Quiz 23. januar 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 23 lag deltok i runde 1, 22 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Ha’kke peiling og Rundt bålet) 25 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Noldus) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 17.8 poeng.

 

RUNDE 1

1 I hvilken del av hæren skal prinsesse Ingrid Alexandra avtjene førstegangstjenesten sin?
2 hvem fikk hedersprisen under årets idrettsgalla, selv om det var en del som mente at Johan Kaggestad burde fått den?
3 i hvilken oscarvinnende animasjonsfilm fra Disney fra 2014, som senere fikk en egen tv-serie, møter vi bl.a Hiro Hamada, Baymax, Honey Lemon og Go Go Tomago?
4 fra Hiro til Hero; hvem fikk en hit med ”Holding out for a hero” for 40 år siden?
5 Hiroshima ble ødelagt under 2. verdenskrig, men har siden den gang vokst til en av flere millionbyer på den største og mest folkerike øya i Japan – hva heter den?
6 hva vil det si å være herostratisk berømt?
7 i hvilken engelsk by står det naturligvis en statue av Robin Hood?
8 Når vi først er inne på Robin Hood: lagkonkurransen i bueskyting kom på OL-programmet i 1988 for både kvinner og menn. I herreklassen har Spania, USA og Italia vunnet en gang hver, de andre 6 gullmedaljene har gått til det samme landet som har vunnet alle 9 gullene i dameklassen. Hvilket land er det som er så suverent best i bueskyting?
9 i hvilket land ble møbelkjeden Bolia etablert i år 2000?
10 slaget ved Bolia skjedde i år 469 på et sted som ligger i det som nå er Ungarn. Hvilken omstridt person har vært statsminister der siden 2010?
11 fra Bol til Bor: I tillegg til Bor så fins det 6 grunnstoff som begynner på bokstaven B. Nevn 3 av dem!
12 hvilken av superheltene fra DCs Marvel univers har blitt spilt av Jason Momoa i 4 filmer, senest i en som nå er kinoaktuell og har undertittelen ”the lost kingdom”?
13 hvilket år: Jason Momoa blir født, USA’s president Jimmy Carter blir angrepet av en illsint, svømmende kanin mens han er på fisketur, Led Zeppelin gir ut sitt siste studioalbum “In through the outdoor”, og Margaret Thatcher blir statsminister i Storbritannia. Sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill ”YMCA”)
14 Denne uka for 25 år siden lå Mariah Carey og Whitney Houston høyt på vg-lista med sangen ”when you believe”. Sangen fikk oscar for beste filmsang, og var fra en animasjonsfilm om Moses som hadde premiere i 1998. Hva het filmen?
15 Hvilke to farger brukes om de to grenene av Nilen som møtes ved Sudans hovedstad Khartoum og deretter renner sammen til Nilens utløp i Middelhavet?
16 hvilket dyr regnes som hellig i Thailand?
17 over til tegneserienes verden: hvilken André, som hadde blitt 100 år i januar i år hvis han var live, forbindes med klassiske serier som Sprint, Spiralis og Viggo?
18 dagens dato: den tidligere nederlandske fotballstjernen Arjen Robben blir 40 år i dag. Han spilte for 3 klubber i utlandet, i 3 forskjellige land, og ble seriemester minst en gang med alle 3. Hvilke 3 klubber er det snakk om?
2 poeng for alle, 1 poeng for minst 2 rette.
19 med et ord på B, hva heter den øst-europeiske suppa som er basert på rødbeter og derfor har en mørkerød farge
20 når vi først er inne på mørkerødt: hvilket symbol er i logoen til partiet Rødt?
21 hvilken fiskefamilie tilhører rødspette?
22 over til en klassisk spenningsfilm fra 1990 basert på en 40 år gammel bok: hva er Rød Oktober i filmen ”Jakten på Rød Oktober”?
23 Hvilken amerikansk artist fikk en kjempehit i fjor høst med ”paint the town red”, som var første singel fra albumet ”scarlet”?
24 i hvilket fylke ligger Rødøy kommune?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 5 uker på rad i januar og februar for 5 år siden med denne sangen? Den toppet listene i en rekke andre land også, bl.a gikk den rett til topps i USA (spill ”7 rings”)

 

RUNDE 2

1 Hvilken Marcus ble i forrige uke tidenes første astronaut med norsk statsborgerskap?
2 Tore Skoglund døde på fredag i forrige uke, 76 år gammel. Hvilket humorprogram som ble sendt fra Rorbua i Tromsø, ledet han hele 250 sendinger av fra 1987 til 2003?
3 hva het de 3 brødrene i Bee Gees til etternavn?
4 ved hvilken europeisk millionby ligger flyplassen El Prat?
5 dagens dato: på dagens dato for 120 år siden brant Ålesund ned. Hva heter artikekturstilen som preget gjenoppbyggingen av byen, og som også har gitt den sitt kallenavn?
6 hva kalles den politiske og kulturelle bevegelsen fra slutten av 1800-tallet der Hans Jæger og Christian Krogh var sentrale figurer?
7 over til basketball: fra hvilken delstat i USA kommer NBA-lagene Mavericks, Rockets og Spurs?

 

14 ranger byene Lillehammer, Namsos og Tromsø fra vest til øst!
15 Hvilken aktuell figur fra romersk mytologi var guden for porter, dører, og alle begynnelser og slutter, og ble derfor som regel avbildet med to ansikter?
16 virkelig klassisk litteratur: hvem skrev ”den guddommelige komedie” (la divina commedia) for drøye 700 år siden? Her holder det med fornavn
17 holder oss i Italia, fra hvilken by kommer fotballaget Sampdoria?
18 hvilken frukt brukes til å lage balsamicoeddik?
19 norske skole-elever blir tydeligvis bare dårligere og dårligere dess mer de måles på PISA-undersøkelser. Hva står forkortelsen PISA for i denne sammenheng?
20 det skjeve tårn i Pisa skråner for tiden nesten 4 grader. Hvilket ord på T brukes om den delen av matematikk som dreier seg om vinkler og sider i trekanter og har begreper som sinus, cosinus og tangens?
21 hvilken Alejandro har bl.a laget ”21 grams”, ”birdman” og ”the revenant”?
22 hvilket instrument er Jan Garbarek mest kjent for å spille?
23 fra garba til Gabo; i hvilket land heter hovedstaden Gaborone?
24 fra Gaborone til Toblerone: hvilket fjell skal den sjokoladen forestille?
25 lytteprøve: dere får høre en sang som lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden. To måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller, hvem hadde originalen i 1971? (spill ”behind blue eyes”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 I hvilken del av hæren skal prinsesse Ingrid Alexandra avtjene førstegangstjenesten sin? Ingeniørbataljonen (ingeniørvåpenet og ingeniørkorpset ble godtatt)
2 hvem fikk hedersprisen under årets idrettsgalla, selv om det var en del som mente at Johan Kaggestad burde fått den? Cato Zahl Pedersen
3 i hvilken oscarvinnende animasjonsfilm fra Disney fra 2014, som senere fikk en egen tv-serie, møter vi bl.a Hiro Hamada, Baymax, Honey Lemon og Go Go Tomago? Big Hero 6
4 fra Hiro til Hero; hvem fikk en hit med ”Holding out for a hero” for 40 år siden? Bonnie Tyler
5 Hiroshima ble ødelagt under 2. verdenskrig, men har siden den gang vokst til en av flere millionbyer på den største og mest folkerike øya i Japan – hva heter den? Honshu
6 hva vil det si å være herostratisk berømt? man har gjort seg kjent gjennom å gjøre noe forferdelig (beryktet ble godtatt)
7 i hvilken engelsk by står det naturligvis en statue av Robin Hood? Nottingham
8 Når vi først er inne på Robin Hood: lagkonkurransen i bueskyting kom på OL-programmet i 1988 for både kvinner og menn. I herreklassen har Spania, USA og Italia vunnet en gang hver, de andre 6 gullmedaljene har gått til det samme landet som har vunnet alle 9 gullene i dameklassen. Hvilket land er det som er så suverent best i bueskyting? sør-korea
9 i hvilket land ble møbelkjeden Bolia etablert i år 2000? Danmark
10 slaget ved Bolia skjedde i år 469 på et sted som ligger i det som nå er Ungarn. Hvilken omstridt person har vært statsminister der siden 2010? Viktor Orban
11 fra Bol til Bor: I tillegg til Bor så fins det 6 grunnstoff som begynner på bokstaven B. Nevn 3 av dem! 3 av disse: barium, berkelium, beryllium, bly, bohrium og brom
12 hvilken av superheltene fra DCs Marvel univers har blitt spilt av Jason Momoa i 4 filmer, senest i en som nå er kinoaktuell og har undertittelen ”the lost kingdom”? aquaman
13 hvilket år: Jason Momoa blir født, USA’s president Jimmy Carter blir angrepet av en illsint, svømmende kanin mens han er på fisketur, Led Zeppelin gir ut sitt siste studioalbum “In through the outdoor”, og Margaret Thatcher blir statsminister i Storbritannia. Sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill ”YMCA”) 1979
14 Denne uka for 25 år siden lå Mariah Carey og Whitney Houston høyt på vg-lista med sangen ”when you believe”. Sangen fikk oscar for beste filmsang, og var fra en animasjonsfilm om Moses som hadde premiere i 1998. Hva het filmen? Prinsen av Egypt / The Prince of Egypt
15 Hvilke to farger brukes om de to grenene av Nilen som møtes ved Sudans hovedstad Khartoum og deretter renner sammen til Nilens utløp i Middelhavet? hvit og blå
16 hvilket dyr regnes som hellig i Thailand? (hvit) elefant
17 over til tegneserienes verden: hvilken André, som hadde blitt 100 år i januar i år hvis han var live, forbindes med klassiske serier som Sprint, Spiralis og Viggo? André Franquin
18 dagens dato: den tidligere nederlandske fotballstjernen Arjen Robben blir 40 år i dag. Han spilte for 3 klubber i utlandet, i 3 forskjellige land, og ble seriemester minst en gang med alle 3. Hvilke 3 klubber er det snakk om?
2 poeng for alle, 1 poeng for minst 2 rette.
Chelsea, Real Madrid, Bayern München
19 med et ord på B, hva heter den øst-europeiske suppa som er basert på rødbeter og derfor har en mørkerød farge borsj
20 når vi først er inne på mørkerødt: hvilket symbol er i logoen til partiet Rødt? stjerne (5-tagget)
21 hvilken fiskefamilie tilhører rødspette? flyndrefamilien
22 over til en klassisk spenningsfilm fra 1990 basert på en 40 år gammel bok: hva er Rød Oktober i filmen ”Jakten på Rød Oktober”? en u-båt
23 Hvilken amerikansk artist fikk en kjempehit i fjor høst med ”paint the town red”, som var første singel fra albumet ”scarlet”? Doja Cat
24 i hvilket fylke ligger Rødøy kommune? Nordland
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 5 uker på rad i januar og februar for 5 år siden med denne sangen? Den toppet listene i en rekke andre land også, bl.a gikk den rett til topps i USA (spill ”7 rings”) Ariana Grande

 

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilken Marcus ble i forrige uke tidenes første astronaut med norsk statsborgerskap? Marcus Wandt
2 Tore Skoglund døde på fredag i forrige uke, 76 år gammel. Hvilket humorprogram som ble sendt fra Rorbua i Tromsø, ledet han hele 250 sendinger av fra 1987 til 2003? Du skal høre mye
3 hva het de 3 brødrene i Bee Gees til etternavn? Gibb (Barry, Maurice og Robin)
4 ved hvilken europeisk millionby ligger flyplassen El Prat? Barcelona
5 dagens dato: på dagens dato for 120 år siden brant Ålesund ned. Hva heter artikekturstilen som preget gjenoppbyggingen av byen, og som også har gitt den sitt kallenavn? jugendstil
6 hva kalles den politiske og kulturelle bevegelsen fra slutten av 1800-tallet der Hans Jæger og Christian Krogh var sentrale figurer? kristiania-bohemen
7 over til basketball: fra hvilken delstat i USA kommer NBA-lagene Mavericks, Rockets og Spurs? Texas

 

svar: 8. Søregata 9. Mexico 10. Peilkan (fisken heter Pelikanål) 11. Alexis Munthe 12. Cranberries 13. Amazon

 

14 ranger byene Lillehammer, Namsos og Tromsø fra vest til øst! samme rekkefølge: Lillehammer – Namsos – Tromsø
15 Hvilken aktuell figur fra romersk mytologi var guden for porter, dører, og alle begynnelser og slutter, og ble derfor som regel avbildet med to ansikter? Janus (som har gitt navn til Januar)
16 virkelig klassisk litteratur: hvem skrev ”den guddommelige komedie” (la divina commedia) for drøye 700 år siden? Her holder det med fornavn Dante Alighieri
17 holder oss i Italia, fra hvilken by kommer fotballaget Sampdoria? Genoa
18 hvilken frukt brukes til å lage balsamicoeddik? druer
19 norske skole-elever blir tydeligvis bare dårligere og dårligere dess mer de måles på PISA-undersøkelser. Hva står forkortelsen PISA for i denne sammenheng? Programme for International Student Assessment
20 det skjeve tårn i Pisa skråner for tiden nesten 4 grader. Hvilket ord på T brukes om den delen av matematikk som dreier seg om vinkler og sider i trekanter og har begreper som sinus, cosinus og tangens? trigonometri
21 hvilken Alejandro har bl.a laget ”21 grams”, ”birdman” og ”the revenant”? Inarritu
22 hvilket instrument er Jan Garbarek mest kjent for å spille? (sopran- og tenor)saksofon
23 fra garba til Gabo; i hvilket land heter hovedstaden Gaborone? botswana
24 fra Gaborone til Toblerone: hvilket fjell skal den sjokoladen forestille? matterhorn (monte cervino)
25 lytteprøve: dere får høre en sang som lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden. To måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller, hvem hadde originalen i 1971? (spill ”behind blue eyes”) Limp Bizkit, original av The Who

 

 

Quiz 2. januar 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 16 lag deltok i runde 1, 14 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) full pott, 26 poeng.
Snittscoren var 17.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Subrosa) 25 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var hele 20.4 poeng.

RUNDE 1

1 VM i lyn- og hurtigsjakk gikk som vanlig av stabelen i romjula, og Magnus Carlsen vant begge grenene 🙂 Arrangementet foregikk denne gangen i silkeveibyen Samarkand, som er den nest største byen i hvilket land?
2 På nyttårsaften ble det klart at Dronning Margrethe II av Danmark abdiserer 14. januar. Hvilket regentnummer får kronprins Fredrik når han blir konge om 12 dager?
3 fra hvilket land kommer tradisjonen med juletre?
4 for 50 år siden, altså i 1974, fant man i Etiopia fossilene av et apemenneske som levde for ca 3.2 millioner år siden. Fossilet fikk navn etter det første ordet i tittelen til en kjent Beatles-sang, hva heter fossilet? Hvis det hjelper er sangen fra plata ”sgt peppers lonely hearts club band”
5 hva er etternavnet til Valborg og Kjell i filmene om Olsen-banden?
6 med hvilken sang vant danske Olsen brothers Eurovision Song Contest i 2000?
7 hvilke 4 land i verden slutter på -ria?
8 i en vanlig kortstokk, hvilken av kongene har ikke bart?
9 hva var “opium for folket” ifølge Karl Marx?
10 i hvilken by i USA heter NBA-laget Hawks, MLB-laget Braves og NFL-laget Falcons?
11 i hvilken fortelling av Astrid Lindgren, første gang utgitt i 1954, har hovedpersonen en kamerat som heter JumJum og en hest som heter Miramis?
12 hva heter statsministeren i Sverige, som for øvrig ble 60 år på fredag?
13 hvilket år: Madina Salimova, mer kjent som Maria Amalie, blir sendt ut av Norge i januar, men får komme tilbake i april, prins William gifter seg med Kate, NRK sender Hurtigruten – minutt for minutt, Wenche Foss dør, Gadaffi blir drept, og sangen dere får høre topper vg-lista i januar (spill “grenade”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år
14 Hvitting kalles ofte for havets kylling, men hvilken fiskefamilie tilhører hvittingen?
A) Flyndrefamilien B) Laksefamilien C) Torskefamilien
15 til filmen som for 20 år siden fikk oscar for beste animasjonsfilm: hva slags fisk er Nemo, i filmen Oppdrag Nemo?
16 mer sjørelatert animasjonsfilm fra 20 år tilbake. Nevn en av de to som fikk en hit med sangen ”car wash” fra filmen ”stor ståhai” (a shark’s tale)!
17 fra hai til haiti: hva heter hovedstaden der?
18 hvilken matvareprodusent brukte i årevis slagordet ”det kjennes på smaken”?
19 hvilken norsk komiker og programleder gav i fjor høst ut boka ”Jeg burde kanskje sagt nei”?
20 den arenaen hvor det har blitt spilt flest toppseriekamper i engelsk fotball er Goodison Park, hvilket lag spiller hjemmekampene sine der?
21 Hva heter den italienske dressingen som vanligvis lages av revet sitronskall, hvitløk, persille og olivenolje, og som er standard tilbehør til ossobucco?
22 hvilken nazi-forbryter, med kallenavnet sjefsbøddelen, er den eneste som har fått dødsstraff i Israel?
23 mellom hvilke to planeter ligger asteroidebeltet?
24 hvilken John har bl.a regissert den første og den tredje Die Hard filmen, i tillegg til filmer som ”Last Action Hero” og ”Jakten på rød oktober”?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista denne uka for ti år siden med denne sangen, det holder med en av artistene for å få poeng? (spill ”timber”)

 

RUNDE 2

1 hvem spiller hovedrollen i den kinoaktuelle filmen om Napoleon Bonaparte?
2 årets sesong av ”mesternes mester” er i gang. Den yngste som er med er 29-årige Camilla Gjersem. I hvilken idrett har hun 5 NM-gull?
3 hvor i kroppen har vi beinet Radius?
4 hva heter apen til Aladdin i Disney-filmen med samme navn?
5 hvilken kjent artist gav ut plata ”aladdin sane” i 1973?
6 8 land har kystlinje til Persiagulfen, hvilke 8 er det?
2 poeng for alle 8, 1 poeng for minst 5 rette
7 hvilket dyr inngår i det norske navnet på det som kalles nullermand på dansk og dammråtta på svensk?
8 hva var slektsforholdet mellom forfatteren Aleksander Kielland og malersken Kitty Kielland?
9 i hvilken by skal sommer-OL arrangeres senere i år?
10 med et ord på K, hva kalles en regulerbar gardinstang?
11 de fleste har hørt om den russiske øygruppa Frans Josefs land, men i hvilket land var Frans Josef den første keiser fra 1848 til han døde i 1916?
12 Hvilket ord på O brukes om den typen hypotetiske ‘’passasjer’’ i universet som kan muliggjøre tidsreiser,de flyr bl.a gjennom en sånn passasje i filmen ‘’interstellar’’?
13 lytteprøve: fra rolling stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”. Denne sangen kom ut i 1964, hvilket såkalt Motown-band hører vi her? (spill ”my girl”)
14 hva heter stesøsteren til Askepott i klassikeren “tre nøtter til Askepott”? Hun deler navn med en kjent figur fra Nickelodeon.
15 musikk som har 100 års jubileum i år: hvem komponerte ”rhapsody in blue”, en komposisjon for piano og orkester som kombinerer elementer fra både klassisk musikk og jazz? Hvis det hjelper hadde komponisten like initialer.
16 hvilken norsk by ligger hele 628 meter over havet, nesten dobbelt så høyt som den som ligger nest høyest?
17 hvilken frukt heter Manzana på spansk og Mela på italiensk?
18 hvilken turistattraksjon i Roma er ca 1900 år gammel og har et navn som betyr Alle Guders Tempel?
19 Max Verstappen har nå vunnet VM i formel 1 tre år på rad. Hvilket lag kjører han for?
20 hva kalles 1 par pluss 4 like i maxi-yatzy?
21 slaget ved Borodino regnes som det blodigste slaget under Napoleonskrigene, minst 70000 soldater mistet livet 7. september 1812. I hvilket nåværende land ligger Borodino?
22 Hemofili type B er også kjent som Christmas Disease, navngitt etter den første som fikk diagnosen, Stephen Christmas. Hvilket ord på B er et annet og mye mer kjent norsk navn på denne sykdommen ?
23 30 år gammel film: hvem spilte den kvinnelige hovedrollen i “the Mask” fra 1994, noe som faktisk var vedkommendes første filmrolle?
24 mer 30 år gammel film: hvem komponerte sangene til ”Løvenes konge”?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden med denne sangen? Bonuspoeng å hente hvis man vet hvem som gav ut originalen i januar for 40 år siden (spill ”it’s my life”).

 

RUNDE 1 m/svar

1 VM i lyn- og hurtigsjakk gikk som vanlig av stabelen i romjula, og Magnus Carlsen vant begge grenene 🙂 Arrangementet foregikk denne gangen i silkeveibyen Samarkand, som er den nest største byen i hvilket land? Usbekistan
2 På nyttårsaften ble det klart at Dronning Margrethe II av Danmark abdiserer 14. januar. Hvilket regentnummer får kronprins Fredrik når han blir konge om 12 dager? 10
3 fra hvilket land kommer tradisjonen med juletre? Tyskland
4 for 50 år siden, altså i 1974, fant man i Etiopia fossilene av et apemenneske som levde for ca 3.2 millioner år siden. Fossilet fikk navn etter det første ordet i tittelen til en kjent Beatles-sang, hva heter fossilet? Hvis det hjelper er sangen fra plata ”sgt peppers lonely hearts club band” Lucy
5 hva er etternavnet til Valborg og Kjell i filmene om Olsen-banden? Jensen
6 med hvilken sang vant danske Olsen brothers Eurovision Song Contest i 2000? fly on the wings of love
7 hvilke 4 land i verden slutter på -ria? Bulgaria, Liberia, Nigeria, Syria
8 i en vanlig kortstokk, hvilken av kongene har ikke bart? hjerterkongen
9 hva var “opium for folket” ifølge Karl Marx? religion
10 i hvilken by i USA heter NBA-laget Hawks, MLB-laget Braves og NFL-laget Falcons? Atlanta
11 i hvilken fortelling av Astrid Lindgren, første gang utgitt i 1954, har hovedpersonen en kamerat som heter JumJum og en hest som heter Miramis? Mio, min mio
12 hva heter statsministeren i Sverige, som for øvrig ble 60 år på fredag? Ulf Kristersson
13 hvilket år: Madina Salimova, mer kjent som Maria Amalie, blir sendt ut av Norge i januar, men får komme tilbake i april, prins William gifter seg med Kate, NRK sender Hurtigruten – minutt for minutt, Wenche Foss dør, Gadaffi blir drept, og sangen dere får høre topper vg-lista i januar (spill “grenade”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år
2011
14 Hvitting kalles ofte for havets kylling, men hvilken fiskefamilie tilhører hvittingen?
A) Flyndrefamilien B) Laksefamilien C) Torskefamilien
C) Torskefamilien
15 til filmen som for 20 år siden fikk oscar for beste animasjonsfilm: hva slags fisk er Nemo, i filmen Oppdrag Nemo? klovnefisk
16 mer sjørelatert animasjonsfilm fra 20 år tilbake. Nevn en av de to som fikk en hit med sangen ”car wash” fra filmen ”stor ståhai” (a shark’s tale)! Christina Aguilera, Missy Elliott
17 fra hai til haiti: hva heter hovedstaden der? Port-au-prince
18 hvilken matvareprodusent brukte i årevis slagordet ”det kjennes på smaken”? Gilde
19 hvilken norsk komiker og programleder gav i fjor høst ut boka ”Jeg burde kanskje sagt nei”? Else Kåss Furuseth
20 den arenaen hvor det har blitt spilt flest toppseriekamper i engelsk fotball er Goodison Park, hvilket lag spiller hjemmekampene sine der? Everton
21 Hva heter den italienske dressingen som vanligvis lages av revet sitronskall, hvitløk, persille og olivenolje, og som er standard tilbehør til ossobucco? Gremolata
22 hvilken nazi-forbryter, med kallenavnet sjefsbøddelen, er den eneste som har fått dødsstraff i Israel? Adolf Eichmann
23 mellom hvilke to planeter ligger asteroidebeltet? mars og jupiter
24 hvilken John har bl.a regissert den første og den tredje Die Hard filmen, i tillegg til filmer som ”Last Action Hero” og ”Jakten på rød oktober”? John Mctiernan
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista denne uka for ti år siden med denne sangen, det holder med en av artistene for å få poeng? (spill ”timber”) Pitbull, Kesha

 

RUNDE 2 m/svar

1 hvem spiller hovedrollen i den kinoaktuelle filmen om Napoleon Bonaparte? Joaquin Phoenix
2 årets sesong av ”mesternes mester” er i gang. Den yngste som er med er 29-årige Camilla Gjersem. I hvilken idrett har hun 5 NM-gull? Kunstløp
3 hvor i kroppen har vi beinet Radius? i underarmen (godtar arm)
4 hva heter apen til Aladdin i Disney-filmen med samme navn? Abu
5 hvilken kjent artist gav ut plata ”aladdin sane” i 1973? David Bowie
6 8 land har kystlinje til Persiagulfen, hvilke 8 er det?
2 poeng for alle 8, 1 poeng for minst 5 rette
iran, irak, kuwait, saudi-arabia, bahrain, emiratene, qatar, oman
7 hvilket dyr inngår i det norske navnet på det som kalles nullermand på dansk og dammråtta på svensk? kanin (hybelkanin)
8 hva var slektsforholdet mellom forfatteren Aleksander Kielland og malersken Kitty Kielland? de var søsken
9 i hvilken by skal sommer-OL arrangeres senere i år? paris
10 med et ord på K, hva kalles en regulerbar gardinstang? Kirsch-stang
11 de fleste har hørt om den russiske øygruppa Frans Josefs land, men i hvilket land var Frans Josef den første keiser fra 1848 til han døde i 1916? østerrike (godtar også østerrike-ungarn, selv om han strengt talt var konge av Ungarn)
12 Hvilket ord på O brukes om den typen hypotetiske ‘’passasjer’’ i universet som kan muliggjøre tidsreiser,de flyr bl.a gjennom en sånn passasje i filmen ‘’interstellar’’? ormehull
13 lytteprøve: fra rolling stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”. Denne sangen kom ut i 1964, hvilket såkalt Motown-band hører vi her? (spill ”my girl”) Temptations
14 hva heter stesøsteren til Askepott i klassikeren “tre nøtter til Askepott”? Hun deler navn med en kjent figur fra Nickelodeon. Dora
15 musikk som har 100 års jubileum i år: hvem komponerte ”rhapsody in blue”, en komposisjon for piano og orkester som kombinerer elementer fra både klassisk musikk og jazz? Hvis det hjelper hadde komponisten like initialer. George Gershwin
16 hvilken norsk by ligger hele 628 meter over havet, nesten dobbelt så høyt som den som ligger nest høyest? Røros
17 hvilken frukt heter Manzana på spansk og Mela på italiensk? eple
18 hvilken turistattraksjon i Roma er ca 1900 år gammel og har et navn som betyr Alle Guders Tempel? pantheon
19 Max Verstappen har nå vunnet VM i formel 1 tre år på rad. Hvilket lag kjører han for? Red Bull (Racing). Har vunnet 44 av 66 løp disse 3 sesongene!
20 hva kalles 1 par pluss 4 like i maxi-yatzy? tårn
21 slaget ved Borodino regnes som det blodigste slaget under Napoleonskrigene, minst 70000 soldater mistet livet 7. september 1812. I hvilket nåværende land ligger Borodino? Russland (12 mil vest for Moskva)
22 Hemofili type B er også kjent som Christmas Disease, navngitt etter den første som fikk diagnosen, Stephen Christmas. Hvilket ord på B er et annet og mye mer kjent norsk navn på denne sykdommen ? blødersykdom
23 30 år gammel film: hvem spilte den kvinnelige hovedrollen i “the Mask” fra 1994, noe som faktisk var vedkommendes første filmrolle? Cameron Diaz
24 mer 30 år gammel film: hvem komponerte sangene til ”Løvenes konge”? Elton John (tekster av Tim Rice). Hans Zimmer ble godtatt siden han komponerte filmmusikken
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden med denne sangen? Bonuspoeng å hente hvis man vet hvem som gav ut originalen i januar for 40 år siden (spill ”it’s my life”). No Doubt, original av Talk Talk