quiz 24. august 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 12 lag deltok i runde 1, 13 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly, Subrosa og Vestre Bergeland Boldclub) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.1 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng

RUNDE 1

1 hvilken aktuell organisasjon eller gruppering har et navn som betyr ”elever” eller ”studenter” på det lokale språket?
2 hvem er plateaktuell med albumet ”happier than ever”, som gikk rett inn på 1. plass på listene både i USA og i Norge?
3 hvilken type nøtter er i sjokoladetypen M fra Freia?
4 hvilken 3 bokstavs forkortelse brukes gjerne på engelsk om det vi på norsk kaller hjertelungeredning-HLR? (spill “staying alive”)
5 hvilken britisk komiker, forfatter, skuespiller, spaltist, filmskaper og TV-personlighet, som fyller 64 år i dag, var programleder for det humoristiske kunnskapsprogrammet QI fra starten i 2003 og fram til 2016?
6 i hvilket selvstyrt britisk oversjøisk territorium i Nord-Atlanteren, utenfor kysten av Nord-Amerika, heter hovedstaden Hamilton? Øygruppa har gitt navn til et sommerlig klesplagg, og er kjent som skatteparadis for mange rederier.
7 hvilken bilprodusent lager motorene til Formel 1-bilen som Lewis Hamilton kjører?
8 Hvem skrev ti spenningsbøker om den svenske spionen Carl Hamilton i perioden 1986 – 1995?
9 hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live? 
A) 1500 B) 1600 C) 1700 D) 1800
10 hva het operativsystemet som Microsoft lanserte på dagens dato for 26 år siden?
11 hvilken delstat i Australia er den mest folkerike, mye pga at det er i denne man finner storbyen Sydney?
12 er en obo et messingblåseintrument eller er det et treblåseinstrument?
13 lytteprøve: OL er over for denne gang, også for Storbritannia sitt vedkommende. Da BBC skulle oppsummere lekene brukte de sangen dere får høre i kavalkaden sin. 2 måter å få poeng på: Hvem synger, eller , hvilken by er sangen skrevet som en hyllest til? (spill ”home to you”)
14 11. august i år ble det på Sicilia målt tidenes høyeste temperatur i Europa, hvor varmt var det? ± 1 grad C.
15 hva ble vinnertiden da Jakob Ingebrigtsen tok gull på 1500 m under OL i Tokyo? Han satte samtidig ny europeisk og olympisk rekord. Oppgi svaret i minutt, sekund og hundredeler. ± 0.5 sek
16 Klesbutikken Roan holdt til i Kirkegata i Stavanger i hele 110 år, før den ble lagt ned tidligere i år. Hva heter den nye butikken som har overtatt lokalene i Kirkegata 16? Den selger herreklær, og navnet må vel regnes som et typisk stavanger-uttrykk siden det er tatt med i Einar Salvesens ordbok for Stavanger. 
17 fra hvilket språk har vi fått ordet “te”?
18 på dagens dato for 15 år siden ble Pluto degradert fra planet til dvergplanet av den internasjonale astronomiske union (IAU). IAU anerkjenner per i dag 4 andre dvergplaneter i tillegg til Pluto, nevn navnet på en av disse!
19 når vi først er inne på verdensrommet: i hvilken hovedstad finner man den 107 m høye obelisken ”rommets erobrere”, ofte omtalt som ”rakettnåla”?
20 hvilket år kom Christofer Columbus til Amerika for første gang? For et ekstra poeng, hvilket av dagens land i verden tilhører den første øya han gikk i land på?
21 hvilket ord på K brukes om å overtrekke for eksempel frukt eller blomster med sukker, gjerne etter at råvaren har trukket i sukkerlake?
22 et spørsmål som passer fint å ta nå rundt skolestart: før i tida, fram til 2003, kunne man studere på norske universiteter og bli såkalt Cand Mag. Hva stod Mag for i forkortelsen Cand Mag?
23 hvilken kanadisk skuespillerske har bl.a spilt i Mean Girls, Dr. Strange, Sherlock Holmes, The Notebook og Spotlight? For den sistnevnte ble hun nominert til Oscar.
24 Danmark fikk 3 gull under årets OL, i 3 forskjellige idretter. Nevn en av disse idrettene!
25 lytteprøve: 2 måter å få poeng: enten: hvem hadde en hit med denne sangen i 2015, eller: hvilken veldig kjent skuespiller hadde hovedrollen i musikkvideoen? (spill ”I really like you”)

RUNDE 2

1 Amandaprisene ble delt ut i helgen som var. Hvilken film vant pris både for beste kinofilm og for beste dokumentar?
2 i hvilket land har mer enn 2000 mennesker omkommet som følge av et jordskjelv på Tiburonhalvøya 14. august?
3 hvem fikk bokhandlerprisen 2020 for romanen ”Tollak til Ingeborg”?
4 Martin Ødegaard er nå klar for Arsenal etter 6 år i spillerstallen til Real Madrid. I løpet av de 6 årene var han utlånt til 4 forskjellige klubber, nevn en av dem!
5 hvilket ord på L brukes om frukten som også kalles for kinaplomme eller kjærlighetsfrukt?
6 Hvem har i løpet av de siste 3 årene vært først utviklingsminister, deretter digitaliseringsminister og nå til sist kommunalminister? Før han ble minister i 2018 var han leder for Oslo Høyre i 6 år.
7 De tre grunnstoffene Hafnium, Holmium og Lutetium har det til felles at dette også er latinske navn på europeiske hovedsteder. Hvilke hovedsteder er det snakk om? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for 2 rette.
14 hva heter Instagram sin TicToc-konkurrent, som ble lansert i fjor?
15 hvilken legendarisk norsk idrettspersonlighet lanserte utrykket ”there is hope in a hanging snore” høsten for 20 år siden? Vedkommende fyller 80 år i neste måned.
16 Hva kaller vi i dag det landet som for 75 år siden het Siam?
17 ranger følgende mårdyr etter størrelse; fra størst til minst! Grevling-Ilder-Jerv-Røyskatt
18 Chad Michael Murray, som var et stort tenåringsidol for ca 15 år siden, fyller 40 år idag. I hvilken tv-serie spilte han rollen som Lucas Scott i 6 sesonger? Hvis det hjelper får dere høre kjenningsmelodien fra serien. (spill ”I don’t want to be”)
19 Den danske artisten Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen nøyer seg heldigvis med kun 2 bokstaver i artistnavnet sitt, hva er det? Populære sanger hun har vært med på er bl.a ”Lean on”, ”Cold water” og ”Final song”.
20 i tillegg til det delvis anerkjente landet Kosovo, så grenser Nord-Makedonia til 4 land, hvilket av disse 4 kommer først i alfabetet?
21 hvilket ord kan stå bak ord som tå, fot og rumpe, og foran ord som kast, dronning og binge?
22 til hvilken by må du reise hvis du vil se det berømte maleriet Guernica på nært hold?
23 hva står forkortelsen ATP for når Casper Ruud spiller en ATP-turnering?
24 Hvilket norsk klesmerke, som ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet, har to franske flagg i logoen?
25 lytteprøve: denne coverversjonen ble en stor hit i 1994. 3 måter å få poeng på: 1) hvem hører vi? 2) hvem hadde originalen i 1975? 3) fra hvilken film med Winona Ryder og Ethan Hawke i hovedrollene er versjonen hentet? (spill ”baby I love your way”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken aktuell organisasjon eller gruppering har et navn som betyr ”elever” eller ”studenter” på det lokale språket? Taliban
2 hvem er plateaktuell med albumet ”happier than ever”, som gikk rett inn på 1. plass på listene både i USA og i Norge? Billie Eilish
3 hvilken type nøtter er i sjokoladetypen M fra Freia? peanøtter
4 hvilken 3 bokstavs forkortelse brukes gjerne på engelsk om det vi på norsk kaller hjertelungeredning-HLR? (spill “staying alive”) CPR (cardiopulmonary resuscitation)
5 hvilken britisk komiker, forfatter, skuespiller, spaltist, filmskaper og TV-personlighet, som fyller 64 år i dag, var programleder for det humoristiske kunnskapsprogrammet QI fra starten i 2003 og fram til 2016? Stephen Fry
6 i hvilket selvstyrt britisk oversjøisk territorium i Nord-Atlanteren, utenfor kysten av Nord-Amerika, heter hovedstaden Hamilton? Øygruppa har gitt navn til et sommerlig klesplagg, og er kjent som skatteparadis for mange rederier. Bermuda
7 hvilken bilprodusent lager motorene til Formel 1-bilen som Lewis Hamilton kjører? mercedez
8 Hvem skrev ti spenningsbøker om den svenske spionen Carl Hamilton i perioden 1986 – 1995? Jan Guillou
9 hvilket av disse årstallene var William Shakespeare i live? 
A) 1500 B) 1600 C) 1700 D) 1800
B) 1600 (levde fra 1564 til 1616)
10 hva het operativsystemet som Microsoft lanserte på dagens dato for 26 år siden? windows 95
11 hvilken delstat i Australia er den mest folkerike, mye pga at det er i denne man finner storbyen Sydney? New South Wales
12 er en obo et messingblåseintrument eller er det et treblåseinstrument? treblåseinstrument
13 lytteprøve: OL er over for denne gang, også for Storbritannia sitt vedkommende. Da BBC skulle oppsummere lekene brukte de sangen dere får høre i kavalkaden sin. 2 måter å få poeng på: Hvem synger, eller , hvilken by er sangen skrevet som en hyllest til? (spill ”home to you”) Sigrid, Ålesund
14 11. august i år ble det på Sicilia målt tidenes høyeste temperatur i Europa, hvor varmt var det? ± 1 grad C. 48.8 grader (poeng på 48 til 50 C)
15 hva ble vinnertiden da Jakob Ingebrigtsen tok gull på 1500 m under OL i Tokyo? Han satte samtidig ny europeisk og olympisk rekord. Oppgi svaret i minutt, sekund og hundredeler. ± 0.5 sek 3:28.32 (poeng på alt fra 3:27.82 til 3:28.82)
16 Klesbutikken Roan holdt til i Kirkegata i Stavanger i hele 110 år, før den ble lagt ned tidligere i år. Hva heter den nye butikken som har overtatt lokalene i Kirkegata 16? Den selger herreklær, og navnet må vel regnes som et typisk stavanger-uttrykk siden det er tatt med i Einar Salvesens ordbok for Stavanger.  fine mann
17 fra hvilket språk har vi fått ordet “te”? kinesisk (mandarin)
18 på dagens dato for 15 år siden ble Pluto degradert fra planet til dvergplanet av den internasjonale astronomiske union (IAU). IAU anerkjenner per i dag 4 andre dvergplaneter i tillegg til Pluto, nevn navnet på en av disse! poeng hvis man har en av: Ceres, Eris, Haumea, Makemake.
19 når vi først er inne på verdensrommet: i hvilken hovedstad finner man den 107 m høye obelisken ”rommets erobrere”, ofte omtalt som ”rakettnåla”? Moskva
20 hvilket år kom Christofer Columbus til Amerika for første gang? For et ekstra poeng, hvilket av dagens land i verden tilhører den første øya han gikk i land på? 1492, Bahamas
21 hvilket ord på K brukes om å overtrekke for eksempel frukt eller blomster med sukker, gjerne etter at råvaren har trukket i sukkerlake? kandisere
22 et spørsmål som passer fint å ta nå rundt skolestart: før i tida, fram til 2003, kunne man studere på norske universiteter og bli såkalt Cand Mag. Hva stod Mag for i forkortelsen Cand Mag? magisteri (godtar magister)
23 hvilken kanadisk skuespillerske har bl.a spilt i Mean Girls, Dr. Strange, Sherlock Holmes, The Notebook og Spotlight? For den sistnevnte ble hun nominert til Oscar. Rachel McAdams
24 Danmark fikk 3 gull under årets OL, i 3 forskjellige idretter. Nevn en av disse idrettene! 1 av disse: Badminton, Seiling, Sykling
25 lytteprøve: 2 måter å få poeng: enten: hvem hadde en hit med denne sangen i 2015, eller: hvilken veldig kjent skuespiller hadde hovedrollen i musikkvideoen? (spill ”I really like you”) Carly Rae Jepsen / Tom Hanks

RUNDE 2 m/svar

1 Amandaprisene ble delt ut i helgen som var. Hvilken film vant pris både for beste kinofilm og for beste dokumentar? Kunstneren og tyven
2 i hvilket land har mer enn 2000 mennesker omkommet som følge av et jordskjelv på Tiburonhalvøya 14. august? Haiti
3 hvem fikk bokhandlerprisen 2020 for romanen ”Tollak til Ingeborg”? Tore Renberg
4 Martin Ødegaard er nå klar for Arsenal etter 6 år i spillerstallen til Real Madrid. I løpet av de 6 årene var han utlånt til 4 forskjellige klubber, nevn en av dem! en av disse 4: Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad, Arsenal
5 hvilket ord på L brukes om frukten som også kalles for kinaplomme eller kjærlighetsfrukt? litchi
6 Hvem har i løpet av de siste 3 årene vært først utviklingsminister, deretter digitaliseringsminister og nå til sist kommunalminister? Før han ble minister i 2018 var han leder for Oslo Høyre i 6 år. Nikolai Astrup
7 De tre grunnstoffene Hafnium, Holmium og Lutetium har det til felles at dette også er latinske navn på europeiske hovedsteder. Hvilke hovedsteder er det snakk om? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for 2 rette. København, Stockholm, Paris

svar: 8. Paw Patrol, Potepatruljen 9. I will always love you 10. Elaine Thompson-Herah
(Elaine Thompson godtatt) 11. Tanzania 12. Jerusalem 13. Fredrik Solvang

14 hva heter Instagram sin TicToc-konkurrent, som ble lansert i fjor? Reels
15 hvilken legendarisk norsk idrettspersonlighet lanserte utrykket ”there is hope in a hanging snore” høsten for 20 år siden? Vedkommende fyller 80 år i neste måned. Nils Arne Eggen
16 Hva kaller vi i dag det landet som for 75 år siden het Siam? Thailand
17 ranger følgende mårdyr etter størrelse; fra størst til minst! Grevling-Ilder-Jerv-Røyskatt Jerv- Grevling – Ilder – Røyskatt
18 Chad Michael Murray, som var et stort tenåringsidol for ca 15 år siden, fyller 40 år idag. I hvilken tv-serie spilte han rollen som Lucas Scott i 6 sesonger? Hvis det hjelper får dere høre kjenningsmelodien fra serien. (spill ”I don’t want to be”) One Tree Hill
19 Den danske artisten Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen nøyer seg heldigvis med kun 2 bokstaver i artistnavnet sitt, hva er det? Populære sanger hun har vært med på er bl.a ”Lean on”, ”Cold water” og ”Final song”.
20 i tillegg til det delvis anerkjente landet Kosovo, så grenser Nord-Makedonia til 4 land, hvilket av disse 4 kommer først i alfabetet? Albania (så Bulgaria, Hellas og Serbia)
21 hvilket ord kan stå bak ord som tå, fot og rumpe, og foran ord som kast, dronning og binge? ball
22 til hvilken by må du reise hvis du vil se det berømte maleriet Guernica på nært hold? Madrid (Reyna Sofia museet)
23 hva står forkortelsen ATP for når Casper Ruud spiller en ATP-turnering? Association of Tennis Professionals
24 Hvilket norsk klesmerke, som ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet, har to franske flagg i logoen? Jean Paul
25 lytteprøve: denne coverversjonen ble en stor hit i 1994. 3 måter å få poeng på: 1) hvem hører vi? 2) hvem hadde originalen i 1975? 3) fra hvilken film med Winona Ryder og Ethan Hawke i hovedrollene er versjonen hentet? (spill ”baby I love your way”) 1) Big Mountain 2) Peter Frampton 3) Reality bites
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg