quiz 19. mars 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 25 lag deltok i runde 1, 23 lag i runde 2
I runde 1 hadde vinnerlaget (Team America World Police) full pott, 25 poeng.
Snittscoren var 19.0 poeng.
I en litt vrien runde 2 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 22 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var igjen 14.0 poeng.

RUNDE 1

1 hvem har i 2019 blitt belønnet med både Oscar og Golden Globe for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen ”Bohemian Rhapsody”?
2 hva heter flytypen som veldig mange flyselskap har satt på bakken etter flyulykken i Etiopia 10. mars? 
3 under hvilket fellesnavn kjenner vi Athos, Portos og Aramis?
4 engelsk fotball: Hvilken spiller har scoret flest mål i Premier League gjennom tidene?
5 i hvilken hovedstad fins turistattraksjoner som Stefansdomen, Prater fornøyelsespark og Den spanske rideskole?
6 hva kaller vi i dag den byen som vikingene kalte Miklagard?
7 hva slags dyr er en shih tzu?
8 hvem regisserte filmklassikeren “a clockwork orange”?
9 hvor mange strenger har en ukulele?
10 hva ligger lengst vest av Lillebælt og Storebælt?
11 i år havner alle røde dager som kan gjøre det, på hverdager. Hvor mange røde hverdager har vi da i Norge i 2019?
12 hvilken populær forfatter og artist, som døde i 2012, skrev bl.a bøkene “det norske folks bedrøvelige liv og historie” og “hvordan forstå og bruke en nordmann; bruksanvisning med feilsøkingsskjema”?
13 hvilket år: USA prøver å styrte Fidel Castro gjennom invasjonen i Grisebukta, Norge får vår første kvinnelige prest, Øst Tyskland starter å bygge Berlinmuren, Jurij Gagarin blir første mann i verdensrommet og Elvis er aktuell med filmen og plata “Blue Hawaii” ?  (spill “Can’t help falling in love” )
14 i sykkelsporten er det 5 klassiske en-dagsritt som kalles Monumentene. Et av disse går i Frankrike, og kalles gjerne “helvetet i nord” siden man sykler over milevis med brostein. Hva heter dette rittet?
15 fra hvilket land kommer den alkoholholdige drikken Metaxa?
16 for seksti år siden skiftet Bondepartiet navn til Senterpartiet. Etter det har partiet hatt en statsminister, hva het han?
17 hvilket grunnstoff har atomnummer 36 og deler navn med hjemplaneten til en superhelt?
18 Alyson Hannigan spilte i tre “American Pie”-filmer og i komiserien “How I Met Your Mother”. Men for mange er hun mest kjent for rollen som Willow Rosenberg i en tv-serie som gikk fra 1997 til 2003. Hvilken serie?
19 hvem toppet vg-lista 5 uker på rad vinteren 2009 med sangen “Pokerface”?
20 hvilke to farger er det i Makedonias flagg?
21 hvilket ord kommer av det franske ordet for tresko, og ble muligens til fordi franske arbeidere kastet tresko sine i maskinene for å stoppe dem? I dag brukes ordet som regel i overført betydning
22 hvilken amerikansk forfatter var soldat under 2. verdenskrig, ble tatt som krigsfange av nazistene og befant seg i et slaktehus i Dresden da de allierte bombet byen sønder og sammen? Dette ble også bakteppet til hans mest kjente roman – Slakterhus 5.
23 til ishockey: for hvilken klubb har russiske Alexander Ovechkin bøttet inn mål siden han kom til NHL i 2005?
24 hvem er kjent for å fortelle grove vitser på Radio Norge på fredagsmorgenene?
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker, hvem synger på denne versjonen? Man får også poeng hvis man heller vil svare hva denne sangen heter i norsk versjon. (spill “Harper Valley PTA”)

RUNDE 2

1 hva heter det nye dataspillet fra EA som fikk 25 millioner brukere i løpet av første uka etter lansering i februar, og som regnes som en stor konkurrent til Fortnite?
2 Filmskaperen Dan Reed er aktuell med en omstridt dokumentar om Michael Jackson, hva heter filmen?
3 hva kalles i håndball en spiller som i forsvar er fritatt fra kollektivt samarbeid og som fritt prøver å ødelegge rytmen i motstanderens angrepsspill, bryte ballbaner og snappe pasninger?
4 hva het den tyske regionen Preussen på latin? Dagens bruk av ordet kan sikkert få mange til å tenke på fotball.
5 Dommedagsklokka ble stilt for 23. og foreløpig siste gang i januar 2018, hva står den på? Klokkeslettet bør få musikkinteresserte til å tenke på Iron Maiden.
6 I tillegg til det nye Nord-Makedonia, så fins det 10 land i verden (FN-systemet) som begynner på bokstaven N, hva heter de? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for minst 6 rette.
7 hvilket legendarisk filmpar fra gamle dager hadde hovedrollene i ti musicalfilmer, bl.a “top hat”, “shall we dance?” og “the Barkleys of Broadway”? (spill “cheek to cheek”)
14 i februar i fjor ble den norske matvarebransjen enig om å legge til 3 ord etter datomerkingen på bl.a melkekartongene for å redusere matsvinn. Hvilke 3 ord er det snakk om?
15 for 170 år siden fikk Dronning Victoria Koh-I-Noor i gave av Det Ostindiske Kompani, hva er Koh-I-Noor?
16 til hvilken plantefamilie hører gulrot, dill, persille og hundekjeks? 
A) kurvplantefamilien B) maskeblomstfamilien C) skjermplantefamilien
17 hvilken norsk film fra 2009 er det snakk om når stikkordet er “ein-zwei-DIE”? Filmen het nesten det samme som en klassisk påskekrim på NRK.
18 hvor mange ventiler har en trompet?
19 hvilket kallenavn på S brukes om lundefuglen?
20 hvem av de såkalt 4 store innen norsk litteratur har hatt klart høyest verdi som norsk pengeseddel?
21 I et berømt engelsk litterært verk fra middelalderen møter vi pilegrimer som underholder hverandre med fortellinger mens de er på vei til en katedral, i hvilken by ligger katedralen? 
Hvis det hjelper ligger byen litt øst for London og er på UNESCOs verdensarvliste.
22 hvor mange straffepoeng får man hvis man river et hinder i sprangridning?
23 hvem er man redd for å oppsøke hvis man lider av odontofobi?
24 i mars 1917 solgte Danmark de 3 øyene St Thomas, St John og St Croix til USA for 25 millioner dollar. Hva kalles disse øyene med et fellesnavn idag? Hovedstaden heter forresten Charlotte Amalie
25 lytteprøve: 40 år gammel rock: hvem hører vi her? Dette er siste sangen på den siste plata som denne vokalisten fikk være med på. (spill “night prowler”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvem har i 2019 blitt belønnet med både Oscar og Golden Globe for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen ”Bohemian Rhapsody”? Rami Malek
2 hva heter flytypen som veldig mange flyselskap har satt på bakken etter flyulykken i Etiopia 10. mars?  boeing 737 max (8)
3 under hvilket fellesnavn kjenner vi Athos, Portos og Aramis? de tre musketerer
4 engelsk fotball: Hvilken spiller har scoret flest mål i Premier League gjennom tidene? Alan Shearer
5 i hvilken hovedstad fins turistattraksjoner som Stefansdomen, Prater fornøyelsespark og Den spanske rideskole? wien
6 hva kaller vi i dag den byen som vikingene kalte Miklagard? Istanbul
7 hva slags dyr er en shih tzu? en hund
8 hvem regisserte filmklassikeren “a clockwork orange”? stanley kubrick
9 hvor mange strenger har en ukulele? 4 stk
10 hva ligger lengst vest av Lillebælt og Storebælt? Lillebælt
11 i år havner alle røde dager som kan gjøre det, på hverdager. Hvor mange røde hverdager har vi da i Norge i 2019? ti stk
12 hvilken populær forfatter og artist, som døde i 2012, skrev bl.a bøkene “det norske folks bedrøvelige liv og historie” og “hvordan forstå og bruke en nordmann; bruksanvisning med feilsøkingsskjema”? odd børretzen
13 hvilket år: USA prøver å styrte Fidel Castro gjennom invasjonen i Grisebukta, Norge får vår første kvinnelige prest, Øst Tyskland starter å bygge Berlinmuren, Jurij Gagarin blir første mann i verdensrommet og Elvis er aktuell med filmen og plata “Blue Hawaii” ?  (spill “Can’t help falling in love” ) 1961
14 i sykkelsporten er det 5 klassiske en-dagsritt som kalles Monumentene. Et av disse går i Frankrike, og kalles gjerne “helvetet i nord” siden man sykler over milevis med brostein. Hva heter dette rittet? paris-roubaix
15 fra hvilket land kommer den alkoholholdige drikken Metaxa? hellas
16 for seksti år siden skiftet Bondepartiet navn til Senterpartiet. Etter det har partiet hatt en statsminister, hva het han? Per Borten
17 hvilket grunnstoff har atomnummer 36 og deler navn med hjemplaneten til en superhelt? krypton
18 Alyson Hannigan spilte i tre “American Pie”-filmer og i komiserien “How I Met Your Mother”. Men for mange er hun mest kjent for rollen som Willow Rosenberg i en tv-serie som gikk fra 1997 til 2003. Hvilken serie? Buffy, vampyrenes skrekk (Buffy the Vampire Slayer)
19 hvem toppet vg-lista 5 uker på rad vinteren 2009 med sangen “Pokerface”? Lady Gaga
20 hvilke to farger er det i Makedonias flagg? rød og gul
21 hvilket ord kommer av det franske ordet for tresko, og ble muligens til fordi franske arbeidere kastet tresko sine i maskinene for å stoppe dem? I dag brukes ordet som regel i overført betydning sabotasje (godtar sabotør)
22 hvilken amerikansk forfatter var soldat under 2. verdenskrig, ble tatt som krigsfange av nazistene og befant seg i et slaktehus i Dresden da de allierte bombet byen sønder og sammen? Dette ble også bakteppet til hans mest kjente roman – Slakterhus 5. Kurt Vonnegut
23 til ishockey: for hvilken klubb har russiske Alexander Ovechkin bøttet inn mål siden han kom til NHL i 2005? washington capitals
24 hvem er kjent for å fortelle grove vitser på Radio Norge på fredagsmorgenene? Geir Schau
25 lytteprøve: 50 år gammel klassiker, hvem synger på denne versjonen? Man får også poeng hvis man heller vil svare hva denne sangen heter i norsk versjon. (spill “Harper Valley PTA”) Dolly Parton / Fru Johnsen

RUNDE 2 m/svar

1 hva heter det nye dataspillet fra EA som fikk 25 millioner brukere i løpet av første uka etter lansering i februar, og som regnes som en stor konkurrent til Fortnite? Apex Legends
2 Filmskaperen Dan Reed er aktuell med en omstridt dokumentar om Michael Jackson, hva heter filmen? leaving neverland
3 hva kalles i håndball en spiller som i forsvar er fritatt fra kollektivt samarbeid og som fritt prøver å ødelegge rytmen i motstanderens angrepsspill, bryte ballbaner og snappe pasninger? indianer
4 hva het den tyske regionen Preussen på latin? Dagens bruk av ordet kan sikkert få mange til å tenke på fotball. Borussia
5 Dommedagsklokka ble stilt for 23. og foreløpig siste gang i januar 2018, hva står den på? Klokkeslettet bør få musikkinteresserte til å tenke på Iron Maiden. 23:58 (two minutes to midnight)
6 I tillegg til det nye Nord-Makedonia, så fins det 10 land i verden (FN-systemet) som begynner på bokstaven N, hva heter de? 2 poeng for alle 10, 1 poeng for minst 6 rette. Namibia, Nauru, Nederland, Nepal, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Norge, Nord-Korea
7 hvilket legendarisk filmpar fra gamle dager hadde hovedrollene i ti musicalfilmer, bl.a “top hat”, “shall we dance?” og “the Barkleys of Broadway”? (spill “cheek to cheek”) ginger rogers og fred astaire

svar: 8. Ariana Grande 9. Estland 10. Popsocket 
11. Nifse Nella 12. Dario Cologna 13. 16. juli (søk på Albert Bernard Cheryl birthday)

14 i februar i fjor ble den norske matvarebransjen enig om å legge til 3 ord etter datomerkingen på bl.a melkekartongene for å redusere matsvinn. Hvilke 3 ord er det snakk om? ofte god etter
15 for 170 år siden fikk Dronning Victoria Koh-I-Noor i gave av Det Ostindiske Kompani, hva er Koh-I-Noor? en diamant (nå en av kronjuvelene)
16 til hvilken plantefamilie hører gulrot, dill, persille og hundekjeks? 
A) kurvplantefamilien B) maskeblomstfamilien C) skjermplantefamilien
C) skjermplantefamilien
17 hvilken norsk film fra 2009 er det snakk om når stikkordet er “ein-zwei-DIE”? Filmen het nesten det samme som en klassisk påskekrim på NRK. død snø
18 hvor mange ventiler har en trompet? 3 stk
19 hvilket kallenavn på S brukes om lundefuglen? sjøpapegøye
20 hvem av de såkalt 4 store innen norsk litteratur har hatt klart høyest verdi som norsk pengeseddel? Henrik Ibsen (Han var verdt 1000 kr, Bjørnson var verdt 50 kr, de to andre har ikke vært pengesedler)
21 I et berømt engelsk litterært verk fra middelalderen møter vi pilegrimer som underholder hverandre med fortellinger mens de er på vei til en katedral, i hvilken by ligger katedralen? 
Hvis det hjelper ligger byen litt øst for London og er på UNESCOs verdensarvliste.
Canterbury (Canterbury-fortellingene)
22 hvor mange straffepoeng får man hvis man river et hinder i sprangridning? 4 stk
23 hvem er man redd for å oppsøke hvis man lider av odontofobi? tannlegen
24 i mars 1917 solgte Danmark de 3 øyene St Thomas, St John og St Croix til USA for 25 millioner dollar. Hva kalles disse øyene med et fellesnavn idag? Hovedstaden heter forresten Charlotte Amalie De amerikanske Jomfruøyer (godtar jomfruøyene)
25 lytteprøve: 40 år gammel rock: hvem hører vi her? Dette er siste sangen på den siste plata som denne vokalisten fikk være med på. (spill “night prowler”) AC/DC
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg