quiz 27. juli 2021

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 10 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 19.9 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og Vestre Bergeland Boldclub) 24 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 19.0 poeng

RUNDE 1

1 i hvilket fylke ligger Repparfjorden, hvor aksjonister lenket seg fast til anleggsmaskiner i forrige uke?
2 hvilket lag vant årets sluttspill i NBA? Dette var lagets første triumf på 50 år.
3 hvilken stavangerfødt artist, som bodde i Sverige store deler av sitt voksne liv, fikk en stor hit på slutten av 60-tallet med ”tio tusen røda rosor”? Han ble tildelt Siddisprisen i 1977.
4 i hvilket land ligger Cádiz, som ble grunnlagt av fønikerne for ca 3000 år siden og muligens er vest-europas eldste by?
5 hva er det greske ordet for tallet 1000? Ordet brukes også i norsk dagligtale.
6 hvilken rumensk turner ble historisk i 1976 da hun ble den første til å oppnå toppscoren 10 i en olympisk konkurranse?
7 hvilken kunstner, som først ble berømt etter sin død, skjøt seg selv på dagens dato i 1890 og døde 2 dager etter? Det fins et museum tilegnet ham i Amsterdam.
8 hva er Ryde, Tier og Voi eksempler på?
9 hvem var landbruksminister i Norge da det var eggemangel før påska i 2004, og sa at problemet hadde vært løst hvis hver mann hadde sin egen høne? Et par år tidligere beriket han det norske språket med begrepet ”harryhandel”.
10 hva kalles en sammensmeltning av to lette atomkjerner til en tyngre? Begrepet brukes også i næringslivet.
11 hvilket musikkorientert konkurranseprogram på TV2 har hentet navnet sitt fra en norsk popklassiker fra 80-tallet, og har Silya Nymoen og Jacob Schøyen Andersen som faste deltakere?
12 hva er Skottlands nasjonalinstrument? Instrumentet er ikke så veldig ofte å høre i dagens populærmusikk, men det fins unntak, som f.eks AC/DC-klassikeren ”it’s a long way to the top if you wanna rock n roll”.
13 på fredag i forrige uke var det nøyaktig ti år siden Amy Winehouse døde, bare 27 år gammel. Hva het hennes andre og klart mest kjente plate? Albumet kom ut for 15 år siden, og det har blitt solgt i over 16 millioner eksemplar på verdensbasis (spill ”rehab”)
14 hva er det største landet som i sin helhet ligger sør for ekvator?
15 hvilken superhelt er også kjent under navnet Clark Kent?
16 hvilken amerikansk forfatter, som fikk nobelprisen i litteratur i 1993, skrev bl.a ”sangen om Salomon”, ”elskede” og ”jazz”? Hun døde i 2019, 88 år gammel.
17 Over til friidrett: Fra hvilket land kommer Letesenbet Gidey, som i løpet av det siste året har satt ny verdensrekord på både 5000 og 10000 meter for kvinner?
18 hva er baidu, yandex og duckduckgo eksempler på? De er alle blant de ti mest brukte på verdensbasis.
19 hvilken norsk konge falt i slaget ved Svolder?
20 for ti år siden markerte det norske patentstyret at de var 100 år, bl.a ved å la nitimens lyttere kåre norges viktigste oppfinnelse. Oppfinnelsen som vant, med klar margin, ble gjort i 1903, og dannet bl.a grunnlaget for en stor norsk bedrift. Hvilken oppfinnelse er det snakk om?
21 hva het filmserien fra 60- og 70-tallet med Peter Sellers i hovedrollen som den håpløse inspektør Clouseau?
22 i forbindelse med at det i høst skal gis ut en hyllestplate for Knutsen og Ludvigsen, passer det fint å spørre om hva Knutsen og Ludvigsen egentlig het? Det holder med etternavn, og hvis det hjelper var fornavnene Øystein og Gustav.
23 I hvilket land heter hovedstaden Juba? Landet kan markere et selvstendighetsjubileum nå i juli.
24 hvilke fisker, i nålefiskfamilien, svømmer oppreist og heter hippocampus på latin? De finnes ikke i norske farvann.
25 lytteprøve: denne sangen har ligget høyt på vg-lista helt siden mars i år, hvem hører vi? 1 poeng per korrekt artist/band (spill ”den fineste chevy’n”)

RUNDE 2

1 Tananger-jenta Anne Vilde Tuxen var en av de to norske flaggbærerne under åpningsseremonien i årets OL, i hvilken idrett skal hun delta?
2 flere rikinger har brukt noen av pengene sine på turer til verdensrommet i det siste, bl.a Richard Branson og Jeff Bezos. Hvilken skuespiller hadde kjøpt seg billett til Richard Bransons romfergetur, men ble nektet av kona å reise?
3 hvilken fjord krysser man dersom man tar ferge fra Flakk til Rørvik?
4 Denne personen het egentlig Erik Welsz, ble født i Budapest i 1874 og døde i Detroit for 95 år siden. Han er sannsynligvis tidenes mest kjente såkalte utbryterartist. Kunsternavnet hans hadde like initialer, hva var etternavnet i kunstnernavnet hans?
5 hvilken irsk dikter, forfatter og dramatiker skrev romanen “Bildet av Dorian Gray”, som kom ut for 130 år siden?
6 De tre store innen herretennis det siste drøye tiåret er utvilsomt Djokovic, Federer og Nadal, som nå har vunnet hele 20 grand slam turneringer hver. Av de siste 40 grand slam turneringene som har vært arrangert har de vunnet hele 32. 2 andre spillere har klart å vinne 3 hver av de resterende 8, hva heter de? Hvis det hjelper kommer begge fra land som begynner på S, og de er fortsatt aktive. 1 poeng per korrekt svar
7 hvilken frukt heter citrus sinensis på latin?
14 hva heter den italienske hetvinen man etter tradisjonen skal bruke når man lager desserten zabaglione? Den har navn etter en by som ligger helt vest på Sicilia.
15 hvilket italiensk ord brukes om teksten til en opera?
16 forrige uke fylte fotballhelten Erik ”Myggen” Mykland 50 år. Hvilken klubb spilte han klart flest kamper for (som seniorspiller så klart)?
17 da han var på sitt mest populære hadde Myggen til og med sin egen iskrem, nevn en av smakene den hadde!
18 på dagens dato for 100 år siden fant forskere ved Universitetet i Toronto ut hvilket hormon som regulerer blodsukkernivået, noe som har berget livet til veldig mange med sukkersyke etterpå. Hvilket hormon er det snakk om?
19 I hvilken netflix-serie, som hadde premiere i 2017, møter man ekteparet Wendy og Martin Byrde som driver pengevasking for et narkotika-kartell? Jason Bateman spiller en av hovedrollene og står også for regien.
20 ved hvilken by nordøst i Frankrike døde ca 300000 tyske og franske soldater i et slag som varte nesten hele 1916?
21 1. august er det 40 år siden MTV viste sin aller første video, hvilken var det?
22 Se vekk i fra Svalbard: hva er den største øya i Norge uten noen av bokstavene Ø, Y eller A i navnet? Øya har 22000 innbyggere og vil på en vanlig liste over største øyer i Norge ligge på 17. plass.
23 hvilken nobelprisvinner i litteratur skrev teaterstykket ”en lang dags ferd mot natt” for 80 år siden?
24 den kjente marius-genseren er oppkalt etter Marius Eriksen, i hvilken idrett representerte han Norge i OL i 1948?
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i hele 16 uker på rad for 40 år siden, og ble den store hiten fra artistens debutalbum. Hva heter artisten, og hva het debutalbumet? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”svake mennesker”)

RUNDE 1 m/svar

1 i hvilket fylke ligger Repparfjorden, hvor aksjonister lenket seg fast til anleggsmaskiner i forrige uke? Troms og Finnmark (godtar Finnmark)
2 hvilket lag vant årets sluttspill i NBA? Dette var lagets første triumf på 50 år. Milwaukee Bucks
3 hvilken stavangerfødt artist, som bodde i Sverige store deler av sitt voksne liv, fikk en stor hit på slutten av 60-tallet med ”tio tusen røda rosor”? Han ble tildelt Siddisprisen i 1977. Jan Høiland
4 i hvilket land ligger Cádiz, som ble grunnlagt av fønikerne for ca 3000 år siden og muligens er vest-europas eldste by? spania
5 hva er det greske ordet for tallet 1000? Ordet brukes også i norsk dagligtale. Kilo
6 hvilken rumensk turner ble historisk i 1976 da hun ble den første til å oppnå toppscoren 10 i en olympisk konkurranse? nadia comanechi
7 hvilken kunstner, som først ble berømt etter sin død, skjøt seg selv på dagens dato i 1890 og døde 2 dager etter? Det fins et museum tilegnet ham i Amsterdam. vincent van gogh
8 hva er Ryde, Tier og Voi eksempler på? firmaer som driver med utleie av el.sparkesykler
9 hvem var landbruksminister i Norge da det var eggemangel før påska i 2004, og sa at problemet hadde vært løst hvis hver mann hadde sin egen høne? Et par år tidligere beriket han det norske språket med begrepet ”harryhandel”. lars sponheim
10 hva kalles en sammensmeltning av to lette atomkjerner til en tyngre? Begrepet brukes også i næringslivet. fusjon
11 hvilket musikkorientert konkurranseprogram på TV2 har hentet navnet sitt fra en norsk popklassiker fra 80-tallet, og har Silya Nymoen og Jacob Schøyen Andersen som faste deltakere? den du veit
12 hva er Skottlands nasjonalinstrument? Instrumentet er ikke så veldig ofte å høre i dagens populærmusikk, men det fins unntak, som f.eks AC/DC-klassikeren ”it’s a long way to the top if you wanna rock n roll”. sekkepipe
13 på fredag i forrige uke var det nøyaktig ti år siden Amy Winehouse døde, bare 27 år gammel. Hva het hennes andre og klart mest kjente plate? Albumet kom ut for 15 år siden, og det har blitt solgt i over 16 millioner eksemplar på verdensbasis (spill ”rehab”) Back to black
14 hva er det største landet som i sin helhet ligger sør for ekvator? australia
15 hvilken superhelt er også kjent under navnet Clark Kent? supermann
16 hvilken amerikansk forfatter, som fikk nobelprisen i litteratur i 1993, skrev bl.a ”sangen om Salomon”, ”elskede” og ”jazz”? Hun døde i 2019, 88 år gammel. Toni Morrison
17 Over til friidrett: Fra hvilket land kommer Letesenbet Gidey, som i løpet av det siste året har satt ny verdensrekord på både 5000 og 10000 meter for kvinner? Etiopia
18 hva er baidu, yandex og duckduckgo eksempler på? De er alle blant de ti mest brukte på verdensbasis. søkemotorer (på internett)
19 hvilken norsk konge falt i slaget ved Svolder? olav tryggvason (olav I)
20 for ti år siden markerte det norske patentstyret at de var 100 år, bl.a ved å la nitimens lyttere kåre norges viktigste oppfinnelse. Oppfinnelsen som vant, med klar margin, ble gjort i 1903, og dannet bl.a grunnlaget for en stor norsk bedrift. Hvilken oppfinnelse er det snakk om? kunstgjødsel
21 hva het filmserien fra 60- og 70-tallet med Peter Sellers i hovedrollen som den håpløse inspektør Clouseau? posa panter / pink panther
22 i forbindelse med at det i høst skal gis ut en hyllestplate for Knutsen og Ludvigsen, passer det fint å spørre om hva Knutsen og Ludvigsen egentlig het? Det holder med etternavn, og hvis det hjelper var fornavnene Øystein og Gustav. Dolmen, Lorentzen
23 I hvilket land heter hovedstaden Juba? Landet kan markere et selvstendighetsjubileum nå i juli. Sør sudan (som nå er 10 år)
24 hvilke fisker, i nålefiskfamilien, svømmer oppreist og heter hippocampus på latin? De finnes ikke i norske farvann. sjøhester
25 lytteprøve: denne sangen har ligget høyt på vg-lista helt siden mars i år, hvem hører vi? 1 poeng per korrekt artist/band (spill ”den fineste chevy’n”) maria mena og halva priset (godtar katastrofe istf halva priset)

RUNDE 2 m/svar

1 Tananger-jenta Anne Vilde Tuxen var en av de to norske flaggbærerne under åpningsseremonien i årets OL, i hvilken idrett skal hun delta? stuping
2 flere rikinger har brukt noen av pengene sine på turer til verdensrommet i det siste, bl.a Richard Branson og Jeff Bezos. Hvilken skuespiller hadde kjøpt seg billett til Richard Bransons romfergetur, men ble nektet av kona å reise? Ashton Kutcher
3 hvilken fjord krysser man dersom man tar ferge fra Flakk til Rørvik? trondheimsfjorden
4 Denne personen het egentlig Erik Welsz, ble født i Budapest i 1874 og døde i Detroit for 95 år siden. Han er sannsynligvis tidenes mest kjente såkalte utbryterartist. Kunsternavnet hans hadde like initialer, hva var etternavnet i kunstnernavnet hans? (Harry) Houdini (senest i 2019 var det en tryllekunstner i India som druknet da han skulle gjenskape et såkalt Houdini-triks)
5 hvilken irsk dikter, forfatter og dramatiker skrev romanen “Bildet av Dorian Gray”, som kom ut for 130 år siden? Oscar Wilde (dette var faktisk den eneste romanen han skrev)
6 De tre store innen herretennis det siste drøye tiåret er utvilsomt Djokovic, Federer og Nadal, som nå har vunnet hele 20 grand slam turneringer hver. Av de siste 40 grand slam turneringene som har vært arrangert har de vunnet hele 32. 2 andre spillere har klart å vinne 3 hver av de resterende 8, hva heter de? Hvis det hjelper kommer begge fra land som begynner på S, og de er fortsatt aktive. 1 poeng per korrekt svar Andy Murray, Stan Wawrinka
7 hvilken frukt heter citrus sinensis på latin? appelsin

svar: 8. Finland 9. Elefantfot 10. Prometheus 11. Taylor Swift 
12. Madagaskar 13. Osama Bin Laden

14 hva heter den italienske hetvinen man etter tradisjonen skal bruke når man lager desserten zabaglione? Den har navn etter en by som ligger helt vest på Sicilia. marsala
15 hvilket italiensk ord brukes om teksten til en opera? libretto
16 forrige uke fylte fotballhelten Erik ”Myggen” Mykland 50 år. Hvilken klubb spilte han klart flest kamper for (som seniorspiller så klart)? IK Start
17 da han var på sitt mest populære hadde Myggen til og med sin egen iskrem, nevn en av smakene den hadde! jordbær, vanilje (og lakris-trekk)
18 på dagens dato for 100 år siden fant forskere ved Universitetet i Toronto ut hvilket hormon som regulerer blodsukkernivået, noe som har berget livet til veldig mange med sukkersyke etterpå. Hvilket hormon er det snakk om? insulin
19 I hvilken netflix-serie, som hadde premiere i 2017, møter man ekteparet Wendy og Martin Byrde som driver pengevasking for et narkotika-kartell? Jason Bateman spiller en av hovedrollene og står også for regien. Ozark
20 ved hvilken by nordøst i Frankrike døde ca 300000 tyske og franske soldater i et slag som varte nesten hele 1916? Verdun
21 1. august er det 40 år siden MTV viste sin aller første video, hvilken var det? video killed the radio star
22 Se vekk i fra Svalbard: hva er den største øya i Norge uten noen av bokstavene Ø, Y eller A i navnet? Øya har 22000 innbyggere og vil på en vanlig liste over største øyer i Norge ligge på 17. plass. stord
23 hvilken nobelprisvinner i litteratur skrev teaterstykket ”en lang dags ferd mot natt” for 80 år siden? eugene o’neill (stykket ble faktisk ikke fremført før etter hans død)
24 den kjente marius-genseren er oppkalt etter Marius Eriksen, i hvilken idrett representerte han Norge i OL i 1948? alpint (var regjerende norgesmester i slalåm)
25 lytteprøve: dette er en sang som toppet vg-lista i hele 16 uker på rad for 40 år siden, og ble den store hiten fra artistens debutalbum. Hva heter artisten, og hva het debutalbumet? 1 poeng per korrekt svar. (spill ”svake mennesker”) Jannicke (Gry Jannicke Jarlum), Min stil
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg