quiz 17. desember 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 22 lag deltok i runde 1, 23 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.6 poeng.

RUNDE 1 – HVA HUSKER MAN FRA 2019

1 en av sakene som har vært mest omtalt i Norge i år, ble først kjent allerede i januar. Det er en kidnappingssak og stikkord er ukjent mangemillionær, spesiell kryptovaluta, brevpapir fra Clas Ohlson og joggesko fra Spar Kjøp. I hvilken kommune nær Oslo skjedde dette?
2 hvilket land meldte seg ut av OPEC i januar, som et svar på boikotten det blir utsatt for av flere andre OPEC-land? Landet arrangerte senere på året et stort idrettsarrangement.
3 hvilken film fikk Oscar for beste film? Hvis det hjelper så var Viggo Mortensen nominert til beste hovedrolle for sin innsats i filmen. 
4 over til sportens verden. 9. februar kjørte alpinhelten Aksel Lund Svindal sitt siste renn. Hvilken plassering fikk han i utfor i alpin-vm?
5 i hvilken hovedstad møttes Donald Trump og Kim Jung-Un i slutten av februar?
6 hvilket europeisk land skiftet navn i februar?
7 Karen Uhlenbeck ble i mars den første kvinne noensinne som har fått Abelprisen. Innen hvilket fagfelt har man utmerket seg hvis man får den?
8 hvilket filmselskap, grunnlagt som følge av en fusjon i 1935, og som stod bak filmer som Star Wars, Hjemme Alene, Titanic og Avatar og tv-serier som Simpsons og X-files, ble i mars kjøpt opp av Disney for 71 milliarder dollar?
9 hva klarte man å ta bilde av for aller første gang i april? Eksemplaret befant seg ca 53 millioner lysår fra Jorda.
10 hvilken berømt kirkebygning holdt på å brenne ned i påska?
11 30. april abdiserte Keiser Akihito, 85 år gammel. Hva heter sønnen hans, som nå er Japans keiser?
12 hvilket land vant eurovision song contest? Dette var landets 5. seier og den første siden 1975.
13 lytteprøve: Et kjærestepar toppet vg-lista 5 uker på rad i sommer med sangen “senorita”, nevn navnet på minst en av dem!
14 hvem ble i år den første fra Sør-Amerika som har klart den bragden det er å vinne Tour de France? Holder med etternavn.
15 hva er undertittelen til den siste Avengers-filmen, som kom i år og har blitt tidenes mest innbringende film?
16 det som sannsynligvis var verdens eldste reisebyrå gikk konkurs i september, hva het det?
17 hvilken forfatter ga i høst ut boka “tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen”? Etter å ha fått kritikk i Klassekampen for mange skrivefeil, ba han avisa om å kysse ham i ræva.
18 hvilket ord på 9 bokstaver har blitt kåret til årets nyord for 2019 av Språkrådet?
19 fra hvilket land kommer den omstridte forfatteren Peter Handke, som i år fikk nobelprisen i litteratur?
20 hvilket fjell, som er blant verdens største monolitter og verdenskjent selv om det bare er 863 m høyt, ble det i oktober innført forbud mot å klatre på? 
21 hva heter dataspilltjenesten som Google lanserte i november?
22 51 døde og 2000 ble skadet i det som regnes som det mest dødelige jordskjelvet i verden i år. I hvilket europeisk land skjedde dette 26. november?
23 kaptein Zlatko Tripic scoret seiersmålet da Viking 8. desember ble Norgesmester i fotball for første gang på 18 år. I hvilket land ble han født i 1992?
24 hva heter satellitten som ESA sender opp i dag? Den skal studere dannelsen av Eksoplaneter. Navnet er en forkortelse av akronym-typen og kan sikkert få noen til å tenke på Egypt.
25 lytteprøve: i følge Rolling Stone magazine heter årets beste plate “Thank U, Next”, hvem har gitt ut den? Sangen dere får høre var andre single fra plata, og toppet listene i mange land, inkludert Norge (spill “7 rings”).

RUNDE 2 – JULEQUIZ

1 hvilket amerikansk firma startet i 1930 tradisjonen med å framstille julenissen som en rødkledd, rund mann med hvitt skjegg?
2 fra hvilken julesang kommer tekstlinjen ‘’da tenner moder alle lys, så ingen krok er mørk’’?
3 hva heter ferga i julekalenderserien “julefergå”?
4 hvordan sier man god jul på spansk?
5 i hvilket av evangeliene i Bibelen står det som ofte kalles Juleevangeliet?
6 fra hvilken del av grisen kommer kjøttet som julesylte vanligvis lages av?
7 Over til en ganske fersk juletradisjon. Også denne romjula skal det vises sjakk på NRK. I hvilken hovedstad skal vm i lyn- og hurtigsjakk arrangeres i år?
14 i norge er det tradisjon med en premie til den som finner mandelen i grøten. Hva er det vanlig å putte i christmas puddingen i England, noe som visstnok skal bringe hell og lykke til finneren?
15 hvilken melkebasert drink med røtter tilbake til 1700-tallet er en juleklassiker i USA og Canada?
16 hvilken julesang fra 1942 er ifølge komponisten selv, Irving Berlin, den beste sangen noen noensinne har skrevet?
17 hva slags dyr er Rozarka i filmen “tre nøtter til Askepott”?
18 amaryllis er en av de mest populære juleblomstene i Norge. Hvilket ord på R brukes også om denne blomsten?
19 hvilken forfatter, som levde fra 1846 til 1905, skrev boka “Karens Jul”?
20 ofte kommer det en periode med mildvær midt i julestria i desember – i følge gammel folketro kommer det av at alle fyrer så hardt i ovnen siden de skal bake julekaker.  Hva kaller man denne milde perioden? 
21 hvem spilte rollen som Amalie i julekalenderen “Amalies jul”, første gang vist på NRK i 1995?
22 hvem spiller hovedrollen som alkoholisert kjøpesenternisse i filmen “bad santa” fra 2003?
23 vi går 30 år tilbake i tid: hvilken diktator ble henrettet 1. juledag 1989? Det holder med etternavn
24 fra hvilket språk har vi fått ordet “gløgg”?
25 lytteprøve: dere får høre en sang som ble spilt inn i 1990 av en artist som døde i år. Sangen er denne artistens versjon av en 70 år gammel oscar-vinnende sang som senere har blitt spilt inn av en rekke artister. 2 måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hva heter denne sangen egentlig? (spill “se førr et vær det e”)

RUNDE 1 m/svar

1 en av sakene som har vært mest omtalt i Norge i år, ble først kjent allerede i januar. Det er en kidnappingssak og stikkord er ukjent mangemillionær, spesiell kryptovaluta, brevpapir fra Clas Ohlson og joggesko fra Spar Kjøp. I hvilken kommune nær Oslo skjedde dette? lørenskog
2 hvilket land meldte seg ut av OPEC i januar, som et svar på boikotten det blir utsatt for av flere andre OPEC-land? Landet arrangerte senere på året et stort idrettsarrangement. Quatar
3 hvilken film fikk Oscar for beste film? Hvis det hjelper så var Viggo Mortensen nominert til beste hovedrolle for sin innsats i filmen.  Green Book
4 over til sportens verden. 9. februar kjørte alpinhelten Aksel Lund Svindal sitt siste renn. Hvilken plassering fikk han i utfor i alpin-vm? 2. plass (2 hundredels sekund bak Kjetil Jansrud)
5 i hvilken hovedstad møttes Donald Trump og Kim Jung-Un i slutten av februar? Hanoi
6 hvilket europeisk land skiftet navn i februar? makedonia / nord-makedonia
7 Karen Uhlenbeck ble i mars den første kvinne noensinne som har fått Abelprisen. Innen hvilket fagfelt har man utmerket seg hvis man får den? matematikk
8 hvilket filmselskap, grunnlagt som følge av en fusjon i 1935, og som stod bak filmer som Star Wars, Hjemme Alene, Titanic og Avatar og tv-serier som Simpsons og X-files, ble i mars kjøpt opp av Disney for 71 milliarder dollar? 20th century fox (godtar 21st century fox)
9 hva klarte man å ta bilde av for aller første gang i april? Eksemplaret befant seg ca 53 millioner lysår fra Jorda. et svart hull
10 hvilken berømt kirkebygning holdt på å brenne ned i påska? Notre Dame-katedralen
11 30. april abdiserte Keiser Akihito, 85 år gammel. Hva heter sønnen hans, som nå er Japans keiser? Naruhito
12 hvilket land vant eurovision song contest? Dette var landets 5. seier og den første siden 1975. Nederland
13 lytteprøve: Et kjærestepar toppet vg-lista 5 uker på rad i sommer med sangen “senorita”, nevn navnet på minst en av dem! camilla cabello og shawn mendes
14 hvem ble i år den første fra Sør-Amerika som har klart den bragden det er å vinne Tour de France? Holder med etternavn. Egan Bernal
15 hva er undertittelen til den siste Avengers-filmen, som kom i år og har blitt tidenes mest innbringende film? endgame
16 det som sannsynligvis var verdens eldste reisebyrå gikk konkurs i september, hva het det? Thomas Cook
17 hvilken forfatter ga i høst ut boka “tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen”? Etter å ha fått kritikk i Klassekampen for mange skrivefeil, ba han avisa om å kysse ham i ræva. Dag Solstad
18 hvilket ord på 9 bokstaver har blitt kåret til årets nyord for 2019 av Språkrådet? klimabrøl
19 fra hvilket land kommer den omstridte forfatteren Peter Handke, som i år fikk nobelprisen i litteratur? østerrike
20 hvilket fjell, som er blant verdens største monolitter og verdenskjent selv om det bare er 863 m høyt, ble det i oktober innført forbud mot å klatre på?  uluru / ayers rock
21 hva heter dataspilltjenesten som Google lanserte i november? Google Stadia
22 51 døde og 2000 ble skadet i det som regnes som det mest dødelige jordskjelvet i verden i år. I hvilket europeisk land skjedde dette 26. november? albania
23 kaptein Zlatko Tripic scoret seiersmålet da Viking 8. desember ble Norgesmester i fotball for første gang på 18 år. I hvilket land ble han født i 1992? kroatia (i byen Rijeka som er Kroatias største havneby)
24 hva heter satellitten som ESA sender opp i dag? Den skal studere dannelsen av Eksoplaneter. Navnet er en forkortelse av akronym-typen og kan sikkert få noen til å tenke på Egypt. CHEOPS (Characterising ExOPlanets Satellite)
25 lytteprøve: i følge Rolling Stone magazine heter årets beste plate “Thank U, Next”, hvem har gitt ut den? Sangen dere får høre var andre single fra plata, og toppet listene i mange land, inkludert Norge (spill “7 rings”). ariana grande

RUNDE 2 m/svar

1 hvilket amerikansk firma startet i 1930 tradisjonen med å framstille julenissen som en rødkledd, rund mann med hvitt skjegg? coca cola
2 fra hvilken julesang kommer tekstlinjen ‘’da tenner moder alle lys, så ingen krok er mørk’’? jeg er så glad hver julekveld
3 hva heter ferga i julekalenderserien “julefergå”? MF Svelå
4 hvordan sier man god jul på spansk? feliz navidad
5 i hvilket av evangeliene i Bibelen står det som ofte kalles Juleevangeliet? evangeliet etter Lukas (2, 1-14)
6 fra hvilken del av grisen kommer kjøttet som julesylte vanligvis lages av? hodet
7 Over til en ganske fersk juletradisjon. Også denne romjula skal det vises sjakk på NRK. I hvilken hovedstad skal vm i lyn- og hurtigsjakk arrangeres i år? moskva

svar: 8. Harry og Marv 9. Napoleonshatter 10. Kristtorn 11. Happy New Year 12. Røros 13. Rudolph the Red Nosed Reindeer

14 i norge er det tradisjon med en premie til den som finner mandelen i grøten. Hva er det vanlig å putte i christmas puddingen i England, noe som visstnok skal bringe hell og lykke til finneren? en sølvmynt (nå for tiden typisk 5-pence). Godtar mynt/penger
15 hvilken melkebasert drink med røtter tilbake til 1700-tallet er en juleklassiker i USA og Canada? eggnog (godtar eggelikør)
16 hvilken julesang fra 1942 er ifølge komponisten selv, Irving Berlin, den beste sangen noen noensinne har skrevet? white christmas
17 hva slags dyr er Rozarka i filmen “tre nøtter til Askepott”? ugle
18 amaryllis er en av de mest populære juleblomstene i Norge. Hvilket ord på R brukes også om denne blomsten? ridderstjerne
19 hvilken forfatter, som levde fra 1846 til 1905, skrev boka “Karens Jul”? amalie skram
20 ofte kommer det en periode med mildvær midt i julestria i desember – i følge gammel folketro kommer det av at alle fyrer så hardt i ovnen siden de skal bake julekaker.  Hva kaller man denne milde perioden?  kakelinna (godtar lefsetøvær)
21 hvem spilte rollen som Amalie i julekalenderen “Amalies jul”, første gang vist på NRK i 1995? anne marie ottersen
22 hvem spiller hovedrollen som alkoholisert kjøpesenternisse i filmen “bad santa” fra 2003? billy bob thornton
23 vi går 30 år tilbake i tid: hvilken diktator ble henrettet 1. juledag 1989? Det holder med etternavn Nicolae Ceausescu
24 fra hvilket språk har vi fått ordet “gløgg”? svensk (glödjat vin)
25 lytteprøve: dere får høre en sang som ble spilt inn i 1990 av en artist som døde i år. Sangen er denne artistens versjon av en 70 år gammel oscar-vinnende sang som senere har blitt spilt inn av en rekke artister. 2 måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hva heter denne sangen egentlig? (spill “se førr et vær det e”) A) terje nilsen B) baby, it´s cold outside

 

quiz 10. desember 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. Det var 12 lag som deltok denne stormfulle kvelden.
I runde 1 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Jonny Bodes vita hanskar) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.5 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var også her 17.5 poeng.

RUNDE 1

1. Fra hvilket land kommer årets nobelprisvinner Abiy Ahmed? Prisen blir delt ut i dag på Alfred Nobels dødsdag.
2. Børge Ausland og Mike Horn kom seg endelig ut av isødet etter 87 dager i isødet. De trengte hjelp etter å ha gått tom for mat og pga helseproblemer. Men var de i arktis eller antarktis når de trengte hjelp?
3. Viking har nå 6 cupmesterskap, hvor mange seriemesterskap har klubben?
 4. Hva heter det svensk/norske design-paret som bor i Valdres, er blitt internasjonale strikkestjerner og er kjent for sine julekuler?
5. Hva er størst i areal? Afganistan, Somalia eller Texas?
6. Hvilken filmserie med Matt Damon i hovedrollen er bassert på romanene til Robert Ludlum? Filmene er laget i henholdsvis 2002, 2004, 2007og 2016
7. Hvilke julehefter var på topp 3 i 2018? Et poeng pr riktig julehefte
8. Hvilken stilling innehar Hugh Grants karakter i juleklassiskeren Love Actually?
15.. Hva het «blåseinstrumentet» som ble flittig brukt av publikum under VM i fotball i Sør- Afrika i 2010?
16. Iguazú, fallene er regnet som en av verdens syv naturlige underverk. Hvilke to lands grense går igjennom fossen?
17. Hvilket klassisk kortspill som trolig har røtter i Italia kan man finne kort som Gjøken, Katten, .Dragonen, Hesten Huset? En poltergeist i Harry Potter har samme navn.
18.Njål Engseth har nå laget serien Den følelsen på NRK, der han tar for seg temaer som Sinne, sorg og avsky. Hviilken serie laget han i perioden 2013-2017, der han brukte NRKs arkiver for å vise samfunnsutviklingen og utviklingen innen NRK
19. Hvilken frukt har forårsaket så mange kuttskader at den har fått sitt eget navn?
20. Hvor mange ganger var Elisabeth Taylor gift? Antall ekteskap, ikke antall ektemenn +- 1 ekteskap
21. I motsetning til de fleste andre planeter, roterer Venus med eller mot klokken?
22. Til hvilken amerikansk president ble diktet ”Oh Captain, my captain” skrevet av Walt Whitman i 1865? Diktet er kjent fra en scene i Dead Poets Society fra 1989. Diktet begynner slik: « O Captain! My Captain! our fearful trip is done; The ship has weather’d every rack, the prize we sought is won»
23. Hvor i kroppen får man en skade hvis man får et metatarsbrudd?
24. Hvilken forfatter, dramatiker ogoversetter dispnerer/bor i Statens æresbolig for fortjente kunstnere, Grotten, i Oslo?
25. Lytteprøve: Hvilken kanadisk sangerinne hører vi her framføre en flott verson av “Hallelujah”?

RUNDE 2

1. I hvilket land ble 34 år gamle Sanna Marin statsminister i dag? 
2.Hva heter øya på New Zealand der flere turister ble drep etter et vulkanutbrudd for noen dager siden? 
3. Hvilken norsk politiker fikk Stortinget til å servere svinepølser på juletrefest og omtalte det «første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk»? 
4. Hva heter prisen som deles ut i Bergen hvert år i november? Prisen som har blitt delt ut årlig siden 1987 er en anerkjennelse til de som står i kampen mot undertrykkelse, og har flere ganger gått til personer som siden har fått nobelsfredspris. 
5. Petter og Lotta bodde sammen med tante Grønn, tante Brun. Den tredje tanten hadde også en farge. Hvilken var denne? Bøkene er skrevet av Elsa Beskow 
6. Hvem var tapende finalist i VM i Fischer- sjakk tidligere i høst? 
7. Hvilket år? Costa Concordia sank utenfor kysten av Italia og 32 mennesker omkom, Dronning Elisabeth har sitt « Diamond Jubilee, Skrik av Edvard Munch blir solgt på aukusjon i New York for 120 millioner dollar, Vladimir Putin vinner presidentvalget i i Russland, Whitney Houston dør og Gagnham Style med Psy blir en kjempehit 
8. Gambia er et veldig flatt land. Hvor mange moh er det høyeste punktet i landet – Red Rock? +-10%
15. Ved hvilket slag i 30-årskrigen døde Gustav II Adolf av Sverige?
16. Fiona Hill, Kurt Volker, Marie Yovanovitch, Gordon Sondland og Bill Taylor var vitner i hvilken sak som har fått svært stor oppmerksomhet. Deres vitnemål utløste mange tweeter fra den som var grunnen til at de vitnet.
17. Hvilken afrikansk hovedstad blir nevnt i teksten til Dum og Deilig av Knutsen og Ludvigsen? Et poeng for navn på hovedstad og et poeng for landet den ligger i 
18.I hvilket land er Willem-Alexander Claus George Ferdinand konge? Han er gift med dronning Maxima. 
19. Hvilke to James Bond filmer kom etter Quantum of Solace (2008)? De kom henholdsvis i 2012 og 2015 
20. Nevn et av de to vanligste etternavnene i Danmark!
21.Hvem skrev Anna Karenina, Krig og Fred og Sevastopolfortellingene? 
22.Hvor mye må du stille klokken hvis du står på grensen mellom afganistan og Kina? 
23. Hvem grunnla spelderbevegelsen? Etternavn holder 
24. Augusto Pinchet døde på dagens dato i 2006. I hvilket sør-amerikansk land var han diktator i perioden 1973-1990? 
25. Lytteprøve: Hvem hører vi her? Sangen er fra NRKS julekalender Snøfall (spill “selmas sang”)

RUNDE 1 m/svar

1. Fra hvilket land kommer årets nobelprisvinner Abiy Ahmed? Prisen blir delt ut i dag på Alfred Nobels dødsdag. Han er statsminister i Etipoia
2. Børge Ausland og Mike Horn kom seg endelig ut av isødet etter 87 dager i isødet. De trengte hjelp etter å ha gått tom for mat og pga helseproblemer. Men var de i arktis eller antarktis når de trengte hjelp? Arktis
3. Viking har nå 6 cupmesterskap, hvor mange seriemesterskap har klubben? 8 stk (1957–58, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1991)
 4. Hva heter det svensk/norske design-paret som bor i Valdres, er blitt internasjonale strikkestjerner og er kjent for sine julekuler? Arne & Carlos
5. Hva er størst i areal? Afganistan, Somalia eller Texas? Texas 695 621 km2 Afganistan 652 860 km2 Somalia 637 660 km2
6. Hvilken filmserie med Matt Damon i hovedrollen er bassert på romanene til Robert Ludlum? Filmene er laget i henholdsvis 2002, 2004, 2007og 2016 Jason Bourne filmene
7. Hvilke julehefter var på topp 3 i 2018? Et poeng pr riktig julehefte 1. Juleroser 2. Pondus, 3. Stomperud
8. Hvilken stilling innehar Hugh Grants karakter i juleklassiskeren Love Actually? Statsminister

svar: 9. Hugleikur Dagsson 10. Andersson Cooper 11. Tokyo 12. Dompap 13. Watchmen 14. Det lyser i stille grender

15.. Hva het «blåseinstrumentet» som ble flittig brukt av publikum under VM i fotball i Sør- Afrika i 2010? Vuvusela eller lepatata
16. Iguazú, fallene er regnet som en av verdens syv naturlige underverk. Hvilke to lands grense går igjennom fossen? Brasil og Argentina
17. Hvilket klassisk kortspill som trolig har røtter i Italia kan man finne kort som Gjøken, Katten, .Dragonen, Hesten Huset? En poltergeist i Harry Potter har samme navn. Gnav
18.Njål Engseth har nå laget serien Den følelsen på NRK, der han tar for seg temaer som Sinne, sorg og avsky. Hviilken serie laget han i perioden 2013-2017, der han brukte NRKs arkiver for å vise samfunnsutviklingen og utviklingen innen NRK Lisenskontrolløren
19. Hvilken frukt har forårsaket så mange kuttskader at den har fått sitt eget navn? Avokado – Avokado-skade – kutt når man prøver å få ut steinen
20. Hvor mange ganger var Elisabeth Taylor gift? Antall ekteskap, ikke antall ektemenn +- 1 ekteskap 8 – 7-9 godkjennes, hun var gift to ganger med Richard Burton, så hun hadde 7 ektemenn
21. I motsetning til de fleste andre planeter, roterer Venus med eller mot klokken? Venus roterer med klokken i en retrograd rotasjon
22. Til hvilken amerikansk president ble diktet ”Oh Captain, my captain” skrevet av Walt Whitman i 1865? Diktet er kjent fra en scene i Dead Poets Society fra 1989. Diktet begynner slik: « O Captain! My Captain! our fearful trip is done; The ship has weather’d every rack, the prize we sought is won» Abraham Lincoln.
23. Hvor i kroppen får man en skade hvis man får et metatarsbrudd? I foten (brudd i mellomfotsbeinet) Vanligst å skade den 5. metatarsen på yttersiden av foten.
24. Hvilken forfatter, dramatiker ogoversetter dispnerer/bor i Statens æresbolig for fortjente kunstnere, Grotten, i Oslo? Jon Fosse
25. Lytteprøve: Hvilken kanadisk sangerinne hører vi her framføre en flott verson av “Hallelujah”? K.D. Lang

RUNDE 2 m/svar

1. I hvilket land ble 34 år gamle Sanna Marin statsminister i dag?  Finland 
2.Hva heter øya på New Zealand der flere turister ble drep etter et vulkanutbrudd for noen dager siden?  Whakaari/White Island 
3. Hvilken norsk politiker fikk Stortinget til å servere svinepølser på juletrefest og omtalte det «første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk»?  FRP ?s Christian Tybbring-Gjedde 
4. Hva heter prisen som deles ut i Bergen hvert år i november? Prisen som har blitt delt ut årlig siden 1987 er en anerkjennelse til de som står i kampen mot undertrykkelse, og har flere ganger gått til personer som siden har fått nobelsfredspris.  Rafto-prisen 
5. Petter og Lotta bodde sammen med tante Grønn, tante Brun. Den tredje tanten hadde også en farge. Hvilken var denne? Bøkene er skrevet av Elsa Beskow  Tante Fiolett, tante lilla (Tant Gredelin på orginalspråket svensk) 
6. Hvem var tapende finalist i VM i Fischer- sjakk tidligere i høst?  Magnus Carlsen. 
7. Hvilket år? Costa Concordia sank utenfor kysten av Italia og 32 mennesker omkom, Dronning Elisabeth har sitt « Diamond Jubilee, Skrik av Edvard Munch blir solgt på aukusjon i New York for 120 millioner dollar, Vladimir Putin vinner presidentvalget i i Russland, Whitney Houston dør og Gagnham Style med Psy blir en kjempehit  2012
8. Gambia er et veldig flatt land. Hvor mange moh er det høyeste punktet i landet – Red Rock? +-10%  53 moh (47-58 meter godkjent)

svar: 9. Amal Clooney 10. Christian Louboutin 11. Mac Pro 12. NorgesTaxi 13. Dr Evil, Atle Grønn 14. Hvite Russland

15. Ved hvilket slag i 30-årskrigen døde Gustav II Adolf av Sverige?  Slaget ved Lützen
16. Fiona Hill, Kurt Volker, Marie Yovanovitch, Gordon Sondland og Bill Taylor var vitner i hvilken sak som har fått svært stor oppmerksomhet. Deres vitnemål utløste mange tweeter fra den som var grunnen til at de vitnet. Riksrettshøringene mot Donald Trump i kongressen (The House Judiciary Committee) 
17. Hvilken afrikansk hovedstad blir nevnt i teksten til Dum og Deilig av Knutsen og Ludvigsen? Et poeng for navn på hovedstad og et poeng for landet den ligger i  Juba i Sør-Sudan 
18.I hvilket land er Willem-Alexander Claus George Ferdinand konge? Han er gift med dronning Maxima.  Nederland 
19. Hvilke to James Bond filmer kom etter Quantum of Solace (2008)? De kom henholdsvis i 2012 og 2015  Skyfall og Spectre 
20. Nevn et av de to vanligste etternavnene i Danmark! Nielsen (245.895) Jensen (244.143)
21.Hvem skrev Anna Karenina, Krig og Fred og Sevastopolfortellingene?  Leo Toljstoj 
22.Hvor mye må du stille klokken hvis du står på grensen mellom afganistan og Kina?  3,5 time. 30 min slingringsmonn. 3-4 timer er godkjent. 
23. Hvem grunnla spelderbevegelsen? Etternavn holder  Robert Baden-Powell 
24. Augusto Pinchet døde på dagens dato i 2006. I hvilket sør-amerikansk land var han diktator i perioden 1973-1990?  Chile 
25. Lytteprøve: Hvem hører vi her? Sangen er fra NRKS julekalender Snøfall (spill “selmas sang”) Eva Weel Skram

quiz 19. november 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Brage. 

Ingen statistikk om antall lag, vinnerscore eller snittscore.

RUNDE 1

1 Hvilken amerikansk muskesbil, som kom første gang i 1965, kommer nå i elektrisk versjon?
2 Hva skal en svenske gjøre som skal “pula i trädgården”?
3 Hvilken tidligere Nest-Sotra trener, ble nylig presentert som ny trener for Eliteseriemesterlaget 2021- Sandnes Ulf?
4 Hva er det russiske ordet for “fred” det var også navnet på en nå nedlagt romstasjon.
5 Hvilken karakter spilt av Otto Jespersen var vokalist i death metal bandet  Böh?
6 Hvilken idrett driver Evgenia Medvedev med? Hun fyller 20 i dag, vant to ol-sølv i 2018, har to gull i VM og satt verdensrekord 13 ganger i antall poeng. 
7 Den kinoaktuelle filmen Dr Sleep er oppfølgeren til hvilken film fra 1980? Ewan McGregor spiller rollen som den voksne Danny Torrance, som i den første filmen ble spilt av syv år gamle Danny Lloyd.
8 Hva kalles kroppspartiet like over haleroten hos fugl? Det er også navnet på en type fruktpastiller fra Brynhild.
9 Hvilken tegneseriekarakter bruker navnet Walker når han er i sivil? Han er far til tvillingene Heloise og Kit
16 Hvilken svømmestil til var den nå dansende Aleksander Hetland spesialist i? Han vant gull i VM i kortbane i 2012.
17 Hvilken fugl i norsk fauna er den eneste som begynner på bokstaven Å?
18 Braer i 1993, Prestige i 2002 og Sea Star i 1972- er eksempler på hva?
19 Hvilken stamgjest ved Seattle’s Cafe Nervosa, var tidligere gift med Lilith Sternin? 
20 Innen amerikansk politikk- hvem innehar per i dag tittelen forkortet FLOTUS?
21 Len Deightons roman fra 1970 var den første skrevet på hvilken måte?
22 Det Singaporeanske selskapet Haw Par Corporation produserer hvilken kjent og sterktluktende merkevare? Den består av bl.a. avmentolisert mynteolje, kajeputolje, kamfer, levomentol og kryddernellikolje.
23 Hvilket trossamfunn mener at bibelen viser at kun 144 000 mennesker får komme til himmelen?
24 Hvilket latinsk uttrykk som betyr vel å merke eller legg merke til, er også navnet på en nylig konkurs bokhandelkjede?
25 I Texas holdem poker, hvilken to-korts hånds kallenavn er et land i midtøsten?

RUNDE 2

1 Hvilken spillkonsoll ble lansert av Nintendo på dagens dato i 2006?
2 Hvor holdt sjuende far i huset til?
3 Gi meg to av de fire amerikanske fotballlagene i NFL fra California.
4 I hvilket år, for er rundt antall år siden, kom Fantomet først til Norge, som en stripe i Aftenpostens A-magasin?
5 Hvilken engelsk konge handler Netflixfilmen The King om? Filmen er basert på Shakespeares historiske stykker og tar for seg denne kongens mest berømte slag- slaget ved Agincourt i 1415.
6 Ana ond, guillotine, rear naked og Peruvian necktie er alle eksempler på hvilken type angrep innen kampsport? 
7 Med samme fornavn som USAs 42. president og et etternavn som nesten er noe man har her i lokalet, hva heter USAs nåværende justisminister?
8 Hvilken trønder forbindes med fangene Jevgenij Matjatitsj og Arstid Tamosjait?
9 Hvilket hovedstadslag vant nylig world series I baseball for første gang?
16 Trond Fausa Aurvåg returnerer som Svein Soot i sesong 2 av hvilken krimjulekalender?
17 Hvilken amerikansk tegneserie kom for første gang ut på denne dato i 1985? På originalspråket har hovedkarakterene navn etter en Fransk protestantisk reformator og en engelsk filosof?
18 Hvilken film med Tom Cruise og Nicole Kidman fra 1999 var regissør Stanley Kubricks siste?
19 Hvem forlovet seg i 2009 med juristen Jonas Bergstrøm, hun giftet seg i 2013 med Chris O’Neil?
20 Hvilket Shakespearestykke senteret seg om de fire unge Athenerene Lysander, Demetrius, Helena og Hermia?
21 Med et navn som er det japanske ordet for “jernknyttneve”, i hvilken slåssespillserie møter vi karakterer som Yoshimitsu, Marshall Law, Hwoarang og Jin Kazama? 
22 Hva het Isbjørnungen alle ville se i Berlin zoo rundt år 2007? Han døde dessverre i 2011.
23 Innenfor hvilken idrett heter den norske eliteserien Macronligaen? Lag som Mascot, Vepsa, Cross og Arctic Strike er med og kjemper i toppen.
24 Hvilket nordafrikansk land heter Masr på den lokale arabiske dialekten?
25 Hva heter allmenningen i enden av Munkegata i Trondheim hvor det har foregått fiskehandel i mange hundre år? Navnet gir assosiasjoner til fugleanatomi.

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilken amerikansk muskesbil, som kom første gang i 1965, kommer nå i elektrisk versjon? Ford Mustang
2 Hva skal en svenske gjøre som skal “pula i trädgården”? Pusle i hagen (luke, rydde i hagen ble godtatt)
3 Hvilken tidligere Nest-Sotra trener, ble nylig presentert som ny trener for Eliteseriemesterlaget 2021- Sandnes Ulf? Steffen LANDRO
4 Hva er det russiske ordet for “fred” det var også navnet på en nå nedlagt romstasjon. MIR
5 Hvilken karakter spilt av Otto Jespersen var vokalist i death metal bandet  Böh? Barron Blod
6 Hvilken idrett driver Evgenia Medvedev med? Hun fyller 20 i dag, vant to ol-sølv i 2018, har to gull i VM og satt verdensrekord 13 ganger i antall poeng.  Kunstløp
7 Den kinoaktuelle filmen Dr Sleep er oppfølgeren til hvilken film fra 1980? Ewan McGregor spiller rollen som den voksne Danny Torrance, som i den første filmen ble spilt av syv år gamle Danny Lloyd. Ondskapens hotell / The Shining
8 Hva kalles kroppspartiet like over haleroten hos fugl? Det er også navnet på en type fruktpastiller fra Brynhild. GUMP
9 Hvilken tegneseriekarakter bruker navnet Walker når han er i sivil? Han er far til tvillingene Heloise og Kit FANTOMET

svar: 10. Turn 11. Wakanda 12. Borsjt 13. Red 14. Alabama 15. Kardinal

16 Hvilken svømmestil til var den nå dansende Aleksander Hetland spesialist i? Han vant gull i VM i kortbane i 2012. Bryst
17 Hvilken fugl i norsk fauna er den eneste som begynner på bokstaven Å? Åkerrikse
18 Braer i 1993, Prestige i 2002 og Sea Star i 1972- er eksempler på hva? OLJEUTSLIPP
19 Hvilken stamgjest ved Seattle’s Cafe Nervosa, var tidligere gift med Lilith Sternin?  Frasier crane
20 Innen amerikansk politikk- hvem innehar per i dag tittelen forkortet FLOTUS? Melanie Trump
21 Len Deightons roman fra 1970 var den første skrevet på hvilken måte? På datamaskin- med et tekstbehandlingsprogram 
22 Det Singaporeanske selskapet Haw Par Corporation produserer hvilken kjent og sterktluktende merkevare? Den består av bl.a. avmentolisert mynteolje, kajeputolje, kamfer, levomentol og kryddernellikolje. TIGER BALSAM
23 Hvilket trossamfunn mener at bibelen viser at kun 144 000 mennesker får komme til himmelen? Jehovas Vitner.
24 Hvilket latinsk uttrykk som betyr vel å merke eller legg merke til, er også navnet på en nylig konkurs bokhandelkjede? NOTABENE
25 I Texas holdem poker, hvilken to-korts hånds kallenavn er et land i midtøsten? Q8/kuwait

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilken spillkonsoll ble lansert av Nintendo på dagens dato i 2006? Nintendo Wii
2 Hvor holdt sjuende far i huset til? I et horn på veggen
3 Gi meg to av de fire amerikanske fotballlagene i NFL fra California. to av disse: LA Rams, LA Chargers, SF 49ers, Oakland Raiders
4 I hvilket år, for er rundt antall år siden, kom Fantomet først til Norge, som en stripe i Aftenpostens A-magasin? 1939
5 Hvilken engelsk konge handler Netflixfilmen The King om? Filmen er basert på Shakespeares historiske stykker og tar for seg denne kongens mest berømte slag- slaget ved Agincourt i 1415. HENRIK V
6 Ana ond, guillotine, rear naked og Peruvian necktie er alle eksempler på hvilken type angrep innen kampsport?  Kvelertak
7 Med samme fornavn som USAs 42. president og et etternavn som nesten er noe man har her i lokalet, hva heter USAs nåværende justisminister? William BARR
8 Hvilken trønder forbindes med fangene Jevgenij Matjatitsj og Arstid Tamosjait? FRODE BERG
9 Hvilket hovedstadslag vant nylig world series I baseball for første gang? Washington Nationals

svar: 10. Richard Virenque 11. Røde Sonja 12. Ford Mustang 13. Rosacea 14. Jakten på rød oktober 15. Red Bull Toro Rosso Honda

16 Trond Fausa Aurvåg returnerer som Svein Soot i sesong 2 av hvilken krimjulekalender? Jul i blodfjell
17 Hvilken amerikansk tegneserie kom for første gang ut på denne dato i 1985? På originalspråket har hovedkarakterene navn etter en Fransk protestantisk reformator og en engelsk filosof? Tommy og Tigeren (Calvin & Hobbes)
18 Hvilken film med Tom Cruise og Nicole Kidman fra 1999 var regissør Stanley Kubricks siste? Eyes Wide Shut
19 Hvem forlovet seg i 2009 med juristen Jonas Bergstrøm, hun giftet seg i 2013 med Chris O’Neil? Prinsesse Madeleine av Sverige
20 Hvilket Shakespearestykke senteret seg om de fire unge Athenerene Lysander, Demetrius, Helena og Hermia? En midsommernatts drøm
21 Med et navn som er det japanske ordet for “jernknyttneve”, i hvilken slåssespillserie møter vi karakterer som Yoshimitsu, Marshall Law, Hwoarang og Jin Kazama?  TEKKEN
22 Hva het Isbjørnungen alle ville se i Berlin zoo rundt år 2007? Han døde dessverre i 2011. KNUT
23 Innenfor hvilken idrett heter den norske eliteserien Macronligaen? Lag som Mascot, Vepsa, Cross og Arctic Strike er med og kjemper i toppen. BOWLING
24 Hvilket nordafrikansk land heter Masr på den lokale arabiske dialekten? EGYPT
25 Hva heter allmenningen i enden av Munkegata i Trondheim hvor det har foregått fiskehandel i mange hundre år? Navnet gir assosiasjoner til fugleanatomi. RAVNKLOA

quiz 3. desember 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 18 lag deltok i runde 1, 17 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 19 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 14.0 poeng.
Også i runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og Pennyklubben) 19 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 14.9 poeng.

RUNDE 1

1 Fra hvilket land kom stjernedirigenten Mariss Jansons, som døde for noen dager siden?
2 Hvor mange poeng endte Viking opp med til slutt i årets sesong?
3 I hvilken by finner man Chryslerbygningen?
4 Hva heter den siste filmen til Martin Scorsese, som nylig hadde premiere og som Netflix sto bak?
5 Hva er en skalmeie?
6 Hvilket år? Tsjekkia, Ungarn og Polen blir med i NATO, der er et massedrap på Columbine High School, Apple lanserer den første iBook, Macao blir gitt tilbake til Kina, Bjørn Afzelius, Stanley Kubrick og Joe DiMaggio dør
7 Nevn de 5 største øyene i Middelhavet og ranger dem fra størst til minst for 2 poeng. 1 poeng hvis man nevner alle 5, men ikke har riktig rekkefølge. 
8 Vi skal frem til et ord på D, som betyr omtrent det samme som amatør, eller beskriver en person som sysler med et fagområde uten å ha fagkunnskap
9 I hvilken religion kalles gudshuset eller templet Gurdwara? Det finnes 3 slike i Norge
10 Hva lider du av om du har alopesi?
11 Hva heter provinsen nordvest i Nederland, der 70% av befolkningen snakker et eget språk?
12 Hvem ble i 1988 den førstekvinnelige statslederen i et muslimsk land i moderne tid?
13 Lytteprøve: Hvem er dette eller hvem har originalen? (spill ‘’play with fire’’)
14 Hvem har sagt “Spending eternity next to Marilyn is an opportunity too sweet to pass up” og kjøpte gravplassen ved siden av Marilyn Monroe for $75000 på midten av 90-tallet? Han døde selv i 2017, 91 år gammel.
15 Hvilken plantefamilie tilhører jordbær?
16 Hvor mange prosent av jordens befolkning bor på den sørlige halvkule? Avrundet til nærmeste tier.
17 Hvilken karakter er den amerikanske skuespilleren Peter Falk mest kjent for å ha spilt? Han døde i 2011.
18 Hva er Norges nest største fylke i areal?
19 Hva er rekorden for største seier i Premier League? Det er en delt rekord. Manchester United slo Ipswich 4. mars 1995 og Leicester slo Southampton 25. oktober i år.
20 Hvem skrev skuespillet “Geografi og kjærlighet”?
21 Hvor har avisa Ryfylke sitt hovedkontor?
22 Hvor lang er valgperioden for den franske presidenten?
23 Hva betyr det latinske uttrykket “in brevi”?
24 Hva er den sørligste delstatshovedstaden i fastlands-USA?
25 Lytteprøve: Hvem er dette, eller hva heter sangen? Eller hvilken senere kjent gitarist spiller her? 3 måter å få poeng.

RUNDE 2

1 Hvem er den mest strømmede artisten i år i Norge, i følge tall fra Spotify?
2 Hvem stakk av med det gjeve trofeet Gullballen i går, for menn?
3 Hvilket Shakespeare skuespill har gitt navn til en kriminalroman av Jo Nesbø?
4 Hvilket år ble Ankara hovedstad i den nye tyrkiske republikken? Forøvrig 7 år før Konstantinopel skiftet navn til Istanbul
5 Hvilket asiatisk land er den største produsenten av vin?
6 Ranger de amerikanske statene som begynner på bokstaven I fra vest til øst.
7 Hvem tar over programlederjobben i Brille når Harald Eia nå gir seg?
8 Hvilket fotballspiller har spilt for disse klubbene? Tromsø, Birmingham, Rosenborg, Real Santander, Rosenborg, Austria Wien, Tromsø og Lyngen
9 Hvilket band har gitt ut platene Amerika og Time Machine i henholdsvis 1982 og 1984?
10 Ranger disse kirkene etter når de ble bygget, fra eldst til yngst – St. Petri, Hetlandskirken, Johanneskirken?
11 Hva er den norske tittelen på boka til Durek Verett?
12 Hvilket år? Elvis legger ut på sin første turne siden 1958, borgerkrigen i Nigeria tar slutt, verdensutstillingen blir arrangert i Osaka, Diana Ross & The Supremes har sin avskjedskonsert i Las Vegas og Black Sabbath slipper sin første plate.
18 Hva er hovedforskjellen på Oter og Bever når det gjelder føde?
19 I hvilket land er Plovdiv den nest største byen? Byen er europeisk kulturhovedstad i år.
20 Hva er de 6 edelgassene som finnes i naturlig form? 1 poeng for 4 og 2 poeng for alle 6.
21 I hvilket land bor det flest katolikker?
22 Hva var den opprinnelige betydningen bak uttrykket “å kaste hansken”?
23 Hvilken oppfinnelse tok symaskinkonstruktør Elias Howe patent på i 1851?
24 Hvilke 4 hjortedyr finnes naturlig i Norge?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1973, stor hit både i England og USA og har vært med i mange filmer og TV-reklamer. (spill ‘’ballroom blitz’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Fra hvilket land kom stjernedirigenten Mariss Jansons, som døde for noen dager siden? Latvia
2 Hvor mange poeng endte Viking opp med til slutt i årets sesong? 47
3 I hvilken by finner man Chryslerbygningen? New York
4 Hva heter den siste filmen til Martin Scorsese, som nylig hadde premiere og som Netflix sto bak? The Irishman
5 Hva er en skalmeie? Blåseinstrument. (Musikkinstrument)
6 Hvilket år? Tsjekkia, Ungarn og Polen blir med i NATO, der er et massedrap på Columbine High School, Apple lanserer den første iBook, Macao blir gitt tilbake til Kina, Bjørn Afzelius, Stanley Kubrick og Joe DiMaggio dør 1999
7 Nevn de 5 største øyene i Middelhavet og ranger dem fra størst til minst for 2 poeng. 1 poeng hvis man nevner alle 5, men ikke har riktig rekkefølge.  Sicilia, Sardinia, Kypros, Korsika og Kreta
8 Vi skal frem til et ord på D, som betyr omtrent det samme som amatør, eller beskriver en person som sysler med et fagområde uten å ha fagkunnskap Dilettant
9 I hvilken religion kalles gudshuset eller templet Gurdwara? Det finnes 3 slike i Norge Sikher
10 Hva lider du av om du har alopesi? Hårtap eller håravfall
11 Hva heter provinsen nordvest i Nederland, der 70% av befolkningen snakker et eget språk? Friesland
12 Hvem ble i 1988 den førstekvinnelige statslederen i et muslimsk land i moderne tid? Benazir Bhutto
13 Lytteprøve: Hvem er dette eller hvem har originalen? (spill ‘’play with fire’’) Ruth Copeland, original: Rolling Stones
14 Hvem har sagt “Spending eternity next to Marilyn is an opportunity too sweet to pass up” og kjøpte gravplassen ved siden av Marilyn Monroe for $75000 på midten av 90-tallet? Han døde selv i 2017, 91 år gammel. Hugh Hefner
15 Hvilken plantefamilie tilhører jordbær? Rosefamilien
16 Hvor mange prosent av jordens befolkning bor på den sørlige halvkule? Avrundet til nærmeste tier. 10%
17 Hvilken karakter er den amerikanske skuespilleren Peter Falk mest kjent for å ha spilt? Han døde i 2011. Frank Columbo. Bare Columbo godtatt.
18 Hva er Norges nest største fylke i areal? Trøndelag
19 Hva er rekorden for største seier i Premier League? Det er en delt rekord. Manchester United slo Ipswich 4. mars 1995 og Leicester slo Southampton 25. oktober i år. 9-0 eller 9 i målforskjell
20 Hvem skrev skuespillet “Geografi og kjærlighet”? Bjørnstjerne Bjørnson
21 Hvor har avisa Ryfylke sitt hovedkontor? Sauda
22 Hvor lang er valgperioden for den franske presidenten? 5 år
23 Hva betyr det latinske uttrykket “in brevi”? I korthet
24 Hva er den sørligste delstatshovedstaden i fastlands-USA? Austin
25 Hvem er dette, eller hva heter sangen? Eller hvilken senere kjent gitarist spiller her? 3 måter å få poeng. Donovan “Season of the witch”, gitar: Jimmy Page

RUNDE 2 m/svar

1 Hvem er den mest strømmede artisten i år i Norge, i følge tall fra Spotify? Bille Eilish
2 Hvem stakk av med det gjeve trofeet Gullballen i går, for menn? Lionel Messi
3 Hvilket Shakespeare skuespill har gitt navn til en kriminalroman av Jo Nesbø? Macbeth
4 Hvilket år ble Ankara hovedstad i den nye tyrkiske republikken? Forøvrig 7 år før Konstantinopel skiftet navn til Istanbul 1923
5 Hvilket asiatisk land er den største produsenten av vin? Kina
6 Ranger de amerikanske statene som begynner på bokstaven I fra vest til øst. Idaho, Iowa, Illinois, Indiana
7 Hvem tar over programlederjobben i Brille når Harald Eia nå gir seg? Einar Tørnqvist
8 Hvilket fotballspiller har spilt for disse klubbene? Tromsø, Birmingham, Rosenborg, Real Santander, Rosenborg, Austria Wien, Tromsø og Lyngen Sigurd Rushfeldt
9 Hvilket band har gitt ut platene Amerika og Time Machine i henholdsvis 1982 og 1984? Mods
10 Ranger disse kirkene etter når de ble bygget, fra eldst til yngst – St. Petri, Hetlandskirken, Johanneskirken? Hetlandskirken, St. Petri, Johannes
11 Hva er den norske tittelen på boka til Durek Verett? Sjamanens reise
12 Hvilket år? Elvis legger ut på sin første turne siden 1958, borgerkrigen i Nigeria tar slutt, verdensutstillingen blir arrangert i Osaka, Diana Ross & The Supremes har sin avskjedskonsert i Las Vegas og Black Sabbath slipper sin første plate. 1970
18 Hva er hovedforskjellen på Oter og Bever når det gjelder føde? Oter er rovdyr, bever er ikke.
19 I hvilket land er Plovdiv den nest største byen? Byen er europeisk kulturhovedstad i år. Bulgaria
20 Hva er de 6 edelgassene som finnes i naturlig form? 1 poeng for 4 og 2 poeng for alle 6. Helium, Argon, Xenon, Neon, Radon, Krypton
21 I hvilket land bor det flest katolikker? Brasil
22 Hva var den opprinnelige betydningen bak uttrykket “å kaste hansken”? Utfordre til duell, evt. komme med en utfordring
23 Hvilken oppfinnelse tok symaskinkonstruktør Elias Howe patent på i 1851? Glidelås
24 Hvilke 4 hjortedyr finnes naturlig i Norge? Elg, hjort, rådyr og rein
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1973, stor hit både i England og USA og har vært med i mange filmer og TV-reklamer. (spill ‘’ballroom blitz’’) Sweet