Quiz 5. mars 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 19 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Biff og Rundt bålet) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Noldus) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 16.9 poeng.

 

RUNDE 1

1 Ole Kristian Bryhn vant årets utgave av ”Mesternes mester”. I hvilket årstall var han flaggbærer for Norge under OLs åpningsseremoni?
2 hvilken artist satte ny rekord i Brit Awards i helga da hun vant hele 6 priser, bl.a for årets album med ”My 21st century blues” og årets låt med ”Escapism”?
3 Norge er delt inn i fylker, for tiden 15 stk. Hvilket ord på K brukes om det som Sveits er delt inn i 26 stk av?
4 Med et svar som begynner på O, hva kalles tallet som forteller hvor mye bensindamp kan komprimeres før den selvantenner?
5 Hva heter de 4 norske nobelprisvinnerne i litteratur?
6 årets VM i skiskyting foregikk i Nove Mesto. I hvilket land er Nove Mesto det ledende vintersportsstedet?
7 På Mariero ligger et hus som heter Foodcourt. Nevn et av de fire utsalgsstedene man kan kjøpe mat fra der!
8 Kleopatra var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt. Hva var morsmålet hennes?
9 Hvilken av bokstavene X, Y og Z er også et kjemisk symbol?
10 til helga er det igjen tid for Oscar-utdeling, så da passer det med et “oscar-rekord spørsmål”. Hvem er den eneste som har blitt nominert til Oscar to ganger etter sin død? Vedkommende spilte kun i 3 filmer, og ble bare 24 år gammel.
11 Hva er de eneste to tingene man trenger for å leve, i følge klassikeren ”Her kommer vinter’n” av Jokke & Valentinerne?
12 Fra vinter’n til Vientiane: I hvilket land er Vientiane hovedstad? Hvis det hjelper er dette det eneste av de elleve landene i Sørøst-Asia som ikke har kystlinje.
13 Musicalen ”Six” som hadde premiere i 2017, handler om de seks konene til Kong Henrik 8. av England. Hva het de? 1 poeng for minst 1, 2 poeng for minst 3, og 3 poeng for alle 6. (spill ”don’t lose your head”)
14 mens dere får høre sangen ”Luckiest S.O.B” fra Ashley McBrydes plate ”jalopies and expensive guitars”: hva er det man i USA har brukt å kalle en jalopy ? Uttrykket var mer brukt i gamle dager, og nå er det mer vanlig å bruke ord som shitbox, banger eller hooptie
15 hvem skrev bl.a romanene “Idioten” og “brødrene karamasov”? Etternavn holder
16 hvilken idrett driver du med hvis du kan kalles en pugilist av folk som er over gjennomsnittet interessert i latin?
17 hvilken britisk butikkjede som spesialiserer seg innen manufaktur, interiør og luksusmatvarer, og som har 140 års jubileum i år, forkortes gjerne til M&S?
18 dagens dato: Hvilket asiatisk land erklærte Storbritannia krig mot på dagens dato for nøyaktig 200 år siden? Krigen varte i to år, endte med britisk seier og var den første av 3 kriger på 1800-tallet mellom det britiske imperiet og landet dere skal fram til.
19 hvilken dødelig sykdom skyldes lyssa-viruset, har et navn som betyr galskap på latin, og har også blitt kalt vannskrekk siden man kan utløse en panikklignende reaksjon hvis man prøver å gi pasienten vann?
20 hvilken artist er programleder for Bakemesterskapet på NRK?
21 Det nærmer seg årets Spellemannprisutdeling. Hva heter den ferskeste priskategorien der? Den ble innført for året 2021 og har til nå blitt vunnet av Hagle og Beathoven, og blant de nominerte i år finner vi Carina Dahl
22 hva er den største byen i EU som ikke er en hovedstad?
A) Barcelona B) Hamburg C) Marseille D) Milano
23 I hvilket stjernebilde er Pollux og Castor de to mest lyssterke stjernene?
24 Hvilken forfatter har skrevet 4 bøker i den såkalte Teksas-serien? Bok nr 2 i serien kom ut for ti år siden og het ”angrep fra alle kanter”.
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i fjor høst. 2 måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller: hvem hadde originalen i 2020? (spill ”kristoffer robin”)

 

RUNDE 2

1 I hvilket land var Kong Harald V på ferie da han fikk en infeksjon og måtte legges inn på sykehus og etterhvert hentes hjem til Norge?
2 hvor i Norge er den nye sesongen av Kompani Lauritzen spilt inn? Sted eller navn på militærleir gir poeng
3 hvilket ord kan stå foran ord som fisk og lilje, og etter ord som lys og tre?
4 hvor mange fisker får man hvis man ror til fiskeskjær, i følge den kjente barnesangen?
5 friidrett: hva er den lengste distansen damene løper i en sjukamp?
6 I nedtrekksmenyer med land på internett dukker ofte Norfolk Island opp rett foran Norge. Norfolk Island er en vulkanøy i Stillehavet som tilhører hvilket land?
A) Australia B) New Zealand C) USA
7 når vi først er inne på øyer i Stillehavet med få innbyggere: hvilken øy er Storbritannias siste koloni i Stillehavet, og forbindes spesielt med mytteristene på Bounty?

14 hvem komponerte fiolinkonsertene som på italiensk heter ”le quattro staggioni”?
15 hva kalles pastatypen som har fått navn etter det italienske ordet for sommerfugl, og som har form som en sommerfugl eller sløyfe?
16 et av de store norske gullhåpene foran årets OL i Paris er Solfrid Koanda. Hvilken idrett driver hun med?
17 hvilket år ble Nobelprisene delt ut for første gang? 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med max 3 år.
18 hva slags dyr er en affenpinscher?
19 hvilken kjent regissør har laget 3 filmer med referanser til amerikanske presidenter i tittelen, nemlig ”W”, ”Nixon” og ikke minst ”JFK”?
20 hvilket av messingblåseinstrumentene er størst?
21 Kapp Verde – øyene har fått navnet sitt fordi de ligger rett vest for Kapp Verde, det vestligste punktet på det afrikanske fastlandet. I hvilket land ligger det punktet?
22 yrker som var vanligere i gamle dager: hva lagde du hvis du kunne kalle deg en kipper eller en bøkker?
23 hvilken hovedstad ble grunnlagt og bygget på andre halvdel av 1950-tallet og ser ut som et fly hvis man ser den fra lufta? Byen er i dag landets 3. største med sine snaue 3 millioner innbyggere, og den kom på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1987.
24 Det nærmer seg sesongstart for norsk fotball igjen. KFUM Oslo skal spille på øverste nivå for aller første gang, og er faktisk det eneste hovedstadslaget denne sesongen. Hva heter supporterklubben deres?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad vinteren for 50 år siden med denne sangen? (spill ”en spennende dag for Josefine”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 Ole Kristian Bryhn vant årets utgave av ”Mesternes mester”. I hvilket årstall var han flaggbærer for Norge under OLs åpningsseremoni? 2016 (i Rio)
2 hvilken artist satte ny rekord i Brit Awards i helga da hun vant hele 6 priser, bl.a for årets album med ”My 21st century blues” og årets låt med ”Escapism”? Raye (Rachel Agatha Keen)
3 Norge er delt inn i fylker, for tiden 15 stk. Hvilket ord på K brukes om det som Sveits er delt inn i 26 stk av? Kantoner (som igjen er delt inn i kommuner, noe Sveits har hele 2890 av)
4 Med et svar som begynner på O, hva kalles tallet som forteller hvor mye bensindamp kan komprimeres før den selvantenner? Oktantallet (godtar oktan)
5 Hva heter de 4 norske nobelprisvinnerne i litteratur? Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun, Sigrid Undset, Jon Fosse
6 årets VM i skiskyting foregikk i Nove Mesto. I hvilket land er Nove Mesto det ledende vintersportsstedet? Tsjekkia
7 På Mariero ligger et hus som heter Foodcourt. Nevn et av de fire utsalgsstedene man kan kjøpe mat fra der! poeng for enten: Kebaben, Pastabakeren, Pizzabakeren eller Wok´n.
8 Kleopatra var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømme i Egypt. Hva var morsmålet hennes? gresk, men hun lærte seg å snakke egyptisk
9 Hvilken av bokstavene X, Y og Z er også et kjemisk symbol? Y (for Yttrium)
10 til helga er det igjen tid for Oscar-utdeling, så da passer det med et “oscar-rekord spørsmål”. Hvem er den eneste som har blitt nominert til Oscar to ganger etter sin død? Vedkommende spilte kun i 3 filmer, og ble bare 24 år gammel. James Dean
11 Hva er de eneste to tingene man trenger for å leve, i følge klassikeren ”Her kommer vinter’n” av Jokke & Valentinerne? et kjøleskap og en TV
12 Fra vinter’n til Vientiane: I hvilket land er Vientiane hovedstad? Hvis det hjelper er dette det eneste av de elleve landene i Sørøst-Asia som ikke har kystlinje. Laos
13 Musicalen ”Six” som hadde premiere i 2017, handler om de seks konene til Kong Henrik 8. av England. Hva het de? 1 poeng for minst 1, 2 poeng for minst 3, og 3 poeng for alle 6. (spill ”don’t lose your head”) Katarina av Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anna av Kleve, Katarina Howard, Katarina Parr
14 mens dere får høre sangen ”Luckiest S.O.B” fra Ashley McBrydes plate ”jalopies and expensive guitars”: hva er det man i USA har brukt å kalle en jalopy ? Uttrykket var mer brukt i gamle dager, og nå er det mer vanlig å bruke ord som shitbox, banger eller hooptie en nedslitt, upålitelig bil (alle svar som inneholdt bil ble godtatt)
15 hvem skrev bl.a romanene “Idioten” og “brødrene karamasov”? Etternavn holder (Fjodor) Dostojevskij
16 hvilken idrett driver du med hvis du kan kalles en pugilist av folk som er over gjennomsnittet interessert i latin? boksing
17 hvilken britisk butikkjede som spesialiserer seg innen manufaktur, interiør og luksusmatvarer, og som har 140 års jubileum i år, forkortes gjerne til M&S? Marks & Spencer
18 dagens dato: Hvilket asiatisk land erklærte Storbritannia krig mot på dagens dato for nøyaktig 200 år siden? Krigen varte i to år, endte med britisk seier og var den første av 3 kriger på 1800-tallet mellom det britiske imperiet og landet dere skal fram til. Burma / Myanmar
19 hvilken dødelig sykdom skyldes lyssa-viruset, har et navn som betyr galskap på latin, og har også blitt kalt vannskrekk siden man kan utløse en panikklignende reaksjon hvis man prøver å gi pasienten vann? rabies
20 hvilken artist er programleder for Bakemesterskapet på NRK? Ulrikke Brandstorp
21 Det nærmer seg årets Spellemannprisutdeling. Hva heter den ferskeste priskategorien der? Den ble innført for året 2021 og har til nå blitt vunnet av Hagle og Beathoven, og blant de nominerte i år finner vi Carina Dahl festmusikk
22 hva er den største byen i EU som ikke er en hovedstad?
A) Barcelona B) Hamburg C) Marseille D) Milano
B) Hamburg (som er den 6. største byen i EU)
23 I hvilket stjernebilde er Pollux og Castor de to mest lyssterke stjernene? Tvillingene
24 Hvilken forfatter har skrevet 4 bøker i den såkalte Teksas-serien? Bok nr 2 i serien kom ut for ti år siden og het ”angrep fra alle kanter”. Tore Renberg
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i fjor høst. 2 måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller: hvem hadde originalen i 2020? (spill ”kristoffer robin”) Randi Oline, original av Cezinando

 

RUNDE 2 m/svar

1 I hvilket land var Kong Harald V på ferie da han fikk en infeksjon og måtte legges inn på sykehus og etterhvert hentes hjem til Norge? Malaysia
2 hvor i Norge er den nye sesongen av Kompani Lauritzen spilt inn? Sted eller navn på militærleir gir poeng voss (bømoen leir)
3 hvilket ord kan stå foran ord som fisk og lilje, og etter ord som lys og tre? sverd
4 hvor mange fisker får man hvis man ror til fiskeskjær, i følge den kjente barnesangen? 6 stk
5 friidrett: hva er den lengste distansen damene løper i en sjukamp? 800 meter
6 I nedtrekksmenyer med land på internett dukker ofte Norfolk Island opp rett foran Norge. Norfolk Island er en vulkanøy i Stillehavet som tilhører hvilket land?
A) Australia B) New Zealand C) USA
A) Australia
7 når vi først er inne på øyer i Stillehavet med få innbyggere: hvilken øy er Storbritannias siste koloni i Stillehavet, og forbindes spesielt med mytteristene på Bounty? pitcairn

svar: 8. Krokus 9. Eva Mendes 10. Selena Gomez, Linda Ronstadt 11. Karpatene 12. Solli Tangen 13. Flybussen

14 hvem komponerte fiolinkonsertene som på italiensk heter ”le quattro staggioni”? Antonio Vivaldi
15 hva kalles pastatypen som har fått navn etter det italienske ordet for sommerfugl, og som har form som en sommerfugl eller sløyfe? farfalle
16 et av de store norske gullhåpene foran årets OL i Paris er Solfrid Koanda. Hvilken idrett driver hun med? vektløfting
17 hvilket år ble Nobelprisene delt ut for første gang? 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med max 3 år. 1901
18 hva slags dyr er en affenpinscher? en hund
19 hvilken kjent regissør har laget 3 filmer med referanser til amerikanske presidenter i tittelen, nemlig ”W”, ”Nixon” og ikke minst ”JFK”? Oliver Stone
20 hvilket av messingblåseinstrumentene er størst? Tuba (Sousafon ble godtatt)
21 Kapp Verde – øyene har fått navnet sitt fordi de ligger rett vest for Kapp Verde, det vestligste punktet på det afrikanske fastlandet. I hvilket land ligger det punktet? senegal
22 yrker som var vanligere i gamle dager: hva lagde du hvis du kunne kalle deg en kipper eller en bøkker? tønner
23 hvilken hovedstad ble grunnlagt og bygget på andre halvdel av 1950-tallet og ser ut som et fly hvis man ser den fra lufta? Byen er i dag landets 3. største med sine snaue 3 millioner innbyggere, og den kom på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1987. Brasilia
24 Det nærmer seg sesongstart for norsk fotball igjen. KFUM Oslo skal spille på øverste nivå for aller første gang, og er faktisk det eneste hovedstadslaget denne sesongen. Hva heter supporterklubben deres? profetene
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 8 uker på rad vinteren for 50 år siden med denne sangen? (spill ”en spennende dag for Josefine”) Inger Lise Rypdal

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg