quiz 25. januar 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Rune. 20 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 24 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 14.2 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.4 poeng.

RUNDE 1

1 Nils Arne Eggen døde 80 år gammel sist uke. Han er den mestvinnende fotballtrener i Norge med 14 seriemesterskap som trener for Rosenborg. Han har også et seriemesterskap som trener for en annen klubb hvilken? 
2 Hvor ble rettsaken som Anders Behring Breivik reiste for å få prøveløslatelse holdt sist uke?
3 I hvilket land produseres den nye småbilen til Tesla, Modell Y? 
4 Hva har du med et folkelig navn, hvis du har halitrose? Tilstanden er vanlig og ufarlig i seg selv. 
5 Hva heter fjellet i «Ringenes Herre» som Frodo kaster ringen ned i vulkanen på fjellet? Både norsk, engelsk og alvisk godtas. 
6 Hvilket år skjedde dette? Bruce McCandless og Robert Stewart foretar den første romvandringen uten å være tilkoblet et fartøy, det første barnet i Norge som ble unnfanget i et prøverør blir født, Bhopal-katastrofen dreper 7000 mennesker, indira Gandhi blir myrdet og prins Harry blir født. 
7 Lytteprøve: Hva heter dette nå nedlagte Stavangerbandet (spill ‘’eg e’kje inn, eg e’kje ud’’)? 
14 I hvilket fylke kan du kjøre over Sennalandet? 
15 Hva het svensken (1875-1941) som skrev et 22 binds verk om verdenshistorien fra Neandertalerne til utbruddet av 2.verdenskrig? Bøkene hadde en høy status blant vanlige folk, men ble sett på som lettvint litteratur blant fagfolk. Etternavn holder. 
16 I hvilket land er Syriza et av de største partiene? Det er tuftet på ekstrem EU-motstand.
17 Hvilken farge har det harde treslaget ibenholt? 
18 Hva betyr det japanske ordet irezumi? Dette er noe som japanere er kjent for, men også vanlig å skaffe seg i de fleste land. 
19 I hvilken tone er stemmegaffelen stemt? Den er stemt i 425 hertz.
20 Vi sier ofte at noen er en moralsk vinner, men få er egentlig det. Brasilianske Vanderlei de Lima kan sies å være det. Hva skjedde i OL i 2004, som fratok ham gullmedaljen? 
21 Hvilket dyr i mårfamilien har det vitenskapelige navnet meles meles? Dyret er det nest største dyret i Norge i denne familien, og er et vanlig dyr. Det blir ikke så ofte sett pga sitt levevis og nattlige vaner.  
22 Dronning Eufemia var dronning i Norge mellom 1299-1320. Hun og hennes mann er de eldste kongelige som ligger begravd i krypten på Akershus festning. Hva het hennes mann kongen? Navn og nummer. Dette var den siste kongen som var direkte var av Sverreætt etter datidens måte å tenke på. 
23 Hva heter det store torget sentralt i Brüssel, der vi finner det gamle rådhuset og «brødhuset» det bymuseet ligger i dag? Både flamsk og vallonsk navn godtas.  
24 Hvilken sykkeltype blir kalt for «Daisy Belle» på engelsk? Sykkeltypen er ikke særlig populær i dag, men var OL-øvelse fram til 1972. 
25 Lytteprøve: Her hører vi de to mest kjente bandene Jahn Teigen var vokalist i. Hva het disse bandene? (1 poeng per korrekt svar)

RUNDE 2

1 For hvilken trafikkforseelse, som rogalendinger spesielt blir tatt for, skal boten økes fra 5000 kr i dag til 7450 i løpet av året? 
2 Hvilket kjent hotell på Østlandet foregår møtene mellom Taliban og norske og utenlandske diplomater? 
3 I hvilket parti er det nå for tiden en kraftig intern debatt om kjønnsmorfisme? En fremtredende stortingsrepresentant uttrykte nylig “Kua kalver uansett hva oksen må føle”. 
4 Nordens lengste elv går igjennom både Norge og Sverige. På svensk side heter den Klarälven, hva heter elva på norsk side? 
5 Hva heter professoren fra Gjesdal som i 2004, fikk nobels minnepris i økonomi?
6 Ranger disse sangene etter som de vant MGP-finalen og deltok for Norge i Eurovision: «Silent Storm» – Carl Espen, «I’m not Afraid to Move on» – Jostein Hasselgård, «Haba haba» – Stella Mwangi, «In my Dreams» – Wig Wam.
7 Lytteprøve: Hva het dette bandet? Bandets logo er en av de mest legendariske, mer kjent enn bandet selv (spill ‘’2-4-6-8 motorway’’)
14 Hva heter den grønne edelsteinen som spesielt er kjent fra Kina? 
15 Hva er det helsepersonell kaller det å plastre/ lime sammen et åpent sår, i stedet for å sy? 
16 Kenny Baker, som døde i 2016, var bare 111 cm høy. Hvilken rolle i en meget kjent filmserie var det han spilte? 
17 Hvem skrev skuespillene «Keiser og Galileer» og «De unges forbund»? 
18 Hvilket lag som skal spille i Eliteserien i fotball har Levermyr stadion som hjemmebane? 
19 Hvilket vanlig produkt, som finnes i alle hjem er en blanding av fett og natriumsalter/ kalsiumsalter eller lut? 
20 Hva er navnet på gutten i stripete genser som en må leter etter i bøkene med tittelen «Where is….»/ «Hvor er….» Både engelsk og norsk navn godtas.  
21 Hvilket europeisk land var det Øst-Timor løsrev seg fra i 1976? Indonesia okkuperte, og full selvstendighet fikk Øst-Timor i 2002.
22 Hvilken Vikinglegende ville fylt 80 år i dag? Han bodde i mange år på Randaberg. 
23 Hvilket strengeinstrument som er særlig mye brukt i amerikansk musikk regnes som det letteste å spille fort på av akustiske instrumenter? Instrumentet er nokså lite brukt i norsk musikk og mange har et hat/ elsk forhold til dette instrumentet. 
24 Hva er det italienerne kaller sin musserende vin?
25 Lytteprøve: Hva heter dette bandet? En av fjorårets mest kjente TV-serier hentet inspirasjon til et antrekk i videoen til denne sangen. Hvilken TV-serie? (1 poeng per korrekt svar)

RUNDE 1 m/svar

1 Nils Arne Eggen døde 80 år gammel sist uke. Han er den mestvinnende fotballtrener i Norge med 14 seriemesterskap som trener for Rosenborg. Han har også et seriemesterskap som trener for en annen klubb hvilken?  Moss
2 Hvor ble rettsaken som Anders Behring Breivik reiste for å få prøveløslatelse holdt sist uke? Skien fengsel
3 I hvilket land produseres den nye småbilen til Tesla, Modell Y?  Tyskland
4 Hva har du med et folkelig navn, hvis du har halitrose? Tilstanden er vanlig og ufarlig i seg selv.  Dårlig ånde
5 Hva heter fjellet i «Ringenes Herre» som Frodo kaster ringen ned i vulkanen på fjellet? Både norsk, engelsk og alvisk godtas.  Dommedagsberg, Mount Doom, Orodruir
6 Hvilket år skjedde dette? Bruce McCandless og Robert Stewart foretar den første romvandringen uten å være tilkoblet et fartøy, det første barnet i Norge som ble unnfanget i et prøverør blir født, Bhopal-katastrofen dreper 7000 mennesker, indira Gandhi blir myrdet og prins Harry blir født.  1984
7 Lytteprøve: Hva heter dette nå nedlagte Stavangerbandet (spill ‘’eg e’kje inn, eg e’kje ud’’)?  Smalhans

Svar: 8. Jesper Saltvik Pedersen 9. University Challenge 10. Savoykål 
11. Pluto 12. Anthony Blinken 13. Ingrid Alexandra

14 I hvilket fylke kan du kjøre over Sennalandet?  Troms og Finnmark
15 Hva het svensken (1875-1941) som skrev et 22 binds verk om verdenshistorien fra Neandertalerne til utbruddet av 2.verdenskrig? Bøkene hadde en høy status blant vanlige folk, men ble sett på som lettvint litteratur blant fagfolk. Etternavn holder.  Carl Grimberg
16 I hvilket land er Syriza et av de største partiene? Det er tuftet på ekstrem EU-motstand. Hellas
17 Hvilken farge har det harde treslaget ibenholt?  Svart
18 Hva betyr det japanske ordet irezumi? Dette er noe som japanere er kjent for, men også vanlig å skaffe seg i de fleste land.  Tatovering
19 I hvilken tone er stemmegaffelen stemt? Den er stemt i 425 hertz. A
20 Vi sier ofte at noen er en moralsk vinner, men få er egentlig det. Brasilianske Vanderlei de Lima kan sies å være det. Hva skjedde i OL i 2004, som fratok ham gullmedaljen?  Han ledet Maraton for herrer og ble overfalt av en tilskuer
21 Hvilket dyr i mårfamilien har det vitenskapelige navnet meles meles? Dyret er det nest største dyret i Norge i denne familien, og er et vanlig dyr. Det blir ikke så ofte sett pga sitt levevis og nattlige vaner.   Grevling
22 Dronning Eufemia var dronning i Norge mellom 1299-1320. Hun og hennes mann er de eldste kongelige som ligger begravd i krypten på Akershus festning. Hva het hennes mann kongen? Navn og nummer. Dette var den siste kongen som var direkte var av Sverreætt etter datidens måte å tenke på.  Håkon 5. Magnusson
23 Hva heter det store torget sentralt i Brüssel, der vi finner det gamle rådhuset og «brødhuset» det bymuseet ligger i dag? Både flamsk og vallonsk navn godtas.   Grand Place/ Grote Markt
24 Hvilken sykkeltype blir kalt for «Daisy Belle» på engelsk? Sykkeltypen er ikke særlig populær i dag, men var OL-øvelse fram til 1972.  Tandem
25 Lytteprøve: Her hører vi de to mest kjente bandene Jahn Teigen var vokalist i. Hva het disse bandene? (1 poeng per korrekt svar) Popol Vuh/ Prima Vera

RUNDE 2 m/svar

1 For hvilken trafikkforseelse, som rogalendinger spesielt blir tatt for, skal boten økes fra 5000 kr i dag til 7450 i løpet av året?  Bruk av håndhold mobil under kjøring.
2 Hvilket kjent hotell på Østlandet foregår møtene mellom Taliban og norske og utenlandske diplomater?  Soria Moria
3 I hvilket parti er det nå for tiden en kraftig intern debatt om kjønnsmorfisme? En fremtredende stortingsrepresentant uttrykte nylig “Kua kalver uansett hva oksen må føle”.  Senterpartiet
4 Nordens lengste elv går igjennom både Norge og Sverige. På svensk side heter den Klarälven, hva heter elva på norsk side?  Trysilelva
5 Hva heter professoren fra Gjesdal som i 2004, fikk nobels minnepris i økonomi? Finn E. Kydland
6 Ranger disse sangene etter som de vant MGP-finalen og deltok for Norge i Eurovision: «Silent Storm» – Carl Espen, «I’m not Afraid to Move on» – Jostein Hasselgård, «Haba haba» – Stella Mwangi, «In my Dreams» – Wig Wam. Jostein Hasselgård (2003), Wig Wam (2005), Stella Mwangi (2011), Carl Espen (2014)
7 Lytteprøve: Hva het dette bandet? Bandets logo er en av de mest legendariske, mer kjent enn bandet selv (spill ‘’2-4-6-8 motorway’’) Tom Robinson Band

Svar: 8. Martinique 9. Smittestopp 10. Spiral 
11. Narnia 12. Stensilmaskin 13. Johannes Paul 1.

14 Hva heter den grønne edelsteinen som spesielt er kjent fra Kina?  Jade
15 Hva er det helsepersonell kaller det å plastre/ lime sammen et åpent sår, i stedet for å sy?  Stripse
16 Kenny Baker, som døde i 2016, var bare 111 cm høy. Hvilken rolle i en meget kjent filmserie var det han spilte?  R2-D2 i Star Wars
17 Hvem skrev skuespillene «Keiser og Galileer» og «De unges forbund»?  Henrik Ibsen
18 Hvilket lag som skal spille i Eliteserien i fotball har Levermyr stadion som hjemmebane?  Jerv
19 Hvilket vanlig produkt, som finnes i alle hjem er en blanding av fett og natriumsalter/ kalsiumsalter eller lut?  Såpe
20 Hva er navnet på gutten i stripete genser som en må leter etter i bøkene med tittelen «Where is….»/ «Hvor er….» Både engelsk og norsk navn godtas.   Waldo/ Willy eller Wally
21 Hvilket europeisk land var det Øst-Timor løsrev seg fra i 1976? Indonesia okkuperte, og full selvstendighet fikk Øst-Timor i 2002. Portugal
22 Hvilken Vikinglegende ville fylt 80 år i dag? Han bodde i mange år på Randaberg.  Olav Nilsen
23 Hvilket strengeinstrument som er særlig mye brukt i amerikansk musikk regnes som det letteste å spille fort på av akustiske instrumenter? Instrumentet er nokså lite brukt i norsk musikk og mange har et hat/ elsk forhold til dette instrumentet.  Banjo
24 Hva er det italienerne kaller sin musserende vin? Spumante, også prosecco ble godtatt
25 Lytteprøve: Hva heter dette bandet? En av fjorårets mest kjente TV-serier hentet inspirasjon til et antrekk i videoen til denne sangen. Hvilken TV-serie? (1 poeng per korrekt svar) Fitz and the Tantrums/ Squid Games
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg