Quiz 30. august 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 17 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var hele 18.8 poeng.
I en litt mer vrien runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og TAWP) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 15.3 poeng.

RUNDE 1

1 Elon Musk er i Stavanger i forbindelse med ONS og da passer det godt å stille spørsmålet: Hva het den første Tesla-modellen? Den var i produksjon fra 2008 til 2012, og i 2018 ble en slik en sendt ut i bane rundt sola med en kopi av ”haikerens guide til galaksen” i hanskerommet og sangen ”space oddity” av David Bowie på evig repeat på stereoanlegget.
2 et direktorat hvor direktøren må uttale seg ofte til media for tiden er NVE. Hva står E-en for i  forkortelsen NVE?
3 hvilken pH-verdi har rent vann?
4 hvilket selskap, som i år kan feire 100-årsjubileum, er verdens eldste såkalte allmennkringkaster?
5 i hvilken kjent barnesang sier pappaene hysj hysj hysj, og mammaene bla bla bla?
6 hvilke to land grenser Mongolia til?
7 airag regnes som Mongolias nasjonaldrikk. Den består av gjæret melk fra hvilket dyr?
8 hvilken norsk forfatter, som ble født i Vinje i Telemark i august for 125 år siden, er mest kjent for romanene ”Is-slottet” og ”Fuglane”?
9 hva kalles kapteinen på et curling-lag?
10 over til moteverdenen: hva er etternavnet til søstrene Bella og Gigi, som begge er blant verdens mest kjente modeller?
11 i hvilket land ligger oldtidsbyen Petra, berømt for sin arkitektur som er hogd ut i fjellet og kjent fra filmen ”indiana jones og det siste korstog”?
12 hvor mange karat er rent gull?
13 hvilken artist, som tidligere i år fylte 85, sang tittelsangen til James Bond filmene ”Goldfinger”, ”Diamonds are forever” og ”Moonraker”?
14 i hvilken filmserie møter vi Martin Lawrence og Will Smith i rollene som Marcus Burnett og Mike Lowrey?
15 hvilken Ida, kjent fra tv-program som ”prosjekt perfekt” og ”kongen befaler” og også fra Spårtsklubben på VGTV, står bak podcasten ”Ida med hjertet i hånden”?
16 I hvilket land er Izmir, med sine 3 millioner innbyggere, den 3. største byen? Hvis det hjelper så var byen kjent under navnet Smyrna i mange hundre år.
17 hvem var det som i 1992 slo fast at “det er typisk norsk å være god”?
18 hvilken av superheltene Batman, Spiderman og Supermann dukket for første gang opp i en tegneserie for 60 år siden, ca 25 år etter de to andre?
19 Pavel Nedved, som i 2003 ble kåret til verdens beste fotballspiller, fyller 50 år i dag. I løpet av karrieren, som varte fra 1990 til 2009, spilte han mer enn 100 kamper for to italienske klubber, nevn en av dem!
20 hva kalles den franske desserten som består av en pannekake som serveres med en brennende appelsinsaus?
21 hvilket språk har du som morsmål hvis du er en av de ca 300 millioner lusofonemenneskene i verden?
22 hva kalles med et ord på H en naturlig oppstått ring i vegetasjonen som er forårsaket av ulike soppvekster?
23 i hvilken tv-serie, som ble produsert for HBO fra 1999 til 2007 og ofte nevnes som en av tidenes beste, ble hovedrollen spilt av James Gandolfini ?
24 hvilken kvinnelig rapper, som i fjor fullførte en bachelorgrad i helseadministrasjon, er nå aktuell med sitt andre album, ”Traumazine”? Hennes første plate kom ut i 2020 og het ”good news”, og i sommer holdt hun sin første konsert i Norge da hun opptrådte på Kadettfestivalen.
25 lytteprøve. Hvem gikk rett til topps på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”think before I talk”)

RUNDE 2

1 hvilket ord er både et tall og navnet på et sted hvor en bro over E6 kollapset 15. august i år?
2 hva er undertittelen til den nye olsen-banden filmen, som har kinopremiere til helgen og der plottet går ut på at gjengen skal stjele et kjent maleri?
3 Hvem spilte den kvinnelige hovedrollen, og sang tittelmelodien, i den norske filmklassikeren “en herre med bart” fra 1942?
4 en rockemusiker som var kjent for å være en herre med bart var Phil Lynott. I hvilket band var han frontfigur fra 1969 til bandet ble oppløst i 1983?
5 på engelsk ble sovjetunionen ofte kalt USSR, hva stod forkortelsen for?
6 hvor kommer kvinner fra, ifølge tittelen på den kjente samlivsboka av John Grey som kom ut i 1992?
7 vi var innom portugisisk i runde 1: portugisisk er et offisielt språk i sju land i tillegg til Portugal. 2 av disse 7 landene ligger ikke i Afrika, hvilke 2? Landene ligger veldig langt fra hverandre, i to ulike verdensdeler, og det største av dem har nesten 200 ganger flere innbyggere enn det minste. 1 poeng per korrekt svar.

14 hvilket rockeband platedebuterte i 2011 med ”uleste bøker og utgåtte sko” og har senere bl.a gitt ut live-albumet ”det blir bra når det kommer folk”?
15 hva heter den 1271 km lange elva som renner gjennom Canadas hovedstad Ottawa og munner ut i St Lawrence elva ved Montreal?
16 hva slags levende skapninger er du ekspert på hvis du er iktyolog?
A) bløtdyr B) fisker C) insekter
17 hva er både navnet på en tegneserie av Marius Henriksen hvor handlingen foregår på en ungdomsskole, og en podkast av Mikkel Niva og Herman Flesvig?
18 Nora Mørk, som også i år ble kåret til verdens beste håndballspiller, skal denne sesongen spille for hvilken dansk klubb?
19 i hvilken fransk vinregion blir hvitvinen Chablis produsert?
20 hvilket afrikansk land ble selvstendig i 1966, og valgte da å bli et monarki med Moshoeshoe II som konge? Moshoeshoe II døde i en bilulykke i 1996, og ble etterfulgt av sin sønn, Kong Letsie III som fortsatt er landets konge.
21 hvilken farge har bærene på en mistelteinbusk?
22 Hva heter den oscarbelønnede danske filmen fra 2020 hvor fire lærere beslutter seg for å etterprøve den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesker mangler en halv promille alkohol i blodet?
23 hvilken rogalandsgruppe, som faktisk startet opp så tidlig som i 1962, sang om øl, øl og mere øl på midten av 80-tallet?
24 hva heter hovedstaden i Qatar?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad sommeren 1992 med denne sangen? (spill ”everytime we touch”)

RUNDE 1 m/svar

1 Elon Musk er i Stavanger i forbindelse med ONS og da passer det godt å stille spørsmålet: Hva het den første Tesla-modellen? Den var i produksjon fra 2008 til 2012, og i 2018 ble en slik en sendt ut i bane rundt sola med en kopi av ”haikerens guide til galaksen” i hanskerommet og sangen ”space oddity” av David Bowie på evig repeat på stereoanlegget. Roadster
2 et direktorat hvor direktøren må uttale seg ofte til media for tiden er NVE. Hva står E-en for i  forkortelsen NVE? energi
3 hvilken pH-verdi har rent vann? 7
4 hvilket selskap, som i år kan feire 100-årsjubileum, er verdens eldste såkalte allmennkringkaster? BBC
5 i hvilken kjent barnesang sier pappaene hysj hysj hysj, og mammaene bla bla bla? hjulene på bussen
6 hvilke to land grenser Mongolia til? kina og russland
7 airag regnes som Mongolias nasjonaldrikk. Den består av gjæret melk fra hvilket dyr? hest (kamel ble godtatt)
8 hvilken norsk forfatter, som ble født i Vinje i Telemark i august for 125 år siden, er mest kjent for romanene ”Is-slottet” og ”Fuglane”? tarjei vesaas
9 hva kalles kapteinen på et curling-lag? skip
10 over til moteverdenen: hva er etternavnet til søstrene Bella og Gigi, som begge er blant verdens mest kjente modeller? Hadid
11 i hvilket land ligger oldtidsbyen Petra, berømt for sin arkitektur som er hogd ut i fjellet og kjent fra filmen ”indiana jones og det siste korstog”? Jordan
12 hvor mange karat er rent gull? 24 karat
13 hvilken artist, som tidligere i år fylte 85, sang tittelsangen til James Bond filmene ”Goldfinger”, ”Diamonds are forever” og ”Moonraker”? Shirley Bassey
14 i hvilken filmserie møter vi Martin Lawrence og Will Smith i rollene som Marcus Burnett og Mike Lowrey? Bad Boys
15 hvilken Ida, kjent fra tv-program som ”prosjekt perfekt” og ”kongen befaler” og også fra Spårtsklubben på VGTV, står bak podcasten ”Ida med hjertet i hånden”? Ida Fladen
16 I hvilket land er Izmir, med sine 3 millioner innbyggere, den 3. største byen? Hvis det hjelper så var byen kjent under navnet Smyrna i mange hundre år. Tyrkia
17 hvem var det som i 1992 slo fast at “det er typisk norsk å være god”? gro harlem brundtland
18 hvilken av superheltene Batman, Spiderman og Supermann dukket for første gang opp i en tegneserie for 60 år siden, ca 25 år etter de to andre? spiderman
19 Pavel Nedved, som i 2003 ble kåret til verdens beste fotballspiller, fyller 50 år i dag. I løpet av karrieren, som varte fra 1990 til 2009, spilte han mer enn 100 kamper for to italienske klubber, nevn en av dem! Lazio, Juventus
20 hva kalles den franske desserten som består av en pannekake som serveres med en brennende appelsinsaus? crepe suzette
21 hvilket språk har du som morsmål hvis du er en av de ca 300 millioner lusofone menneskene i verden? portugisisk
22 hva kalles med et ord på H en naturlig oppstått ring i vegetasjonen som er forårsaket av ulike soppvekster? heksering
23 i hvilken tv-serie, som ble produsert for HBO fra 1999 til 2007 og ofte nevnes som en av tidenes beste, ble hovedrollen spilt av James Gandolfini ? Sopranos
24 hvilken kvinnelig rapper, som i fjor fullførte en bachelorgrad i helseadministrasjon, er nå aktuell med sitt andre album, ”Traumazine”? Hennes første plate kom ut i 2020 og het ”good news”, og i sommer holdt hun sin første konsert i Norge da hun opptrådte på Kadettfestivalen. megan thee stallion
25 lytteprøve. Hvem gikk rett til topps på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”think before I talk”) astrid S

RUNDE 2 m/svar

1 hvilket ord er både et tall og navnet på et sted hvor en bro over E6 kollapset 15. august i år? tretten
2 hva er undertittelen til den nye olsen-banden filmen, som har kinopremiere til helgen og der plottet går ut på at gjengen skal stjele et kjent maleri? siste skrik!
3 Hvem spilte den kvinnelige hovedrollen, og sang tittelmelodien, i den norske filmklassikeren “en herre med bart” fra 1942? wenche foss
4 en rockemusiker som var kjent for å være en herre med bart var Phil Lynott. I hvilket band var han frontfigur fra 1969 til bandet ble oppløst i 1983? thin lizzy
5 på engelsk ble sovjetunionen ofte kalt USSR, hva stod forkortelsen for? Union of Soviet Socialist Republics
6 hvor kommer kvinner fra, ifølge tittelen på den kjente samlivsboka av John Grey som kom ut i 1992? venus (Menn er fra mars, kvinner er fra venus)
7 vi var innom portugisisk i runde 1: portugisisk er et offisielt språk i sju land i tillegg til Portugal. 2 av disse 7 landene ligger ikke i Afrika, hvilke 2? Landene ligger veldig langt fra hverandre, i to ulike verdensdeler, og det største av dem har nesten 200 ganger flere innbyggere enn det minste. 1 poeng per korrekt svar. brasil og øst timor

svar: 8. Kaka, del Piero, Alonso, Zidane 9. Go 10. Emmanuel Macron
11. Tapir 12. Wallace & Gromit 13. ((50 x 5) – 9 – 3 ) x 4 = 952

14 hvilket rockeband platedebuterte i 2011 med ”uleste bøker og utgåtte sko” og har senere bl.a gitt ut live-albumet ”det blir bra når det kommer folk”? oslo ess
15 hva heter den 1271 km lange elva som renner gjennom Canadas hovedstad Ottawa og munner ut i St Lawrence elva ved Montreal? Ottawa
16 hva slags levende skapninger er du ekspert på hvis du er iktyolog?
A) bløtdyr B) fisker C) insekter
B) fisker
17 hva er både navnet på en tegneserie av Marius Henriksen hvor handlingen foregår på en ungdomsskole, og en podkast av Mikkel Niva og Herman Flesvig? storefri
18 Nora Mørk, som også i år ble kåret til verdens beste håndballspiller, skal denne sesongen spille for hvilken dansk klubb? esbjerg
19 i hvilken fransk vinregion blir hvitvinen Chablis produsert? burgund
20 hvilket afrikansk land ble selvstendig i 1966, og valgte da å bli et monarki med Moshoeshoe II som konge? Moshoeshoe II døde i en bilulykke i 1996, og ble etterfulgt av sin sønn, Kong Letsie III som fortsatt er landets konge. lesotho
21 hvilken farge har bærene på en mistelteinbusk? hvit (bærene er giftige)
22 Hva heter den oscarbelønnede danske filmen fra 2020 hvor fire lærere beslutter seg for å etterprøve den norske psykiateren Finn Skårderuds teori om at mennesker mangler en halv promille alkohol i blodet? et glass til (originaltittel: Druk)
23 hvilken rogalandsgruppe, som faktisk startet opp så tidlig som i 1962, sang om øl, øl og mere øl på midten av 80-tallet? 3 busserulls
24 hva heter hovedstaden i Qatar? Doha
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad sommeren 1992 med denne sangen? (spill ”everytime we touch”) maggie reilly

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg