Quiz 28. mars 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 25 lag deltok i runde 1, 23 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Storhaug swingersklubb) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.

 

RUNDE 1

1 hvilken film med Michelle Yeoh i hovedrollen ble den store vinneren under årets Oscarutdeling med hele 7 priser, inludert beste film?
2 det har vært saltstangkrise i Norge i vinter: hvilket østerriksk merkenavn står det på de vanlige blå saltstangposene?
3 hvis du reiser til Oslo i vår eller i sommer bør du oppsøke slottsparken og studere den gigantiske skulpturen Maman som Louise Bourgeois skapte i 1999. Hva slags dyr eller skapning forestiller denne skulpturen?
4 hvem vant tidenes første 5-mil i langrenn for kvinner som gikk av stabelen i Holmenkollen nå i mars?
5 nå som det nærmer seg påske og folk skal på fjellet og slikt: hvilken farge anbefaler DNT at du bør ha på lua for å signalisere at du er singel, men gifteklar?
6 hvem var propagandaminister i Nazi-Tyskland fra 1933 til 1945?
7 TV2 har laget en kjendis-versjon av Farmen siden 2017. Hvilken tidligere OL-deltaker vant den 3. sesongen og tok deretter over som programleder?
8 i følge en kjent barnesang så bor Anne Knutsdotter sammen med broren Truls og foreldrene deres på en plass ”der ingen skulle tru at nokon kunne bu”, hva heter den plassen?
9 et annet sted hvor ingen skulle tro at noen gidder å bo, er verdens mest avsidesliggende bebodde øygruppe. Ca 300 bor i denne britiske kolonien som ligger ca 300 mil vest for spissen av sør-afrika og er oppkalt etter portugiseren som oppdaget øygruppa i 1506. Hovedstaden heter Edinburgh of the Seven Seas, hva heter øygruppa?
10 Litt vestlandsgeografi: hvilken norsk småby med ca 5000 innbyggere ligger innerst i Sørfjorden?
11 dagens dato: den russiske forfatteren som regnes som grunnleggeren av sosialrealismen hadde blitt 155 år i dag hvis han var i live. Hans mest kjente verk er nok ”the life of Klim Samgin”, og han har en stor park oppkalt etter seg i Moskva, hva het han?
12 hvilken av sansene våre kalles også for olfaksjon?
13 i hvilket år, som var et OL-år, ble Indira Gandhi skutt og drept mens hun var statsminister i India? Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i dette året (spill ”99 luftballoons”)
14 hva kalles matretten som består av torsk, lever og rogn og som er den tradisjonelle måten å servere lofotskrei på?
15 ranger de fire stilartene i svømming fra raskest til seinest, basert på verdensrekordene på 100 m i langbanebasseng!
16 hvilket ord kan du sette bak ord som pynte, stankelbein, strand og svømme og få navn på arter som er vanlige i Norge?
17 for 5 år siden ble Høgskolen i Oslo og Akershus et universitet og fikk hvilket navn?
18 hva heter dokumentarserien om det norske herrelandslaget i fotball sine glansdager på 1990-tallet?
19 hvilken norsk standupkomiker står bak forestillingen ”kjøreregler for koloniseringen av Mars” som hadde premiere i 2020?
20 hva er både navnet på en kjeks og navnet på delstaten i USA hvor Baltimore er den største byen?
21 Plassen foran det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo er oppkalt etter en folkekjær norsk forfatter som levde fra 1920 til 2008, hvem er det snakk om?
22 hun het egentlig noe så flott som Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien, levde fra 1939 til 1999 og er mest kjent for 60-talls-slagerne ”You don’t have to say you love me” og ”Son of a preacher man”. Hva kalte hun seg som artist?
23 I april i fjor ble alpinstjerna Ragnhild Mowinckel utnevnt til æresmedlem av Sportsklubben Rival. I hvilken norsk by holder SK Rival til, evt fra hvilken by kommer Ragnhild Mowinckel?
24 Hva kalles kaffedrikken som består av sjokoladepulver eller sjokoladesaus blandet med espresso og dampet melk, toppet med melkeskum eller krem? Drikken har navn etter en havneby i Jemen.
25 lytteprøve: hvem hadde en stor hit våren for ti år siden med denne sangen? (spill ”let her go”)

 

RUNDE 2

1 hva het den amerikanske banken som gikk konkurs 10. mars i år? Banken ble grunnlagt for 40 år siden og hadde et navn som ga assosiasjoner til dataindustri og innovasjon.
2 den tidligere politiske friskusen Per Sandberg er nå tv-aktuell i dokumentarserien ”Per og Baharehs Grand Hotel”. I hvilken by ligger hotellet som Per Sandberg driver?
3 for hvilken serie A klubb spiller den tidligere Viking-helten Kristian Thorstvedt?
4 den såkalte dommedagsklokka ble i januar i år stilt nærmere midnatt enn noen gang før. Hvor mange sekund er det nå igjen til dommedag i følge klokka? A) 30 B) 60 C) 90
5 over til tidene da dommedagsklokka var på sitt lengste fra midnatt: hvilken politiker og mottaker av nobels fredspris forbindes med begrepene glasnost og perestrojka? Han døde i fjor, 91 år gammel
6 har eneggede tvillinger identiske fingeravtrykk?
7 hva blir de eneggede tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen ofte omtalt som?

14 Hvilken farge har norske nødpass? Siden de byttet farge så nylig som 1. januar i fjor godtas både den nye og den forrige fargen som svar.
15 hvilket land ble en britisk koloni i 1923 og fikk navnet Sør-Rhodesia, oppkalt etter Cecil Rhodes? Landet fikk sitt nåværende navn i 1980.
16 hvilket radioaktivt grunnstoff i edelgassgruppen ble oppdaget i 1899 og gitt navnet Niton fra det latinske ordet for lysende? For 100 år siden fikk stoffet det navnet det fortsatt har i dag.
17 i hvilken amerikansk komiserie, som hadde sin siste episode for 40 år siden, møtte vi på figurer med kallenavn som Hawkeye, Trapper, Radar og Hot Lips? Den siste episoden ”goodbye, farewell and amen” hadde 125 millioner seere, noe som fortsatt er rekord for en avskjedsepisode for en tv-serie i USA. Her i Norge har serien blitt vist på både NRK, TV2 og TV2 Zebra
18 i hvilken musikal som hadde premiere i 1973, og kom på film allerede to år etterpå, møter vi på den gale vitenskapsmannen Dr Frank-n-Furter? Musicalen har fått kult-status og inneholder sanger som ”time warp” og ”sweet transvestite”.
19 På dagens dato i 1566 ble hovedstaden på Malta grunnlagt av daværende stormester i Malteserordenen. Hva heter hovedstaden?
20 hvilken sopp kalles gjerne for skogens gull?
21 hvilken norsk forfatter og kvinnesakspionér skrev romanen ”Amtmandens døtre” for ca 170 år siden?
22 I hvilket land skal finalen i årets eurovision song contest foregå? Dette landet ble nr 2 i fjorårets finale, etter Ukraina.
23 Hva heter søkemotoren til Microsoft?
24 paven blir, som de fleste sikkert vet, beskyttet av sveitsergarden. Hva ble vaktstyrken som hadde som oppgave å passe på de romerske keiserne kalt? Vaktstyrken ble opprettet av Keiser Augustus og eksisterte i over 300 år. Hvis det hjelper begynner svaret på P.
25 lytteprøve: dere får høre en coverversjon fra 2004 av en sang som først ble utgitt i 1966. Coverversjonen ble brukt som kjenningsmelodi i en netflix-serie fra 2021 om en seriemorder. Tre måter å få ett poeng på. Enten: hvem synger her, eller hvilken popartist hadde originalen i 1966, eller hva het netflixserien? (spill ”season of the witch”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken film med Michelle Yeoh i hovedrollen ble den store vinneren under årets Oscarutdeling med hele 7 priser, inludert beste film? everything everywhere all at once
2 det har vært saltstangkrise i Norge i vinter: hvilket østerriksk merkenavn står det på de vanlige blå saltstangposene? soletti
3 hvis du reiser til Oslo i vår eller i sommer bør du oppsøke slottsparken og studere den gigantiske skulpturen Maman som Louise Bourgeois skapte i 1999. Hva slags dyr eller skapning forestiller denne skulpturen? edderkopp
4 hvem vant tidenes første 5-mil i langrenn for kvinner som gikk av stabelen i Holmenkollen nå i mars? Ragnhild Haga
5 nå som det nærmer seg påske og folk skal på fjellet og slikt: hvilken farge anbefaler DNT at du bør ha på lua for å signalisere at du er singel, men gifteklar? grønn
6 hvem var propagandaminister i Nazi-Tyskland fra 1933 til 1945? Joseph Goebbels
7 TV2 har laget en kjendis-versjon av Farmen siden 2017. Hvilken tidligere OL-deltaker vant den 3. sesongen og tok deretter over som programleder? Tiril Sjåstad Christiansen
8 i følge en kjent barnesang så bor Anne Knutsdotter sammen med broren Truls og foreldrene deres på en plass ”der ingen skulle tru at nokon kunne bu”, hva heter den plassen? Uren, Luren, Himmelturen,
Steinrøys, Steinrøys, Sveltihel
9 et annet sted hvor ingen skulle tro at noen gidder å bo, er verdens mest avsidesliggende bebodde øygruppe. Ca 300 bor i denne britiske kolonien som ligger ca 300 mil vest for spissen av sør-afrika og er oppkalt etter portugiseren som oppdaget øygruppa i 1506. Hovedstaden heter Edinburgh of the Seven Seas, hva heter øygruppa? Tristan da Cunha
10 Litt vestlandsgeografi: hvilken norsk småby med ca 5000 innbyggere ligger innerst i Sørfjorden? Odda
11 dagens dato: den russiske forfatteren som regnes som grunnleggeren av sosialrealismen hadde blitt 155 år i dag hvis han var i live. Hans mest kjente verk er nok ”the life of Klim Samgin”, og han har en stor park oppkalt etter seg i Moskva, hva het han? Maksim Gorkij
12 hvilken av sansene våre kalles også for olfaksjon? luktesansen
13 i hvilket år, som var et OL-år, ble Indira Gandhi skutt og drept mens hun var statsminister i India? Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i dette året (spill ”99 luftballoons”) 1984
14 hva kalles matretten som består av torsk, lever og rogn og som er den tradisjonelle måten å servere lofotskrei på? mølje
15 ranger de fire stilartene i svømming fra raskest til seinest, basert på verdensrekordene på 100 m i langbanebasseng! fri/crawl, butterfly, rygg, bryst
16 hvilket ord kan du sette bak ord som pynte, stankelbein, strand og svømme og få navn på arter som er vanlige i Norge? krabbe
17 for 5 år siden ble Høgskolen i Oslo og Akershus et universitet og fikk hvilket navn? Oslomet (storbyuniversitetet)
18 hva heter dokumentarserien om det norske herrelandslaget i fotball sine glansdager på 1990-tallet? våre beste menn
19 hvilken norsk standupkomiker står bak forestillingen ”kjøreregler for koloniseringen av Mars” som hadde premiere i 2020? Dagfinn Lyngbø
20 hva er både navnet på en kjeks og navnet på delstaten i USA hvor Baltimore er den største byen? Maryland
21 Plassen foran det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo er oppkalt etter en folkekjær norsk forfatter som levde fra 1920 til 2008, hvem er det snakk om? Anne Cath Vestly
22 hun het egentlig noe så flott som Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien, levde fra 1939 til 1999 og er mest kjent for 60-talls-slagerne ”You don’t have to say you love me” og ”Son of a preacher man”. Hva kalte hun seg som artist? Dusty Springfield
23 I april i fjor ble alpinstjerna Ragnhild Mowinckel utnevnt til æresmedlem av Sportsklubben Rival. I hvilken norsk by holder SK Rival til, evt fra hvilken by kommer Ragnhild Mowinckel? Molde
24 Hva kalles kaffedrikken som består av sjokoladepulver eller sjokoladesaus blandet med espresso og dampet melk, toppet med melkeskum eller krem? Drikken har navn etter en havneby i Jemen. Godtar både: Caffè mocca, mocca og moccacino
25 lytteprøve: hvem hadde en stor hit våren for ti år siden med denne sangen? (spill ”let her go”) passenger

 

RUNDE 2 m/svar

1 hva het den amerikanske banken som gikk konkurs 10. mars i år? Banken ble grunnlagt for 40 år siden og hadde et navn som ga assosiasjoner til dataindustri og innovasjon. Silicon Valley Bank
2 den tidligere politiske friskusen Per Sandberg er nå tv-aktuell i dokumentarserien ”Per og Baharehs Grand Hotel”. I hvilken by ligger hotellet som Per Sandberg driver? Halden
3 for hvilken serie A klubb spiller den tidligere Viking-helten Kristian Thorstvedt? Sassuolo
4 den såkalte dommedagsklokka ble i januar i år stilt nærmere midnatt enn noen gang før. Hvor mange sekund er det nå igjen til dommedag i følge klokka? A) 30 B) 60 C) 90 C) 90
5 over til tidene da dommedagsklokka var på sitt lengste fra midnatt: hvilken politiker og mottaker av nobels fredspris forbindes med begrepene glasnost og perestrojka? Han døde i fjor, 91 år gammel Mikhail Gorbatsjov
6 har eneggede tvillinger identiske fingeravtrykk? nei
7 hva blir de eneggede tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen ofte omtalt som? jegertvillingene

svar: 8. Bruno Mars 9. Finland 10. Aker Bp 11. Bilde: Broadway boogie woogie, kunstner: Piet Mondrian
12. Turn 13. Piken med svovelstikkene

 

14 Hvilken farge har norske nødpass? Siden de byttet farge så nylig som 1. januar i fjor godtas både den nye og den forrige fargen som svar. hvit, oransje
15 hvilket land ble en britisk koloni i 1923 og fikk navnet Sør-Rhodesia, oppkalt etter Cecil Rhodes? Landet fikk sitt nåværende navn i 1980. Zimbabwe
16 hvilket radioaktivt grunnstoff i edelgassgruppen ble oppdaget i 1899 og gitt navnet Niton fra det latinske ordet for lysende? For 100 år siden fikk stoffet det navnet det fortsatt har i dag. Radon
17 i hvilken amerikansk komiserie, som hadde sin siste episode for 40 år siden, møtte vi på figurer med kallenavn som Hawkeye, Trapper, Radar og Hot Lips? Den siste episoden ”goodbye, farewell and amen” hadde 125 millioner seere, noe som fortsatt er rekord for en avskjedsepisode for en tv-serie i USA. Her i Norge har serien blitt vist på både NRK, TV2 og TV2 Zebra M.A.S.H
18 i hvilken musikal som hadde premiere i 1973, og kom på film allerede to år etterpå, møter vi på den gale vitenskapsmannen Dr Frank-n-Furter? Musicalen har fått kult-status og inneholder sanger som ”time warp” og ”sweet transvestite”. the rocky horror show
19 På dagens dato i 1566 ble hovedstaden på Malta grunnlagt av daværende stormester i Malteserordenen. Hva heter hovedstaden? Valletta (grunnlagt av Jean de Vallette)
20 hvilken sopp kalles gjerne for skogens gull? kantarell
21 hvilken norsk forfatter og kvinnesakspionér skrev romanen ”Amtmandens døtre” for ca 170 år siden? Camilla Collett
22 I hvilket land skal finalen i årets eurovision song contest foregå? Dette landet ble nr 2 i fjorårets finale, etter Ukraina. Storbritannia, godtar England siden finalen går i Liverpool
23 Hva heter søkemotoren til Microsoft? bing
24 paven blir, som de fleste sikkert vet, beskyttet av sveitsergarden. Hva ble vaktstyrken som hadde som oppgave å passe på de romerske keiserne kalt? Vaktstyrken ble opprettet av Keiser Augustus og eksisterte i over 300 år. Hvis det hjelper begynner svaret på P. pretorianergarden
25 lytteprøve: dere får høre en coverversjon fra 2004 av en sang som først ble utgitt i 1966. Coverversjonen ble brukt som kjenningsmelodi i en netflix-serie fra 2021 om en seriemorder. Tre måter å få ett poeng på. Enten: hvem synger her, eller hvilken popartist hadde originalen i 1966, eller hva het netflixserien? (spill ”season of the witch”) Joan Jett, original av Donovan, netflix serie: Sons of Sam

quiz 21. mars 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. 21 lag deltok i runde 1, 19 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Rundt bålet) 25 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 26 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.3 poeng.

RUNDE 1

ang. spm 25: sangen som ble spilt heter ”lift me up”

 

RUNDE 2

ang spm 25: sangen som ble spilt heter ”it ain’t over till it’s over”.

 

RUNDE 1 m/svar

svar: 10. Primula (kusymre, nøkkeblom godtas også) 11. London 12. Günther
13. Tom Hanks, Tom Cruise, Jack Nicholson, Harrison Ford, Brad Pitt, Edward Norton 14. Melange 15. Eirik Jensen

 

RUNDE 2 m/svar

svar: 10. Succession 11. Vietnam 12. Okapi 13. Richard Gere og Arne Brimi
14. Gormley 15. Sophie Elise Isachsen

25. Lytteprøve: Hit fra 1991. Hvem hører vi her?       Lenny Krawitz
Hint: Han er far til en nepobaby
(spill ”it ain’t over till it’s over”

 

kommentar: På spørsmål 21 ble også gjeng godtatt som svar