quiz 17. november 2020

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 9 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlaget (Subrosa) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 18.3 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 17.7 poeng.

RUNDE 1

1 hvilken person, som foreløpig er mest kjent fra radio, er aktuell som programleder for NRK TVs nye lørdagsunderholdning Maskorama?
2 Microsoft lanserte to spillkonsoller i forrige uke, nevn navnet på en av dem!
3 hvilket havområde grenser i sør mot venezuela, colombia og panama, og i vest mot mellom-amerika? Bonuspoeng å hente hvis man vet hva det 217 km brede stredet som forbinder området med mexicogulfen heter.
4 en av verdens eldste fornøyelsesparker ligger i sentrum av København, hva heter den?
5 hvilken kjendis har ligget høyt på salgslistene i høst med boka ”ting jeg har lært”?
6 hvilken av disse kastøvelsene inngår IKKE i ti-kamp i friidrett: diskos – slegge – spyd ?
7 Ved hvilken mye besøkt norsk turistattraksjon ble det åpnet en spektakulær gangbro i sommer?
8 i hvilket tiår ble Rosa Parks arrestert, dømt og fengslet for å ha nektet å reise seg på bussen og gi plassen sin til en hvit mann?
9 hvilket ord på 4 bokstaver kan du sette bak ordene spiral, blære, sag, saue, grise og knapp, og få navn på ting i naturen?
10 hvilken film fra 2003, som var basert på en bok om et maleri av Johannes Vermeer, hadde Scarlett Johansson og Colin Firth i hovedrollene? Filmen het det samme som maleriet.
11 fra hvilket land kommer jentegruppa Blackpink, som i sommer satte flere youtube-rekorder da de lanserte videoen til singelen “how you like that”? På snaue 5 måneder har videoen blitt vist over 600 millioner ganger. 
12 i hvilket fylke ligger kommunene Gol og Hol?
13 hvilket år døde både George Michael, Prince, Leonard Cohen og David Bowie? Høsten dette året toppet sangen dere får høre vg-lista 9 uker på rad. (spill ”starboy”)
14 hvor mange farger er det i det samiske flagget?
15 innen hvilket felt er Lindemanprisen en av de mest prestisjetunge en nordmann kan få? Prisen har blitt delt ut hvert år siden 1978, og i 2019 var det Grete Pedersen som fikk den.
16 hva er etternavnet til søstrene Hanna og Elvira, som begge er på det svenske landslaget i skiskyting?
17 fra hvilket land kommer bilmerket Lancia?
18 astronauten David Scott, som var med på Apollo 15 ekspedisjonen, droppet to gjenstander foran et tv-kamera for å demonstrere effekten av redusert tyngdekraft på månen. Hvilke to gjenstander var det? Et poeng per korrekt svar.
19 hva slags dyr var en tarpan, en dyrerase som døde ut rundt år 1900? 
A) katt B) hest C) hval
20 barne-tv: hvilken gris er bestevenn med Susi Sau?
21 hva er de 4 neste ordene i sangen, og diktet, som begynner slik: “Det e svart november”?
22 ranger Gulehavet, Kvitsjøen, Rødehavet og Svartehavet fra nord til sør!
23 over til gresk mytologi: hvem av titanene ble dømt til å bære himmelen på skuldrene sine som straff for at han deltok i en krig mot de olympiske gudene?
24 i hvilken by ligger det berømte operahuset La Scala?
25 lytteprøve: hvem debuterte som soloartist med denne singelen i 1978? Hvis det hjelper heter hun egentlig Yvette Marie Stevens, hun er født i 1953 og har kallenavnet “the Queen of Funk”. (spill ”I’m every woman”)

RUNDE 2

1 Khalifah Bin Sulman al-Khalifah døde i forrige uke, 84 år gammel. I hvilket land var han statsminister helt fra 1970 og fram til han døde? Hvis det hjelper så er det kongen som bestemmer hvem som skal være statsminister i landet dere skal fram til.
2 fra hvilke to land kommer foreldrene til Kamala Harris? 1 poeng per korrekt land.
3 hvor på kroppen kan man ha espadrillos?
4 hvem ga ut romanen ”Fred” i 1892, der bonden Enok Hoves religiøse grublerier ender med at han tar sitt eget liv?
5 hvilken eliteserieklubb i fotball har en supportergjeng som kaller seg for Blåhvalane?
6 hva får du servert hvis det et ligger et stykke av en Brillat-Savarin på tallerkenen din?
7 hvem har vært ordfører i Trondheim helt siden 2003? Det holder med etternavn.
14 hvem malte ”impression, soleil levant” i 1872, kunstverket som ga navn til impresjonismen?
15 i sommer-OLs historie har Norge vunnet totalt 152 medaljer. Hhv 32 og 31 av disse har kommet i to idretter, hvilke? 1 poeng per korrekt svar
16 hvilken frukt er hovedingrediensen i desserten som opprinnelig ble laget til ære for den australske operasangersken Nellie Melba?
17 hvilken tittel ble Vidkun Quisling tildelt av Josef Terboven under den såkalte statsakten på Akershus festning 1. februar 1942? Denne tittelen hadde han fram til krigen var slutt.
18 hva er basalt, gneis og rombeporfyr eksempler på?
19 i hvilken humoristisk dokumentar-/realityserie, som dukket opp på MTV for 20 år siden, møtte man på bl.a Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O og Wee-Man? 
20 hvilken norsk artist platedebuterte med albumet ”all my demons greeting me as a friend” i 2016? 
21 i hvilket land ligger ras ben sakka, afrikas nordligste punkt?
22 hvilken bokstav brukte man i romerriket når man skulle skrive tallet 500?
23 hva heter sjørøverkapteinen i Peter Pan?
24 hvem har vunnet den tysk-østerrikske hoppuka flest ganger?
25 lytteprøve: 30 år gammel rock av det tøffe slaget. Dette er åpningssporet på debutalbumet til hvilket såkalt grungeband? Bandet holder fortsatt på, men han som synger her døde i 2002, 34 år gammel. (spill ”we die young”)

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken person, som foreløpig er mest kjent fra radio, er aktuell som programleder for NRK TVs nye lørdagsunderholdning Maskorama? Silje Nordnes
2 Microsoft lanserte to spillkonsoller i forrige uke, nevn navnet på en av dem! xbox series x, x box series s
3 hvilket havområde grenser i sør mot venezuela, colombia og panama, og i vest mot mellom-amerika? Bonuspoeng å hente hvis man vet hva det 217 km brede stredet som forbinder området med mexicogulfen heter. det karibiske hav, yucatanstredet
4 en av verdens eldste fornøyelsesparker ligger i sentrum av København, hva heter den? tivoli
5 hvilken kjendis har ligget høyt på salgslistene i høst med boka ”ting jeg har lært”? sophie elise isachsen
6 hvilken av disse kastøvelsene inngår IKKE i ti-kamp i friidrett: diskos – slegge – spyd ? slegge
7 Ved hvilken mye besøkt norsk turistattraksjon ble det åpnet en spektakulær gangbro i sommer? Vøringsfossen
8 i hvilket tiår ble Rosa Parks arrestert, dømt og fengslet for å ha nektet å reise seg på bussen og gi plassen sin til en hvit mann? 1950-tallet (1955)
9 hvilket ord på 4 bokstaver kan du sette bak ordene spiral, blære, sag, saue, grise og knapp, og få navn på ting i naturen? tang
10 hvilken film fra 2003, som var basert på en bok om et maleri av Johannes Vermeer, hadde Scarlett Johansson og Colin Firth i hovedrollene? Filmen het det samme som maleriet. pike med perleøredobb (girl with a pearl earring)
11 fra hvilket land kommer jentegruppa Blackpink, som i sommer satte flere youtube-rekorder da de lanserte videoen til singelen “how you like that”? På snaue 5 måneder har videoen blitt vist over 600 millioner ganger.  sør-korea
12 i hvilket fylke ligger kommunene Gol og Hol? Viken
13 hvilket år døde både George Michael, Prince, Leonard Cohen og David Bowie? Høsten dette året toppet sangen dere får høre vg-lista 9 uker på rad. (spill ”starboy”) 2016
14 hvor mange farger er det i det samiske flagget? 4 (blått, grønt, gult og rødt)
15 innen hvilket felt er Lindemanprisen en av de mest prestisjetunge en nordmann kan få? Prisen har blitt delt ut hvert år siden 1978, og i 2019 var det Grete Pedersen som fikk den. musikk (Grete Pedersen har f.ø vært dirigent for det norske solistkor siden 1990)
16 hva er etternavnet til søstrene Hanna og Elvira, som begge er på det svenske landslaget i skiskyting? Öberg
17 fra hvilket land kommer bilmerket Lancia? Italia
18 astronauten David Scott, som var med på Apollo 15 ekspedisjonen, droppet to gjenstander foran et tv-kamera for å demonstrere effekten av redusert tyngdekraft på månen. Hvilke to gjenstander var det? Et poeng per korrekt svar. en hammer og en (falke)fjær (klippet finnes på youtube)
19 hva slags dyr var en tarpan, en dyrerase som døde ut rundt år 1900? 
A) katt B) hest C) hval
hest (tarpan betyr villhest på tyrkisk) 
20 barne-tv: hvilken gris er bestevenn med Susi Sau? Peppa Gris
21 hva er de 4 neste ordene i sangen, og diktet, som begynner slik: “Det e svart november”? havet knuse mot strand (sangen er Tir n’a Noir)
22 ranger Gulehavet, Kvitsjøen, Rødehavet og Svartehavet fra nord til sør! kvitsjøen – svartehavet – gulehavet – rødehavet
23 over til gresk mytologi: hvem av titanene ble dømt til å bære himmelen på skuldrene sine som straff for at han deltok i en krig mot de olympiske gudene? atlas
24 i hvilken by ligger det berømte operahuset La Scala? Milano
25 lytteprøve: hvem debuterte som soloartist med denne singelen i 1978? Hvis det hjelper heter hun egentlig Yvette Marie Stevens, hun er født i 1953 og har kallenavnet “the Queen of Funk”. (spill ”I’m every woman”) chaka khan

RUNDE 2 m/svar

1 Khalifah Bin Sulman al-Khalifah døde i forrige uke, 84 år gammel. I hvilket land var han statsminister helt fra 1970 og fram til han døde? Hvis det hjelper så er det kongen som bestemmer hvem som skal være statsminister i landet dere skal fram til. Bahrain
2 fra hvilke to land kommer foreldrene til Kamala Harris? 1 poeng per korrekt land. (mammaen er fra) India, (pappaen er fra) Jamaica
3 hvor på kroppen kan man ha espadrillos? på føttene (det er en type sko)
4 hvem ga ut romanen ”Fred” i 1892, der bonden Enok Hoves religiøse grublerier ender med at han tar sitt eget liv? Arne Garborg
5 hvilken eliteserieklubb i fotball har en supportergjeng som kaller seg for Blåhvalane? sandefjord
6 hva får du servert hvis det et ligger et stykke av en Brillat-Savarin på tallerkenen din? ost
7 hvem har vært ordfører i Trondheim helt siden 2003? Det holder med etternavn. Rita Ottervik

svar: 8. Snipefamilien 9. Kunsten å tenke negativt 10. Born to run 
11. Georgia 12. Egersund 13. Emil fra Lønneberget

14 hvem malte ”impression, soleil levant” i 1872, kunstverket som ga navn til impresjonismen? Claude Monet
15 i sommer-OLs historie har Norge vunnet totalt 152 medaljer. Hhv 32 og 31 av disse har kommet i to idretter, hvilke? 1 poeng per korrekt svar seiling og skyting
16 hvilken frukt er hovedingrediensen i desserten som opprinnelig ble laget til ære for den australske operasangersken Nellie Melba? fersken (desserten heter Peach Melba)
17 hvilken tittel ble Vidkun Quisling tildelt av Josef Terboven under den såkalte statsakten på Akershus festning 1. februar 1942? Denne tittelen hadde han fram til krigen var slutt. ministerpresident
18 hva er basalt, gneis og rombeporfyr eksempler på? bergarter
19 i hvilken humoristisk dokumentar-/realityserie, som dukket opp på MTV for 20 år siden, møtte man på bl.a Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O og Wee-Man?  Jackass
20 hvilken norsk artist platedebuterte med albumet ”all my demons greeting me as a friend” i 2016?  aurora
21 i hvilket land ligger ras ben sakka, afrikas nordligste punkt? tunisia
22 hvilken bokstav brukte man i romerriket når man skulle skrive tallet 500? D
23 hva heter sjørøverkapteinen i Peter Pan? kaptein krok
24 hvem har vunnet den tysk-østerrikske hoppuka flest ganger? Janne Ahonen
25 lytteprøve: 30 år gammel rock av det tøffe slaget. Dette er åpningssporet på debutalbumet til hvilket såkalt grungeband? Bandet holder fortsatt på, men han som synger her døde i 2002, 34 år gammel. (spill ”we die young”) Alice in Chains
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg