quiz 28. januar 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 16 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Biff) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.2 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Jonny Bodas vita hanskar) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 15.5 poeng.

RUNDE 1

1 Stavanger har nå blitt Norges største sauekommune, så da passer det å spørre om hvilken sauerase som er den mest utbredte i verden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på sirkus.
2 hvilket norsk fylke kommer nå sist i alfabetet?
3 hvilket ord på A brukes ofte om sisteetappen på en stafett?
4 hvilken farge har Historie-kategorien i Trivial Pursuit?
5 hvem var president i USA da landet arrangerte vm i fotball for herrer?
6 hvilken kroppsdel heter lingua på latin?
7 hvem spiller rollen som julenisse i spillefilmene om Snekker Andersen og Julenissen?
8 hva heter de to medlemmene i pop-duoen Karpe? Fornavn holder.
9 Hva heter hovedstaden i den dominikanske republikk?
10 på dagens dato i 1896 ble Walter Peckham den første i verden til å bli bøtelagt for å ha gjort hvilken straffbar handling?
11 under hvilket navn er tegneseriefiguren Michael Donovan kjent, dette er også navnet på tegneserien?
12 hva heter løypa hvor det berømte Hahnenkammrennet i Kitzbühel foregår? Svaret er et tysk ord/begrep
13 hvilket år: Gardermoen blir hovedflyplass, norske småbarnsforeldre kan få kontantstøtte for første gang og hotel cæsar har premiere på tv2. Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i det året man skal fram til. (spill ”nobody’s wife”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år.
14 over til en norsk oppfinnelse fra 1959: Hva står H-en for i H-vinduet?
15 Han var sønn av Pipin den yngre, har blitt kalt for “Europas far”, var konge av frankerne fra 768, konge av langobardene fra 774, tysk-romersk keiser fra 800, og døde på dagens dato i 814, hvem er det snakk om?
16 hva slags levende skapning er en karett? 
A) edderkopp B) flaggermus C) hund D) skilpadde
17 over til den fiktive verden, nevn navnet på en av de to ungene til Padme Amidala?
18 i dag fyller Nick Carter 40 år. Selv om han har gitt ut flere soloplater, huskes han nok fortsatt best for innsatsen i hvilket boyband?
19 i hvilket land ligger øya Salsette, som med sine 15 millioner innbyggere fordelt på 600 km2 er en av verdens tettest befolkede øyer?
20 Fra hvilket språk har vi fått ordet tsunami?
21 hva het den nederlandske kunstgruppen som ble dannet av Theo van Doesburg i 1917? Dette var også navnet på den andre plata til White Stripes
22 verdens lengste ishockeykamp varte i 8 timer og 32 minutter (inkludert pauser), og ble ikke avgjort før i 11. periode. Hvilke to norske lag spilte denne kampen i mars 2017? 1 poeng per korrekt lag.
23 hvilket opprinnelig italiensk klesmerke, som nå holder til i USA, har tatt navnet sitt fra det finske ordet for polarsirkel og er kjent for å pryde klærne sine med norske flagg?
24 hvilket rike ble styrt fra Topkapipalasset fra 1465 til 1853? I dag er palasset et museum hvor man bl.a oppbevarer flere relikvier som skal ha tilhørt profeten Muhammed.
25 lytteprøve: dere får høre en innspilling fra 1996. det er en coverversjon av en forhåpentligvis kjent 50 år gammel sang. To måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hvem hadde originalen? (spill ”iron man”)

RUNDE 2

1 “sjelden fugl i sandnes” stod det på framsida av Aftenbladet for et par uker siden. Hvilken vakker fugl har funnet seg til rette i Sandvedparken? På engelsk deler forresten fuglen navn med et indisk ølmerke.
2 oscar-nominasjonene ble nylig offentliggjort, og det norske håpet er i klassen beste originalsang hvor artisten Aurora synger på en av de nominerte sangene. Hva heter den sangen, eller hvilken film er den hentet fra?
3 hva er navnet man har gitt det nye skumle viruset som man antar stammer fra den kinesiske byen Wuhan? Navnet man sikkert få noen til å tenke på jordbær.
4 I dag fyller Hamad bin Isa Al Khalifa 70 år. I hvilket land har han sittet på tronen siden 1999? Først som emir, men siden 2002 som landets første konge.
5 hva står A-en for i forkortelsen ADHD? Svaret er et engelsk ord
6 hvilken sang spilles på slutten av de to første “die hard”-filmene?
7 betyr musikkuttrykket allegro hurtig eller sakte?
14 hva het hunden som for drøye 60 år siden ble det første pattedyret som gikk i bane rundt jorda?
15 hvilken mer enn 1000 år gammel kinesisk oppfinnelse består av trekull, salpeter og svovel?
16 i hvilken barnetv-serie fra 80-tallet fikk Gobo ofte postkort fra onkel Reisende Mac?
17 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “pinne for landet”?
18 hva heter stredet som deler Istanbul i en europeisk og en asiatisk del?
19 hvilket fabeldyr blir som regel framstilt som en oppreist blanding av slange, drage og hane med krone, et drepende blikk og etsende pust?
20 hva het den siste boka Ari Behn ga ut?
21 hva er den nye arbeidsplassen til Erling Braut Haaland, eller med andre ord: hva heter hjemmebanen til Borussia Dortmund?
22 hva er capellini, pappardelle og rigatoni eksempler på?
23 hvilket av disse årstallene levde Snorre Sturlason? A) 1200 B) 1300 C) 1400
24 det fins tre grader av tussmørke. Det ene er alminnelig tussmørke som inntreffer når sola står mindre enn 6 grader under horisonten, nevn en av de andre typene av tussmørke!
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker fra Rollong Stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”, hvem hører vi her (spill “Lola”)?

RUNDE 1 m/svar

1 Stavanger har nå blitt Norges største sauekommune, så da passer det å spørre om hvilken sauerase som er den mest utbredte i verden? Navnet kan sikkert få noen til å tenke på sirkus. Merino
2 hvilket norsk fylke kommer nå sist i alfabetet? Viken
3 hvilket ord på A brukes ofte om sisteetappen på en stafett? ankeretappen
4 hvilken farge har Historie-kategorien i Trivial Pursuit? gul
5 hvem var president i USA da landet arrangerte vm i fotball for herrer? bill clinton
6 hvilken kroppsdel heter lingua på latin? tunga
7 hvem spiller rollen som julenisse i spillefilmene om Snekker Andersen og Julenissen? anders baasmo christiansen
8 hva heter de to medlemmene i pop-duoen Karpe? Fornavn holder. Chirag og Magdi
9 Hva heter hovedstaden i den dominikanske republikk? santo domingo
10 på dagens dato i 1896 ble Walter Peckham den første i verden til å bli bøtelagt for å ha gjort hvilken straffbar handling? kjøre for fort (hadde over 4 ganger lovlig hastighet da han ble målt til avsindige 13 km/t i en 3 km/t sone 🙂  )
11 under hvilket navn er tegneseriefiguren Michael Donovan kjent, dette er også navnet på tegneserien? blueberry
12 hva heter løypa hvor det berømte Hahnenkammrennet i Kitzbühel foregår? Svaret er et tysk ord/begrep die streif
13 hvilket år: Gardermoen blir hovedflyplass, norske småbarnsforeldre kan få kontantstøtte for første gang og hotel cæsar har premiere på tv2. Sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka i det året man skal fram til. (spill ”nobody’s wife”). 2 poeng for å treffe akkurat, 1 poeng hvis man bommer med 1 år. 1998
14 over til en norsk oppfinnelse fra 1959: Hva står H-en for i H-vinduet? husmor
15 Han var sønn av Pipin den yngre, har blitt kalt for “Europas far”, var konge av frankerne fra 768, konge av langobardene fra 774, tysk-romersk keiser fra 800, og døde på dagens dato i 814, hvem er det snakk om? Karl den store, godtar Karl den 1, og også Charlemagne
16 hva slags levende skapning er en karett? 
A) edderkopp B) flaggermus C) hund D) skilpadde
D) skilpadde
17 over til den fiktive verden, nevn navnet på en av de to ungene til Padme Amidala? Luke Skywalker eller Prinsesse Leia / Leia Organa
18 i dag fyller Nick Carter 40 år. Selv om han har gitt ut flere soloplater, huskes han nok fortsatt best for innsatsen i hvilket boyband? backstreet boys
19 i hvilket land ligger øya Salsette, som med sine 15 millioner innbyggere fordelt på 600 km2 er en av verdens tettest befolkede øyer? india (Mumbay ligger på denne øya)
20 Fra hvilket språk har vi fått ordet tsunami? japansk
21 hva het den nederlandske kunstgruppen som ble dannet av Theo van Doesburg i 1917? Dette var også navnet på den andre plata til White Stripes de stijl
22 verdens lengste ishockeykamp varte i 8 timer og 32 minutter (inkludert pauser), og ble ikke avgjort før i 11. periode. Hvilke to norske lag spilte denne kampen i mars 2017? 1 poeng per korrekt lag. storhamar og sparta
23 hvilket opprinnelig italiensk klesmerke, som nå holder til i USA, har tatt navnet sitt fra det finske ordet for polarsirkel og er kjent for å pryde klærne sine med norske flagg? napapijri
24 hvilket rike ble styrt fra Topkapipalasset fra 1465 til 1853? I dag er palasset et museum hvor man bl.a oppbevarer flere relikvier som skal ha tilhørt profeten Muhammed. det osmanske / ottomanske riket (godtar Tyrkia)
25 lytteprøve: dere får høre en innspilling fra 1996. det er en coverversjon av en forhåpentligvis kjent 50 år gammel sang. To måter å få poeng på: A) hvem hører vi her, eller B) hvem hadde originalen? (spill ”iron man”) A) cardigans B) black sabbath

RUNDE 2 m/svar

1 “sjelden fugl i sandnes” stod det på framsida av Aftenbladet for et par uker siden. Hvilken vakker fugl har funnet seg til rette i Sandvedparken? På engelsk deler forresten fuglen navn med et indisk ølmerke. isfugl (kingfisher)
2 oscar-nominasjonene ble nylig offentliggjort, og det norske håpet er i klassen beste originalsang hvor artisten Aurora synger på en av de nominerte sangene. Hva heter den sangen, eller hvilken film er den hentet fra? into the unknown , frost 2
3 hva er navnet man har gitt det nye skumle viruset som man antar stammer fra den kinesiske byen Wuhan? Navnet man sikkert få noen til å tenke på jordbær. corona
4 I dag fyller Hamad bin Isa Al Khalifa 70 år. I hvilket land har han sittet på tronen siden 1999? Først som emir, men siden 2002 som landets første konge. Bahrain
5 hva står A-en for i forkortelsen ADHD? Svaret er et engelsk ord attention
6 hvilken sang spilles på slutten av de to første “die hard”-filmene? let it snow, let it snow, let it snow
7 betyr musikkuttrykket allegro hurtig eller sakte? hurtig

svar: 8. Niger 9. Frankrike 10. Mark Rothko 11. Hurtigløp på skøyter 
12. Physalis / Ananaskirsebær 13. A clockwork orange (den mekaniske appelsin)

14 hva het hunden som for drøye 60 år siden ble det første pattedyret som gikk i bane rundt jorda? Laika
15 hvilken mer enn 1000 år gammel kinesisk oppfinnelse består av trekull, salpeter og svovel? krutt
16 i hvilken barnetv-serie fra 80-tallet fikk Gobo ofte postkort fra onkel Reisende Mac? fragglene
17 hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med sangen “pinne for landet”? freddy kalas
18 hva heter stredet som deler Istanbul i en europeisk og en asiatisk del? bosporos
19 hvilket fabeldyr blir som regel framstilt som en oppreist blanding av slange, drage og hane med krone, et drepende blikk og etsende pust? basilisk
20 hva het den siste boka Ari Behn ga ut? inferno
21 hva er den nye arbeidsplassen til Erling Braut Haaland, eller med andre ord: hva heter hjemmebanen til Borussia Dortmund? signal iduna park / westfalen stadion
22 hva er capellini, pappardelle og rigatoni eksempler på? pastatyper
23 hvilket av disse årstallene levde Snorre Sturlason? A) 1200 B) 1300 C) 1400 A) 1200 (1179 – 1241)
24 det fins tre grader av tussmørke. Det ene er alminnelig tussmørke som inntreffer når sola står mindre enn 6 grader under horisonten, nevn en av de andre typene av tussmørke! nautisk , astronomisk
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker fra Rollong Stone magazines liste ”500 greatest songs of all time”, hvem hører vi her (spill “Lola”)? kinks
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg