Quiz 1. november 2022

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 15 lag deltok.
I runde 1 hadde vinnerlagene (De skarpeste knivene i skuffen og TAWP) 26 poeng av 28 mulige.
Snittscoren var hele 21.9 poeng.
I runde 2 slo vinnerlaget (TAWP) til med full pott, 26 poeng!.
Snittscoren var 17.4 poeng.

 

RUNDE 1

1 den østerrikske forretningsmannen Dietrich Mateschitz døde nylig, 78 år gammel. Hvilket firma var han med å grunnlegge på midten av 80-tallet som var med på å gjøre ham til en veldig rik mann? Produktet de er kjent for, som heter det samme som firmaet, skal visstnok gi deg vinger.
2 hvilken berømt rockestjerne, som fyller 82 år nå i november, fikk i oktober sin egen barbie-dukke?
3 På fredag starter håndball EM for kvinner. Da passer det å spørre: hvem har vært hovedtrener for de norske håndballjentene siden 2009?
4 hvilket forsikringsselskap har vært hovedsponsor for håndballjentene helt siden 1991?
5 hvilket ord på S brukes om den veldig skarpe kniven som brukes ved kirurgiske inngrep?
6 hvilken lyriker, som døde for 55 år siden,  skrev diktet ”etter ein rangel” som starter slik: ”I morgon skal eg byrja på eit nytt og betre liv-trur eg. Eg skal aldri gå på fylla meir og skjera folk med kniv – trur eg”?
7 på dagens dato for 100 år siden abdiserte Mehmet VI, den siste sultanen av det ottomanske riket. I hvilken daværende hovedstad skjedde dette?
8 hvilket ord kan vi sette bak ordene dverg, knopp og sang og få navnet på arter som lever i Norge?
9 hva het tv-serien hvor komiker Truls Svendsen ble med polfarer og fjellklatrer Cecilie Skog ut på tur? Det ble sendt to sesonger av denne serien.
10 når vi først er inne på å gå: hva het hun som ifølge Store Norske Leksikon er norsk revys mest legendariske kvinnelige stjerne og bl.a forbindes med sangene ”marsjkonkurransen” og ”norge i rødt, hvitt og blått”? Hun døde for 55 år siden og har gater oppkalt etter seg flere steder i Norge, bl.a her i Stavanger.
11 i den andre sesongen av serien man skal fram til i spørsmål 9 skulle de til det høyeste fjellet i sør-amerika, hva heter det?
12 i hinduismen er det et begrep som heter trimürti, som er en slags guddommelig treenighet. Brahma er skaperen og Vishnu er opprettholderen, men hva heter ødeleggeren?
13 i tillegg til India, så er det 7 av FN sine medlemsland som begynner på bokstaven I, hvilke 7 er det? 2 poeng for alle 7, 1 poeng for minst 5 rette.
14 Han hadde blitt 120 år idag hvis han hadde vært i live: hva het den norske lyrikeren og krigskorrespondenten som døde da flyet han satt i ble skutt ned over Berlin i 1943?
15 den tidligere Stavanger Oilers-spilleren Rudolfs Balcers er nå i sin 3. NHL-klubb etter å ha skiftet klubb i sommer. Hvilke 3 klubber har han spilt NHL-kamper for? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for minst 1 riktig.
16 Hvilken delstat i USA kalles ”the mother of presidents” siden hele 8 av presidentene var født der, inkl 4 av de 5 første (men ingen som har vært president de siste 100 årene…)? Hvis det hjelper er delstaten den mest folkerike av dem som ikke har et lag i en eneste av de 4 store lagidrettene i USA.
17 hvilken elektronikkgigant står bak tv-merket BRAVIA?
18 man regner med at det fins 37 forskjellige delfinarter i verden, hvilken av dem blir størst?
19 Jack Nicholson har blitt nominert til Oscar for beste hovedrolle 8 ganger, og vunnet 2. For hvilke filmer vant han, den ene kom i 1975 og den andre i 1997? 1 poeng per korrekt svar
20 I dag fyller Anthony Kiedis 60 år. I hvilket populært rockeband har han vært vokalist og frontfigur siden starten tidlig på 80-tallet?
21 Anthony Kiedis farfars familie utvandret til USA fra det europeiske landet hvor Kaunas, Klaipeda og Siauliai i dag er 3 av de 4 største byene, hvilket land er det?
22 hva gjør du hvis du strangulerer?
23 hvilken norsk forfatter, som fylte 70 år i oktober, debuterte som forfatter i 1974 med boka ”aldri la dem kle deg forsvarsløst naken”?
24 hvilken norsk fotballklubb vant sitt 8. og foreløpig siste cupmesterskap i 1974, ved å slå nybakt seriemester Viking i finalen? Klubben har 1 seriemesterskap fra 1966, men har siden slutten av 70-tallet kun spilt noen få sesonger på øverste nivå, sist i 1999. Hans Nordahl og Kjell Kaspersen er to av de mest kjente spillerne fra klubbens glansdager på 50- og 60-tallet.
25 lytteprøve: sang som ble laget ifm tv-aksjonen i 2012, hvem hører vi her? Hun synger vanligvis på engelsk. (spill ”virvelvind”)

 

RUNDE 2

1 hvilken by har gitt navn til sykdommen som har rammet flere kyllingbestander på Jæren i det siste?
2 verdens dyreste tv-serie er basert på ringenes herre – bøkene til JRR Tolkien og heter hva?
3 hva heter politimesteren i Kardemomme by?
4 hvilken fotballklubb, som ble stiftet på dagens dato for 125 år siden, har kallenavnet ”den gamle dame”?
5 hvilken bank kaller seg ”den gule banken”?
6 hvilken person, med Gul i etternavnet, har vært helsedirektør i Norge siden 2012?
7 Gulrot inneholder mye betakaroten, hvilket vitamin omdanner kroppen dette til?

14 I hvilken friidrettsøvelse tok Jan Zelezny gull i tre OL på rad? Han har fortsatt verdensrekorden i øvelsen, en rekord som har stått i 26 år.
15 når vi først er inne på Jan: Jans mat- og vinhus åpnet i 1981 og har blitt omtalt som Stavangers første gourmetrestaurant. Hva heter restauranten som nå holder til i lokalene hvor Jans Mat- og vinhus holdt til fram til 2009?
16 Emmanuel Macron er den åttende presidenten i Frankrikes 5. republikk. Hvem grunnla den 5. republikk i 1958 og satt som president fram til 1969?
17 hvilket ord på T brukes om midtdelen av et insekt, altså den delen som ligger mellom hodet og bakparten?
18 fra hvilken gammel disney-film kommer den oscar-vinnende sangen ”when you wish upon a star”?
19 hva heter det superpopulære koreanske boybandet som nå tar en pause fordi medlemmene skal i militæret?
20 hvilket av de 3 landene Vietnam grenser til kommer først i alfabetet?
21 hva het de to første menneskene i verden i følge norrøn mytologi?
22 hva heter vennen til Mummitrollet som bor i huset til Mummifamilien og er halvt fjomsedyr og halvt såsedyr?
23 hvem vant hoppuka og verdenscupen i skihopp for andre gang forrige sesong, i tillegg til å bli olympisk mester i liten bakke?  I hoppuka vant han 3 av de 4 rennene, noe som faktisk er hakket mindre imponerende enn da han vant den for første gang.
24 hvilket pålegg ble lansert i Norge i 1969, produseres av Stabburet og har slagordet “matlyst på boks”? Det har etter hvert kommet en del andre varianter i handelen i tillegg til originalen.
25 lytteprøve: nyere norsk musikk. En sang som er mye spilt på radio i år, hvem synger her? Hun er muligens den eneste artisten som synger på Lesjadialekt. (spill ”lykke te”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 den østerrikske forretningsmannen Dietrich Mateschitz døde nylig, 78 år gammel. Hvilket firma var han med å grunnlegge på midten av 80-tallet som var med på å gjøre ham til en veldig rik mann? Produktet de er kjent for, som heter det samme som firmaet, skal visstnok gi deg vinger. Red Bull
2 hvilken berømt rockestjerne, som fyller 82 år nå i november, fikk i oktober sin egen barbie-dukke? Tina Turner
3 På fredag starter håndball EM for kvinner. Da passer det å spørre: hvem har vært hovedtrener for de norske håndballjentene siden 2009? Thorir Hergeirsson
4 hvilket forsikringsselskap har vært hovedsponsor for håndballjentene helt siden 1991? gjensidige
5 hvilket ord på S brukes om den veldig skarpe kniven som brukes ved kirurgiske inngrep? skalpell
6 hvilken lyriker, som døde for 55 år siden,  skrev diktet ”etter ein rangel” som starter slik: ”I morgon skal eg byrja på eit nytt og betre liv-trur eg. Eg skal aldri gå på fylla meir og skjera folk med kniv – trur eg”? jakob sande
7 på dagens dato for 100 år siden abdiserte Mehmet VI, den siste sultanen av det ottomanske riket. I hvilken daværende hovedstad skjedde dette? konstantinopel (godtar istanbul)
8 hvilket ord kan vi sette bak ordene dverg, knopp og sang og få navnet på arter som lever i Norge? svane
9 hva het tv-serien hvor komiker Truls Svendsen ble med polfarer og fjellklatrer Cecilie Skog ut på tur? Det ble sendt to sesonger av denne serien. tjukken og lillemor
10 når vi først er inne på å gå: hva het hun som ifølge Store Norske Leksikon er norsk revys mest legendariske kvinnelige stjerne og bl.a forbindes med sangene ”marsjkonkurransen” og ”norge i rødt, hvitt og blått”? Hun døde for 55 år siden og har gater oppkalt etter seg flere steder i Norge, bl.a her i Stavanger. Lalla Carlsen
11 i den andre sesongen av serien man skal fram til i spørsmål 9 skulle de til det høyeste fjellet i sør-amerika, hva heter det? aconcagua
12 i hinduismen er det et begrep som heter trimürti, som er en slags guddommelig treenighet. Brahma er skaperen og Vishnu er opprettholderen, men hva heter ødeleggeren? shiva
13 i tillegg til India, så er det 7 av FN sine medlemsland som begynner på bokstaven I, hvilke 7 er det? 2 poeng for alle 7, 1 poeng for minst 5 rette. island, italia, iran, irak, israel, indonesia, irland
14 Han hadde blitt 120 år idag hvis han hadde vært i live: hva het den norske lyrikeren og krigskorrespondenten som døde da flyet han satt i ble skutt ned over Berlin i 1943? Nordahl Grieg
15 den tidligere Stavanger Oilers-spilleren Rudolfs Balcers er nå i sin 3. NHL-klubb etter å ha skiftet klubb i sommer. Hvilke 3 klubber har han spilt NHL-kamper for? 2 poeng for alle 3, 1 poeng for minst 1 riktig. ottawa senators, san jose sharks, florida panthers
16 Hvilken delstat i USA kalles ”the mother of presidents” siden hele 8 av presidentene var født der, inkl 4 av de 5 første (men ingen som har vært president de siste 100 årene…)? Hvis det hjelper er delstaten den mest folkerike av dem som ikke har et lag i en eneste av de 4 store lagidrettene i USA. virginia
17 hvilken elektronikkgigant står bak tv-merket BRAVIA? Sony (Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture)
18 man regner med at det fins 37 forskjellige delfinarter i verden, hvilken av dem blir størst? spekkhogger
19 Jack Nicholson har blitt nominert til Oscar for beste hovedrolle 8 ganger, og vunnet 2. For hvilke filmer vant han, den ene kom i 1975 og den andre i 1997? 1 poeng per korrekt svar Gjøkeredet (one flew over the cuckoo nest), Livets lyse side (as good as it gets)
20 I dag fyller Anthony Kiedis 60 år. I hvilket populært rockeband har han vært vokalist og frontfigur siden starten tidlig på 80-tallet? Red Hot Chili Peppers
21 Anthony Kiedis farfars familie utvandret til USA fra det europeiske landet hvor Kaunas, Klaipeda og Siauliai i dag er 3 av de 4 største byene, hvilket land er det? litauen
22 hva gjør du hvis du strangulerer? du kveler noen
23 hvilken norsk forfatter, som fylte 70 år i oktober, debuterte som forfatter i 1974 med boka ”aldri la dem kle deg forsvarsløst naken”? Tove Nilsen
24 hvilken norsk fotballklubb vant sitt 8. og foreløpig siste cupmesterskap i 1974, ved å slå nybakt seriemester Viking i finalen? Klubben har 1 seriemesterskap fra 1966, men har siden slutten av 70-tallet kun spilt noen få sesonger på øverste nivå, sist i 1999. Hans Nordahl og Kjell Kaspersen er to av de mest kjente spillerne fra klubbens glansdager på 50- og 60-tallet. Skeid
25 lytteprøve: sang som ble laget ifm tv-aksjonen i 2012, hvem hører vi her? Hun synger vanligvis på engelsk. (spill ”virvelvind”) ane brun

 

RUNDE 2 m/svar

1 hvilken by har gitt navn til sykdommen som har rammet flere kyllingbestander på Jæren i det siste? newcastle
2 verdens dyreste tv-serie er basert på ringenes herre – bøkene til JRR Tolkien og heter hva? maktens ringer
3 hva heter politimesteren i Kardemomme by? Bastian
4 hvilken fotballklubb, som ble stiftet på dagens dato for 125 år siden, har kallenavnet ”den gamle dame”? juventus
5 hvilken bank kaller seg ”den gule banken”? sandnes sparebank
6 hvilken person, med Gul i etternavnet, har vært helsedirektør i Norge siden 2012? Bjørn Guldvåg
7 Gulrot inneholder mye betakaroten, hvilket vitamin omdanner kroppen dette til? Vitamin A

svar: 8. Paul Rudd 9. Iron Maiden 10. Spectre 11. Senegal, Kamerun 12. Kronos
13. en løsning: 25 x (3+5) – (2 x 6) – 3 = 185, det kan muligens være flere

14 I hvilken friidrettsøvelse tok Jan Zelezny gull i tre OL på rad? Han har fortsatt verdensrekorden i øvelsen, en rekord som har stått i 26 år. spydkast
15 når vi først er inne på Jan: Jans mat- og vinhus åpnet i 1981 og har blitt omtalt som Stavangers første gourmetrestaurant. Hva heter restauranten som nå holder til i lokalene hvor Jans Mat- og vinhus holdt til fram til 2009? Renaa
16 Emmanuel Macron er den åttende presidenten i Frankrikes 5. republikk. Hvem grunnla den 5. republikk i 1958 og satt som president fram til 1969? Charles de Gaulle
17 hvilket ord på T brukes om midtdelen av et insekt, altså den delen som ligger mellom hodet og bakparten? thoraks
18 fra hvilken gammel disney-film kommer den oscar-vinnende sangen ”when you wish upon a star”? pinocchio
19 hva heter det superpopulære koreanske boybandet som nå tar en pause fordi medlemmene skal i militæret? BTS
20 hvilket av de 3 landene Vietnam grenser til kommer først i alfabetet? kambodsja (de andre er Kina og Laos)
21 hva het de to første menneskene i verden i følge norrøn mytologi? ask og embla
22 hva heter vennen til Mummitrollet som bor i huset til Mummifamilien og er halvt fjomsedyr og halvt såsedyr? Sniff
23 hvem vant hoppuka og verdenscupen i skihopp for andre gang forrige sesong, i tillegg til å bli olympisk mester i liten bakke?  I hoppuka vant han 3 av de 4 rennene, noe som faktisk er hakket mindre imponerende enn da han vant den for første gang. Ryoyu Kobayashi
24 hvilket pålegg ble lansert i Norge i 1969, produseres av Stabburet og har slagordet “matlyst på boks”? Det har etter hvert kommet en del andre varianter i handelen i tillegg til originalen. nugatti
25 lytteprøve: nyere norsk musikk. En sang som er mye spilt på radio i år, hvem synger her? Hun er muligens den eneste artisten som synger på Lesjadialekt. (spill ”lykke te”) synne vo

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg