Quiz 19. mars 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 23 lag deltok i runde 1, 22 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Apropos Propellfly, De skarpeste knivene i skuffen og Noldus) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Send in the Clowns) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 16.7 poeng.

 

RUNDE 1

1 Hvem har i 2024 blitt belønnet med både Oscar og Golden Globe for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen ”Oppenheimer”?
2 I helga var det skiflyging i Vikersund. Hvem satte verdensrekord for damer med et hopp på 230,5 meter?
3 hva heter søsteren til Emil i Lønneberget? Det holder med fornavn
4 det nærmer seg sesongstart i norsk fotball, og FK Haugesund har fått ny trener som heter Oskar Hrafn Thorvaldsson. Hva heter han som var trener for FK Haugesund i stort sett alle sesongene fra 2009 til og med forrige sesong? Han er bl.a kjent for utsagnet ”Taktikk e oppskrytt, det e barra te å peisa på”.
5 i hvilken hovedstad fins turistattraksjoner som Stefansdomen, Prater fornøyelsespark og Den spanske rideskole?
6 hva kaller vi i dag den byen som vikingene kalte Miklagard?
7 hvor mange føtter har en krabbe hvis man teller med de to klørne?
8 hvem har regissert bl.a ”Sulis”, ”Kautokeino-opprøret” og ”Hodet over vannet” ?
9 hvor mange strenger har en ukulele?
10 Hvilket av Sveriges län ligger lengst sør og har Malmø som administrasjonssenter?
11 hvilken kroppslig funksjon eller handling heter sternutasjon på fagspråket?
A) hikking B) nysing C) promping D) raping
12 hvilken populær forfatter og artist, som døde i 2012, skrev bl.a bøkene “det norske folks bedrøvelige liv og historie” og “hvordan forstå og bruke en nordmann; bruksanvisning med feilsøkingsskjema”?
13 hvilket år: USA prøver å styrte Fidel Castro gjennom invasjonen i Grisebukta, Norge får vår første kvinnelige prest, Øst Tyskland starter å bygge Berlinmuren, Jurij Gagarin blir første mann i verdensrommet og sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året?  2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill “are you lonesome tonight” )
14 i sykkelsporten er det 5 klassiske en-dagsritt som kalles Monumentene. Et av disse går i Frankrike, og kalles gjerne “helvetet i nord” siden man sykler over milevis med brostein. Hva heter dette rittet?
15 fra hvilket land kommer den alkoholholdige drikken Metaxa?
16 i hvilket historisk rike var Moctezuma I og Moctezuma II to av herskerne?
17 hvilken Karl som levde fra 1868 til 1943 fikk Nobelprisen i medisin i 1930 for sin oppdagelse av blodgruppene? Han var også en av dem som oppdaget at blodet fins i typene Rhesus pluss og Rhesus minus. Hvis det hjelper var han fra Østerrike
18 Hvilken NRK-serie, som det ble laget 4 sesonger av fra 2015 til 2017, var Julie Andem manusforfatter og regissør for?
19 hvilke to farger er det i Nord-Makedonias flagg?
20 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “raske briller”?
21 hvilket ord på H brukes om en samling av pressede planter?
22 hvilken amerikansk forfatter var soldat under 2. verdenskrig, ble tatt som krigsfange av nazistene og befant seg i et slaktehus i Dresden da de allierte bombet byen sønder og sammen? Dette ble også bakteppet til hans mest kjente roman – Slakterhus 5.
23 til ishockey: for hvilken klubb har russiske Alexander Ovechkin bøttet inn mål siden han kom til NHL i 2005? Han har nå bare Gretzky foran seg på lista over flest mål i NHL.
24 fra hvilket land kommer vinmerket Goats do roam?
25 lytteprøve: Fra Rolling Stone Magazines liste 500 greatest songs of all time. 60 år gammel klassiker, hvem hører vi her? (spill ”pretty woman”)

 

RUNDE 2

1 Boka ”Marekors”, som ble gitt ut i 2003, skal nå bli en Netflix-serie med arbeidstittelen ”the Devil’s star”. Hvilken norsk forfatter har skrevet boka?
2 Hva heter russebussen på Bryne som har fått en del omtale i det siste, og som i går ble politianmeldt av Kvinnegruppa Ottar for brudd på pornoloven?
3 En alpinist har vært så god denne sesongen at de andre snakker om at de bare konkurrerer om å vinne ”Bananacupen”, altså å bli nr 2 sammenlagt i verdenscupen. Hva heter denne suverene alpinisten, hvis det hjelper er han regjerende olympisk mester i storslalåm?
4 hva het den tyske regionen Preussen på latin? Dagens bruk av ordet kan sikkert få mange til å tenke på fotball.
5 hvilket ord fra hindi betyr det samme som kebab, og brukes på indiske restauranter om små biter med grillet kjøtt?
6 I tillegg til Nord-Makedonia, så fins det 10 land i verden (FN-systemet) som begynner på bokstaven N, hva heter de? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for minst 6 rette.
7 40 år gammel filmklassiker: i hvilken film fra 1984, som ble den første i en serie, het hovedpersonen Daniel LaRusso?

14 Hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live?
A) 1500 B) 1600 C) 1700
15 hva må man legge til en croque monsieur for å få en croque madame?
16 mineralet hematitt er det viktigste råstoffet for fremstilling av hvilket metall?
17 hvilken norsk film fra 2009 er det snakk om når stikkordet er “ein-zwei-DIE”? Filmen het nesten det samme som en klassisk påskekrim på NRK.
18 For mange kan nok ett glass pils ligne veldig på en stor urinprøve. I hvilken populær dataspillserie ser og hører man stadig vekk reklamer for det fiktive tyske ølmerket Pisswasser?
19 hvilket kallenavn på S brukes om lundefuglen?
20 hvilken amerikansk nobelprisvinner i litteratur skrev romanen ”Jazz”, med handling fra Harlem i New York på 1920-tallet?
21 Barry Allen kan raskt skifte identitet til hvilken superhelt?
22 hvilken idrett driver 19-åringen Sunniva Hofstad med? Hun blir senere i år den første dama fra Norge som har deltatt i OL i denne idretten.
23 hvem er man redd for å oppsøke hvis man lider av odontofobi?
24 hvilket rike eller imperie som eksisterte fra 1526 til 1857, var på sitt største rundt år 1700 da det dekte det som i dag er India, Bangladesh, Pakistan og Afghanistan? Kjente herskere inkluderer Akbar den store, Shah Jahan og Aurangzeb
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 4 år siden med denne sangen, som litt senere på året toppet lista hele 10 uker på rad og på mange måter ble lyden av pandemien her i Norge (spill “svag”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hvem har i 2024 blitt belønnet med både Oscar og Golden Globe for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen ”Oppenheimer”? Cillian Murphy
2 I helga var det skiflyging i Vikersund. Hvem satte verdensrekord for damer med et hopp på 230,5 meter? Silje Opseth
3 hva heter søsteren til Emil i Lønneberget? Det holder med fornavn Ida (Svensson)
4 det nærmer seg sesongstart i norsk fotball, og FK Haugesund har fått ny trener som heter Oskar Hrafn Thorvaldsson. Hva heter han som var trener for FK Haugesund i stort sett alle sesongene fra 2009 til og med forrige sesong? Han er bl.a kjent for utsagnet ”Taktikk e oppskrytt, det e barra te å peisa på”. Jostein Grindhaug
5 i hvilken hovedstad fins turistattraksjoner som Stefansdomen, Prater fornøyelsespark og Den spanske rideskole? Wien
6 hva kaller vi i dag den byen som vikingene kalte Miklagard? Istanbul
7 hvor mange føtter har en krabbe hvis man teller med de to klørne? 10 stk, hører til tifotskreps
8 hvem har regissert bl.a ”Sulis”, ”Kautokeino-opprøret” og ”Hodet over vannet” ? Nils Gaup
9 hvor mange strenger har en ukulele? 4 stk
10 Hvilket av Sveriges län ligger lengst sør og har Malmø som administrasjonssenter? Skåne
11 hvilken kroppslig funksjon eller handling heter sternutasjon på fagspråket?
A) hikking B) nysing C) promping D) raping
B) nysing
12 hvilken populær forfatter og artist, som døde i 2012, skrev bl.a bøkene “det norske folks bedrøvelige liv og historie”
og “hvordan forstå og bruke en nordmann; bruksanvisning med feilsøkingsskjema”?
Odd Børretzen
13 hvilket år: USA prøver å styrte Fidel Castro gjennom invasjonen i Grisebukta, Norge får vår første kvinnelige prest, Øst-Tyskland starter å bygge Berlinmuren, Jurij Gagarin blir første mann i verdensrommet og sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året?  2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill “are you lonesome tonight” ) 1961
14 i sykkelsporten er det 5 klassiske en-dagsritt som kalles Monumentene. Et av disse går i Frankrike, og kalles gjerne “helvetet i nord” siden man sykler over milevis med brostein. Hva heter dette rittet? Paris-Roubaix
15 fra hvilket land kommer den alkoholholdige drikken Metaxa? Hellas
16 i hvilket historisk rike var Moctezuma I og Moctezuma II to av herskerne? aztekerriket
17 hvilken Karl som levde fra 1868 til 1943 fikk Nobelprisen i medisin i 1930 for sin oppdagelse av blodgruppene? Han var også en av dem som oppdaget at blodet fins i typene Rhesus pluss og Rhesus minus. Hvis det hjelper var han fra Østerrike Karl Landsteiner
18 Hvilken NRK-serie, som det ble laget 4 sesonger av fra 2015 til 2017, var Julie Andem manusforfatter og regissør for? skam
19 hvilke to farger er det i Nord-Makedonias flagg? rød og gul
20 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “raske briller”? Nicolay Ramm
21 hvilket ord på H brukes om en samling av pressede planter? herbarium
22 hvilken amerikansk forfatter var soldat under 2. verdenskrig, ble tatt som krigsfange av nazistene og befant seg i et slaktehus i Dresden da de allierte bombet byen sønder og sammen? Dette ble også bakteppet til hans mest kjente roman – Slakterhus 5. Kurt Vonnegut
23 til ishockey: for hvilken klubb har russiske Alexander Ovechkin bøttet inn mål siden han kom til NHL i 2005? Han har nå bare Gretzky foran seg på lista over flest mål i NHL. washington capitals
24 fra hvilket land kommer vinmerket Goats do roam? Sør Afrika
25 lytteprøve: Fra Rolling Stone Magazines liste 500 greatest songs of all time. 60 år gammel klassiker, hvem hører vi her? (spill ”pretty woman”) Roy Orbison

 

RUNDE 2 m/svar

1 Boka ”Marekors”, som ble gitt ut i 2003, skal nå bli en Netflix-serie med arbeidstittelen ”the Devil’s star”. Hvilken norsk forfatter har skrevet boka? Jo Nesbø
2 Hva heter russebussen på Bryne som har fått en del omtale i det siste, og som i går ble politianmeldt av Kvinnegruppa Ottar for brudd på pornoloven? Pøbben
3 En alpinist har vært så god denne sesongen at de andre snakker om at de bare konkurrerer om å vinne ”Bananacupen”, altså å bli nr 2 sammenlagt i verdenscupen. Hva heter denne suverene alpinisten, hvis det hjelper er han regjerende olympisk mester i storslalåm? Marco Odermatt
4 hva het den tyske regionen Preussen på latin? Dagens bruk av ordet kan sikkert få mange til å tenke på fotball. Borussia
5 hvilket ord fra hindi betyr det samme som kebab, og brukes på indiske restauranter om små biter med grillet kjøtt? tikka
6 I tillegg til Nord-Makedonia, så fins det 10 land i verden (FN-systemet) som begynner på bokstaven N, hva heter de? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for minst 6 rette. Namibia, Nauru, Nederland, Nepal, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Norge, Nord-Korea
7 40 år gammel filmklassiker: i hvilken film fra 1984, som ble den første i en serie, het hovedpersonen Daniel LaRusso? Karate Kid

svar: 8. Eritrea 9. Dommedag 10. Judas Priest 11. Narhval 12. Ganesha 13. Statkraft

14 Hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live?
A) 1500 B) 1600 C) 1700
B) 1600 (1564-1616)
15 hva må man legge til en croque monsieur for å få en croque madame? speilegg, godtar egg
16 mineralet hematitt er det viktigste råstoffet for fremstilling av hvilket metall? jern
17 hvilken norsk film fra 2009 er det snakk om når stikkordet er “ein-zwei-DIE”? Filmen het nesten det samme som en klassisk påskekrim på NRK. død snø
18 For mange kan nok ett glass pils ligne veldig på en stor urinprøve. I hvilken populær dataspillserie ser og hører man stadig vekk reklamer for det fiktive tyske ølmerket Pisswasser? Grand Theft Auto
19 hvilket kallenavn på S brukes om lundefuglen? sjøpapegøye
20 hvilken amerikansk nobelprisvinner i litteratur skrev romanen ”Jazz”, med handling fra Harlem i New York på 1920-tallet? Toni Morrison
21 Barry Allen kan raskt skifte identitet til hvilken superhelt? the flash
22 hvilken idrett driver 19-åringen Sunniva Hofstad med? Hun blir senere i år den første dama fra Norge som har deltatt i OL i denne idretten. boksing
23 hvem er man redd for å oppsøke hvis man lider av odontofobi? tannlegen
24 hvilket rike eller imperie som eksisterte fra 1526 til 1857, var på sitt største rundt år 1700 da det dekte det som i dag er India, Bangladesh, Pakistan og Afghanistan? Kjente herskere inkluderer Akbar den store, Shah Jahan og Aurangzeb Mogulriket
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 4 år siden med denne sangen, som litt senere på året toppet lista hele 10 uker på rad og på mange måter ble lyden av pandemien her i Norge (spill “svag”) Victor Legsell

Quiz 5. mars 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Biff og Rundt bålet) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Noldus) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.9 poeng.

 

RUNDE 1

1 Ole Kristian Bryhn vant årets utgave av ”Mesternes mester”. I hvilket årstall var han flaggbærer for Norge under OLs åpningsseremoni?
2 hvilken artist satte ny rekord i Brit Awards i helga da hun vant hele 6 priser, bl.a for årets album med ”My 21st century blues” og årets låt med ”Escapism”?
3 Norge er delt inn i fylker, for tiden 15 stk. Hvilket ord på K brukes om det som Sveits er delt inn i 26 stk av?
4 Med et svar som begynner på O, hva kalles tallet som forteller hvor mye bensindamp kan komprimeres før den selvantenner?
5 Hva heter de 4 norske nobelprisvinnerne i litteratur?
6 årets VM i skiskyting foregikk i Nove Mesto. I hvilket land er Nove Mesto det ledende vintersportsstedet?
7 På Mariero ligger et hus som heter Foodcourt. Nevn et av de fire utsalgsstedene man kan kjøpe mat fra der!
8 Kleopatra var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt. Hva var morsmålet hennes?
9 Hvilken av bokstavene X, Y og Z er også et kjemisk symbol?
10 til helga er det igjen tid for Oscar-utdeling, så da passer det med et “oscar-rekord spørsmål”. Hvem er den eneste som har blitt nominert til Oscar to ganger etter sin død? Vedkommende spilte kun i 3 filmer, og ble bare 24 år gammel.
11 Hva er de eneste to tingene man trenger for å leve, i følge klassikeren ”Her kommer vinter’n” av Jokke & Valentinerne?
12 Fra vinter’n til Vientiane: I hvilket land er Vientiane hovedstad? Hvis det hjelper er dette det eneste av de elleve landene i Sørøst-Asia som ikke har kystlinje.
13 Musicalen ”Six” som hadde premiere i 2017, handler om de seks konene til Kong Henrik 8. av England. Hva het de? 1 poeng for minst 1, 2 poeng for minst 3, og 3 poeng for alle 6. (spill ”don’t lose your head”)
14 mens dere får høre sangen ”Luckiest S.O.B” fra Ashley McBrydes plate ”jalopies and expensive guitars”: hva er det man i USA har brukt å kalle en jalopy ? Uttrykket var mer brukt i gamle dager, og nå er det mer vanlig å bruke ord som shitbox, banger eller hooptie
15 hvem skrev bl.a romanene “Idioten” og “brødrene karamasov”? Etternavn holder
16 hvilken idrett driver du med hvis du kan kalles en pugilist av folk som er over gjennomsnittet interessert i latin?
17 hvilken britisk butikkjede som spesialiserer seg innen manufaktur, interiør og luksusmatvarer, og som har 140 års jubileum i år, forkortes gjerne til M&S?
18 dagens dato: Hvilket asiatisk land erklærte Storbritannia krig mot på dagens dato for nøyaktig 200 år siden? Krigen varte i to år, endte med britisk seier og var den første av 3 kriger på 1800-tallet mellom det britiske imperiet og landet dere skal fram til.
19 hvilken dødelig sykdom skyldes lyssa-viruset, har et navn som betyr galskap på latin, og har også blitt kalt vannskrekk siden man kan utløse en panikklignende reaksjon hvis man prøver å gi pasienten vann?
20 hvilken artist er programleder for Bakemesterskapet på NRK?
21 Det nærmer seg årets Spellemannprisutdeling. Hva heter den ferskeste priskategorien der? Den ble innført for året 2021 og har til nå blitt vunnet av Hagle og Beathoven, og blant de nominerte i år finner vi Carina Dahl
22 hva er den største byen i EU som ikke er en hovedstad?
A) Barcelona B) Hamburg C) Marseille D) Milano
23 I hvilket stjernebilde er Pollux og Castor de to mest lyssterke stjernene?
24 Hvilken forfatter har skrevet 4 bøker i den såkalte Teksas-serien? Bok nr 2 i serien kom ut for ti år siden og het ”angrep fra alle kanter”.
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i fjor høst. 2 måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller: hvem hadde originalen i 2020? (spill ”kristoffer robin”)

 

RUNDE 2

1 I hvilket land var Kong Harald V på ferie da han fikk en infeksjon og måtte legges inn på sykehus og etterhvert hentes hjem til Norge?
2 hvor i Norge er den nye sesongen av Kompani Lauritzen spilt inn? Sted eller navn på militærleir gir poeng
3 hvilket ord kan stå foran ord som fisk og lilje, og etter ord som lys og tre?
4 hvor mange fisker får man hvis man ror til fiskeskjær, i følge den kjente barnesangen?
5 friidrett: hva er den lengste distansen damene løper i en sjukamp?
6 I nedtrekksmenyer med land på internett dukker ofte Norfolk Island opp rett foran Norge. Norfolk Island er en vulkanøy i Stillehavet som tilhører hvilket land?
A) Australia B) New Zealand C) USA
7 når vi først er inne på øyer i Stillehavet med få innbyggere: hvilken øy er Storbritannias siste koloni i Stillehavet, og forbindes spesielt med mytteristene på Bounty?

14 hvem komponerte fiolinkonsertene som på italiensk heter ”le quattro staggioni”?
15 hva kalles pastatypen som har fått navn etter det italienske ordet for sommerfugl, og som har form som en sommerfugl eller sløyfe?
16 et av de store norske gullhåpene foran årets OL i Paris er Solfrid Koanda. Hvilken idrett driver hun med?
17 hvilket år ble Nobelprisene delt ut for første gang? 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med max 3 år.
18 hva slags dyr er en affenpinscher?
19 hvilken kjent regissør har laget 3 filmer med referanser til amerikanske presidenter i tittelen, nemlig ”W”, ”Nixon” og ikke minst ”JFK”?
20 hvilket av messingblåseinstrumentene er størst?
21 Kapp Verde – øyene har fått navnet sitt fordi de ligger rett vest for Kapp Verde, det vestligste punktet på det afrikanske fastlandet. I hvilket land ligger det punktet?
22 yrker som var vanligere i gamle dager: hva lagde du hvis du kunne kalle deg en kipper eller en bøkker?
23 hvilken hovedstad ble grunnlagt og bygget på andre halvdel av 1950-tallet og ser ut som et fly hvis man ser den fra lufta? Byen er i dag landets 3. største med sine snaue 3 millioner innbyggere, og den kom på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1987.
24 Det nærmer seg sesongstart for norsk fotball igjen. KFUM Oslo skal spille på øverste nivå for aller første gang, og er faktisk det eneste hovedstadslaget denne sesongen. Hva heter supporterklubben deres?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad vinteren for 50 år siden med denne sangen? (spill ”en spennende dag for Josefine”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Ole Kristian Bryhn vant årets utgave av ”Mesternes mester”. I hvilket årstall var han flaggbærer for Norge under OLs åpningsseremoni? 2016 (i Rio)
2 hvilken artist satte ny rekord i Brit Awards i helga da hun vant hele 6 priser, bl.a for årets album med ”My 21st century blues” og årets låt med ”Escapism”? Raye (Rachel Agatha Keen)
3 Norge er delt inn i fylker, for tiden 15 stk. Hvilket ord på K brukes om det som Sveits er delt inn i 26 stk av? Kantoner (som igjen er delt inn i kommuner, noe Sveits har hele 2890 av)
4 Med et svar som begynner på O, hva kalles tallet som forteller hvor mye bensindamp kan komprimeres før den selvantenner? Oktantallet (godtar oktan)
5 Hva heter de 4 norske nobelprisvinnerne i litteratur? Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun, Sigrid Undset, Jon Fosse
6 årets VM i skiskyting foregikk i Nove Mesto. I hvilket land er Nove Mesto det ledende vintersportsstedet? Tsjekkia
7 På Mariero ligger et hus som heter Foodcourt. Nevn et av de fire utsalgsstedene man kan kjøpe mat fra der! poeng for enten: Kebaben, Pastabakeren, Pizzabakeren eller Wok´n.
8 Kleopatra var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt. Hva var morsmålet hennes? gresk, men hun lærte seg å snakke egyptisk
9 Hvilken av bokstavene X, Y og Z er også et kjemisk symbol? Y (for Yttrium)
10 til helga er det igjen tid for Oscar-utdeling, så da passer det med et “oscar-rekord spørsmål”. Hvem er den eneste som har blitt nominert til Oscar to ganger etter sin død? Vedkommende spilte kun i 3 filmer, og ble bare 24 år gammel. James Dean
11 Hva er de eneste to tingene man trenger for å leve, i følge klassikeren ”Her kommer vinter’n” av Jokke & Valentinerne? et kjøleskap og en TV
12 Fra vinter’n til Vientiane: I hvilket land er Vientiane hovedstad? Hvis det hjelper er dette det eneste av de elleve landene i Sørøst-Asia som ikke har kystlinje. Laos
13 Musicalen ”Six” som hadde premiere i 2017, handler om de seks konene til Kong Henrik 8. av England. Hva het de? 1 poeng for minst 1, 2 poeng for minst 3, og 3 poeng for alle 6. (spill ”don’t lose your head”) Katarina av Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anna av Kleve, Katarina Howard, Katarina Parr
14 mens dere får høre sangen ”Luckiest S.O.B” fra Ashley McBrydes plate ”jalopies and expensive guitars”: hva er det man i USA har brukt å kalle en jalopy ? Uttrykket var mer brukt i gamle dager, og nå er det mer vanlig å bruke ord som shitbox, banger eller hooptie en nedslitt, upålitelig bil (alle svar som inneholdt bil ble godtatt)
15 hvem skrev bl.a romanene “Idioten” og “brødrene karamasov”? Etternavn holder (Fjodor) Dostojevskij
16 hvilken idrett driver du med hvis du kan kalles en pugilist av folk som er over gjennomsnittet interessert i latin? boksing
17 hvilken britisk butikkjede som spesialiserer seg innen manufaktur, interiør og luksusmatvarer, og som har 140 års jubileum i år, forkortes gjerne til M&S? Marks & Spencer
18 dagens dato: Hvilket asiatisk land erklærte Storbritannia krig mot på dagens dato for nøyaktig 200 år siden? Krigen varte i to år, endte med britisk seier og var den første av 3 kriger på 1800-tallet mellom det britiske imperiet og landet dere skal fram til. Burma / Myanmar
19 hvilken dødelig sykdom skyldes lyssa-viruset, har et navn som betyr galskap på latin, og har også blitt kalt vannskrekk siden man kan utløse en panikklignende reaksjon hvis man prøver å gi pasienten vann? rabies
20 hvilken artist er programleder for Bakemesterskapet på NRK? Ulrikke Brandstorp
21 Det nærmer seg årets Spellemannprisutdeling. Hva heter den ferskeste priskategorien der? Den ble innført for året 2021 og har til nå blitt vunnet av Hagle og Beathoven, og blant de nominerte i år finner vi Carina Dahl festmusikk
22 hva er den største byen i EU som ikke er en hovedstad?
A) Barcelona B) Hamburg C) Marseille D) Milano
B) Hamburg (som er den 6. største byen i EU)
23 I hvilket stjernebilde er Pollux og Castor de to mest lyssterke stjernene? Tvillingene
24 Hvilken forfatter har skrevet 4 bøker i den såkalte Teksas-serien? Bok nr 2 i serien kom ut for ti år siden og het ”angrep fra alle kanter”. Tore Renberg
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i fjor høst. 2 måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller: hvem hadde originalen i 2020? (spill ”kristoffer robin”) Randi Oline, original av Cezinando

 

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilket land var Kong Harald V på ferie da han fikk en infeksjon og måtte legges inn på sykehus og etterhvert hentes hjem til Norge? Malaysia
2 hvor i Norge er den nye sesongen av Kompani Lauritzen spilt inn? Sted eller navn på militærleir gir poeng voss (bømoen leir)
3 hvilket ord kan stå foran ord som fisk og lilje, og etter ord som lys og tre? sverd
4 hvor mange fisker får man hvis man ror til fiskeskjær, i følge den kjente barnesangen? 6 stk
5 friidrett: hva er den lengste distansen damene løper i en sjukamp? 800 meter
6 I nedtrekksmenyer med land på internett dukker ofte Norfolk Island opp rett foran Norge. Norfolk Island er en vulkanøy i Stillehavet som tilhører hvilket land?
A) Australia B) New Zealand C) USA
A) Australia
7 når vi først er inne på øyer i Stillehavet med få innbyggere: hvilken øy er Storbritannias siste koloni i Stillehavet, og forbindes spesielt med mytteristene på Bounty? pitcairn

svar: 8. Krokus 9. Eva Mendes 10. Selena Gomez, Linda Ronstadt 11. Karpatene 12. Solli Tangen 13. Flybussen

14 hvem komponerte fiolinkonsertene som på italiensk heter ”le quattro staggioni”? Antonio Vivaldi
15 hva kalles pastatypen som har fått navn etter det italienske ordet for sommerfugl, og som har form som en sommerfugl eller sløyfe? farfalle
16 et av de store norske gullhåpene foran årets OL i Paris er Solfrid Koanda. Hvilken idrett driver hun med? vektløfting
17 hvilket år ble Nobelprisene delt ut for første gang? 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med max 3 år. 1901
18 hva slags dyr er en affenpinscher? en hund
19 hvilken kjent regissør har laget 3 filmer med referanser til amerikanske presidenter i tittelen, nemlig ”W”, ”Nixon” og ikke minst ”JFK”? Oliver Stone
20 hvilket av messingblåseinstrumentene er størst? Tuba (Sousafon ble godtatt)
21 Kapp Verde – øyene har fått navnet sitt fordi de ligger rett vest for Kapp Verde, det vestligste punktet på det afrikanske fastlandet. I hvilket land ligger det punktet? senegal
22 yrker som var vanligere i gamle dager: hva lagde du hvis du kunne kalle deg en kipper eller en bøkker? tønner
23 hvilken hovedstad ble grunnlagt og bygget på andre halvdel av 1950-tallet og ser ut som et fly hvis man ser den fra lufta? Byen er i dag landets 3. største med sine snaue 3 millioner innbyggere, og den kom på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1987. Brasilia
24 Det nærmer seg sesongstart for norsk fotball igjen. KFUM Oslo skal spille på øverste nivå for aller første gang, og er faktisk det eneste hovedstadslaget denne sesongen. Hva heter supporterklubben deres? profetene
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad vinteren for 50 år siden med denne sangen? (spill ”en spennende dag for Josefine”) Inger Lise Rypdal