Quiz 24. oktober 2023

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 20 lag deltok i runde 1, 19 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 27 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.1 poeng.

 

RUNDE 1

1 hvilken artist er kinoaktuell med konsertfilmen ”the eras tour”, som man antar vil bli den mest lønnsomme konsertfilmen gjennom tidene?
2 i går ble det meldt på nyhetene om nye alvorlige cyberangrep på Norge, og på fredag slo NSM alarm om alvorlige hull i Norges digitale sikkerhet. Hva står forkortelsen NSM for i denne sammenheng? Skal fram til et direktorat med et navn på to ord.
3 hvilket engelsk ord på F brukes om et surfebrett som kombinerer elementer fra kort- og langbrett og som er litt over 2 meter langt?
4 når vi først er inne på surfing: internettsurfing ble først lansert som begrep i februar 1992 av Mark McCahill, muligens inspirert av tegneserieheftet ”The adventures of Captain Internet and CERF boy” fra 1991, hvor Captain Internet flyr rundt på et magisk surfebrett og berger internettet fra den ondskapsfulle Grev Crackula.
Når man surfer nettet ved å klikke seg fra link til link, hender det av og til at linken sender deg til en side som ikke eksisterer lenger. Hvilket 3-sifret tall er HTTP-statuskoden for ”ikke funnet”?
5 fotball: Napolispilleren Victor Osimhen regnes som en av de beste spissene i verden for øyeblikket, hvilket land kommer han fra?
6 hvilken bilprodusent står bak modellen Avenger? Modellen er en elbil som ble lansert i år og ble kåret til årets bil i Europa i 2023.
7 siden det er FN-dagen i dag: i hvilken by ligger FNs hovedkontor, og hvor mange medlemsland har organisasjonen (± 3)? 1 poeng per korrekt svar
8 Hvilket av kattedyrene i verden har lengst hale (i hvert fall i forhold til kroppslengde)? Det holder til høyt til fjells i sentral-asia.
9 hvilke to engelske komikere stod bak seriene ”little britain” og ”come fly with me”? Det holder med etternavn.
10 hvilken berømt artist, som døde for 25 år siden og hadde kallenavn som ”the voice” og ”the croon prince of swing”, lå flere uker på toppen av hitlistene i USA for 65 år siden med plata ”come fly with me”?
11 hvilken by med ca 33000 innbyggere er hovedkvarter for de palestinske selvstyremyndighetene?
12 i hvilket europeisk land har cubanskfødte Maria Terese Mestre y Batista-Falla vært storhertuginne siden oktober i år 2000?
13 hvilket år: Shabana Rehman løfter Mulla Krekar, Norge innfører totalforbud mot røyking inne på serveringssteder, filmer fra dette året inkluderer ”Million Dollar Baby” og ”The Day After Tomorrow”, Porto vinner Champions League i fotball, og denne sangen topper VG-lista 8 uker på rad i september og oktober (spill “despre tine”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 hvilken fiktiv figur, som først dukket opp i bokform for 25 år siden, bor i et hus i skogen sammen med katten Hokus og kråka Pokus? Det har til nå kommet over 30 bøker, og flere teaterforestillinger.
15 amerikansk fotball: Siddisen Kåre Vedvik fikk kamper for to NFL-klubber i 2018 og 2019, nevn en av dem! Den ene klubben vant Super Bowl senest i 2012, mens den andre kun har vunnet Super Bowl en gang, så langt tilbake som i 1968. Hvis det hjelper holder begge klubbene til på østkysten.
16 Hvilket vinterlig navn har drinken som består av vodka, eggelikør, sitronbrus og en dæsj limesaft?
17 på dagens dato for 375 år siden ble traktatene som kalles Freden i Westfalen underskrevet. Disse markerte slutten på to kriger i Europa. Nevn en av dem!
18 hvilket ord kan du sette bak ordene brun, dverg, flekk og stripe og få navn på rovdyr i afrika?
19 i Disneys animasjonsfilm om Peter Pan fra 1953, er der en hund som heter Nana. Hvilken hunderase er Nana i filmen?
20 fra Nana til Nena og et 40 år gammelt one-hit-wonder: Hva het den ene store hiten til det tyske bandet Nena fra 1983? Godtar tysk og engelsk tittel.
21 Fra Nena til Nina: I hvilket land ligger provinsen Ninawa? Den har tatt navnet sitt fra oldtidsbyen Nineveh som man finner ruinene av her, og den største byen som også er provinshovedstad heter Mosul.
22 fra Nina til Nona: I hvilken mytologi het graviditetsgudinnen Nona?
A) gresk B) norrøn C) romersk
23 de to arkitektene som tegnet Guggenheim-museene i hhv New York og Bilbao het begge Frank til fornavn, hva het de to til etternavn? 1 poeng per korrekt svar
24 hun var på det norske laget som tok stafett gull i langrenn både i OL i 2010 og i VM i 2011. i 2012 ble hun den første norske dama som vant Vasaloppet, og i 2016 kom hun til finalen i tv-serien Mesternes Mester. Sommeren for 5 år siden omkom hun i en ulykke, hva het hun?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele høsten for ti år siden med denne sangen? (spill ”burn”)

 

RUNDE 2

1 VM i sandvolleyball ble arrangert nå i oktober, i byen Tiaxhala. I hvilket land ligger den? Byen er også delstatshovedstad, og delstaten som også heter Tiaxhala er den minste i areal av landets 31 delstater.
2 Han var president i Finland fra 1994 til 2000, fikk Nobels fredspris i 2008, og døde mandag i forrige uke – 86 år gammel, hva het han?
3 Jon Fosses mest kjente skuespill er sannsynligvis ”Nokon kjem til å komme”, som er veldig inspirert av et annet kjent skuespill, nemlig ”Mens vi venter på Godot”. Hvem skrev det skuespillet i 1952?
4 hvilken norsk skihopper vant både den tysk-østerrikske hoppuka, raw air-konkurransen og verdenscupen sammenlagt i forrige sesong?
5 hvis du er på tapas-restaurant og velger blant alle smårettene, hva er ”albondigas”?
6 vi var innom FN i runde 1: 9 personer har hatt tittelen generalsekretær i FN, hvilke 9?
1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 6, og 3 poeng hvis man klarer alle 9. Det holder med etternavn, og man trenger ikke å ha dem i kronologisk rekkefølge.
7 den største dinosauren mange forskere mener har eksistert har navn etter landet hvor fossilene har blitt funnet, hvilket land er det?

14 i hvilken by ble sommer-OL arrangert i 2016?
15 hva er både navnet på et fabelvesen fra egyptisk mytologi og konfekteskene fra Nidar sjokoladefabrikk?
16 når vi først er inne på Egypt: i år er det 100 år siden Howard Carter, sammen med 20 vitner, åpnet gravkammeret til han som var farao i egypt fra han var 9 til han døde 19 år gammel for ca 3300 år siden – hva het han?
17 fra farao til Fahrenheit: hva var fornavnet til han som fant opp fahrenheit-skalaen for ca 300 år siden? Hvis det hjelper var mellomnavnet Gabriel.
18 mer Fahrenheit: hvilken filmskaper regisserte dokumentarfilmen Fahrenheit 9/11, som i 2004 fikk gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes?
19 mer one-hit wonders: hvilken amerikansk duo fikk en stor hit med sangen ”It’s raining men” i 1982?
20 i hvilken delstat i USA ligger Death Valley, sannsynligvis det varmeste stedet på jordas overflate?
21 hvilket ord på D ble i 2004 kåret til norges nasjonalord i tv-serien ”typisk norsk”?
22 hva heter hovedpersonen i Arne Garborgs diktsamling Haugtussa? Det holder med fornavn eller kallenavn
23 mer om norske idrettshelter: det nærmer seg VM i håndball for kvinner, og Norge er regjerende mestre, og ett av arrangørlandene. Hvilken strekspiller, som siden 2018 har spilt klubbhåndballen sin i ungarske Györ, ble kåret til VMs beste spiller i forrige VM? Som nybakt mor gikk hun glipp av fjorårets EM.
24 i hvilket dataspill måtte hovedpersonen Gordon Freeman kjempe mot en invasjon av romvesener? Spillet, som er et såkalt førstepersonskytespill, ble lansert i 1998, og den foreløpig siste utgaven i serien, Alyx, kom ut i 2020.
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista høsten for 15 år siden med denne sangen? (spill ”human”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken artist er kinoaktuell med konsertfilmen ”the eras tour”, som man antar vil bli den mest lønnsomme konsertfilmen gjennom tidene? Taylor Swift
2 i går ble det meldt på nyhetene om nye alvorlige cyberangrep på Norge, og på fredag slo NSM alarm om alvorlige hull i Norges digitale sikkerhet. Hva står forkortelsen NSM for i denne sammenheng? Skal fram til et direktorat med et navn på to ord. Nasjonal sikkerhetsmyndighet
3 hvilket engelsk ord på F brukes om et surfebrett som kombinerer elementer fra kort- og langbrett og som er litt over 2 meter langt? funboard
4 når vi først er inne på surfing: internettsurfing ble først lansert som begrep i februar 1992 av Mark McCahill, muligens inspirert av tegneserieheftet ”The adventures of Captain Internet and CERF boy” fra 1991, hvor Captain Internet flyr rundt på et magisk surfebrett og berger internettet fra den ondskapsfulle Grev Crackula.
Når man surfer nettet ved å klikke seg fra link til link, hender det av og til at linken sender deg til en side som ikke eksisterer lenger. Hvilket 3-sifret tall er HTTP-statuskoden for ”ikke funnet”?
404 (file not found)
5 fotball: Napolispilleren Victor Osimhen regnes som en av de beste spissene i verden for øyeblikket, hvilket land kommer han fra? Nigeria
6 hvilken bilprodusent står bak modellen Avenger? Modellen er en elbil som ble lansert i år og ble kåret til årets bil i Europa i 2023. jeep
7 siden det er FN-dagen i dag: i hvilken by ligger FNs hovedkontor, og hvor mange medlemsland har organisasjonen (± 3)? 1 poeng per korrekt svar New York (760 United Nations plaza på Manhattan),
193 medlemsland
8 Hvilket av kattedyrene i verden har lengst hale (i hvert fall i forhold til kroppslengde)? Det holder til høyt til fjells i sentral-asia. snø-leopard
9 hvilke to engelske komikere stod bak seriene ”little britain” og ”come fly with me”? Det holder med etternavn.  Lucas og Walliams (Williams ble godkjent)
10 hvilken berømt artist, som døde for 25 år siden og hadde kallenavn som ”the voice” og ”the croon prince of swing”, lå flere uker på toppen av hitlistene i USA for 65 år siden med plata ”come fly with me”? Frank Sinatra
11 hvilken by med ca 33000 innbyggere er hovedkvarter for de palestinske selvstyremyndighetene? Ramallah
12 i hvilket europeisk land har cubanskfødte Maria Terese Mestre y Batista-Falla vært storhertuginne siden oktober i år 2000? Luxembourg
13 hvilket år: Shabana Rehman løfter Mulla Krekar, Norge innfører totalforbud mot røyking inne på serveringssteder, filmer fra dette året inkluderer ”Million Dollar Baby” og ”The Day After Tomorrow”, Porto vinner Champions League i fotball, og denne sangen topper VG-lista 8 uker på rad i september og oktober (spill “despre tine”).
2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
2004
14 hvilken fiktiv figur, som først dukket opp i bokform for 25 år siden, bor i et hus i skogen sammen med katten Hokus og kråka Pokus? Det har til nå kommet over 30 bøker, og flere teaterforestillinger. Pulverheksa
15 amerikansk fotball: Siddisen Kåre Vedvik fikk kamper for to NFL-klubber i 2018 og 2019, nevn en av dem! Den ene klubben vant Super Bowl senest i 2012, mens den andre kun har vunnet Super Bowl en gang, så langt tilbake som i 1968. Hvis det hjelper holder begge klubbene til på østkysten. Baltimore Ravens, New York Jets
16 Hvilket vinterlig navn har drinken som består av vodka, eggelikør, sitronbrus og en dæsj limesaft? snowball
17 på dagens dato for 375 år siden ble traktatene som kalles Freden i Westfalen underskrevet. Disse markerte slutten på to kriger i Europa. Nevn en av dem! 30-års krigen, og 80 års krigen, også kjent som den nederlandske uavhengighetskrig.
18 hvilket ord kan du sette bak ordene brun, dverg, flekk og stripe og få navn på rovdyr i afrika? hyene
19 i Disneys animasjonsfilm om Peter Pan fra 1953, er der en hund som heter Nana. Hvilken hunderase er Nana i filmen? St Bernhardshund
20 fra Nana til Nena og et 40 år gammelt one-hit-wonder: Hva het den ene store hiten til det tyske bandet Nena fra 1983? Godtar tysk og engelsk tittel. 99 luftballons
(99 red balloons på engelsk)
21 Fra Nena til Nina: I hvilket land ligger provinsen Ninawa? Den har tatt navnet sitt fra oldtidsbyen Nineveh som man finner ruinene av her, og den største byen som også er provinshovedstad heter Mosul. Irak
22 fra Nina til Nona: I hvilken mytologi het graviditetsgudinnen Nona?
A) gresk B) norrøn C) romersk
C) romersk
23 de to arkitektene som tegnet Guggenheim-museene i hhv New York og Bilbao het begge Frank til fornavn, hva het de to til etternavn? 1 poeng per korrekt svar Gehry og Lloyd-Wright
24 hun var på det norske laget som tok stafett gull i langrenn både i OL i 2010 og i VM i 2011. i 2012 ble hun den første norske dama som vant Vasaloppet, og i 2016 kom hun til finalen i tv-serien Mesternes Mester. Sommeren for 5 år siden omkom hun i en ulykke, hva het hun? Vibeke Skofterud
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista hele høsten for ti år siden med denne sangen? (spill ”burn”) Ellie Goulding

 

RUNDE 2 m/svar

1 VM i sandvolleyball ble arrangert nå i oktober, i byen Tiaxhala. I hvilket land ligger den? Byen er også delstatshovedstad, og delstaten som også heter Tiaxhala er den minste i areal av landets 31 delstater. Mexico
2 Han var president i Finland fra 1994 til 2000, fikk Nobels fredspris i 2008, og døde mandag i forrige uke – 86 år gammel, hva het han? Martti Ahtisaari
3 Jon Fosses mest kjente skuespill er sannsynligvis ”Nokon kjem til å komme”, som er veldig inspirert av et annet kjent skuespill, nemlig ”Mens vi venter på Godot”. Hvem skrev det skuespillet i 1952? Samuel Beckett
4 hvilken norsk skihopper vant både den tysk-østerrikske hoppuka, raw air-konkurransen og verdenscupen sammenlagt i forrige sesong? Halvor Egner Granerud
5 hvis du er på tapas-restaurant og velger blant alle smårettene, hva er ”albondigas”? kjøttboller
6 vi var innom FN i runde 1: 9 personer har hatt tittelen generalsekretær i FN, hvilke 9?
1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 6, og 3 poeng hvis man klarer alle 9. Det holder med etternavn, og man trenger ikke å ha dem i kronologisk rekkefølge.
Lie, Hammarskjøld, Thant, Waldheim, de Cuellar, Boutros Ghali, Annan, Ki-Moon, Guterres
7 den største dinosauren mange forskere mener har eksistert har navn etter landet hvor fossilene har blitt funnet, hvilket land er det? Argentina (titanosaur Argentinosaurus huinculensis)

svar: 8. Only murders in the building 9. Drake 10. Portugal
11. Utsiktspunkt 12. Claude Monet 13. Kari Nessa Nordtun

14 i hvilken by ble sommer-OL arrangert i 2016? Rio de Janeiro
15 hva er både navnet på et fabelvesen fra egyptisk mytologi og konfekteskene fra Nidar sjokoladefabrikk? sfinx
16 når vi først er inne på Egypt: i år er det 100 år siden Howard Carter, sammen med 20 vitner, åpnet gravkammeret til han som var farao i egypt fra han var 9 til han døde 19 år gammel for ca 3300 år siden – hva het han? Tutankhamon, også kjent som Kong Tut
17 fra farao til Fahrenheit: hva var fornavnet til han som fant opp fahrenheit-skalaen for ca 300 år siden? Hvis det hjelper var mellomnavnet Gabriel. Daniel
18 mer Fahrenheit: hvilken filmskaper regisserte dokumentarfilmen Fahrenheit 9/11, som i 2004 fikk gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes? Michael Moore
19 mer one-hit wonders: hvilken amerikansk duo fikk en stor hit med sangen ”It’s raining men” i 1982? the weather girls
20 i hvilken delstat i USA ligger Death Valley, sannsynligvis det varmeste stedet på jordas overflate? California
21 hvilket ord på D ble i 2004 kåret til norges nasjonalord i tv-serien ”typisk norsk”? dugnad (andre ord som kom høyt på lista var hæ, koselig og matpakke)
22 hva heter hovedpersonen i Arne Garborgs diktsamling Haugtussa? Det holder med fornavn eller kallenavn Veslemøy (Gislaug)
23 mer om norske idrettshelter: det nærmer seg VM i håndball for kvinner, og Norge er regjerende mestre, og ett av arrangørlandene. Hvilken strekspiller, som siden 2018 har spilt klubbhåndballen sin i ungarske Györ, ble kåret til VMs beste spiller i forrige VM? Som nybakt mor gikk hun glipp av fjorårets EM. Kari Brattset Dale
24 i hvilket dataspill måtte hovedpersonen Gordon Freeman kjempe mot en invasjon av romvesener? Spillet, som er et såkalt førstepersonskytespill, ble lansert i 1998, og den foreløpig siste utgaven i serien, Alyx, kom ut i 2020. Half Life
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista høsten for 15 år siden med denne sangen? (spill ”human”) the killers

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg