quiz 28. september 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 15 lag deltok i runde 1, 14 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 25 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen ) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 19.1 poeng.

RUNDE 1

1 hvor mange minutter med fyrverkeri var det i Stavanger sentrum på lørdag kveld?
2 i hvilken idrett ble 18-åringen Per Strand Hagenes fra Sandnes tidenes første norske juniorverdensmester i forrige uke?
3 fra hvilket land kommer flyselskapet El Al, som har hovedbasen sin på Ben Gurion Airport?
4 hvilket ord på F brukes om en luftspeiling?
5 hvilken farge inngår i den norske tittelen på filmen ”romancing the stone” fra 1984?
6 hvem skrev musikken til filmen og musikalen ”Løvenes konge”?
7 hva heter verdens dypeste innsjø?
8 et spørsmål fra gresk mytologi der det sannsynligvis vil lønne seg å ha sett barne-tv på nrk de siste årene: Hva slags byggverk var Daidalos kjent for å bygge?
9 hvilken nobelprisvinner i litteratur bodde på Bjerkebæk på Lillehammer?
10 i hvilken idrett forekommer uttrykket Lutz ?
11 til hvilket land er du på vei hvis det står KEF på bagasjelappen din på flyplassen?
12 på dagens dato i 1970 døde Gamal Nasser. I hvilket land var han president fra 1956 og fram til han døde?
13 hvilket årstall skjer disse tingene innen musikkens verden: Karoline Krüger gjør det veldig bra for Norge i Eurovision Song Contest med sangen ”for vår jord”, men klarer ikke å slå Celine Dion som vinner for Sveits. Adele og Rihanna blir født, mens Andy Gibb og Roy Orbison dør. NWA platedebuterer med ”Straight Outta Compton” og Metallica gir ut ”…and justice for all’. 2 poeng for spot on, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 hva heter de 3 aggregattilstandene til et grunnstoff?
15 Michael ”Air” Jordan spilte mot Snurre Sprett i den klassiske filmen Space Jam fra 1996. I sommer fikk filmen en oppfølger, hvilken av dagens basketstjerner er med i den?
16 hvilken artist heter egentlig Abel Makkonen Tesfaye? Han har vært blant verdens mest populære artister siden gjennombruddet med plata ”beauty behind the madness” fra 2015.
17 I hvilket land er Luanda hovedstad?
18 hvilket ord kan stå foran ord som dyr og genser og bak ord som vin og vær?
19 en bok som har fått ny aktualitet under pandemien er ”Pesten” fra 1947. Hvilken fransk nobelprisvinner i litteratur skrev den? Etternavn holder
20 hva har ulven Zabiwaka, beltedyret Fuleco, leoparden Zakumi og løven Goleo til felles?
21 hvilken konfektsjokolade ble lansert av Freia i 1905 og er fremdeles en storselger, selv om den har blitt produsert i utlandet siden 1993?
22 hvilken by på D, som nå ligger i Ukraina, het Stalina fra 1924 og fram til for 60 år siden? Følger du med på fotball så har du sikkert hørt om denne byen siden byens beste lag har vært med i gruppespillet i CL hvert år siden 2006.
23 hvilken syre var sentral i etableringen av Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon?
24 hva heter filmkomedien fra 2008 hvor Jim Carrey sier ja til alt?
25 lytteprøve: hvilket band toppet vg-lista denne uka for 15 år siden med denne sangen? (spill ”I don’t feel like dancing”)

RUNDE 2

1 hva het orkanen som rammet USA hardt tidlig i september i år? Den var visstnok den verste siden Katrina i 2005, og kostet mer enn 100 mennesker livet. Nesten 20000 norske damer heter dette relativt korte navnet, ca halvparten av dem har et navn i tillegg.
2 hvilket land i latin-amerika ble nå i september det første i verden til å innføre bitcoin som en offisiell valuta, til tross for advarsler fra verdensbanken og store protester blant befolkningen?
3 hvilke to grunnstoff består knallgass av?
4 hvis han hadde vært i live hadde denne mannen blitt 120 år i dag. Han hadde sitt eget TV-show på CBS i USA fra 1955 til 1971, og det var i hans program at bl.a Elvis Presley, The Beatles og Jackson 5 første gang ble gjort kjent for det amerikanske tv-publikummet. Hva het denne legendariske programlederen?
5 hvor mange strenger har vanligvis en balalaika?
6 hvilket dødelig virus har fått navn etter en sideelv til Kongo-elva?
7 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Vltava? Hvis det hjelper heter elva Moldau på tysk.
14 hvem komponerte det kjente stykket ”til Elise” i 1810?
15 på topp 250 listen på imdb.com over tidenes beste filmer ligger det 5 filmer fra 2001. En av de fem er ”A beautiful mind”, hvem spilte hovedrollen i den og ble oscarnominert for innsatsen (hadde han vunnet så hadde det blitt nr 2 på rad)?
16 Tunøya er med sine 32000 innbyggere norges 3. mest befolkede øy. Den er også den største øya i Norge som ligger i ei elv. I hvilken by ligger Tunøya?
17 i hvilken berømt bok fra 1838, som senere har blitt til både film og musical, møter man på Jack Dawkins, kjent som Luringen eller “the artful dodger”?
18 i hvilken måned feirer man thanksgiving i USA?
19 hvilket fotball-lag spiller hjemmekampene sine på De Kuip? Nordmennene Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes spiller for klubben. Det var på denne arenaen Norge slo Spania i fotball-EM 2000, og klubben ble i 2002 den første, og hittil eneste, som har vunnet en europacupfinale på sin egen stadion da de slo Borussia Dortmund 3-2 i UEFA-cupen.
20 hvilke tre smaker inngår i tress-is?
21 hva innebærer det å bli kanonisert?
22 hvilket ord på A brukes om en botanisk hage med busker og trær? Det mest kjente i vårt distrikt ligger utenfor Sviland i Sandnes kommune.
23 hvem spiller rollen som Dronning Elizabeth II i de 4 siste sesongene av Netflix-serien The Crown? Hun er også kjent fra filmer som ”the favourite” og ”the father”, og fra krimserien ”broadchurch”?
24 hva heter duoen som Eva Weel Skram er en del av?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”the greatest”) 

RUNDE 1 m/svar

1 hvor mange minutter med fyrverkeri var det i Stavanger sentrum på lørdag kveld? 12 min (poeng på alt fra 10 til 15 min)
2 i hvilken idrett ble 18-åringen Per Strand Hagenes fra Sandnes tidenes første norske juniorverdensmester i forrige uke? i sykling
3 fra hvilket land kommer flyselskapet El Al, som har hovedbasen sin på Ben Gurion Airport? Israel
4 hvilket ord på F brukes om en luftspeiling? fatamorgana
5 hvilken farge inngår i den norske tittelen på filmen ”romancing the stone” fra 1984? kampen om den grønne diamant
6 hvem skrev musikken til filmen og musikalen ”Løvenes konge”? elton john
7 hva heter verdens dypeste innsjø? bajkalsjøen
8 et spørsmål fra gresk mytologi der det sannsynligvis vil lønne seg å ha sett barne-tv på nrk de siste årene: Hva slags byggverk var Daidalos kjent for å bygge? Labyrinter
9 hvilken nobelprisvinner i litteratur bodde på Bjerkebæk på Lillehammer? Sigrid Undset
10 i hvilken idrett forekommer uttrykket Lutz ? kunstløp
11 til hvilket land er du på vei hvis det står KEF på bagasjelappen din på flyplassen? island (keflavik)
12 på dagens dato i 1970 døde Gamal Nasser. I hvilket land var han president fra 1956 og fram til han døde? Egypt
13 hvilket årstall skjer disse tingene innen musikkens verden: Karoline Krüger gjør det veldig bra for Norge i Eurovision Song Contest med sangen ”for vår jord”, men klarer ikke å slå Celine Dion som vinner for Sveits. Adele og Rihanna blir født, mens Andy Gibb og Roy Orbison dør. NWA platedebuterer med ”Straight Outta Compton” og Metallica gir ut ”…and justice for all’. 2 poeng for spot on, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 1988
14 hva heter de 3 aggregattilstandene til et grunnstoff? fast, flytende og gass
15 Michael ”Air” Jordan spilte mot Snurre Sprett i den klassiske filmen Space Jam fra 1996. I sommer fikk filmen en oppfølger, hvilken av dagens basketstjerner er med i den? Lebron James
16 hvilken artist heter egentlig Abel Makkonen Tesfaye? Han har vært blant verdens mest populære artister siden gjennombruddet med plata ”beauty behind the madness” fra 2015. the weeknd
17 I hvilket land er Luanda hovedstad? Angola
18 hvilket ord kan stå foran ord som dyr og genser og bak ord som vin og vær? ballong
19 en bok som har fått ny aktualitet under pandemien er ”Pesten” fra 1947. Hvilken fransk nobelprisvinner i litteratur skrev den? Etternavn holder albert camus
20 hva har ulven Zabiwaka, beltedyret Fuleco, leoparden Zakumi og løven Goleo til felles? maskoter i fotball-vm (de fire siste)
21 hvilken konfektsjokolade ble lansert av Freia i 1905 og er fremdeles en storselger, selv om den har blitt produsert i utlandet siden 1993? kong haakon
22 hvilken by på D, som nå ligger i Ukraina, het Stalina fra 1924 og fram til for 60 år siden? Følger du med på fotball så har du sikkert hørt om denne byen siden byens beste lag har vært med i gruppespillet i CL hvert år siden 2006. Donetsk
23 hvilken syre var sentral i etableringen av Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon? salpetersyre
24 hva heter filmkomedien fra 2008 hvor Jim Carrey sier ja til alt? Yes Man
25 lytteprøve: hvilket band toppet vg-lista denne uka for 15 år siden med denne sangen? (spill ”I don’t feel like dancing”) scissor sisters

RUNDE 2 m/svar

1 hva het orkanen som rammet USA hardt tidlig i september i år? Den var visstnok den verste siden Katrina i 2005, og kostet mer enn 100 mennesker livet. Nesten 20000 norske damer heter dette relativt korte navnet, ca halvparten av dem har et navn i tillegg. Ida
2 hvilket land i latin-amerika ble nå i september det første i verden til å innføre bitcoin som en offisiell valuta, til tross for advarsler fra verdensbanken og store protester blant befolkningen? el salvador
3 hvilke to grunnstoff består knallgass av? hydrogen og oksygen
4 hvis han hadde vært i live hadde denne mannen blitt 120 år i dag. Han hadde sitt eget TV-show på CBS i USA fra 1955 til 1971, og det var i hans program at bl.a Elvis Presley, The Beatles og Jackson 5 første gang ble gjort kjent for det amerikanske tv-publikummet. Hva het denne legendariske programlederen? Ed Sullivan
5 hvor mange strenger har vanligvis en balalaika? 3 stk
6 hvilket dødelig virus har fått navn etter en sideelv til Kongo-elva? Ebola-viruset
7 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Vltava? Hvis det hjelper heter elva Moldau på tysk. Praha

svar: 8. Odd Nerdrum 9. Max Verstappen 10. Storytel 
11.Iran 12. Måltrost 13. Koronasertifikat

14 hvem komponerte det kjente stykket ”til Elise” i 1810? Ludwig van beethoven
15 på topp 250 listen på imdb.com over tidenes beste filmer ligger det 5 filmer fra 2001. En av de fem er ”A beautiful mind”, hvem spilte hovedrollen i den og ble oscarnominert for innsatsen (hadde han vunnet så hadde det blitt nr 2 på rad)? russell crowe
16 Tunøya er med sine 32000 innbyggere norges 3. mest befolkede øy. Den er også den største øya i Norge som ligger i ei elv. I hvilken by ligger Tunøya? Sarpsborg
17 i hvilken berømt bok fra 1838, som senere har blitt til både film og musical, møter man på Jack Dawkins, kjent som Luringen eller “the artful dodger”? oliver twist
18 i hvilken måned feirer man thanksgiving i USA? november
19 hvilket fotball-lag spiller hjemmekampene sine på De Kuip? Nordmennene Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes spiller for klubben. Det var på denne arenaen Norge slo Spania i fotball-EM 2000, og klubben ble i 2002 den første, og hittil eneste, som har vunnet en europacupfinale på sin egen stadion da de slo Borussia Dortmund 3-2 i UEFA-cupen. Feyenoord (som skal ta i bruk en ny arena neste år)
20 hvilke tre smaker inngår i tress-is? vanilje, sjokolade og jordbær
21 hva innebærer det å bli kanonisert? man blir erklært som helgen
22 hvilket ord på A brukes om en botanisk hage med busker og trær? Det mest kjente i vårt distrikt ligger utenfor Sviland i Sandnes kommune. arboret
23 hvem spiller rollen som Dronning Elizabeth II i de 4 siste sesongene av Netflix-serien The Crown? Hun er også kjent fra filmer som ”the favourite” og ”the father”, og fra krimserien ”broadchurch”? Olivia Colman
24 hva heter duoen som Eva Weel Skram er en del av? eva and the heartmaker
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”the greatest”)  sia / kendrick lamar

quiz 10. august 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Brage. 11 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (NN ) 19 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14 poeng.

RUNDE 1

1 Hvilket land ble Indonesia selvstendige fra i 1949?
2 Hva heter science fiction-romanen til H.G. Wells fra 1898 som er den første kjente fortellingen hvor jorden blir invadert av marsboere?
3 Hvilken kaffedrikk har et navn som betyr “markert” da det er tilsatt en flekk melk til espressoen?
4 Hvilket stoff utgjør mesteparten av celleveggen i planteceller, og er den vanligste organiske forbindelsen vi har på jorden?
5 Hvilken kanadisk provins fins i det fonetiske alfabetet?
6 Hvem har vært helseminister og forsvarsminister, og var Bergens første kvinnelige ordfører?
7 Hvilket stort land vant sitt første OL-gull i friidrett forleden, i spydkast for herrer?
8 Hvilken aktuell institusjon vant Nobels Fredspris i 2007?
9 Hvilken sang av Ed Sheeran fra 2017 er den mest streamede sangen på Spotify, med nesten 3. milliarder avspillinger?
16 Hvilket ord er både det engelske grevskapet hvor Exeter ligger, og den geologiske perioden som gikk fra 416 til 359 millioner år siden?
17 Hva står den første M-en i telekommunikasjonsforkortelsen MMS for?
18 Far Pierre var statsminister i Canada i 13 år mellom 1968 og 1984, og i 2015 ble sønnen Justin landets nest yngste statsminister noensinne. Hva er etternavnet?
19 Med et navn som på norsk kan bety utholdenhet- hva heter Mars roveren som landet på mars 18. februar 2021?
20 I hvilket land døde Prinsesse Ragnhild i 2012?
21 Hvilken amerikansk delstat, med Jefferson City som hovedstad, feirer i dag 200 år med delstatsstatus?
22 Hva er Vatikanstatens offisielle språk i tillegg til Italiensk?
23 Hvem skrev boken ‘Trainspotting’? Hans etternavn er en nasjonalitet på Engelsk.
24 Renate Reinsve vant i juli prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannesfestivalen, for hvilken film?
25 Hva heter Fjällrevens firkantede ryggsekkmodell fra 1978 som fortsatt selger bra? Logoen på sekken består av ordet Fjällreven i bue over en rev, og i bue under reven står modellnavnet.

RUNDE 2

1 I dag er Lars’ navnedag, men hvilket latinsk navn stammer dette navnet fra? 10. august er også helgendagen til en spansk martyr med dette latinske navnet, som ble brent på en stekerist i 258.
2 Hvilken geografisk tittel har den snart kinoaktuelle filmen produsert av de samme som lagte filmene Bølgen og Skjelvet?
3 Hva er den mer kjente tittelen på Mozarts “Serenade Nr. 13 for strykekvartett og bass i G-dur” som ble ferdigstilt på dagens dato i 1787?
4 Hvilken amerikansk forfatter har skrevet: No Country for Old Men, The Road og All the Pretty Horses, som alle er filmatiserte?
5 Nok et Mars spørsmål- hvilken gass utgjør 95% av Mars’ atmosfære?
6 Innen hvilket samfunnsområde leverer mediaselskapet Opta (OptaJoe på Twitter)statistikk og analyser?
7 Hvilken person, født i byen som var svar på sp. 10 i forrige runde, ble først gravlagt i Valladolid, så Sevilla, så Santo Domingo, så Havana og så Sevilla igjen- tror man?
8 Hvilket land vant fem av sine 10 gull i OL i lagøvelser?
9 Sideforholdet 16:9 er det formatet som nå er dominerende for moderne widescreen-tver og digitale HD-sendinger, hvilket sideforhold var standard frem til dette og er det man finner på “gamle” tver og analoge tv-sendinger?
16 Hvilken sjokolade først produsert i 1906- hadde da slagordet “Virker opplivende og bidrar til at bevare sindets munterhet””?
17 Hvilken sang av et britisk band utgitt i 1975 er den eneste sangen fra 70-tallet som er på topp 100 streamede sanger på Spotify? Den er nr. 25 på listen, med 1.5 milliarder avspillinger.
18 Nevn et år Julius Caesar levde.
19 I hvilken by foregår filmene The Departed, Good Will Hunting, Mystic River og The Town? Den sistnevnte tittelen refererer til Charlestown, som er en bydel i denne byen.
20 Hva heter fyrstehuset som styrer Monaco?
21 I sjakk: hvor mange mulige posisjoner finnes det etter at begge spillere har flyttet en brikke?
22 I hvilken Kanadisk delstat ligger tettstedet Lytton, som i juni satte rekord for høyest målte temperatur nord for 45 grader nord og i Canada noensinne, med 49.6 C?
23 Hvilket land representerer Sifan Hassan, som vant to gull og ett bronse i løpsøvelser i OL?
24 I hvilket land ligger vindistriktet Barossa?
25 Hva er etternavnet til Dexter i TV-serien Dexter, som nå snart kommer tilbake på tv?

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilket land ble Indonesia selvstendige fra i 1949? NEDERLAND
2 Hva heter science fiction-romanen til H.G. Wells fra 1898 som er den første kjente fortellingen hvor jorden blir invadert av marsboere? The War of the Worlds/Klodenes kamp
3 Hvilken kaffedrikk har et navn som betyr “markert” da det er tilsatt en flekk melk til espressoen? MACCHIATO
4 Hvilket stoff utgjør mesteparten av celleveggen i planteceller, og er den vanligste organiske forbindelsen vi har på jorden? CELLULOSE
5 Hvilken kanadisk provins fins i det fonetiske alfabetet? QUEBEC
6 Hvem har vært helseminister og forsvarsminister, og var Bergens første kvinnelige ordfører? Anne Grethe Strøm Erichsen
7 Hvilket stort land vant sitt første OL-gull i friidrett forleden, i spydkast for herrer? INDIA
8 Hvilken aktuell institusjon vant Nobels Fredspris i 2007? IPCC / FNs klimapanel
9 Hvilken sang av Ed Sheeran fra 2017 er den mest streamede sangen på Spotify, med nesten 3. milliarder avspillinger? SHAPE OF YOU

svar: 10. Genoa 11. Rembrandt 12. Slegge 
13. Michael Crichton 14. Only Fans 15. Taylor Swift

16 Hvilket ord er både det engelske grevskapet hvor Exeter ligger, og den geologiske perioden som gikk fra 416 til 359 millioner år siden? DEVON
17 Hva står den første M-en i telekommunikasjonsforkortelsen MMS for? MULTIMEDIA
18 Far Pierre var statsminister i Canada i 13 år mellom 1968 og 1984, og i 2015 ble sønnen Justin landets nest yngste statsminister noensinne. Hva er etternavnet? TRUDEAU
19 Med et navn som på norsk kan bety utholdenhet- hva heter Mars roveren som landet på mars 18. februar 2021? PERSEVERANCE
20 I hvilket land døde Prinsesse Ragnhild i 2012? Brasil
21 Hvilken amerikansk delstat, med Jefferson City som hovedstad, feirer i dag 200 år med delstatsstatus? MISSOURI
22 Hva er Vatikanstatens offisielle språk i tillegg til Italiensk? LATIN
23 Hvem skrev boken ‘Trainspotting’? Hans etternavn er en nasjonalitet på Engelsk. Irvine Welsh
24 Renate Reinsve vant i juli prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannesfestivalen, for hvilken film? VERDENS VERSTE MENNESKE
25 Hva heter Fjällrevens firkantede ryggsekkmodell fra 1978 som fortsatt selger bra? Logoen på sekken består av ordet Fjällreven i bue over en rev, og i bue under reven står modellnavnet. KÅNKEN

RUNDE 2 m/svar

1 I dag er Lars’ navnedag, men hvilket latinsk navn stammer dette navnet fra? 10. august er også helgendagen til en spansk martyr med dette latinske navnet, som ble brent på en stekerist i 258. LAURENTIUS
2 Hvilken geografisk tittel har den snart kinoaktuelle filmen produsert av de samme som lagte filmene Bølgen og Skjelvet? NORDSJØEN
3 Hva er den mer kjente tittelen på Mozarts “Serenade Nr. 13 for strykekvartett og bass i G-dur” som ble ferdigstilt på dagens dato i 1787? EINE KLEINE NACHTMUSIK
4 Hvilken amerikansk forfatter har skrevet: No Country for Old Men, The Road og All the Pretty Horses, som alle er filmatiserte? CORMAC MCCARTHY
5 Nok et Mars spørsmål- hvilken gass utgjør 95% av Mars’ atmosfære? CO2
6 Innen hvilket samfunnsområde leverer mediaselskapet Opta (OptaJoe på Twitter)statistikk og analyser? IDRETT
7 Hvilken person, født i byen som var svar på sp. 10 i forrige runde, ble først gravlagt i Valladolid, så Sevilla, så Santo Domingo, så Havana og så Sevilla igjen- tror man? CHR. COLUMBUS
8 Hvilket land vant fem av sine 10 gull i OL i lagøvelser? FRANKRIKE
9 Sideforholdet 16:9 er det formatet som nå er dominerende for moderne widescreen-tver og digitale HD-sendinger, hvilket sideforhold var standard frem til dette og er det man finner på “gamle” tver og analoge tv-sendinger? 4:3

Svar: 10. Spania 11. De Galileiske måner 12. Edouard Manet 13. Magnolia 14. Nicaragua 15. Tyler the Creator

16 Hvilken sjokolade først produsert i 1906- hadde da slagordet “Virker opplivende og bidrar til at bevare sindets munterhet””? FREIA MELKESJOKOLADE
17 Hvilken sang av et britisk band utgitt i 1975 er den eneste sangen fra 70-tallet som er på topp 100 streamede sanger på Spotify? Den er nr. 25 på listen, med 1.5 milliarder avspillinger. BOHEMIAN RHAPSODY
18 Nevn et år Julius Caesar levde. 100-44 fvt.
19 I hvilken by foregår filmene The Departed, Good Will Hunting, Mystic River og The Town? Den sistnevnte tittelen refererer til Charlestown, som er en bydel i denne byen. BOSTON
20 Hva heter fyrstehuset som styrer Monaco? GRIMALDI
21 I sjakk: hvor mange mulige posisjoner finnes det etter at begge spillere har flyttet en brikke? 400
22 I hvilken Kanadisk delstat ligger tettstedet Lytton, som i juni satte rekord for høyest målte temperatur nord for 45 grader nord og i Canada noensinne, med 49.6 C? BRITISH COLUMBIA
23 Hvilket land representerer Sifan Hassan, som vant to gull og ett bronse i løpsøvelser i OL? NEDERLAND
24 I hvilket land ligger vindistriktet Barossa? AUSTRALIA
25 Hva er etternavnet til Dexter i TV-serien Dexter, som nå snart kommer tilbake på tv? MORGAN (godta Moser)

quiz 7. september 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 15 lag deltok i runde 1, 12 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Oi – analog delfinsnyting) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly, Biff a la Sundstrøm, Flamenco Dancers of Death og Oi – analog delfinsnyting ) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var hele 20.7 poeng

RUNDE 1

1 filmfestivalen i Venezia pågår i disse dager. Hva heter prisen for beste film under denne festivalen?
2 Erna Solbergs regjeringstid er kanskje snart over. I tillegg til Erna, hvem er den eneste i Solbergs regjering som har hatt den samme ministerposten i 8 år?
3 klassisk norsk idrettshistorie: hvem ble nasjonalhelt da han tok 3 gull under OL i Oslo i 1952?
4 vi går et år fram i tid fra 1952, hvilken bilprodusent har hatt en modell ved navn Corvette helt siden 1953?
5 Nevn 5 av de 8 som var generalsekræter i kommunistpartiet i Sovjetunionen i løpet av de rundt 70 årene landet eksisterte! Det holder med etternavn. Her er det 2 poeng for 5, og 1 poeng for minst 3 rette. OBS: Lenin var aldri generalsekretær, kun statsminister og partileder.
6 i hvilken verdensdel lever det vombater?
7 Hvem har regissert den nye dokumentarfilmen om A-Ha?
8 hvilken kjent artist ble skutt i en såkalt drive-by shooting i Las Vegas på dagens dato for 25 år siden? Han døde av skadene 6 dager senere. Det holder med artistnavn
9 hva heter Jyllands største, og Danmarks nest største, by?
10 hvilken spansk by er både et kjent pilgrimsmål og målpunktet for årets La Vuelta?
11 Ung Kultur Møtes, tidligere kjent som Ungdommens Kulturmønstring, har blitt arrangert årlig siden midten på 80-tallet. I hvilken by avholdes vanligvis landsfinalen i UKM?
12 hvem har for tiden stor suksess som trener for det italienske herrelandslaget i fotball?
13 hvilket år satt nesten hele europa askefast i slutten av april? Dette året var også sangen dere får høre en stor hit i mange land. 2 poeng for å treffe akkurat og 1 poeng hvis man bommer med 1 år. (spill Justin Bieber “baby”)
14 hvilket motehus står bak parfymene The One og The Only One?
15 Hvilken kommune er dette: Den har et stopp på Bergensbanen. Den har en flyplass, uten ordinær rutetrafikk,som heter Bømoen, og den har det største skianlegget i Vestland fylke? Trolig mye takket være dette skianlegget kommer flere norske OL-vinnere fra denne kommunen.
16 Hvilket ord på S ble tidligere brukt på norsk om grunnstoffet som vi nå kaller for oksygen?
17 i filmene om Ringenes Herre: hva var rollenavnet til danske Viggo Mortensen, han som ender opp som konge i den siste filmen?
18 hvilken av deltagerne i den nye TV Norge-serien ”Over Atlanteren” har skrevet en sang som heter ”peiling på seiling”?
19 hvilke to farger har Tunisia i flagget sitt?
20 mahayana betyr ”den store vogna” og er en av de 3 hovedretningene innen hvilken religion?
21 hvilken av de klassiske greske filosofene forbindes med hulelignelsen? 
A) Aristoteles B) Platon C) Sokrates
22 i hvilken idrett er Patrick Mahomes en stor stjerne?
23 fra hvilket land kommer hunderasen puddel? I det landet er rasen regnet som nasjonalhund og har et navn som av alle ting betyr and…
24 hvilken norsk konge inngikk en fredsavtale med Skottland i 1266, der Isle of Man og Hebridene ble solgt til skottene? Det var også under denne kongen Norge fikk sine første landsdekkende lover. Hvis det hjelper har denne kongen en gate oppkalt etter seg på Våland.
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her? Sangen kom ut for 35 år siden, og frontfiguren i bandet fyller 70 år i dag. (spill ”don’t get me wrong”)

RUNDE 2

1 i hvilken kommune i Rogaland har man nylig åpnet motorsportanlegget KNA Raceway?
2 hvilken kjent norsk forfatter er aktuell med avslutningen av romanverket ”Septologien”, som består av 7 bind fordelt på de 3 bøkene ”Det andre namnet”, ”Eg er ein annan” og ”Eit nytt namn”?
3 når vi først er inne på nye navn: hva er det nye navnet på produktet som i mange år har blitt markedsført som ”joikakaker”?
4 hva kalles urbefolkningen på New Zealand?
5 hvilket grunnstoff består diamanter av?
6 hva heter sheriffen i Toy Story filmene? Det holder med fornavn
7 Hvilken kanadisk artist hadde kjempesuksess med plata ”views” høsten for 5 år siden? Den mest kjente sangen fra plata er kanskje ”one dance” som er nr 5 på lista over tidenes mest spilte sanger på Spotify.
14 hvilket ord på M brukes om å avgi falsk forklaring i en rettssak?
15 på hvilken planet ligger Olympus Mons, som med sine 26000 m er vårt solsystems høyeste fjell og vulkan?
16 i 1981 kom det en film som hadde denne såkalte taglinen: ”The creators of JAWS and STAR WARS now bring you the ultimate hero in the ultimate adventure”. Hvilken helt er det snakk om? Senere har det kommet 3 andre filmer med denne helten, samt tv-serie og dataspill.
17 hva het den store hiten til Nico & Winz som gikk til topps i Storbritannia og nesten helt til topps i USA i 2014?
18 hvilke 4 norske byer begynner på bokstaven T (alle har hatt bystatus i minst 100 år)? 
2 poeng for alle 4, 1 poeng for 3 rette.
19 bytter man ut en av bokstavene i ordet fuge, kan man få navnet på en potensielt dødelig japansk fiskerett, hva heter den?
20 fra hvilket land kom arkitekten som er mest kjent for å ha tegnet operahuset i Sydney?
21 i hvilken lagidrett er Kongsberg Miners regjerende norgesmestre?
22 hvilket krydder gir pultosten sin karakteristiske smak? 
A) gressløk B) karve C) nellik
23 Hvilket nummer har paragrafen i den norske grunnloven som fastslår retten til ytringsfrihet?
24 hvilket ord på 9 bokstaver kan du sette bak bl.a brille, nese, langfinger, vinglass, kuppelhode og nordlys og få navnet på skapninger i den norske naturen?
25 lytteprøve: hvis han hadde vært i live, så hadde artisten dere får høre 3 sanger av fylt 85 år idag. Han døde dessverre i en flyulykke bare 22 år gammel, noe Don McLean kaller ”the day the music died” i klassikeren ”american pie”. Hvem synger her? (spill ”Peggy Sue”, ”That’ll be the day” og ”Heartbeat”)

RUNDE 1 m/svar

1 filmfestivalen i Venezia pågår i disse dager. Hva heter prisen for beste film under denne festivalen? Gulløven
2 Erna Solbergs regjeringstid er kanskje snart over. I tillegg til Erna, hvem er den eneste i Solbergs regjering som har hatt den samme ministerposten i 8 år? Bent Høie
3 klassisk norsk idrettshistorie: hvem ble nasjonalhelt da han tok 3 gull under OL i Oslo i 1952? Hjalmar ”Hjallis” Andersen
4 vi går et år fram i tid fra 1952, hvilken bilprodusent har hatt en modell ved navn Corvette helt siden 1953? Chevrolet (General Motors godtas under veldig sterk tvil)
5 Nevn 5 av de 8 som var generalsekræter i kommunistpartiet i Sovjetunionen i løpet av de rundt 70 årene landet eksisterte! Det holder med etternavn. Her er det 2 poeng for 5, og 1 poeng for minst 3 rette. OBS: Lenin var aldri generalsekretær, kun statsminister og partileder. 2 poeng hvis man har 5 av disse: Stalin, Malenkov, Krutsjov, Bresjnev, Andropov, Tsjernenko, Gorbatsjov, Ivasjko
6 i hvilken verdensdel lever det vombater? oseania (australia ble godtatt)
7 Hvem har regissert den nye dokumentarfilmen om A-Ha? Thomas Robsahm
8 hvilken kjent artist ble skutt i en såkalt drive-by shooting i Las Vegas på dagens dato for 25 år siden? Han døde av skadene 6 dager senere. Det holder med artistnavn 2Pac, Tupac Shakur (het egentlig Lesane Parish Crooks)
9 hva heter Jyllands største, og Danmarks nest største, by? Århus
10 hvilken spansk by er både et kjent pilgrimsmål og målpunktet for årets La Vuelta? Santiago de Compostela
11 Ung Kultur Møtes, tidligere kjent som Ungdommens Kulturmønstring, har blitt arrangert årlig siden midten på 80-tallet. I hvilken by avholdes vanligvis landsfinalen i UKM? Trondheim
12 hvem har for tiden stor suksess som trener for det italienske herrelandslaget i fotball? Roberto Mancini
13 hvilket år satt nesten hele europa askefast i slutten av april? Dette året var også sangen dere får høre en stor hit i mange land. 2 poeng for å treffe akkurat og 1 poeng hvis man bommer med 1 år. (spill Justin Bieber “baby”) 2010
14 hvilket motehus står bak parfymene The One og The Only One? Dolce & Gabbana
15 Hvilken kommune er dette: Den har et stopp på Bergensbanen. Den har en flyplass, uten ordinær rutetrafikk,som heter Bømoen, og den har det største skianlegget i Vestland fylke? Trolig mye takket være dette skianlegget kommer flere norske OL-vinnere fra denne kommunen. Voss
16 Hvilket ord på S ble tidligere brukt på norsk om grunnstoffet som vi nå kaller for oksygen? surstoff
17 i filmene om Ringenes Herre: hva var rollenavnet til danske Viggo Mortensen, han som ender opp som konge i den siste filmen? Aragorn
18 hvilken av deltagerne i den nye TV Norge-serien ”Over Atlanteren” har skrevet en sang som heter ”peiling på seiling”? Lars Lillo Stenberg
19 hvilke to farger har Tunisia i flagget sitt? rødt og hvitt
20 mahayana betyr ”den store vogna” og er en av de 3 hovedretningene innen hvilken religion? buddhismen
21 hvilken av de klassiske greske filosofene forbindes med hulelignelsen? 
A) Aristoteles B) Platon C) Sokrates
B) Platon
22 i hvilken idrett er Patrick Mahomes en stor stjerne? amerikansk fotball (quarterback for Kansas City Chiefs)
23 fra hvilket land kommer hunderasen puddel? I det landet er rasen regnet som nasjonalhund og har et navn som av alle ting betyr and… frankrike
24 hvilken norsk konge inngikk en fredsavtale med Skottland i 1266, der Isle of Man og Hebridene ble solgt til skottene? Det var også under denne kongen Norge fikk sine første landsdekkende lover. Hvis det hjelper har denne kongen en gate oppkalt etter seg på Våland. Magnus Lagabøter / Magnus VI
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her? Sangen kom ut for 35 år siden, og frontfiguren i bandet fyller 70 år i dag. (spill ”don’t get me wrong”) the pretenders

RUNDE 2 m/svar

1 i hvilken kommune i Rogaland har man nylig åpnet motorsportanlegget KNA Raceway? Sokndal
2 hvilken kjent norsk forfatter er aktuell med avslutningen av romanverket ”Septologien”, som består av 7 bind fordelt på de 3 bøkene ”Det andre namnet”, ”Eg er ein annan” og ”Eit nytt namn”? Jon Fosse
3 når vi først er inne på nye navn: hva er det nye navnet på produktet som i mange år har blitt markedsført som ”joikakaker”? Vilti
4 hva kalles urbefolkningen på New Zealand? maorier
5 hvilket grunnstoff består diamanter av? karbon
6 hva heter sheriffen i Toy Story filmene? Det holder med fornavn Woody Pride
7 Hvilken kanadisk artist hadde kjempesuksess med plata ”views” høsten for 5 år siden? Den mest kjente sangen fra plata er kanskje ”one dance” som er nr 5 på lista over tidenes mest spilte sanger på Spotify. Drake

svar: 8. Kroatia 9. Ticket to Ride 10. Lotto (Norsk Tipping ble godtatt) 11. Mikaela Shiffrin og Aleksander Aamodt Kilde er veldig gode i alpint 12. The Twist 13. C) 35

14 hvilket ord på M brukes om å avgi falsk forklaring i en rettssak? mened
15 på hvilken planet ligger Olympus Mons, som med sine 26000 m er vårt solsystems høyeste fjell og vulkan? mars
16 i 1981 kom det en film som hadde denne såkalte taglinen: ”The creators of JAWS and STAR WARS now bring you the ultimate hero in the ultimate adventure”. Hvilken helt er det snakk om? Senere har det kommet 3 andre filmer med denne helten, samt tv-serie og dataspill. Indiana Jones
17 hva het den store hiten til Nico & Winz som gikk til topps i Storbritannia og nesten helt til topps i USA i 2014? am I wrong
18 hvilke 4 norske byer begynner på bokstaven T (alle har hatt bystatus i minst 100 år)? 
2 poeng for alle 4, 1 poeng for 3 rette.
Tromsø, Trondheim, Tvedestrand og Tønsberg
19 bytter man ut en av bokstavene i ordet fuge, kan man få navnet på en potensielt dødelig japansk fiskerett, hva heter den? fugu
20 fra hvilket land kom arkitekten som er mest kjent for å ha tegnet operahuset i Sydney? danmark (Jørn Utzon)
21 i hvilken lagidrett er Kongsberg Miners regjerende norgesmestre? basketball / kurvball / korgball
22 hvilket krydder gir pultosten sin karakteristiske smak? 
A) gressløk B) karve C) nellik
B) karve
23 Hvilket nummer har paragrafen i den norske grunnloven som fastslår retten til ytringsfrihet? 100
24 hvilket ord på 9 bokstaver kan du sette bak bl.a brille, nese, langfinger, vinglass, kuppelhode og nordlys og få navnet på skapninger i den norske naturen? edderkopp
25 lytteprøve: hvis han hadde vært i live, så hadde artisten dere får høre 3 sanger av fylt 85 år idag. Han døde dessverre i en flyulykke bare 22 år gammel, noe Don McLean kaller ”the day the music died” i klassikeren ”american pie”. Hvem synger her? (spill ”Peggy Sue”, ”That’ll be the day” og ”Heartbeat”) Buddy Holly