quiz 7. juni 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 12 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.8.
I en litt vrien runde 2 hadde vinnerlaget (JBVH) 21 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 16.0 poeng.

RUNDE 1

1 verdens største sjakkbrett ble avduket i Bjergstedparken i helga, hvor høye er kongebrikkene på dette 144 m² store brettet? (± 10%)
2 hva skal vi nordmenn begynne å kalle Hvite-Russland nå?
3 undertittelen til den nye Top Gun-filmen er det samme som kallenavnet til rollefiguren Tom Cruise spiller i filmene, hva er det? Dette er også navnet på en westernfilm med Mel Gibson og Jodie Foster i hovedrollene.
4 hvem er plateaktuell med dobbeltalbumet ”Mr. Morale and the big steppers”, hans første utgivelse siden ”Damn” kom ut i 2017?
5 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Tiber?
6 et spørsmål i anledning Sola Airshow til helga: han var døpt Manfred von Richthofen, levde fra 1892 til 1918 og var en mester i lufta, hva ble han kalt?
7 hva het hunden i Anne Cath Vestlys fortellinger om Mormor og de åtte ungene?
8 Hva heter hundesporten der hunden, ved hjelp av kommandoer fra en hundefører, skal gjennom en løype med forskjellige hindre som den skal passere i riktig rekkefølge, med færrest mulig feil og på kortest mulig tid?
9 hvilken type etablissement er Sayso, som man finner en rekke steder i Norge, bl.a på Kvadrat og Amfi Madla ?
10 Peggy Hessen Følsvik er nå formelt valgt til leder av LO, som den 3. dama gjennom tidene, men hvem ble i 2001 den første kvinnelige leder av LO? Vedkommende var, ifølge seg selv, ingen pusekatt.
11 hva er en krøkle? A) Fisk B) Fugl C) Insekt D) Plante
12 hva slags dyr er Jimmy i animasjonsfilmen ”slipp Jimmy fri” fra 2006?
13 årstall: Tsjekkia, Ungarn og Polen blir med i NATO, NATO går til krig mot Jugoslavia, oljemuseet åpner, den første Matrix filmen har premiere, hurtigbåten MS Sleipner forliser, Per Aabel dør, Girl in Red blir født, sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka dette året. 2 p for å treffe akkurat, 1 p hvis man bommer med 1 år (spill ”livin’ la vida loca”)
14 på dagens dato for 40 år siden ble huset som Elvis Presley bodde i fra 1957 til han døde i 1977 åpnet for publikum. Hva kalles dette huset?
15 hvilket tettsted, som har 15000 innbyggere og gav seg selv bystatus i 1996, regnes som regionsenter for Østerdalen?
16 hvilket ord på Ø er mer vanlig å bruke på norsk for et arkipel?
17 hvilket ord på S brukes om stativet som kunstnere har maleriene på mens de arbeider med dem?
18 hvilken fotball-legende er den eneste som har vært på et vinnende lag i finalen i champions league og/eller serievinnercupen i fotball i 3 forskjellige tiår? Hvis det hjelper spilte han for den samme klubben i alle finalene.
19 hvilket brennevin brukes i drinken mojito?
20 i hvilket stort land har Narendra Modi vært statsminister siden 2014?
21 med et navn som betyr ”i surdeig” på gresk, hva kalles biologiske katalysatorer som er virksomme i levende organismer? Det finnes over 3000 slike, noen av de mest kjente er pepsin, laktase og gjær.
22 i hvilken berømt science fiction film foregår mye av handlingen om bord på Discovery One, et romskip som blir styrt av computeren HAL?
23 når vi først er inne på science fiction og datamaskiner: hvilket band ga ut plata ”OK Computer” for 25 år siden?
24 Hva heter den delen av Middelhavet som ligger mellom Italia, Albania og Hellas?
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”malibu”)

RUNDE 2

1 det har vært langhelg i Storbritannia for å markere dronning Elizabeth IIs platinajubileum. Hva er det kjemiske symbolet til platina?
2 Elitelagene til Viking Håndball og SIF Håndball slår seg fra neste sesong sammen, hva er navnet på det nye laget?
3 hva er hovedinstrumentet til Leif Ove Andsnes?
4 fra Andsnes til Avaldsnes. Fra 1837 til 1965 var Avaldsnes en egen kommune. I 1965 ble den delt i to, den vestre delen ble en del av Karmøy kommune, mens den østre delen ble en del av hvilken nyopprettet Rogalandskommune som i dag har 11000 innbyggere?
5 vi holder oss på Avaldsnes. Hva er Jomfru Marias synål, som befinner seg på nordsiden av Avaldsnes kirke?
6 hvilket stort norsk firma har tatt navnet sitt etter et norrønt ord som betydde ”godt år”?
7 fra hvilket land kommer bildekkprodusenten Goodyear?
14 i tillegg til øystaten Sao Tome og Principe, går ekvator gjennom 6 land på det afrikanske “fastlandet”, nevn 3 av disse! For at ikke for mange skal gå i fella, kan jeg nevne at Ekvatorial Guinea ikke er et av dem… (2 poeng for 3 rette, 1 poeng for 2)
15 hva kalles hodeplagget som mannlige sikher bruker?
16 i hvilket kjent teaterstykke av Shakespeare møter man på figurene Rosenkrantz og Gyldenstern, som skal spionere på og drepe hovedpersonen, men ender opp med å bli drept selv?
17 I hvilken idrett har canadiske Patrick Chan og amerikanske Nathan Chen vunnet 5 av de ti siste verdensmesterskapene? Hvis det hjelper så tok Nathan Chen OL-gull i Beijing i år.
18 hva het den håndholdte spillkonsollen til Nintendo som ble lansert i Europa i 1990, og var i salg inntil den ble erstattet av Nintendo DS i 2004? Det ble solgt over 100 millioner slike på verdensbasis. To av de mest populære spillene var Super Mario Land og Pokemon Red.
19 hvilket nummer har tillegget i USAs grunnlov som handler om retten til å eie og bære våpen?
20 hvilket ord på 5 bokstaver kan man sette bak ordene buttsnute og spissnute for å få navn på arter i den norske naturen?
21 hvilken brite er det snakk om? Han hadde blitt 100 år i år hvis han var i live, men han døde på dagens dato i 2015. Som 17-åring deltok på han finsk side i vinterkrigen, og han kriget seinere mot nazi-tyskland i nord-afrika. Etter krigen ble han skuespiller. Han spilte Dracula i hele ni filmer, og rollen som Saruman i både Ringenes Herre og Hobbiten filmene.
22 personen dere skal fram til i forrige spørsmål ga også ut musikk på sine eldre dager. Som 91-åring fikk han en topp 20 hit i USA med sangen Jingle Hell. I 2006 ga han ut en cover-plate som bl.a inneholdt en versjon av klassikeren ”my way”. Hvilken legendarisk vokalist og skuespiller gjorde den sangen kjent i 1969?
23 hvis du reiser rett vestover fra Thailands hovedstad Bangkok, hvilket land er det første du kommer til?
24 hva kalles fiskegarn som er gått i stykker, forsvinner i havet og fortsatt fanger fisk? Dette har blitt omtalt som den dødeligste formen for plastforsøpling.
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her? Sangen kom ut for ganske nøyaktig 40 år siden og gikk til topps på hitlistene i både Storbritannia og USA. Singelen var den mest solgte i Storbritannia i 1982, og sangen bruker å komme høyt på listene over tidenes One Hit Wonders (spill ”come on Eileen”)

RUNDE 1 m/svar

1 verdens største sjakkbrett ble avduket i Bjergstedparken i helga, hvor høye er kongebrikkene på dette 144 m² store brettet? (± 10%) 180 cm (poeng på alt fra 160 til 200 cm)
2 hva skal vi nordmenn begynne å kalle Hvite-Russland nå? Belarus
3 undertittelen til den nye Top Gun-filmen er det samme som kallenavnet til rollefiguren Tom Cruise spiller i filmene, hva er det? Dette er også navnet på en westernfilm med Mel Gibson og Jodie Foster i hovedrollene. Maverick
4 hvem er plateaktuell med dobbeltalbumet ”Mr. Morale and the big steppers”, hans første utgivelse siden ”Damn” kom ut i 2017? Kendrick Lamar
5 gjennom hvilken europeisk hovedstad renner elva Tiber? Roma
6 et spørsmål i anledning Sola Airshow til helga: han var døpt Manfred von Richthofen, levde fra 1892 til 1918 og var en mester i lufta, hva ble han kalt? den røde baron
7 hva het hunden i Anne Cath Vestlys fortellinger om Mormor og de åtte ungene? ovnsrøret
8 Hva heter hundesporten der hunden, ved hjelp av kommandoer fra en hundefører, skal gjennom en løype med forskjellige hindre som den skal passere i riktig rekkefølge, med færrest mulig feil og på kortest mulig tid? agility
9 hvilken type etablissement er Sayso, som man finner en rekke steder i Norge, bl.a på Kvadrat og Amfi Madla ? frisørsalonger
10 Peggy Hessen Følsvik er nå formelt valgt til leder av LO, som den 3. dama gjennom tidene, men hvem ble i 2001 den første kvinnelige leder av LO? Vedkommende var, ifølge seg selv, ingen pusekatt. Gerd Liv Valla
11 hva er en krøkle? A) Fisk B) Fugl C) Insekt D) Plante A) Fisk (den største som er fanget i Norge var 60 gram)
12 hva slags dyr er Jimmy i animasjonsfilmen ”slipp Jimmy fri” fra 2006? elefant
13 årstall: Tsjekkia, Ungarn og Polen blir med i NATO, NATO går til krig mot Jugoslavia, oljemuseet åpner, den første Matrix filmen har premiere, hurtigbåten MS Sleipner forliser, Per Aabel dør, Girl in Red blir født, sangen dere får høre lå høyt på vg-lista denne uka dette året. 2 p for å treffe akkurat, 1 p hvis man bommer med 1 år (spill ”livin’ la vida loca”) 1999
14 på dagens dato for 40 år siden ble huset som Elvis Presley bodde i fra 1957 til han døde i 1977 åpnet for publikum. Hva kalles dette huset? Graceland
15 hvilket tettsted, som har 15000 innbyggere og gav seg selv bystatus i 1996, regnes som regionsenter for Østerdalen? Elverum
16 hvilket ord på Ø er mer vanlig å bruke på norsk for et arkipel? øygruppe, godtar også øysamling
17 hvilket ord på S brukes om stativet som kunstnere har maleriene på mens de arbeider med dem? staffeli
18 hvilken fotball-legende er den eneste som har vært på et vinnende lag i finalen i champions league og/eller serievinnercupen i fotball i 3 forskjellige tiår? Hvis det hjelper spilte han for den samme klubben i alle finalene. Paolo Maldini (vant med AC Milan i 1989, 1990, 1994, 2003 og 2007)
19 hvilket brennevin brukes i drinken mojito? rom
20 i hvilket stort land har Narendra Modi vært statsminister siden 2014? india
21 med et navn som betyr ”i surdeig” på gresk, hva kalles biologiske katalysatorer som er virksomme i levende organismer? Det finnes over 3000 slike, noen av de mest kjente er pepsin, laktase og gjær. enzym
22 i hvilken berømt science fiction film foregår mye av handlingen om bord på Discovery One, et romskip som blir styrt av computeren HAL? 2001-en romodysse
23 når vi først er inne på science fiction og datamaskiner: hvilket band ga ut plata ”OK Computer” for 25 år siden? radiohead
24 Hva heter den delen av Middelhavet som ligger mellom Italia, Albania og Hellas? det joniske hav
25 lytteprøve: hvem lå høyt på vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? (spill ”malibu”) Miley Cyrus

RUNDE 2 m/svar

1 det har vært langhelg i Storbritannia for å markere dronning Elizabeth IIs platinajubileum. Hva er det kjemiske symbolet til platina? Pt
2 Elitelagene til Viking Håndball og SIF Håndball slår seg fra neste sesong sammen, hva er navnet på det nye laget? Ryger
3 hva er hovedinstrumentet til Leif Ove Andsnes? piano
4 fra Andsnes til Avaldsnes. Fra 1837 til 1965 var Avaldsnes en egen kommune. I 1965 ble den delt i to, den vestre delen ble en del av Karmøy kommune, mens den østre delen ble en del av hvilken nyopprettet Rogalandskommune som i dag har 11000 innbyggere? Tysvær
5 vi holder oss på Avaldsnes. Hva er Jomfru Marias synål, som befinner seg på nordsiden av Avaldsnes kirke? en bautastein, 7.2 meter høy
6 hvilket stort norsk firma har tatt navnet sitt etter et norrønt ord som betydde ”godt år”? yara
7 fra hvilket land kommer bildekkprodusenten Goodyear? USA

svar: 8. Moren / the Mother 9. Mor Teresa / Agnes Bojaxhiu 10. Perser
11. Liam Neeson 12. Hagle 13. 13112221(det neste tallet i rekka er en verbal beskrivelse av det forrige tallet)

14 i tillegg til øystaten Sao Tome og Principe, går ekvator gjennom 6 land på det afrikanske “fastlandet”, nevn 3 av disse! For at ikke for mange skal gå i fella, kan jeg nevne at Ekvatorial Guinea ikke er et av dem… (2 poeng for 3 rette, 1 poeng for 2) 3 av disse for å få 2 poeng: Gabon, den demokratiske republikken Kongo, Kongo-Brazzaville, Uganda, Kenya og Somalia
15 hva kalles hodeplagget som mannlige sikher bruker? dastar, godtar turban
16 i hvilket kjent teaterstykke av Shakespeare møter man på figurene Rosenkrantz og Gyldenstern, som skal spionere på og drepe hovedpersonen, men ender opp med å bli drept selv? Hamlet
17 I hvilken idrett har canadiske Patrick Chan og amerikanske Nathan Chen vunnet 5 av de ti siste verdensmesterskapene? Hvis det hjelper så tok Nathan Chen OL-gull i Beijing i år. kunstløp
18 hva het den håndholdte spillkonsollen til Nintendo som ble lansert i Europa i 1990, og var i salg inntil den ble erstattet av Nintendo DS i 2004? Det ble solgt over 100 millioner slike på verdensbasis. To av de mest populære spillene var Super Mario Land og Pokemon Red. gameboy
19 hvilket nummer har tillegget i USAs grunnlov som handler om retten til å eie og bære våpen? nummer 2
20 hvilket ord på 5 bokstaver kan man sette bak ordene buttsnute og spissnute for å få navn på arter i den norske naturen? frosk
21 hvilken brite er det snakk om? Han hadde blitt 100 år i år hvis han var i live, men han døde på dagens dato i 2015. Som 17-åring deltok på han finsk side i vinterkrigen, og han kriget seinere mot nazi-tyskland i nord-afrika. Etter krigen ble han skuespiller. Han spilte Dracula i hele ni filmer, og rollen som Saruman i både Ringenes Herre og Hobbiten filmene. Christopher Lee
22 personen dere skal fram til i forrige spørsmål ga også ut musikk på sine eldre dager. Som 91-åring fikk han en topp 20 hit i USA med sangen Jingle Hell. I 2006 ga han ut en cover-plate som bl.a inneholdt en versjon av klassikeren ”my way”. Hvilken legendarisk vokalist og skuespiller gjorde den sangen kjent i 1969? Frank Sinatra
23 hvis du reiser rett vestover fra Thailands hovedstad Bangkok, hvilket land er det første du kommer til? Myanmar
24 hva kalles fiskegarn som er gått i stykker, forsvinner i havet og fortsatt fanger fisk? Dette har blitt omtalt som den dødeligste formen for plastforsøpling. spøkelsesgarn
25 lytteprøve: hvilket band hører vi her? Sangen kom ut for ganske nøyaktig 40 år siden og gikk til topps på hitlistene i både Storbritannia og USA. Singelen var den mest solgte i Storbritannia i 1982, og sangen bruker å komme høyt på listene over tidenes One Hit Wonders (spill ”come on Eileen”) Dexys Midnight Runners
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg