quiz 5. november 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 20 lag deltok i runde 1, 19 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 22 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.0 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Pennyklubben) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.1 poeng.

RUNDE 1

1 hvilken rund sum passerte verdien av oljefondet i slutten av oktober (mens kåkånomics pågikk)?
2 hvilket land vant årets vm i rugby?
3 hva slags organismer er egentlig en symbiose av alger og sopp?
4 hvilken tv-serie, som har gått på nrk siden 2013, foregår i det fiktive nabolaget Granli?
5 i dag er det 60-årsdagen til artisten som for rundt 30 år siden hadde kjempesuksess med plater som “cuts like a knife”, “reckless”, “waking up the neighbours” og som til sammen har solgt over 100 millioner plater. Hvem er det snakk om?
6 hvor mange mil er jordas omkrets ved Ekvator, sånn ca? 
A) 4000 B) 5000 C) 6000 D) 7000
7 hvor mange stjerner er det i Orions belte?
8 når vi først er inne på stjerner; hvilken norsk forfatter fra 1800-tallet skrev “klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv”?
9 over til idrettsstjerner: i hviken idrett tok kinesiske Wu Minxia gull i 4 sommer-OL på rad? På grunn av skadeproblemene som ga henne kallenavnet “den skjøre jenta” bestemte hun seg for å legge opp etter OL i Rio i 2016.
10 i hvilken liten norsk by har Norsk Rakfiskfestival blitt arrangert første helga i november hvert år siden 1990?
11 nå for tiden er hun vel mest kjent som forfatter, men hvilken ministerpost hadde Anne Holt i Torbjørn Jaglands regjering?
12 hvilken plantefamilie omfatter over 20000 arter, bl.a tusenfryd, løvetann, tistel, malurt og estragon?
13 ranger de skandinaviske tronarvingene Frederik, Haakon og Victoria etter alder, fra eldst til yngst.
14 klassisk film: hvilken skuespillerske, som Suzanne Vega har skrevet en sang om, spilte rollen som sangerinnen Lola-Lola i filmen “Den blå engel” fra 1930?
15 fra klassisk film til klassisk popmusikk: hva het backingbandet til Buddy Holly? 
Dette var visstnok til inspirasjon da John Lennon og Paul McCartney valgte bandnavn.
16 Hva heter havområdet som er omgitt av Karelen i vest, Kolahalvøya i nord og Kaninhalvøya i nordøst?
17 Siddharta Gautama, som levde for ganske lenge siden, er mer kjent under hvilken ærestittel?
18 i hvilken roman av Yann Martel, som senere har blitt filmatisert, befinner en 16 år gammel gutt seg i en livbåt på Stillehavet sammen med en tiger, en sebra, en hyene og en sjimpanse?
19 som midtbanespiller scora han hele 211 mål på 648 kamper for Chelsea, og han har for tiden fin flyt som manager for klubben, hvem er det snakk om?
20 hva slags type produkt er Zendium og Sensodyne?
21 på dagens dato i 1757 stod slaget ved Rossbach mellom Preussen og Østerrike-Frankrike. Hvilken konge, som hadde et flott tilnavn, ledet den preussiske hæren i dette slaget, noe som ble sett på som et strategisk mesterverk siden man, på tross av at fienden hadde et stort tallmessig overtak, kun mistet 700 mann, mens fienden mistet ca 10000 i løpet av de to timene slaget varte? Navn og nummer, eller navn og tilnavn.
22 hvis man ser vekk fra grunnstoffene med navn som slutter på -um, så fins det 1 grunnstoff på bokstaven V, hva heter det? Grunnstoffet bør være godt kjent for folk som skyter med hagle.
23 i hvilken skrekkfilmserie handlet det som regel om den psykotiske morderen Michael Myers?
24 hvilket italiensk musikkuttrykk på S brukes om å spille på fiolin, og andre strykeinstrumenter, med løsrevet eller ”springende bue” dvs at buen ser ut til å hoppe på strengene?
25 lytteprøve: dere får høre en forhåpentligvis kjent melodi og det er to måter å få poenget på: Enten: hva heter denne melodien?, eller; hvilken film fra 1978 forbindes melodien med? (spill “cavatina”)

RUNDE 2

1 i hvilken familie, som igjen er kinoaktuell, møter vi bl.a Gomez, Morticia, Wednesday og Pugsley?
2 hvilken diktator ble nylig gravd opp og flyttet fra stedet hvor han hadde ligget siden midten av 1970-tallet? Bonuspoeng: hva heter monumentet/gravlunden som han ble flyttet fra?
3 filmfiguren Forrest Gump uttalte at han hadde kjøpt “some stocks in a new fruit company”. Hvilket selskap var det snakk om?
4 i hvilket band, som har hatt hits som “Saturday night”, “trash” og “beautiful ones”, er Brett Anderson frontfigur?
5 hvilket sted i Oppland med 7000 innbyggere har i år vedtatt at det er en by og er dermed norges ferskeste sådanne? Stedet ligger langs Gjøvikbanen, det er kjent for ammonisjonsproduksjon, og gitarhelten Ronni Le Tekrø og keeperhelten Bente Nordby kommer herfra.
6 hvilken sjøgrønn edelsten har naturlig nok et navn som betyr “havvann”?
7 renessansen var en viktig periode i kunst og arkitektur. Ordet kommer fra fransk, men hva betyr det?
14 hvem lå høyt på vg-lista, og toppet billboard 8 uker på rad, høsten for 5 år siden med sin første single, som het “all about that bass”?
15 hvilke 6 land grenser Libya til? Til hjelp kan det nevnes at første bokstav i nabolandenes navn danner ordet STATEN.
16 hvilket ord på F brukes om uthalingstaktikk for å hindre at et vedtak blir gjort? Begrepet forbindes kanskje først og fremst med amerikansk politikk
17 hvilken kjent litterær figur sier “på ridetøyet skal storfolk kjennes”?
18 siden 2004 har det hvert år blitt arrangert formel 1 løp i Kina. Ved hvilken storby foregår dette?
19 fra racerbiler til lastebiler og busser: fra hvilket land kommer storbilprodusenten IVECO (Industrial Vehicle Corporation)?
20 på dagens dato i 1962 døde 21 mennesker i gruven Esther 1 på Svalbard, noe som etterhvert fikk store politiske konsekvenser. Hva blir som regel denne ulykken kalt eller omtalt som? I 2017 spilte Kari Bremnes hovedrollen i en konspirasjonsfilm om hendelsen.
21 hvor i kroppen dannes røde og hvite blodlegemer?
22 hva er både navnet på hovedfienden i den første Justice League of America filmen, som kom i 2017, og et rockeband med tyskklingende navn som hadde stor suksess på slutten av 60-tallet med sanger som ”magic carpet ride” og “rock me” (og da har jeg ikke nevnt deres suverent mest kjente sang)?
23 i hvilken by er det mest sannsynlig at man får høre noen synge en Barcarole?
24 2 poengsspørsmål: for 60 år siden var Aralsjøen verdens fjerde største innsjø, men nå er det dessverre fint lite igjen. Det meste har i stedet blitt til en ørken, hva heter den? Ørkenen, og det som er igjen av innsjøen, er delt mellom 2 land, nevn 1 av dem!
25 lytteprøve: Dere får høre en sang, og det er to måter å få poenget på. Enten: hvem hører vi her, eller; hvilken bilprodusent bruker denne sangen i tv-reklamene sine for tiden? (spill “running with the wolves”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken rund sum passerte verdien av oljefondet i slutten av oktober (mens kåkånomics pågikk)? 10000 milliarder kroner (10 billioner)
2 hvilket land vant årets vm i rugby? sør-afrika
3 hva slags organismer er egentlig en symbiose av alger og sopp? lav
4 hvilken tv-serie, som har gått på nrk siden 2013, foregår i det fiktive nabolaget Granli? side om side
5 i dag er det 60-årsdagen til artisten som for rundt 30 år siden hadde kjempesuksess med plater som “cuts like a knife”, “reckless”, “waking up the neighbours” og som til sammen har solgt over 100 millioner plater. Hvem er det snakk om? bryan adams
6 hvor mange mil er jordas omkrets ved Ekvator, sånn ca? 
A) 4000 B) 5000 C) 6000 D) 7000
A ) 4000
7 hvor mange stjerner er det i Orions belte? 3 stk
8 når vi først er inne på stjerner; hvilken norsk forfatter fra 1800-tallet skrev “klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv”? henrik wergeland (i diktet “mig selv”)
9 over til idrettsstjerner: i hviken idrett tok kinesiske Wu Minxia gull i 4 sommer-OL på rad? På grunn av skadeproblemene som ga henne kallenavnet “den skjøre jenta” bestemte hun seg for å legge opp etter OL i Rio i 2016. stuping (synkronstup)
10 i hvilken liten norsk by har Norsk Rakfiskfestival blitt arrangert første helga i november hvert år siden 1990? fagernes
11 nå for tiden er hun vel mest kjent som forfatter, men hvilken ministerpost hadde Anne Holt i Torbjørn Jaglands regjering? justisminister (hun er utdannet jurist og har jobbet som politi)
12 hvilken plantefamilie omfatter over 20000 arter, bl.a tusenfryd, løvetann, tistel, malurt og estragon? korgplantefamilien
13 ranger de skandinaviske tronarvingene Frederik, Haakon og Victoria etter alder, fra eldst til yngst. Frederik (1968), Haakon (1973), Victoria (1977)
14 klassisk film: hvilken skuespillerske, som Suzanne Vega har skrevet en sang om, spilte rollen som sangerinnen Lola-Lola i filmen “Den blå engel” fra 1930? Marlene Dietrich
15 fra klassisk film til klassisk popmusikk: hva het backingbandet til Buddy Holly? 
Dette var visstnok til inspirasjon da John Lennon og Paul McCartney valgte bandnavn.
The Crickets
16 Hva heter havområdet som er omgitt av Karelen i vest, Kolahalvøya i nord og Kaninhalvøya i nordøst? kvitsjøen
17 Siddharta Gautama, som levde for ganske lenge siden, er mer kjent under hvilken ærestittel? Buddha
18 i hvilken roman av Yann Martel, som senere har blitt filmatisert, befinner en 16 år gammel gutt seg i en livbåt på Stillehavet sammen med en tiger, en sebra, en hyene og en sjimpanse? historien om Pi
19 som midtbanespiller scora han hele 211 mål på 648 kamper for Chelsea, og han har for tiden fin flyt som manager for klubben, hvem er det snakk om? Frank Lampard
20 hva slags type produkt er Zendium og Sensodyne? tannkrem
21 på dagens dato i 1757 stod slaget ved Rossbach mellom Preussen og Østerrike-Frankrike. Hvilken konge, som hadde et flott tilnavn, ledet den preussiske hæren i dette slaget, noe som ble sett på som et strategisk mesterverk siden man, på tross av at fienden hadde et stort tallmessig overtak, kun mistet 700 mann, mens fienden mistet ca 10000 i løpet av de to timene slaget varte? Navn og nummer, eller navn og tilnavn. Fredrik II, Fredrik den store
22 hvis man ser vekk fra grunnstoffene med navn som slutter på -um, så fins det 1 grunnstoff på bokstaven V, hva heter det? Grunnstoffet bør være godt kjent for folk som skyter med hagle. vismut
23 i hvilken skrekkfilmserie handlet det som regel om den psykotiske morderen Michael Myers? halloween
24 hvilket italiensk musikkuttrykk på S brukes om å spille på fiolin, og andre strykeinstrumenter, med løsrevet eller ”springende bue” dvs at buen ser ut til å hoppe på strengene? spiccato (godtar også saltando)
25 lytteprøve: dere får høre en forhåpentligvis kjent melodi og det er to måter å få poenget på: Enten: hva heter denne melodien?, eller; hvilken film fra 1978 forbindes melodien med? (spill “cavatina”) cavatina , fra hjortejegeren

RUNDE 2 m/svar

1 i hvilken familie, som igjen er kinoaktuell, møter vi bl.a Gomez, Morticia, Wednesday og Pugsley? addams family
2 hvilken diktator ble nylig gravd opp og flyttet fra stedet hvor han hadde ligget siden midten av 1970-tallet? Bonuspoeng: hva heter monumentet/gravlunden som han ble flyttet fra? francisco franco , de falnes dal (valle de los Caidos)
3 filmfiguren Forrest Gump uttalte at han hadde kjøpt “some stocks in a new fruit company”. Hvilket selskap var det snakk om? apple
4 i hvilket band, som har hatt hits som “Saturday night”, “trash” og “beautiful ones”, er Brett Anderson frontfigur? Suede
5 hvilket sted i Oppland med 7000 innbyggere har i år vedtatt at det er en by og er dermed norges ferskeste sådanne? Stedet ligger langs Gjøvikbanen, det er kjent for ammonisjonsproduksjon, og gitarhelten Ronni Le Tekrø og keeperhelten Bente Nordby kommer herfra. Raufoss
6 hvilken sjøgrønn edelsten har naturlig nok et navn som betyr “havvann”? akvamarin
7 renessansen var en viktig periode i kunst og arkitektur. Ordet kommer fra fransk, men hva betyr det? gjenfødelse

svar: 8. Kamil Stoch 9. Super Mario (godtar alle svar med Mario) 10. Trygve Bratteli 11. Basenji 12. Paramount 13. Recep Erdogan

14 hvem lå høyt på vg-lista, og toppet billboard 8 uker på rad, høsten for 5 år siden med sin første single, som het “all about that bass”? meghan trainor
15 hvilke 6 land grenser Libya til? Til hjelp kan det nevnes at første bokstav i nabolandenes navn danner ordet STATEN. sudan, tsjad, algerie, tunisia, egypt, niger
16 hvilket ord på F brukes om uthalingstaktikk for å hindre at et vedtak blir gjort? Begrepet forbindes kanskje først og fremst med amerikansk politikk filibuster
17 hvilken kjent litterær figur sier “på ridetøyet skal storfolk kjennes”? peer gynt (idet han kommer ridende på en gris)
18 siden 2004 har det hvert år blitt arrangert formel 1 løp i Kina. Ved hvilken storby foregår dette? shanghai (i forstaden Jiading som har 1,5 mill innb))
19 fra racerbiler til lastebiler og busser: fra hvilket land kommer storbilprodusenten IVECO (Industrial Vehicle Corporation)? Italia (hovedkontor i Torino)
20 på dagens dato i 1962 døde 21 mennesker i gruven Esther 1 på Svalbard, noe som etterhvert fikk store politiske konsekvenser. Hva blir som regel denne ulykken kalt eller omtalt som? I 2017 spilte Kari Bremnes hovedrollen i en konspirasjonsfilm om hendelsen. Kings Bay-ulykken
21 hvor i kroppen dannes røde og hvite blodlegemer? i beinmargen
22 hva er både navnet på hovedfienden i den første Justice League of America filmen, som kom i 2017, og et rockeband med tyskklingende navn som hadde stor suksess på slutten av 60-tallet med sanger som ”magic carpet ride” og “rock me” (og da har jeg ikke nevnt deres suverent mest kjente sang)? steppenwolf
23 i hvilken by er det mest sannsynlig at man får høre noen synge en Barcarole? i Venezia (det er sangen en gondolier synger)
24 2 poengsspørsmål: for 60 år siden var Aralsjøen verdens fjerde største innsjø, men nå er det dessverre fint lite igjen. Det meste har i stedet blitt til en ørken, hva heter den? Ørkenen, og det som er igjen av innsjøen, er delt mellom 2 land, nevn 1 av dem! Ørkenen heter Aralkum, og er delt mellom Kasakhstan og Usbekistan
25 lytteprøve: Dere får høre en sang, og det er to måter å få poenget på. Enten: hvem hører vi her, eller; hvilken bilprodusent bruker denne sangen i tv-reklamene sine for tiden? (spill “running with the wolves”) aurora , renault (zoe)

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg