Quiz 23. januar 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 23 lag deltok i runde 1, 22 lag i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlagene (Ha’kke peiling og Rundt bålet) 25 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og Noldus) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 17.8 poeng.

 

RUNDE 1

1 I hvilken del av hæren skal prinsesse Ingrid Alexandra avtjene førstegangstjenesten sin?
2 hvem fikk hedersprisen under årets idrettsgalla, selv om det var en del som mente at Johan Kaggestad burde fått den?
3 i hvilken oscarvinnende animasjonsfilm fra Disney fra 2014, som senere fikk en egen tv-serie, møter vi bl.a Hiro Hamada, Baymax, Honey Lemon og Go Go Tomago?
4 fra Hiro til Hero; hvem fikk en hit med ”Holding out for a hero” for 40 år siden?
5 Hiroshima ble ødelagt under 2. verdenskrig, men har siden den gang vokst til en av flere millionbyer på den største og mest folkerike øya i Japan – hva heter den?
6 hva vil det si å være herostratisk berømt?
7 i hvilken engelsk by står det naturligvis en statue av Robin Hood?
8 Når vi først er inne på Robin Hood: lagkonkurransen i bueskyting kom på OL-programmet i 1988 for både kvinner og menn. I herreklassen har Spania, USA og Italia vunnet en gang hver, de andre 6 gullmedaljene har gått til det samme landet som har vunnet alle 9 gullene i dameklassen. Hvilket land er det som er så suverent best i bueskyting?
9 i hvilket land ble møbelkjeden Bolia etablert i år 2000?
10 slaget ved Bolia skjedde i år 469 på et sted som ligger i det som nå er Ungarn. Hvilken omstridt person har vært statsminister der siden 2010?
11 fra Bol til Bor: I tillegg til Bor så fins det 6 grunnstoff som begynner på bokstaven B. Nevn 3 av dem!
12 hvilken av superheltene fra DCs Marvel univers har blitt spilt av Jason Momoa i 4 filmer, senest i en som nå er kinoaktuell og har undertittelen ”the lost kingdom”?
13 hvilket år: Jason Momoa blir født, USA’s president Jimmy Carter blir angrepet av en illsint, svømmende kanin mens han er på fisketur, Led Zeppelin gir ut sitt siste studioalbum “In through the outdoor”, og Margaret Thatcher blir statsminister i Storbritannia. Sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill ”YMCA”)
14 Denne uka for 25 år siden lå Mariah Carey og Whitney Houston høyt på vg-lista med sangen ”when you believe”. Sangen fikk oscar for beste filmsang, og var fra en animasjonsfilm om Moses som hadde premiere i 1998. Hva het filmen?
15 Hvilke to farger brukes om de to grenene av Nilen som møtes ved Sudans hovedstad Khartoum og deretter renner sammen til Nilens utløp i Middelhavet?
16 hvilket dyr regnes som hellig i Thailand?
17 over til tegneserienes verden: hvilken André, som hadde blitt 100 år i januar i år hvis han var live, forbindes med klassiske serier som Sprint, Spiralis og Viggo?
18 dagens dato: den tidligere nederlandske fotballstjernen Arjen Robben blir 40 år i dag. Han spilte for 3 klubber i utlandet, i 3 forskjellige land, og ble seriemester minst en gang med alle 3. Hvilke 3 klubber er det snakk om?
2 poeng for alle, 1 poeng for minst 2 rette.
19 med et ord på B, hva heter den øst-europeiske suppa som er basert på rødbeter og derfor har en mørkerød farge
20 når vi først er inne på mørkerødt: hvilket symbol er i logoen til partiet Rødt?
21 hvilken fiskefamilie tilhører rødspette?
22 over til en klassisk spenningsfilm fra 1990 basert på en 40 år gammel bok: hva er Rød Oktober i filmen ”Jakten på Rød Oktober”?
23 Hvilken amerikansk artist fikk en kjempehit i fjor høst med ”paint the town red”, som var første singel fra albumet ”scarlet”?
24 i hvilket fylke ligger Rødøy kommune?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 5 uker på rad i januar og februar for 5 år siden med denne sangen? Den toppet listene i en rekke andre land også, bl.a gikk den rett til topps i USA (spill ”7 rings”)

 

RUNDE 2

1 Hvilken Marcus ble i forrige uke tidenes første astronaut med norsk statsborgerskap?
2 Tore Skoglund døde på fredag i forrige uke, 76 år gammel. Hvilket humorprogram som ble sendt fra Rorbua i Tromsø, ledet han hele 250 sendinger av fra 1987 til 2003?
3 hva het de 3 brødrene i Bee Gees til etternavn?
4 ved hvilken europeisk millionby ligger flyplassen El Prat?
5 dagens dato: på dagens dato for 120 år siden brant Ålesund ned. Hva heter artikekturstilen som preget gjenoppbyggingen av byen, og som også har gitt den sitt kallenavn?
6 hva kalles den politiske og kulturelle bevegelsen fra slutten av 1800-tallet der Hans Jæger og Christian Krogh var sentrale figurer?
7 over til basketball: fra hvilken delstat i USA kommer NBA-lagene Mavericks, Rockets og Spurs?

 

14 ranger byene Lillehammer, Namsos og Tromsø fra vest til øst!
15 Hvilken aktuell figur fra romersk mytologi var guden for porter, dører, og alle begynnelser og slutter, og ble derfor som regel avbildet med to ansikter?
16 virkelig klassisk litteratur: hvem skrev ”den guddommelige komedie” (la divina commedia) for drøye 700 år siden? Her holder det med fornavn
17 holder oss i Italia, fra hvilken by kommer fotballaget Sampdoria?
18 hvilken frukt brukes til å lage balsamicoeddik?
19 norske skole-elever blir tydeligvis bare dårligere og dårligere dess mer de måles på PISA-undersøkelser. Hva står forkortelsen PISA for i denne sammenheng?
20 det skjeve tårn i Pisa skråner for tiden nesten 4 grader. Hvilket ord på T brukes om den delen av matematikk som dreier seg om vinkler og sider i trekanter og har begreper som sinus, cosinus og tangens?
21 hvilken Alejandro har bl.a laget ”21 grams”, ”birdman” og ”the revenant”?
22 hvilket instrument er Jan Garbarek mest kjent for å spille?
23 fra garba til Gabo; i hvilket land heter hovedstaden Gaborone?
24 fra Gaborone til Toblerone: hvilket fjell skal den sjokoladen forestille?
25 lytteprøve: dere får høre en sang som lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden. To måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller, hvem hadde originalen i 1971? (spill ”behind blue eyes”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 I hvilken del av hæren skal prinsesse Ingrid Alexandra avtjene førstegangstjenesten sin? Ingeniørbataljonen (ingeniørvåpenet og ingeniørkorpset ble godtatt)
2 hvem fikk hedersprisen under årets idrettsgalla, selv om det var en del som mente at Johan Kaggestad burde fått den? Cato Zahl Pedersen
3 i hvilken oscarvinnende animasjonsfilm fra Disney fra 2014, som senere fikk en egen tv-serie, møter vi bl.a Hiro Hamada, Baymax, Honey Lemon og Go Go Tomago? Big Hero 6
4 fra Hiro til Hero; hvem fikk en hit med ”Holding out for a hero” for 40 år siden? Bonnie Tyler
5 Hiroshima ble ødelagt under 2. verdenskrig, men har siden den gang vokst til en av flere millionbyer på den største og mest folkerike øya i Japan – hva heter den? Honshu
6 hva vil det si å være herostratisk berømt? man har gjort seg kjent gjennom å gjøre noe forferdelig (beryktet ble godtatt)
7 i hvilken engelsk by står det naturligvis en statue av Robin Hood? Nottingham
8 Når vi først er inne på Robin Hood: lagkonkurransen i bueskyting kom på OL-programmet i 1988 for både kvinner og menn. I herreklassen har Spania, USA og Italia vunnet en gang hver, de andre 6 gullmedaljene har gått til det samme landet som har vunnet alle 9 gullene i dameklassen. Hvilket land er det som er så suverent best i bueskyting? sør-korea
9 i hvilket land ble møbelkjeden Bolia etablert i år 2000? Danmark
10 slaget ved Bolia skjedde i år 469 på et sted som ligger i det som nå er Ungarn. Hvilken omstridt person har vært statsminister der siden 2010? Viktor Orban
11 fra Bol til Bor: I tillegg til Bor så fins det 6 grunnstoff som begynner på bokstaven B. Nevn 3 av dem! 3 av disse: barium, berkelium, beryllium, bly, bohrium og brom
12 hvilken av superheltene fra DCs Marvel univers har blitt spilt av Jason Momoa i 4 filmer, senest i en som nå er kinoaktuell og har undertittelen ”the lost kingdom”? aquaman
13 hvilket år: Jason Momoa blir født, USA’s president Jimmy Carter blir angrepet av en illsint, svømmende kanin mens han er på fisketur, Led Zeppelin gir ut sitt siste studioalbum “In through the outdoor”, og Margaret Thatcher blir statsminister i Storbritannia. Sangen dere får høre ligger høyt på vg-lista denne uka i dette året. 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år (spill ”YMCA”) 1979
14 Denne uka for 25 år siden lå Mariah Carey og Whitney Houston høyt på vg-lista med sangen ”when you believe”. Sangen fikk oscar for beste filmsang, og var fra en animasjonsfilm om Moses som hadde premiere i 1998. Hva het filmen? Prinsen av Egypt / The Prince of Egypt
15 Hvilke to farger brukes om de to grenene av Nilen som møtes ved Sudans hovedstad Khartoum og deretter renner sammen til Nilens utløp i Middelhavet? hvit og blå
16 hvilket dyr regnes som hellig i Thailand? (hvit) elefant
17 over til tegneserienes verden: hvilken André, som hadde blitt 100 år i januar i år hvis han var live, forbindes med klassiske serier som Sprint, Spiralis og Viggo? André Franquin
18 dagens dato: den tidligere nederlandske fotballstjernen Arjen Robben blir 40 år i dag. Han spilte for 3 klubber i utlandet, i 3 forskjellige land, og ble seriemester minst en gang med alle 3. Hvilke 3 klubber er det snakk om?
2 poeng for alle, 1 poeng for minst 2 rette.
Chelsea, Real Madrid, Bayern München
19 med et ord på B, hva heter den øst-europeiske suppa som er basert på rødbeter og derfor har en mørkerød farge borsj
20 når vi først er inne på mørkerødt: hvilket symbol er i logoen til partiet Rødt? stjerne (5-tagget)
21 hvilken fiskefamilie tilhører rødspette? flyndrefamilien
22 over til en klassisk spenningsfilm fra 1990 basert på en 40 år gammel bok: hva er Rød Oktober i filmen ”Jakten på Rød Oktober”? en u-båt
23 Hvilken amerikansk artist fikk en kjempehit i fjor høst med ”paint the town red”, som var første singel fra albumet ”scarlet”? Doja Cat
24 i hvilket fylke ligger Rødøy kommune? Nordland
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 5 uker på rad i januar og februar for 5 år siden med denne sangen? Den toppet listene i en rekke andre land også, bl.a gikk den rett til topps i USA (spill ”7 rings”) Ariana Grande

 

RUNDE 2 m/svar

1 Hvilken Marcus ble i forrige uke tidenes første astronaut med norsk statsborgerskap? Marcus Wandt
2 Tore Skoglund døde på fredag i forrige uke, 76 år gammel. Hvilket humorprogram som ble sendt fra Rorbua i Tromsø, ledet han hele 250 sendinger av fra 1987 til 2003? Du skal høre mye
3 hva het de 3 brødrene i Bee Gees til etternavn? Gibb (Barry, Maurice og Robin)
4 ved hvilken europeisk millionby ligger flyplassen El Prat? Barcelona
5 dagens dato: på dagens dato for 120 år siden brant Ålesund ned. Hva heter artikekturstilen som preget gjenoppbyggingen av byen, og som også har gitt den sitt kallenavn? jugendstil
6 hva kalles den politiske og kulturelle bevegelsen fra slutten av 1800-tallet der Hans Jæger og Christian Krogh var sentrale figurer? kristiania-bohemen
7 over til basketball: fra hvilken delstat i USA kommer NBA-lagene Mavericks, Rockets og Spurs? Texas

 

svar: 8. Søregata 9. Mexico 10. Peilkan (fisken heter Pelikanål) 11. Alexis Munthe 12. Cranberries 13. Amazon

 

14 ranger byene Lillehammer, Namsos og Tromsø fra vest til øst! samme rekkefølge: Lillehammer – Namsos – Tromsø
15 Hvilken aktuell figur fra romersk mytologi var guden for porter, dører, og alle begynnelser og slutter, og ble derfor som regel avbildet med to ansikter? Janus (som har gitt navn til Januar)
16 virkelig klassisk litteratur: hvem skrev ”den guddommelige komedie” (la divina commedia) for drøye 700 år siden? Her holder det med fornavn Dante Alighieri
17 holder oss i Italia, fra hvilken by kommer fotballaget Sampdoria? Genoa
18 hvilken frukt brukes til å lage balsamicoeddik? druer
19 norske skole-elever blir tydeligvis bare dårligere og dårligere dess mer de måles på PISA-undersøkelser. Hva står forkortelsen PISA for i denne sammenheng? Programme for International Student Assessment
20 det skjeve tårn i Pisa skråner for tiden nesten 4 grader. Hvilket ord på T brukes om den delen av matematikk som dreier seg om vinkler og sider i trekanter og har begreper som sinus, cosinus og tangens? trigonometri
21 hvilken Alejandro har bl.a laget ”21 grams”, ”birdman” og ”the revenant”? Inarritu
22 hvilket instrument er Jan Garbarek mest kjent for å spille? (sopran- og tenor)saksofon
23 fra garba til Gabo; i hvilket land heter hovedstaden Gaborone? botswana
24 fra Gaborone til Toblerone: hvilket fjell skal den sjokoladen forestille? matterhorn (monte cervino)
25 lytteprøve: dere får høre en sang som lå høyt på vg-lista denne uka for 20 år siden. To måter å få poeng på. Enten: hvem hører vi, eller, hvem hadde originalen i 1971? (spill ”behind blue eyes”) Limp Bizkit, original av The Who

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg