Quiz 1. desember 2020

I dagens quizpause / skjenkestopp passer det fint å endelig kunne publisere en 2 måneder gammel quiz 🙂

__________________________________________________________________

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 12 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Jonny Bodes vita handskar) 21 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.8 poeng.

RUNDE 1

1 Hvilken stortingsprofil ble vraket til 1.plassen på Buskerud FrPs førsteplass i helgen? 
2 Hvilken kommune ligger sykehjemmet Villa Skar Valstad der 9 av 23 beboere har dødd av Corona de siste par ukene?
3 Viking sparket Bjarne Berntsen sist uke. Hvem skal overta etter legenden? 
4 Alle som har spilt PC-spill kjenner dette programmet eller pluginen, som driver for mange bla. gratisspill. Hva heter dette programmet som Microsoft stenger for nå ved årsskiftet? Et tips er at det har hatt utrolig mange oppdateringer og de fleste har nok blitt spurt om de vil installere den nyeste versjonen. 
5 Linda Hofstad Helleland ble kalt «Lekeminister» av en motdebbatant nylig, men hva er hun egentlig minister for? 
6 Hvilket annet mer euforisk navn kan en bruke om fruktsalat med råkrem? 
7 Lytteprøve: Hva heter dette Stavangerbandet? Det var aktivt mellom 2005 og 2015. Vokalisten var Caroline Ekely (spill ‘’blod og honning’’)
14 Hvilket kontinent har ca 86% av alt ferskvann på jorda? 
15 Hva kalles den psykiatriske diagnosen som en omsorgsperson kan ha som går ut på å påføre en annen sykdom eller skade på en person en har omsorg for? Det vanligste er at foreldre påfører barn skade/ forgiftninger og i de par siste tiårene diagnoser som allergier, matintoleranse osv på egne barn? Det gjøres ofte for å oppnå sympati og ønske om å føle seg viktig. Diagnosen fører til mange barnedrap årlig, og kan f.eks i USA føre til dødsstraff. Diagnosen er oppkalt etter en litterær person.
16 Hva heter eventyret av E.T.A Hoffmann fra 1816 som handler om en familie som får en eksentrisk onkel på besøk i julen? Familien heter Stahlbaum og onkelen er dukkemaker Drosselmeyer. Dette stykket er oppsatt mange ganger både som teaterstykke, ballett, TV-serie og filmatisert mange ganger. 
17 Hvilket ord fra gresk brukes om evnen til å forstå en annens sinnstilstand eller følelser?
18 Hvilket TV-program på NRK skal Brynekvinnen Hilde Zahl lede i noen måneder framover? 
19 Hvor på kroppen bruker man kramponger?
20 Ranger disse oppfinnelsene fra eldst til yngst: Kjøleskap, oppvaskmaskin, tørketrommel, vaskemaskin. Det er her snakk om første utgave og ikke nødvendigvis slik maskinen virker i dag. 
21 Hva heter pumaungen i tegneserien Sølvpilen? 
22 Hvilket parti er Norges eldste?
23 Hva er det svenske ordet for fyllekjøring som av noen brukes i visse sammenhenger i Norge? 
24 I disse dager for 100 år siden kom boka «Stylesmysteriet» eller «The Mysterious affair at Styles» på originalspråket. Hvilken meget kjent detektiv ble introdusert i denne boka? Figuren dukket opp i over 30 bøker. 
25 Vi hører her to klassiske amerikanske julesanger. I hvilken julefilm med bla. Chevy Chase er disse sentrale? Filmen blir sent på flere kanaler i jula. Et ekstrapoeng hvis dere vet den amerikanske tittelen på filmen. (spill ‘’mele kalimikaka’’ og ‘’here comes Santa Claus’’)

RUNDE 2

1 Hva heter den nye TV-serien som TVNorge starter i disse dager? Den er basert på en remake av en norsk klassiker som fikk meget hard medfart hos anmelderne og TV-serien i seg selv har stort sett sett 1-tallet på terningen.
2 Skuespilleren David Prowse døde i helga. Hvilken rolle var han suverent mest kjente? 
3 Hvilken norsk skiløper kom med utsagnet «jeg skulle ønske at alle skirenn var i Norge». Hun reiste hjem fra Ruka i Finland etter å ha fått panikk på fredagens sprintprolog. 
4 Hvilken organisasjon som er kjent for blant annet innsamlinger var medarrangør av TV2 adventsprogram «Håp i ei gryte»? 
5 Hvilken kjendis leverte sitt første bokmanus i 1997 under pseudonymet Kim Erik Lokker? Boka ble bestemt utgitt etter at første kapitelet var lest, og da den kom i 1997 ble den en enorm suksess med bla. Rivertonprisen. 
6 I hvilket land blir ølet Tuborg tappet for det norske markedet? 
7 Lytteprøve: Hvilken senere norsk skuespillerkjendis som var sanger i sølvguttene på 1960-tallet hører vi her? (spill ‘’jeg synger julekvad’’)
14 Utrykket Kudos som det er brukt i dag kommer fra engelsk. Egentlig kommer utrykket fra et annet språk hvilket? 
15 Hva var det Mary Anderson fant opp i 1901, som er blitt helt uunnværlig på motorkjøretøyer som biler, busser og tog? Hun gjorde oppfinnelsen etter å ha ventet på toget i snøvær. 
16 Hvilket bilmerke kjører du hvis du har en Z4 M Roadster?
17 I hvilken idrett støter vi på uttrykkene «matteflukt», «smidighetsbelte» og «benk»?
18 I hvilken by finnes bygningen Atomium, formet som et jernmolekyl?
19 Hvilken organisert protest førte til at bandene Lady Antebellum og Dixie Chicks byttet navn til hhv Lady A og The Chicks? 
20 Hvilken rollefigur spilte Anne Cath Vestly selv i en filmatisering av sin egen bok?
21 Hvilket «land» på S er siden senmiddelalderen brukt om et rike hvor det vokser pølser på gjerdene og alle får alt de vil uten å jobbe?
22 Noen mennesker er allergiske mot gluten, men hva er egentlig gluten? Er det en form for stivelse, en type sukker, et mineral, en type protein eller en syre?
23 Plasser barna til president Donald Trump i rekkefølge fra eldst til yngst: Barron – Donald jr.  -Eric – Ivanka og Tiffany. 
24 Hvilken farge er det mest av i blomstene til artene tiriltunge, gyllenlakk og gyvel ?
25 Lytteprøve: Hvilket band er dette? Mer populært før, og plata er på lista over de dårligste juleplatene. (spill ‘’christmas isn’t just for children’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilken stortingsprofil ble vraket til 1.plassen på Buskerud FrPs førsteplass i helgen?  Jon Helgheim
2 Hvilken kommune ligger sykehjemmet Villa Skar Valstad der 9 av 23 beboere har dødd av Corona de siste par ukene? Eidsvoll
3 Viking sparket Bjarne Berntsen sist uke. Hvem skal overta etter legenden?  Bjarte Lunde Aasheim og Morten Jensen
4 Alle som har spilt PC-spill kjenner dette programmet eller pluginen, som driver for mange bla. gratisspill. Hva heter dette programmet som Microsoft stenger for nå ved årsskiftet? Et tips er at det har hatt utrolig mange oppdateringer og de fleste har nok blitt spurt om de vil installere den nyeste versjonen.  (Adobe) Flash Player.
5 Linda Hofstad Helleland ble kalt «Lekeminister» av en motdebbatant nylig, men hva er hun egentlig minister for?  Distrikts og moderniseringsminister
6 Hvilket annet mer euforisk navn kan en bruke om fruktsalat med råkrem?  Himmelsk lapskaus
7 Lytteprøve: Hva heter dette Stavangerbandet? Det var aktivt mellom 2005 og 2015. Vokalisten var Caroline Ekely (spill ‘’blod og honning’’) Frøken Fryd

Svar: 8. The rookie 9. Banksy 10. Jutulhogget 11. Knekk 
12. Amaryllis / Ridderstjerne 13. Diego Maradona

14 Hvilket kontinent har ca 86% av alt ferskvann på jorda?  Antarktis
15 Hva kalles den psykiatriske diagnosen som en omsorgsperson kan ha som går ut på å påføre en annen sykdom eller skade på en person en har omsorg for? Det vanligste er at foreldre påfører barn skade/ forgiftninger og i de par siste tiårene diagnoser som allergier, matintoleranse osv på egne barn? Det gjøres ofte for å oppnå sympati og ønske om å føle seg viktig. Diagnosen fører til mange barnedrap årlig, og kan f.eks i USA føre til dødsstraff. Diagnosen er oppkalt etter en litterær person. Münchhausen by proxy
16 Hva heter eventyret av E.T.A Hoffmann fra 1816 som handler om en familie som får en eksentrisk onkel på besøk i julen? Familien heter Stahlbaum og onkelen er dukkemaker Drosselmeyer. Dette stykket er oppsatt mange ganger både som teaterstykke, ballett, TV-serie og filmatisert mange ganger.  Nøtteknekkeren
17 Hvilket ord fra gresk brukes om evnen til å forstå en annens sinnstilstand eller følelser? Empati
18 Hvilket TV-program på NRK skal Brynekvinnen Hilde Zahl lede i noen måneder framover?  Norge Rundt
19 Hvor på kroppen bruker man kramponger? På føttene
20 Ranger disse oppfinnelsene fra eldst til yngst: Kjøleskap, oppvaskmaskin, tørketrommel, vaskemaskin. Det er her snakk om første utgave og ikke nødvendigvis slik maskinen virker i dag.  Tørketrommel (1799), Vaskemaskin (1851), Kjøleskapet (1876) og Oppvaskmaskinen (1886) 
21 Hva heter pumaungen i tegneserien Sølvpilen?  Tinka
22 Hvilket parti er Norges eldste? Venstre
23 Hva er det svenske ordet for fyllekjøring som av noen brukes i visse sammenhenger i Norge?  Rattfyll
24 I disse dager for 100 år siden kom boka «Stylesmysteriet» eller «The Mysterious affair at Styles» på originalspråket. Hvilken meget kjent detektiv ble introdusert i denne boka? Figuren dukket opp i over 30 bøker.  Hercule Poirot
25 Vi hører her to klassiske amerikanske julesanger. I hvilken julefilm med bla. Chevy Chase er disse sentrale? Filmen blir sent på flere kanaler i jula. Et ekstrapoeng hvis dere vet den amerikanske tittelen på filmen. (spill ‘’mele kalimikaka’’ og ‘’here comes Santa Claus’’) Hjelp det er juleferie/ National Lampoons Christmas Vacation. 

RUNDE 2 m/svar

1 Hva heter den nye TV-serien som TVNorge starter i disse dager? Den er basert på en remake av en norsk klassiker som fikk meget hard medfart hos anmelderne og TV-serien i seg selv har stort sett sett 1-tallet på terningen. Fjols til fjells
2 Skuespilleren David Prowse døde i helga. Hvilken rolle var han suverent mest kjente?  Darth Vader fra Star Wars.
3 Hvilken norsk skiløper kom med utsagnet «jeg skulle ønske at alle skirenn var i Norge». Hun reiste hjem fra Ruka i Finland etter å ha fått panikk på fredagens sprintprolog.  Heidi Weng
4 Hvilken organisasjon som er kjent for blant annet innsamlinger var medarrangør av TV2 adventsprogram «Håp i ei gryte»?  Frelsesarmeen
5 Hvilken kjendis leverte sitt første bokmanus i 1997 under pseudonymet Kim Erik Lokker? Boka ble bestemt utgitt etter at første kapitelet var lest, og da den kom i 1997 ble den en enorm suksess med bla. Rivertonprisen.  Jo Nesbø (Flaggermusmannen)
6 I hvilket land blir ølet Tuborg tappet for det norske markedet?  Norge
7 Lytteprøve: Hvilken senere norsk skuespillerkjendis som var sanger i sølvguttene på 1960-tallet hører vi her? (spill ‘’jeg synger julekvad’’) Sven Nordin

Svar: 8. «He aint’t heavy, he’s my brother» 9. Fozzie 
10. Pål Arne Fagernes 11. Murene 12. Dombjeller 13. Finland

14 Utrykket Kudos som det er brukt i dag kommer fra engelsk. Egentlig kommer utrykket fra et annet språk hvilket?  Gresk
15 Hva var det Mary Anderson fant opp i 1901, som er blitt helt uunnværlig på motorkjøretøyer som biler, busser og tog? Hun gjorde oppfinnelsen etter å ha ventet på toget i snøvær.  Vindusviskeren
16 Hvilket bilmerke kjører du hvis du har en Z4 M Roadster? BMW
17 I hvilken idrett støter vi på uttrykkene «matteflukt», «smidighetsbelte» og «benk»? Bryting
18 I hvilken by finnes bygningen Atomium, formet som et jernmolekyl? Brüssel
19 Hvilken organisert protest førte til at bandene Lady Antebellum og Dixie Chicks byttet navn til hhv Lady A og The Chicks?  Black Lives Matters
20 Hvilken rollefigur spilte Anne Cath Vestly selv i en filmatisering av sin egen bok? Mormor ( i Mormor og de åtte ungene) 
21 Hvilket «land» på S er siden senmiddelalderen brukt om et rike hvor det vokser pølser på gjerdene og alle får alt de vil uten å jobbe? Slaraffenland
22 Noen mennesker er allergiske mot gluten, men hva er egentlig gluten? Er det en form for stivelse, en type sukker, et mineral, en type protein eller en syre? Proteiner
23 Plasser barna til president Donald Trump i rekkefølge fra eldst til yngst: Barron – Donald jr.  -Eric – Ivanka og Tiffany.  Donald jr (1977), Ivanka (1981), Eric (1984), Tiffany (1993) og Barron (2006)
24 Hvilken farge er det mest av i blomstene til artene tiriltunge, gyllenlakk og gyvel ? Gul 
25 Lytteprøve: Hvilket band er dette? Mer populært før, og plata er på lista over de dårligste juleplatene. (spill ‘’christmas isn’t just for children’’) Smokie

quiz 20. oktober 2020

I dagens quizpause / skjenkestopp passer det fint å endelig kunne publisere en 3 måneder gammel quiz 🙂

_______________________________________________________

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 13 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 16.8 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Raude bilar er raskare enn kvite) 20 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.2 poeng.

RUNDE 1

1 Hvilken lokal kulturell begivenhet er Jan Inge Reilstad grunnlegger av og daglig leder? 
2 Hvilken lokal forfatter og journalist har gitt ut boka «Byen som formet Norge» om Stavanger? 
3 Hvilken norsk ung alpinist vant åpningsrennet i Sölden på søndag?
4 Fotball er verdens største lagidrett. Hvilken er den nest største i antall utøvere? 
5 Hvilken sag har hentet navnet sitt fra en dyrekroppsdal? 
6 Fantasy og tegneseriemanus-forfatteren Joe Hill er sønn av en mye mer kjent forfatter hvem? Egentlig er både mor og far forfattere og hans bror. Faren har skrevet både bøker og manus til mange meget sette filmer. 
7 Lytteprøve: Hva heter denne lokale sangeren som i år har gitt ut flere singler? (spill ‘’first snow falling’’)
14 Hvilket kontinent har ca 86% av alt ferskvann på jorda? 
15 Hva har hovedstedene Beijing, New Dehli, Washington D.C, Brasilia, Canberra, Islamabad og Abuja til felles?
16 Hva er Viking Contact 7? 
17 Bodø/ Glimt gikk på sitt første tap i serien i helgen. Mot hvilket lag? 
18 Hvor mange kabellengder er det på en nautisk mil?
19 Hva kalles et maleri med gjennomsiktige vannfarger?
20 Hva heter lavprisflyselskapet som planlegger å starte innlandsflyvninger i Norge til lavere priser enn vi har nå?
21 Hvilken stor og spektakulær endring gjennomgikk Sverige den 3/10 – 67? 
22 Hvilket ord kan bety et møbel som var vanlig i norske stuer for noen tiår siden og et annet ord for en dram? 
23 Hvilket år skjedde dette? Orions belte vinner den aller første Amanda for beste film. En brann på Valley Parade i Bradford drepte 56 og skadde minst 265, Vraket av Titanic blir funnet, Anette Sagen og Wayne Rooney blir født og Inger Hagerup og Andrej Sakharov dør. 
24 Fra hvilket land kommer ølbryggeriet Coopers? 
25 Lytteprøve: Vi skal nå høre to sanger fra en kjent musikal og film. Filmen har fått legendarisk kultstatus. (spill ‘’science fiction/double feature’’ og ‘’sweet transvestite’’)

RUNDE 2

1 I hvilket land vant Labour og statsminister Jacinda Ardern valget i forrige uke? 
2 Hvilken konkurranse vant Christian André Pettersen fredag forrige uke?
3 Hvor mange tilskuere er det nå lov å ha på arrangementer i Norge? 
4 Når skal etter de nye planene som ble lagt fram i går Rogfast stå ferdig?
5 Hva het boka som Sjaman Durek Verret hadde problemer med å få utgitt i Norge? 
6 Maud Hanson døde tidligere denne måneden 82 år gammel. Hvilken rolle spilte hun i TV-serien om Emil i Lønneberget? 
7 2 poeng: Det er fem land som starter med bokstaven B, som også har en hovedstad som starter på B. 2 poeng for alle 5 og 1 poeng for 3 eller 4. 
14 Hvilket dyr er Kanariøyene oppkalt etter? 
15 Hvilket land heter på det offisielle språket Cote d’diviore?
16 Hva er et annet navn på instrumentet okarina? 
17 Hvor høyt over bakken står en basketballkurv? 
18 Hva heter safta til gummitreet Hevea brasiliensis? 
19 Hvem skrev bøkene «En reise til jordens indre» og «Fem uker i ballong»? 
20 Hvilke tre medier står bak siden Faktisk.no som bakgrunnssjekker påstander i media?
21 Hvilket tiår på 1800-tallet ble det produsert kondomer av gummi for første gang? 
22 I hvilken filmklassiker heter romskipet Nostromo?
23 Nevn ett år kong Oscar den 1, var konge i Norge og Sverige? 
24 Hvilket vitamin kalles også for solvitaminet? 
25 Lytteprøve: Hvilket band hører vi her? Den første er utgitt bare for noen uker siden og den andre for noen år siden. (spill ‘’Lykke til med meg’’ og ‘’to hender’’)

RUNDE 1 m/svar

1 Hvilken lokal kulturell begivenhet er Jan Inge Reilstad grunnlegger av og daglig leder?  Kåkånomics
2 Hvilken lokal forfatter og journalist har gitt ut boka «Byen som formet Norge» om Stavanger?  Sven Egil Omdal
3 Hvilken norsk ung alpinist vant åpningsrennet i Sölden på søndag? Lucas Braathen 
4 Fotball er verdens største lagidrett. Hvilken er den nest største i antall utøvere?  Cricket 
5 Hvilken sag har hentet navnet sitt fra en dyrekroppsdal?  Rotterumpe
6 Fantasy og tegneseriemanus-forfatteren Joe Hill er sønn av en mye mer kjent forfatter hvem? Egentlig er både mor og far forfattere og hans bror. Faren har skrevet både bøker og manus til mange meget sette filmer.  Steven King
7 Lytteprøve: Hva heter denne lokale sangeren som i år har gitt ut flere singler? (spill ‘’first snow falling’’) Oskar Nordbø

Svar: 8. Neshornfamilien 9: Tyskland 10. Norsk-ish 
11. Fosfor 12. Kippers 13. Coronakrisepakke

14 Hvilket kontinent har ca 86% av alt ferskvann på jorda?  Antarktis
15 Hva har hovedstedene Beijing, New Dehli, Washington D.C, Brasilia, Canberra, Islamabad og Abuja til felles? De er ikke de største byene i landet (også godtatt at alle landene har hatt minst en tidligere hovedstad)
16 Hva er Viking Contact 7?  Bildekk
17 Bodø/ Glimt gikk på sitt første tap i serien i helgen. Mot hvilket lag?  Molde
18 Hvor mange kabellengder er det på en nautisk mil? 10
19 Hva kalles et maleri med gjennomsiktige vannfarger? Akvarell
20 Hva heter lavprisflyselskapet som planlegger å starte innlandsflyvninger i Norge til lavere priser enn vi har nå? Wizz Air
21 Hvilken stor og spektakulær endring gjennomgikk Sverige den 3/10 – 67?  De gikk over til høyrekjøring. 
22 Hvilket ord kan bety et møbel som var vanlig i norske stuer for noen tiår siden og et annet ord for en dram?  Skjenk
23 Hvilket år skjedde dette? Orions belte vinner den aller første Amanda for beste film. En brann på Valley Parade i Bradford drepte 56 og skadde minst 265, Vraket av Titanic blir funnet, Anette Sagen og Wayne Rooney blir født og Inger Hagerup og Andrej Sakharov dør.  1985 
24 Fra hvilket land kommer ølbryggeriet Coopers?  Australia
25 Lytteprøve: Vi skal nå høre to sanger fra en kjent musikal og film. Filmen har fått legendarisk kultstatus. (spill ‘’science fiction/double feature’’ og ‘’sweet transvestite’’) Rocky Horror (Picture) Show. 

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilket land vant Labour og statsminister Jacinda Ardern valget i forrige uke?  New Zealand
2 Hvilken konkurranse vant Christian André Pettersen fredag forrige uke? Bocuse d’or
3 Hvor mange tilskuere er det nå lov å ha på arrangementer i Norge?  600
4 Når skal etter de nye planene som ble lagt fram i går Rogfast stå ferdig? 2031
5 Hva het boka som Sjaman Durek Verret hadde problemer med å få utgitt i Norge?  Spirit Hacking/ Sjamanens reise
6 Maud Hanson døde tidligere denne måneden 82 år gammel. Hvilken rolle spilte hun i TV-serien om Emil i Lønneberget?  Lina
7 2 poeng: Det er fem land som starter med bokstaven B, som også har en hovedstad som starter på B. 2 poeng for alle 5 og 1 poeng for 3 eller 4.  Barbados/ Bridgetown –  Belgia/ Brüssel – Belize/ Belmopan – Brasil/ Brasilia – Brunei/ Bandar Seri Begawan

Svar: 8. Digipost 9. Lutt 10. Hans Christian Gabrielsen 
11. Jeff Koons 12. Wimpy / Tjoms 13. Boule / Pentaque

14 Hvilket dyr er Kanariøyene oppkalt etter?  Hund
15 Hvilket land heter på det offisielle språket Cote d’diviore? Elfenbenskysten
16 Hva er et annet navn på instrumentet okarina?  Leirgjøk
17 Hvor høyt over bakken står en basketballkurv?  10 fot eller 3,04 meter
18 Hva heter safta til gummitreet Hevea brasiliensis?  Lateks
19 Hvem skrev bøkene «En reise til jordens indre» og «Fem uker i ballong»?  Jules Verne
20 Hvilke tre medier står bak siden Faktisk.no som bakgrunnssjekker påstander i media? Dagbladet, VG og NRK
21 Hvilket tiår på 1800-tallet ble det produsert kondomer av gummi for første gang?  1850-tallet
22 I hvilken filmklassiker heter romskipet Nostromo? Alien 
23 Nevn ett år kong Oscar den 1, var konge i Norge og Sverige?  1844-1859
24 Hvilket vitamin kalles også for solvitaminet?  Vitamin D
25 Lytteprøve: Hvilket band hører vi her? Den første er utgitt bare for noen uker siden og den andre for noen år siden. (spill ‘’Lykke til med meg’’ og ‘’to hender’’) Onkel Tuka.