith, men ved hvilken Kino, eller Teater skal utdelingen skje? Dette teateret ble bygget i 2001, for akkurat det formål med å ha Oscar utdelingene der, som ett hint så bar det navnet Kodak Teater helt frem til Kodak gikk konkurs, men hva heter det nå?
2 Vi må jo ta ett til Oscar spørsmål, og da blir det jo filemn som fikk prisen for beste film, den gikk til filem CODA, men hva står Coda for?
3 Nato sin Militære nordområdeøvelse er godt i gang her i Norge om dagen, og jeg lurer ganske enkelt hva navnet er på denne øvelsen?
4 den 21 år gamle sykkelisten Biniam Girmay fra Eritrea ble den første  som gjorde hva på Søndag?
5 I anledning Putin sin idiotiske krig mot Ukraina, så har mange (tåpelige) barer i Norge lagt om navn på flere drinker med tilnytning til Putin, og Russland, og jeg vet om 3 slike drinker med spesifikke navn tilnkyttet russland, og jeg vil ha navnet på de tre, 2 poeng for alle tre, 1 poeng for å klare 2.
6 Dette tyske bryggeriet markedsfører seg som verdens eldste bryggeri, og som begynte å brygge i ett kloster i regionen Frieseing i år 768, nå kan det nok dokumenteres at det var brygging andre steder tidligere bl a i Egypt, men vi tror på tyskerne i denne quizen, men hva heter bryggeriet?
7 På fredag så fylte Reginald Kenneth Dwigt 75 år, under hvilket annet navn er denne karen bedre kjent som?
8 Lytteprøve; hvem hører vi her? (spill ”Drivers license”)
15 I hvilken av kroppens organer produseres det galle?
16 Hvis det er 0 grader cesius ute, sånn som det skal være rundt midnatt i kveld, og det blåser 14m pr sekund, hvor kaldt vil opplevd temperatur være da? +1 1 grad avrundet til hele temperatur
17 Litt husholdningsartikkler, om du benytter deg av en Terrin, hva er det du sannsynligvis server da? Altså hva er den oftest brukt til, ikke hva den kan brukes til 🙂
18 Hvis du jobbetrsom en Bøkker, hva jobber du med da? Før i tiden var det mange flere som jobber med dette, i dag så kan jeg kun finne 1 utdanning inne dette som er mye bredere en den opprinnelige betegnelsen, I stavanger så har du en gate som heter Bøkkersmauet, og i Oslo Bøkkerveien, men hva gjorde hovedsaklig en Bøkker?
19 Litt fotball må vi jo ha med, og i dag så fikk Joshua King sin første kamp fra start under Ståle Solbakken, men Joshua King har spilt for hele 9 Lag i sin proffkarriere, etter han forlot Romsås, jeg vil vite navnet på 5 klubber som King har spilt for ( utlån, ikke eid av  klubben) 2 poeng for å klare 6, og 1 poeng for å klare 4 lag han har spilt for. Romsås har jeg nevnt, og ikke proff.
20 Jølster var en kommune, som ikke eksisterer lengre, som lå i ett fylke som heller ikke lengre eksisterer, hvilket fylke?
21 ranger disse historiske hendelsene, fra først til sist: Stormingen av Bastillen (Den franske revolusjon), Charles Darwin utgir “Artenes opprinnelse”, Leonardo da Vinci begynner på maleriet “Mona Lisa”, Gullrushet i Klondike og Norge får egen grunnlov på Eidsvoll.
22 Her skal vi frem til  det som er navnet Norsk Tippings nettbingotilbud – et bingounivers der bingospillet er sentralt. Når du spiller bingo, kan du også chatte med andre spillere og Norsk Tippings hyggelige chatverter.
23 50/50 spørsmål, har det levd mammuter i Norge?
24 Hvilken filosof, og matematiker var det som sa den berømte setningen, jeg tenker derfor er jeg?
25 Lytteprøve, hvem har originalen, og hvem fremfører denne versjonen? Originalen når den kom ut i 1968 kom på 1 plass på listene i både Australia, og Canda med flere land, mens denne versjonen kom ut i 1995. (spill ”I started a joke”)

RUNDE 2

1 Orkla har gått ut å sagt at de kanskje må endre på oppskiften på Nugatti, så nå begynner snart svartebørsbaronen å selge nugatti, men hvilken ingrediens er det de er redd de snart vil gå tom for.
2 Trommis Taylor Hawkins døde bare 50 år gamme natt til lørdag, men i hvilket band har han vært fast trommis siden bandet ble startet i 1997, hvilket band?
3 UNO X laget har imponert voldsomt i Katalonia rundt, men hva heter det norske kjempetalentet,  kapteinen,som endte på… plass i årets utgave av Katalonia rundt?
4 FN har forsøkt å få gjennom vedtak for å hjelpe Ukraina, men dette har blitt effektivt stoppet av Russland sin Vetorett i FN sikkerhetsråd, hvilke 4 andre land er det som har denne retten til å stemme ned alle vedtak man ikke er enige i?
5 Man har nettopp klart å måle hastigheten til en av verdens krfatigste havstrømmer, som går på utsiden av fastlandknyttede Lofoten, og hastigheten ble målt til 6 Knop, men hva heter denne strømmen, som både har blitt beskrevet av Petter Dass, Edgar allan Poe, og I herman melvilles Moby dick?
6 Om legen sjkker deg med ett Otoskop, hvilken del av kroppen din er det han sjekker da?
7 I harry potters univers, så møter man på en Basilisk, som jeg tipper JK Rowling har funnet fra gresk mytologi, eller folketro, men nevn hvilket dyr som denne oftest dukker opp i form av? Og som den også gjenspeiles i Harry Potter universet.
8 Lytteprøve; hvem hører vi her, og hvilken sang er samplet gjentatte ganger? 2 poeng (spill ”Stan”)
15 NM veka ble avholdt helgen,( Ikke NM på Ski) hvor det blant annet skal kåres NM i idretter som bordtennis, Squash, Hundekjøring, og Karate,  arrangementet er delt mellom en by, og ett tettsted, jeg vil vite navnet på begge stedene, 1 poeng for hver rett 🙂
16 Hva heter det viktisgste råstoffet som trengs for å produsere aluminium?
17 Hvilken tjeneste tilbyr nettstedet Elskling.no
18 Hvilken norsk artist ga ut albumet “The Gods We Can Touch” tidligere i år? (Januar)
19 Hvilket bygg i Stavanger finner du på adressen Henrik Ibsens Gt 55, med postnr 4021?
20 Hvilke to norske komikere, er det som står bak podcasten Misjonen, som ligger høyt oppe på de mest populære podcastene her i Norge?
21 Hvilket bilmerke er kjent for modellene EV9, Niro, og Sorrento?
22 Hjemmebrygging er jo noe mange har begynt med de siste årene, og i den sammenhengen så lurer jeg på hva er navnet på den Helnorske ølgjæren som er historisk unik for Vestlandet, det bakes også brød av denne gjæren, men hvilket navn på 5 bokstaver skal vi frem til?
23 Tippeligaen starter opp igjen nå til helgen, og i den sammenheng lurer jeg ganske enklet på hvem det er Viking skal møte i sin første kamp, som er en bortekamp?
24 Artig med Milliardærer som ikke er helt i synk med sine omgivelser, hvilken milliardær vurderer nå å flytte til ett atomsikkert land, og som i samme artikkel uttalte at vi har overlevd på fisk og poteter før, så vi klarer det sikkert nå også.. Ikke mye fisk på menyen der altså 🙂
25 Lytteprøve: hvem hører vi her, han gikk bort nylig? (spill ”The circle must be broken”)

RUNDE 1 m/svar

1 Natt til Mandag var det Oscar,  om Reinsve & co fikk ingen Oscars denne gangen, men hun ble ikke slått ned av Will Smith, men ved hvilken Kino, eller Teater skal utdelingen skje? Dette teateret ble bygget i 2001, for akkurat det formål med å ha Oscar utdelingene der, som ett hint så bar det navnet Kodak Teater helt frem til Kodak gikk konkurs, men hva heter det nå? The Dolby teater
2 Vi må jo ta ett til Oscar spørsmål, og da blir det jo filemn som fikk prisen for beste film, den gikk til filem CODA, men hva står Coda for? Child of deaf Adults
3 Nato sin Militære nordområdeøvelse er godt i gang her i Norge om dagen, og jeg lurer ganske enkelt hva navnet er på denne øvelsen? Cold response
4 den 21 år gamle sykkelisten Biniam Girmay fra Eritrea ble den første  som gjorde hva på Søndag? Han ble den første Afrikaneren til å vinne en av 1 dagsklassikeren på World Touren i sykling.
5 I anledning Putin sin idiotiske krig mot Ukraina, så har mange (tåpelige) barer i Norge lagt om navn på flere drinker med tilnytning til Putin, og Russland, og jeg vet om 3 slike drinker med spesifikke navn tilnkyttet russland, og jeg vil ha navnet på de tre, 2 poeng for alle tre, 1 poeng for å klare 2. Moscow Mule, White Russian, black Russian
6 Dette tyske bryggeriet markedsfører seg som verdens eldste bryggeri, og som begynte å brygge i ett kloster i regionen Frieseing i år 768, nå kan det nok dokumenteres at det var brygging andre steder tidligere bl a i Egypt, men vi tror på tyskerne i denne quizen, men hva heter bryggeriet? Weihenstephan
7 På fredag så fylte Reginald Kenneth Dwigt 75 år, under hvilket annet navn er denne karen bedre kjent som? Elton John
8 Lytteprøve; hvem hører vi her? (spill ”Drivers license”) Olivia Rodrigo

Svar: 9. Strikkedilla 10. Palle Ydstebø, 11. Spermhval/spermasetthval 
12. Frykten for ett tomt glass 13. Vatikanstaten 14. Ida Wolden Bache

15 I hvilken av kroppens organer produseres det galle? Leveren
16 Hvis det er 0 grader cesius ute, sånn som det skal være rundt midnatt i kveld, og det blåser 14m pr sekund, hvor kaldt vil opplevd temperatur være da? +1 1 grad avrundet til hele temperatur Minus 8 grader celsius
17 Litt husholdningsartikkler, om du benytter deg av en Terrin, hva er det du sannsynligvis server da? Altså hva er den oftest brukt til, ikke hva den kan brukes til 🙂 Suppe
18 Hvis du jobbetrsom en Bøkker, hva jobber du med da? Før i tiden var det mange flere som jobber med dette, i dag så kan jeg kun finne 1 utdanning inne dette som er mye bredere en den opprinnelige betegnelsen, I stavanger så har du en gate som heter Bøkkersmauet, og i Oslo Bøkkerveien, men hva gjorde hovedsaklig en Bøkker? Tønnemaker
19 Litt fotball må vi jo ha med, og i dag så fikk Joshua King sin første kamp fra start under Ståle Solbakken, men Joshua King har spilt for hele 9 Lag i sin proffkarriere, etter han forlot Romsås, jeg vil vite navnet på 5 klubber som King har spilt for ( utlån, ikke eid av  klubben) 2 poeng for å klare 6, og 1 poeng for å klare 4 lag han har spilt for. Romsås har jeg nevnt, og ikke proff. Vålerenga, Manc U, Watford, Bournmouth, Preson, Borr munc Gladbac, Everton, Hull, Blackburn
20 Jølster var en kommune, som ikke eksisterer lengre, som lå i ett fylke som heller ikke lengre eksisterer, hvilket fylke? Sogn og Fjordane
21 ranger disse historiske hendelsene, fra først til sist: Stormingen av Bastillen (Den franske revolusjon), Charles Darwin utgir “Artenes opprinnelse”, Leonardo da Vinci begynner på maleriet “Mona Lisa”, Gullrushet i Klondike og Norge får egen grunnlov på Eidsvoll. da vinci, bastillen, norges grunnlov, darwin, klondike
22 Her skal vi frem til  det som er navnet Norsk Tippings nettbingotilbud – et bingounivers der bingospillet er sentralt. Når du spiller bingo, kan du også chatte med andre spillere og Norsk Tippings hyggelige chatverter. Bingoria
23 50/50 spørsmål, har det levd mammuter i Norge? Ja, det er funnet benreste i Gudbrandsdalen
24 Hvilken filosof, og matematiker var det som sa den berømte setningen, jeg tenker derfor er jeg? Rene Descartes
25 Lytteprøve, hvem har originalen, og hvem fremfører denne versjonen? Originalen når den kom ut i 1968 kom på 1 plass på listene i både Australia, og Canda med flere land, mens denne versjonen kom ut i 1995. (spill ”I started a joke”) Bee gees/ Faith no More

RUNDE 2 m/svar

1 Orkla har gått ut å sagt at de kanskje må endre på oppskiften på Nugatti, så nå begynner snart svartebørsbaronen å selge nugatti, men hvilken ingrediens er det de er redd de snart vil gå tom for. Solsikkeolje
2 Trommis Taylor Hawkins døde bare 50 år gamme natt til lørdag, men i hvilket band har han vært fast trommis siden bandet ble startet i 1997, hvilket band? Foo Fighters
3 UNO X laget har imponert voldsomt i Katalonia rundt, men hva heter det norske kjempetalentet,  kapteinen,som endte på… plass i årets utgave av Katalonia rundt? Tobias Halland Johannessen
4 FN har forsøkt å få gjennom vedtak for å hjelpe Ukraina, men dette har blitt effektivt stoppet av Russland sin Vetorett i FN sikkerhetsråd, hvilke 4 andre land er det som har denne retten til å stemme ned alle vedtak man ikke er enige i? Frankrike, Usa, Kina, og Storbritannia.
5 Man har nettopp klart å måle hastigheten til en av verdens krfatigste havstrømmer, som går på utsiden av fastlandknyttede Lofoten, og hastigheten ble målt til 6 Knop, men hva heter denne strømmen, som både har blitt beskrevet av Petter Dass, Edgar allan Poe, og I herman melvilles Moby dick? Moskenesstraumen
6 Om legen sjkker deg med ett Otoskop, hvilken del av kroppen din er det han sjekker da? Øret
7 I harry potters univers, så møter man på en Basilisk, som jeg tipper JK Rowling har funnet fra gresk mytologi, eller folketro, men nevn hvilket dyr som denne oftest dukker opp i form av? Og som den også gjenspeiles i Harry Potter universet. Slangeform
8 Lytteprøve; hvem hører vi her, og hvilken sang er samplet gjentatte ganger? 2 poeng (spill ”Stan”) Eminem/Dido, thank you

svar: 9. Kosovo 10. Snø 11. Sondre Justad 12. Von Dutch 
13. LinkedIn 14. Ada Hegerberg

15 NM veka ble avholdt helgen,( Ikke NM på Ski) hvor det blant annet skal kåres NM i idretter som bordtennis, Squash, Hundekjøring, og Karate,  arrangementet er delt mellom en by, og ett tettsted, jeg vil vite navnet på begge stedene, 1 poeng for hver rett 🙂 Voss, og Bergen
16 Hva heter det viktisgste råstoffet som trengs for å produsere aluminium? Bauxitt
17 Hvilken tjeneste tilbyr nettstedet Elskling.no Strømbytte/kjøp av Strøm
18 Hvilken norsk artist ga ut albumet “The Gods We Can Touch” tidligere i år? (Januar) Aurora
19 Hvilket bygg i Stavanger finner du på adressen Henrik Ibsens Gt 55, med postnr 4021? Stavanger Kunstmuseum
20 Hvilke to norske komikere, er det som står bak podcasten Misjonen, som ligger høyt oppe på de mest populære podcastene her i Norge? Johan Golden, og Atle antonsen
21 Hvilket bilmerke er kjent for modellene EV9, Niro, og Sorrento? Kia
22 Hjemmebrygging er jo noe mange har begynt med de siste årene, og i den sammenhengen så lurer jeg på hva er navnet på den Helnorske ølgjæren som er historisk unik for Vestlandet, det bakes også brød av denne gjæren, men hvilket navn på 5 bokstaver skal vi frem til? Kveik
23 Tippeligaen starter opp igjen nå til helgen, og i den sammenheng lurer jeg ganske enklet på hvem det er Viking skal møte i sin første kamp, som er en bortekamp? Sarpsborg 08
24 Artig med Milliardærer som ikke er helt i synk med sine omgivelser, hvilken milliardær vurderer nå å flytte til ett atomsikkert land, og som i samme artikkel uttalte at vi har overlevd på fisk og poteter før, så vi klarer det sikkert nå også.. Ikke mye fisk på menyen der altså 🙂 Stein Erik Hagen
25 Lytteprøve: hvem hører vi her, han gikk bort nylig? (spill ”The circle must be broken”) Tommy Tokyo

quiz 22. mars 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 26 lag deltok i runde 1, 24 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Biff og De skarpeste knivene i skuffen) 21 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 16.1 poeng.

RUNDE 1

1 Hvilket flyselskap eier flyet som styrtet i Kina i går?
2 Ketanji Brown Jackson kan snart bli historisk i USA, hva er grunnen til dette?
3 I hvilket land finner vi Cookstredet? Det skiller de to hovedøyene i landet fra hverandre
4 I hvilket folkerikt land, med over 100 millioner innbyggere, bruker man myntenheten Naira?
5 Hvem står bak teaterstykket Mens vi venter på Godot, som ble skrevet i 1948?
6 I hvilket tettsted på vestlandet finner vi det storslagne hotellet Kviknes hotel?
7 Hvilket protestantisk kirkesamfunn ble startet av John Wesley i 1784?
8 John Wesley Harding derimot, var en revolvermann, men hvem ga ut platen John Wesley Harding i 1967?
9 I hvilke 2 kommuner kjører T-banen i Norge?
10 Hvilket land er verdens største produsent av kokosnøtter?
11 Hva heter Arild Østin Ommundsen sin film fra 2004, der bl.a Kim Bodnia og Iben Hjejle spiller?
12 Hvilken by har St. Hallvard som skytshelgen?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Hit i 1985 (spill ‘’tarzan boy’’)
14 Hvilken dyrefamilie tilhører kanin?

15 Hvilket år? Francois Hollande ble valgt til president i Frankrike, en venuspassasje fant sted (den neste kommer ikke før i 2117),Stavanger Nye konserthus ble åpnet og Hadia Tajik

ble kulturminister som den yngste statsråd noensinne

16 Hva er navnet på Bryan Adams sitt album fra 1984 som inkluderer allsangfavorittene Summer of 69, Run to you og Heaven?
17 Hva heter Oscar Wildes eneste roman, som kom ut i 1891?
18 Hva heter stedet i London der Regent street, Coventry street og Shaftesbury avenue møtes?
19 Hva er det offisielle språket i Surinam?
20 Hva er det norske navnet på stjernebildet Ursa Minor?
21 Hva kalles omgangene i baseball?
22  Hvor tykk er ismassen målt på det tykkeste i Antarktis? 1 km, 2 km, 4 km eller 6 km
23 Hvor stor del av et vanlig hønseegg utgjør plommen? Svar med en brøk
24 Hva finner vi på adressen Inkognitogata 18 i Oslo?
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? (spill coverversjon av ‘’call me’’)

RUNDE 2

1 Hva heter kommunen i Nordland der et amerikansk fly som deltok i Cold Response øvelsen nylig styrtet?
2 Hva var artistnavnet til den 50 år gamle norske rockemusikeren som døde i dag?
3 I hvilket aktuelt land heter den nest største byen Kosice og den tredje største byen Presov?
4 Fra hvilken festning ble det tyske krigsskipet Blucher senket?
5 Hvilken veldig vanlig plante, som egentlig mange vil bli kvitt, heterTussilago Farfara på latin?
6 Hvilke 2 planeter i solsystemet har ikke måner?
7 Hvilken russisk-amerikansk forfatter står bak bøkene Kildens utspring (The Fountainhead) i 1943 og De som beveger verden (Atlas Shrugged) i 1957?
8 I hvilket land var Quezon City hovedstad mellom 1949 og 1976?
9 I hvilken bydel i New York finner man både LaGuardia og John F.Kennedy flyplassene?
10 Hvilket fotballag spiller hjemmekampene på Fosshaugane Campus?
11 Hva heter NRK-serien som følger unge politikere som er valgt inn på Stortinget for første gang?
12 I hvilket land finner vi det sørligste punktet på det europeiske fastlandet?
13 Lytteprøve: Hvem hører vi her? Stor hit fra 2000 (spill ‘’bohemian like you’’)
19 Hvem var gudinne for lykke i romersk mytologi?
20 I hvilket relativt rundt år ble Oslo S åpnet?
21  Når man snakker om vin, hva menes med berme?
22 I hvilken TV-serie finner vi rollefigurene Lily, Barney, Marshall, Robin og Ted?

23 1991 regnes av mange som et bra år for rock. Hvilke grupper sto bak de følgende album?

Achtung baby, Out of time, Blood sugar sex magik,

Nevermind, Use your illusion og Ten. 
1 poeng for 4-5 rette og 2 poeng for alle 6.

24 På dagens dato i 1995 vender Valerij Poljakov hjem etter 438 dager. Hvilken verdensrekord har han satt?
25 Lytteprøve: Hvem er dette?stor hit på 70-tallet (spill ‘’Lady Marmelade’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilket flyselskap eier flyet som styrtet i Kina i går? China Eastern
2 Ketanji Brown Jackson kan snart bli historisk i USA, hva er grunnen til dette? Første afro-amerikanske kvinne i Høyesterett
3 I hvilket land finner vi Cookstredet? Det skiller de to hovedøyene i landet fra hverandre New Zealand
4 I hvilket folkerikt land, med over 100 millioner innbyggere, bruker man myntenheten Naira? Nigeria
5 Hvem står bak teaterstykket Mens vi venter på Godot, som ble skrevet i 1948? Samuel Beckett
6 I hvilket tettsted på vestlandet finner vi det storslagne hotellet Kviknes hotel? Balestrand
7 Hvilket protestantisk kirkesamfunn ble startet av John Wesley i 1784? Metodistkirken
8 John Wesley Harding derimot, var en revolvermann, men hvem ga ut platen John Wesley Harding i 1967? Bob Dylan
9 I hvilke 2 kommuner kjører T-banen i Norge? Olso og Bærum
10 Hvilket land er verdens største produsent av kokosnøtter? Indonesia
11 Hva heter Arild Østin Ommundsen sin film fra 2004, der bl.a Kim Bodnia og Iben Hjejle spiller? Monstertorsdag
12 Hvilken by har St. Hallvard som skytshelgen? Oslo
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Hit i 1985 (spill ‘’tarzan boy’’) Baltimora
14 Hvilken dyrefamilie tilhører kanin? Harefamilien

15 Hvilket år? Francois Hollande ble valgt til president i Frankrike, en venuspassasje fant sted (den neste kommer ikke før i 2117),Stavanger Nye konserthus ble åpnet og Hadia Tajik

ble kulturminister som den yngste statsråd noensinne

2012
16 Hva er navnet på Bryan Adams sitt album fra 1984 som inkluderer allsangfavorittene Summer of 69, Run to you og Heaven? Reckless
17 Hva heter Oscar Wildes eneste roman, som kom ut i 1891? Bildet av Dorian Gray
18 Hva heter stedet i London der Regent street, Coventry street og Shaftesbury avenue møtes? Piccadilly Circus
19 Hva er det offisielle språket i Surinam? Nederlandsk
20 Hva er det norske navnet på stjernebildet Ursa Minor? Lille Bjørn
21 Hva kalles omgangene i baseball? Innings
22  Hvor tykk er ismassen målt på det tykkeste i Antarktis? 1 km, 2 km, 4 km eller 6 km 6 km
23 Hvor stor del av et vanlig hønseegg utgjør plommen? Svar med en brøk 1/3
24 Hva finner vi på adressen Inkognitogata 18 i Oslo? Statsministerboligen
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? (spill coverversjon av ‘’call me’’) Blondie

RUNDE 2 m/svar

1 Hva heter kommunen i Nordland der et amerikansk fly som deltok i Cold Response øvelsen nylig styrtet? Beiarn
2 Hva var artistnavnet til den 50 år gamle norske rockemusikeren som døde i dag? Tommy Tokyo
3 I hvilket aktuelt land heter den nest største byen Kosice og den tredje største byen Presov? Slovakia
4 Fra hvilken festning ble det tyske krigsskipet Blucher senket? Oscarsborg
5 Hvilken veldig vanlig plante, som egentlig mange vil bli kvitt, heterTussilago Farfara på latin? Hestehov
6 Hvilke 2 planeter i solsystemet har ikke måner? Merkur og Venus
7 Hvilken russisk-amerikansk forfatter står bak bøkene Kildens utspring (The Fountainhead) i 1943 og De som beveger verden (Atlas Shrugged) i 1957? Ayn Rand
8 I hvilket land var Quezon City hovedstad mellom 1949 og 1976? Filippinene
9 I hvilken bydel i New York finner man både LaGuardia og John F.Kennedy flyplassene? Queens
10 Hvilket fotballag spiller hjemmekampene på Fosshaugane Campus? Sogndal
11 Hva heter NRK-serien som følger unge politikere som er valgt inn på Stortinget for første gang? Folkevalgt
12 I hvilket land finner vi det sørligste punktet på det europeiske fastlandet? Spania
13 Lytteprøve: Hvem hører vi her? Stor hit fra 2000 (spill ‘’bohemian like you’’) Dandy Warhols

SVAR 14 Laktoseintoleranse 15 Moldova 16 Breakfast Club 
17 AirBnB 18 Bensinprisen

19 Hvem var gudinne for lykke i romersk mytologi? Fortuna
20 I hvilket relativt rundt år ble Oslo S åpnet? 1980
21  Når man snakker om vin, hva menes med berme? Bunnfall
22 I hvilken TV-serie finner vi rollefigurene Lily, Barney, Marshall, Robin og Ted? How I met your mother

23 1991 regnes av mange som et bra år for rock. Hvilke grupper sto bak de følgende album?

Achtung baby, Out of time, Blood sugar sex magik,

Nevermind, Use your illusion og Ten. 
1 poeng for 4-5 rette og 2 poeng for alle 6.

U2, R.E.M. , Red Hot Chilli Peppers, Nirvana, Guns n Roses, Pearl Jam
24 På dagens dato i 1995 vender Valerij Poljakov hjem etter 438 dager. Hvilken verdensrekord har han satt? Lengste opphold i verdensrommet
25 Lytteprøve: Hvem er dette?stor hit på 70-tallet (spill ‘’Lady Marmelade’’) Labelle

quiz 15. mars 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 21 lag deltok i runde 1, 20 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og Lister) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 16.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 25 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.

RUNDE 1

1 hva heter presidenten i Ukraina?
2 hvilken skuespiller, kjent blant annet fra ”twilight”-serien, har hovedrollen i den nye Batman-filmen?
3 i den nye Batman-filmen har sangen ”something in the way” fått en sentral plass. Dette er siste sangen på en veldig kjent plate som kom ut i 1991 og het ”nevermind”, hvem ga ut den plata?
4 ved hvilken norsk by ligger Telegrafbukta?
5 hva står forkortelsen FOMO for når det snakk om en form for sosial angst?
6 Ingrid Lorentzen fylte 50 år i forrige uke. Hva slags scenekunst er hun kjent for?
7 I hvilken sport forekommer uttrykket salchow, oppkalt etter svensken Ulrich Salchow?
8 hva heter den nye Pizza Grandiosa versjonen som Tix har laget sang og Harald Zwart regissert musikkvideo til ?
9 i hvilket stort land heter nasjonalforsamlingen Sansad? Hvis det hjelper er Sansad inndelt i et overhus og et underhus kalt hhv Rajya Sabha og Lok Sabha.
10 hvor mange tær har en struts på hver fot?
11 i hvilket britisk synthrock-band har Dave Gahan og Martin Gore vært med siden starten i 1980? Bandet er fortsatt aktivt og har solgt over 100 millioner plater.
12 hva er rollenavnet til Tom Cruise i Mission Impossible filmene?
13 7 norske utøvere tok individuelt gull i årets vinter-OL, hvilke 7? 
2 poeng for alle 7, 1 poeng for minst 4 rette. Her holder det med etternavn.
14 I hvilken øygruppe, som for 800 år siden tilhørte Norge, heter den største øya noe så stilig som Lewis og Harris?
15 fra hvilket land kommer pils-merket Stella Artois?
16 Hvilket ord på L brukes om det vitenskapelige studiet av naturlig språk og tale?
17 hva heter gården Emil i Lønneberget bor på?
18 hvem vant kvinneklassen i årets Australian Open i tennis, og sørget med det for Australias første triumf på hjemmebane siden 1978? Hvis det hjelper så vant hun Wimbledon i fjor, og hun har stort sett vært ranket som nr 1 i verden siden 2019.
19 hva heter såpeoperaen som foregår i den fiktive forstaden Erinsborough, og som nå skal legges ned etter bare 38 år og snaue 9000 episoder?
20 med et ord på K, hva kalles hylsteret en sommerfugl-larve spinner rundt seg selv før den går over i puppestadiet og senere kommer ut av som sommerfugl?
21 Hvem var leder for Sovjetunionen under Cuba-krisen for 60 år siden?
22 hva het sangen av Victor Leksell som lå høyt på vg-lista mens Norge var nedstengt våren 2020?
23 hvilket av de 3 landene som Victoriasjøen grenser til kommer først i alfabetet?
24 hvordan skriver man årstallet 2022 med romertall?
25 lytteprøve: hvem hører vi her? Stor hit på slutten av 80-tallet. Artisten fyller 60 år i dag. (spill ”wishing well”)

RUNDE 2

1 hvilken bokstav har blitt et symbol på at man støtter Russlands invasjon av Ukraina?
2 hva er navnet på den store NATO-øvelsen som pågår i nord-norge i disse dager?
3 hvilken forfatter skrev romanen ”krig og fred”, første gang utgitt i 1869?
4 hvilket ord på O brukes ofte i media når det er snakk om russiske milliardærer?
5 hva het jernbanestrekningen som ble etablert på 1890-tallet, gikk fra Kristiansand til Byglandsfjord, og som ble lagt ned for 60 år siden? En liten strekning på 8 km drives i dag som museumsjernbane og er en av Sørlandets største turistattraksjoner.
6 Utenfor hvilket fotballstadion står det en statue av han som ble kalt ”Kniksen”?
7 Lytteprøve: A) Hvem hører vi her, stor hit i 1987? B) Hvilken svensk butikkjede, som kom til Norge i 2008 og selger produkter rettet mot hus- og hytteeiere, hjemmefiksere, landbrukere og håndverkere, bruker denne sangen i reklamene sine for tiden? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”nothing’s gonna stop us now”)
14 på dagens dato for 70 år siden ble det satt verdensrekord i nedbør i byen Cilaos på øya Réunion i det indiske hav. Hvor mange mm regn kom det der på et døgn, en rekord som visstnok fortsatt står? ± ca 10 %. Hvis det hjelper kan det opplyses om at svaret er omtrent likt med Stavangers nedbørsrekord på ett år, satt i 2017.
15 hvilken norsk forfatter fikk Nordisk Råds litteraturpris for boka ”Roman 1987″ som logisk nok var en roman som ble gitt ut i 1987?
16 Marius Lindvik ble i helga den fjerde nordmannen som har blitt verdensmester i skiflyging, nevn en av de 3 andre som har klart det!
17 ved hvilken by ligger flyplassen Landvetter?
18 hvor mange fjellvettregler har vi?
19 hvilken fuglefamilie hører lavskrike og nøtteskrike til?
20 hvem har hovedrollen som Johanne i tv-seriene ”Hjem til jul” og ”Hjem til jul 2”?
21 med et navn som ifølge ordboka betyr stygg, hva heter kjæresten til tegneseriefiguren Nemi?
22 hvem ga ut plata ”justified” i 2002? Dette var artistens første solo-plate, og inneholdt hits som ”like I love you” og ”cry me a river”.
23 hva heter den 3200 km lange elva som renner gjennom Canada og Alaska før den munner ut i Beringshavet? Den har gitt navn til et territorium i Canada og var viktig for transporten under gullrushet i Klondike.
24 hvilket ord kan stå foran ord som løp og topp, og bak ord som mot og ski?
25 lytteprøve: to måter å få poeng på: enten; hvem har komponert denne musikken, eller hvilket radioprogram har brukt dette som kjenningsmelodi i over 70 år? (spill ”bojarenes inntogsmarsj”)

RUNDE 1 m/svar

1 hva heter presidenten i Ukraina? volodymyr zelenskyj
2 hvilken skuespiller, kjent blant annet fra ”twilight”-serien, har hovedrollen i den nye Batman-filmen? robert pattinson
3 i den nye Batman-filmen har sangen ”something in the way” fått en sentral plass. Dette er siste sangen på en veldig kjent plate som kom ut i 1991 og het ”nevermind”, hvem ga ut den plata? nirvana
4 ved hvilken norsk by ligger Telegrafbukta? tromsø
5 hva står forkortelsen FOMO for når det snakk om en form for sosial angst? Fear of Missing Out
6 Ingrid Lorentzen fylte 50 år i forrige uke. Hva slags scenekunst er hun kjent for? Ballett (dans ble godtatt)
7 I hvilken sport forekommer uttrykket salchow, oppkalt etter svensken Ulrich Salchow? kunstløp
8 hva heter den nye Pizza Grandiosa versjonen som Tix har laget sang og Harald Zwart regissert musikkvideo til ? Deluxe
9 i hvilket stort land heter nasjonalforsamlingen Sansad? Hvis det hjelper er Sansad inndelt i et overhus og et underhus kalt hhv Rajya Sabha og Lok Sabha. India
10 hvor mange tær har en struts på hver fot? 2 stk
11 i hvilket britisk synthrock-band har Dave Gahan og Martin Gore vært med siden starten i 1980? Bandet er fortsatt aktivt og har solgt over 100 millioner plater. Depeche Mode
12 hva er rollenavnet til Tom Cruise i Mission Impossible filmene? Ethan Hunt
13 7 norske utøvere tok individuelt gull i årets vinter-OL, hvilke 7? 
2 poeng for alle 7, 1 poeng for minst 4 rette. Her holder det med etternavn.
therese johaug, johannes høsflot klæbo, birk ruud, marte olsbu røiseland, johannes thingnes bø, marius lindvik, jørgen graabak
14 I hvilken øygruppe, som for 800 år siden tilhørte Norge, heter den største øya noe så stilig som Lewis og Harris? Hebridene (dette er Skottlands største øy)
15 fra hvilket land kommer pils-merket Stella Artois? Belgia
16 Hvilket ord på L brukes om det vitenskapelige studiet av naturlig språk og tale? lingvistikk
17 hva heter gården Emil i Lønneberget bor på? katthult
18 hvem vant kvinneklassen i årets Australian Open i tennis, og sørget med det for Australias første triumf på hjemmebane siden 1978? Hvis det hjelper så vant hun Wimbledon i fjor, og hun har stort sett vært ranket som nr 1 i verden siden 2019. Ashleigh Barty
19 hva heter såpeoperaen som foregår i den fiktive forstaden Erinsborough, og som nå skal legges ned etter bare 38 år og snaue 9000 episoder? naboer (neighbours)
20 med et ord på K, hva kalles hylsteret en sommerfugl-larve spinner rundt seg selv før den går over i puppestadiet og senere kommer ut av som sommerfugl? kokong
21 Hvem var leder for Sovjetunionen under Cuba-krisen for 60 år siden? Nikita Krutsjov
22 hva het sangen av Victor Leksell som lå høyt på vg-lista mens Norge var nedstengt våren 2020? svag
23 hvilket av de 3 landene som Victoriasjøen grenser til kommer først i alfabetet? Kenya
24 hvordan skriver man årstallet 2022 med romertall? MMXXII
25 lytteprøve: hvem hører vi her? Stor hit på slutten av 80-tallet. Artisten fyller 60 år i dag. (spill ”wishing well”) Terence Trent D’Arby (godtar også Sananda Maitreya som han kaller seg nå)

RUNDE 2 m/svar

1 hvilken bokstav har blitt et symbol på at man støtter Russlands invasjon av Ukraina? Z
2 hva er navnet på den store NATO-øvelsen som pågår i nord-norge i disse dager? Cold Response
3 hvilken forfatter skrev romanen ”krig og fred”, første gang utgitt i 1869? Leo Tolstoj
4 hvilket ord på O brukes ofte i media når det er snakk om russiske milliardærer? oligark
5 hva het jernbanestrekningen som ble etablert på 1890-tallet, gikk fra Kristiansand til Byglandsfjord, og som ble lagt ned for 60 år siden? En liten strekning på 8 km drives i dag som museumsjernbane og er en av Sørlandets største turistattraksjoner. setesdalsbanen
6 Utenfor hvilket fotballstadion står det en statue av han som ble kalt ”Kniksen”? Brann Stadion
7 Lytteprøve: A) Hvem hører vi her, stor hit i 1987? B) Hvilken svensk butikkjede, som kom til Norge i 2008 og selger produkter rettet mot hus- og hytteeiere, hjemmefiksere, landbrukere og håndverkere, bruker denne sangen i reklamene sine for tiden? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”nothing’s gonna stop us now”) A) Starship B) Jula

svar: 8. New Zealand 9. Springbukk 10. Joaquin Phoenix 
11. Deep Purple 12. Catalonia 13. 05:35 / 17:35

14 på dagens dato for 70 år siden ble det satt verdensrekord i nedbør i byen Cilaos på øya Réunion i det indiske hav. Hvor mange mm regn kom det der på et døgn, en rekord som visstnok fortsatt står? ± ca 10 %. Hvis det hjelper kan det opplyses om at svaret er omtrent likt med Stavangers nedbørsrekord på ett år, satt i 2017. 1870 mm (poeng på alt fra 1700 til 2100 mm)
15 hvilken norsk forfatter fikk Nordisk Råds litteraturpris for boka ”Roman 1987″ som logisk nok var en roman som ble gitt ut i 1987? Dag Solstad
16 Marius Lindvik ble i helga den fjerde nordmannen som har blitt verdensmester i skiflyging, nevn en av de 3 andre som har klart det! Ole Gunnar Fidjestøl, Roar Ljøkelsøy (to ganger), Daniel Tande
17 ved hvilken by ligger flyplassen Landvetter? Göteborg
18 hvor mange fjellvettregler har vi? 9 stk
19 hvilken fuglefamilie hører lavskrike og nøtteskrike til? kråkefamilien
20 hvem har hovedrollen som Johanne i tv-seriene ”Hjem til jul” og ”Hjem til jul 2”? Ida Elise Broch
21 med et navn som ifølge ordboka betyr stygg, hva heter kjæresten til tegneseriefiguren Nemi? grim
22 hvem ga ut plata ”justified” i 2002? Dette var artistens første solo-plate, og inneholdt hits som ”like I love you” og ”cry me a river”. Justin Timberlake
23 hva heter den 3200 km lange elva som renner gjennom Canada og Alaska før den munner ut i Beringshavet? Den har gitt navn til et territorium i Canada og var viktig for transporten under gullrushet i Klondike. yukon
24 hvilket ord kan stå foran ord som løp og topp, og bak ord som mot og ski? bakke
25 lytteprøve: to måter å få poeng på: enten; hvem har komponert denne musikken, eller hvilket radioprogram har brukt dette som kjenningsmelodi i over 70 år? (spill ”bojarenes inntogsmarsj”) Johan Halvorsen, Ønskekonserten

quiz 8. mars 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 22 lag deltok i runde 1, 20 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Johnny Bodes vita handskar) 25 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.5 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.1 poeng.

RUNDE 1

1 I det russiske angrepet på Ukraina var det urovekkende kamp i Zaporizjzja.  Hva er det som ligger akkurat der? 
2 Hvem er det som ikke får fornyet tillit som leder av Rogaland Arbeiderparti?
3 Hvem vant årets Holmenkollrenn på søndag i helga? Det var nokså utrolig etter at han var erklært klinisk død for under et år siden. 
4 Hva i/på kroppen heter coccyx på latin? Den blir sammen med mannlige brystvorter og blindtarmen sett på som unødvendig. 
5 Med et ord på R: hva heter det når et prosjektil som treffer noe og så forandrer bane? Et eksempel er når ei kule treffer noe hardt og forandrer bane og treffer noe. 
6 Hvor mange norske kommuner har grense mot Russland?
7 Lytteprøve: Hva het dette Stavangerbandet? Det er et av de første som oppstod p tidlig 1960-tall, men ga ikke ut sin eneste plate før i 1978. Dette var bandet hvor Magne Høyland, Knut Königsberg og Tor Salomonsen startet sine karrierer. (spill ‘’back to the streets’’)
14 Hvilket genialt og mye brukt system introduserte benediktinermunken Guido av Arezzo (990-1050)? Systemet er brukt i kultursammenheng og er nesten uforandret i snart 1000 år, da systemet ble introdusert i 1026?
15 Hvilket ord kan du sette foran -kurv og -loff, men bak hår- og muse- og få nye ord? 
16 Hvem ble ny arbeidsminister etter Hadja Tajik som trakk seg sist uke? 
17 Få eller ingen ord/ navn blir sett på som morsommere enn aptonymene. Hva er det? 
18 Hvilket instrument er hovedinstrumentet på Titanofestivalen?
19 På hvilken racing-bane kjøres det berømte 24 timers løpet? 
20 Hva het Dronning Sylvia av Sverige før hun giftet seg?
21 Hva heter ørkenen i det sørlige Afrika som regnes som verdens største gressørken?
22 Hva er det engelskmennene kaller andre etasje på en bygning?
23 I sangen «Splitter pine» av Dumdum Boys, hvem er det som skviser litt hardere?
24 I hvilken kjent roman av Charles Dickens heter en av skurkene Uriah Heep?
25 Lytteprøve: Hvem spiller gitar og synger her? Artisten er kjent for å ha sin egen stil i spekteret blues/ country og latinsk musikk. Han er kjent for filmmusikk fra filmer som «Paris, Texas», «Southern Comfort» og «Buena Vista Social Club». (spill ‘’poor man’s shangri-la’’)

RUNDE 2

1 Hva het Stavangerkunstneren som døde 3.mars 83 år gammel? Han var bosatt i store deler av sitt voksne liv i utlandet. 
2 Hvilken svensk forfatter topper nå bestselgerlistene med boka «Fedrenes misgjerninger»?
3 Hvilken klubb tapte dypt urettferdig 0-3 mot Bodø/Glimt i cupen sist uke? Dette var kontroversielt da kampen aldri ble spilt og NFF satte resultatet. 
4 Hva kalles med et mer folkelig navn champagnen Veuve Clicquot?
5 Hva er det i den røde kofferten som blir fraktet til Underhuset i starten på mars hvert år? 
6 Ranger disse svenske byene fra sør mot nord: Jönköping, Karlstad, Uppsala og Visby.
7 Hvilket år skjer dette: Hewlett-Packard lanserer den første PC som kan brukes til tekstbehandling, Zimbabwe blir selvstendig, Pizza Grandiosa blir lansert, Vigdis Finnbogadottir blir verdens første valgte kvinnelige president, John Bonham dør og Tvillingene Katrine og Kristine Lunde blir født. 
14 Hvilken kjent matrett er frittate en italiensk kraftig versjon av? 
15 Malcolm Little var leder for organisasjonen «The Nation of Islam». Under hvilket navn ble han bedre kjent?
16 London er historisk sett to byer som har vokst sammen til en, ikke ulikt Budapest. London lå primært sør for Themsen, men hva het byen nord for Themsen? Navnet er mye brukt i dag, som en viktig del av byen. 
17 Hvor mange sesonger ble spilt inn av TV-serien «Friends»? Alle ble sendt i Norge. 
18 Hvem komponerte operaen «Aida» som ble urfremført i Kairo i 1871?
19 Hva er det vanligere uttrykket for tilstanden hypertensjon? 
20 Hvilken meget omfattende bestemmelse ble innført i Kina i 1971? Dette skulle forandre det kinesiske samfunnet for alltid.
21 Siren Sundby er OL og VM vinner i seiling. Hvilken båttype vant hun sine største triumfer med? 
22 Ingvild Tennfjord har gitt ut flere bestselgende bøker innen et bestemt fagfelt, hvilket fagfelt? 
23 Hvilken radiokanal er verdens eldste feministkanal? Den ble startet av Rita Westvik i 1982, og har hatt tilhold på Blitz-huset siden 1984? Kanalen har til tider vært ute i hardt vær, bla i det beryktede «Horekundesaken» i 1983. 
24 Hva er det norske navnet på Norges og Europas største veps? Den heter Hornet på engelsk og Vespa crabo på latin.
25 Lytteprøve: 19 februar døde Gary Brooker. Hvilket band var han pianist og vokalist? Bandets første singel er stort sett gått til topps på alle kåringer om «tidenes beste singel» Etter bare et par uker med enorm suksess, fant bandet ut at de nok aldri kom til å toppe denne singelen og de bestemte seg raskt for å endre litt på stilen, slik at de kunne fortsette uten å hele tiden bli sammenlignet med denne uoppnåelige singelen. Vi hører her selvsagt «Tidenes singel» og så en smakebit fra klassikeren «A Salty Dog» fra 1969. (spill ‘’a whiter shade of pale’’)

RUNDE 1 m/svar

1 I det russiske angrepet på Ukraina var det urovekkende kamp i Zaporizjzja.  Hva er det som ligger akkurat der?  Europa største atomkraftverk.
2 Hvem er det som ikke får fornyet tillit som leder av Rogaland Arbeiderparti? Torstein Tvedt Solberg
3 Hvem vant årets Holmenkollrenn på søndag i helga? Det var nokså utrolig etter at han var erklært klinisk død for under et år siden.  Daniel Andre Tande
4 Hva i/på kroppen heter coccyx på latin? Den blir sammen med mannlige brystvorter og blindtarmen sett på som unødvendig.  Halebeinet
5 Med et ord på R: hva heter det når et prosjektil som treffer noe og så forandrer bane? Et eksempel er når ei kule treffer noe hardt og forandrer bane og treffer noe.  Rikosjett
6 Hvor mange norske kommuner har grense mot Russland? 1
7 Lytteprøve: Hva het dette Stavangerbandet? Det er et av de første som oppstod p tidlig 1960-tall, men ga ikke ut sin eneste plate før i 1978. Dette var bandet hvor Magne Høyland, Knut Königsberg og Tor Salomonsen startet sine karrierer. (spill ‘’back to the streets’’) Nurk Twins

Svar: 8. Gerrymandering 9. Little Britain 10. Grana Padana 
11.Reykjavik 12. Hattifnattene 13. Sergej Lavrov

14 Hvilket genialt og mye brukt system introduserte benediktinermunken Guido av Arezzo (990-1050)? Systemet er brukt i kultursammenheng og er nesten uforandret i snart 1000 år, da systemet ble introdusert i 1026? Notesystemet
15 Hvilket ord kan du sette foran -kurv og -loff, men bak hår- og muse- og få nye ord?  Flette
16 Hvem ble ny arbeidsminister etter Hadja Tajik som trakk seg sist uke?  Marte Mjøs Persen
17 Få eller ingen ord/ navn blir sett på som morsommere enn aptonymene. Hva er det?  Det er ord/navn som spiller på personens navn kontra yrke. Som f.eks Optiker Øye
18 Hvilket instrument er hovedinstrumentet på Titanofestivalen? Trekkspill
19 På hvilken racing-bane kjøres det berømte 24 timers løpet?  Le Mans
20 Hva het Dronning Sylvia av Sverige før hun giftet seg? Sommerlath
21 Hva heter ørkenen i det sørlige Afrika som regnes som verdens største gressørken? Kalahari
22 Hva er det engelskmennene kaller andre etasje på en bygning? First Floor
23 I sangen «Splitter pine» av Dumdum Boys, hvem er det som skviser litt hardere? Store Høvding
24 I hvilken kjent roman av Charles Dickens heter en av skurkene Uriah Heep? David Copperfield
25 Lytteprøve: Hvem spiller gitar og synger her? Artisten er kjent for å ha sin egen stil i spekteret blues/ country og latinsk musikk. Han er kjent for filmmusikk fra filmer som «Paris, Texas», «Southern Comfort» og «Buena Vista Social Club». (spill ‘’poor man’s shangri-la’’) Ry Cooder. 

RUNDE 2 m/svar

1 Hva het Stavangerkunstneren som døde 3.mars 83 år gammel? Han var bosatt i store deler av sitt voksne liv i utlandet.  Jan Groth
2 Hvilken svensk forfatter topper nå bestselgerlistene med boka «Fedrenes misgjerninger»? Åsa Larsson
3 Hvilken klubb tapte dypt urettferdig 0-3 mot Bodø/Glimt i cupen sist uke? Dette var kontroversielt da kampen aldri ble spilt og NFF satte resultatet.  Aalesund
4 Hva kalles med et mer folkelig navn champagnen Veuve Clicquot? Gul enke
5 Hva er det i den røde kofferten som blir fraktet til Underhuset i starten på mars hvert år?  Statsbudsjettet
6 Ranger disse svenske byene fra sør mot nord: Jönköping, Karlstad, Uppsala og Visby. Visby – Jönköping – Karlstad – Uppsala
7 Hvilket år skjer dette: Hewlett-Packard lanserer den første PC som kan brukes til tekstbehandling, Zimbabwe blir selvstendig, Pizza Grandiosa blir lansert, Vigdis Finnbogadottir blir verdens første valgte kvinnelige president, John Bonham dør og Tvillingene Katrine og Kristine Lunde blir født.  1980

Svar: 8. Helvete (platebutikk i Oslo) 9. Første menneskeskapte gjenstander som forlot solsystemet vårt 10. NFT (non-fungible token) 11. Klappmyss 12. Figgjo porselen 13. Marius Lindvik

14 Hvilken kjent matrett er frittate en italiensk kraftig versjon av?  Omelett
15 Malcolm Little var leder for organisasjonen «The Nation of Islam». Under hvilket navn ble han bedre kjent? Malcolm X
16 London er historisk sett to byer som har vokst sammen til en, ikke ulikt Budapest. London lå primært sør for Themsen, men hva het byen nord for Themsen? Navnet er mye brukt i dag, som en viktig del av byen.  Westminster
17 Hvor mange sesonger ble spilt inn av TV-serien «Friends»? Alle ble sendt i Norge.  10
18 Hvem komponerte operaen «Aida» som ble urfremført i Kairo i 1871? Guiseppe Verdi
19 Hva er det vanligere uttrykket for tilstanden hypertensjon?  Høyt blodtrykk
20 Hvilken meget omfattende bestemmelse ble innført i Kina i 1971? Dette skulle forandre det kinesiske samfunnet for alltid. Ettbarnspolitikken
21 Siren Sundby er OL og VM vinner i seiling. Hvilken båttype vant hun sine største triumfer med?  Europajolle
22 Ingvild Tennfjord har gitt ut flere bestselgende bøker innen et bestemt fagfelt, hvilket fagfelt?  Vin
23 Hvilken radiokanal er verdens eldste feministkanal? Den ble startet av Rita Westvik i 1982, og har hatt tilhold på Blitz-huset siden 1984? Kanalen har til tider vært ute i hardt vær, bla i det beryktede «Horekundesaken» i 1983.  Radiorakel
24 Hva er det norske navnet på Norges og Europas største veps? Den heter Hornet på engelsk og Vespa crabo på latin. Geithams
25 Lytteprøve: 19 februar døde Gary Brooker. Hvilket band var han pianist og vokalist? Bandets første singel er stort sett gått til topps på alle kåringer om «tidenes beste singel» Etter bare et par uker med enorm suksess, fant bandet ut at de nok aldri kom til å toppe denne singelen og de bestemte seg raskt for å endre litt på stilen, slik at de kunne fortsette uten å hele tiden bli sammenlignet med denne uoppnåelige singelen. Vi hører her selvsagt «Tidenes singel» og så en smakebit fra klassikeren «A Salty Dog» fra 1969. (spill ‘’a whiter shade of pale’’) Procol Harum 

quiz 1. mars 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Brage. 12 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 23 poeng av 25 mulige.
Snittscoren i runde 1 var 14 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Team America World Police) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren i runde 2 var 15 poeng.

RUNDE 1

1          Hvilke tre personer har hatt tittlene President av Russland?
2          Sjokoladeprodusenten Roshen tar sitt navn fra og er eid av hvilken tidligere Ukrainsk president, som ikke ble gjenvalgt i 2019?
3          I hvilken Fransk nittitallsserie møter vi karakterer som Nicolas, Sebastien, Johanna og CriCri- D’amour – i tillegg til tittelpersonen?
4          Iktyologi er læren om hvilke virveldyr?
5          Hvilken forfatter (1835-1910) skal ha uttalt at «ryktet om min død er betydelig overdrevet»?
6          1992 er det siste året hvor både Sommer- og Vinter-OL har blitt arrangert. Hvilke to byer var arrangørsteder for disse olympiadene?
7          I tennis opererer en med et noe spesielt poengsystem. Hva er stillinga i et game om du har vunnet to poeng og motstanderen din har vunnet ett poeng?                 
8          Hvilken ordklasse omhandler hvor noe er plassert eller hvor noe er på vei?
9          Hvilken gruppe sosiale insekter inngår sammen med kakerlakkene i ordenen Blattodea? De forekommer ikke naturlig i Norge, men har særlig stor utbredelse i Afrika.
16         Hvilke “edle” utmerkelser deles ut av RIAA i USA og IFPI i de fleste europeiske land?
17         «BBC-engelsk» er en mye brukt betegnelse på en formell eller snobbete måte å prate
engelsk på. I mer formelle sammenhenger blir standard britisk engelsk referert til som RP. Hva står bokstavene RP for?
18.        På dagens dato i hvilket rundt år begynte innførte man den Gregorianske kalender? Kalenderen hoppet da fra 18. februar til 1. mars ved midnatt.    
19         Rio de Janeiro ble grunnlagt på dagens dato, i hvilket århundre?
20         «We’ll always have Paris» er et berømt filmsitat som ytres av karakteren Rick Blaine i hvilken udødelig filmklassiker, som ble regissert av Michael Curtiz?
21.        For hvilket lag spilte Kobe Bryant hele sin karriere? Han vant fem NBA-mesterskap med laget, som tidligere holdt til i Minneapolis.                                                    
22         I dag er dagen mange kaller mardi gras, hva kalles denne dagen på norsk?
23         Tsai Ing-wen ble i 2016 valgt som den første kvinnelige presidenten av hvilken øynasjon? Hun ble gjenvalgt i 2020.
24         I hvilken liten amerikansk delstat er mer enn 66% av selskapene på Fortune 500-listen offisielt registrert? Dette skyldes delstatens selskapsvennlige og godt utviklede lovgivning.
25         I hvilket fiktivt land, som i sitt univers er kjent for å utvinne metallet vibranium, foregår store deler av handlinga i filmen Black Panther (2018)?

RUNDE 2

1          Josef Stalin døde på dagens dato i hvilket år? +/- 1 år  
2          Hvilket ord, som kommer av «mage» og «tale», er et annet ord for buktaler?         
3          Etter å ha sovnet i en conteiner, våknet opp i USA og tatt en utdannelse der, vender Dynamitt-Harry tilbake med et nytt og mer moderne kallenavn i en Olsenbanden-film fra 1978 – hvilket?     
4          I hvilket land i Midtøsten ble VM i håndball for herrer arrangert i 2015?
5          Hvor mange poeng gir en touchdown i Amerikansk fotball? Vi ser da bort fra mulighetene til å skaffe ekstra poeng.
6          Hva er navnet på det skriftlige systemet eller alfabetet som brukes for å gi signaler over lengre avstand ved hjelp av flagg (samt armbevegelser)?
7          Hvilke to bokstaver inngår, i tillegg til “40”, i modellnavnet på racingbilen lansert av Ford i 1964? Bilmodellen hadde hovedrollen i filmen “Ford Vs Ferrari” 2019 og fikk en moderne arvtaker lansert i 2004.
8          «The Chain» er en av de mest kjente låtene til hvilket band? Bandet forbindes særlig med albumet Rumours (1977), og passende nok finner vi nettopp denne låta på denne plata.
9          Hvilken kalender brukte man i Norge før innføringen av den Gregorianske?
16         Hva er det norske navnet på den seremonielle bønnen som på latin heter «Pater noster»?
17         Teorien om at sola er sentrum av solsystemet kalles gjerne Det heliosentriske verdensbilde. Denne teorien erstatta etter hvert Det geosentriske verdensbilde. En av de viktigste teoretikerne bak heliosentrismen var en polsk astronom (1473-1543). Hva het han?                  
18         Hva heter metallet sølv på latin? Et sør-amerikansk land har et navn betyr sølv-aktig på spansk.
19         «Verdens beste» er også et alternativt navn på hvilken kake, som ble kåra til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere i 2002?
20         Nitimen må ikke forveksles med grevlingens time, som er det tidspunktet på døgnet hvor grevlingen er mest aktiv. Da roter den rundt og leter etter mat. Nevn ett klokkeslett du tror kan være innafor grevlingens time!
21         Hvilken amerikansk nasjonalpark som dekker over delstatene Wyoming, Montana og Idaho, ble opprettet på dagens dato for 150år siden, som den første amerikanske nasjonalparken?
22         Hvilket navn med geografiske assosiasjoner hadde Duran Durans album fra 1982 som i tillegg til tittellåta inneholder singlene «Hungry Like The Wolf» og «Save A Prayer»?
23         Hvilket ord på Ø er i legevitenskapen betegnelsen på en voldsom eller sykelig økning av vevsvæske i hulrom i kroppen? Dette kalles ofte for å ha «vann i kroppen».
24         “Den skjulte trussel” er den norske undertittelen på en film fra 1999 som inngår i en kjent filmserie. Hvilken filmserie er det snakk om?                                     
25         Hva er navnet på Telenors mobilabonnement for de mellom 18 og 28 år?

RUNDE 1 m/svar

1          Hvilke tre personer har hatt tittlene President av Russland? Jeltsin, Putin, Medvedev
2          Sjokoladeprodusenten Roshen tar sitt navn fra og er eid av hvilken tidligere Ukrainsk president, som ikke ble gjenvalgt i 2019? Pedro Poroshenko
3          I hvilken Fransk nittitallsserie møter vi karakterer som Nicolas, Sebastien, Johanna og CriCri- D’amour – i tillegg til tittelpersonen? Helene og gutta
4          Iktyologi er læren om hvilke virveldyr? Fisk
5          Hvilken forfatter (1835-1910) skal ha uttalt at «ryktet om min død er betydelig overdrevet»? Mark Twain
6          1992 er det siste året hvor både Sommer- og Vinter-OL har blitt arrangert. Hvilke to byer var arrangørsteder for disse olympiadene? Barcelona, Albertville
7          I tennis opererer en med et noe spesielt poengsystem. Hva er stillinga i et game om du har vunnet to poeng og motstanderen din har vunnet ett poeng?                  30-15
8          Hvilken ordklasse omhandler hvor noe er plassert eller hvor noe er på vei? Preposisjoner
9          Hvilken gruppe sosiale insekter inngår sammen med kakerlakkene i ordenen Blattodea? De forekommer ikke naturlig i Norge, men har særlig stor utbredelse i Afrika. Termitter

svar: 10. NILS VAN DER POEL 11. FREDERIC CHOPIN 12. SANTANA 
13. THE OMEN 14. THE PEACEMAKER 15. ÆLVESPEILET

16         Hvilke “edle” utmerkelser deles ut av RIAA i USA og IFPI i de fleste europeiske land? Sølv-, gull- og platinaplater
17         «BBC-engelsk» er en mye brukt betegnelse på en formell eller snobbete måte å prate
engelsk på. I mer formelle sammenhenger blir standard britisk engelsk referert til som RP. Hva står bokstavene RP for?
Received Pronounciation
18.        På dagens dato i hvilket rundt år begynte innførte man den Gregorianske kalender? Kalenderen hoppet da fra 18. februar til 1. mars ved midnatt.     1700
19         Rio de Janeiro ble grunnlagt på dagens dato, i hvilket århundre? 16. (1565)
20         «We’ll always have Paris» er et berømt filmsitat som ytres av karakteren Rick Blaine i hvilken udødelig filmklassiker, som ble regissert av Michael Curtiz? Casablanca
21.        For hvilket lag spilte Kobe Bryant hele sin karriere? Han vant fem NBA-mesterskap med laget, som tidligere holdt til i Minneapolis.                                                     LA Lakers
22         I dag er dagen mange kaller mardi gras, hva kalles denne dagen på norsk? Fete-tirsdag
23         Tsai Ing-wen ble i 2016 valgt som den første kvinnelige presidenten av hvilken øynasjon? Hun ble gjenvalgt i 2020. Taiwan
24         I hvilken liten amerikansk delstat er mer enn 66% av selskapene på Fortune 500-listen offisielt registrert? Dette skyldes delstatens selskapsvennlige og godt utviklede lovgivning. Delaware
25         I hvilket fiktivt land, som i sitt univers er kjent for å utvinne metallet vibranium, foregår store deler av handlinga i filmen Black Panther (2018)? Wakanda

RUNDE 2 m/svar

1          Josef Stalin døde på dagens dato i hvilket år? +/- 1 år   1953
2          Hvilket ord, som kommer av «mage» og «tale», er et annet ord for buktaler?          Ventrilokvist
3          Etter å ha sovnet i en conteiner, våknet opp i USA og tatt en utdannelse der, vender Dynamitt-Harry tilbake med et nytt og mer moderne kallenavn i en Olsenbanden-film fra 1978 – hvilket?      Data-Harry
4          I hvilket land i Midtøsten ble VM i håndball for herrer arrangert i 2015? Qatar
5          Hvor mange poeng gir en touchdown i Amerikansk fotball? Vi ser da bort fra mulighetene til å skaffe ekstra poeng. Seks
6          Hva er navnet på det skriftlige systemet eller alfabetet som brukes for å gi signaler over lengre avstand ved hjelp av flagg (samt armbevegelser)? Semafor
7          Hvilke to bokstaver inngår, i tillegg til “40”, i modellnavnet på racingbilen lansert av Ford i 1964? Bilmodellen hadde hovedrollen i filmen “Ford Vs Ferrari” 2019 og fikk en moderne arvtaker lansert i 2004. GT
8          «The Chain» er en av de mest kjente låtene til hvilket band? Bandet forbindes særlig med albumet Rumours (1977), og passende nok finner vi nettopp denne låta på denne plata. Fleetwood Mac
9          Hvilken kalender brukte man i Norge før innføringen av den Gregorianske? Den julianske

Svar: 10. Kepa 11. Heidi 12. Elizabeth 1 13. Garotte 
14. Daft Punk 15. Herr Otto Flick

16         Hva er det norske navnet på den seremonielle bønnen som på latin heter «Pater noster»? Fader Vår / Vår far i himmelen
17         Teorien om at sola er sentrum av solsystemet kalles gjerne Det heliosentriske verdensbilde. Denne teorien erstatta etter hvert Det geosentriske verdensbilde. En av de viktigste teoretikerne bak heliosentrismen var en polsk astronom (1473-1543). Hva het han?                   Kopernikus
18         Hva heter metallet sølv på latin? Et sør-amerikansk land har et navn betyr sølv-aktig på spansk. Argentum
19         «Verdens beste» er også et alternativt navn på hvilken kake, som ble kåra til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere i 2002? Kvæfjordkake
20         Nitimen må ikke forveksles med grevlingens time, som er det tidspunktet på døgnet hvor grevlingen er mest aktiv. Da roter den rundt og leter etter mat. Nevn ett klokkeslett du tror kan være innafor grevlingens time! 20:30 – 03:30
21         Hvilken amerikansk nasjonalpark som dekker over delstatene Wyoming, Montana og Idaho, ble opprettet på dagens dato for 150år siden, som den første amerikanske nasjonalparken? Yellowstone
22         Hvilket navn med geografiske assosiasjoner hadde Duran Durans album fra 1982 som i tillegg til tittellåta inneholder singlene «Hungry Like The Wolf» og «Save A Prayer»? Rio
23         Hvilket ord på Ø er i legevitenskapen betegnelsen på en voldsom eller sykelig økning av vevsvæske i hulrom i kroppen? Dette kalles ofte for å ha «vann i kroppen». Ødem
24         “Den skjulte trussel” er den norske undertittelen på en film fra 1999 som inngår i en kjent filmserie. Hvilken filmserie er det snakk om?                                      Star Wars
25         Hva er navnet på Telenors mobilabonnement for de mellom 18 og 28 år? Yng