Quiz 24. oktober 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 20 lag deltok i runde 1, 19 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 27 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.1 poeng.

 

RUNDE 1

1 hvilken artist er kinoaktuell med konsertfilmen ”the eras tour”, som man antar vil bli den mest lønnsomme konsertfilmen gjennom tidene?
2 i går ble det meldt på nyhetene om nye alvorlige cyberangrep på Norge, og på fredag slo NSM alarm om alvorlige hull i Norges digitale sikkerhet. Hva står forkortelsen NSM for i denne sammenheng? Skal fram til et direktorat med et navn på to ord.
3 hvilket engelsk ord på F brukes om et surfebrett som kombinerer elementer fra kort- og langbrett og som er litt over 2 meter langt?
4 når vi først er inne på surfing: internettsurfing ble først lansert som begrep i februar 1992 av Mark McCahill, muligens inspirert av tegneserieheftet ”The adventures of Captain Internet and CERF boy” fra 1991, hvor Captain Internet flyr rundt på et magisk surfebrett og berger internettet fra den ondskapsfulle Grev Crackula.
Når man surfer nettet ved å klikke seg fra link til link, hender det av og til at linken sender deg til en side som ikke eksisterer lenger. Hvilket 3-sifret tall er HTTP-statuskoden for ”ikke funnet”?
5 fotball: Napolispilleren Victor Osimhen regnes som en av de beste spissene i verden for øyeblikket, hvilket land kommer han fra?
6 hvilken bilprodusent står bak modellen Avenger? Modellen er en elbil som ble lansert i år og ble kåret til årets bil i Europa i 2023.
7 siden det er FN-dagen i dag: i hvilken by ligger FNs hovedkontor, og hvor mange medlemsland har organisasjonen (± 3)? 1 poeng per korrekt svar
8 Hvilket av kattedyrene i verden har lengst hale (i hvert fall i forhold til kroppslengde)? Det holder til høyt til fjells i sentral-asia.
9 hvilke to engelske komikere stod bak seriene ”little britain” og ”come fly with me”? Det holder med etternavn.
10 hvilken berømt artist, som døde for 25 år siden og hadde kallenavn som ”the voice” og ”the croon prince of swing”, lå flere uker på toppen av hitlistene i USA for 65 år siden med plata ”come fly with me”?
11 hvilken by med ca 33000 innbyggere er hovedkvarter for de palestinske selvstyremyndighetene?
12 i hvilket europeisk land har cubanskfødte Maria Terese Mestre y Batista-Falla vært storhertuginne siden oktober i år 2000?
13 hvilket år: Shabana Rehman løfter Mulla Krekar, Norge innfører totalforbud mot røyking inne på serveringssteder, filmer fra dette året inkluderer ”Million Dollar Baby” og ”The Day After Tomorrow”, Porto vinner Champions League i fotball, og denne sangen topper VG-lista 8 uker på rad i september og oktober (spill “despre tine”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 hvilken fiktiv figur, som først dukket opp i bokform for 25 år siden, bor i et hus i skogen sammen med katten Hokus og kråka Pokus? Det har til nå kommet over 30 bøker, og flere teaterforestillinger.
15 amerikansk fotball: Siddisen Kåre Vedvik fikk kamper for to NFL-klubber i 2018 og 2019, nevn en av dem! Den ene klubben vant Super Bowl senest i 2012, mens den andre kun har vunnet Super Bowl en gang, så langt tilbake som i 1968. Hvis det hjelper holder begge klubbene til på østkysten.
16 Hvilket vinterlig navn har drinken som består av vodka, eggelikør, sitronbrus og en dæsj limesaft?
17 på dagens dato for 375 år siden ble traktatene som kalles Freden i Westfalen underskrevet. Disse markerte slutten på to kriger i Europa. Nevn en av dem!
18 hvilket ord kan du sette bak ordene brun, dverg, flekk og stripe og få navn på rovdyr i afrika?
19 i Disneys animasjonsfilm om Peter Pan fra 1953, er der en hund som heter Nana. Hvilken hunderase er Nana i filmen?
20 fra Nana til Nena og et 40 år gammelt one-hit-wonder: Hva het den ene store hiten til det tyske bandet Nena fra 1983? Godtar tysk og engelsk tittel.
21 Fra Nena til Nina: I hvilket land ligger provinsen Ninawa? Den har tatt navnet sitt fra oldtidsbyen Nineveh som man finner ruinene av her, og den største byen som også er provinshovedstad heter Mosul.
22 fra Nina til Nona: I hvilken mytologi het graviditetsgudinnen Nona?
A) gresk B) norrøn C) romersk
23 de to arkitektene som tegnet Guggenheim-museene i hhv New York og Bilbao het begge Frank til fornavn, hva het de to til etternavn? 1 poeng per korrekt svar
24 hun var på det norske laget som tok stafett gull i langrenn både i OL i 2010 og i VM i 2011. i 2012 ble hun den første norske dama som vant Vasaloppet, og i 2016 kom hun til finalen i tv-serien Mesternes Mester. Sommeren for 5 år siden omkom hun i en ulykke, hva het hun?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele høsten for ti år siden med denne sangen? (spill ”burn”)

 

RUNDE 2

1 VM i sandvolleyball ble arrangert nå i oktober, i byen Tiaxhala. I hvilket land ligger den? Byen er også delstatshovedstad, og delstaten som også heter Tiaxhala er den minste i areal av landets 31 delstater.
2 Han var president i Finland fra 1994 til 2000, fikk Nobels fredspris i 2008, og døde mandag i forrige uke – 86 år gammel, hva het han?
3 Jon Fosses mest kjente skuespill er sannsynligvis ”Nokon kjem til å komme”, som er veldig inspirert av et annet kjent skuespill, nemlig ”Mens vi venter på Godot”. Hvem skrev det skuespillet i 1952?
4 hvilken norsk skihopper vant både den tysk-østerrikske hoppuka, raw air-konkurransen og verdenscupen sammenlagt i forrige sesong?
5 hvis du er på tapas-restaurant og velger blant alle smårettene, hva er ”albondigas”?
6 vi var innom FN i runde 1: 9 personer har hatt tittelen generalsekretær i FN, hvilke 9?
1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 6, og 3 poeng hvis man klarer alle 9. Det holder med etternavn, og man trenger ikke å ha dem i kronologisk rekkefølge.
7 den største dinosauren mange forskere mener har eksistert har navn etter landet hvor fossilene har blitt funnet, hvilket land er det?

14 i hvilken by ble sommer-OL arrangert i 2016?
15 hva er både navnet på et fabelvesen fra egyptisk mytologi og konfekteskene fra Nidar sjokoladefabrikk?
16 når vi først er inne på Egypt: i år er det 100 år siden Howard Carter, sammen med 20 vitner, åpnet gravkammeret til han som var farao i egypt fra han var 9 til han døde 19 år gammel for ca 3300 år siden – hva het han?
17 fra farao til Fahrenheit: hva var fornavnet til han som fant opp fahrenheit-skalaen for ca 300 år siden? Hvis det hjelper var mellomnavnet Gabriel.
18 mer Fahrenheit: hvilken filmskaper regisserte dokumentarfilmen Fahrenheit 9/11, som i 2004 fikk gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes?
19 mer one-hit wonders: hvilken amerikansk duo fikk en stor hit med sangen ”It’s raining men” i 1982?
20 i hvilken delstat i USA ligger Death Valley, sannsynligvis det varmeste stedet på jordas overflate?
21 hvilket ord på D ble i 2004 kåret til norges nasjonalord i tv-serien ”typisk norsk”?
22 hva heter hovedpersonen i Arne Garborgs diktsamling Haugtussa? Det holder med fornavn eller kallenavn
23 mer om norske idrettshelter: det nærmer seg VM i håndball for kvinner, og Norge er regjerende mestre, og ett av arrangørlandene. Hvilken strekspiller, som siden 2018 har spilt klubbhåndballen sin i ungarske Györ, ble kåret til VMs beste spiller i forrige VM? Som nybakt mor gikk hun glipp av fjorårets EM.
24 i hvilket dataspill måtte hovedpersonen Gordon Freeman kjempe mot en invasjon av romvesener? Spillet, som er et såkalt førstepersonskytespill, ble lansert i 1998, og den foreløpig siste utgaven i serien, Alyx, kom ut i 2020.
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista høsten for 15 år siden med denne sangen? (spill ”human”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken artist er kinoaktuell med konsertfilmen ”the eras tour”, som man antar vil bli den mest lønnsomme konsertfilmen gjennom tidene? Taylor Swift
2 i går ble det meldt på nyhetene om nye alvorlige cyberangrep på Norge, og på fredag slo NSM alarm om alvorlige hull i Norges digitale sikkerhet. Hva står forkortelsen NSM for i denne sammenheng? Skal fram til et direktorat med et navn på to ord. Nasjonal sikkerhetsmyndighet
3 hvilket engelsk ord på F brukes om et surfebrett som kombinerer elementer fra kort- og langbrett og som er litt over 2 meter langt? funboard
4 når vi først er inne på surfing: internettsurfing ble først lansert som begrep i februar 1992 av Mark McCahill, muligens inspirert av tegneserieheftet ”The adventures of Captain Internet and CERF boy” fra 1991, hvor Captain Internet flyr rundt på et magisk surfebrett og berger internettet fra den ondskapsfulle Grev Crackula.
Når man surfer nettet ved å klikke seg fra link til link, hender det av og til at linken sender deg til en side som ikke eksisterer lenger. Hvilket 3-sifret tall er HTTP-statuskoden for ”ikke funnet”?
404 (file not found)
5 fotball: Napolispilleren Victor Osimhen regnes som en av de beste spissene i verden for øyeblikket, hvilket land kommer han fra? Nigeria
6 hvilken bilprodusent står bak modellen Avenger? Modellen er en elbil som ble lansert i år og ble kåret til årets bil i Europa i 2023. jeep
7 siden det er FN-dagen i dag: i hvilken by ligger FNs hovedkontor, og hvor mange medlemsland har organisasjonen (± 3)? 1 poeng per korrekt svar New York (760 United Nations plaza på Manhattan),
193 medlemsland
8 Hvilket av kattedyrene i verden har lengst hale (i hvert fall i forhold til kroppslengde)? Det holder til høyt til fjells i sentral-asia. snø-leopard
9 hvilke to engelske komikere stod bak seriene ”little britain” og ”come fly with me”? Det holder med etternavn.  Lucas og Walliams (Williams ble godkjent)
10 hvilken berømt artist, som døde for 25 år siden og hadde kallenavn som ”the voice” og ”the croon prince of swing”, lå flere uker på toppen av hitlistene i USA for 65 år siden med plata ”come fly with me”? Frank Sinatra
11 hvilken by med ca 33000 innbyggere er hovedkvarter for de palestinske selvstyremyndighetene? Ramallah
12 i hvilket europeisk land har cubanskfødte Maria Terese Mestre y Batista-Falla vært storhertuginne siden oktober i år 2000? Luxembourg
13 hvilket år: Shabana Rehman løfter Mulla Krekar, Norge innfører totalforbud mot røyking inne på serveringssteder, filmer fra dette året inkluderer ”Million Dollar Baby” og ”The Day After Tomorrow”, Porto vinner Champions League i fotball, og denne sangen topper VG-lista 8 uker på rad i september og oktober (spill “despre tine”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
2004
14 hvilken fiktiv figur, som først dukket opp i bokform for 25 år siden, bor i et hus i skogen sammen med katten Hokus og kråka Pokus? Det har til nå kommet over 30 bøker, og flere teaterforestillinger. Pulverheksa
15 amerikansk fotball: Siddisen Kåre Vedvik fikk kamper for to NFL-klubber i 2018 og 2019, nevn en av dem! Den ene klubben vant Super Bowl senest i 2012, mens den andre kun har vunnet Super Bowl en gang, så langt tilbake som i 1968. Hvis det hjelper holder begge klubbene til på østkysten. Baltimore Ravens, New York Jets
16 Hvilket vinterlig navn har drinken som består av vodka, eggelikør, sitronbrus og en dæsj limesaft? snowball
17 på dagens dato for 375 år siden ble traktatene som kalles Freden i Westfalen underskrevet. Disse markerte slutten på to kriger i Europa. Nevn en av dem! 30-års krigen, og 80 års krigen, også kjent som den nederlandske uavhengighetskrig.
18 hvilket ord kan du sette bak ordene brun, dverg, flekk og stripe og få navn på rovdyr i afrika? hyene
19 i Disneys animasjonsfilm om Peter Pan fra 1953, er der en hund som heter Nana. Hvilken hunderase er Nana i filmen? St Bernhardshund
20 fra Nana til Nena og et 40 år gammelt one-hit-wonder: Hva het den ene store hiten til det tyske bandet Nena fra 1983? Godtar tysk og engelsk tittel. 99 luftballons
(99 red balloons på engelsk)
21 Fra Nena til Nina: I hvilket land ligger provinsen Ninawa? Den har tatt navnet sitt fra oldtidsbyen Nineveh som man finner ruinene av her, og den største byen som også er provinshovedstad heter Mosul. Irak
22 fra Nina til Nona: I hvilken mytologi het graviditetsgudinnen Nona?
A) gresk B) norrøn C) romersk
C) romersk
23 de to arkitektene som tegnet Guggenheim-museene i hhv New York og Bilbao het begge Frank til fornavn, hva het de to til etternavn? 1 poeng per korrekt svar Gehry og Lloyd-Wright
24 hun var på det norske laget som tok stafett gull i langrenn både i OL i 2010 og i VM i 2011. i 2012 ble hun den første norske dama som vant Vasaloppet, og i 2016 kom hun til finalen i tv-serien Mesternes Mester. Sommeren for 5 år siden omkom hun i en ulykke, hva het hun? Vibeke Skofterud
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele høsten for ti år siden med denne sangen? (spill ”burn”) Ellie Goulding

 

RUNDE 2 m/svar

1 VM i sandvolleyball ble arrangert nå i oktober, i byen Tiaxhala. I hvilket land ligger den? Byen er også delstatshovedstad, og delstaten som også heter Tiaxhala er den minste i areal av landets 31 delstater. Mexico
2 Han var president i Finland fra 1994 til 2000, fikk Nobels fredspris i 2008, og døde mandag i forrige uke – 86 år gammel, hva het han? Martti Ahtisaari
3 Jon Fosses mest kjente skuespill er sannsynligvis ”Nokon kjem til å komme”, som er veldig inspirert av et annet kjent skuespill, nemlig ”Mens vi venter på Godot”. Hvem skrev det skuespillet i 1952? Samuel Beckett
4 hvilken norsk skihopper vant både den tysk-østerrikske hoppuka, raw air-konkurransen og verdenscupen sammenlagt i forrige sesong? Halvor Egner Granerud
5 hvis du er på tapas-restaurant og velger blant alle smårettene, hva er ”albondigas”? kjøttboller
6 vi var innom FN i runde 1: 9 personer har hatt tittelen generalsekretær i FN, hvilke 9?
1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 6, og 3 poeng hvis man klarer alle 9. Det holder med etternavn, og man trenger ikke å ha dem i kronologisk rekkefølge.
Lie, Hammarskjøld, Thant, Waldheim, de Cuellar, Boutros Ghali, Annan, Ki-Moon, Guterres
7 den største dinosauren mange forskere mener har eksistert har navn etter landet hvor fossilene har blitt funnet, hvilket land er det? Argentina (titanosaur Argentinosaurus huinculensis)

svar: 8. Only murders in the building 9. Drake 10. Portugal
11. Utsiktspunkt 12. Claude Monet 13. Kari Nessa Nordtun

14 i hvilken by ble sommer-OL arrangert i 2016? Rio de Janeiro
15 hva er både navnet på et fabelvesen fra egyptisk mytologi og konfekteskene fra Nidar sjokoladefabrikk? sfinx
16 når vi først er inne på Egypt: i år er det 100 år siden Howard Carter, sammen med 20 vitner, åpnet gravkammeret til han som var farao i egypt fra han var 9 til han døde 19 år gammel for ca 3300 år siden – hva het han? Tutankhamon, også kjent som Kong Tut
17 fra farao til Fahrenheit: hva var fornavnet til han som fant opp fahrenheit-skalaen for ca 300 år siden? Hvis det hjelper var mellomnavnet Gabriel. Daniel
18 mer Fahrenheit: hvilken filmskaper regisserte dokumentarfilmen Fahrenheit 9/11, som i 2004 fikk gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes? Michael Moore
19 mer one-hit wonders: hvilken amerikansk duo fikk en stor hit med sangen ”It’s raining men” i 1982? the weather girls
20 i hvilken delstat i USA ligger Death Valley, sannsynligvis det varmeste stedet på jordas overflate? California
21 hvilket ord på D ble i 2004 kåret til norges nasjonalord i tv-serien ”typisk norsk”? dugnad (andre ord som kom høyt på lista var hæ, koselig og matpakke)
22 hva heter hovedpersonen i Arne Garborgs diktsamling Haugtussa? Det holder med fornavn eller kallenavn Veslemøy (Gislaug)
23 mer om norske idrettshelter: det nærmer seg VM i håndball for kvinner, og Norge er regjerende mestre, og ett av arrangørlandene. Hvilken strekspiller, som siden 2018 har spilt klubbhåndballen sin i ungarske Györ, ble kåret til VMs beste spiller i forrige VM? Som nybakt mor gikk hun glipp av fjorårets EM. Kari Brattset Dale
24 i hvilket dataspill måtte hovedpersonen Gordon Freeman kjempe mot en invasjon av romvesener? Spillet, som er et såkalt førstepersonskytespill, ble lansert i 1998, og den foreløpig siste utgaven i serien, Alyx, kom ut i 2020. Half Life
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista høsten for 15 år siden med denne sangen? (spill ”human”) the killers

quiz 10. oktober 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Andreas. 21 lag deltok.
I en vrien runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 17 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 9.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Subrosa) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.9 poeng.

RUNDE 1

1. Edith Piaf døde denne dag i 1963. Hvem vant Oscar for å spille henne i en 2007-film? Bonus for filmens tittel.
2. Viking taper terreng i gullkampen. Bodø/Glimt leder, Brann og Tromsø jager bakfra. Ifølge Norsk Regnesentral, hvor stor prosentvis sjanse har Viking til å vinne seriegull. Slingringsmonn på omtrent 10%
3. Hamas angrep fra Gaza. Hvem grunnla Hamas i 1987?
4. Cato den Eldre født 234 f.Kr., død 149 f.Kr. var en romersk statsmann, avsluttet på sine eldre dager alle sine taler i senatet med hvilken setning?
5. Muhammed Ali og Kareem Abdul-Jabbar, hva var fødenavnene til disse to idrettslegendene?
6. Kenyanske Kelvin Kiptum senket maratonrekorden satt av Eliud Kipchoge under Berlin maraton i 2022. Kiptum økte farten på de siste kilometerne og løp i mål på tiden 2.00,35. Hvem var første under 4 minutter på engelsk mil i 1954?
7. Hvem skrev ”Moby Dick”,gitt ut i 1851?
8. Hvem var hydrogenbombens far? Ungarskfødt fysiker regnes som hovedansvarlig for utviklingen. Første test 1952
9. Hva heter Jesus-statuen i Rio de Janeiro på portugisisk?
10. Chupa Chups: hvem designet logoen i 1969?
11. Amerikansk forretningsmann som oppfant en bestselgende barberhøvel. Alle vet etternavnet, hva er for- og mellomnavn?
12. Hvor mange m.o.h er Uluru, tidligere kjent som Ayers rock? +/- 40 meter
13. Lytteprøve: Single fra debutalbumet til gruppa, sluppet i 2008. Ikke på VG-lista topp 20, men 3 av 4 album har vært VG topp 40 (spill ”oxford comma”)
14. Hva heter hovedstaden i Tibet?
15. Hvilken sjokoladekonfekt ble opprinnelig tilberedt av konditoren Paul Fürst fra Salzburg i Østerrike i 1890?
16. I ”The Wonderful Story of Henry Sugar” er 4 Oscar-nominerte skuespillere med. Hva heter de? 1 poeng for 3 av 4, 2 poeng for alle 4
17. Katalin Kariko og Drew Weissman delte nobelpris i fysiologi og medisin for hva?
18. Eneste ben i menneskekroppen som ikke har ledd mot andre ben, bare muskler og sener?
19. Innen hvilket felt deles Fieldsmedaljen ut?
20. Hva het den tidligste varianten av brettspillet Monopol. Designet av Lizzie Magie rundt 1902. Hun var feminist, georgist, aktivist, osv. Spillet var ment å være kjipt for å være didaktisk/pedagogisk
21. Hva er de tre største bantuspråkene?
22. Eia, Tufte Johansen og Antonsen laget Uti vår hage i 2003, Team Antonsen i 2004, og hva i 2005?
23. Fugleart i buskspurvfamilien: Helt siden romertiden har de blitt fanget under høsttrekket og fôret opp til de er tykke. Blir fortsatt betraktet som en delikatesse og storstilt fangst foregår fremdeles enkelte steder ved Middelhavet. Det er beregnet at omtrent 50 000 blir fanget hvert år bare i den sørvestre delen av Frankrike. Så spises den hel, bortsett fra hodet. Noen hevder at den skal spises med en serviett over hodet, og det gis flere forklaringer på hvorfor. Enten for å kunne bedre ta inn aromaen fra matretten, eller for å «skjule handlingen fra Guds øyne», som en spaltist hos The Telegraph kaller det.
24. Hva het han som ble skutt av Mossad-agenter på Lillehammer i 1973?
25. Lytteprøve: Sluppet i juni i år. Toppet listene i Australia, Canada, Ireland, New Zealand, the United Kingdom, and the United States. Debutsinglen var en megasuksess (spill ”vampire)

 

RUNDE 2

1. Hvilken dame har flest medaljer i VM og OL i turn?
2. I hvilke land skal fotball-VM arrangeres i 2030 (se vekk i fra kampene som skal spilles i sør-amerika) ?
3. Ord for artillerikanon på H?
4. Hva står forkortelsen BYD for i bilmerket med samme navn?
5. Hvilken film: Filmen tar for seg hundre år med stavangerhistorie, med et muntert skråblikk på alt fra næringsliv og idrett, til okkupasjonstiden, kulturen og folkene i byen. Intervjuer med siddiser iblandet arkivmateriale fra Stavangers nære fortid, er dette en dokumentarfilm som legger all sjenanse til side for å fortelle om Stavangers egenart.
6. Hvilken kortfilm: Handlingen foregår i  Stavanger i 1968: En vennegjeng på fire gutter graver ned noen gamle kinesiske mynter i Stavanger sentrum og kastes ut i et arkeologisk sirkus som endrer verdenshistorien. Inspirert av faktiske hendelser.
7. Alternativ nobel etablert i 1980 av den tysk-svenske filantropen Jakob von Uexküll, Uexküll etablerte prisen i 1980 etter at Nobelstiftelsen hadde avvist hans forslag om egne nobelpriser for miljøspørsmål og sosiale spørsmål. Stiftelsen bak prisen ser prisen som en pris som utfyller nobelprisene ved å dekke områder som nobelprisene ikke dekker. Etter at stiftelsen ble invitert til å dele ut prisen i Riksdagshuset fra 1985, slo navnet «den alternative Nobelprisen» gjennom i offentligheten. Et navn som brukes langt oftere i pressen enn prisens offisielle navn som er hva?
8. Hvem spiller Barbie og Ken i Barbie-filmen?
9. Lytteprøve: Denne var på VG-lista topp 20 for 25 år siden. Beste notering 3. plass. (spill ”all about the money”)

 

16. nevn 3 av tragediene Shakespeare skrev! (2 poeng for 3, 1 poeng for 2 rette)
17. Hva er SI-enheten for lysstyrke?
18. Hva kalles storverket til Jon Fosse, gitt ut i tre bøker i  2019, 2020 og 2021 ?
19. Norsk fjellklatrer og forretningsmann som var gift med Diana Ross?
20. Kontroversiell amerikansk utenriksminister som vant nobelprisen i 1973?
21. Jødedom, Islam, Kristendom hører til samme “familie” av religioner, oppkalt etter et bibelsk navn, hva kalles de?
22. Hvilken dagligvarekjede reklamerer Karsten Warholm for?
23. Hva heter gårdsgutten til bestemor Duck?
24. Hvem er den mestselgende forfatteren noensinne, foruten evt. Shakespeare. Sies å ha solgt 2 milliarder bøker.
25. Lytteprøve: Sang fra 1988, nådde en 14. plass Billboard Hot 100. Albumet var innom VG-lista topp 40. (spill ”a little respect”)

 

RUNDE 1 m/svar

1. Edith Piaf døde denne dag i 1963. Hvem vant Oscar for å spille henne i en 2007-film? Bonus for filmens tittel. Marion Cotillard i La Vie en rose
2. Viking taper terreng i gullkampen. Bodø/Glimt leder, Brann og Tromsø jager bakfra. Ifølge Norsk Regnesentral, hvor stor prosentvis sjanse har Viking til å vinne seriegull. Slingringsmonn på omtrent 10% 18,5 prosent sjanse
3. Hamas angrep fra Gaza. Hvem grunnla Hamas i 1987? Sheikh Ahmed Ismail Hassan Yassin, godtar Ahmed Yassin
4. Cato den Eldre født 234 f.Kr., død 149 f.Kr. var en romersk statsmann, avsluttet på sine eldre dager alle sine taler i senatet med hvilken setning? For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
5. Muhammed Ali og Kareem Abdul-Jabbar fødenavn? Cassius Clay og Lew Alcindor
6. Kenyanske Kelvin Kiptum senket maratonrekorden satt av Eliud Kipchoge under Berlin maraton i 2022. Kiptum økte farten på de siste kilometerne og løp i mål på tiden 2.00,35. Hvem var første under 4 minutter på engelsk mil i 1954? Roger Bannister
7. Hvem skrev Moby Dick gitt ut 1851? Herman Melville
8. Hvem var hydrogenbombens far? Ungarskfødt fysiker regnes som hovedansvarlig for utviklingen. Første test 1952 Edward Teller
9. Hva heter Jesus-statuen i Rio de Janeiro på portugisisk? Cristo Redentor
10. Chupa Chups: hvem designet logoen i 1969 Salvador Dali
11. Amerikansk forretningsmann som oppfant en bestselgende barberhøvel. Alle vet etternavnet, hva er for- og mellomnavn? King Camp Gillette
12. Hvor mange moh er Uluru? +/- 40 meter 863
13. Lytteprøve: Single fra debutalbumet til gruppa, sluppet i 2008. Ikke på VG-lista topp 20, men 3 av 4 album har vært VG topp 40 Oxford Comma av Vampire Weekend
14. Hovedstaden i Tibet? Lhasa
15. Hvilken sjokoladekonfekt ble opprinnelig tilberedt av konditoren Paul Fürst fra Salzburg i Østerrike i 1890? Mozartkuler
16. I ”The Wonderful Story of Henry Sugar” er 4 Oscar-nominerte skuespillere med. Hva heter de? 1 poeng for 3 av 4, 2 poeng for alle 4 Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
17. Katalin Kariko og Drew Weissman delte nobelpris i fysiologi og medisin for hva? Forskningen deres var grunnlaget for utvikling av mRNA-vaksine
18. Eneste ben i menneskekroppen som ikke har ledd mot andre ben, bare muskler og sener? Tungebeinet
19. Innen hvilket felt deles Fieldsmedaljen ut? matematikk
20. Hva het den tidligste varianten av brettspillet Monopol. Designet av Lizzie Magie rundt 1902. Hun var feminist, georgist, aktivist, osv. Spillet var ment å være kjipt for å være didaktisk/pedagogisk the landlord’s game
21. Hva er de tre største bantuspråkene? Swahili, Zulu, Xhosa
22. Eia, Tufte Johansen og Antonsen laget Uti vår hage i 2003, Team Antonsen i 2004, og hva i 2005? tre brødre som ikke er brødre
23. Fugleart i buskspurvfamilien: Helt siden romertiden har de blitt fanget under høsttrekket og fôret opp til de er tykke. Blir fortsatt betraktet som en delikatesse og storstilt fangst foregår fremdeles enkelte steder ved Middelhavet. Det er beregnet at omtrent 50 000 blir fanget hvert år bare i den sørvestre delen av Frankrike. Så spises den hel, bortsett fra hodet. Noen hevder at den skal spises med en serviett over hodet, og det gis flere forklaringer på hvorfor. Enten for å kunne bedre ta inn aromaen fra matretten, eller for å «skjule handlingen fra Guds øyne», som en spaltist hos The Telegraph kaller det. hortulan
24. Hva het han som ble skutt av Mossad-agenter på Lillehammer i 1973? ahmed bouchiki
25. Lytteprøve: Sluppet i juni i år. Toppet listene i Australia, Canada, Ireland, New Zealand, the United Kingdom, and the United States. Debutsinglen var en megasuksess (spill ”vampire) olivia rodrigo

 

RUNDE 2 m/svar

1. Hvilken dame har flest medaljer i VM og OL i turn? Simone Biles
2. I hvilke land skal fotball-VM arrangeres i 2030 (se vekk i fra kampene som skal spilles i sør-amerika) ? Spania, Portugal, Marokko
3. Ord for artillerikanon på H? Howitzer, haubits(er)
4. Hva står forkortelsen BYD for i bilmerket med samme navn? Build Your Dream
5. Hvilken film: Filmen tar for seg hundre år med stavangerhistorie, med et muntert skråblikk på alt fra næringsliv og idrett, til okkupasjonstiden, kulturen og folkene i byen. Intervjuer med siddiser iblandet arkivmateriale fra Stavangers nære fortid, er dette en dokumentarfilm som legger all sjenanse til side for å fortelle om Stavangers egenart. Ska sei!
6. Hvilken kortfilm: Handlingen foregår i  Stavanger i 1968: En vennegjeng på fire gutter graver ned noen gamle kinesiske mynter i Stavanger sentrum og kastes ut i et arkeologisk sirkus som endrer verdenshistorien. Inspirert av faktiske hendelser. E Det Muligt
7. Alternativ nobel etablert i 1980 av den tysk-svenske filantropen Jakob von Uexküll, Uexküll etablerte prisen i 1980 etter at Nobelstiftelsen hadde avvist hans forslag om egne nobelpriser for miljøspørsmål og sosiale spørsmål. Stiftelsen bak prisen ser prisen som en pris som utfyller nobelprisene ved å dekke områder som nobelprisene ikke dekker. Etter at stiftelsen ble invitert til å dele ut prisen i Riksdagshuset fra 1985, slo navnet «den alternative Nobelprisen» gjennom i offentligheten. Et navn som brukes langt oftere i pressen enn prisens offisielle navn som er hva? Right Livelihood Award
8. Hvem spiller Barbie og Ken i Barbie-filmen? Margot Robbie og Ryan Gosling
9. Lytteprøve: Denne var på VG-lista topp 20 for 25 år siden. Beste notering 3. plass. (spill ”all about the money”) Meja

 

svar: 10. Martinique 11. Aleksandra Gjerpen 12. Krinoline 13. Palau 14. Absinthen 15. Robert F. Kennedy jr

16. nevn 3 av tragediene Shakespeare skrev! (2 poeng for 3, 1 poeng for 2 rette) 3 av disse: Antony and Cleopatra,
Coriolanus, Cymbeline, Hamlet, Julius Caesar, King Lear, Macbeth, Othello, Romeo and Juliet, Timon of Athens, Titus Andronicus, Troilus and Cressida
17. Hva er SI-enheten for lysstyrke? candela
18. Hva kalles storverket til Jon Fosse, gitt ut i tre bøker i  2019, 2020 og 2021 ? Septologien
19. Norsk fjellklatrer og forretningsmann som var gift med Diana Ross? Arne Næss jr
20. Kontroversiell amerikansk utenriksminister som vant nobelprisen i 1973? Henry Kissinger
21. Jødedom, Islam, Kristendom hører til samme “familie” av religioner, oppkalt etter et bibelsk navn, hva kalles de? Abrahamittiske religioner
22. Hvilken dagligvarekjede reklamerer Karsten Warholm for? Coop Extra
23. Hva heter gårdsgutten til bestemor Duck? Guffen
24. Hvem er den mestselgende forfatteren noensinne, foruten evt. Shakespeare. Sies å ha solgt 2 milliarder bøker. Agatha Christie
25. Lytteprøve: Sang fra 1988, nådde en 14. plass Billboard Hot 100. Albumet var innom VG-lista topp 40. (spill ”a little respect”) Erasure

 

Quiz 3. oktober 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Hilde. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Kartrashians) 23 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 18.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen, Frem med quizzemannen, Pennyklubben og Raude bilar er raskare enn kvite) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.8 poeng.

RUNDE 1

1. Anette Trettebergstuen (Ap), Ola Borten Moe (Sp), Anniken Huitfeldt (Ap) og nå Erna Solberg (H) har alle hatt mye omtalte habilitetssaker i sommer. Hvem mangler på denne listen? Det var hennes sak som som innledet habilitetssakene denne sommeren.
2. Hvilket navn er det Indias president Droupadi Murmu ønsker at vi skal omtale landet som?
3. Hvilket kallenavn har Rawa Majid, som er Sverige mest ettersøkte mann? Han er leder av et kriminelt nettverk og rømte fra Sverige i 2018?
4. Gikk valgdeltakelsen ved kirkevalget 2023 opp eller ned i forhold til valget i 2019? Valgdeltagelsen var da på 12,5 %.
5.  En norsk og en svensk forfatter fikk Nobelprisen i litteratur i henholdvis 1903 og 1909. Hvilke to forfattere var det? Et poeng pr riktig svar.
6. Hva heter podcasten Frida og Elia Ellingsen fra Tasta, lager for unge Vikingfans?
7. Det er 9 land i verden som begynner på L. Fire av disse ligger i Europa (Latvia, Liechtenstein. Litauen og Luxemburg.) Hvilke 5 land på L ligger utenfor Europa? 1 poeng for 4 og to poeng for 5
8. Hva heter produsenten av safer, som Olsenbanden er eksperter på å åpne/stjele?
9. I hvilke 4 byer arrangeres de 4 klassiske moteukene?

 

16. Dyreparken i kinesiske Hangzhou måtte i sommer avvise påstander om Malayabjørnene i parken. Hva var det som det ble påstått i sosiale medier var «galt» med bjørnene i parken?
17. Hva måler man med et anemometer?
18. Titler på filmer regisert av Wes Andersson – nevn to filmtitler for 1 poeng og  tre filmtitler for 2 poeng – det er 11 å velge mellom.
19. Ambra er et stoff som tidligere ble brukt i parfyme. Fra hvilket dyr kommer stoffet?
20. Hvilke spill har nå fått en søvnmodus som er spillbar? Jo bedre man sover, jo bedre gjør man det i spillet
21. I hvilket europeisk kongehus har tronarvingen tittelen prins/prinsesse av Oranien? Den nåværende tronarvingen en prinsesse ved navn Catharina- Amalia.
22. Hvilken norsk fotballspiller ble kalt ‘’The Baby faced assasin’’ av engelsk presse på 90-tallet?
  23. Hvor mange land har hatt suksessfulle landinger på månen? Japan har krasjlandet på månen regnes ikke som en suksessfull landing
24 I norrøn mytologi – hvilken frukt var det gudinnen Idunn voktet? Gudene måtte spise frukten for å oppnå evig ungdom og evig liv
25.Musikk: Hvem hører vi her? Norsk artist. Låt fra 2020 fra albumet «Let her Breathe.» Hun har vunnet to spellemannspriser i 2014 og to i 2018 (spill ‘’oh love’’)

 

RUNDE 2

1.  Hva er kunstnernavnet til den som står bak det 3600 m2 storekunstverket på kornsiloene i Stavanger?
2. Hvilken artist skal spille under pausen i superbowl i februar 2024?
3. Hvilket land i Europa ble dette årets Ryder Cup i golf arrangert?
4. Hvorfor er den høyre lungen alltid litt større og veier ca 100 gram merenn den venstre lungen?
5. D.D Hvilken minister leste beretningen om rikets tilstand da det 168. storting ble åpnet (03. oktober)? Vedkommende tiltrådte somlandbruksminister 04. august i år.
6. Hvilket land drikker man mest te pr.person? Det er et europeisk land, men det er IKKE Storbritania
7. Hvem skjuler seg bak pseudonymet Robert Galbraith? Forfatteren harakkurat kommet ut med «The Running grave», sin syvende bok om etterforskerne Cormoran Strike og Robin Ellacott.
8. Hvilket dataspill lansert i 2000 var i utgangspunktet tenkt som enarkitektursimulator? Spillet er solgt i mer enn 200 millioner eksemplarer
9. Hvilket år: Terroraksjon i In Amenas i Algerie,der 39 gisler blant dem 5 nordmenn ble drept, Frans I blir som pave innsatt etter at Pave Benedikt XVI abdiserer Kroatia blir EU´s 28 medlemsland, Edward Snowden avslører  masseovervåkning utført av amerikanske myndigheterog får opphold i Russland. Og the Fox med Ylvis blir en internasjonal hit og ligger 15 uker på toppen av VG-lista.
2 poeng for eksakt årstall. 1 poeng for +- 1 år

 

   16. Hva heter kunstneren, regissøren og forfatteren som er kjent for å jobbe med kontroversielle prosjekter som konserter i Nord-Korea, lansering av Laila B. som kunstner og som nå har fullført enomstridt biografi om Shabana Rehman?
17. Hvilke 5 land grenser Slovakia til?
18. Hvilken kjent svensk forfatter skrev den satiriske fortellingen omPomperipossa i Monsimanien da hun i 1976 fant ut at hun betalt 102% i marginalskatt?
   19. Hvilket realtityprogram er det prinsesse Märtha- Louise er deltager i? Hun er i team med Tinashe Williamson
   20. Hvem har nylig blitt foreldre til en liten gutt som har fått navnet Techno Mechanicus? Det holder med navnet på en av foreldrene
21. Hva er forskjellen på horn og gevir?
22. Disneykonsernet feirer et stort jubileum 16. oktober. Hvor gammelt blir selskapet?
23.Hvilken av Marvel-karakterene har fysikeren Bruce Banner som alter ego?
   24. Hvilket ord på D? Opprinnelig en betegnelse på jødenes spredning blant andre nasjoner. Brukes i dag også om andre folkegrupper som  bor fjernt fra sine opprinnelige hjemland, holder sammen og pleier sin opprinnelige kultur.
25. Musikk: Hvilke to artister hører vi her? Låt fra 2013 . Mulig med to poeng (spill ‘’everything has changed’’)

 

RUNDE 1 m/svar

1. Anette Trettebergstuen (Ap), Ola Borten Moe (Sp), Anniken Huitfeldt (Ap) og nå Erna Solberg (H) har alle hatt mye omtalte habilitetssaker i sommer. Hvem mangler på denne listen? Det var hennes sak som som innledet habilitetssakene denne sommeren. Tonje Brenna
2. Hvilket navn er det Indias president Droupadi Murmu ønsker at vi skal omtale landet som? Bharat
3. Hvilket kallenavn har Rawa Majid, som er Sverige mest ettersøkte mann? Han er leder av et kriminelt nettverk og rømte fra Sverige i 2018? Den kurdiske reven
4. Gikk valgdeltakelsen ved kirkevalget 2023 opp eller ned i forhold til valget i 2019? Valgdeltagelsen var da på 12,5 %. Ned, valgdeltagelsen i 2023 varpå 9,07 prosent
5.  En norsk og en svensk forfatter fikk Nobelprisen i litteratur i henholdvis 1903 og 1909. Hvilke to forfattere var det? Et poeng pr riktig svar. Bjørnstjerne Bjørnson og SelmaLagerløf
6. Hva heter podcasten Frida og Elia Ellingsen fra Tasta, lager for unge Vikingfans? Drømmen leve
7. Det er 9 land i verden som begynner på L. Fire av disse ligger i Europa (Latvia, Liechtenstein. Litauen og Luxemburg.) Hvilke 5 land på L ligger utenfor Europa? 1 poeng for 4 og to poeng for 5

Laos, Lesotho. Libanon. Liberiaog Libya

 

 

8. Hva heter produsenten av safer, som Olsenbanden er eksperter på å åpne/stjele? Franz Jäger
9. I hvilke 4 byer arrangeres de 4 klassiske moteukene? London, Paris, New York, Milano

 

Svar: 10. Dubrovnik 11. Alicia Vikander 12. Bumble 12. Nagorno-Karabakh 13. Tom Holland 14. Mimir Kristjanson

16. Dyreparken i kinesiske Hangzhou måtte i sommer avvise påstander om Malayabjørnene i parken. Hva var det som det ble påstått i sosiale medier var «galt» med bjørnene i parken? At de var mennesker i bjørnekostymer
17. Hva måler man med et anemometer? Vind – Vindstyrke og retning
18. Titler på filmer regisert av Wes Andersson – nevn to filmtitler for 1 poeng og  tre filmtitler for 2 poeng – det er 11 å velge mellom.

Bottle Rocket (1996)

Rushmore (1998)

The Royal Tenenbaums (2001)

The Life Aquatic with Steve Zissou(2004)

The Darjeeling Limited (2007)

Fantastic Mr. Fox (2009)

Moonrise Kingdom (2012)

The Grand Budapest Hotel (2014)

Isle of Dogs (2018)

The French Dispatch (2021)

Asteroid City (2023)

19. Ambra er et stoff som tidligere ble brukt i parfyme. Fra hvilket dyr kommer stoffet? (Sperm)hval
20. Hvilke spill har nå fått en søvnmodus som er spillbar? Jo bedre man sover, jo bedre gjør man det i spillet Pokemon sleep
21. I hvilket europeisk kongehus har tronarvingen tittelen prins/prinsesse av Oranien? Den nåværende tronarvingen en prinsesse ved navn Catharina- Amalia. Nederland
22. Hvilken norsk fotballspiller ble kalt ‘’The Baby faced assasin’’ av engelsk presse på 90-tallet? Ole Gunnar Solskjær
  23. Hvor mange land har hatt suksessfulle landinger på månen? Japan har krasjlandet på månen regnes ikke som en suksessfull landing 4 land (Sovjetunionen, USA, Kina og India)
24 I norrøn mytologi – hvilken frukt var det gudinnen Idunn voktet? Gudene måtte spise frukten for å oppnå evig ungdom og evig liv Epler
25.Musikk: Hvem hører vi her? Norsk artist. Låt fra 2020 fra albumet «Let her Breathe.» Hun har vunnet to spellemannspriser i 2014 og to i 2018 (spill ‘’oh love’’) Emilie Nicholas

 

RUNDE 2 m/svar

1.  Hva er kunstnernavnet til den som står bak det 3600 m2 storekunstverket på kornsiloene i Stavanger? Pøbel
2. Hvilken artist skal spille under pausen i superbowl i februar 2024? Usher
3. Hvilket land i Europa ble dette årets Ryder Cup i golf arrangert? Italia
4. Hvorfor er den høyre lungen alltid litt større og veier ca 100 gram merenn den venstre lungen? For å gi plass til hjertet
5. D.D Hvilken minister leste beretningen om rikets tilstand da det 168. storting ble åpnet (03. oktober)? Vedkommende tiltrådte somlandbruksminister 04. august i år. Geir Pollestad
6. Hvilket land drikker man mest te pr.person? Det er et europeisk land, men det er IKKE Storbritania Tyrkia
7. Hvem skjuler seg bak pseudonymet Robert Galbraith? Forfatteren harakkurat kommet ut med «The Running grave», sin syvende bok om etterforskerne Cormoran Strike og Robin Ellacott. J.K. Rowling
8. Hvilket dataspill lansert i 2000 var i utgangspunktet tenkt som enarkitektursimulator? Spillet er solgt i mer enn 200 millioner eksemplarer The Sims
9. Hvilket år: Terroraksjon i In Amenas i Algerie,der 39 gisler blant dem 5 nordmenn ble drept, Frans I blir som pave innsatt etter at Pave Benedikt XVI abdiserer Kroatia blir EU´s 28 medlemsland, Edward Snowden avslører  masseovervåkning utført av amerikanske myndigheterog får opphold i Russland. Og the Fox med Ylvis blir en internasjonal hit og ligger 15 uker på toppen av VG-lista.
2 poeng for eksakt årstall. 1 poeng for +- 1 år

 

 

2013

 

Svar: 10. Ærfugl 11. Basic bitch 12. Versace 13. Dupond og Dupont 14. Leonardo da Vinci 15. Dirndl

   16. Hva heter kunstneren, regissøren og forfatteren som er kjent for å jobbe med kontroversielle prosjekter som konserter i Nord-Korea, lansering av Laila B. som kunstner og som nå har fullført enomstridt biografi om Shabana Rehman?

 

Morten Traavik

17. Hvilke 5 land grenser Slovakia til? Polen; Ukraina, Ungarn, Østerrikeog Tjekkia
18. Hvilken kjent svensk forfatter skrev den satiriske fortellingen omPomperipossa i Monsimanien da hun i 1976 fant ut at hun betalt 102% i marginalskatt? Astrid Lindgren
   19. Hvilket realtityprogram er det prinsesse Märtha- Louise er deltager i? Hun er i team med Tinashe Williamson Jaget – (kjendiser på flukt)
   20. Hvem har nylig blitt foreldre til en liten gutt som har fått navnet Techno Mechanicus? Det holder med navnet på en av foreldrene Elon Musk og Grimes (Claire Elise Boucher)
21. Hva er forskjellen på horn og gevir? Horn er permanente, mens gevir felles.
22. Disneykonsernet feirer et stort jubileum 16. oktober. Hvor gammelt blir selskapet? 100 år
23.Hvilken av Marvel-karakterene har fysikeren Bruce Banner som alter ego? Hulken
   24. Hvilket ord på D? Opprinnelig en betegnelse på jødenes spredning  blant andre nasjoner. Brukes i dag også om andre folkegrupper som bor fjernt fra sine opprinnelige hjemland, holder sammen og pleier sin opprinnelige kultur. Diaspora
25. Musikk: Hvilke to artister hører vi her? Låt fra 2013 . Mulig med topoeng (spill ‘’everything has changed’’) Taylor Swift og Ed Sheeran

quiz 19. september 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Sindre. 15 lag deltok i runde 1, 14 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Johnny Bodas vita hansker og Rundt bålet) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.6 poeng.

RUNDE 1

1 Det er ikke bare på Rennesøy man finner gull for tiden. Utenfor hvilken annen by har man nylig funnet 35 gullbiter som kan knyttes til et hedensk gudshus?
2 Hvilken norsk artist ga nylig ut albumet “And then came you”? Det er artistens 10. album.
3 Hvilken amerikansk forfatter står bak bøkene “Freedom”, “Crossroads” og “The corrections”?
4 Hva kalles tall som multipliseres med hverandre i en multiplikasjon?
5 Hvilket ord på N brukes om en myntsamler?
6 Hvilken forfatter skrev mesteparten av sine kjente verk mellom 1590 og 1613?
7 Hva kalles det man sliter med hvis man gjentatte ganger slutter å puste når man sover?
8 Hvilken artist hadde suksess med sangen “Rett opp og ned” i 2010?
9 Hvilken kjent tegneseriefigur er Hortense og Quackmore foreldrene til? På norsk har de navnene Lillegull og Didrik.
10 I hvilket år, som slutter på 0, åpnet den første Peppes pizza restauranten i Norge? Da under navnet Peppes Pizza pub.
11 Med et ord på P, hvilket ord som kommer fra gresk, kan brukes om hovedpersonen i et drama? Man kan også bruke ordet om en som sterkt engasjerer seg i en sak.
12 Hvilken bilprodusent står bak modellen Ariya?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit fra 1997. Kom til 9. plass på VG lista men høyere opp i de fleste andre land.(spill ‘’save tonight’’)
14 I hvilken idrett tok Kristian Blummenfelt OL-gull i Tokyo 2021?
15 Hvem spiller de to mannlige hovedrollene Blade Runner 2049 fra 2017? Må ha begge.
16. Hvem er partileder i partiet Sentrum?
17 Hvilket år? Schengen-avtalen trer i kraft, men mellom 5 land, 168 mennesker blir drept i en terrorbombing i Oklahoma City, Salt Lake City blir valgt som vertsby for OL i 2002, Ebay blir grunnlagt og Oasis slipper sitt andre album “(What’s the story) morning glory”.
18 I hvilken krig var operasjon Desert Shield og Desert Storm to av de sentrale operasjonene?
19 I hvilken by er hovedkvarteret til den europeiske sentralbanken?
20 I hvilken oldtidsby i dagens Tyrkia ble det i år 325 avholdt et kirkemøte som utgjør fundamentet for den kristne kirken?
21 Hva er en kjuke?
22 Fra hvilken by kommer fotballklubben Mjølner? Herrelaget er for tiden i 3. divisjon mens damelaget er i 2. divisjon.
23 Hva het bandet som eksisterte fra 1978 til 1982 der bl.a. Lage Fosheim fra Monroes og Torstein Bieler fra Ute til Lunch var med? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på New York.
24 Hvor mange land regnes å høre til under betegnelsen Mellom-Amerika? Og hvilket av disse landene er det mest folkerike? 1 poeng pr svar
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1993. Stor hit i Norge, nådde 4. plass på VG-lista. (spill “Just missed the train”)

 

RUNDE 2

1 I hvilken by har det i helgen vært Diamond League konkurranser?
2 Hvilken virksomhet eller enhet, som har vært litt aktuell i det siste, og som har måttet kommentere en del saker, er ledet av Pål Lønseth?
3 Hvor fort kan en moped kjøre i Norge?
4 Hva er en iguan?
5 Hvilket ord kan bety både penger og korn uten skall?
6 Hva heter institusjonen som ble dannet da en rekke kunstmuseer i Bergen slo seg sammen i 2013?
7 Hvilket organ er det som ikke fungerer som det skal hvis du må få dialysebehandling?
8 Hvilken filmfestival ble for første gang avholdt på dagens dato i 1946?
9 Hvilke 4 land grenser Thailand til?
10 Et kjennetegn på tropisk klima er at alle 12 månedene har en middeltemperatur på over hvor mange grader?
11 Hvilket grunnstoff, med atomnummer 82, heter Plumbum på latin?
12 Hvem er de første menneskene på jord i norrøn mytologi?
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Tilbake til 1985. Nådde 22. plass på UK charts. Også store i Norge. (spill “Spirit of 76”)

19 Hva heter den første boken i Det nye testamentet?
20 New York Times og Washington Post publiserte på dagens dato i 1995 en mildt sagt omstridt tekst som het “Industrial society and its future”. Hvem hadde skrevet denne teksten? Navn eller tilnavn.
21 Hvilken institusjon finner vi på adressen Peder Klows gt. 30A i Stavanger? Med postnummer 4010 hvis det hjelper.
22 Hva kaller vi planeter utenfor vårt solsystem? Altså som går i bane rundt en annen stjerne enn solen.
23 I hvilken sport forholder man seg til uttrykkene driver, wedger og putter?
24 Hvilke 9 land grenser Tyskland til? 7 eller 8 for 1 poeng og alle 9 for 2 poeng
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1996. Fikk noe oppmerksomhet i Norge, men ikke så mye ellers (spill “Velvet”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Det er ikke bare på Rennesøy man finner gull for tiden. Utenfor hvilken annen by har man nylig funnet 35 gullbiter som kan knyttes til et hedensk gudshus? Lillehammer
2 Hvilken norsk artist ga nylig ut albumet “And then came you”? Det er artistens 10. album. Maria Mena
3 Hvilken amerikansk forfatter står bak bøkene “Freedom”, “Crossroads” og “The corrections”? Jonathan Franzen
4 Hva kalles tall som multipliseres med hverandre i en multiplikasjon? Faktorer
5 Hvilket ord på N brukes om en myntsamler? Numismatiker
6 Hvilken forfatter skrev mesteparten av sine kjente verk mellom 1590 og 1613? William Shakespeare
7 Hva kalles det man sliter med hvis man gjentatte ganger slutter å puste når man sover? Søvnapne
8 Hvilken artist hadde suksess med sangen “Rett opp og ned” i 2010? Lars Vaular
9 Hvilken kjent tegneseriefigur er Hortense og Quackmore foreldrene til? På norsk har de navnene Lillegull og Didrik. Donald Duck
10 I hvilket år, som slutter på 0, åpnet den første Peppes pizza restauranten i Norge? Da under navnet Peppes Pizza pub. 1970
11 Med et ord på P, hvilket ord som kommer fra gresk, kan brukes om hovedpersonen i et drama? Man kan også bruke ordet om en som sterkt engasjerer seg i en sak. Protagonist
12 Hvilken bilprodusent står bak modellen Ariya? Nissan
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Stor hit fra 1997. Kom til 9. plass på VG lista men høyere opp i de fleste andre land.(spill ‘’save tonight’’) Eagle-Eye Cherry
14 I hvilken idrett tok Kristian Blummenfelt OL-gull i Tokyo 2021? Triathlon
15 Hvem spiller de to mannlige hovedrollene Blade Runner 2049 fra 2017? Må ha begge. Harrison Ford, Ryan Gosling
16. Hvem er partileder i partiet Sentrum? Geir Lippestad
17 Hvilket år? Schengen-avtalen trer i kraft, men mellom 5 land, 168 mennesker blir drept i en terrorbombing i Oklahoma City, Salt Lake City blir valgt som vertsby for OL i 2002, Ebay blir grunnlagt og Oasis slipper sitt andre album “(What’s the story) morning glory”. 1995
18 I hvilken krig var operasjon Desert Shield og Desert Storm to av de sentrale operasjonene? Gulfkrigen (Kuwait-krigen ble godtatt)
19 I hvilken by er hovedkvarteret til den europeiske sentralbanken? Frankfurt
20 I hvilken oldtidsby i dagens Tyrkia ble det i år 325 avholdt et kirkemøte som utgjør fundamentet for den kristne kirken? Nikea
21 Hva er en kjuke? Sopp
22 Fra hvilken by kommer fotballklubben Mjølner? Herrelaget er for tiden i 3. divisjon mens damelaget er i 2. divisjon. Narvik
23 Hva het bandet som eksisterte fra 1978 til 1982 der bl.a. Lage Fosheim fra Monroes og Torstein Bieler fra Ute til Lunch var med? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på New York. Broadway News
24 Hvor mange land regnes å høre til under betegnelsen Mellom-Amerika? Og hvilket av disse landene er det mest folkerike? 1 poeng pr svar 7 stk, Guatemala
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1993. Stor hit i Norge, nådde 4. plass på VG-lista. (spill “Just missed the train”) Trine Rein

 

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilken by har det i helgen vært Diamond League konkurranser? Eugene (i Oregon, USA)
2 Hvilken virksomhet eller enhet, som har vært litt aktuell i det siste, og som har måttet kommentere en del saker, er ledet av Pål Lønseth? Økokrim
3 Hvor fort kan en moped kjøre i Norge? 45 km/t
4 Hva er en iguan? Øgle
5 Hvilket ord kan bety både penger og korn uten skall? Gryn
6 Hva heter institusjonen som ble dannet da en rekke kunstmuseer i Bergen slo seg sammen i 2013? KODE
7 Hvilket organ er det som ikke fungerer som det skal hvis du må få dialysebehandling? Nyrene
8 Hvilken filmfestival ble for første gang avholdt på dagens dato i 1946? Cannes
9 Hvilke 4 land grenser Thailand til? Laos, Kambodsja, Myanmar og Malaysia
10 Et kjennetegn på tropisk klima er at alle 12 månedene har en middeltemperatur på over hvor mange grader? 18 grader Celsius
11 Hvilket grunnstoff, med atomnummer 82, heter Plumbum på latin? Bly
12 Hvem er de første menneskene på jord i norrøn mytologi? Ask og Embla
13 Lytteprøve: Hvem er dette? Tilbake til 1985. Nådde 22. plass på UK charts. Også store i Norge. (spill “Spirit of 76”) The Alarm

Svar: 14 Bruk av dødsstraff 15 Burundi 16 Sigur Ros 17 Durian 18 Kenny Rettore

19 Hva heter den første boken i Det nye testamentet? Matteus-evangeliet
20 New York Times og Washington Post publiserte på dagens dato i 1995 en mildt sagt omstridt tekst som het “Industrial society and its future”. Hvem hadde skrevet denne teksten? Navn eller tilnavn. Ted Kazcinsky aka Unabomberen
21 Hvilken institusjon finner vi på adressen Peder Klows gt. 30A i Stavanger? Med postnummer 4010 hvis det hjelper. Arkeologisk museum
22 Hva kaller vi planeter utenfor vårt solsystem? Altså som går i bane rundt en annen stjerne enn solen. Exo-planeter
23 I hvilken sport forholder man seg til uttrykkene driver, wedger og putter? Golf
24 Hvilke 9 land grenser Tyskland til? 7 eller 8 for 1 poeng og alle 9 for 2 poeng Danmark, Polen, Tsjekkia,Østerrike, Sveits, Frankrike, Nederland, Belgia, Luxemburg
25 Lytteprøve: Hvem er dette? Fra 1996. Fikk noe oppmerksomhet i Norge, men ikke så mye ellers (spill “Velvet”) Savoy