Quiz 30. august 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 17 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var hele 18.8 poeng.
I en litt mer vrien runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og TAWP) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 15.3 poeng.

RUNDE 1

1 Elon Musk er i Stavanger i forbindelse med ONS og da passer det godt å stille spørsmålet: Hva het den første Tesla-modellen? Den var i produksjon fra 2008 til 2012, og i 2018 ble en slik en sendt ut i bane rundt sola med en kopi av ”haikerens guide til galaksen” i hanskerommet og sangen ”space oddity” av David Bowie på evig repeat på stereoanlegget.
2 et direktorat hvor direktøren må uttale seg ofte til media for tiden er NVE. Hva står E-en for i  forkortelsen NVE?
3 hvilken pH-verdi har rent vann?
4 hvilket selskap, som i år kan feire 100-årsjubileum, er verdens eldste såkalte allmennkringkaster?
5 i hvilken kjent barnesang sier pappaene hysj hysj hysj, og mammaene bla bla bla?
6 hvilke to land grenser Mongolia til?
7 airag regnes som Mongolias nasjonaldrikk. Den består av gjæret melk fra hvilket dyr?
8 hvilken norsk forfatter, som ble født i Vinje i Telemark i august for 125 år siden, er mest kjent for romanene ”Is-slottet” og ”Fuglane”?
9 hva kalles kapteinen på et curling-lag?
10 over til moteverdenen: hva er etternavnet til søstrene Bella og Gigi, som begge er blant verdens mest kjente modeller?
11 i hvilket land ligger oldtidsbyen Petra, berømt for sin arkitektur som er hogd ut i fjellet og kjent fra filmen ”indiana jones og det siste korstog”?
12 hvor mange karat er rent gull?
13 hvilken artist, som tidligere i år fylte 85, sang tittelsangen til James Bond filmene ”Goldfinger”, ”Diamonds are forever” og ”Moonraker”?
14 i hvilken filmserie møter vi Martin Lawrence og Will Smith i rollene som Marcus Burnett og Mike Lowrey?
15 hvilken Ida, kjent fra tv-program som ”prosjekt perfekt” og ”kongen befaler” og også fra Spårtsklubben på VGTV, står bak podcasten ”Ida med hjertet i hånden”?
16 I hvilket land er Izmir, med sine 3 millioner innbyggere, den 3. største byen? Hvis det hjelper så var byen kjent under navnet Smyrna i mange hundre år.
17 hvem var det som i 1992 slo fast at “det er typisk norsk å være god”?
18 hvilken av superheltene Batman, Spiderman og Supermann dukket for første gang opp i en tegneserie for 60 år siden, ca 25 år etter de to andre?
19 Pavel Nedved, som i 2003 ble kåret til verdens beste fotballspiller, fyller 50 år i dag. I løpet av karrieren, som varte fra 1990 til 2009, spilte han mer enn 100 kamper for to italienske klubber, nevn en av dem!
20 hva kalles den franske desserten som består av en pannekake som serveres med en brennende appelsinsaus?
21 hvilket språk har du som morsmål hvis du er en av de ca 300 millioner lusofonemenneskene i verden?
22 hva kalles med et ord på H en naturlig oppstått ring i vegetasjonen som er forårsaket av ulike soppvekster?
23 i hvilken tv-serie, som ble produsert for HBO fra 1999 til 2007 og ofte nevnes som en av tidenes beste, ble hovedrollen spilt av James Gandolfini ?
24 hvilken kvinnelig rapper, som i fjor fullførte en bachelorgrad i helseadministrasjon, er nå aktuell med sitt andre album, ”Traumazine”? Hennes første plate kom ut i 2020 og het ”good news”, og i sommer holdt hun sin første konsert i Norge da hun opptrådte på Kadettfestivalen.
25 lytteprøve. Hvem gikk rett til topps på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”think before I talk”)

RUNDE 2

1 hvilket ord er både et tall og navnet på et sted hvor en bro over E6 kollapset 15. august i år?
2 hva er undertittelen til den nye olsen-banden filmen, som har kinopremiere til helgen og der plottet går ut på at gjengen skal stjele et kjent maleri?
3 Hvem spilte den kvinnelige hovedrollen, og sang tittelmelodien, i den norske filmklassikeren “en herre med bart” fra 1942?
4 en rockemusiker som var kjent for å være en herre med bart var Phil Lynott. I hvilket band var han frontfigur fra 1969 til bandet ble oppløst i 1983?
5 på engelsk ble sovjetunionen ofte kalt USSR, hva stod forkortelsen for?
6 hvor kommer kvinner fra, ifølge tittelen på den kjente samlivsboka av John Grey som kom ut i 1992?
7 vi var innom portugisisk i runde 1: portugisisk er et offisielt språk i sju land i tillegg til Portugal. 2 av disse 7 landene ligger ikke i Afrika, hvilke 2? Landene ligger veldig langt fra hverandre, i to ulike verdensdeler, og det største av dem har nesten 200 ganger flere innbyggere enn det minste. 1 poeng per korrekt svar.

14 hvilket rockeband platedebuterte i 2011 med ”uleste bøker og utgåtte sko” og har senere bl.a gitt ut live-albumet ”det blir bra når det kommer folk”?
15 hva heter den 1271 km lange elva som renner gjennom Canadas hovedstad Ottawa og munner ut i St Lawrence elva ved Montreal?
16 hva slags levende skapninger er du ekspert på hvis du er iktyolog?
A) bløtdyr B) fisker C) insekter
17 hva er både navnet på en tegneserie av Marius Henriksen hvor handlingen foregår på en ungdomsskole, og en podkast av Mikkel Niva og Herman Flesvig?
18 Nora Mørk, som også i år ble kåret til verdens beste håndballspiller, skal denne sesongen spille for hvilken dansk klubb?
19 i hvilken fransk vinregion blir hvitvinen Chablis produsert?
20 hvilket afrikansk land ble selvstendig i 1966, og valgte da å bli et monarki med Moshoeshoe II som konge? Moshoeshoe II døde i en bilulykke i 1996, og ble etterfulgt av sin sønn, Kong Letsie III som fortsatt er landets konge.
21 hvilken farge har bærene på en mistelteinbusk?
22 Hva heter den oscarbelønnede danske filmen fra 2020 hvor fire lærere beslutter seg for å etterprøve den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesker mangler en halv promille alkohol i blodet?
23 hvilken rogalandsgruppe, som faktisk startet opp så tidlig som i 1962, sang om øl, øl og mere øl på midten av 80-tallet?
24 hva heter hovedstaden i Qatar?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad sommeren 1992 med denne sangen? (spill ”everytime we touch”)

RUNDE 1 m/svar

1 Elon Musk er i Stavanger i forbindelse med ONS og da passer det godt å stille spørsmålet: Hva het den første Tesla-modellen? Den var i produksjon fra 2008 til 2012, og i 2018 ble en slik en sendt ut i bane rundt sola med en kopi av ”haikerens guide til galaksen” i hanskerommet og sangen ”space oddity” av David Bowie på evig repeat på stereoanlegget. Roadster
2 et direktorat hvor direktøren må uttale seg ofte til media for tiden er NVE. Hva står E-en for i  forkortelsen NVE? energi
3 hvilken pH-verdi har rent vann? 7
4 hvilket selskap, som i år kan feire 100-årsjubileum, er verdens eldste såkalte allmennkringkaster? BBC
5 i hvilken kjent barnesang sier pappaene hysj hysj hysj, og mammaene bla bla bla? hjulene på bussen
6 hvilke to land grenser Mongolia til? kina og russland
7 airag regnes som Mongolias nasjonaldrikk. Den består av gjæret melk fra hvilket dyr? hest (kamel ble godtatt)
8 hvilken norsk forfatter, som ble født i Vinje i Telemark i august for 125 år siden, er mest kjent for romanene ”Is-slottet” og ”Fuglane”? tarjei vesaas
9 hva kalles kapteinen på et curling-lag? skip
10 over til moteverdenen: hva er etternavnet til søstrene Bella og Gigi, som begge er blant verdens mest kjente modeller? Hadid
11 i hvilket land ligger oldtidsbyen Petra, berømt for sin arkitektur som er hogd ut i fjellet og kjent fra filmen ”indiana jones og det siste korstog”? Jordan
12 hvor mange karat er rent gull? 24 karat
13 hvilken artist, som tidligere i år fylte 85, sang tittelsangen til James Bond filmene ”Goldfinger”, ”Diamonds are forever” og ”Moonraker”? Shirley Bassey
14 i hvilken filmserie møter vi Martin Lawrence og Will Smith i rollene som Marcus Burnett og Mike Lowrey? Bad Boys
15 hvilken Ida, kjent fra tv-program som ”prosjekt perfekt” og ”kongen befaler” og også fra Spårtsklubben på VGTV, står bak podcasten ”Ida med hjertet i hånden”? Ida Fladen
16 I hvilket land er Izmir, med sine 3 millioner innbyggere, den 3. største byen? Hvis det hjelper så var byen kjent under navnet Smyrna i mange hundre år. Tyrkia
17 hvem var det som i 1992 slo fast at “det er typisk norsk å være god”? gro harlem brundtland
18 hvilken av superheltene Batman, Spiderman og Supermann dukket for første gang opp i en tegneserie for 60 år siden, ca 25 år etter de to andre? spiderman
19 Pavel Nedved, som i 2003 ble kåret til verdens beste fotballspiller, fyller 50 år i dag. I løpet av karrieren, som varte fra 1990 til 2009, spilte han mer enn 100 kamper for to italienske klubber, nevn en av dem! Lazio, Juventus
20 hva kalles den franske desserten som består av en pannekake som serveres med en brennende appelsinsaus? crepe suzette
21 hvilket språk har du som morsmål hvis du er en av de ca 300 millioner lusofone menneskene i verden? portugisisk
22 hva kalles med et ord på H en naturlig oppstått ring i vegetasjonen som er forårsaket av ulike soppvekster? heksering
23 i hvilken tv-serie, som ble produsert for HBO fra 1999 til 2007 og ofte nevnes som en av tidenes beste, ble hovedrollen spilt av James Gandolfini ? Sopranos
24 hvilken kvinnelig rapper, som i fjor fullførte en bachelorgrad i helseadministrasjon, er nå aktuell med sitt andre album, ”Traumazine”? Hennes første plate kom ut i 2020 og het ”good news”, og i sommer holdt hun sin første konsert i Norge da hun opptrådte på Kadettfestivalen. megan thee stallion
25 lytteprøve. Hvem gikk rett til topps på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”think before I talk”) astrid S

RUNDE 2 m/svar

1 hvilket ord er både et tall og navnet på et sted hvor en bro over E6 kollapset 15. august i år? tretten
2 hva er undertittelen til den nye olsen-banden filmen, som har kinopremiere til helgen og der plottet går ut på at gjengen skal stjele et kjent maleri? siste skrik!
3 Hvem spilte den kvinnelige hovedrollen, og sang tittelmelodien, i den norske filmklassikeren “en herre med bart” fra 1942? wenche foss
4 en rockemusiker som var kjent for å være en herre med bart var Phil Lynott. I hvilket band var han frontfigur fra 1969 til bandet ble oppløst i 1983? thin lizzy
5 på engelsk ble sovjetunionen ofte kalt USSR, hva stod forkortelsen for? Union of Soviet Socialist Republics
6 hvor kommer kvinner fra, ifølge tittelen på den kjente samlivsboka av John Grey som kom ut i 1992? venus (Menn er fra mars, kvinner er fra venus)
7 vi var innom portugisisk i runde 1: portugisisk er et offisielt språk i sju land i tillegg til Portugal. 2 av disse 7 landene ligger ikke i Afrika, hvilke 2? Landene ligger veldig langt fra hverandre, i to ulike verdensdeler, og det største av dem har nesten 200 ganger flere innbyggere enn det minste. 1 poeng per korrekt svar. brasil og øst timor

svar: 8. Kaka, del Piero, Alonso, Zidane 9. Go 10. Emmanuel Macron
11. Tapir 12. Wallace & Gromit 13. ((50 x 5) – 9 – 3 ) x 4 = 952

14 hvilket rockeband platedebuterte i 2011 med ”uleste bøker og utgåtte sko” og har senere bl.a gitt ut live-albumet ”det blir bra når det kommer folk”? oslo ess
15 hva heter den 1271 km lange elva som renner gjennom Canadas hovedstad Ottawa og munner ut i St Lawrence elva ved Montreal? Ottawa
16 hva slags levende skapninger er du ekspert på hvis du er iktyolog?
A) bløtdyr B) fisker C) insekter
B) fisker
17 hva er både navnet på en tegneserie av Marius Henriksen hvor handlingen foregår på en ungdomsskole, og en podkast av Mikkel Niva og Herman Flesvig? storefri
18 Nora Mørk, som også i år ble kåret til verdens beste håndballspiller, skal denne sesongen spille for hvilken dansk klubb? esbjerg
19 i hvilken fransk vinregion blir hvitvinen Chablis produsert? burgund
20 hvilket afrikansk land ble selvstendig i 1966, og valgte da å bli et monarki med Moshoeshoe II som konge? Moshoeshoe II døde i en bilulykke i 1996, og ble etterfulgt av sin sønn, Kong Letsie III som fortsatt er landets konge. lesotho
21 hvilken farge har bærene på en mistelteinbusk? hvit (bærene er giftige)
22 Hva heter den oscarbelønnede danske filmen fra 2020 hvor fire lærere beslutter seg for å etterprøve den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesker mangler en halv promille alkohol i blodet? et glass til (originaltittel: Druk)
23 hvilken rogalandsgruppe, som faktisk startet opp så tidlig som i 1962, sang om øl, øl og mere øl på midten av 80-tallet? 3 busserulls
24 hva heter hovedstaden i Qatar? Doha
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad sommeren 1992 med denne sangen? (spill ”everytime we touch”) maggie reilly

 

quiz 16. august 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 18 lag deltok i runde 1, 16 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Vestre Bergeland Boldclub) 23 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.5 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Vestre Bergeland Boldclub) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.5 poeng.

RUNDE 1

1 hva heter den mest kjente boka Salman Rushdie har gitt ut?
2 i hvilken by, som har arrangert sommer-OL, foregår EM i friidrett i disse dager?
3 aboriginerne i Australia er bl.a kjent for å ha utviklet et spesielt kastevåpen, hva heter det? 
4 hvilken nordmann var Fns første generalsekretær?
5 hvilken serbisk-amerikansk ingeniør oppfant bl.a vekselstrømmotoren? Han døde fattig i 1943, men har senere blitt omtalt som ”mannen som fant opp det tyvende århundret”.
6 hva heter snømannen i Frost-filmene?
7 i følge den kjente visa av Thorbjørn Egner, i hvilket tettsted må du være født for å være en ekte lofottorsk?
8 i hvilket land heter hovedstaden Jerevan?
9 Hvilket ord kan stå foran ordene lykt, kål og verk?
10 i hvilke barnebøker fins det en skikkelse som heter Filifjonka?
11 fra Fili til Fiji, i hvilken lagidrett har Fiji tatt sine to eneste olympiske gullmedaljer, i 2016 og 2021? Hvis det hjelper, så er de det eneste landet som har tatt olympisk gull i denne idretten.
12 hvilket amerikansk magasin er kjent for sine årlige badedraktutgaver (swimsuit editions)?
13 lytteprøve: hvilken filmserie på foreløpig 4 filmer forbindes med denne sangen? Den første filmen kom ut i 1995, mens den fjerde og foreløpig siste kom ut i 2019? (spill ”you’ve got a friend in me”)
14 hva var etternavnet til prinsesse Diana før hun giftet seg med prins Charles?
15 hva lever en koalabjørn hovedsakelig av?
16 hvilken skuespiller, som i dag fyller 60 år, er kjent fra filmer som ”get smart” og ”the big short”, hovedrollen i den amerikanske versjonen av tv-serien ”the office”, og stemmen til Gru i ”despicable me”-filmene?
17 fra hvilket land kommer musikksjangeren og dansestilen mambo?
18 i hvilket land ligger fjellet Kilimanjaro?
19 hva regnes som det motsatte av egoisme?
20 Hvilken bygning er kjent for rommet som kalles Speilsalen? Rommet er 73 meter langt, 10,5 meter bredt, og 12,3 meter høyt. Det inneholder ikke mindre enn 357 speil. 
21 etter mange år med protester skiftet baseball-laget Cleveland Indians navn før årets sesong. Hva heter laget nå?
22 i hvilken norsk by, som også er fylkeshovedstad, kommer avisa Varden ut?
23 hvilken stol ble designet av Peter Opsvik, lansert for 50 år siden og har blitt solgt i flere millioner eksemplar siden den gang? De aller fleste nordmenn har vel tilbrakt noen timer i en slik.
24 hvor mange kvadratmeter er et mål?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 7 uker på rad sommeren for ti år siden med denne sangen? (spill ”flytta på dej”)

RUNDE 2

1 Hvilket navn hadde media gitt hvalrossen som norske myndigheter tok livet av i Oslofjorden på søndag?
2 hva heter oppfølgerserien til Game of Thrones, den første episoden skal sendes på HBO kommende søndag?
3 hvilken amerikansk president forbindes med reformprogrammet New Deal?
4 islandshesten har hele 5 gangarter. 2 av disse er veldig sjeldne blant hester, nevn en av disse 2!
5 oppkalt etter en rockeartist som døde for seks år siden, hva heter hunden til Siri Kristiansen som vant tv-serien ”gi labb” på tv2?
6 for dem som liker bråkemusikk: i hvilken norsk by arrangeres ekstremmetallfestivalen Beyond the Gates i august hvert år?
7 i tillegg til Cuba, hvilke 4 av FN sine medlemsland begynner på bokstaven C? (hvis man bruker norsk stavemåte)
8 hvorfor er det viktig å skille klinten fra hveten?
9 i hvilke bøker, som også er filmatisert, hører vi om såkalte dødsetere?
10 i hvilken by blir de to største fotballklubbene som regel bare omtalt som Hearts og Hibs?
11 fotballklubben Hearts heter egentlig Heart of Midlothian og har tatt navnet sitt fra en bok av en forfatter som også skrev romaner som ”Rob Roy” og ”Ivanhoe”. Hva het denne forfatteren, som levde fra 1771 til 1832, og regnes som grunnleggeren av den historiske roman?
12 i hvilket, da nyopprettet, fengsel, som var regnet som rømningssikkert, satt Al Capone fengslet fra 1934 til han ble løslatt i 1939? Fengselet var i bruk fram til 1963.
13 hvem spilte rollen som Jim Morrison i filmen om The Doors fra 1991, og rollen som Batman i Batman Forever fra 1995?
14 hva heter planten som man lager tequila av?
15 hvilket metall utvinnes fra bauksitt?
16 i disse dager for 80 år siden kom det som har blitt tidenes mest solgte platesingle ut for første gang. Sangen er ”white christmas”, men hva het artisten?
17 med et ord på K, hva kalles matretter, råvarer og ingredienser som er tillatt innen jødedommen?
18 fra hvilket språk har vi fått ordet robot?
19 vi var innom Versailles-palasset i runde 1. I hvilken stilretning regnes denne bygningen som et hovedverk?
20 hvilken sport stod i sentrum i NRK-serien ”hodet i klemme”?
21 hvilke to farger har IKEA i logoen sin?
22 på dagens dato for ti år siden inntraff Marakana-massakren, hvor 60 demonstrerende gruvearbeidere ble skutt og drept av politiet nær byen Rustenburg. I hvilket land skjedde dette? 
23 hvor i kroppen har du smerter hvis du har lumbago?
24 hvilken norsk komiker, som ble 30 i år, vant publikumsprisen under årets Gullruten utdeling for sesong 2 av tv-serien ”Førstegangstjenesten”?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 7 uker på rad høsten for førti år siden med denne sangen? (spill ”eye of the tiger”)

RUNDE 1 m/svar

1 hva heter den mest kjente boka Salman Rushdie har gitt ut? sataniske vers
2 i hvilken by, som har arrangert sommer-OL, foregår EM i friidrett i disse dager? münchen
3 aboriginerne i Australia er bl.a kjent for å ha utviklet et spesielt kastevåpen, hva heter det?  boomerang
4 hvilken nordmann var Fns første generalsekretær? trygve lie
5 hvilken serbisk-amerikansk ingeniør oppfant bl.a vekselstrømmotoren? Han døde fattig i 1943, men har senere blitt omtalt som ”mannen som fant opp det tyvende århundret”. nikola tesla
6 hva heter snømannen i Frost-filmene? olaf
7 i følge den kjente visa av Thorbjørn Egner, i hvilket tettsted må du være født for å være en ekte lofottorsk? henningsvær
8 i hvilket land heter hovedstaden Jerevan? armenia
9 Hvilket ord kan stå foran ordene lykt, kål og verk? Hode
10 i hvilke barnebøker fins det en skikkelse som heter Filifjonka? i historiene om Mummitrollet
11 fra Fili til Fiji, i hvilken lagidrett har Fiji tatt sine to eneste olympiske gullmedaljer, i 2016 og 2021? Hvis det hjelper, så er de det eneste landet som har tatt olympisk gull i denne idretten. rugby (sjumannsrugby)
12 hvilket amerikansk magasin er kjent for sine årlige badedraktutgaver (swimsuit editions)? sports illustrated
13 lytteprøve: hvilken filmserie på foreløpig 4 filmer forbindes med denne sangen? Den første filmen kom ut i 1995, mens den fjerde og foreløpig siste kom ut i 2019? (spill ”you’ve got a friend in me”) toy story
14 hva var etternavnet til prinsesse Diana før hun giftet seg med prins Charles? spencer
15 hva lever en koalabjørn hovedsakelig av? eukalyptusblader
16 hvilken skuespiller, som i dag fyller 60 år, er kjent fra filmer som ”get smart” og ”the big short”, hovedrollen i den amerikanske versjonen av tv-serien ”the office”, og stemmen til Gru i ”despicable me”-filmene? Steve Carell
17 fra hvilket land kommer musikksjangeren og dansestilen mambo? cuba
18 i hvilket land ligger fjellet Kilimanjaro? tanzania
19 hva regnes som det motsatte av egoisme? altruisme
20 Hvilken bygning er kjent for rommet som kalles Speilsalen? Rommet er 73 meter langt, 10,5 meter bredt, og 12,3 meter høyt. Det inneholder ikke mindre enn 357 speil.  versaillespalasset
21 etter mange år med protester skiftet baseball-laget Cleveland Indians navn før årets sesong. Hva heter laget nå? Cleveland Guardians
22 i hvilken norsk by, som også er fylkeshovedstad, kommer avisa Varden ut? skien
23 hvilken stol ble designet av Peter Opsvik, lansert for 50 år siden og har blitt solgt i flere millioner eksemplar siden den gang? De aller fleste nordmenn har vel tilbrakt noen timer i en slik. tripp trapp stolen
24 hvor mange kvadratmeter er et mål? tusen
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 7 uker på rad sommeren for ti år siden med denne sangen? (spill ”flytta på dej”) alina devecerski

RUNDE 2 m/svar

  RUNDE 2  
1 Hvilket navn hadde media gitt hvalrossen som norske myndigheter tok livet av i Oslofjorden på søndag? Freya
2 hva heter oppfølgerserien til Game of Thrones, den første episoden skal sendes på HBO kommende søndag? House of the Dragon
3 hvilken amerikansk president forbindes med reformprogrammet New Deal? franklin d roosevelt
4 islandshesten har hele 5 gangarter. 2 av disse er veldig sjeldne blant hester, nevn en av disse 2! tølt / passgang
5 oppkalt etter en rockeartist som døde for seks år siden, hva heter hunden til Siri Kristiansen som vant tv-serien ”gi labb” på tv2? bowie
6 for dem som liker bråkemusikk: i hvilken norsk by arrangeres ekstremmetallfestivalen Beyond the Gates i august hvert år? bergen
7 i tillegg til Cuba, hvilke 4 av FN sine medlemsland begynner på bokstaven C? (hvis man bruker norsk stavemåte) canada, chile, costa rica, colombia
8 hvorfor er det viktig å skille klinten fra hveten? fordi klinten er giftig
9 i hvilke bøker, som også er filmatisert, hører vi om såkalte dødsetere? i Harry Potter-bøkene
10 i hvilken by blir de to største fotballklubbene som regel bare omtalt som Hearts og Hibs? edinburgh
11 fotballklubben Hearts heter egentlig Heart of Midlothian og har tatt navnet sitt fra en bok av en forfatter som også skrev romaner som ”Rob Roy” og ”Ivanhoe”. Hva het denne forfatteren, som levde fra 1771 til 1832, og regnes som grunnleggeren av den historiske roman? walter scott (heart of midlothian var kallenavnet til at gammelt fengsel i Edinburgh)
12 i hvilket, da nyopprettet, fengsel, som var regnet som rømningssikkert, satt Al Capone fengslet fra 1934 til han ble løslatt i 1939? Fengselet var i bruk fram til 1963. alcatraz / the rock
13 hvem spilte rollen som Jim Morrison i filmen om The Doors fra 1991, og rollen som Batman i Batman Forever fra 1995? Val Kilmer
14 hva heter planten som man lager tequila av? (blå) agave
15 hvilket metall utvinnes fra bauksitt? aluminium
16 i disse dager for 80 år siden kom det som har blitt tidenes mest solgte platesingle ut for første gang. Sangen er ”white christmas”, men hva het artisten? Bing Crosby
17 med et ord på K, hva kalles matretter, råvarer og ingredienser som er tillatt innen jødedommen? kosher
18 fra hvilket språk har vi fått ordet robot? tsjekkisk
19 vi var innom Versailles-palasset i runde 1. I hvilken stilretning regnes denne bygningen som et hovedverk? barokken
20 hvilken sport stod i sentrum i NRK-serien ”hodet i klemme”? bryting
21 hvilke to farger har IKEA i logoen sin? gul og blå
22 på dagens dato for ti år siden inntraff Marakana-massakren, hvor 60 demonstrerende gruvearbeidere ble skutt og drept av politiet nær byen Rustenburg. I hvilket land skjedde dette?  sør-afrika
23 hvor i kroppen har du smerter hvis du har lumbago? i korsryggen
24 hvilken norsk komiker, som ble 30 i år, vant publikumsprisen under årets Gullruten utdeling for sesong 2 av tv-serien ”Førstegangstjenesten”? Herman Flesvig
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 7 uker på rad høsten for førti år siden med denne sangen? (spill ”eye of the tiger”) survivor

quiz 9. august 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos Propellfly og Skolelaget) 21 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.5 poeng.

RUNDE 1

1. Hva het den australske skuespilleren/sangeren som døde i går 73 år gammel? Hun er mest kjent for hovedrollen som Sandy i Grease.
2. Hvilken irsk klubb er det Viking spiller returoppgjør mot på torsdag (11.08.) i UEFA ConferenceLeauge?
3. Under spørretimen på Stortinget 18. mai limte aktivister seg fast til rekkverket. Hva heter det internasjonaltsystemkritiske aktivistnettverket disse var medlemmer av?
4. I Hvilken hovedstad ?nner man O2 arena? Det er den arenaen i verden som årlig selger ?est billetter.
5. Hvilket ?lmfranchise har vært det mest innbringende økonomisk sett?
6 Da Norges herrelandslag i fotball slo Sverige på Ullevål i sommer, spilte Hjalmar EkdaI på det svenskelandslaget. I hvilket Ibsen skuespill er navnebror Hjalmar Ekdal en av hovedkarakterene? a) Et dukkehjem, b) Hedda Gabler c) Vildanden
7. Er Prinsesse Leia og Luke Skywalker hel eller halvsøsken?

8. The refugee team deltok i Olympiske leker i 2016 og 2020 under det olympiske ?agget som et lag. Dettebl.a. for å rette oppmerksomhet mot

?yktningesituasjon i verden. 29 utøvere fra 10 forskjellige land ble valgt ut. Nevn 3 av landene som haddedeltakere på dette laget?

9. Dagens dato (09.08) i 1974 skjedde noe i amerikansk politikk, og som aldri har skjedd før eller senere. Hva var det dette?
16. Det har så langt vært laget 5 sesonger av Kongen Befaler på TV Norge. Nevn en av de 5 vinnerne.
17. Hva kjennetegner en luditt? Da i den betydningen ordet har nå, og ikke den historiske betydningen fra 1700- tallet
18. Ranger disse byene fra nord til sør? Berlin, Frankfurt, Hamburg og Køln
19. Hvor gammel var Serena Williams da hun vant sin første grand Slam tittel i Tennis – US Open? +-1 år
20. Hvilken Walt Disney ?lm fra 1956 ble vi kjent med Cruella De Ville for første gang?
21. I hvilket europeisk land, så tronfølger-par seg i vår nødt til å gå ut med en pressemelding for å avkrefte ennært foreliggende skilsmisse?
22. Petter Stordalens Choise hotell -kjede skal bytte navn. Hva blir det nye navnet?
23. Hvem har skrevet reiseskildringene Høyt, Grensen og Sovjetistan?
24. Hvilket type insekt er en vortebiter?

25.Musikk: Lytteprøve: Hvilke to kjente artister hører vi her? 1 poeng pr riktig svar. Låten har toppet listene i England og USA. Nådde en 4. plass på VG-lista

Utgitt i august 2021 (spill ‘’cold heart’’)

RUNDE 2

1. Erling Braut Haaland hadde sin premier leauge debut på søndag. Hvilket ord var det han brukte?ereganger et intervju etterpå, som har fått mye oppmerksomhet.
2. Den 5. september velges den nye konservative partilederen som også blir statsminister i Storbritaina, etteren lang prosess. Nevn en av de to som valget står mellom? En mann og en kvinne
3. Hva er gjennomsnittsalderen for kvinner i Norge ved første fødsel – rundet av til nærmeste hele tall?
4. Taiwan har vært mye i nyhetene siden Nancy Peloisis besøk. Hvor på øya ligger hovedstaden Taipei? a)Nord b) Midt c) Sør
5. I hvilket ti-år ble den såkalte konkubineparagrafen avska?et i Norge? Denne paragraen gjorde det ulovlig for par å bo sammen uten å være gift, og gjorde det vanskelig å få banklån eller leiekontrakt som samboere.

6. Hva het de 8 ungene i Anne Cath. Vestlys Mormor og de 8 ungene? Alle har navn på M.

1 poeng for 4 riktige, 2 poeng for 7, cred for alle

8.

7. Boris Johnsen hadde sin siste PMQ 20.juli. Han endte sin avsluttningstale med «Hasta la vista, Baby». Hvilken skuespiller var det som orginalt sa denne ikoniske ?lmreplikken?
8. Hvem var den første europeer til å «oppdage» New Zealand i 1642 ? Maoriene var der lenge før. Etternavnholder

9. Hvilket år? Klimaavtalen ble underskrevet i Paris av 175 land, Juan- Manuel Santos fra Colombia ?kk Nobels fredspris, »Brexit-avstemningen ble avholdt

i Storbritannia, Kongens Nei var den mest sette ?lmen i Norge

16. Det er 5 hovedsteder som begynner på W. Hvilke er disse? Norsk stavemåte og FN godkjente land. 1 poeng for 4, 2 poeng for 5
17. Ord på E som er et lengre fortellende dikt som omhandler heroiske dåder og hendelser som har en viss storhet og er av betydning for en kultur eller nasjon
18. Hvilken o?entlig institusjon i Stavanger har Kjell Arholms gate 41 som o?siell adresse?
19. Hva byttet Radioresepsjonen navn til etter at de meldte overgang til Schibstedt og gikk over fra radioprgram til podcast? Navn etter en frukt.
20. Hva er det maksimale antalle grader en stump eller butt vinkel kan være?
21. Hva heter Valerie Perrin´s internasjonale bestselger som har stort sett fått strålende kritikker i Norge?
22. Oscarutdelingen 2022 blir spesielt husket for slaget som Will Smith ga Chris Rock. Men hva het ?lmen Will Smith ?kk Oscar for beste mannlige skuespiller litt senere på kvelden?
23. Hvilken kroppsdel heter Cerebellum på latin?
24. Apples ipod ble vist fram av Steve Jobs første gang i 2001.Hvilket år sluttet Apple å produsere Ipod?

25. Musikk: En coverversjon av en stor hit fra 1983. Spørsmålet kan besvares på tre måter:

Hvem hører vi her – versjon fra 2006 med to norske artister.

Hvem sang originalen i 1983 – to amerikanske artister

Hvilken gruppe har skrevet låten?

(spill coverversjon av ‘’islands in the stream’’)

RUNDE 1 m/svar

1. Hva het den australske skuespilleren/sangerensom døde i går 73 år gammel? Hun er mest kjent for hovedrollen som Sandy i Grease. Olivia Newton-John
2. Hvilken irsk klubb er det Viking spiller returoppgjør mot på torsdag (11.08.) i UEFA Conference Leauge? Sligo Rovers
3. Under spørretimen på Stortinget 18. mai limte aktivister seg fast til rekkverket. Hva heter det internasjonalt systemkritiske aktivistnettverket disse var medlemmer av? Extinction Rebellion
4. I Hvilken hovedstad ?nner man O2 arena? Det er den arenaen i verden som årlig selger ?est billetter. London
5. Hvilket ?lmfranchise har vært det mest innbringende økonomisk sett? Marvel-universet
6 Da Norges herrelandslag i fotball slo Sverige på Ullevål i sommer, spilte Hjalmar EkdaI på det svenske landslaget. I hvilket Ibsen skuespill er navnebror Hjalmar Ekdal en av hovedkarakterene? a) Et dukkehjem, b) Hedda Gabler c) Vildanden Hjalmar Ekdal ?nner man i  c) Vildanden
7. Er Prinsesse Leia og Luke Skywalker hel eller halvsøsken? Helsøsken – tvillinger. Barn av Anakin Skywalker og Padmé Amidala

8. The refugee team deltok i Olympiske leker i 2016 og 2020 under det olympiske ?agget som et lag. Dette bl.a. for å rette oppmerksomhet mot

?yktningesituasjon i verden. 29 utøvere fra 10 forskjellige land ble valgt ut. Nevn 3 av landene som hadde deltakere på dette laget?

Syria, Republikken Kongo, Den demokratiske republikken Kongo, Sudan, Sør-Sudan, Eritrea, Iran, Venezuela, Afghanistan og Kamerun
9. Dagens dato (09.08) i 1974 skjedde noe i amerikansk politikk, og som aldri har skjedd før eller senere. Hva var det dette?

President Nixon gitt av.

Richard Nixon ble den første og hittil eneste, amerikanske president som har trukket seg frivillig,

før valgperiodens utløp.

svar: 10. Lupin 11. The wagata Christie trial 13. Kaptein (Archibald) Haddock 14. Balenciaga, 18000 kr (godtar alt fra 16000 til 20000 kr) 15. The sandman 16. Lise Klaveness

16. Det har så langt vært laget 5 sesonger av Kongen Befaler på TV Norge. Nevn en av de 5 vinnerne. Vegard Ylvisåker, Calle Hellevang-Larsen, Jenny Skavlan, Einar Törnquist eller Harald Eia
17. Hva kjennetegner en luditt? Da i den betydningen ordet har nå, og ikke den historiske betydningen fra 1700- tallet En person som er motstander av teknologisk utvikling
18. Ranger disse byene fra nord til sør? Berlin,Frankfurt, Hamburg og Køln Hamburg, Berlin, Køln og Frankfurt
19. Hvor gammel var Serena Williams da hun vant sinførste grand Slam tittel i Tennis – US Open? +-1 år 17 år. 16-18 år blir godkjent
20. Hvilken Walt Disney ?lm fra 1956 ble vi kjent med Cruella De Ville for første gang? 101 Dalmatinere
21. I hvilket europeisk land, så tronfølger-par seg i vår nødt til å gå ut med en pressemelding for å avkrefte en nært foreliggende skilsmisse?

Det svenske – Kronprinsesse Victoria og prins

Daniel

22. Petter Stordalens Choise hotell -kjede skal bytte navn. Hva blir det nye navnet? Strawberry
23. Hvem har skrevet reiseskildringene Høyt, Grensen og Sovjetistan? Erika Fatland
24. Hvilket type insekt er en vortebiter? Det er en gresshoppe-art

25.Musikk: Lytteprøve: Hvilke to kjente artister hører viher? 1 poeng pr riktig svar. Låten har toppet listene i England og USA. Nådde en 4. plass på VG-lista

Utgitt i august 2021 (spill ‘’cold heart’’)

Cold Heart (Pnau remix)

Elton John og Dua Lipa

RUNDE 2 m/svar

1. Erling Braut Haaland hadde sin premier leauge debut på søndag. Hvilket ord var det han brukte?ere ganger et intervju etterpå, som har fått mye oppmerksomhet. Han brukte upassende språk pådirekte TV da han sa shit opptil ?ereganger.
2. Den 5. september velges den nye konservative partilederen som også blir statsminister i Storbritaina, etter en lang prosess. Nevn en av de to som valget står mellom? En mann og en kvinne Rishi Sunak, Liz Truss
3. Hva er gjennomsnittsalderen for kvinner i Norge ved første fødsel – rundet av til nærmeste hele tall? 30 år
4. Taiwan har vært mye i nyhetene siden Nancy Peloisis besøk. Hvor på øya ligger hovedstaden Taipei? a) Nord b) Midt c) Sør a) Nord
5. I hvilket ti-år ble den såkalte konkubineparagrafen avska?et i Norge? Denne paragraen gjorde det ulovlig for par å bo sammen uten å være gift, og gjorde det vanskelig å få banklån eller leiekontrakt som samboere.

1970-tallet. (Den ble avska?et21.april 1972. Forøvrig sammedag som sex mellom menn ble

avkriminalisert)

6. Hva het de 8 ungene i Anne Cath. Vestlys Mormor og de 8 ungene? Alle har navn på M.

1 poeng for 4 riktige, 2 poeng for 7, cred for alle

8.

Maren, Martin, Marte, Mads,Mona, Milly, Mina, Morten minstemann
7. Boris Johnsen hadde sin siste PMQ 20.juli. Han endte sinavsluttningstale med «Hasta la vista, Baby». Hvilken skuespiller var det som orginalt sa denne ikoniske ?lmreplikken? Arnold Schwarstenegger i Terminator
8. Hvem var den første europeer til å «oppdage» New Zealand i 1642 ? Maoriene var der lenge før. Etternavn holder Abel Tasman

9. Hvilket år? Klimaavtalen ble underskrevet i Paris av 175 land, Juan- Manuel Santos fra Colombia ?kk Nobels fredspris, »Brexit-avstemningen ble avholdt

i Storbritannia, Kongens Nei var den mest sette ?lmen i Norge

2016

svar: 10. Palle Ydstebø 11. Singapore 12. Salvador Dali 
13. Knurr 14. Dr Who 15. Chanel no 5

16. Det er 5 hovedsteder som begynner på W. Hvilke er disse? Norsk stavemåte og FN godkjente land. 1 poeng for 4, 2 poeng for 5

•       Warszawa

•       Washington, D.C

•       Wellington

•       Wien

•       Windhoek

17. Ord på E som er et lengre fortellende dikt som omhandler heroiske dåder og hendelser som har en viss storhet og er av betydning for en kultur eller nasjon

Epos

Episk diktning blir også godkjent

18. Hvilken o?entlig institusjon i Stavanger har Kjell Arholms gate 41 som o?siell adresse? Universitetet i Stavanger  – UiS
19. Hva byttet Radioresepsjonen navn til etter at de meldte overgang til Schibstedt og gikk over fra radioprgram til podcast? Navn etter en frukt. Papaya
20. Hva er det maksimale antalle grader en stump eller butt vinkel kan være? 179 grader – må være under 180 grader
21. Hva heter Valerie Perrin´s internasjonale bestselger som har stort sett fått strålende kritikker iNorge? Å vanne blomster om kvelden – Fresh Water for ?owers – Changer l’eau des ?eurs
22. Oscarutdelingen 2022 blir spesielt husket for slaget som Will Smith ga Chris Rock. Men hva het ?lmen Will Smith ?kk Oscar for beste mannlige skuespiller litt senere på kvelden? King Richard
23. Hvilken kroppsdel heter Cerebellum på latin? Lillehjernen
24. Apples ipod ble vist fram av Steve Jobs første gang i 2001.Hvilket år sluttet Apple å produsere Ipod? 2022 (i mai)

25. Musikk: En coverversjon av en stor hit fra 1983. Spørsmålet kan besvares på tre måter:

Hvem hører vi her – versjon fra 2006 med to norske artister.

Hvem sang originalen i 1983 – to amerikanske artister

Hvilken gruppe har skrevet låten?

(spill coverversjon av ‘’islands in the stream’’)

Islans in the stream – Thom Hell – Bertine Zetlits Kenny Rogers – Dolly Parton

The Bee Gees

quiz 2. august 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 14 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Subrosa og Team America World Police) 21 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 14.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng.

RUNDE 1

1 Magnus Carlsen sa nettopp fra seg å forsvare VM-tittelen i langsjakk i 2023, hvem var det han skulle ha møtt? Samme motstander han slo i forrige VM-kamp.
2 Hva står IVAR for?
3 Hva er det høyeste kjente fjellet i Solsystemet?
4 Med et engelsk ord som begynner på S, hva kaller man mat som man spiser mer eller mindre daglig? Akkurat hvilken mat det er, varierer fra kultur til kultur
5 Hva slags fisk er en ansjos?
6 Hvilket EU-land er minst både i areal og innbyggertall?
7 Nevn 5 av –stan landene for 1 poeng og alle 7 for 2 poeng
8 Hvem spiller Sheldon i Big Bang Theory serien?
9 Hva heter de gule gatene i Monopol?
10 Hvilket 3 lag har vunnet Premier League bare 1 gang? Alle andre vinnere har vunnet 2 eller flere ganger.
11 Hvilken hendelse, som fikk enorme konsekvenser, skjedde på dagen dato i 1990?
12 Hvilket fransk ord brukes om åpningen av et musikkstykke?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Sangen er sikkert kjent for mange, kom ut i mars 1995, singelen nådde til 2. plass på VG-lista og solgte til platinum i Norge (spill ‘’one of us’’)
14 Nevn 3 Woody Allen filmer fra 90 tallet. Det er 11 av dem
15 I hvilken norsk by bygger selskapet Freyr en svær batterifabrikk?
16 Hva kan du kjøre hvis du har førerkort klasse A?
17 Hva kalles italiensk salat (eller det som ligner) i Italia?

18 Hvilket år? Polen, Ungarn og Tsjekkia blir med i NATO, Star Wars: The phantom menace har premiere i USA, Slobodan Milosevic blir tiltalt for forbrytelse mot menneskeheten i Haag,

og Dusty Springfield og Joe DiMaggio dør.

19 Hvem regisserte science fiction komedien “Mars Attacks” 1996?
20 Hvilken norsk popduo ga i 2000 ut albumet “Shades of purple”?
21 Hva skal tradisjonelt være hovedingrediensen i pastatypen Gnocchi?
22 Hvem var det som klipte håret til Harald Hårfagre etter at han hadde samlet Norge til ett rike, ifølge Snorres Saga?
23 Til hvilken James Bond film laget A-ha tittelsangen?
24 Ved hvilken by finner vi Venice beach?
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? Originalen er fra 2009 (spill coverversjon av ‘’bad romance’’)

RUNDE 2

1 Hvem vant årets Community Shield kamp i England?
2 Hvilket stort arrangement åpnet i Bodø i dag?
3 Skuespiller Nichelle Nichols døde i går, hvilken rolle forbindes hun særlig med?
4 Hvilket kosmetikkprodukt er knyttet til Eugene Rimmel, som regnes som den som oppfant produktet?
5 Hvilken amerikansk delstat inngår i et norsk uttrykk som skal beskrive ville tilstander?
6 I hvilket europeisk land finner vi havnebyen Kotor?
7 Fra hvilken film fra 1992 kommer sitatet “You can’t handle the truth” fra?
8 Hvilken av disse 4 er ikke en kaffedrikk? Mazagran, Affogato, Calago, Ristretto
9 Hva er den største gåsearten i Europa?
10 Hvilken by er du i hvis du befinner deg i Telegrafbukta?
11 Hvem var visepresident i USA fra 1993-2001?
12 Hvem er Norges eneste kvinnelige helgen?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 1982 (spill ‘’99 luftballoons’’)
19 Hvilket band ga ut albumet “Vapen och ammunition” i 2002?
20 Hvilket år? Kina innfører ettbarnspolitikken, Iran blir en islamsk republikk, LA vedtar rettigheter for homofile, Sony Walkman blir lansert i Japan og denne er en stor hit (Kiss “I was made for loving you”)
21 Med et ord på H, hva kalles prosessen som gjør at fettet fordeler seg jevnt i melken og ikke ligger som et fløtelag oppå?
22 Hvor mange kuler brukes i Kinasjakk dersom det er maks antall deltagere med?
23 Fra hvilket land kommer rødvinen Pinotage?
24 Hvilken gass finnes det mest av i jordens atmosfære?
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? Fra 1999 (spill coverversjon av ‘’I want it that way’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Magnus Carlsen sa nettopp fra seg å forsvare VM-tittelen i langsjakk i 2023, hvem var det han skulle ha møtt? Samme motstander han slo i forrige VM-kamp.

Jan Nepomnjasjtsjij

 

2 Hva står IVAR for? Interkommunalt Vann Avløp Renovasjon
3 Hva er det høyeste kjente fjellet i Solsystemet? Olympos Mons
4 Med et engelsk ord som begynner på S, hva kaller man mat som man spiser mer eller mindre daglig? Akkurat hvilken mat det er, varierer fra kultur til kultur Staple
5 Hva slags fisk er en ansjos? Sild
6 Hvilket EU-land er minst både i areal og innbyggertall? Malta
7 Nevn 5 av –stan landene for 1 poeng og alle 7 for 2 poeng Afghanistan Pakistan KasakhstanTurkmenistan Usbekistan KirgisistanTadsjikistan
8 Hvem spiller Sheldon i Big Bang Theory serien? Jim Parsons
9 Hva heter de gule gatene i Monopol? Karl Johans, Stortorget, Torggata
10 Hvilket 3 lag har vunnet Premier League bare 1 gang? Alle andre vinnere har vunnet 2 eller flere ganger. Blackburn, Leicester, Liverpool
11 Hvilken hendelse, som fikk enorme konsekvenser, skjedde på dagen dato i 1990? Irak invaderte Kuwait
12 Hvilket fransk ord brukes om åpningen av et musikkstykke? Ouverture
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Sangen er sikkert kjent for mange, kom ut i mars 1995, singelen nådde til 2. plass på VG-lista og solgte til platinum i Norge (spill ‘’one of us’’) Joan Osborne
14 Nevn 3 Woody Allen filmer fra 90 tallet. Det er 11 av dem

3 av disse: Alice, Shadow and fog, Husbands & Wives, Manhattan Murder Mystery, Bullets over

Broadway, Don’t drink the water,Mighty Aphrodite, Everybody says I love you,

Deconstructing Harry, Celebrity og Sweet and lowdown

15 I hvilken norsk by bygger selskapet Freyr en svær batterifabrikk? Mo i Rana
16 Hva kan du kjøre hvis du har førerkort klasse A? Tung motorsykkel
17 Hva kalles italiensk salat (eller det som ligner) i Italia? Russisk salat

18 Hvilket år? Polen, Ungarn og Tsjekkia blir med i NATO, Star Wars: The phantom menace har premiere i USA, Slobodan Milosevic blir tiltalt for forbrytelse mot menneskeheten i Haag,

og Dusty Springfield og Joe DiMaggio dør.

1999
19 Hvem regisserte science fiction komedien “Mars Attacks” 1996? Tim Burton
20 Hvilken norsk popduo ga i 2000 ut albumet “Shades of purple”? M2M
21 Hva skal tradisjonelt være hovedingrediensen i pastatypen Gnocchi? Potet
22 Hvem var det som klipte håret til Harald Hårfagre etter at han hadde samlet Norge til ett rike, ifølge Snorres Saga? Gange Rolv / Rangvald Mørejarl
23 Til hvilken James Bond film laget A-ha tittelsangen? The living daylights
24 Ved hvilken by finner vi Venice beach? Los Angeles
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? Originalen er fra 2009 (spill coverversjon av ‘’bad romance’’) Lady Gaga

RUNDE 2 m/svar

1 Hvem vant årets Community Shield kamp i England? Liverpool
2 Hvilket stort arrangement åpnet i Bodø i dag? Landsskytterstevnet
3 Skuespiller Nichelle Nichols døde i går, hvilken rolle forbindes hun særlig med? Lt Uhura i Star Trek
4 Hvilket kosmetikkprodukt er knyttet til Eugene Rimmel, som regnes som den som oppfant produktet? Mascara
5 Hvilken amerikansk delstat inngår i et norsk uttrykk som skal beskrive ville tilstander? Texas
6 I hvilket europeisk land finner vi havnebyen Kotor? Montenegro
7 Fra hvilken film fra 1992 kommer sitatet “You can’t handle the truth” fra? A few good men / Et spørsmål om ære
8 Hvilken av disse 4 er ikke en kaffedrikk? Mazagran, Affogato, Calago, Ristretto Calago
9 Hva er den største gåsearten i Europa? Canadagås
10 Hvilken by er du i hvis du befinner deg i Telegrafbukta? Tromsø
11 Hvem var visepresident i USA fra 1993-2001? Al Gore
12 Hvem er Norges eneste kvinnelige helgen? St Sunniva
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 1982 (spill ‘’99 luftballoons’’) Nena

svar: 14. Taiwan 15. Island (kartet er opp ned) 
16. Mark Rothko 17. Six feet under 18. Strømprisen

19 Hvilket band ga ut albumet “Vapen och ammunition” i 2002? Kent

20 Hvilket år? Kina innfører ettbarnspolitikken, Iran blir en islamsk republikk, LA vedtar

rettigheter for homofile, Sony Walkman blir lansert i Japan og denne er en stor hit (Kiss “I

was made for loving you”)

1979

21 Med et ord på H, hva kalles prosessen som gjør at fettet fordeler seg jevnt i melken og

ikke ligger som et fløtelag oppå?

Homogenisering
22 Hvor mange kuler brukes i Kinasjakk dersom det er maks antall deltagere med? 60 stk
23 Fra hvilket land kommer rødvinen Pinotage? Sør Afrika
24 Hvilken gass finnes det mest av i jordens atmosfære? Nitrogen
25 Lytteprøve: Hvem har originalen av denne? Fra 1999 (spill coverversjon av ‘’I want it that way’’) Backstreet Boys