quiz 10. september 2019

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 19 lag deltok i runde 1, 18 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 25 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 17.9 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlaget (Team America World Police) 20 poeng av 25 mulige.
Snittscoren var 13.9 poeng.

RUNDE 1

1 NRK fikk kritikk i forrige uke da det ble avslørt at programmet “Folkeopplysningen” hadde drevet med et “fake news”-eksperiment på Lillestrøm videregående i forbindelse med årets skolevalg. Hvilket politisk parti skulle elevene påvirkes til å stemme på?
2 hvilken engelsk fotballklubb ble nylig den første til å bli kastet ut av ligasystemet siden Mansfield i 1992? Klubben kom med i ligaen i 1894 og hadde kallenavnet “the shakers”. Siste gang det ble spilt toppseriefotball på hjemmebanen Gigg Lane var for 90 år siden.
3 i hvilket land er den lille byen Vaduz hovedstad?
4 fra hvilket språk har vi fått begrepet dilemma?
5 hva var slektsforholdet mellom forfatteren Aleksander Kielland og malersken Kitty Kielland?
6 i hvilken lagidrett, som det pågår et vm i i disse dager, vinner verdensmesteren Naismith-trofeet?
7 verdens største blomsterdistributør har 50000 butikker i mer enn 150 land, hva heter kjeden?
8 i hvilket land er Justin Trudeau statsminister?
9 på dagens dato i 2008 startet man for første gang opp det som visstnok er verdens største maskin. Den opereres av CERN og navnet forkortes gjerne til LHC, hva står LHC for? Det er en engelsk forkortelse.
10 fra CERN til science fiction. A) Hvem spilte hovedrollen i filmen “the martian” fra 2015? B) hvem skrev boka som filmen er basert på, den het *marsboeren” på norsk? 1 poeng per korrekt svar
11 Når vi først er inne på Mars: hvilket norsk rockeband ga ut sangen “snø på Mars” på albumet “tidsmaskin” fra 2009?
12 hva heter den 2200 km lange elva som er den lengste i Sør-Afrika og som har fått navn etter det nederlandske kongehuset?
13 hvilken ikke-nordisk kongelig person var i Norge i anledning Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon, naturlig nok siden han er en av hennes faddere? Det holder med navn, trenger ikke evt nummer.
14 på slutten av 1800-tallet begynte man å selge tannkrem i tube, hva slags metall var de første tannkremtubene laget av?
15 vi holder oss på slutten av 1800-tallet. På dagens dato i 1898 ble keiserinnen / dronningen av Østerrike-Ungarn myrdet av en italiensk anarkist da hun var ute og spaserte i Geneve. Hva het hun? Hvis det hjelper så kan det opplyses om at det fins dronninger som heter dette også i dag.
16 fra hvilket land kommer fotballaget med det kule navnet Tom Tomsk? De har tidligere hatt andre kule navn som Sibel elektromotor og Manometr. Klubben har flere ganger spilt på øverste nivå i landet dere skal fram til, men er denne sesongen på andre nivå etter å ha tapt i kvalifiseringen om opprykk.
17 målt i antall betalende gjester, ligger en av norges best besøkte turistattraksjoner i tettstedet Jevnaker. Denne bedriften startet opp på midten av 1700-tallet og eies i dag av et av selskapene til Atle Brynestad, hvilken attraksjon er det snakk om?
18 fra 1974 til 1978 hadde Norge vår første og hittil eneste havrettsminister, hva het denne mannen som vi kan takke for mye av vår oljerikdom?
19 hva kalles elementærpartiklene som lys består av?
20 hvilken forfatter fra Rogaland ga ut romanen “du er så lys” i 2016? Dette var for øvrig forfatterens første bok på nynorsk.
21 hva het frontfiguren i Electric Light Orchestra? Hvis det hjelper så var han også en av medlemmene i supergruppa Travelling Wilburys.
22 utenfor hvilken norsk by ligger Dyna fyr?
23 hva er man redd for hvis man har achluofobi? Dette er en fobi som er mer vanlig hos barn enn hos voksne.
24 hvilken person, som levde fra 1788 til 1857, regnes som grunnleggeren av vår nasjonale malerkunst? Hans muligens mest kjente maleri er ”bjerk i storm” fra 1849. Det holder med etternavn.
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 11 uker på rad høsten for 40 år siden med denne sangen? (spill ”bobby brown”)

RUNDE 2

1 på onsdag i forrige uke ble det klart at Marcel Hirscher legger opp. Hvor mange ganger vant han den alpine verdenscupen sammenlagt?
2 Anne Grete Preus døde nylig, 62 år gammel. Hva het plata hun fikk kjempesuksess med for 25 år siden? Den fikk spellemannpris for beste album, og tittelmelodien fikk spellemannpris for årets hit.
3 hvilket ord kan stå foran ord som avis og pryd, og etter ord som mur og sol?
4 hvem skrev om Tom Sawyer og Huckleberry Finn?
5 i hvilken idrett tok Anna Odine Strøm to bronsemedaljer under årets vm i nordiske grener?
6 i hvilken dataspillserie, som opprinnelig   ble lansert i 1987, og hvor det foreløpig siste spillet, “survive”, kom i fjor, møter man tvillingbrødrene Solid og Liquid Snake?
7 hvilken tidligere partileder og minister ble i april i år ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp?
14 lytteprøve: hvem komponerte det symfoniske diktet “Also sprach Zaratustra” i 1896, inspirert av Nietzsches litterære verk med samme tittel og senere brukt som filmmusikk i ”2001: en romodysse”?   Det holder med etternavn
15 fra hvilken by kommer fotballaget Real Betis?
16 hva heter farrisvarianten med mindre kullsyre og mildere smak enn originalen?
17 på dagens dato for en del år siden ble Hamida Djandoubi historisk på den måten at han er den siste som har blitt henrettet i et vest-europeisk land, da han ble giljotinert i Frankrike etter å ha torturert og drept eks-kjæresten sin. I hvilket tiår skjedde dette? årstallet slutter på 7.
18 hva er det letteste metalliske grunnstoffet? Det har atomnummer 3.
19 hva heter dokumentarserien som ble vist på TV2 i august hvor man hadde fulgt en skoleklasse i Finnmark gjennom alle de ti årene på grunnskolen?
20 hvilken 20-åring, som egentlig heter Montero Lamar Hill, har i år satt ny rekord i USA, da han sammen med pappaen til Miley Cyrus toppet Billboard Hot 100 lista 19 uker på rad med sangen “old town road”?
21 ranger følgende land på U ihht antall innbyggere, fra flest til færrest: 
Uganda, Ungarn, Uruguay.
22 i hvilken europeisk hovedstad har Malteserordenen hatt hovedkvarteret sitt siden 1834?
23 “Betre byrdi du ber ikkje i bakken, enn mannevit mykje” heter det i Håvamål. Hvilket ord på A brukes om slike bokstavrim?
24 i hvilken friidrettsøvelse satte Dalilah Muhammad ny verdensrekord under det amerikanske mesterskapet i år? Hvis det hjelper er hun også regjerende olympisk mester i øvelsen.
25 lytteprøve: hvilken såkalt supergruppe, med medlemmer fra bl.a Free og Mott the Hoople, ga ut denne rockeklassikeren i 1975? (spill “feel like makin’ love”)

RUNDE 1 m/svar

1 NRK fikk kritikk i forrige uke da det ble avslørt at programmet “Folkeopplysningen” hadde drevet med et “fake news”-eksperiment på Lillestrøm videregående i forbindelse med årets skolevalg. Hvilket politisk parti skulle elevene påvirkes til å stemme på? Senterpartiet
2 hvilken engelsk fotballklubb ble nylig den første til å bli kastet ut av ligasystemet siden Mansfield i 1992? Klubben kom med i ligaen i 1894 og hadde kallenavnet “the shakers”. Siste gang det ble spilt toppseriefotball på hjemmebanen Gigg Lane var for 90 år siden. Bury
3 i hvilket land er den lille byen Vaduz hovedstad? Liechtenstein
4 fra hvilket språk har vi fått begrepet dilemma? gresk
5 hva var slektsforholdet mellom forfatteren Aleksander Kielland og malersken Kitty Kielland? de var søsken
6 i hvilken lagidrett, som det pågår et vm i i disse dager, vinner verdensmesteren Naismith-trofeet? basketball
7 verdens største blomsterdistributør har 50000 butikker i mer enn 150 land, hva heter kjeden? interflora
8 i hvilket land er Justin Trudeau statsminister? canada
9 på dagens dato i 2008 startet man for første gang opp det som visstnok er verdens største maskin. Den opereres av CERN og navnet forkortes gjerne til LHC, hva står LHC for? Det er en engelsk forkortelse. Large Hadron Collider
10 fra CERN til science fiction. A) Hvem spilte hovedrollen i filmen “the martian” fra 2015? B) hvem skrev boka som filmen er basert på, den het *marsboeren” på norsk? 1 poeng per korrekt svar A) Matt Damon 
B) Andy Weir
11 Når vi først er inne på Mars: hvilket norsk rockeband ga ut sangen “snø på Mars” på albumet “tidsmaskin” fra 2009? dumdumboys
12 hva heter den 2200 km lange elva som er den lengste i Sør-Afrika og som har fått navn etter det nederlandske kongehuset? oranje-elva
13 hvilken ikke-nordisk kongelig person var i Norge i anledning Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon, naturlig nok siden han er en av hennes faddere? Det holder med navn, trenger ikke evt nummer. Kong Felipe VI av Spania
14 på slutten av 1800-tallet begynte man å selge tannkrem i tube, hva slags metall var de første tannkremtubene laget av? bly
15 vi holder oss på slutten av 1800-tallet. På dagens dato i 1898 ble keiserinnen / dronningen av Østerrike-Ungarn myrdet av en italiensk anarkist da hun var ute og spaserte i Geneve. Hva het hun? Hvis det hjelper så kan det opplyses om at det fins dronninger som heter dette også i dag. Elisabeth
16 fra hvilket land kommer fotballaget med det kule navnet Tom Tomsk? De har tidligere hatt andre kule navn som Sibel elektromotor og Manometr. Klubben har flere ganger spilt på øverste nivå i landet dere skal fram til, men er denne sesongen på andre nivå etter å ha tapt i kvalifiseringen om opprykk. russland (fra byen Tomsk som ligger ved elva Tom)
17 målt i antall betalende gjester, ligger en av norges best besøkte turistattraksjoner i tettstedet Jevnaker. Denne bedriften startet opp på midten av 1700-tallet og eies i dag av et av selskapene til Atle Brynestad, hvilken attraksjon er det snakk om? hadeland glassverk
18 fra 1974 til 1978 hadde Norge vår første og hittil eneste havrettsminister, hva het denne mannen som vi kan takke for mye av vår oljerikdom? jens evensen
19 hva kalles elementærpartiklene som lys består av? fotoner
20 hvilken forfatter fra Rogaland ga ut romanen “du er så lys” i 2016? Dette var for øvrig forfatterens første bok på nynorsk. tore renberg
21 hva het frontfiguren i Electric Light Orchestra? Hvis det hjelper så var han også en av medlemmene i supergruppa Travelling Wilburys. Jeff Lynne
22 utenfor hvilken norsk by ligger Dyna fyr? oslo
23 hva er man redd for hvis man har achluofobi? Dette er en fobi som er mer vanlig hos barn enn hos voksne. mørket
24 hvilken person, som levde fra 1788 til 1857, regnes som grunnleggeren av vår nasjonale malerkunst? Hans muligens mest kjente maleri er ”bjerk i storm” fra 1849. Det holder med etternavn. J.C. Dahl
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista 11 uker på rad høsten for 40 år siden med denne sangen? (spill ”bobby brown”) frank zappa

RUNDE 2 m/svar

1 på onsdag i forrige uke ble det klart at Marcel Hirscher legger opp. Hvor mange ganger vant han den alpine verdenscupen sammenlagt? 8 ganger (på rad)
2 Anne Grete Preus døde nylig, 62 år gammel. Hva het plata hun fikk kjempesuksess med for 25 år siden? Den fikk spellemannpris for beste album, og tittelmelodien fikk spellemannpris for årets hit. millimeter
3 hvilket ord kan stå foran ord som avis og pryd, og etter ord som mur og sol? vegg
4 hvem skrev om Tom Sawyer og Huckleberry Finn? Mark Twain (Samuel L Clemens)
5 i hvilken idrett tok Anna Odine Strøm to bronsemedaljer under årets vm i nordiske grener? skihopp
6 i hvilken dataspillserie, som opprinnelig   ble lansert i 1987, og hvor det foreløpig siste spillet, “survive”, kom i fjor, møter man tvillingbrødrene Solid og Liquid Snake? metal gear – serien
7 hvilken tidligere partileder og minister ble i april i år ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp? Dagfinn Høybråten

svar: 8. Kaie 9. Steve Carell 10. Daniel Kvammen 
11. Amsterdam 12. Cyberforsvaret 13. Alternativ F

14 lytteprøve: hvem komponerte det symfoniske diktet “Also sprach Zaratustra” i 1896, inspirert av Nietzsches litterære verk med samme tittel og senere brukt som filmmusikk i ”2001: en romodysse”?   Det holder med etternavn Richard Strauss
15 fra hvilken by kommer fotballaget Real Betis? sevilla
16 hva heter farrisvarianten med mindre kullsyre og mildere smak enn originalen? bris
17 på dagens dato for en del år siden ble Hamida Djandoubi historisk på den måten at han er den siste som har blitt henrettet i et vest-europeisk land, da han ble giljotinert i Frankrike etter å ha torturert og drept eks-kjæresten sin. I hvilket tiår skjedde dette? årstallet slutter på 7. 1970-tallet (1977)
18 hva er det letteste metalliske grunnstoffet? Det har atomnummer 3. lithium
19 hva heter dokumentarserien som ble vist på TV2 i august hvor man hadde fulgt en skoleklasse i Finnmark gjennom alle de ti årene på grunnskolen? våre håpefulle
20 hvilken 20-åring, som egentlig heter Montero Lamar Hill, har i år satt ny rekord i USA, da han sammen med pappaen til Miley Cyrus toppet Billboard Hot 100 lista 19 uker på rad med sangen “old town road”? lil nas x
21 ranger følgende land på U ihht antall innbyggere, fra flest til færrest: 
Uganda, Ungarn, Uruguay.
Uganda (44 mill) – Ungarn (10 mill) – Uruguay (3 mill)
22 i hvilken europeisk hovedstad har Malteserordenen hatt hovedkvarteret sitt siden 1834? Roma (ble jaget vekk fra Malta av Napoleon i 1798)
23 “Betre byrdi du ber ikkje i bakken, enn mannevit mykje” heter det i Håvamål. Hvilket ord på A brukes om slike bokstavrim? alliterasjon
24 i hvilken friidrettsøvelse satte Dalilah Muhammad ny verdensrekord under det amerikanske mesterskapet i år? Hvis det hjelper er hun også regjerende olympisk mester i øvelsen. 400 m hekk
25 lytteprøve: hvilken såkalt supergruppe, med medlemmer fra bl.a Free og Mott the Hoople, ga ut denne rockeklassikeren i 1975? (spill “feel like makin’ love”) bad company
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg