Quiz 23. april 2024

Her er begge rundene (scroll nedover for versjon med svar).
Quizmaster var Stian. 17 lag deltok i runde 1, 16 i runde 2.
I runde 1 hadde vinnerlaget (De skarpeste knivene i skuffen) 23 poeng av 26 mulige.
Snittscoren var 15.6 poeng.
I runde 2 hadde vinnerlagene (Apropos propellfly og De skarpeste knivene i skuffen) 22 poeng av 27 mulige.
Snittscoren var 15.9 poeng.

RUNDE 1

1 hvilken populær norsk artist er aktuell med sitt andre album, ”I’m doing it again, baby!”?
2 I helga var det 50-års jubileum for et skirenn som går fra Finse til Ustaoset. I år var det 12000 påmeldte deltakere, men rennet endte opp med å bli avlyst på lørdag pga kulde og sterk vind. Hva heter dette rennet?
3 Videre til andre kalde ting som har jubileum. Iskremprodusenten Hennig Olsen har 100-års jubileum i år. I hvilken by holder de til?
4 Noe annet som skjedde for 100 år siden var at det var sommer-OL i Paris. Da fikk Norge sin første, og foreløpig eneste olympiske mester i boksing, hva het han?
5 et OL som ligger litt nærmere i tid er OL på Lillehammer. Hvor mange gullmedaljer tok Norge i disse fantastiske februardagene i 1994?
A) 10 B) 15 ) C) 20
6 hvilken militær grad har Dag Otto Lauritzen i Kompani Lauritzen?
7 Lytteprøve: hvilket kompani, med vokalist Paul Rodgers i spissen, fikk en kjempehit med debutsingelen ”Can´t get enough” for 50 år siden?
8 i hvilket europeisk land er Iasi (Jassy), Constanta og Timisoara 3 av de 5 største byene?
9 hva slags ost skal brukes i den italienske desserten Tiramisu?
10 siden det var den internasjonale Haiku-dagen i forrige uke: Hvor mange stavelser er det i et haiku-dikt?
11 Bakepulver hever mat fordi det, når det løses i vann, danner en gass som tar større plass enn pulveret. Hvilken gass er det som dannes?
12 hvor mange milliliter tilsvarer en spiseskje når det står i en oppskrift?
A) 10 B) 15 C) 20
13 nå som det nærmer seg finale i Eurovision Song Contest: hva blandes med champagne for å lage en Buck’s Fizz? (spill ”making your mind up”)
14 en del skriverier om ungdomspartiet til Rødt i det siste, siden de fikk en ny leder etter det som den forrige lederen kaller et kupp. Den nye lederen heter Amrit Kaur. Kun basert på etternavnet, hvilken religion er det da naturlig å anta at hun tilhører?
15 hvilket pungdyr, som døde ut i 1936, finner man to stk av på våpenskjoldet til den australske øya Tasmania? Godtar to svar
16 hvilken Nora, som døde i 2012, regisserte bl.a ”Sleepless in Seattle”og ”You’ve got mail” og skrev manus til ”Da han møtte henne”?
17 hvilket av de såkalte grunge-bandene fra Seattle gav ut plata ”superunknown” for 30 år siden?
18 i verden fins det 4 eksempler på at land som starter på samme vokal grenser mot hverandre. Aserbajdsjan og Armenia er et av dem, hvilke er de 3 andre? 2 poeng for alle tre, 1 poeng for 2 rette.
19 på siste side av hvilken avis kunne man lese vitsetegninger signert Morten M omtrent daglig helt fra 1979 og fram til 2011?
20 dagens dato: Denne forfatteren hadde blitt 100 år i dag hvis hun var i live, men hun døde i 2018. Hun er mest kjent for bokserien ”Sagaen om Isfolket”, hva het hun?
21 i hvilken by i USA heter NHL-laget Lightning, MLB-laget Rays og NFL-laget Buccaneers?
22 på hvilket redskap kalles skaftet for orv?
23 på dagens dato for 1010 år siden stod slaget ved Clontarf utenfor Dublin. Selv om styrkene hans vant slaget, så ble den irske overkongen drept, hva het han? Hvis det hjelper så hadde han like initialer, og det ble tidligere i år åpnet en pub i Stavanger sentrum som bærer hans navn.
24 hva lever en pandabjørn hovedsakelig av?
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Den toppet også listene i bl.a USA og Storbritannia. (spill ”old town road”)

 

RUNDE 2

1 i hvilken friidrettsøvelse satte litauiske Mykolas Alekna ny verdensrekord 14. april i år? Den forrige verdensrekorden ble satt av en øst-tysker i 1986.
2 i morgen har musicalversjonen av Matilda premiere på Rogaland Teater. Hvem skrev fortellingen som musicalen er basert på?
3 hvilket damelandslag i fotball har kallenavnet ”the Matildas”? Hvis det hjelper ble de nr 4 i fjorårets VM.
4 hvilken farge har kronbladene til en pinselilje?
5 fra lilje til Lily: Lily Gladstone ble i år den første indianeren, eller ”native american” om man vil, som har vunnet Golden Globe for beste skuespillerske, og den første til å bli nominert til Oscar for beste skuespillerske. Hva het filmen?
6 Georg Pollestad fra Bryne fyller 85 år i år. Hva slags musikkinstrument er han en kjent produsent av?
7 Vi var innom sørlandets største by Kristiansand i runde 1. Fylket Agder har ni andre steder med bystatus, mer eller mindre fortjent. Hvilke ni steder er det? 1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 7, og 3 for alle 9.

14 hva slags insekt er en tredreper?
A) Bille B) Sommerfugl C) Veps
15 fra insekter i den virkelige verden, til ”insekter” på film. Hvem spiller rollen som Ant-Man i Marvel-universet, senest i fjorårets ”Ant-man and the Wasp: Quantamania”?
16 I hvilken opera av Mozart møter man figurene Nattens Dronning, Prins Tamino og fuglefangeren Papageno?
17 hvilket land er det første du kommer til hvis du reiser rett sørover fra Bahamas?
18 hvilket ord kan stå foran ordene ost og ring, og etter ordene fast og rom?
19 to av stamgjestene på puben som Pondus driver i tegneserien Pondus er Hugo og Ivar. De er tidligere kollegaer av Pondus, hva jobber de som?
20 I hvilket land var Hugo Chavez president fra 1999 til han døde i 2013?
21 hvis du har kjøpt deg Kknekki fra Bon Dep, hva har du kjøpt deg da?
22 hvilken norsk konge var sønn av Harald Hårfagre, tok over tronen etter Eirik Blodøks, og døde i slaget ved Fitjar? Navn og nummer eller tilnavn
23 hvilken hunderase på B blir også kalt snakkehund og “hunden som ikke kan bjeffe”?
24 hvilken hunderasse var Beethoven i filmen med samme navn fra 1992?
25 lytteprøve: dette er en 50 år gammel rockeklassiker som toppet listene i bl.a USA og Canada. To måter å få poeng på: Enten; Hvilket band hører vi, eller hvilket produkt bruker denne sangen i reklamene sine for tiden? (spill ”you ain’t seen nothin’ yet”)

 

RUNDE 1 m/svar

1 hvilken populær norsk artist er aktuell med sitt andre album, ”I’m doing it again, baby!”? Girl in Red
2 I helga var det 50-års jubileum for et skirenn som går fra Finse til Ustaoset. I år var det 12000 påmeldte deltakere, men rennet endte opp med å bli avlyst på lørdag pga kulde og sterk vind. Hva heter dette rennet? Skarverennet
3 Videre til andre kalde ting som har jubileum. Iskremprodusenten Hennig Olsen har 100-års jubileum i år. I hvilken by holder de til? Kristiansand
4 Noe annet som skjedde for 100 år siden var at det var sommer-OL i Paris. Da fikk Norge sin første, og foreløpig eneste olympiske mester i boksing, hva het han? Otto von Porat
5 et OL som ligger litt nærmere i tid er OL på Lillehammer. Hvor mange gullmedaljer tok Norge i disse fantastiske februardagene i 1994?
A) 10 B) 15 ) C) 20
A) 10
6 hvilken militær grad har Dag Otto Lauritzen i Kompani Lauritzen? Oberst
7 Lytteprøve: hvilket kompani, med vokalist Paul Rodgers i spissen, fikk en kjempehit med debutsingelen ”Can´t get enough” for 50 år siden? Bad Company
8 i hvilket europeisk land er Iasi (Jassy), Constanta og Timisoara 3 av de 5 største byene? Romania
9 hva slags ost skal brukes i den italienske desserten Tiramisu? mascarpone
10 siden det var den internasjonale Haiku-dagen i forrige uke: Hvor mange stavelser er det i et haiku-dikt? 17
11 Bakepulver hever mat fordi det, når det løses i vann, danner en gass som tar større plass enn pulveret. Hvilken gass er det som dannes? Karbondioksid (CO2)
12 hvor mange milliliter tilsvarer en spiseskje når det står i en oppskrift?
A) 10 B) 15 C) 20
B) 15
13 nå som det nærmer seg finale i Eurovision Song Contest: hva blandes med champagne for å lage en Buck’s Fizz? (spill ”making your mind up”) appelsinjuice
14 en del skriverier om ungdomspartiet til Rødt i det siste, siden de fikk en ny leder etter det som den forrige lederen kaller et kupp. Den nye lederen heter Amrit Kaur. Kun basert på etternavnet, hvilken religion er det da naturlig å anta at hun tilhører? Sikhismen (alle menn har etternavnet Singh, og alle kvinner heter Kaur)
15 hvilket pungdyr, som døde ut i 1936, finner man to stk av på våpenskjoldet til den australske øya Tasmania? Godtar to svar Tasmantiger, også kjent som pungulv
16 hvilken Nora, som døde i 2012, regisserte bl.a ”Sleepless in Seattle”og ”You’ve got mail” og skrev manus til ”Da han møtte henne”? Nora Ephron
17 hvilket av de såkalte grunge-bandene fra Seattle gav ut plata ”superunknown” for 30 år siden? soundgarden
18 i verden fins det 4 eksempler på at land som starter på samme vokal grenser mot hverandre. Aserbajdsjan og Armenia er et av dem, hvilke er de 3 andre? 2 poeng for alle tre, 1 poeng for 2 rette. iran-irak, ungarn-ukraina, etiopia-eritrea
19 på siste side av hvilken avis kunne man lese vitsetegninger signert Morten M omtrent daglig helt fra 1979 og fram til 2011? VG
20 dagens dato: Denne forfatteren hadde blitt 100 år i dag hvis hun var i live, men hun døde i 2018. Hun er mest kjent for bokserien ”Sagaen om Isfolket”, hva het hun? Margit Sandemo
21 i hvilken by i USA heter NHL-laget Lightning, MLB-laget Rays og NFL-laget Buccaneers? Tampa (godtar Tampa Bay)
22 på hvilket redskap kalles skaftet for orv? ljå
23 på dagens dato for 1010 år siden stod slaget ved Clontarf utenfor Dublin. Selv om styrkene hans vant slaget, så ble den irske overkongen drept, hva het han? Hvis det hjelper så hadde han like initialer, og det ble tidligere i år åpnet en pub i Stavanger sentrum som bærer hans navn. Brian Boru
24 hva lever en pandabjørn hovedsakelig av? bambusskudd
25 lytteprøve: hvem toppet vg-lista denne uka for 5 år siden med denne sangen? Den toppet også listene i bl.a USA og Storbritannia. (spill ”old town road”) Lil Nas X

 

RUNDE 2 m/svar

1 i hvilken friidrettsøvelse satte litauiske Mykolas Alekna ny verdensrekord 14. april i år? Den forrige verdensrekorden ble satt av en øst-tysker i 1986. diskos
2 i morgen har musicalversjonen av Matilda premiere på Rogaland Teater. Hvem skrev fortellingen som musicalen er basert på? Roald Dahl
3 hvilket damelandslag i fotball har kallenavnet ”the Matildas”? Hvis det hjelper ble de nr 4 i fjorårets VM. Australia
4 hvilken farge har kronbladene til en pinselilje? Hvit
5 fra lilje til Lily: Lily Gladstone ble i år den første indianeren, eller ”native american” om man vil, som har vunnet Golden Globe for beste skuespillerske, og den første til å bli nominert til Oscar for beste skuespillerske. Hva het filmen? Killers of the flower moon
6 Georg Pollestad fra Bryne fyller 85 år i år. Hva slags musikkinstrument er han en kjent produsent av? munnspill
7 Vi var innom sørlandets største by Kristiansand i runde 1. Fylket Agder har ni andre steder med bystatus, mer eller mindre fortjent. Hvilke ni steder er det? 1 poeng for minst 4 rette, 2 poeng for minst 7, og 3 for alle 9. Arendal, Farsund, Flekkefjord, Grimstad, Lillesand, Lyngdal, Mandal, Risør og Tvedestrand

svar: 8. Coolidge (Calvin og Cassius) 9. Fiken 10. Kristine Stavås Skistad 11. Smacks / Honni Korn 12. Belgia 13. The big bang theory

14 hva slags insekt er en tredreper?
A) Bille B) Sommerfugl C) Veps
B) sommerfugl
15 fra insekter i den virkelige verden, til ”insekter” på film. Hvem spiller rollen som Ant-Man i Marvel-universet, senest i fjorårets ”Ant-man and the Wasp: Quantamania”? Paul Rudd
16 I hvilken opera av Mozart møter man figurene Nattens Dronning, Prins Tamino og fuglefangeren Papageno? Tryllefløyten
17 hvilket land er det første du kommer til hvis du reiser rett sørover fra Bahamas? Cuba
18 hvilket ord kan stå foran ordene ost og ring, og etter ordene fast og rom? nøkkel
19 to av stamgjestene på puben som Pondus driver i tegneserien Pondus er Hugo og Ivar. De er tidligere kollegaer av Pondus, hva jobber de som? bussjåfør (i selskapet Gode Busser)
20 I hvilket land var Hugo Chavez president fra 1999 til han døde i 2013? Venezuela
21 hvis du har kjøpt deg Kknekki fra Bon Dep, hva har du kjøpt deg da? hår-strikk
22 hvilken norsk konge var sønn av Harald Hårfagre, tok over tronen etter Eirik Blodøks, og døde i slaget ved Fitjar? Navn og nummer eller tilnavn Håkon 1, Håkon den gode eller Håkon Adalsteinsfostre
23 hvilken hunderase på B blir også kalt snakkehund og “hunden som ikke kan bjeffe”? basenji
24 hvilken hunderasse var Beethoven i filmen med samme navn fra 1992? St Bernhardshund
25 lytteprøve: dette er en 50 år gammel rockeklassiker som toppet listene i bl.a USA og Canada. To måter å få poeng på: Enten; Hvilket band hører vi, eller hvilket produkt bruker denne sangen i reklamene sine for tiden? (spill ”you ain’t seen nothin’ yet”) Bachman Turner Overdrive (BTO), produkt: Vitaminbjørner

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg