quiz 28. september 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 15 lag deltok i runde 1, 14 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 25 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 18.7 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen ) 24 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 19.1 poeng.

RUNDE 1

1 hvor mange minutter med fyrverkeri var det i Stavanger sentrum på lørdag kveld?
2 i hvilken idrett ble 18-åringen Per Strand Hagenes fra Sandnes tidenes første norske juniorverdensmester i forrige uke?
3 fra hvilket land kommer flyselskapet El Al, som har hovedbasen sin på Ben Gurion Airport?
4 hvilket ord på F brukes om en luftspeiling?
5 hvilken farge inngår i den norske tittelen på filmen ”romancing the stone” fra 1984?
6 hvem skrev musikken til filmen og musikalen ”Løvenes konge”?
7 hva heter verdens dypeste innsjø?
8 et spørsmål fra gresk mytologi der det sannsynligvis vil lønne seg å ha sett barne-tv på nrk de siste årene: Hva slags byggverk var Daidalos kjent for å bygge?
9 hvilken nobelprisvinner i litteratur bodde på Bjerkebæk på Lillehammer?
10 i hvilken idrett forekommer uttrykket Lutz ?
11 til hvilket land er du på vei hvis det står KEF på bagasjelappen din på flyplassen?
12 på dagens dato i 1970 døde Gamal Nasser. I hvilket land var han president fra 1956 og fram til han døde?
13 hvilket årstall skjer disse tingene innen musikkens verden: Karoline Krüger gjør det veldig bra for Norge i Eurovision Song Contest med sangen ”for vår jord”, men klarer ikke å slå Celine Dion som vinner for Sveits. Adele og Rihanna blir født, mens Andy Gibb og Roy Orbison dør. NWA platedebuterer med ”Straight Outta Compton” og Metallica gir ut ”…and justice for all’. 2 poeng for spot on, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 hva heter de 3 aggregattilstandene til et grunnstoff?
15 Michael ”Air” Jordan spilte mot Snurre Sprett i den klassiske filmen Space Jam fra 1996. I sommer fikk filmen en oppfølger, hvilken av dagens basketstjerner er med i den?
16 hvilken artist heter egentlig Abel Makkonen Tesfaye? Han har vært blant verdens mest populære artister siden gjennombruddet med plata ”beauty behind the madness” fra 2015.
17 I hvilket land er Luanda hovedstad?
18 hvilket ord kan stå foran ord som dyr og genser og bak ord som vin og vær?
19 en bok som har fått ny aktualitet under pandemien er ”Pesten” fra 1947. Hvilken fransk nobelprisvinner i litteratur skrev den? Etternavn holder
20 hva har ulven Zabiwaka, beltedyret Fuleco, leoparden Zakumi og løven Goleo til felles?
21 hvilken konfektsjokolade ble lansert av Freia i 1905 og er fremdeles en storselger, selv om den har blitt produsert i utlandet siden 1993?
22 hvilken by på D, som nå ligger i Ukraina, het Stalina fra 1924 og fram til for 60 år siden? Følger du med på fotball så har du sikkert hørt om denne byen siden byens beste lag har vært med i gruppespillet i CL hvert år siden 2006.
23 hvilken syre var sentral i etableringen av Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon?
24 hva heter filmkomedien fra 2008 hvor Jim Carrey sier ja til alt?
25 lytteprøve: hvilket band toppet vg-lista denne uka for 15 år siden med denne sangen? (spill ”I don’t feel like dancing”)

RUNDE 2

1 hva het orkanen som rammet USA hardt tidlig i september i år? Den var visstnok den verste siden Katrina i 2005, og kostet mer enn 100 mennesker livet. Nesten 20000 norske damer heter dette relativt korte navnet, ca halvparten av dem har et navn i tillegg.
2 hvilket land i latin-amerika ble nå i september det første i verden til å innføre bitcoin som en offisiell valuta, til tross for advarsler fra verdensbanken og store protester blant befolkningen?
3 hvilke to grunnstoff består knallgass av?
4 hvis han hadde vært i live hadde denne mannen blitt 120 år i dag. Han hadde sitt eget TV-show på CBS i USA fra 1955 til 1971, og det var i hans program at bl.a Elvis Presley, The Beatles og Jackson 5 første gang ble gjort kjent for det amerikanske tv-publikummet. Hva het denne legendariske programlederen?
5 hvor mange strenger har vanligvis en balalaika?
6 hvilket dødelig virus har fått navn etter en sideelv til Kongo-elva?
7 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Vltava? Hvis det hjelper heter elva Moldau på tysk.
14 hvem komponerte det kjente stykket ”til Elise” i 1810?
15 på topp 250 listen på imdb.com over tidenes beste filmer ligger det 5 filmer fra 2001. En av de fem er ”A beautiful mind”, hvem spilte hovedrollen i den og ble oscarnominert for innsatsen (hadde han vunnet så hadde det blitt nr 2 på rad)?
16 Tunøya er med sine 32000 innbyggere norges 3. mest befolkede øy. Den er også den største øya i Norge som ligger i ei elv. I hvilken by ligger Tunøya?
17 i hvilken berømt bok fra 1838, som senere har blitt til både film og musical, møter man på Jack Dawkins, kjent som Luringen eller “the artful dodger”?
18 i hvilken måned feirer man thanksgiving i USA?
19 hvilket fotball-lag spiller hjemmekampene sine på De Kuip? Nordmennene Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes spiller for klubben. Det var på denne arenaen Norge slo Spania i fotball-EM 2000, og klubben ble i 2002 den første, og hittil eneste, som har vunnet en europacupfinale på sin egen stadion da de slo Borussia Dortmund 3-2 i UEFA-cupen.
20 hvilke tre smaker inngår i tress-is?
21 hva innebærer det å bli kanonisert?
22 hvilket ord på A brukes om en botanisk hage med busker og trær? Det mest kjente i vårt distrikt ligger utenfor Sviland i Sandnes kommune.
23 hvem spiller rollen som Dronning Elizabeth II i de 4 siste sesongene av Netflix-serien The Crown? Hun er også kjent fra filmer som ”the favourite” og ”the father”, og fra krimserien ”broadchurch”?
24 hva heter duoen som Eva Weel Skram er en del av?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”the greatest”) 

RUNDE 1 m/svar

1 hvor mange minutter med fyrverkeri var det i Stavanger sentrum på lørdag kveld? 12 min (poeng på alt fra 10 til 15 min)
2 i hvilken idrett ble 18-åringen Per Strand Hagenes fra Sandnes tidenes første norske juniorverdensmester i forrige uke? i sykling
3 fra hvilket land kommer flyselskapet El Al, som har hovedbasen sin på Ben Gurion Airport? Israel
4 hvilket ord på F brukes om en luftspeiling? fatamorgana
5 hvilken farge inngår i den norske tittelen på filmen ”romancing the stone” fra 1984? kampen om den grønne diamant
6 hvem skrev musikken til filmen og musikalen ”Løvenes konge”? elton john
7 hva heter verdens dypeste innsjø? bajkalsjøen
8 et spørsmål fra gresk mytologi der det sannsynligvis vil lønne seg å ha sett barne-tv på nrk de siste årene: Hva slags byggverk var Daidalos kjent for å bygge? Labyrinter
9 hvilken nobelprisvinner i litteratur bodde på Bjerkebæk på Lillehammer? Sigrid Undset
10 i hvilken idrett forekommer uttrykket Lutz ? kunstløp
11 til hvilket land er du på vei hvis det står KEF på bagasjelappen din på flyplassen? island (keflavik)
12 på dagens dato i 1970 døde Gamal Nasser. I hvilket land var han president fra 1956 og fram til han døde? Egypt
13 hvilket årstall skjer disse tingene innen musikkens verden: Karoline Krüger gjør det veldig bra for Norge i Eurovision Song Contest med sangen ”for vår jord”, men klarer ikke å slå Celine Dion som vinner for Sveits. Adele og Rihanna blir født, mens Andy Gibb og Roy Orbison dør. NWA platedebuterer med ”Straight Outta Compton” og Metallica gir ut ”…and justice for all’. 2 poeng for spot on, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 1988
14 hva heter de 3 aggregattilstandene til et grunnstoff? fast, flytende og gass
15 Michael ”Air” Jordan spilte mot Snurre Sprett i den klassiske filmen Space Jam fra 1996. I sommer fikk filmen en oppfølger, hvilken av dagens basketstjerner er med i den? Lebron James
16 hvilken artist heter egentlig Abel Makkonen Tesfaye? Han har vært blant verdens mest populære artister siden gjennombruddet med plata ”beauty behind the madness” fra 2015. the weeknd
17 I hvilket land er Luanda hovedstad? Angola
18 hvilket ord kan stå foran ord som dyr og genser og bak ord som vin og vær? ballong
19 en bok som har fått ny aktualitet under pandemien er ”Pesten” fra 1947. Hvilken fransk nobelprisvinner i litteratur skrev den? Etternavn holder albert camus
20 hva har ulven Zabiwaka, beltedyret Fuleco, leoparden Zakumi og løven Goleo til felles? maskoter i fotball-vm (de fire siste)
21 hvilken konfektsjokolade ble lansert av Freia i 1905 og er fremdeles en storselger, selv om den har blitt produsert i utlandet siden 1993? kong haakon
22 hvilken by på D, som nå ligger i Ukraina, het Stalina fra 1924 og fram til for 60 år siden? Følger du med på fotball så har du sikkert hørt om denne byen siden byens beste lag har vært med i gruppespillet i CL hvert år siden 2006. Donetsk
23 hvilken syre var sentral i etableringen av Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon? salpetersyre
24 hva heter filmkomedien fra 2008 hvor Jim Carrey sier ja til alt? Yes Man
25 lytteprøve: hvilket band toppet vg-lista denne uka for 15 år siden med denne sangen? (spill ”I don’t feel like dancing”) scissor sisters

RUNDE 2 m/svar

1 hva het orkanen som rammet USA hardt tidlig i september i år? Den var visstnok den verste siden Katrina i 2005, og kostet mer enn 100 mennesker livet. Nesten 20000 norske damer heter dette relativt korte navnet, ca halvparten av dem har et navn i tillegg. Ida
2 hvilket land i latin-amerika ble nå i september det første i verden til å innføre bitcoin som en offisiell valuta, til tross for advarsler fra verdensbanken og store protester blant befolkningen? el salvador
3 hvilke to grunnstoff består knallgass av? hydrogen og oksygen
4 hvis han hadde vært i live hadde denne mannen blitt 120 år i dag. Han hadde sitt eget TV-show på CBS i USA fra 1955 til 1971, og det var i hans program at bl.a Elvis Presley, The Beatles og Jackson 5 første gang ble gjort kjent for det amerikanske tv-publikummet. Hva het denne legendariske programlederen? Ed Sullivan
5 hvor mange strenger har vanligvis en balalaika? 3 stk
6 hvilket dødelig virus har fått navn etter en sideelv til Kongo-elva? Ebola-viruset
7 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Vltava? Hvis det hjelper heter elva Moldau på tysk. Praha

svar: 8. Odd Nerdrum 9. Max Verstappen 10. Storytel 
11.Iran 12. Måltrost 13. Koronasertifikat

14 hvem komponerte det kjente stykket ”til Elise” i 1810? Ludwig van beethoven
15 på topp 250 listen på imdb.com over tidenes beste filmer ligger det 5 filmer fra 2001. En av de fem er ”A beautiful mind”, hvem spilte hovedrollen i den og ble oscarnominert for innsatsen (hadde han vunnet så hadde det blitt nr 2 på rad)? russell crowe
16 Tunøya er med sine 32000 innbyggere norges 3. mest befolkede øy. Den er også den største øya i Norge som ligger i ei elv. I hvilken by ligger Tunøya? Sarpsborg
17 i hvilken berømt bok fra 1838, som senere har blitt til både film og musical, møter man på Jack Dawkins, kjent som Luringen eller “the artful dodger”? oliver twist
18 i hvilken måned feirer man thanksgiving i USA? november
19 hvilket fotball-lag spiller hjemmekampene sine på De Kuip? Nordmennene Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes spiller for klubben. Det var på denne arenaen Norge slo Spania i fotball-EM 2000, og klubben ble i 2002 den første, og hittil eneste, som har vunnet en europacupfinale på sin egen stadion da de slo Borussia Dortmund 3-2 i UEFA-cupen. Feyenoord (som skal ta i bruk en ny arena neste år)
20 hvilke tre smaker inngår i tress-is? vanilje, sjokolade og jordbær
21 hva innebærer det å bli kanonisert? man blir erklært som helgen
22 hvilket ord på A brukes om en botanisk hage med busker og trær? Det mest kjente i vårt distrikt ligger utenfor Sviland i Sandnes kommune. arboret
23 hvem spiller rollen som Dronning Elizabeth II i de 4 siste sesongene av Netflix-serien The Crown? Hun er også kjent fra filmer som ”the favourite” og ”the father”, og fra krimserien ”broadchurch”? Olivia Colman
24 hva heter duoen som Eva Weel Skram er en del av? eva and the heartmaker
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Det holder med en av artistene. (spill ”the greatest”)  sia / kendrick lamar
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg