quiz 24. august 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 12 lag deltok i runde 1, 13 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly, Subrosa og Vestre Bergeland Boldclub) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng

RUNDE 1

1 hvilken aktuell organisasjon eller gruppering har et navn som betyr ”elever” eller ”studenter” på det lokale språket?
2 hvem er plateaktuell med albumet ”happier than ever”, som gikk rett inn på 1. plass på listene både i USA og i Norge?
3 hvilken type nøtter er i sjokoladetypen M fra Freia?
4 hvilken 3 bokstavs forkortelse brukes gjerne på engelsk om det vi på norsk kaller hjertelungeredning-HLR? (spill “staying alive”)
5 hvilken britisk komiker, forfatter, skuespiller, spaltist, filmskaper og TV-personlighet, som fyller 64 år i dag, var programleder for det humoristiske kunnskapsprogrammet QI fra starten i 2003 og fram til 2016?
6 i hvilket selvstyrt britisk oversjøisk territorium i Nord-Atlanteren, utenfor kysten av Nord-Amerika, heter hovedstaden Hamilton? Øygruppa har gitt navn til et sommerlig klesplagg, og er kjent som skatteparadis for mange rederier.
7 hvilken bilprodusent lager motorene til Formel 1-bilen som Lewis Hamilton kjører?
8 Hvem skrev ti spenningsbøker om den svenske spionen Carl Hamilton i perioden 1986 – 1995?
9 hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live? 
A) 1500 B) 1600 C) 1700 D) 1800
10 hva het operativsystemet som Microsoft lanserte på dagens dato for 26 år siden?
11 hvilken delstat i Australia er den mest folkerike, mye pga at det er i denne man finner storbyen Sydney?
12 er en obo et messingblåseintrument eller er det et treblåseinstrument?
13 lytteprøve: OL er over for denne gang, også for Storbritannia sitt vedkommende. Da BBC skulle oppsummere lekene brukte de sangen dere får høre i kavalkaden sin. 2 måter å få poeng på: Hvem synger, eller , hvilken by er sangen skrevet som en hyllest til? (spill ”home to you”)
14 11. august i år ble det på Sicilia målt tidenes høyeste temperatur i Europa, hvor varmt var det? ± 1 grad C.
15 hva ble vinnertiden da Jakob Ingebrigtsen tok gull på 1500 m under OL i Tokyo? Han satte samtidig ny europeisk og olympisk rekord. Oppgi svaret i minutt, sekund og hundredeler. ± 0.5 sek
16 Klesbutikken Roan holdt til i Kirkegata i Stavanger i hele 110 år, før den ble lagt ned tidligere i år. Hva heter den nye butikken som har overtatt lokalene i Kirkegata 16? Den selger herreklær, og navnet må vel regnes som et typisk stavanger-uttrykk siden det er tatt med i Einar Salvesens ordbok for Stavanger. 
17 fra hvilket språk har vi fått ordet “te”?
18 på dagens dato for 15 år siden ble Pluto degradert fra planet til dvergplanet av den internasjonale astronomiske union (IAU). IAU anerkjenner per i dag 4 andre dvergplaneter i tillegg til Pluto, nevn navnet på en av disse!
19 når vi først er inne på verdensrommet: i hvilken hovedstad finner man den 107 m høye obelisken ”rommets erobrere”, ofte omtalt som ”rakettnåla”?
20 hvilket år kom Christofer Columbus til Amerika for første gang? For et ekstra poeng, hvilket av dagens land i verden tilhører den første øya han gikk i land på?
21 hvilket ord på K brukes om å overtrekke for eksempel frukt eller blomster med sukker, gjerne etter at råvaren har trukket i sukkerlake?
22 et spørsmål som passer fint å ta nå rundt skolestart: før i tida, fram til 2003, kunne man studere på norske universiteter og bli såkalt Cand Mag. Hva stod Mag for i forkortelsen Cand Mag?
23 hvilken kanadisk skuespillerske har bl.a spilt i Mean Girls, Dr. Strange, Sherlock Holmes, The Notebook og Spotlight? For den sistnevnte ble hun nominert til Oscar.
24 Danmark fikk 3 gull under årets OL, i 3 forskjellige idretter. Nevn en av disse idrettene!
25 lytteprøve: 2 måter å få poeng: enten: hvem hadde en hit med denne sangen i 2015, eller: hvilken veldig kjent skuespiller hadde hovedrollen i musikkvideoen? (spill ”I really like you”)

RUNDE 2

1 Amandaprisene ble delt ut i helgen som var. Hvilken film vant pris både for beste kinofilm og for beste dokumentar?
2 i hvilket land har mer enn 2000 mennesker omkommet som følge av et jordskjelv på Tiburonhalvøya 14. august?
3 hvem fikk bokhandlerprisen 2020 for romanen ”Tollak til Ingeborg”?
4 Martin Ødegaard er nå klar for Arsenal etter 6 år i spillerstallen til Real Madrid. I løpet av de 6 årene var han utlånt til 4 forskjellige klubber, nevn en av dem!
5 hvilket ord på L brukes om frukten som også kalles for kinaplomme eller kjærlighetsfrukt?
6 Hvem har i løpet av de siste 3 årene vært først utviklingsminister, deretter digitaliseringsminister og nå til sist kommunalminister? Før han ble minister i 2018 var han leder for Oslo Høyre i 6 år.
7 De tre grunnstoffene Hafnium, Holmium og Lutetium har det til felles at dette også er latinske navn på europeiske hovedsteder. Hvilke hovedsteder er det snakk om? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for 2 rette.
14 hva heter Instagram sin TicToc-konkurrent, som ble lansert i fjor?
15 hvilken legendarisk norsk idrettspersonlighet lanserte utrykket ”there is hope in a hanging snore” høsten for 20 år siden? Vedkommende fyller 80 år i neste måned.
16 Hva kaller vi i dag det landet som for 75 år siden het Siam?
17 ranger følgende mårdyr etter størrelse; fra størst til minst! Grevling-Ilder-Jerv-Røyskatt
18 Chad Michael Murray, som var et stort tenåringsidol for ca 15 år siden, fyller 40 år idag. I hvilken tv-serie spilte han rollen som Lucas Scott i 6 sesonger? Hvis det hjelper får dere høre kjenningsmelodien fra serien. (spill ”I don’t want to be”)
19 Den danske artisten Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen nøyer seg heldigvis med kun 2 bokstaver i artistnavnet sitt, hva er det? Populære sanger hun har vært med på er bl.a ”Lean on”, ”Cold water” og ”Final song”.
20 i tillegg til det delvis anerkjente landet Kosovo, så grenser Nord-Makedonia til 4 land, hvilket av disse 4 kommer først i alfabetet?
21 hvilket ord kan stå bak ord som tå, fot og rumpe, og foran ord som kast, dronning og binge?
22 til hvilken by må du reise hvis du vil se det berømte maleriet Guernica på nært hold?
23 hva står forkortelsen ATP for når Casper Ruud spiller en ATP-turnering?
24 Hvilket norsk klesmerke, som ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet, har to franske flagg i logoen?
25 lytteprøve: denne coverversjonen ble en stor hit i 1994. 3 måter å få poeng på: 1) hvem hører vi? 2) hvem hadde originalen i 1975? 3) fra hvilken film med Winona Ryder og Ethan Hawke i hovedrollene er versjonen hentet? (spill ”baby I love your way”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken aktuell organisasjon eller gruppering har et navn som betyr ”elever” eller ”studenter” på det lokale språket? Taliban
2 hvem er plateaktuell med albumet ”happier than ever”, som gikk rett inn på 1. plass på listene både i USA og i Norge? Billie Eilish
3 hvilken type nøtter er i sjokoladetypen M fra Freia? peanøtter
4 hvilken 3 bokstavs forkortelse brukes gjerne på engelsk om det vi på norsk kaller hjertelungeredning-HLR? (spill “staying alive”) CPR (cardiopulmonary resuscitation)
5 hvilken britisk komiker, forfatter, skuespiller, spaltist, filmskaper og TV-personlighet, som fyller 64 år i dag, var programleder for det humoristiske kunnskapsprogrammet QI fra starten i 2003 og fram til 2016? Stephen Fry
6 i hvilket selvstyrt britisk oversjøisk territorium i Nord-Atlanteren, utenfor kysten av Nord-Amerika, heter hovedstaden Hamilton? Øygruppa har gitt navn til et sommerlig klesplagg, og er kjent som skatteparadis for mange rederier. Bermuda
7 hvilken bilprodusent lager motorene til Formel 1-bilen som Lewis Hamilton kjører? mercedez
8 Hvem skrev ti spenningsbøker om den svenske spionen Carl Hamilton i perioden 1986 – 1995? Jan Guillou
9 hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live? 
A) 1500 B) 1600 C) 1700 D) 1800
B) 1600 (levde fra 1564 til 1616)
10 hva het operativsystemet som Microsoft lanserte på dagens dato for 26 år siden? windows 95
11 hvilken delstat i Australia er den mest folkerike, mye pga at det er i denne man finner storbyen Sydney? New South Wales
12 er en obo et messingblåseintrument eller er det et treblåseinstrument? treblåseinstrument
13 lytteprøve: OL er over for denne gang, også for Storbritannia sitt vedkommende. Da BBC skulle oppsummere lekene brukte de sangen dere får høre i kavalkaden sin. 2 måter å få poeng på: Hvem synger, eller , hvilken by er sangen skrevet som en hyllest til? (spill ”home to you”) Sigrid, Ålesund
14 11. august i år ble det på Sicilia målt tidenes høyeste temperatur i Europa, hvor varmt var det? ± 1 grad C. 48.8 grader (poeng på 48 til 50 C)
15 hva ble vinnertiden da Jakob Ingebrigtsen tok gull på 1500 m under OL i Tokyo? Han satte samtidig ny europeisk og olympisk rekord. Oppgi svaret i minutt, sekund og hundredeler. ± 0.5 sek 3:28.32 (poeng på alt fra 3:27.82 til 3:28.82)
16 Klesbutikken Roan holdt til i Kirkegata i Stavanger i hele 110 år, før den ble lagt ned tidligere i år. Hva heter den nye butikken som har overtatt lokalene i Kirkegata 16? Den selger herreklær, og navnet må vel regnes som et typisk stavanger-uttrykk siden det er tatt med i Einar Salvesens ordbok for Stavanger.  fine mann
17 fra hvilket språk har vi fått ordet “te”? kinesisk (mandarin)
18 på dagens dato for 15 år siden ble Pluto degradert fra planet til dvergplanet av den internasjonale astronomiske union (IAU). IAU anerkjenner per i dag 4 andre dvergplaneter i tillegg til Pluto, nevn navnet på en av disse! poeng hvis man har en av: Ceres, Eris, Haumea, Makemake.
19 når vi først er inne på verdensrommet: i hvilken hovedstad finner man den 107 m høye obelisken ”rommets erobrere”, ofte omtalt som ”rakettnåla”? Moskva
20 hvilket år kom Christofer Columbus til Amerika for første gang? For et ekstra poeng, hvilket av dagens land i verden tilhører den første øya han gikk i land på? 1492, Bahamas
21 hvilket ord på K brukes om å overtrekke for eksempel frukt eller blomster med sukker, gjerne etter at råvaren har trukket i sukkerlake? kandisere
22 et spørsmål som passer fint å ta nå rundt skolestart: før i tida, fram til 2003, kunne man studere på norske universiteter og bli såkalt Cand Mag. Hva stod Mag for i forkortelsen Cand Mag? magisteri (godtar magister)
23 hvilken kanadisk skuespillerske har bl.a spilt i Mean Girls, Dr. Strange, Sherlock Holmes, The Notebook og Spotlight? For den sistnevnte ble hun nominert til Oscar. Rachel McAdams
24 Danmark fikk 3 gull under årets OL, i 3 forskjellige idretter. Nevn en av disse idrettene! 1 av disse: Badminton, Seiling, Sykling
25 lytteprøve: 2 måter å få poeng: enten: hvem hadde en hit med denne sangen i 2015, eller: hvilken veldig kjent skuespiller hadde hovedrollen i musikkvideoen? (spill ”I really like you”) Carly Rae Jepsen / Tom Hanks

RUNDE 2 m/svar

1 Amandaprisene ble delt ut i helgen som var. Hvilken film vant pris både for beste kinofilm og for beste dokumentar? Kunstneren og tyven
2 i hvilket land har mer enn 2000 mennesker omkommet som følge av et jordskjelv på Tiburonhalvøya 14. august? Haiti
3 hvem fikk bokhandlerprisen 2020 for romanen ”Tollak til Ingeborg”? Tore Renberg
4 Martin Ødegaard er nå klar for Arsenal etter 6 år i spillerstallen til Real Madrid. I løpet av de 6 årene var han utlånt til 4 forskjellige klubber, nevn en av dem! en av disse 4: Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad, Arsenal
5 hvilket ord på L brukes om frukten som også kalles for kinaplomme eller kjærlighetsfrukt? litchi
6 Hvem har i løpet av de siste 3 årene vært først utviklingsminister, deretter digitaliseringsminister og nå til sist kommunalminister? Før han ble minister i 2018 var han leder for Oslo Høyre i 6 år. Nikolai Astrup
7 De tre grunnstoffene Hafnium, Holmium og Lutetium har det til felles at dette også er latinske navn på europeiske hovedsteder. Hvilke hovedsteder er det snakk om? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for 2 rette. København, Stockholm, Paris

svar: 8. Paw Patrol, Potepatruljen 9. I will always love you 10. Elaine Thompson-Herah
(Elaine Thompson godtatt) 11. Tanzania 12. Jerusalem 13. Fredrik Solvang

14 hva heter Instagram sin TicToc-konkurrent, som ble lansert i fjor? Reels
15 hvilken legendarisk norsk idrettspersonlighet lanserte utrykket ”there is hope in a hanging snore” høsten for 20 år siden? Vedkommende fyller 80 år i neste måned. Nils Arne Eggen
16 Hva kaller vi i dag det landet som for 75 år siden het Siam? Thailand
17 ranger følgende mårdyr etter størrelse; fra størst til minst! Grevling-Ilder-Jerv-Røyskatt Jerv- Grevling – Ilder – Røyskatt
18 Chad Michael Murray, som var et stort tenåringsidol for ca 15 år siden, fyller 40 år idag. I hvilken tv-serie spilte han rollen som Lucas Scott i 6 sesonger? Hvis det hjelper får dere høre kjenningsmelodien fra serien. (spill ”I don’t want to be”) One Tree Hill
19 Den danske artisten Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen nøyer seg heldigvis med kun 2 bokstaver i artistnavnet sitt, hva er det? Populære sanger hun har vært med på er bl.a ”Lean on”, ”Cold water” og ”Final song”.
20 i tillegg til det delvis anerkjente landet Kosovo, så grenser Nord-Makedonia til 4 land, hvilket av disse 4 kommer først i alfabetet? Albania (så Bulgaria, Hellas og Serbia)
21 hvilket ord kan stå bak ord som tå, fot og rumpe, og foran ord som kast, dronning og binge? ball
22 til hvilken by må du reise hvis du vil se det berømte maleriet Guernica på nært hold? Madrid (Reyna Sofia museet)
23 hva står forkortelsen ATP for når Casper Ruud spiller en ATP-turnering? Association of Tennis Professionals
24 Hvilket norsk klesmerke, som ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet, har to franske flagg i logoen? Jean Paul
25 lytteprøve: denne coverversjonen ble en stor hit i 1994. 3 måter å få poeng på: 1) hvem hører vi? 2) hvem hadde originalen i 1975? 3) fra hvilken film med Winona Ryder og Ethan Hawke i hovedrollene er versjonen hentet? (spill ”baby I love your way”) 1) Big Mountain 2) Peter Frampton 3) Reality bites

quiz 17. august 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 13 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Johnny Bodas vita hanskar og Raude bilar er raskare enn kvite) 20 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 20 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.7 poeng

RUNDE 1

1 Hvilket land fikk Norge nylig 1 mill Moderna vaksiner fra?
2 Engelsk fotball: Hvilket nyopprykket Premier League lag har aldri tidligere spilt der?
3 Hvilken forfatter fra Stavanger ga i 2002 ut novellesamlingen Ambulanse? Samme forfatter har også gitt ut en bok om Motorpsycho
4 På hvilken øygruppe heter den nest største byen Klaksvik?
5 Nå antas verdens befolkning å være i overkant av 7,8 mrd, hvilket årstall må vi tilbake til da tallet bikket 4 mrd?
2 p for helt riktig år, 1 p for året før eller etter.
6 Hva er navnet på kunstinstallasjonen ved Frognerseteren i Oslo, som bl.a. maleren Vebjørn Sand står bak?
7 I hvilken storby finner man bydelene Altona, St Pauli og St Georg?
8 Hvilket årstall ble menneskerettighetserklæringen vedtatt av FN?
9 Hvilken artist, som døde for rimelig nøyaktig 30 år siden, har gitt ut platene Sketches of Spain, In a silent way og Bitches brew, alle regnet som klassikere?
10 Hva er Wallacelinjen, Huxleylinjen, Lydekkerlinjen og Weberlinjen eksempler på?
11 Nevn ett av de to konkurrerende videoavspilling- systemene som kjempet om videomarkedet sammen med VHS på første delen av 80-tallet!
12 Hvilken dikter forbindes med de store episke diktene Odysseen og Illiaden?
13 Lytteprøve; Hvem er dette? Hit i Norge i 1985 (spill ‘’flikk-flakk i Flekkefjord’’)
14 Mer engelsk fotball – hvilken spiller har rekorden med flest ligakamper med over 1000 fra 1966 til 1997?
15 Hva heter verdens lengste veitunnel, som er 24,5 km lang?
16 Hva heter den lengste beinfisken? Den lever på dypt vann og kan bli opptil 11 m.
17 Hva bør du be om i en dansk bar hvis du vil ha kullsyreholdig vann?
18 Hvem spilte hovedrollen i filmen Miss Undercover fra 2000?
19 Hvilket år? Den første Apple Macintosh blir lagt ut for salg, det første barnet unnfanget ved kunstig befruktning i Norge blir født, India statsminister Indira Gandhi blir drept, Bruce Springsteen gir ut Born in the USA og Van Halen gir ut et album med dette året som tittel.
20 I hvilket land åpnet det første Ikea-varehuset utenfor Sverige?
21 I hvilket museum henger Leonardo da Vincis Mona Lisa?
22 Hvem er partiledere for de 9 partiene som er representert på Stortinget nå? Etternavn er nok. 
1 poeng for 7 og 2 poeng for alle 9
23 Hvilket uttrykk ble brukt på engelsk om det som vi på norsk kaller “de glade 20-åra”?
24 Hvilken gass dannes hvis man blander eddik og natron?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit fra 1984 (spill ‘’cruel summer’’)

RUNDE 2

1 Nevn navnet på enten den nest største eller den tredje største byen i Afghanistan!
2 I hvilket år debuterte Lionel Messi for Barcelona?
3 I hvilken by finner vi John F. Kennedy international airport?
4 Hva heter ungdomsorganisasjonen til MDG?
5 Hva heter stoff som utgjør mesteparten av neglene våre?
6 I hvilket nåværende land lå oldtidsbyen Karthago?
7 Hvilke 6 stater grenser Nebraska til? 1 poeng for 4 og 5 og 2 poeng for alle 6
8 Hva heter satireprogrammet eller magasinet som har gått siden 2008 og har blitt ledet av Markus Gaupås Johansen?
9 Hvilket byggverk skal Nebukadnesar II etter sigende ha fått oppført for sin dronning?
10 Hvem spilte rollen som Jens August i TV-serien Hotel Cæsar?
11 Ifølge mandatfordelingen fra 2013, hvor mange representanter har Rogaland fylke på Stortinget?
12 Hvilken amerikansk skuespiller kjent fra filmer som Raging Bull og The Irishman ble født på dagens dato i 1943?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 2007 (spill ‘’my boobs are OK’’)
19 Hvilken norsk restaurantkjede har en restaurant 75 meter over bakken iTrondheim?
20 Hva handler den kjente konspirasjonen om Paul McCartney om?
21 Ranger disse landene fra nord til sør, basert på det sørligste punktet i hvert land: 
Sør-Sudan, Uganda, Burkina Faso, Kamerun
22 Hva er det franske navnet på Tyskland?
23 Hvem var keiser av Østerrike-Ungarn når første verdenskrig brøt ut?
24 I hvilket idrett ble reglene beskrevet av Holger Nielsen i 1906?
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 2008 (spill ‘’warwick avenue’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilket land fikk Norge nylig 1 mill Moderna vaksiner fra? Polen
2 Engelsk fotball: Hvilket nyopprykket Premier League lag har aldri tidligere spilt der? Brentford
3 Hvilken forfatter fra Stavanger ga i 2002 ut novellesamlingen Ambulanse? Samme forfatter har også gitt ut en bok om Motorpsycho Johan Harstad
4 På hvilken øygruppe heter den nest største byen Klaksvik? Færøyene
5 Nå antas verdens befolkning å være i overkant av 7,8 mrd, hvilket årstall må vi tilbake til da tallet bikket 4 mrd?
2 p for helt riktig år, 1 p for året før eller etter.
1974
6 Hva er navnet på kunstinstallasjonen ved Frognerseteren i Oslo, som bl.a. maleren Vebjørn Sand står bak? Roseslottet
7 I hvilken storby finner man bydelene Altona, St Pauli og St Georg? Hamburg
8 Hvilket årstall ble menneskerettighetserklæringen vedtatt av FN? 1948
9 Hvilken artist, som døde for rimelig nøyaktig 30 år siden, har gitt ut platene Sketches of Spain, In a silent way og Bitches brew, alle regnet som klassikere? Miles Davis
10 Hva er Wallacelinjen, Huxleylinjen, Lydekkerlinjen og Weberlinjen eksempler på? Skille mellom økosystemer på jorden (biosoner ble godtatt)
11 Nevn ett av de to konkurrerende videoavspilling- systemene som kjempet om videomarkedet sammen med VHS på første delen av 80-tallet! Beta(max), Video 2000
12 Hvilken dikter forbindes med de store episke diktene Odysseen og Illiaden? Homer
13 Lytteprøve; Hvem er dette? Hit i Norge i 1985 (spill ‘’flikk-flakk i Flekkefjord’’) 3 busserulls
14 Mer engelsk fotball – hvilken spiller har rekorden med flest ligakamper med over 1000 fra 1966 til 1997? Peter Shilton
15 Hva heter verdens lengste veitunnel, som er 24,5 km lang? Lærdalstunnelen
16 Hva heter den lengste beinfisken? Den lever på dypt vann og kan bli opptil 11 m. Sildekonge
17 Hva bør du be om i en dansk bar hvis du vil ha kullsyreholdig vann? Danskvand
18 Hvem spilte hovedrollen i filmen Miss Undercover fra 2000? Sandra Bullock
19 Hvilket år? Den første Apple Macintosh blir lagt ut for salg, det første barnet unnfanget ved kunstig befruktning i Norge blir født, India statsminister Indira Gandhi blir drept, Bruce Springsteen gir ut Born in the USA og Van Halen gir ut et album med dette året som tittel. 1984
20 I hvilket land åpnet det første Ikea-varehuset utenfor Sverige? Norge
21 I hvilket museum henger Leonardo da Vincis Mona Lisa? Louvre
22 Hvem er partiledere for de 9 partiene som er representert på Stortinget nå? Etternavn er nok. 
1 poeng for 7 og 2 poeng for alle 9
Solberg, Melby, Ropstad, Støre, Vedum, Lysbakken, Listhaug, Bastholm, Moxnes
23 Hvilket uttrykk ble brukt på engelsk om det som vi på norsk kaller “de glade 20-åra”? Roaring twenties
24 Hvilken gass dannes hvis man blander eddik og natron? Karbondioksid (CO2)
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit fra 1984 (spill ‘’cruel summer’’) Bananarama

RUNDE 2 m/svar

1 Nevn navnet på enten den nest største eller den tredje største byen i Afghanistan! Kandahar / Herat
2 I hvilket år debuterte Lionel Messi for Barcelona? 2004
3 I hvilken by finner vi John F. Kennedy international airport? New York
4 Hva heter ungdomsorganisasjonen til MDG? Grønn ungdom
5 Hva heter stoff som utgjør mesteparten av neglene våre? Keratin
6 I hvilket nåværende land lå oldtidsbyen Karthago? Tunisia
7 Hvilke 6 stater grenser Nebraska til? 1 poeng for 4 og 5 og 2 poeng for alle 6 Sør-Dakota, Iowa, Missouri, Kansas, Colorado og Wyoming
8 Hva heter satireprogrammet eller magasinet som har gått siden 2008 og har blitt ledet av Markus Gaupås Johansen? 5080 Nyhetskanalen (5080 ble godtatt)
9 Hvilket byggverk skal Nebukadnesar II etter sigende ha fått oppført for sin dronning? Babylons hengende hager
10 Hvem spilte rollen som Jens August i TV-serien Hotel Cæsar? Kim Kolstad
11 Ifølge mandatfordelingen fra 2013, hvor mange representanter har Rogaland fylke på Stortinget? 14 stk
12 Hvilken amerikansk skuespiller kjent fra filmer som Raging Bull og The Irishman ble født på dagens dato i 1943? Robert de Niro
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 2007 (spill ‘’my boobs are OK’’) Lene Alexandra

svar: 14 Fredeligste land 15 Somalia 16 Radiohead 17 Speed 18 Statsraad Lehmkuhl

19 Hvilken norsk restaurantkjede har en restaurant 75 meter over bakken iTrondheim? Egon
20 Hva handler den kjente konspirasjonen om Paul McCartney om? At han døde i en bilulykke midt på 1960-tallet (at han er død ble ikke godtatt som et presist nok svar)
21 Ranger disse landene fra nord til sør, basert på det sørligste punktet i hvert land: 
Sør-Sudan, Uganda, Burkina Faso, Kamerun
Burkina Faso, Sør Sudan, Kamerun, Uganda
22 Hva er det franske navnet på Tyskland? Allemagne
23 Hvem var keiser av Østerrike-Ungarn når første verdenskrig brøt ut? Franz Josef I
24 I hvilket idrett ble reglene beskrevet av Holger Nielsen i 1906? Håndball
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit i 2008 (spill ‘’warwick avenue’’) Duffy

quiz 3. august 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 8 lag deltok i runde 1, 11 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Johnny Bodes vita hanskar) 19 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 14.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Johnny Bodes vita handskar og Pennyklubben) 19 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 14.3 poeng.

RUNDE 1

1 Hvem vant OL-gull og satte verdensrekord i tresteg for kvinner på søndag? Etternavn holder. 
2 I dag 3. august startet en musikkfestival i Stavanger. Hva heter den? 
3 Hva heter 18-åringen som vant en sak mot Utlendingsnemda (UNE) om å få bli i landet? Hans mor løy om statsborgerskap, men retten mener at han var for liten da, til å ta konsekvensen nå. 
4 Hvilket filtjeneste-selskap ble grunnlagt i 2007 av de to studentene Drew Houston og Arash Ferdowsi? Selskapet har vært beregnet til å være verdt 10 milliarder dollar eller mer, og i Kina er tjenesten blokkert.
5 Hvilken type dyr kan man sette rev, tiger og hammer foran og få artsnavn på kjente arter? 
6 På hvilken dansk øy er Rønne den største byen?
7 Lytteprøve: Hvem spiller denne coverversjonen? Artisten kommer ikke herfra distriktet. (spill ‘’170’’) 
14 Ranger disse hendelsene i kinesisk historie fra først til sist: «Det store spranget», «Den lange marsjen», «Kulturrevolusjonen» og «Bokseropprøret» 
15 Hva er det norske navnet på spillet «Cards against humanity»?
16 Hvem skrev skuespillet «Kjærlighetens komedie»?
17 Hva heter NRK-serien der Andreas Wahl undersøker ulike samfunnsforhold?
18 I hvilket land har flyselskapet SAS sitt hovedkontor?
19 Hva gjør en tryllekunstner når han/ hun palmerer? 
20 I hvilket land ligger Valdivia, der historien største jordskjelv fant sted i 1960 med 9,2 på Richters skala?
21 Hvilken Vikingspiller deltar i årets sommer-OL?  
22 Hvilken farge har normalt eplesorten Granny Smith? 
23 Hvilket band utga låten «Canary in a coal mine», som finnes på plata «Zenyatta Mondatta»?
24 Hva heter osten som kanskje er Spanias mest kjente, og som lages av fåremelk? Den er oppkalt etter sauerasen, som igjen er oppkalt etter regionen hvor osten primært lages. Den selges gjerne lagret, i 3, 6, 9 eller 12 måneder, og jo eldre den er, jo mer sau smaker det gjerne!
25 Lytteprøve: Hvem hadde denne store hiten fra 1987? Artisten var ellers kjent for å ha det største og flotteste håret i bransjen på den tida. (spill ‘’tell it to my heart’’)

RUNDE 2

1 Hvilket kjent utenlandsk rockeband vil bruke et bilde av Kjeragbolten på sin neste plate? 
2 Christian Ruud var ikke med, men hvem vant OL-gull i tennis for menn? Han var fjerdeseedet og slo ut førsteseedede Nikolaj Djokovic i semifinalen. 
3 Hva slags kjøretøy er Pøssl, Eura og Adria? Kjøretøyet blir bare mer og mer populært. 
4 Hvilket band er i sommer på de europeiske hitlistene med en coverversjon av «Beggin» gjort kjent av Madcon? 
5 I hvilken idrett finnes utrykket dobbeltfeil? 
6 Hvilken stillehavsart i laksefamilien invaderer norske elver, særlig i Troms og Finnmark? 
7 Hvilke 5 øyer er Europas største? 2 poeng for alle 5. 1 poeng for 3 eller 4. Rekkefølgen er ikke viktig. 
14 Hvilket land har bilkjennetegnet NMK? 
15 Hva het nederlenderen som oppdaget Svalbard i 1596?
16 Hva er motivet på den nåværende 1000 kr-seddelen? 
17 Hva kalles bautasteinen som lener seg inn mot kirkemuren på Avaldsnes kirke? Et rykte vil ha det til at når den berører kirkemuren vil det bli dommedag. 
18 Hvilke to litterære skikkelser har fått sin statue som står i Nygata i Stavanger? 
19 Hvilket tysk ord brukes om en person som har tatt initiativ til å starte et selskap, og som gjerne tar en del av risikoen?
20 Hva slags produkt er Kikkoman? 
21 I hvilken by ligger den kjente gata Lombard Street, som er berømt for å være særlig bratt og å ha skarpe hårnålssvinger? 
22 Hva er etternavnet til filmfiguren Rocky? 
23 Hvor mange brikker har hver spiller i spillet backgammon? 
24 I hvilken religion er Theravada og Mahayana de to hovedretningene? 
25 Lytteprøve: Hvilke to vokalister synger her? Begge døde altfor tidlig. Mannen 40 år, kvinnen 51. Begge var med på utallige plateinnspillinger, helt fram til de døde. (spill ‘’den siste låta’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hvem vant OL-gull og satte verdensrekord i tresteg for kvinner på søndag? Etternavn holder.  Yulimar Rojas
2 I dag 3. august startet en musikkfestival i Stavanger. Hva heter den?  Stavanger Kunst og musikkfestival
3 Hva heter 18-åringen som vant en sak mot Utlendingsnemda (UNE) om å få bli i landet? Hans mor løy om statsborgerskap, men retten mener at han var for liten da, til å ta konsekvensen nå.  Mustafa Hassan
4 Hvilket filtjeneste-selskap ble grunnlagt i 2007 av de to studentene Drew Houston og Arash Ferdowsi? Selskapet har vært beregnet til å være verdt 10 milliarder dollar eller mer, og i Kina er tjenesten blokkert. Dropbox
5 Hvilken type dyr kan man sette rev, tiger og hammer foran og få artsnavn på kjente arter?  Hai
6 På hvilken dansk øy er Rønne den største byen? Bornholm
7 Lytteprøve: Hvem spiller denne coverversjonen? Artisten kommer ikke herfra distriktet. (spill ‘’170’’)  Bare Egil Band/ Egil Hegerberg

Svar: 8. Knott 9. Petra 10. Dim Sum 11. Mad TV 
12. Lotte Miller 13. Sandhåndballandslaget

14 Ranger disse hendelsene i kinesisk historie fra først til sist: «Det store spranget», «Den lange marsjen», «Kulturrevolusjonen» og «Bokseropprøret»  Bokseropprøret (1988-1901), Den Lange marsjen (1934-35), Det Store Spranget (1958-1961) og Kulturrevolusjonen (1966-1976) 
15 Hva er det norske navnet på spillet «Cards against humanity»? Politisk ukorrekt
16 Hvem skrev skuespillet «Kjærlighetens komedie»? Henrik Ibsen
17 Hva heter NRK-serien der Andreas Wahl undersøker ulike samfunnsforhold? Folkeopplysningen
18 I hvilket land har flyselskapet SAS sitt hovedkontor? Sverige
19 Hva gjør en tryllekunstner når han/ hun palmerer?  Gjemmer en mynt i handa
20 I hvilket land ligger Valdivia, der historien største jordskjelv fant sted i 1960 med 9,2 på Richters skala? Chile
21 Hvilken Vikingspiller deltar i årets sommer-OL?   Joe Bell
22 Hvilken farge har normalt eplesorten Granny Smith?  Grønn
23 Hvilket band utga låten «Canary in a coal mine», som finnes på plata «Zenyatta Mondatta»? The Police
24 Hva heter osten som kanskje er Spanias mest kjente, og som lages av fåremelk? Den er oppkalt etter sauerasen, som igjen er oppkalt etter regionen hvor osten primært lages. Den selges gjerne lagret, i 3, 6, 9 eller 12 måneder, og jo eldre den er, jo mer sau smaker det gjerne! Machengo
25 Lytteprøve: Hvem hadde denne store hiten fra 1987? Artisten var ellers kjent for å ha det største og flotteste håret i bransjen på den tida. (spill ‘’tell it to my heart’’) Taylor Dayne 

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilket kjent utenlandsk rockeband vil bruke et bilde av Kjeragbolten på sin neste plate?  Dream Theater 
2 Christian Ruud var ikke med, men hvem vant OL-gull i tennis for menn? Han var fjerdeseedet og slo ut førsteseedede Nikolaj Djokovic i semifinalen.  Aleksander Zverev
3 Hva slags kjøretøy er Pøssl, Eura og Adria? Kjøretøyet blir bare mer og mer populært.  Bobiler
4 Hvilket band er i sommer på de europeiske hitlistene med en coverversjon av «Beggin» gjort kjent av Madcon?  Måneskin
5 I hvilken idrett finnes utrykket dobbeltfeil?  Tennis
6 Hvilken stillehavsart i laksefamilien invaderer norske elver, særlig i Troms og Finnmark?  Pukkellaks
7 Hvilke 5 øyer er Europas største? 2 poeng for alle 5. 1 poeng for 3 eller 4. Rekkefølgen er ikke viktig.  Storbritannia – Island – Irland – Nordøya (Novaja Semlja) og Spitsbergen. 

Svar: 8. Siciliansk 9. Henri de Toulouse-Lautrec 10. Chuchyroll, Anime/Manga 
11. Fort Knox 12. Green Lantern / Grønne lykt 13. Brage 

14 Hvilket land har bilkjennetegnet NMK?  Nord-Makedonia
15 Hva het nederlenderen som oppdaget Svalbard i 1596? Vilhelm Barentz
16 Hva er motivet på den nåværende 1000 kr-seddelen?  En bølge
17 Hva kalles bautasteinen som lener seg inn mot kirkemuren på Avaldsnes kirke? Et rykte vil ha det til at når den berører kirkemuren vil det bli dommedag.  Jomfru Marias synål
18 Hvilke to litterære skikkelser har fått sin statue som står i Nygata i Stavanger?  Johanna og Broremann
19 Hvilket tysk ord brukes om en person som har tatt initiativ til å starte et selskap, og som gjerne tar en del av risikoen? Gründer
20 Hva slags produkt er Kikkoman?  Soyasaus
21 I hvilken by ligger den kjente gata Lombard Street, som er berømt for å være særlig bratt og å ha skarpe hårnålssvinger?  San Francisco
22 Hva er etternavnet til filmfiguren Rocky?  Balboa
23 Hvor mange brikker har hver spiller i spillet backgammon?  15
24 I hvilken religion er Theravada og Mahayana de to hovedretningene?  Buddhismen
25 Lytteprøve: Hvilke to vokalister synger her? Begge døde altfor tidlig. Mannen 40 år, kvinnen 51. Begge var med på utallige plateinnspillinger, helt fram til de døde. (spill ‘’den siste låta’’) Marius Müller/ Hilde Heltberg